Viikon kysymys: Pidätkö enemmän arcade-tyylisistä vai realistisemmista urheilupeleistä? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: Pidätkö enemmän arcade-tyylisistä vai realistisemmista urheilupeleistä?

2.05.2022 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
14
Viikon kysymys: Pidätkö enemmän arcade-tyylisistä vai realistisemmista urheilupeleistä?

Pelaaja.fin tämän viikon kysymys on vaihtunut. Tällä erää pohdiskelemme syntyjä syviä urheilupelien luonteesta, eli kysymys kaikessa yksinkertaisuudessaan kuuluu:

Pidätkö enemmän arcade-tyylisistä vai realistisemmista urheilupeleistä?

  • Arcade-tyylisistä 
  • Realistisemmista
  • En osaa sanoa

Vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä!

Voit seurata kyselyn tuloksia Pelaaja.fin etusivulla. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat kommentit ja perustelut saatetaan nostaa esille ensi viikon Lukijat ovat puhuneet -kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä!

 

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

En tykkää minkäänlaisista urheilupeleistä. Mutta jos sellaisia pitäisi pelata, niin ehkä sitten jotain epärealistisempaa, mahdollisesti retroa...

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Hauskoista ja viihdyttävistä eli arcade-tyylisistä.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Toi linkki "vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä" looppaa ainakin mulla vain takas tähän osastoon eikä varsinaiseen kyselyyn.

Mitä itse kysymykseen tulee; tarkoitetaanko tässä tuolla "arcademaisuudella" siis juuri hieman mielikuvituksellisempia urheilupelejä, kuten jalkapalloa supervoimilla ja/tai piirrettyhahmoilla versus mahdollisimman realistista urheilusimulaattoria, ohjaimesta riippumatta?

Sillä ainakin minulla termistä "arcade" tulee ekana mieleen kaikki ne epätavalliset ohjainvempaimet, jotka ovat monissa arcademasiinoissa ihan peruskauraa, mutta huomattavasti harvinaisempia konsolipuolella. Ne lisäävät reippaasti interaktiivisuuden tunnetta ja hyvässä lykyssä saavat sinut jopa oikeasti liikkumaan paljon enemmän kuin parin napinpainalluksen verran.

Joten jos "arcademaisuus" mitattaisiin tuolla mittarilla, niin silloin jopa realismiin tähtäävä Wii sports mahdollisine erikoisohjaimineen voisi olla aika arcade-tyyppinen kokemus. Itse en siis ole ko. peliä pelanut, mutta olen joskus törmännyt ohjainsettiin, jossa wiimoten saattoi halutessaan tuikata kiinni vaikkapa pieneen golfmailaan.

Mutta olipa tulkinta arcademaisuudesta mikä hyvänsä, en sen koommin piittaa urheilupeleistä. Vastasin kuitenkin "arcademainen" sillä esim. nuoruudessani tuli pelattua Tietomaan urheilupuolella jotain arcade-peliä, jossa lennettiin ympäriinsä polkemalla kuntopyörää. Pelin varsinainen hahmokin liikkui jollain riippuliitimen ja fillarin rakkauslapsella, mutta kaikista merkittävintä siinä oli juurikin tuo ohjain. Ilman sitä aidon polkemisen tuomaa immersiota, en luultavasti olisi viihtynyt pelin parissa läheskään niin montaa kierrosta.

Joten mielikuvituksellinen urheilupeli on toki realistista parempi, mutta interaktiivinen ohjattavuus on silti mulle se kaiken A ja O. Parhain combo onkin juuri tuollainen edellämainittu yhdistelmä epärealistista konseptia yhdistettynä aitoon kuntoiluun. Muussa tapauksessa suoritan urheiluni ihan aitona urheiluna, sen sijaan että "pelaisin" esim. tennistä painamalla vaan jotain paria nappulaa. Siihen nimeen voisin tulkita jopa jonkun Eyetoyn minipelit ennemmin "aidoiksi" urheilupeleiksi ihan sen perusteella, kuinka paljon enemmän niiden parissa tulee liikuttua ja hikoiltua. Kuten vaikkapa tässä ikkunanpesupelissä, jossa pitää pestä ikkunoita mahdollisimman nopeaa käsiään heiluttaen. Ei sitä tarvi edes kovin pitkään tehdä, niin johan alkaa hiki virrata.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Pelattavuus hauskaa helposti omaksuttavaa arcadea, ulkoasu ja esitystapa realistinen. Esimerkiksi autourheilua joka näyttää kaikin puolin aidolta kisalta, mutta ei vaadi realistista säätöä tai oikeaa ajotaitoa vaan ajaminen on simppeliä ja hauskaa.

Itselleni vaikeustaso on hirveän vaikea saada kohdilleen urheilupeleissä. Esimerkiksi NHL, helpommalla vaikeustasolla pääset hetkessä ykkösketjuun kaikki ennätykset rikkoen, mutta yhdenkin pykälän nostolla olet joka ottelussa nollakerhossa vaihtopenkillä istuen, senkin takia helposti opittava arcade sopisi itselleni paremmin.

Oletan että tällä tarkoitetaan Mario Tennis vs Virtua Tennis/Tennis World Tour? Mario Tennis tason realistista vaihtoehtoa tennikselle ei taida olla, joten vertailukohtaa ei oikein ole. Itse pitäisin enemmän realistisesta esitystavasta, mutta oikeat urheilijat sisältävät pelit taitavat myös olla nykyään aina mikromaksuilla kyllästettyjä kasinoita.

Vastaan kuitenkin realismi siltä pohjalta jos arcade ja simulaatio olisi samalta viivalta tehtyjä ilman rahastusta.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Vastasin arcade. Arcade-tyylisiä retropelejä tulee pelattua usein illanistujaisissa ym, kuten esim. Track & Field -sarjaa, Gold Medal Challenge '92:ta, Punch-Outia, Sensible Socceria, NBA Jamia, Neo Turf Mastersia, Mario Kartia ja Micro Machinesiä (jos lasketaan urheiluun), jne. Myös esim. NHL '94 on nykyään ehkä enemmän arcadea, vaikka alunperin pyrkinyt varmasti realismiin.

Joskus nuorempana tuli pelattua paljon esim. PES-sarjaa, joka on taas sitä realistisempaa urheilua, mutta jäänyt vähemmälle nykyään. Jotain Dirt Rally -sarjaa tulee myös joskus pelannut ratilla, mikä menee realistiseen autourheiluun. Mutta arcade-urheilu varsinkin retropelien merkeissä on lähellä sydäntä. Seuraavaksi pitäisi hommata myös Nintendo Switch Sports, mikä on ihan hauskaa arcade-meininkiä motion controlleilla.

Käyttäjän kaappausmerella kuva
kaappausmerella

Yksin realismia, porukassa arcadee.

Käyttäjän Billet kuva
Billet
Lainaus zappah

Hauskoista ja viihdyttävistä eli arcade-tyylisistä.

Sama täällä, arcade on hauskempaa kuin realistinen vääntö, toki molemmille löytyy käyttäjänsä, itselle siis arcade.

Käyttäjän Augustus kuva
Augustus

Riippuu lajista. UFC ja boxing peleissä preferoin realismia, jääkiekossa ja ralleilussa arcadea.

Käyttäjän Kadoogan kuva
Kadoogan

Ainoastaan realismia. Arcadea en oikeestaan pelaa mitään.

Käyttäjän Ville Arvekari kuva
Ville Arvekari
Lainaus mecha_no_maniac

Toi linkki [i]"vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä"[/i] looppaa ainakin mulla vain takas tähän osastoon eikä varsinaiseen kyselyyn.

No pannahinen. Fixattu.