Viikon kysymys: Tarvitseeko peliarvostelu arvosanan? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: Tarvitseeko peliarvostelu arvosanan?

23.02.2015 // Kirjoittanut: Ida Suominen
24
Viikon kysymys: Tarvitseeko peliarvostelu arvosanan?

Tällä viikolla Pelaajalehti.comin etusivun kysely syventyy arvosanojen tarpeellisuuteen. Pelisivusto Eurogamer luopui pari viikkoa sitten arvosanasysteemistä ja siirtyi käyttämään "välttämätön", "suositeltava" ja "kierrettävä kaukaa" -henkisiä leimoja. Siksipä tällä viikolla haluammekin tietää:

Haluatko, että peliarvostelussa on arvosana?

- Kyllä
- En

Vastata voi rullaamalla alaspäin Pelaajalehti.comin etusivua tai suoraan vaihtoehtoisesti täällä!

Omaa vastaustaan voi perustella alla olevassa kommentointisarakkeessa. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat perustelut nostetaan esille ensi viikon kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän arieli kuva
arieli

Juurikin tuollainen leimasysteemi toimisi. Minulle ei ole niinkään merkitystä onko pelillä 7, 8 vai 9 pistettä, jos se on kuitenkin suositeltava, eli hyvä.

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Pitäisi olla myös vaihtoehto en ole varma, sillä löydän molemmista puolensa.

Käyttäjän DreamDemon kuva
DreamDemon

Mitäs sillä jonkun mielipiteen numeroversiolla tekee? 9/10 ei kerro mitn nii hyvin kuin "luulin katsovani ikkunasta ulos ja äänet kuulostivat enkelikuorolta" tai 0/10 verrattuna "peli sai minut harkitsemaan itsemurhaa"

Käyttäjän lLemonpanda kuva
lLemonpanda

Mielestäni arvosanat eivät ole koskaan ollut paras muoto ilmaista pelin, elokuvan tai muunkaan "hyvyyttä" tai "huonoutta". Sanallinen "arvosana" tai leima jää paremmin mieleen ja kertoo enemmän. Se tiivistää arvostelun olennaisen asian, kannattaako hommata.
Numerot on vain numeroita. Itse melkein aina tyydyn lukemaan arvostelusta tiivistelmän, koska niihin on listattu parhaimmat ja huonoimmat puolet pelistä, sen jälkeen jos kiinnostaa luen lisää. Arvosanaa en jää tuijottamaan, koska itse olen todennut että vaikka peli olisi saanut huonomman arvosanan kuin toinen, on se ollut monessa tapauksessa vähintäänkin yhtä viihdyttävää pelattavaa kuin se paremman saanut. Jokaisella on kuitenkin aina omat pointit joita pelissä arvostaa ja mihin kiinnittää huomiota.
Arvosanat pitäisi poistaa ja korvata paremmalla!

Käyttäjän oskumo kuva
oskumo

Minusta hyvässä arvostelussa ei tarvitse olla pisteitä, paljon tärkeänpää on että pelin hyvät ja huonot puolet tuodaan esiin hyvin perusteltuina, mielellään myös korostetaan arvostelijan omaa mieltymystä ja mielipiteitä =))

Käyttäjän Billet kuva
Billet

Ei välttämättä tarvitse, mutta arvostelussa pitäisi kuitenkin olla sitten teksti siinä muodossa että antaa suuntaa lukijalle jonkinlaisen kuvan pelistä ja sen toiminnasta, vaikka näin: peli on juoneltaan hyvä mutta pelimekaniikka tarvitsee "selvästi" parannusta mutta toimmi kuitenkin jollakin tavalla... eli selvästi sana luettuna "pelissä selviä kontrolli bugeja/on tehty muuten huonosti...no pointti taisi tulla selväksi...

Mutta tietysti tähti/numero merkinnät avittavat tai antavat suuntaa...kannattaako ostaa vai ei.

Käyttäjän RaineP kuva
RaineP

Arvosanoja ei tarvita, koska ne eivät henkilökohtaisesti vaikuta ostopäätökseeni kun ne eivät kerro varsinaisesti sitä onko peli minusta viihdyttävä. Olen ostanut huonojakin arvosanoja saaneita pelejä ja ne ovat olleet mielestäni ihan pelattavia vaikka eivät olleetkaan eeppoksia. Leimasysteemi voisi toimia paremmin.

Käyttäjän mpp kuva
mpp

Ei tarvita minkäänlaista yhden sanan / numeron / symboolin arvostelua. Olen huomannut sortuvani helppoon ratkaisuun peleissä jotka ei hirveästi kiinnosta, ja katson pelkän numeron arvostelun lopusta. Itse arvostelu jää monesti kokonaan lukematta. Mieluummin jonkinlainen tiivistelmä loppuun johon arvostelija laittaa suosituksensa pelistä, kuin numero joka ei loppupeleissä kerro pelistä yhtään mitään.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Ei tarvita arvosanoja. Ilman sitä numeroa voi olla, että joku myös lukee sen itse arvostelun.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ei varsinaisesti tarvitse mutta se on yksi peuste valita mitä arvosteluita lukee. Itse katson ensin numeron ja ajattelen tyyliin "kappas, tämä on saanut ysin, luetaanpa mikä siinä niin hyvää on" tai "miten joku peli voi saada nelosen? Pakko lukea mikä tuossa mättää".

Toisaalta taas edes täydet pisteet eivät innosta lukemaan jos peli ja/tai genre ei muuten kiinnosta. Skippaan kaikki urheilut ja suuren osan japsihihhuloinnista, oli numero mikä tahansa. Sen verran tiedän omat mieltymykset että tiedän mikä ei maistu. Numero taas voi laittaa kiinnostumaan pelistä, joka on ehkä muuten lennellyt tutkan alta. Toisaalta myös joku teksti/leima voisi ajaa saman asian, kunhan ne eivät rajoitu siihen kolmeen vaihtoehtoon, jonka kautta suuri osa peleistä ei saa mitään tekstiä (eli jos vaihtoehdot ovat: välttämätön, suositeltava, kierrä kaukaa). Suuri määrä pelejä ei kai mene mihinkään noista kategorioista. Eli jos leimasysteemistä saadaan riittävän kattava olematta liian rönsyilevä, niin miksipä ei. Itse olen vain tottunut jo numeroihin ja en mielestäni ole niiden vietävänä lopullisia päätöksiä tehdessä, vaan olen oppinut "tulkitsemaan" niitä.