Xbox Series X:n tekniset yksityiskohdat vahvistuivat – uutuusvideot esittelevät taaksepäin yhteensopivuutta ja pelien pysäytysmahdollisuuksia / Uutiset / pelaaja.fi

Xbox Series X:n tekniset yksityiskohdat vahvistuivat – uutuusvideot esittelevät taaksepäin yhteensopivuutta ja pelien pysäytysmahdollisuuksia

16.03.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
10
Xbox Series X, xbox, Series X, Microsoft, uusi sukupolvi, seuraava sukupolvi

Microsoft on tarjonnut taas aina vain läheisemmän tietoiskun Xbox Series X:ään. Ennen kaikkea julki on tuotu laitteen viralliset tekniset yksityiskohdat, mitä on tuettu vielä hajanaisilla muilla julkaisuilla, jotka valottavat tarkemmin esimerkiksi laitteen kykyjä hallinnoida taaksepäin yhteensopivia pelejä.

Xbxo Series X:n viralliset tekniset yksityiskohdat ovat:

Käytännön osalta Microsoft on tähän mennessä kovasti hehkuttanut varsinkin sitä, kuinka graafisilta tehoiltaan Series X tarjoaa tuplasti enemmän voimaa Xbox One X:ään nähden. Nopeat latausajat ja pelaamisesta karsittu viive ovat nekin olleet toistuvasti esiin nousseita lupauksia yhdessä kattavan taaksepäin yhteensopivuuden kanssa.

Uuden SSD-kovalevyn myötä Xbox Series X tarjoaa hieman aiemmista konsoleista poikkeavamman tavan laajentaa tallennustilaa. Laite tukee kyllä ulkoisia USB 3.0 -kovalevyjä, mutta Xbox Series X:n omia pelejä niiltä ei voi pelata suoraan, vaan ne on aina siirrettävä käyttöön laitteen omalle sisäiselle kovalevylle. Varsinaista sisäistä tilaa on mahdollista laajentaa erillisellä laajennuskortilla.

Uusilla videoilla näytille on saatu, kuinka vanhemmat Xbox-pelit latautuvat nopeammin Xbox Series X:llä ja kuinka Series X:n useita pelejä samaan aikaan tukeva pysäytys- ja jatkamismahdollisuus toimii käytännössä. Ensimmäiseksi mainittua videota koskien Microsoft huomioi, etteivät taaksepäin yhteensopivien pelien latausajat edusta Xbox Series X:lle optimoitujen pelien pelattavuutta.

Series X:n ohjainuudistuksia koskevia kuvia näkee vuorostaan alta löytyvästä kuvagallerista. Uutta ovat muun muassa ristiohjain, jakonäppäin ja viilatut liipaisimet. Suoraan koneeseen se kytkeytyy USB-C:n voimin.

Syvemmin Xbox Series X:n tekniseen antiin voi paneutua Digital Foundryn uudessa kattavassa jutussa. Sen toimittajat kun kutsuttiin Microsoftin toimesta tutustumaan laitteeseen kosketusetäisyydeltä asti.

Lähde: Xbox Wire, USGamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän SeTyyppi kuva
SeTyyppi

Mielenkiintoista nähdä mihin hintahaarukkaan nämä uudet konsolit tulee asettumaan. Jotenkin voisi kuvitella, että jos mennään yli 500$/€ niin siinä vaiheessa alkaa jo monella olemaan vähän siinä ja tässä viitsiikö ostaa.
Toisaalta sitten taas jos molemmissa about artikkelissa mainitun tasoista rautaa on sisällä niin molemmat valmistajat joutuvat myymään melko isolla persnetolla laatikoitaan vielä siinä 500:n hujakoillakin, ottaen huomioon että jo pelkästään tuollainen 1TB NVMe maksaa halvimmillaan ~150€. Tietty nämä isot valmistajat saavat kaikki komponenttinsa halvemmalla kun bulkkina ostavat mutta kuitenkin...

Käyttäjän humungus kuva
humungus

Täytyy sanoa että olen kyllä vakuuttunut, tehokas "konsoli", kyllä tuolla mielellään pelaa. Tärkeimpinä asioina mainitsen mielestäni sen että nyt tuo CPU on myös muun laitteiston tasolla, eli tarpeeksi tehokas. Tietysti myös tuo SSD-asema on todellista kehitystä entiseen (pyörivä kiintolevy) verrattuna. GPU vakuuttaa myös (52 CUs). Tulee ostettua ehdottomasti.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Odotan edelleen yksityiskohtaisempaa tietoa taaksepäinyhteensopivuuden suhteen. Se toki on hyvä että kaikki, tai ainakin useimmat Xbox One pelit skaalautuvat automaattisesti 4K-resoluutioon ja lataustauotkin ovat SSD-aseman takia huomattavasti lyhyemmät. Mutta vielä lähinnä kiinnostaa laajeneeko pyöriikö myös yhä useampi Xbox 360 peli paremmalla resoluutiolla ja ruudunpäivityksellä mikäli mahdollista.

Hyvin todennäköisesti tässä kuitenkin tulee Series X:n pariin käännyttyä Xbox One X:n sijaan, ellei sitten hinta ole semmoinen ettei sitä ihan hetkeen pystyisi ostamaan.

Käyttäjän Rabbitman kuva
Rabbitman
Lainaus Balnazzard

Mutta vielä lähinnä kiinnostaa laajeneeko pyöriikö myös yhä useampi Xbox 360 peli paremmalla resoluutiolla ja ruudunpäivityksellä mikäli mahdollista.

Resoluutiota on helppo nostaa, mutta ruudunpäivitys ihan emulaattoreissakin on hyvin lukittuna alkuperäiseen. Jossain X360:sen peleissä myöskin pelilogiikka on sidottuna fps:sään, niin ei ihan noin vain nostaakkaan fps:sää.

On kyllä kerta kaikkiaan vakuuttavaa rautaa valittu tuohon konsoliin. En keksi mitään pahaa sanottavaa rautavalinnoista. Toivottavasti ei tule suurempia ongelmia.
Eipä pääse PC-pelaajat pilkkaamaan konsolirautaa.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Itse olin enemmän innoissani laitteen modulaarisuudesta. Katsoin siis jo ennen tätä videota toisen videon, jossa konsoli puretaan ja kasataan. Samalla ymmärtää miksi muoto on sellainen kuin on. Vabor chamber siellä on nytkin kuten One X:ssä mutta ilmeisesti merkittävästi isompana. Pitäisi olla siis hiljainen sekä toimiva jäähdytys.

Sitä kyllä mietin, että paljonkohan maksaa lisätila? Ei välttämättä ole yhtä helppo (jos edes mahdollista) käyttää ei-virallisia vaihtoehtoja kuin mitä vaikkapa X360:lle, jolle sillekin piti harrastaa pientä kikkailua. Näin ollen täytyy ostaa virallista ja niissä on aina vähän ekstraa.

Nimi on edelleen vähän typerä.

Hyvin vakuuttunut olen kuitenkin konsolista. Vaikea kuvitella että Sony toisi ulos laitetta mistä jaksaisi olla yhtä innostunut.

Käyttäjän Rabbitman kuva
Rabbitman
Lainaus zappah

Itse olin enemmän innoissani laitteen modulaarisuudesta. Katsoin siis jo ennen tätä videota toisen videon, jossa konsoli puretaan ja kasataan. Samalla ymmärtää miksi muoto on sellainen kuin on.

On kyllä erikoinen se rakenne sisältä. Oikein kaksi erillistä emolevyä. Innovoitu on.

Käyttäjän NPPetteri kuva
NPPetteri

Näyttää oikein hyvältä, mutta odotan kyllä arvosteluja ja sonyn laitetta, ennen kuin teen mitään päätöksiä, xboxia en ole ennen omistanut, mutta pc pelaajana siinä on ominaisuuksia joita voisi hyödyntää. Sonylla ollut taas omaan makuun parempia yksinoikeuspelejä, ps5 rautaa en jaksa lähteä spekuloimaan, tulee kun tulee. Muistia itsekkin vähän miettisin että meneekö vaan microsoftin oma kehittelemä kortti. Katsotaan mitä tulee.

Käyttäjän Eripsa kuva
Eripsa

Vakuuttavat sisuskalut pakko myöntää. Harmi että julkaisu vasta vuoden lopussa tai sitten korona siirtää sen ensi vuoteen.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Eli ainakin yksi kompromissi tehty, eli SMT ei ole käytössä täysillä kelloilla. Tämä huolestuttaa lähinnä siksi, että jos kehittäjät suunnittelee moottorinsa niin, että SMT ei ole käytössä, niin miten se vaikuttaa pc-versioon pelistä? Tai sitten vaan peli käyttää kaikki säikeet mitkä saatavilla ja murehdin liikaa ja kehittäjät jotka päätyvät tähän ratkaisuun haluaa hyödyntää suurempia kellotaajuuksia.

Tuo modulaarinen design on suorastaan nerokas. Toivottavasti Sony tekee jotain samantyylistä, en kyllä pidättele hengitystäni sen suhteen. Muistutaa hieman 1990-luvun SGI-työasemia.

Todennäköisesti molemmat laatikot löytyy viihdekeskukseta tulevaisuudessa. Varsinkin jos Microsoft antaa ajaa oikeaa Windowsia tällä!

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus snaketus

Eli ainakin yksi kompromissi tehty, eli SMT ei ole käytössä täysillä kelloilla.

Kysyn ihan vilpittömästi, että onko muka isokin merkitys 0,2 GHz erolla? Luultavasti kuitenkin kun halutaan säikeitä käyttää niin tarve on nimenomaan niille eikä korkealle kellotaajuudelle, joka sekin on vain tuon 0,2 enemmän.

Nostoja