Viikon kysymys: Pelaatko lautapelejä? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: Pelaatko lautapelejä?

1.03.2021 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
12
Viikon kysymys: Pelaatko lautapelejä?

Pelaaja.fin tämän viikon kyselyssä uppoudutaan lautapelien maailmaan. Kysymys kuuluu yleisluontoisesti, pelaatko lautapelejä?

Varsinaisen kyselyn ohella toivomme jälleen vastaajilta myös avoimempia vastauksia tämän sivun kommenttiosion kautta. Kommenteissa voi avartaa vaikkapa omia lautapelitottumuksiaan ja -suosikkejaan!

Pelaatko lautapelejä?

  • Aktiivisesti
  • Toisinaan 
  • Harvoin 
  • En koskaan

Vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä!

Voit seurata kyselyn tuloksia Pelaaja.fin etusivulla. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat kommentit ja perustelut saatetaan nostaa esille ensi viikon Lukijat ovat puhuneet -kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä!

 

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Jo koronaa ennen oli live-näkemiset vähentyneet vuosien varrella niin vähiin että harvemmin mitään ihmeempiä lautapeleilyjä ehtii/pystyy harrastamaan.

Lapsen kanssa kuitenkin pelaillaan hänelle sopivia lautapelejä, joten toisinaan, olkoon vastaukseni.

Ajan myötä päästään varmaan sitten ottamaan perheen kesken esim. Carcassonne-sessioita. Mitään ihmeellisiä tai erikoisempia lautapelejä ei löydy mutta toisaalta meiltä ei silti löydy perus-Kimbleä tai Trivial Pursuitia. Afrikan Tähti kyllä on, niin saa jälkikasvu opetella kolonialismia ja voi isona ryöstellä köyhempien maiden timangit.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Afrikan tähden Retkikunnat-roolipelilaajennusta haluan kokeilla vielä joskus.
Suomi-tietopeli on ollut sivistävä muttei hauska. Leo menee parturiin on menetellyt pikkuväen kanssa, verraten moniin muihin lautapeleihin, joista on löytynyt tapa kiertää pelin idea, houkutus huijata tai tylsistyä. Menolipussa muistaakseni tietyn pelityylin (eli reitin) valitsemalla omat voittomahdollisuudet nousevat suuremmiksi, Taivaan pilareissakin tällainen pelkistävä oikaisu saattoi olla, mutten sitä viime kerralla onneksi saanut mieleeni.
Eclipseä on päässyt ainakin yrittämään pelaamaan, mutta eiköhän lautapelit olleet minun osalta tässä. Jokin vanha Civilization on tuossa avaamattomana, mutta enemmän harmittavat saman kohtalon kokevat Eclipsen lisäosat.
Mietin kuitenkin ostaa HZD:n lautapeliä hyllyyn, kun sitä myyvät ainakin Emp ja Pkp.

Käyttäjän Laura sfa kuva
Laura sfa

Opiskeluaikaan pelasin hyvin aktiivisesti, kun oli helppo kasata peliporukka. Haluaisin nykyäänkin pelata enemmän, mutta tällä hetkellä elämäntilanteesta johtuen aktiivisesti lähinnä lapsille suunnattuja pelejä.
Olen kasannut lautapelilistaa omaan peliblogiini. Päätin syksyllä arvioida sinne kaikki meidän hyllystä löytyvät lautapelit, mutta niinhän siinäkin on käynyt, että lastenpelit olen kuvannut ja aktiivisesti niistä kirjoittanut, mutta niitä omaksi ilokseni pelattavia en ole osaa ehtinyt vielä edes kameran eteen nostaa. Pikkuhiljaa kuitenkin projekti etenee...

Käyttäjän Paladin777 kuva
Paladin777

Jos olisi mahdollista niin tulisi pelattua enemmänkin. Vähän sama kuin muillakin, opiskelijana oli aikaa pelailla kavereiden kanssa. Nyt ei ole siihen mahdollisuuksia oli korona tai ei. Ehkä kun lapset kasvavat niin olisi mahdollisuus jatkaa harrastusta. Lasten kanssa tulee toki jotain simppeliä pelailtua.

Käyttäjän Mjuh kuva
Mjuh

Enemmänkin pelaisi, mutta parhaat pelisessiot tuppaa vaatimaan enemmän pelaajia kuin kaksi. Kilpailuhenkisen pelaajaporukan vuoksi yhteistyöpelit ovat suuressa suosiossa. Näissäkin toki saa aikaiseksi mielenkiintosia vääntöjä, kun pohditaan kenen visiota toteutetaan.

Suosikkeina viimeaikoina Arkham horror ja Pandemic legacy S1. Kevyempään pelinälkään monesti Carcassonnea ja sitä sitten muokkaillaan vaihtelemalla käytettäviä lisäosia. Perinteiset "heitä noppaa ja etene" -pelit ei oikein enää putoa.

Käyttäjän tiger80 kuva
tiger80

Ei ole kavereita eikä perhettä, joten ei lautapelejä tule pelailtua.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Muutama vuosi sitten vastaus olisi ollut aktiivisesti, nyt vain toisinaan. Silloin aktiivisina aikoina aikalailla itse vedin porukkaa, mutta sittemmin se kunnolla omistautunut ja pelitaitoinen porukka on hajaantunut muualle ja pahoin pelkään, että vaativammat pelit, kuten Descent ja Civilization jäävät nyt pölyttymään pelihyllyyn ehkä lopullisesti. Pitäisi ehkä harkita niistä luopumista jossain kohtaa.

Kyllä edelleen johonkin Terraforming Marsin tasoiseen peliin saa porukan kasaan suhteellisen helposti, mutta kun pelaajakunta on kokemattomampaa, niin äkkiä alkaa oma motivaatio hiipumaan, jos jonkun puolituntiseksi tarkoitetun yksinkertaisen korttipelin pelaaminen viekin tunnin kaikkine säätöineen, selittämisineen ja väittelyineen.

Lainaus Erik H.

Afrikan tähden [i]Retkikunnat[/i]-roolipelilaajennusta haluan kokeilla vielä joskus.

Urgh... en suosittelisi edes pahimmalle vihamiehelle. Mieluummin pelaisin normaalia Afrikan Tähteä, vaikka sekin on mielestäni aika turhanpäiväinen peli. Retkikunnat vain tuo peruspeliin uuden tarpeettoman monimutkaisen ja satunnaisuutta entisestään lisäävän tason, joka kasvattaa pelin keston moninkertaiseksi alkuperäiseen verrattuna. Taktisia ulottuvuuksia tämä ei lisää yhtään.

Lisäksi lisäosassa hyvin keskeinen "mekaniikka" on vuorojen menettäminen ja näitä voi siis menettää enemmän kuin yhden putkeen. Arvatkaapa vaan pysyikö kukaan laskuissa omista sakkokierroksistaan, kun kierrokset kestää lisäosan kanssa muutenkin julmetun pitkään? Ja jos lautapelin tehtävä on viihdyttää, niin kenen mielestä oli hauska idea laittaa pelaajat istumaan monta kierrosta sivussa tekemättä mitään?

Omasta puolestani voin sanoa, että vihaan Afrikan Tähti: Retkikuntia. Edes perus Afrikan Tähteä en vihaa, vaikken siitä suuremmin nautikaan, eli jonkinlainen saavutus tämä lisäri on siinä suhteessa.

Käyttäjän Chadu kuva
Chadu

Toisinaan, varsinkin kesäisin, kun pääsee veljen kanssa äidin luokse, niin äidin ja veljen kanssa tulee pelattua ja joskus yhdessä oleskelu paikassa.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

@ Haerski
Suurkiitos taas, nyt eivät harmita pelaamaton Retkikunnat eikä ajatus, että varmaankin pelasimme peliä väärin. Sitä vastoin Inkan aarteen näen kuuluvaksi yleissivistykseen, mikäli peliseuraa on.

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Omassa koronakuplassa Bang!-räiskintäkorttipeli on ollut kovassa käytössä.

Nostoja