Windows 10 ilmaiseksi Windows 7- ja 8.1 -käyttäjille vuoden ajan – peliominaisuuksia julki / Uutiset / pelaaja.fi

Windows 10 ilmaiseksi Windows 7- ja 8.1 -käyttäjille vuoden ajan – peliominaisuuksia julki

21.01.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
17

Microsoftin uusi käyttöjärjestelmä Windows 10 tulee olemaan vuoden ajan saatavilla ilmaisena päivityksenä kaikille Windows 7-, Windows 8.1- ja Windows Phone 8.1-käyttäjille, kunhan käyttöjärjestelmä vain virallisesti julkaistaan. Ohjelmistojätti on vahvistanut asian keskiviikkona järjestämässään lehdistötilaisuudessa.

Samaisessa tilaisuudessa Microsoft pureutui viimein vahvemmin Windows 10 -peliominaisuuksiin. Näistä huomattavin sattui olemaan Xbox-sovellus, jonka eräs merkittävimpiä tarkoituksia on lähentää Xbox Onen ja pc:n suhdetta.

Yksinkertaisemmillaan Xbox-sovellus on keino kirjautua Xbox Liveen pc:ltä käsin ja vuorovaikuttaa kavereiden kanssa esimerkiksi näille viestimällä ja näiden tekemisiä seuraamalla. Osaksi sovellusta on samalla kuitenkin rakennettu myös mahdollisuus suoratoistaa Xbox Onelta pelejä Windows 10 -laitteisiin ja pelata näin esimerkiksi Forzaa Windows-tabletilla. Mikäli jokin peli tukee myös Xbox One- ja pc-pelaajien välistä yhteistä pelaamista, voi Xbox-sovellus liittää pc:llä pelaavan kaverin helposti tämän Xbox-kaverin käynnissä olevaan peliin.

Ensimmäinen vahvistettu Xbox Onen ja Windows 10:n välillä toimiva peli on Lionhead Studiosin Fable Legends. Fable Legends on myös ensimmäisiä pelejä, jotka hyödyntävät Microsoftin uutta DirectX 12 -ohjelmointirajapintaa, jonka pitäisi avittaa kehittäjiä saamaan enemmän irti peleistään.

Mielenkiintoinen erikoisuus Xbox-sovelluksessa on myös siihen rakennettu pelikuvaa tallentava ominaisuus. Pelasi Windows 10:llä sitten ihan mitä vain Windows-peliä esimerkiksi Steaminkin kautta, pitäisi Xbox-sovelluksen pystyä nauhoittamaan siitä taustalla jatkuvasti puolen minuutin pituisia pelikuvavideoita. Mikäli pelissä tapahtuu siis jotain erikoista, voivat pelaajat helposti kehoittaa Xbox-sovellusta tallentamaan pelaamisen taustalla nauhoitetun pelikuvapätkän ja jakaa sen sitten esimerkiksi kavereilleen.

Windows 10 julkaistaneen virallisesti vielä tämän vuoden puolella. Uusien peliominaisuuksien ohella se on tarjoamassa muun muassa uuden Project Spartan -työnimellä varustetun nettiselaimen, joka mahdollistaa esimerkiksi piirrosten ja muistiinpanojen tekemisen suoraan selattavan verkkosivun päälle. Myös jo Windows-puhelimilla tavattu Applen Siriä muistuttava virtuaalinen apuri Cortana saadaan osaksi Windows 10:tä. Cortanan erikoisuus Windows 10:ssä on se, että sen pitäisi oppia jatkuvasti aina vain enemmän käyttäjästään.

Koosteen Microsoftin tuoreen Windows-esityksen julkistuksista voi katsastaa oheisesta videosta. Siitä ei tosin käy ilmi, että Xbox-pomo Phil Spencer piti lehdistötilaisuudessa yllään Battletoads-paitaa. Hmm...

Parhaillaan Windows 10:een on voinut päästä käsiksi liittymällä osaksi Microsoftin Insider-testaajaohjelmaa.

Päivitys kello 22.15: Microsoft on tarkentanut, että Xbox-sovelluksen tarjoamaa suoratoistoa tukevat vain tietyt ennalta määrätyt pelit. Se toimii myös vain paikallisessa Wi-Fi-verkossa.

Lähde: Microsoft

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Core kuva
Core

Oli kyllä kaikenkaikkiaan aika kova setti.

Tuota One-pelien striimaamista PC:lle odotan, olettaen että emäntä voi katsella samalla boxin kautta netflixiä/telkkaria. Tällä hetkellä joutuu vaan pyörittelemään peukaloitaan, kun ei ole kuin yksi TV ja One taloudessa :P

Käyttäjän Wili kuva
Wili

Microsoftin julkistamat Hololens -lasit oli meikäläiselle se mielenkiintoisin uutinen. Jännän oloinen uusi vaihtoehto Windowsin näpelöintiin:
http://www.engadget.com/2015/01/21/microsofts-hololens-headset-gives-your-windows-10-pc-a-holograp/

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Saapa nähdä päivittääkö tuota. Olen aina ollut päivittämistä vastaan kun näitä uudempia Windowseja pusketaan ulos, sillä huonoja muistoja on mielessä riittämiin. Toisaalta taas läppärissä oli asennettuna Win8 ja eipä tämä Start menun asennuksen jälkeen ole erityisen huonokaan ollut seiskaan verrattuna. Koskaan ei tosin tule tuota palikkapuolta käytettyä ja silti se siellä taustalla jollain tapaa koko ajan on.

Vuoden aikana varmaan ehtii lukea ja kuulla kokemuksia Win10:stä sen verran että voi varmaan päättää pistääkö pelikoneen Win7:n ja/tai läppärin Win8:n päivitykseen.

Käyttäjän JNyknn kuva
JNyknn

Itse olen kokeillut Windows 10:n varhaista versiota, eikä se nyt niin kovinkaan paljoa kasista eroa, mitä nyt kunnollisen käynnistysvalikon saa vakiona ilman Classic Shellin asentamista. Muuten kymppi tuntuu pitkälti Windows 7:ltä, muutamalla 8:n ominaisuudella varustettuna. Tosin oma mielipiteeni perustuu varhaiseen, keskeneräiseen versioon, joten lopullinen tuotos saattaa olla jotain aivan muuta.

Mutta kaikesta huolimatta Xubuntu (eli Ubuntu Xfce-käyttöliittymällä) on se käyttöjärjestelmä, josta nautin eniten. Windows ei vaan täytä omia tarpeita yhtä hyvin kuin Linux.

Käyttäjän tootsi666 kuva
tootsi666

Tulihan se GFWL2 sieltä. Saa nähä onko yhtä paska kuin edeltäjänsä.

Käyttäjän Temesklk kuva
Temesklk

Kyllähän tuohon voi 7:n vaihtaa kun kerta ilmaiseksi saa.

Käyttäjän Zhinarkos kuva
Zhinarkos

Jos se on tosiaan ilmainen, niin sitten sitä varmaan päivittää. Ainahan tuo ei tosiaan välttämättä ole fiksua. Vaikka olisi kuinka testatut ohjelmistot, aina tulee ristiriitoja ja ongelmia.

Mageen kuulosia juttuja tossa. Tällaisissa asioissa vain aika tosin näyttää toimivuuden. Ja entäs Skotlanti?

Jos olisi oikein pro-kuluttaja niin voisi asentaa jopa tuon esikatseluversion ja liittyä ohjelmaan, mutta se vaatisi sitten oikeasti panostostua ja diagnostiikkaa, eikä siihen vaan löydy tarpeeksi kiinnostusta.

Käyttäjän Masa kuva
Masa

Kunhan tätä ylimääräistä roskaa ei vaan aleta pakottamaan yhdessäkään pelissä kuten GFWL:ää.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

"Hei! Nyt voitte keskustella ja pelata kaikkien Xbox pelaajien kanssa ja striimata pelejä Xbonelta!"
Toisinsanoen markkinoivat PC pelaajille Xboneja ja striimauksella ohittavat sen ettei tarvitse portata pelejä tietokoneelle natiivisti kun voivat vain myydä enemmän rautaa. Olisiko ihmiset vaikka sen takia sitä Haloa PC:lle halunneet ettei tarvisi ostaa konsolia, saisi grafiikoita isommalle ja voisi käyttää sitä hiirtä ohjaimen sijaan?

Idea siitä että pystyy pelaamaan konsolikaverin kanssa on todella hyvä, mutta muuten en tykkää ideasta että GFWL palaa ja että taas vedettiin se striimauskortti sieltä. Saa nähdä mitä tästä tulee ja varmaan tulee se ilmainen lisenssi napattua, mutta parasta toivoen ja pahinta peläten.

Käyttäjän Core kuva
Core
Lainaus käyttäjältä Marioysikax

"Hei! Nyt voitte keskustella ja pelata kaikkien Xbox pelaajien kanssa ja striimata pelejä Xbonelta!"
Toisinsanoen markkinoivat PC pelaajille Xboneja ja striimauksella ohittavat sen ettei tarvitse portata pelejä tietokoneelle natiivisti kun voivat vain myydä enemmän rautaa. Olisiko ihmiset vaikka sen takia sitä Haloa PC:lle halunneet ettei tarvisi ostaa konsolia, saisi grafiikoita isommalle ja voisi käyttää sitä hiirtä ohjaimen sijaan?

Idea siitä että pystyy pelaamaan konsolikaverin kanssa on todella hyvä, mutta muuten en tykkää ideasta että GFWL palaa ja että taas vedettiin se striimauskortti sieltä. Saa nähdä mitä tästä tulee ja varmaan tulee se ilmainen lisenssi napattua, mutta parasta toivoen ja pahinta peläten.

En itse näe tuon palvelun pääasiallisena motiivina kyllä tuota. Eihän siinä olisi mitään järkeä, ku se vaatii sen boxin sitten kuitenkin. Enemmän tässä on mielestäni samaa ajattelua kuin PS4/Vitan remoteplay. Itselleni ainakin ihan helvetin kova juttu jos toimii kunnolla, ja sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että haluaisin Haloa pelata PC:llä.