Xbox Onen käytetyt pelit ja nettivaatimukset – näin uutuuslaite toimii

Xbox Onen osalta käytettyjen pelien kauppaa tehdään näillä näkymin vain valittujen jälleenmyyjien kautta. Microsoft ei kuitenkaan ole lyömässä rahoiksi käytetyillä peleillä, vaikka pelijulkaisijoille annetaankin mahdollisuus vetää välistä.

7.6.2013 12:20

Ohjelmistojätti Microsoft on pyrkinyt viimein valaisemaan tarkemmin, miten Xbox One -viihdekeskus varsinaisesti toimiikaan pelilisenssien ja nettivaatimuksiensa suhteen. Aihe on herättänyt paljon ihmetystä ja spekulointia erityisesti siitä lähtien, kun laite kaksi viikkoa sitten ensimmäisen kerran julkistettiin, joten tarkennukset ovat ehdottomasti tulleet tarpeeseen.

Microsoft on nyt varmistanut, että se on itse periaatteessa tarjoamassa kuluttajille mahdollisuuden myydä käytettyjä levypohjaisia pelejä eteenpäin tietyille valituille jälleenmyyjille. Kuluttajia, julkaisijoita tai kauppiaita yhtiö ei ole myöskään aikeissa rahastaa ainakaan erinäisillä ”alustamaksuilla” tällaisen bisneksen harrastamisesta. Toistaiseksi se ei ole kuitenkaan valottanut vielä tarkemmin, mitä toimenpiteitä kauppiaiden on kenties käytävä läpi, jotta nämä voivat lähteä tekemään liiketoimintaa Xbox Onen käytettyjen pelien parissa.

Mahdollista Xbox Onella myös on, että pelijulkaisijat voivat itse estää omien tuotteidensa uusiomyynnin halutessaan tai esimerkiksi veloittaa toimenpiteestä ylimääräisiä maksuja. Microsoft on korostanut, ettei se itse kuitenkaan saa minkäänlaista hyvitystä tällaisista toimista.

Julkaisijoille luodun valinnanvapauden mahdollistaa Xbox Onen tapa hyödyntää internetiä ja pelaajien käyttäjäprofiileja. Microsoft on jälleen kerran vahvistanut, ettei Xbox Onen tarvitse olla jatkuvasti yhteydessä nettiin, mutta nettiyhteys vaaditaan silti pelaamista varten aina ajoittain. Viihdekeskuksen on kerran 24 tunnissa päästävä nettiin, jotta laite voi varmistaa esimerkiksi, mitä pelejä siihen ja sen tunnuksiin on liitetty. Poikkeustapauksen luo tilanne, jossa pelaaja on kirjautunut käyttäjätililleen jonkun toisen omistamalla Xbox Onella, jolloin nettiin on oltava yhteydessä kerran tunnissa.

Mikäli nettitarkistukset jättää välin, ei pelaaminen onnistu laitteella ollenkaan. Kaikki ominaisuudet eivät kuitenkaan lukkiudu, sillä television ja DVD- sekä Blu-ray-elokuvien katsomista ei olla rajoittamassa internet-yhteyden puutteen tähden.

Pelien kiinnitys käyttäjätileihin

Xbox Onelle on mahdollista ostaa pelejä sekä levyllisessä että digitaalisessa muodossa. Kummassakin tapauksessa pelin asennuttua se saadaan säilöön sekä koneeseen itseensä että Microsoftin pilvipalvelimille. Jälkimmäinen mahdollistaa, että kunhan käyttäjä vain hyödyntää niitä tunnuksiaan, joilla peli on alkujaan asennettu, voi tämä pelata peliään kenen tahansa Xbox Onella ilman tarvetta pelilevylle.

Pelien jakaminen on myös eräs Xbox Onen tarjoamista ominaisuuksista. Kuka tahansa voi pelata sinun pelejäsi sinun omalla koneellasi käyttäjätunnuksista huolimatta, minkä ohella pelejään voi jakaa myös kaikkiaan kymmenen ”perheenjäsenen” käytettäväksi. Tämä tarkoittaa, että kunhan perheenjäsen on vain omalla tunnuksellaan kirjautunut sisään, voi hän pelata perheen kesken jaettuja pelejä millä tahansa Xbox Onella.

Microsoft ei ole tarkentanut, miten se aikoo selvittää, kuka on ”sukua” kenenkin kanssa.

Astetta erikoisempi ominaisuus puolestaan on, että laite itsessään tarjoaa mahdollisuuden antaa omia levyllä olevia pelejä suoraan toisille ihmisille. Mikäli pelin julkaisija vain sallii, voi käyttäjä luovuttaa pelinsä eteenpäin toiselle pelaajalle, kunhan vastaanottaja on vain ollut käyttäjän kaverilistalla ainakin 30 päivää. Prosessista ei olla vaatimassa ainakaan Microsoftin toimesta maksuja, mutta kun se on tehty, ei peliä voida antaa uudelleen enää jollekin toiselle siitä eteenpäin. Microsoft ei ole kertonut tarkkaan, mitä tämä koko toiminto pohjimmiltaan tarkoittaa, mutta ilmeisesti antamisen myötä antaja itse siirtää oikeutensa pelata peliä toisaalle, jolloin hän itse puolestaan ei peliä enää voi sellaisenaan pelata.

Varsinainen suora pelien lainaaminen ei Xbox Onella onnistu ainakaan julkaisussa. Sama pätee myös pelien vuokraukseen.

Ohjelmistojätti on korostanut, että se saattaa muuttaa palvelujensa toimintoja vielä tulevaisuudessa. Se on myös luvannut täsmentää sanomisiaan vielä tarvittaessa käyttäjien palautteen perusteella.

PlayStation 4:ää parhailleen markkinoille valmisteleva Sony ei ole ollut vielä täysin tarkka sen suhteen, miten se aikoo lähestyä käytettyjen pelien kauppaa. Yhtiö on toistaiseksi lähinnä kertonut, ettei se ole varsinaisesti ainakaan hylkäämässä käytettyjä pelejä ja ettei PlayStation 4 ole vaatimassa käyttäjiltään ainakaan jatkuvaa internet-yhteyttä.

Lähde: Xbox Wire

Lisää luettavaa