Virtuaalitodellisuustaisto jatkuu kylmänä: ZeniMax vaatii Oculus-tuotteiden myyntien keskeytystä / Uutiset / pelaaja.fi

Virtuaalitodellisuustaisto jatkuu kylmänä: ZeniMax vaatii Oculus-tuotteiden myyntien keskeytystä

25.02.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
2

Mediayhtiö ZeniMax on laittanut liikkeelle vaateen, jolla se pyrkii panemaan ainakin väliaikaisen stopin virtuaalitodellisuusyhtiö Oculuksen tuotemyynneille.

Teksasin tuomioistuimelle lähetetyn vaateen on kerrottu koskevan kaikkea Oculuksen laitteistoa ja ohjelmistoa, jonka voidaan katsoa käyttävän hyväksi ZeniMaxin tekijänoikeudella suojattua koodia. Potentiaalisesti myyntien keskeytys voisi osua kovaa siis Oculuksen toiminnan ytimeen ja vaikuttaa samalla myös ulkopuolisten Oculus Rift -kehittäjienkin toimintaan.

ZeniMaxin vaade on yhtiön reaktio aiemmin alkuvuodesta saatuun oikeuden määräykseen, joka asetti Oculuksen maksamaan 500 miljoonaa dollaria ZeniMaxille erityisesti salassapitosopimuksen ja näin myös tekijänoikeuksien rikkomisesta. Mediayhtiö ei ollut millään tavalla tyytyväinen tuomioon, sillä se syytti Oculusta alunperin ensisijaisesti liikesalaisuuksien kavaltamisesta ja koki, ettei puoli miljardia ole tarpeeksi suuri summa Facebookin omistamalle Oculukselle, jotta se lopettaisi ZeniMaxin oikeuksien rikkomisen.

Vaihtoehtona Oculuksen myyntien keskeyttämiselle Zenimax on ehdottanut myös, että Oculus maksaisi sille tuotemyynneistään rojalteja.

Gamasutra-sivustolle antamassaan lausunnossa Facebook on kertonut olleensa myös tyytymätön alkuvuoden tuomioon. Yhtiö on nähnyt sen oikeudellisesti virheellisenä ja asiasisällöltään epäoikeutettuna, eikä tämä ole muuttunut mitenkään ZeniMaxin vaateen myötä.

ZeniMaxin ja Oculuksen oikeuskiistelyt yltävät aina vuoteen 2014 asti.

Lähde: Gamasutra, Polygon

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän PSPiraatti kuva
PSPiraatti

Taas yksi syy miksei VR tule myymään massoille, hinnan ohella.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

@PSPiraatti
Vr tulee myymään massoille ja syy on selvä: It's awesome

T: Oculus Riftin omistaja

Facebookin ollessa taustavoimana, Oculuksella on vara puskea tuotetta markkinoille vaikka firma pyörisi tappiollisena, koska luottoa virtuaalitodellisuuteen löytyy varmasti. Ennemmin tai myöhemmin vr:n hinta tulee tippumaan kuluttajaystävällisemmälle tasolle, mutta ennen sitäkin paljon ihmisiä tulee siirtymään tähän kelkkaan, koska pelituki paranee jatkuvasti ja siksi kalliskin kokemus on aina vaan houkuttelevampi. Työssäkäyvälle pelaajalle tuo hinta ei ole mikään ongelma, jos kiinnostusta laitteisiin löytyy.

Oikeusjutusta sen verran, että veikkaan tämän päättyvän aikanaan jonkinlaiseen sovitteluratkaisuun oikeuden ulkopuolella. Vaikuttaa niin epäselvältä keissiltä, että tämän takia voidaan käydä oikeutta koko ikä ja terveys ja jossain vaiheessa homma käy molemmille osapuolille niin kalliiksi, että ihan mielellään ostavat itsensä ulos koko sotkusta tyytymällä johonkin kompromissiratkaisuun.