Windows 11 sai julkaisupäivän – ilmaisten päivitysten jakaminen aloitetaan vähitellen

Muun muassa tuki Android-sovelluksille antaa vielä myös odottaa itseään.

31.8.2021 14:12

Microsoftin uusi käyttöjärjestelmä Windows 11 aloittaa virallisesti elonsa lokakuun 5. päivä.

Julkaisu tarkoittaa, että Windows 11:n voi löytää kyseisestä ajankohdasta alkaen esiasennettuna uusiin tietokoneisiin. Tuolloin Microsoft käynnistää myös ohjelman, jonka myötä yhteensopivat WIndows 10 -koneet voi päivittää veloituksetta uuteen käyttöjärjestelmään.

Ilmainen päivitys ei saavu kaikille tosin samaan aikaan. Ohjelmistojätti huomioi, että päivityksen jakelu tapahtuu aalloittain priorisoiden ensin niin laitteiston iän, sopivuuden kuin luotettavuuden kaltaisia yksityiskohtia.

Kaikille yhteensopiville laitteille ilmaisen päivityksen pitäisi olla saatavilla vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Vähimmäisvaatimuksiltaan Windows 11 näyttää seuraavalta. Muita teknisiä yksityiskohtia Windows 11:n suhteen voi pitää silmällä sille omistetuilla kotisivuilla.

  • Suoritin: Vähintään yhden gigahertsin (GHz) yhteys ja vähintään kaksi ydintä yhteensopivassa 64-bittisessä suorittimessa tai järjestelmäsirussa (SoC)
  • Muisti: 4 Gt:n RAM-muisti
  • Tallennustila: Vähintään 64 Gt:n tallennuslaite
  • Näytönohjain: DirectX 12 -yhteensopiva grafiikka / WDDM 2.x
  • Näyttö: Enemmän kuin 9 tuumaa HD-tarkkuudella (720p)
  • Internet-yhteys: Windows 11 Home -version asennukseen tarvitaan Microsoft-tili ja Internet-yhteys
  • Järjestelmän laiteohjelmisto:: UEFI, suojatun käynnistyksen tuki
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0

Mukanaan Windows 11 tuo tietysti niin visuaalisia kuin toiminnallisia käytettävyysmuutoksia, mutta samalla se viilaa uusiksi muun muassa Microsoft Storen toimintaa ja sen tukemia ohjelmistotyyppejä. Aivan kaikki erikoisuudet eivät Windows 11:n julkaisussa ole tosin saatavilla. Esimerkiksi Android-sovellusten tuki on määrä esitellä vasta Windows Insiders -testaajien kokeiltavaksi myöhemmin tulevien kuukausien aikana.

Pelaamisen suhteen Microsoft hehkuttaa Windows 11:n olevan myös tähän asti paras Windows koskaan. Tätä edesauttaakseen se pitää sisuksissaan se Xbox Series -konsoleilta tutulle teknologialle. Näitä edustavat  HDR-tuen DirectX12-peleihin automaattisesti lisäävä Auto HDR sekä SSD-levyjen toimintaa ja näin siis pelien latautumista sujuvoittava DirectStorage.

Windows 10 ei toki vaivu heti unohduksiin. Microsoftin tarkoituksena on tukea käyttöjärjestelmää lokakuun 14. päivään 2025 asti.

Lähde: Microsoft

Lisää luettavaa