Viikon kysymys: Mikä on suosikkisi PlayStation-konsoleista? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: Mikä on suosikkisi PlayStation-konsoleista?

25.04.2022 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
29
Viikon kysymys: Mikä on suosikkisi PlayStation-konsoleista?

Maanantai on jälleen saapunut todistamaan, että aika kuluu kuin kuluukin eteenpäin. Eteenpäin puskevat myös Pelaaja.fin perinteiset viikon kysymykset, joissa tällä erää jatketaan suosikkikonsoleiden metsästystä konsolivalmistajien omien tuoteperheiden sisällä.

Nintendon ja Microsoftin jälkeen vuorossa on tällä kertaa Sonyn PlayStation-sukupolvet. Vastausaikaa oman suosikin julkistamiseen on tuttuun tapaan ensi viikon maanantaihin asti.

 Mikä on suosikkisi PlayStation-konsoleista?

  • PlayStation
  • PlayStation 2
  • PlayStation 3
  • PlayStation 4
  • PlayStation 5
  • PlayStation Portable
  • PlayStation Vita

Vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä!

Voit seurata kyselyn tuloksia Pelaaja.fin etusivulla. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat kommentit ja perustelut saatetaan nostaa esille ensi viikon Lukijat ovat puhuneet -kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä!

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

En välttämättä jaksa vastata itse kyselyyn (koska en osaa päättää vastaustani) mutta kyllä se on joko alkuperäinen Playstation tai kakkonen tai tämä uusin eli vitonen.

Ykkösen ja kakkosen kanssa en muista mitään häsläystä tai ongelmia. Se oli puhdasta pelaamista. Kaapissa on yhä toimivana säilötty läski-PS2.

Playstation 5 taas on SSD:n takia todella sulava vehje ja se tekee kaiken paremmin kuin PS4, joten sen vuoksi muuten ihan ok laite (ps4) jää kokonaan pois suosikkeja pohtiessani. Ilman PS5:sta olisi PS4 ehdottomasti sen tilalla kolmantena vaihtoehtona mutta kun kerran vitonen sen korvaa täysin ja tekee asiat vieläpä pääosin paremmin (erityisesti äänentuoton osalta) niin nelonen jää vaihtoehdoista yksinkertaisesti pois.

Kolmonen taas on ankeimpia laitteita mitä olen käyttänyt. Ohjain on huonoimpia mitä on olemassa: kevyt rimpula, jossa on typerät kuperat tatit ja takaliipaisimien älytön digitaalisuus, jolloin käytännössä kaikki pelit toimivat tai niitä on parempi pelata "väärinpäin" eli esim. ammuskeluissa käytettiin L1+R1-yhdistelmää eikä normia L2+R2. Siihen päälle vielä konsolin "grilli-muotoilu" niin laitos todellakin on "pelaamista varten" kun sillä ei todellakaan tee mieli tehdä mitään ylimääräistä. Ihan ok bluray-soitin se kuitenkin on kun se tuli hommattua.

Sony hukkasi pallon kolmosen kohdalla pahasti mutta nelonen paransi huomattavasti vaikka esim. outo muotoilunsa säilynyt uusimpaan konsoliin asti. Onneksi ohjain saatiin nelosen myötä oikeasti hyväksi ja vitosen kohdalla kenties jopa konsoleiden parhaimmistoon, ellei haptisten ominaisuuksiensa kautta jopa ykköseksi.

Vitosessa on vielä paljon softapuolella säätämistä eikä ulkomuoto ole omaan mieleen mutta nämä on sellaisia asioita, jotka voi korjata/päivittää tai sivuuttaa.

Käyttäjän vesinokkaelain kuva
vesinokkaelain
Lainaus zappah

Siihen päälle vielä konsolin "grilli-muotoilu" niin laitos todellakin on "pelaamista varten" kun sillä ei todellakaan tee mieli tehdä mitään ylimääräistä. Ihan ok bluray-soitin se kuitenkin on kun se tuli hommattua.

Tämä ei ihan auennut. Minkä ”ylimääräisen” käytön konsolin muotoilu estää, jos Blu Ray-masiinanakin se on käypä?

Käyttäjän jr11 kuva
jr11

Kyllä se PS1 on se minkä parissa on parhaat lapsuusmuistot. vaikka eka konsoli oliki NES, nii PS1 on itelle rakkaampi.

Käyttäjän Hitman 47 kuva
Hitman 47

Playstation 1 siitä alko minun videopelien pelaamisen harrastus voi niitä kultaisia aikoja omasta lapsuudesta ja sitten ne ps1 demot :) kyllä tulee ikävä 90 lukua :)

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Ykkösestä on parhaimmat muistot, mielestäni tällä alustalla koettiin parasta mitä esimerkiksi Final Fantasy tai Gran Turismo-sarjoilla oli tarjota, sekä tällä alustalta taisi alkaa myös Xenogears sekä tällä alkoi myös Metal Gearin kolmiulotteinen taival Solidin muodossa.

Kakkosen käyttömukavuus on taas mielestäni parempi ja pelien ulkoasu on kestänyt paremmin aikaa, tattiohjain oli mukana tällä kertaa vakiona. Tämän lisäksi alusta aloitti legendaarisen God of War-sarjan. Shadow Hearts oli itselle kova sarja tällä.

Kolmonen oli taas kompurointia, joskin tälläkin hyviä pelejä löytyy, kuitenkin mielestäni heikoin esitys Sonyn ison ruudun konsoleista, ehkä jopa heikoin PS-konsoli.

Nelonen ei taas voi nousta nostalgian kultaaman ykkösen tai kakkosen tasolle, mutta jälki oli tälläkin laitteella kovaa. Uudistuksista kosketuslevy jätti kylmäksi, tosin Xboxin Kinect oli itselleni vieläkin hyödyttömämpi. Varsinkin Horizon oli kova sana tällä.

Vitosesta ei oikein vielä osaa sanoa mitään, kun pelejä ei hirveästi ole. Miles Morales oli erinomainen, mutta siihen kokemukset ovat jääneetkin muutamaa boostattua PS4-peliä lukuunottamatta.

PSP:llä ei tullut hirveästi pelattua. En tiedä edes toimiiko enää koska akku oli turvonnut ja hypännyt ulos laitteesta kun viimeksi otin PSP:n esille.

Vitalla tuli pelattua enemmän televisioon kytkettävän PS TV:n ansiosta, ei toki yllä lähellekään isoja konsoleita, mutta ihan viihdyttävää pelattavaa tältäkin löytyy.

Erittäin vaikea valinta ykkösen ja kakkosen väliltä, valinta taitaa olla tuo ykkönen.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

No käyttännössä ainoa pleikkari jonka pidemmän aikaa olen omistanut (PS2n vain hetken) on PS3 joten valinta on siinä mielessä helppo. Vaikka kuulun siihen ikäpolveen joille alkuperäinen pleikkari oli se ensimmäinen konsoli niin itse pelailin pitkään aluksi PCllä, Xbox ensimmäinsenä konsolina ja vasta 7. konsolisukupolven sai kiinnostumaan myös pleikkarin ja Sonyn tarjonnasta. PS3 oli pitkään myös leffakoneena pääasiallisessa käytössä, se kun oli kotitalouden ainoa Blu-ray soitin. Ainoa kritisoinnin aihe oli ja on edelleen se zappahin mainitsema Dualshock 3 ohjain,joka ei millään tasolla vastannut sitä laatua Xboxin ohjain oli. Onneksi löytyy adapteri jolla voi vain liittää Xbox 360 ohjaimen kolmosen pleikkariin kiinni

Vieläkin on valtaosa PS3n yksinoikeuksista pelaamatta, kun ei vaan ehdi niin ei ehdi 😅 Eli kyllä PS3 tulee olemaan vielä pitkään ajoittaisessa käytössä kun sen pelit tuskin ikinä tulevat olemaan taaksepäinyhteensopivia Sonyn uudempien konsolien kanssa.

PS4n nyt sentään onneksi pystyi skippaamaan kun sen pelien kanssa ei vastaavaa ongelmaa ole, mutta PS5 tulee todennäköisesti hankittua vasta sitten joskus slim/pro mallin myötä jos konsoleilla olisi sillon muutenkin paremmin saatavilla

Ai niin, löytyyhän tuolta hyllystä myös PSP ja PS Vita pölyttymästä, mutta niille nyt ei ole yhteensä kuin kourallinen pelejä

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Vaikea kysymys, mutta vastasin PS2. PS1 oli kiva konsoli, jolla oli paljon hyviä pelejä, mutta toisaalta alkukantainen 3D-grafiikka ja pelattavuus tietyissä 3D-peleissä ei ole säilynyt tähän päivään kovinkaan hyvin.

PS2:esta hienoja muistoja ja todella monta kovaa peliä konsolilla.

PS3 oli taas vaikeasti ohjelmoitava ja monet third party -pelit olivat monesti heikkoja portteja verrattuna Xbox 360:een tai varsinkin PC-versioihin. Käyttöliittymä siinä oli varsin selkeä.

PS4:stä pääasiassa hyvää sanottavaa ja paljon hienoja pelejä.

PS5 vasta niin alku vaiheessa, että ei voi vielä sanoa lopullista tuomiota ja selkeästi hieman raakileena julkaistu laite, jossa joitain lastentauteja edelleen tai puutteellisia featureja (tosin niin oli PS4:lläkin joltain osin julkaisussa), mutta nekin varmaan saadaan pikku hiljaa korjattua. Mutta silti erittäin positiivinen fiilis laitteesta. Nopea SSD (tosin sen takia myös vähän tilaa ilman lisä-SSD:tä) ja esim. dynaamisen resoluution ansiota konsoliversiot ovat lähempänä PC-versioita ehkä koskaan. Ja Dual Sensen ominaisuudetkin ovat ihan hauskoja tietyissä peleissä.

Käyttäjän Rabbitman kuva
Rabbitman

PS2>PS3>PS4>PSP>Vita>PSTV>PS1
PS5:sta en edes koskaan kokeillut, mutta teoreettisella tasolla vain hyvää sanottavaa rautansa suhteen, mikä on ainoa poikkeus sen suhteen pleikkareista.
PS2 pelejä pelaan joka kuukausi yhä. Edelleenkin löytää jotain uutta mielenkiintoista pelattavaa.
Yhden PS3:n pelasin rikki asti. Pelaan tänä päivänä enempi PS3:n pelejä, kuin PS4.
PS1 oli sijoituksissa alhaisin, kun tuli se skipattua. Yrittänyt kyllä päästä sisälle siihen, mutta ei oikein mitenkään pärjännyt PS2:n tasolle. Minkäänlaista nostalgista tunnetta kyseiseen konsoliin ei ole.

Käyttäjän Almasy kuva
Almasy

Kyllä ykkönen on ykkönen. On ihan totta, että harva peli tuolta ajalta on säilynyt hirveän hyvin tähän päivään saakka, mutta voi herranjestas se radikaali muutos silloin aikanaan. PS1 vei pelaamisen cooliuden tasolle ja mikäs sen paremmin sopikaan teini-ikäiselle finnipäälle, joka oli poistumassa viattomuuden maailmasta cooliuden universumiin. Ressut, Metal Gearit ja Final Fantasyt veivät minut sellaisiin ulottuvuuksiin, joista Mariot, Sonicit ja Mega Manit eivät osanneet edes uneksia. Aikaisemmin ihan kivasta puuhastelusta tuli harrastus, joka saattoi imeä maailmoihinsa jo vähän epäterveellisenkin pitkiä aikoja putkeen. Syteen tai saveen, niin se oli menoa PS1:n myötä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

PS3:n ja PS4:n omistaneena valinta on helppo. Ainut hyvä asia mitä PS3:sta pystyn sanomaan on se, että se mahdollisti minulle GTA V:n ja Metal Gear Solid Legacy Collectionin pelaamisen, mutta itse konsoli oli kyllä täyttä kuraa, eikä vähiten umpisurkean ohjaimensa ansiosta. Plus ylimielisyyksissään pieraistu Cell-arkkitehtuuri, joka varmisti lähinnä sen, että Xbox voitti multiplattarivertailussa PS3:n lähes poikkeuksetta ja raudan luotettava emulointi tuntuu vieläkin olevan jopa Sonylle itselleen täysin mahdoton tehtävä.

PS4 oli nolatun ja virheistään oppineen suuryhtiön petraus, joka sai lisäksi paljon vetoapua kilpailijan vastavuoroisesta kompastelusta. PS3:n jälkeen sillä oli ilo pelata, kun konsolin ongelmat ei vaatineet jatkuvasti huomiota itselleen.

Nostoja