Viikon kysymys: saako pelimodeista pyytää rahaa? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: saako pelimodeista pyytää rahaa?

4.05.2015 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
21

Steam-verkkokaupan omistava valve ja pelijulkaisija Bethesda herättivät pelaajien raivon, kun ne aikoivat ryhtyä laskuttamaan Skyrim-roolipelin modeista eli harrastelijoiden tekemistä pelimuunnelmista. Internetin ja modaajayhteisöjen nouseva viha sai yhtiöt pyörtämään nopeasti aikeensa, mutta rivien välistä voi aistia sen, että samaa aiotaan yrittää hieman eri tavalla jossain vaiheessa uudelleen.

Tämän viikon lukijakyselyssä kysymmekin siis seuraavaa:

Mitä mieltä olet pelimuunnelmien eli modien maksullisuudesta?

- Maksullisuudessa ei ole mitään vikaa
- Hyväksyn vapaaehtoiset lahjoitukset tekijälle
- Modien pitäisi pysyä ilmaisina
- Minulla ei ole mielipidettä asiasta
 
Voit vastata rullaamalla alaspäin Pelaajalehti.comin etusivua tai klikkaamalla tästä.
 
Omaa vastaustaan ja siihen johtaneita painavia syitä voi perustella alla olevassa kommentointisarakkeessa. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat kommentit nostetaan esille ensi viikon kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä.
Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Modithan ovat ennenkaikkea fanien omasta vaapaasta tahdosta ja intohimosta syntyneitä projekteja ja suurin osa modien tekijöistä ei tähänkään mennessä ole odottanut saavansa työstään muuta palkkaa kuin pelaajien mieleenkiinnon ja kiitollisuuden ja ehkä mahdollisuudeen päästä peliallalle palkalliseen työhön. Kyllä kaikista parhaimmista modeista olisin jopa vähän valmis maksamaan, eli mielestäni vapaaehtoiset lahjoitukset tekijälle ovat ok.

Käyttäjän Norsukampa kuva
Norsukampa

Moderaattorit ovat kyllä monen keskustelufoorumin henkireikä ja turva joten niiden käytöstä tulisi saada erittäin hyvät korvaukset... ei kun siis hetkinen!

Vastasin kysymykseen että maksullisuudessa ei ole mitään vikaa. Nämä ovat kuitenkin luomuksia johon joku ihminen on nähnyt omaa vapaa-aikaansa ja elämäänsä joten hyvällä omatunnolla maksaisin niistä modeista joita lunastaisin käyttööni sikälimikäli hinnoittelu olisi järkevyyden rajoissa. Skyrimin Macho Man-modista ja sen sellaisista hömpötyksistä (oikeasti siis parasta mitä Skyrimiin on ikinä tehty) luonnollisesti almuja ja sitten jostain Watch Dogsista tutuista graffiikkaparannuksista ja huomattavista parannuksista hieman enemmän.

Käyttäjän Suora kuva
Suora

Minusta joidenkin hiottujen modien maksullisuus olisi todella hyvä asia mutta systeemissä on hyvin paljon siistittävää. Ja varsinkin tuo äskeinen 25%-osuus oli aivan käsittämätön jako.

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma

Yleisesti olisi syytä pitää modit ilmaisena. Pelkästään sen takia, kun tuki, päivitykset ja yhteensopivuus muiden modien kanssa on niin epävarmaa. En tiedä miten tämä voitaisiin toteuttaa maksullisena systeeminä ilman suuren luokan ongelmia. Vapaaehtoiset lahjoitukset ovat tällä hetkellä paras tapa tukea modien kehittäjää. Tällöin välttyy myös välikäsiltä, jotka ottavat suuren osan tuotoista välistä.

Käyttäjän TheRajaskel kuva
TheRajaskel

Lahjoitukset ovat tällä hetkellä ehkä paras tapa hoitaa homma. Kuitenkin kun niitä modeja on laidasta laitaan, hyviä ja huonoja, mestariteoksia ja vitsejä, joista jälkimmäisiin kukaan tuskin haluaa sitä rahaa antaa.

Käyttäjän Irezawa kuva
Irezawa

Totta kai saa. Miksei muka saisi? Sehän on ihan jokaisen oma asia sitten pitääkö modia sen arvoisena että siitä viitsii maksaa. Jos ei pidä modia minkään arvoisena niin aika härskiä itkeä ettei sitä saa ilmaiseksi. Joku on kuitenkin sen tekemiseen satsannut aikaa ja vaivaa.

Jos joku haluaa myydä tekemäänsä modia ja se on pelin itsensä kehittäneiden mielestä ihan OK, niin en millään pysty käsittämään mitä nillittämistä kenelläkään muulla voi siihen olla. Ei kukaan pakota niitä modeja ostamaan.

Eli: Maksullisuudessa ei ole mitään vikaa.

Käyttäjän erakko kuva
erakko

Ehdottomasti. En nähnyt juuri mitään ongelmaa aiemman yrityksen kanssa ja Bethesdankin mukaan 25% on ollut ilmeisen ruhtinaallinen osuus modien tuotosta. Olin aika harmissani kun homma sitten vedettiin alas, sillä tällähän olisi voitu antaa ihmisille mahdollisuus tuottaa modeja täyspäiväisesti = työpaikkoja ihmisille. Ne muutamatkin ongelmat mitä oli (esim. mitä jos modi menee rikki), olisi voitu korjata jatkossa, mutta tämä takapakki tarkoittaa ettei ainakaan lähiaikoina mitään olla näkemässä uudelleen.

Lainaus käyttäjältä Balnazzard

Modithan ovat ennenkaikkea fanien omasta vaapaasta tahdosta ja intohimosta syntyneitä projekteja ja suurin osa modien tekijöistä ei tähänkään mennessä ole odottanut saavansa työstään muuta palkkaa kuin pelaajien mieleenkiinnon ja kiitollisuuden ja ehkä mahdollisuudeen päästä peliallalle palkalliseen työhön.

Vaikea toki sanoa mikä tässä nyt on se "suurin osa", mutta itselläni on taas se vaikutelma, että tämä "pelkän intohimon voimalla" asenne modaajien keskuudessa on vain yleinen harhaluulo. Mitään maksujärjestelmiä kun ei ole ollut niin asiasta vaan ei ole koskaan ollut puhetta.

Käyttäjän JNyknn kuva
JNyknn

Haluan pitää modit ilmaisena, tosin jos eteeni sattuisi harvinaisen tyydyttävä tapaus, olisin valmis antamaan pienen lahjuksen kehittäjille, mikäs siinä. En halua nähdä maksullisia modeja ihan vain siksi, että ahneuksissaan modaajat unohtaisivat ne ihmiset, jotka eivät halua maksaa ylimääräistä kuudenkymmenen euron pelistään. Jos haluaa kaupallistaa touhunsa, niin parempi kehittää pelinsä kokonaan itse.

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Eipä maksullisissa modeissa mitään vikaa ole, järjestelmän vain pitäisi olla kaikilla osapuolille reilu. Modaajalle tuottoa pelaajilta ja tukea, ja valvontaa*, alkuperäiseltä kehittäjältä. Asiakkaalle varmuus maksullisten modien toimivuudesta (ja yhteensopivuudesta?). Alkuperäiselle kehittäjälle tuottoa ja huomiota. Jakelijalle tuottoa (tosin en haluaisi vahvistaa Steamin lähes monopoli markkina-asemaa sitomalla jakelua heidän palveluunsa; jos palvelu olisi ollut ulkoinen, vaikka Valven omistamakin, mutta minkä lähes jokainen virtuaalikauppa pystyisi lisensöimään ja liittämään osaksi omaa palveluaan).

* valvontaa että esim. ei käytetä luvatta toisten modien assetteja yms

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Jaa-a, pelaan vain harvoja, vanhoja PC-pelejä ja niin vanhalla + alitehoisella kalustolla, että modaaminen on jäänyt meikällä melko vähäiseksi. On vain kaksi peliä, joita on tullut modattua astetta enemmän: Kotorit 1-2. Nämäkin modit ovat olleet - paria poikkeusta lukuun ottamatta - lähinnä peleistä poistetun, alkuperäisen sisällön palauttamista. Muita pelejä en sitten ole sen suuremmin modannut, mitä nyt asensin pari Transformers-skiniä Sims kakkoseen monia vuosia sitten.

Pidinkö näistä modeista? Ehdottomasti! Olisinko maksanut niistä, jos olisi ollut pakko? Luultavasti en - Kotorien (varsinkin kakkosen) lisäsisältömodit ovat vähän kahden vaiheilla. En siis todellakaan ole mikään mod-expertti, mutta youtube-videot ovat osoittaneet minulle monia kertoja, mitä kaikkea mahtavaa ja älytöntä (tai mahtavan älytöntä) fanit voivatkaan saada aikaiseksi esimerkiksi Skyrimissä tai GTA:ssa.

Jotkut ovat perustelleet modien maksullisuutta sillä, että "maksullisten modien avulla koko modauksen taso nousisi korkeammalle. Ja tästä huolimatta näin nettifoorumeilla lukuisia valituksia siitä, kuinka Valven modikauppa vilisi joko täysin ylihintaista roskaa tai sitten modeja, jotka olivat joko täysin tai viittä vajaa kopsattu jonkun muun ilmaismodista...

Jo vuosikausien ajan ihmiset ovat tehneet mitä upeimpia modeja silkasta rakkaudesta videopeleihin. Ilman rahallista voittoa tehtävä toiminta vaatii paljon enemmän motivaatiota sekä aitoa kiinnostusta, kuin se että joku lätkäisee pöytään kahden euron recolor-modin helpon rahan toivossa. Vapaaehtoinen lahjoitustoiminta ei ole keneltäkään pois, mutta kaupalliset modimarkkinat mitä luultavammin täyttäisivät netin ylihintaisella, hutiloidulla ja/tai varastetulla tuuballa.

Auttamisen ilo, omien kykyjen kehittäminen, pelin puutteiden paikkaaminen tai silkka halu tulla tunnetuksi taidoistaan - kaikki nuo ovat paljon parempia motivaattoreita kuin pelkkä raha.

Nostoja