Viikon kysymys: Scifi vai fantasia? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: Scifi vai fantasia?

20.04.2020 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
24
Viikon kysymys: Scifi vai fantasia?

Pelaaja.fin tämänkertaisessa viikon kysymyksessä mennään pitkästä aikaa perusasioiden äärelle. Kysymys kaikessa yksinkertaisuudessaan kuuluu: scifi vai fantasia? Ultimaattisessa kädenväännössä ei nyt haeta mitään puolivillaisia "molemmat" tai "ei kumpikaan" -vastauksia, vaan haussa on se, kumpaan vaihtoehtoon ennemmin kallistuu.

Scifi vai fantasia?

  • Scifi
  • Fantasia

Vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä!

Voit seurata kyselyn tuloksia Pelaaja.fin etusivulla. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat kommentit saatetaan nostaa esille ensi viikon Lukijat ovat puhuneet -kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä!

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän myllylyly kuva
myllylyly

Tarviiko tällästä ees kysyä? Fantasia 110%

Käyttäjän Monco Carser kuva
Monco Carser

Jos maailma on hyvin rakennettu, niin ei sillä olisi väliä kumpaa luokkkaa se on.

Käyttäjän Bloodborne kuva
Bloodborne

Nuorempana tämä olisi ollut helppo, fantasia oli silloin kovassa kulutuksessa, luin tuolloin kaikki olemassa olevat 'ripuli' fantasiat Salvatorelta ja peleissä Final Fantasy IX pyyhki lattiaa edellisillä scifi osilla. Morrowind oli kaunista aikaa, mutta en päässyt sitä pelailee kuin silloin tällöin serkulla, joka kaivelee sisuskaluja vieläkin. Leffoissa Lotrit räjäytti tajunnan.

Nyt vanhemmalla iällä scifi luikertelee leffoissa, peleissä ja musiikissa suosikin asemaan. Synthwave pauhaa treeneissä, diggailen Final Fantasy VII:sta enemmän kuin koskaan ennen ja katson scifi leffojakin erittäin mielelläni nykyisin.

Ei fantasia ole mihinkään kadonnut, toinen on vain noussut samalle viivalle kun maku on kypsynyt iän myötä. Niin kuin tuossa Monco mainitsi niin ei sillä väliä kumpaa jos on sisältö kunnossa 👌🏼

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ei tällaiseen vain voi vastata näin suppeasti. Paljon on kiinni siitäkin kuinka hyvin se teos on tehty. Itsellä juuri scifi ja fantasia on ne päägenret, joista pidän eikä esim. nykyaika usein kauheasti iske.

Toisaalta geneerinen scifi on yleensä huonompaa ja tylsempää kuin geneerinen fantasia, joten tämän vuoksi ehkä pitäisi valita fantasia. Välillä ottaa päähän ne scifi-kliseet, kuten turhan usein toistuvat omituiset kiviröykkiöt ledivaloilla. Tätä on näkynyt Assassin's Creedeistä Mass Effectiin vaikka yleisesti ottaen molemmissa on scifi-jutut muutoin ihan toimivia.

En tietenkään sano ettei täysin geneerinen kääpiöhaltiasekoilu olisi yhtä lailla tympeää mutta ehkä olen vain kuluttanut enemmän scifiä ja sen vuoksi fantasia näin äkkiseltään tuntuu geneerisenäkin hitusen paremmalta.

Asiaa kun enemmän miettii, niin fantasialta tavallaan jopa toivoo tietynlaista tuttuutta kun taas scifiltä jopa odottaa jotain omaa joka kerralla, joten täysin tasa-arvoisesti en edes taida genrejä kohdella.

Fantasiaa miettiessä tulee mieleen Dishonoredit ja Witcherit kun taas scifiä miettiessä tulee mieleen Mass Effect ja öö..? Ehkä jo tämän kautta on pakko vastata fantasia, sillä osaan nimetä fantasia-genreen paremmin sopivia lempinimikkeitä selvästi enemmän. Ehkä joku SOMA menisi scifiin, samoin kuin moni muu lyhyempi ja pienempi mutta muutoin todella loistava teos.

Onko oikeasti isompia scifi-pelejä vähemmän kuin fantasiaan mahtuvaa, sillä ainakin minusta nyt tällä hetkellä asiaa pohtiessa siltä tuntuu. Ehkä vain unohdan jotain todella oleellisia teoksia.

Tämän pitkän sepostuksen jälkeen tulee vasta nyt mieleen että jos kyseessä on myös muut mediat kuin pelit, niin ongelma vain pahenee. Scifiä on nimittäin siellä taas selvästi enemmän kuin fantasiaa tai siis ainakin sellaista scifiä, joka on parempaa kuin fantasia. En oikein kauheasti välitä esim. LOTR:eistä mutta sitten löytyy Tähtiportit, Galacticat, Muuntohiili ja moni muu sarja kaikkien hyvien leffojen (Edge of Tomorrow, Ex Machina, Snowpiercer, Annihilation, Interstellar, Inception, Looper ja todella monet vanhemmat klassikot) lisäksi. Fantasiasta en äkkiseltään keksi ulkomuistista mitään erikoista jonkun Harry Potterien lisäksi.

Tämän pitkän mietinnän päätteeksi lienee helppo vastata scifi, jonka parista löytyy paljon enemmän tarinoita ja aiheita, jotka laittavat miettimään pitemmäksikin aikaa. Esimerkkeinä vaikkapa Muuntohiili ja SOMA, joista ainakin itsellä jäi pitkäksi aikaa pohdinnat päälle. Fantasian puolelta en mitään erityistä muista jääneeni pohtimaan muiden kuin Witcherin tarinoiden osalta.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Aika no-brainer: Sci-fi tietenkin.

Sci-fin tarkoitus ja tehtävä on visioida tulevaa ja esittää kysymyksiä siitä mihin olemme ihmiskuntana matkalla. Fantasia tuntuu enemmänkin haikailevan menneitä, yksinkertaisempia aikoja..

Ei fantasiassa itsessään ole minusta mitään vikaa, mutta on se kuitenkin tietyllä tavalla "turhempaa". Jos kyse onkin puhtaasti viihteestä, niin loppujen lopuksi eri tyylilajit on ihan samalla viivalla, mutta jos teoksella halutaan sanoa jotain enemmänkin, niin sci-fi on minun valintani.

Lainaus Bloodborne

Nyt vanhemmalla iällä scifi luikertelee leffoissa, peleissä ja musiikissa suosikin asemaan. Synthwave pauhaa treeneissä, diggailen Final Fantasy VII:sta enemmän kuin koskaan ennen ja katson scifi leffojakin erittäin mielelläni nykyisin.

Minusta FFVII on kyllä puhdasta fantasiaa, kuten myös Star Wars. Vaikka teknisesti ei ollakaan fantasialle tyypillisesti keski-ajalla, niin molemmissa taikuus on kuitenkin merkittävässä osassa, mikä erottaa ne tosimaailmasta. Yhteys tunnettuun todellisuuteen ja asioiden selittäminen sen pohjalta on minusta sci-fin määrittävä elementti verrattuna fantasiaan.

---

EDIT:
Mitenkäs post-apokalypse? Jos sci-fissä visioidaan tekniikan tulevilla saavutuksilla, niin post-apokalypsismissä yhteiskunta ja teknologia pikemminkin taantuu äkillisen katastrofin seurauksena. Olisi tämä sci-fi vs. fantsu vastakkainasettelu syytä laajentaa kolmikantaiseksi?

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Mahdoton tuohon on vastata...kumpikin maistuu ja kysymys on lähinnä kysymys on siitä (on sitten kyseessä pelit, leffat, sarjat tai kirjat) että miten se maailma/universumi, tarina ja hahmot on rakennettu.

Suosikkipelehin, sarjoihin ja leffoihin lukeutuu melko tasapuolisesti kumpaakin (LOTRit, Halot, Warcraftit, Game of Thrones, Westworld jne.) että vaikka kuinka yrittäisi pähkäillä kumpi on lähempänä sydäntä niin en osaa tuohon vastata....

Mutta jos nyt pakko on vastata, niin vastaan sitten fantasia. Vaikka tuolla peli ja TV-sarja puolella ne käyvätkin tasaväkistä vääntöä, niin leffapuolella itselleni ne parhaimmat/rakkaimmat elokuvat koskaan on nimenomaan LOTR-trilogia ja animaatioleffoista tietenkin How to Train Your Dragon leffat olivat loistavia, eikä tuolla leffapuolella löydy ainakaan vielä sellaista yksittäistä suurempaa scifi-sarjaa jota arvostaisin yhtä korkealle. Yksittäisiä leffoja toki, mutta ei oikeastaan yhtäkään suurempaa scifi-sarjaa (Star Wars on sekin tunnetusti enemmän avaruus-oopperaa kuin kunnon scifiä)

Tiedän muutamankin tyypin joille taas sitten ei sitten kumpikaan maistu, eli niitä jotka kokevat sekä scifin että fantasian olevan typerää roskaa/ajanhukkaa.

Käyttäjän Samirai kuva
Samirai

Itse vastaan fantasia, ihan siitä syystä, että pidän siitä jos scifi-sarjassa esiintyy fantasiasta tuttuja elementtejä, mutta en nauti jos fantasia-sarjaan koitetaan ahtaa scifiä. En ole myöskään koskaan välittänyt tuliaseista, olivat ne sitten laaserilla tai valopalloilla varustettuja, mutta kunnon överiksi vedetyt teräaseet ovat aina lähellä sydäntä. Jotenkin tällöin toiminnasta saa paljon dramaattisempaa kun joudutaan olemaan lähikontaktissa.

Maailman rakenteluun ja esim. rotuihin taas on molemmissa genreissä hyviä ja huonoja piirteitä ja parhaimmissa tapauksissa on käytetty vain ne parhaat molemmista. Tuo scifin ja fantasian ero tuntuu muutenkin olevan aika henkilökohtainen asia. Toiset pitävät fantasiana kaikkea jossa on magiaa, mutta moni scifi-sarja koittaa perustella jollain kvanttitermistöllä aivan samanlaisia selittämättömiä voimia.

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

Vastaan fantasi ja ainoa scifi maailma mikä minua oikeasti kiinnostaa on warhammer 40k missä suosikki factionikin on imperium of man jolla on hyvin keskiaikainen ajattelutapa maailmasta.

Käyttäjän AK_Hamy kuva
AK_Hamy

Sci-Fi.

Hyvää fantasiaa ei ole tullut aikoihin. Witcher peli puolella, mutta sekään nyt ei ole originelli.

Käyttäjän frozen kuva
frozen
Lainaus Monco Carser

Jos maailma on hyvin rakennettu, niin ei sillä olisi väliä kumpaa luokkkaa se on.

Lukitsen myös tämän vastauksen

Nostoja