Viikon kysymys: Vieläkö pelidemoille on kysyntää? / Uutiset / pelaaja.fi

Viikon kysymys: Vieläkö pelidemoille on kysyntää?

16.05.2022 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
9
demo, viikon kysymys, pelidemo, kokeiluversio

Pelaaja.fin viikon kysymys on vaihtunut! Seuraavan noin seitsemän päivän ajan pohdiskelemme pelidemojen ja muiden vastaavanlaisten kokeiluversioiden asemaa lukijoiden keskuudessa. Kysymys siis kuuluu:

Pelaatko demoja tai muita vastaavanlaisia pelien kokeiluversioita?

  • Kyllä, aktiivisesti
  • Aina silloin tällöin
  • Harvemmin
  • En koskaan tai juuri ollenkaan

Vastaa varsinaiseen kyselyyn täällä!

Voit seurata kyselyn tuloksia Pelaaja.fin etusivulla. Parhaat, hauskimmat tai mieleenpainuvimmat kommentit ja perustelut saatetaan nostaa esille ensi viikon Lukijat ovat puhuneet -kyselykatsauksessa. Mikäli et ole rekisteröitynyt sivustolle kommentoidaksesi, asian voi helposti korjata täältä!

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Ei noita demoja niin aktiivisesti tule kokeiltua tai kaivattua kuin ehkä silloin 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa mutta onhan se kiva ilmaiseksi kokeilla miltä joku peli tuntuu. Tosin Xbox Gamepassin kaltaiset palvelut ovat jo hinta-tarjonta suhteeltaan niin hyviä että moni tuskin osaa demoja kaivata. Toki syy miksi itse edelleen Gamepassia karsastan on tietenkin se että et itse omista pelejä ja täten kaikki muut paitsi Xboxin omat 1st party pelit eivät palvelussa säily ikuisesti.

Eli silloin tällöin tulee kokeiltua, mutta ei se nyt maailmaa kaada että tänä päivänä harvemmassa ovat nuo pelidemot.

Käyttäjän Retro22 kuva
Retro22

jos pelille ei oo demoa mun mielestä sen saa pirattaa testikokeiluun että onko ostamisen arvoinen vai ei

Käyttäjän JetRam kuva
JetRam

Iso kyllä! 3DS:n aikoihin tuli latailtua aktiivisesti demoja testiin ja niiden myötä hankittua täysversioita. Switchin kanssa tulee myös demoja testailtua. PC:llä demot tuntuvat olevan harvemmassa (tai ainakin sellaisten pelien mitkä minua kiinnostaa). Etenkin aiemmin pelkällä peliläppärillä pelailtua demot olivat hyvä tapa nähdä pyöriikö joku peli ylipäänsä :D

Käyttäjän Akki kuva
Akki

Mielestäni kyllä pitäisi. Vaikka demot eivät ole samassa mittakaavassa läsnä kuin vaikkapa demolevyt PS1:sen aikana, niin demoista olisi yhä hyötyä. Ne ovat näppärä tapa tutustua johonkin peliin niin, että ei tule ostettua sikaa säkissä. Ehkä jos pelialustat kannustaisi kokeilemaan niitä, niin voisimme todistaa demojen renessanssin. Tämä tosin voi olla vain toiveajattelua, mutta kaunis sellainen.

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

Demot on nykyään aika Pitkälti korvattu betoilla. Joten en näe syytä demoille. Toki yksinpeleissä betoja harvemmin on.

Käyttäjän Hitman 47 kuva
Hitman 47

Kyllä nuita ps1 demoja oli mukava pelata lapsena :) Aika multaa muistot nykyään ei oo tarvetta demoille.

Käyttäjän OsKu kuva
OsKu

Demot olivat vielä aikoinaan kova juttu, mutta eipä niitä oikein enää tarvitse.

Käyttäjän Nelia19 kuva
Nelia19

Ehkä näin aikuisiällä saa ostettua ne pelit mitä haluaakin, kun taas lapsena sitä piti tarkkaan miettiä minkä pelin hommaa taskurahoillaan tai kirjoittaa toivelistaan. Tällöin demot olivat mitä mainioin tapa tutustua peleihin ja löytää ne suosikit. Lisäksi demot tarjosivat hyvää ilmaispelattavaa: mitä siitä vaikka kyseessä oli rajattu kokonaisuus, 9-vuotias kyllä jaksoi niitä vähäisiä kenttiä koluta moneen kertaan. Demot vastasivat siis käytännössä useampaa peliä hyllyssä!

Nykyään en ole edes ajattellut demoja tahi niitä lataillut. Trailerit ja arvostelut tarkkaan katseltuani tulen kyllä ostamaan pelin ilman demoakin viimeistään alelaarista. Ehkä demot nyt vain olivat enemmän 90-luvun lopun juttu kun niitä lehtien mukana sateli.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Demot ovat hyvät kärsivälliselle ja taloudelliselle ihmiselle, eivät siis minulle. Vaikka ysärillä pelasin oikeasti harvaa demoa niin pitkälle että maksukyltti tuli vastaan, en ole kestänyt ajatusta "vajaan" pelin omistamisesta, vaikka tiettyinä päivinä demoillakin pärjäsi. Lisäksi vanhempani eivät olisi rahoittaneet juuri mitään "turhuuksia", vaan harkitummin pelejäkin.