Viikon kysymys: Mikä 3D-aikakauden konsolisukupolvista on kaikkein nostalgisin? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: Mikä 3D-aikakauden konsolisukupolvista on kaikkein nostalgisin?

9.08.2021 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
23
Viikon kysymys: Mikä 3D-aikakauden konsolisukupolvista on kaikkein nostalgisin?

Muinainen ennustus on käynyt toteen, sillä Pelaaja.fin viikon kysymys on kuin onkin vaihtunut näin maanantain kunniaksi. Tällä kertaa päätimme udella, mikä selkeästi päättyneistä 3D-aikakauden kotikonsolisukupolvista on sivuston lukijakunnalle se kaikkein nostalgisin.

Mikä seuraavista 3D-aikakauden konsolisukupolvista on kaikkein nostalgisin?

  • PlayStation / Nintendo 64 / Saturn
  • PS2 / GameCube / Dreamcast / Xbox
  • PS3 / Wii / Xbox 360
  • En pelannut mainituilla konsolisukupolvilla

Vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä!

Voit seurata kyselyn tuloksia Pelaaja.fin etusivulla. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat kommentit saatetaan nostaa esille ensi viikon Lukijat ovat puhuneet -kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä!

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Almasy kuva
Almasy

Kyllä ensimmäinen on ensimmäinen tässä tapauksessa. Vaikka nykyään tuon ajan pelit näyttävät lähes poikkeuksetta rupuisilta, niin silloin murros 2D:stä 3D:een oli tajunnan räjäyttävää. Kaikki kuonakin oli uutta ja jännitävää. Pelejä tuli hyvää tahtia myös ulos, kun vaatimukset eivät olleet vielä niin korkealla. Rosoista ja kokeilevaa, mutta niin paljon kultaisia muistoja :)

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Vaikka kaikilla kavereilla oli aikanaan pleikkarit, niin ei sitä koskaan tullut niin urakalla pelattua, että hommaan olisi jäänyt mitään erityisiä nostalgisia siteitä. Pakko siis vastata PS3, koska se oli minulle ensimmäinen omistamani konsoli.

GTAV kiinnosti ja PS3 bundle valikoitui hankintatavaksi, koska konsolille oli kertynyt muutakin kiinnostavaa sisältöä. Mm. MGS Legacy Collection ja Journey.

Käyttäjän Jedimindtrick kuva
Jedimindtrick

Kyllähän se itselle ensimmäinen pleikkari ehdottomasti oli. Nesistä siirtyminen kerralla 3d-aikaan oli kyllä niin tajunnanräjäyttävä kokemus että ei vastaavaa myöhemmät konsolit saaneet millään tasolla aikaan.

Käyttäjän Losstarot kuva
Losstarot

Kun GameCuben hinta laski Suomessa sadan euron paikkeille, niin se oli ensimmäinen konsoli, jonka ostin omilla rahoillani. Samalla se oli ensikosketus kolmiulotteisten Zeldojen maailmaan, koska ko. konsolipaketti sisälsi Zelda-kokoelman, johon sisältyivät Ocarina of Time ja Majora's Mask.

Myöhemmin Cubella tuli pelattua mm. Eternal Darknessin, Metroid Primen, Super Smash Bros. Meleen ja Wind Wakerin kaltaisia helmiä, joten konsoli on ehdottomasti itselleni se kaikkein nostalgisin ja rakkain.

Käyttäjän N0b0 kuva
N0b0

Kyllä se ensimmäinen Playstation oli mullistava kapistus kun saatiin taloon. Sitä ennen oltiin pelattu tyyliin Duck Hunttia Nes konsolilla. Pelejä tosiaan riitti ja niitä julkaistiinkin ihan mukavaan tahtiin.
Sen kanssa muistan että laivalla tuli pelattua N64

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Tämähän on pitkälti varmaan kiinni siitä, milloin on syntynyt ja/tai saanut konsolinsa. Yleensä se ensimmäinen kuitenkin jäänee parhaiten mieleen.

Omalla kohdallani se kuitenkaan ei ole ensimmäinen vaan eniten nostalgiaa löydän vastauksesta PlayStation / Nintendo 64 / Saturn.

Syitä mm. ensimmäiset* 3D-pelikokemukset, Tomb Raider, Crash, Tekken. Kaikki pelejä ja/tai genrejä, joita en ollut aiemmin kokenut. Lisäksi varsinkin kaverien kanssa pelaamisen suhteen Tekken, ensin demona (olisiko ollut kakkosen tai ekan?) ja sitten täysversio kakkosesta ja se kaikkein hienoin, eli kolmonen, jota jauhettiin älytön määrä. (*oli sitä toki jotain Doomeja ja muita kokeiltu/nähty aiemmin mutta PS toi 3D-pelit myös omaan talouteen).

Lisäksi pleikkariin liittyy VPL, eli virallinen Playstation-lehti, jonka demo-levyt tulivat pari viikkoa sitten viimeksi vastaan vanhempien kotona. Niitä oli laatikkokaupalla (heitin pois). Lehdetkin löytyisi mitä luultavimmin mutta eiköhän ne mene kierrätykseen tms.

Nintendostakin (NES) toki on nostalgisia muistoja mutta ei yhtä paljon koska sille taisi olla pelejä alle viisi ja ollessamme reilusti pienempiä ei niitä aikoja edes niin hyvin muista kuin nuoruuden PS-aikoja.

PS2 taas jäi vähän paitsiolle kun konsoli maksoi sen verran reilusti ettei sitä talouteemme hankittu ja pelaaminen sen kautta väheni. Sen verran siihen kuitenkin liittyy nostalgiaa että tuli juopoteltua erään sellaisen ensimmäisenä omistavan luona ja konsolissa pyöri aina Gran Turismo 3. Se on kuitenkin niissä nostalgioissa sivuosassa :D

Uusin kyselyn sukupolvi sisältää sekin jonkinlaista nostalgiaa siinä mielessä, että silloin oma pelaaminen taas aktivoitui ihan kunnolla. Ellei jopa oikeastaan jollain tapaa lopultakin alkanut kun alkoi olemaan omaa rahaa ja pelien hinnat olivat ihan eri tasolla kuin joskus aikaisemmin. Tavallaan myös X360 on ensimmäinen itse ostamani konsoli, siitä huolimatta että ostin kyllä itselleni aikaisemmin myös PS2:n mutta sillä erotuksella että sitä oli tullut pelattua jo paljon muualla ja oli se nuorempien sisarusten kautta löytänyt tiensä myös vanhempieni luo. PS2 ei siis tuntunut yhtä lailla ensimmäiseltä omalta kun se oli jo ollut olemassa kotona sitä ennen.

Käyttäjän Poliisitapaus kuva
Poliisitapaus

Taidan olla ainoa, jolle nostalgisin sukupolvi on PS3 / Wii / Xbox 360. PlayStation 3 oli nimittäin ensimmäinen hankkimani pelikonsoli, vaikka olin tuolloin jo 16-vuotias. Seitsemättä konsolisukupolvea ei yleisesti pidetä kovin vallankumouksellisena, koska kyppäys PS2:n ja PS3:n välillä ei ole yhtä suuri kuin esim. SNESin ja PS1:n välillä. Mulle sen sijaan siirtyminen emulaattoripeleistä ja Jonnewebin freeware-peleistä Mortal Kombat 9:n, Infamousin ja Gran Turismo 5:n pariin oli sitäkin tajunnanräjäyttävämpi kokemus, joka sai minut innostumaan pelaamisesta aivan liian myöhään.

Käyttäjän MrChateauLaFunk kuva
MrChateauLaFunk

PlayStation / Nintendo 64 / Saturn -sukupolvi on itselle selkeästi kaikista nostalgisin. 3D oli uutta ja ihmeellistä ja uudet siihen aikaan käsittämättömän upeat pelit kuten Gran Turismo, Metal Gear Solid, Resident Evilit, Super Mario 64, Zelda Ocarina of Time (listaa voisi jatkaa loputtomiin) loivat perustan, jonka varaan oli helppo jatkaa uudemmilla ja sittemmin tehokkaammilla sukupolvilla. Itselleni PS1 ja N64 pelien kokeminen loi rakkauden videopelejä kohtaan.

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

Kyllä se Playstation on itselle se nostalgisin myöskin. Erityisesti jäänyt mieleen, kun kaverin luona pelattiin Tomb Raideria jollain kämäisellä videoprojektorilla. Hitto että oli kovaa settiä silloin! Plus toki monta monta muutakin peliä tahkottiin. Dual shockin ilmestyminen oli myöskin mullistavaa jotenkin.

Paljon nostalgisia muistoja myös 90-luvun puolivälin pc-pelaamisesta ja tietty NESistä, mutta Pleikkarista tuli se ykkönen!

Tälläkin hetkellä omistan ykköspleikkareita varmaan neljä kappaletta, ja vaikka pelattavuus monessa pelissä onkin hiukan kankeaa nykyään, niin grafiikoista saan kyllä aina kunnon nostalgiapärinät! :D

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Vähän haastava kysymys vastaisinko Nintendo 64 vai Wii, jolla tuli kuitenkin koettua 16-vuotiaasta eteenpäin myös kaikki tärkeät GameCube-pelit. N64 on kyllä "esiosa" itselleni 3d-pelaamiseen ja olen kokenut unohtumattomia elämyksiä. Mutta omistaessani laitteen se oli jo vanha, kun GameCube oli ilmestynyt. Wii oli ensimmäinen uusi konsoli, jolle sai ostettua pelitkin silloin uusina.