Xbox-pomo rehellisenä: "En tiedä, pystymmekö peittoamaan PlayStationin" / Uutiset / pelaaja.fi

Xbox-pomo rehellisenä: "En tiedä, pystymmekö peittoamaan PlayStationin"

10.10.2015 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
29
Xbox-pomo rehellisenä: "En tiedä, pystymmekö peittoamaan PlayStationin"

Microsoftin Xbox-pomo Phil Spencer puhuttaa jälleen avoimilla kommenteillaan konsolimarkkinoiden tilasta.

Kuun alussa Seattlessa järjestetyssä GeekWire Summit 2015 -konferenssissa Spencer kapusi lavalle pohtimaan Xboxin paikkaa pelialalla yllättävän rehelliseen sävyyn. Livehaastattelussa mieheltä kysyttiin suoraan, onko Xbox Onella hänen mielestään mahdollisuuksia peitota tällä hetkellä markkinajohdossa oleva PlayStation 4, eikä Spencer kaunistellut vastaustaan.

– Kuule, en tiedä. Sukupolven pituus... Sonylla on valtava etumatka ja hyvä tuote, Spencer totesi.

Spencerin mukaan Xbox Onen yleistä pahennusta herättänyt, lopulta hyvinkin ristiriitaisesti hoidettu julkistus rampauttaa konsolin myyntipotentiaalia edelleen. Vaikka Microsoft perui alkuperäiset puheensa käytettyjen pelien kaupan rajoittamisesta ja jatkuvasta verkkoyhteydestä alta aikayksikön, viesti ei edelleenkään ole kantautunut kaikkien kuluttajien korviin.

– Olin GameStopin myymäläpäällikköjen kokouksessa Las Vegasissa kolmisen viikkoa sitten, ja he tulivat kertomaan minulle, että osa heidän asiakkaistaan luulee vieläkin ettei Xbox Onella voi pelata käytettyjä pelejä. Sillä on aina voinut pelata käytettyjä pelejä, mutta mielikuvat syntyvät aikaisessa vaiheessa. Kuluttajat sisäistävät tuotteesi ja viestisi viidessä sekunnissa, Spencer selitti haastattelussa.

Möhlitty julkistus vaikutti Spencerin mukaan kuluttajien ohella myös Xbox Onen kehitystiimiin. Miehen mukaan ylemmän portaan lausuntojen armoille joutuneiden kehittäjien luottamus yhtiöön kärsi pahasti konsolin markkinauran alkuaikoina.

– Yhtäkkiä joidenkin pomojen sanat ja teot tuhoavat kaiken, minkä eteen olet työskennellyt viimeiset kolme vuotta, monta viikonloppua ja iltaa. Alat kysyä itseltäsi: "Miksi teen tätä? Miksi työskentelen näin kovasti, vaikka muutama karkea toteamus vaikuttaa tuotteeseemme suoremmin kuin mikään, mitä tiimimme on tehnyt?", Spencer kuvaili.

Mies painottaakin haastattelussa Xboxin keskittyvän PlayStationin listimisen sijaan kehittäjien ja kuluttajien luottamuksen ansaitsemiseen. 

– Sonyn peittoaminen ei motivoi meitä, asiakkaiden hankkiminen motivoi meitä. Minun täytyy ansaita jokainen asiakas. Suurin kilpailijani on väliinpitämättömyys, Spencer tiivisti.

Koko haastattelun voi katsoa videomuodossa alta. 

Lähde: Eurogamer, GamesRadar

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Rifian_1 kuva
Rifian_1

:) Ehkäpä ois syytä jättää sukupolvi väliin ja keskittyä seuraavaan. Sieltä on nyt tulossa Nvidia shield joka varmasti peittoaa pelivalikoimallaan ja tehoillaan xbox onen:n hintansakkin puolesta halvempi. Pleikkari oli kyllä selvä valinta, vaikka olenkin ollut xbox fan boy joskus. Mutta pleikka vei pelitarjonnallaan ja ominaisuuksillaan sekä muotoilullaan.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Tosiaan kun kuluttajien luottamus on kerran petetty, sitä on äärettömän vaikeaa saada enää takaisin. Enkä nyt sano tätä omasta puolestani, (mielestäni on vain naurettavaa, että jotkut eivät vieläkään tajua tai halua ymmärtää kuinka paljon Microsoftin linjaus muuttui) vaan ihan yleisesti. Microsoft menetti paljon Xbox360-asiakaskuntaa Sonyn leiriin katastrofaalisella Xbone julkistuksellaan ja siitä tullaan maksamaan kovaa hintaa vielä pitkään, riippumatta siitä kuinka hyvää on pelitarjonta, tai kuinka paljon halvempi tuote on kuin kilpailijan. Tällä hetkellähän Xbox Onen pelitarjonta on melko selkeästi PS4:sta parempaa tai ainakin laajempaa, mutta tästä huolimatta PS4 myy joka kuukausi tuplasti tai jopa triplasti Xbonea enemmän joka kuukausi maailmanlaajuisesti.

Ja menestys vain ruokkii menestystä, pitkältihän monet valitsevat konsolinsa myös sen mukaan mitä kavereilta löytyy ja yleensä se konsoli joka pääsee ensin niskan päälle tulee säilyttämään asemansa myös koko sukupolven loppuun asti. Toivottavasti Xbox Onen myynnit nyt tuosta piristyisivät kuitenkin sen verran, ettei PS4 dominoisi samalla tavalla kuin PS2 aikoinaan.

Käyttäjän Norsukampa kuva
Norsukampa
Lainaus käyttäjältä Rifian_1

Mutta pleikka vei pelitarjonnallaan.

Vaikka onkin viikonloppu niin suosittelen sen korkin kiinni laittamista ja yöpuulle käymistä. Sikälimikäli termillä "pelitarjonta" tarkoitetaan eksklulinjastoa, on PS4 tämän konsolisukupolven ehdoton alisuorittaja. Bloodborne on toki jumalainen peli mutta kaikki muu onkin sitten joko pelaajat täysin eri puolelle heittävää (fanboyt rakastaa ja toinen puoli ei rakasta kuten esim. Until Dawn), uusiojulkaisua tai sitten Order 1886:n kaltaista ulostetta joka lähinnä naurattaa kehnoudellaan. Sama homma on ladattavien pelien puolella jossa esim. tänä vuonna nähdyt Ori and the Blind Forest ja/tai Affordable Space Adventure vievät Sonyn vehkeen ihan jopa hyllylle asti päätyviä ekskluja 100-0.

Anyhow, mitä uutiseen tulee niin tässä näkee hyvin miten tärkeää on selkeä launch konsolibisneksessä. Wii U ja Xbox One pissivät täysin omansa samalla kun Sony ilmoitti tarkat speksit ja julkaisupäivän ja vieläpä pysyi lupauksissaan joten voisi sanoa että Sony sai parhaimman lähdön kilpailijoihin nähden ja on kiitänyt siitä asti kärjessä.

Käyttäjän Shadow-of-Sundered-Star kuva
Shadow-of-Sunde...
Lainaus käyttäjältä Rifian_1

Ehkäpä ois syytä jättää sukupolvi väliin ja keskittyä seuraavaan.

Niin, oman tuotteen hylkäämisellähän se kuluttajien luottamus saadaan takaisin.

Käyttäjän oparz kuva
oparz

Ihana mies. Tykkään.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Mitä väliä sillä edes on mikä vehje myy eniten? Pääasia on, että Sinä olet tyytyväinen, millä sitten ikinä pelaatkin.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard
Lainaus käyttäjältä snaketus

Mitä väliä sillä edes on mikä vehje myy eniten? Pääasia on, että Sinä olet tyytyväinen, millä sitten ikinä pelaatkin.

No sillähän ei kuluttajan kannalta olekkaan väliä mikä myy eniten, mutta sillä taas ON väliä jos yksi valmistaja dominoi markkinoilla. Mitä tiukempi kilpailu, sen parempi kuluttajalle ja harmittavasti tämän konsolisukupolven asetelmat ovat melko selvät, PS4 selkeä johtaja, XboxOne kaukana kakkosena ja Wii U yhtä kaukana peränpitäjänä ja tähän tuskin enää muutoksia saadaan.

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Hyvä sana valinta. En tiedä. Ei sitä ikinä tiedä, ellei ole aivan varmaa.

Käyttäjän Hyndeman kuva
Hyndeman

Jossei tämän syksyn AAA-pelien yksinoikeustarjonta (Forza 6, Halo 5, Tomb Raider) kiritä Onen myyntilukuja, niin Spencer voi myöntää tappion. Toki taistelu jatkuu ja ensi vuodellekin on laitettu kovia panoksia, kun Onen tarjonnasta löytyy muun muassa sellaisia nimikkeitä kuin Quantum Break, Gears of War 4, Crackdown 3, Scalebound ja Recore.

Mielenkiintoista olisi tietää, että miten Microsoftin markkinointistrategia eli jaetaan (some)julkkiksille Xbox One -paketteja on onnistunut Suomessa. Rekka- ja pakukiertueet ovat varmasti olleet hyvää mainosta Onelle.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Mistä muuten tuo juttu, että PS4:llä ei ole pelejä tulee? Viimeksi kun tarkistin, niin sillä on enemmän pelejä, kuin muilla tämän sukupolven konsoleilla ja itsellä ei ainakaan ole loppunut pelattava kesken, vaikka en sille edes kaikkia pelejäni osta.

Nostoja