
Yakuza-kehittäjien uusin peli Judgment on vedetty ainakin väliaikaisesti pois myynnistä Japanissa. Pelin myynnin on laittanut omatoimisesti jäihin julkaisija Sega, joka on myös lopettanut pelin markkinoinnin maassa vetämällä sivuun sen kotisivut ja poistamalla pelejä koskevia sosiaalisen median kirjoituksiaan.
Sega päätyi toimenpiteeseen, kun pelissä niin äänellään kuin kasvonpiirteilläänkin esiintynyt Pierre Taki joutui tällä viikolla pidätetyksi väitetystä laittomien huumeiden käytöstä. Japanilaisten uutislähteiden mukaan Taki on myöntänyt käyttäneensä pienen määrän kokaiinia, minkä puolesta on puhunut myös tältä otettu virtsanäyte.
Sega ei ole toistaiseksi kommentoinut tapausta länsimaissa, joten tiedossa ei ole, miten tapaus vaikuttaa Judgmentin kesäkuulle suunniteltuun länsijulkaisuun. Peliä Euroopassa jakeleva Koch Media ei ole myöskään kommentoinut asiaa Pelaajalle.
The Wall Street Journal -toimittaja Takashi Mochizuki kertoo kuulleensa, että Sega on toistaiseksi vasta punnitsemassa vaihtoehtojaan koskien Judgmentin länsijulkaisua.
Laittomien huumeiden käyttöä katsotaan Japanissa erityisen ankarasti. Takin tapauksessa myös Disneyn on raportoitu jo suunnittelevan tämän korvaamista tulevassa Frozen 2 -elokuvassa, jossa tämän oli määrä näytellä edellisen elokuvan ja Kingdom hearts III:n tavoin lumiukko Olafia.
Segalle tilanne ei ole myöskään täysin uudenlainen. Japanissa aiemmin tammikuussa julkaistussa Yakuza 4:n remasteroidussa versiossa pelin pelattavien hahmojen joukkoon lukeutuneen Masayoshi Tanimuran näyttelijä päädyttiin vaihtamaan kokonaan, sillä alkuperäinen näyttelijä oli eläköitynyt kohtaamiensa huumesyytteiden alla.
Lähde: Kotaku, The Japan Times, Gematsu, Takashi Mochizuki (Twitter)
Kommentit
Olisi aika ikävä veto jos ei tänne saavu, toisaalta en ihmettelisi jos peliä ei tänne saada. Huumeiden käyttö tuolla on täysi commit sudoku liike. Toisaalta valtavasti hirveät paineet olla julkimo Japanissa, aina pitäisi olla esimerkkinä muille.
En ikinä ole ymmärtänyt miksi jokin työpanos ja siitä erilliset teot liitetään niin tiiviisti yhteen, että vaikka jonkin laittomuuden takia jokin ihan normaali asia sensuroidaan tai kielletään.
Ihminen voi olla vaikka täysi mulkku mutta silti suorittaa jonkin muun roolin täydellisesti.
Tuntuu jotenkin tekopyhältä tuollainen tapa. Mitä sillä edes tavoitellaan? Kukaan ei voi edes väittää kenenkään palkanneen "huumeveikkoa" töihin kun huumeilu tullut selvästi ilmi vasta myöhemmin. En tosin ymmärtäisi syrjintää ja ihmisen tuomitsemista yhden teon takia muutenkaan mutta tässä tapauksessa paheet on tulleet julki vasta myöhemmin.
Enkä nyt puhu vain pelkästään tästä Japanin osalta. Siellähän kunnia ja sen semmoinen on ihan eri tasolla mutta samaa hommaa harjoitetaan jatkuvasti ihan ympäri maailmaa ja myös lännessä. Ellei kohta lännessä nimenomaan: yksi virhe menneisyydessä tai kerran rikot lakia ja kaikki hyvä tai missä on jotain saavuttanut, nollataan. En tykkää käyttää kirosanoja kirjoituksissani mutta nyt on pakko sanoa, että vitun paska tapa. Anteeksi pitää voida antaa, katsoa tapauskohtaisesti sekä ymmärtää. Voisi myös sanoa, että heittäköön kiven ensimmäisenä se, joka on täydellinen eikä ole virhettä koskaan tehnyt. Minä en voi sitä heittää enkä usko että voi kukaan muukaan, ellei heittäjä ole joku vastasyntynyt tai pieni lapsi.
Lisäksi vielä se, että varmasti kiva niiden muiden tuhansien osalta kun yhden ihmisen asiaan liittymättömän, omalla vapaa-ajallaan tehdyn asian takia ei sitä omaa työn jälkeä enää julkaista tai sen arvo nollataan.
Mikä velvollisuus työnantajalla tai muulla sivullisella on muutenkaan toimia tuomarina ja/tai kostajana? Oikeus antaa rangaistuksen ja sen pitäisi riittää. Ymmärtääkseni samasta rikoksesta ei saa tuomita kuin kerran, mikä on järkevää.
Tietenkin ymmärrän jos rikokset tai muut tulee oikeasti ongelmaksi työn suhteen mutta nämä tuntuu nimenomaan nykyisin olevan sitä, että löydetään ja huomataan ne ongelmat jälkeenpäin ja poistetaan kaikki jäljet yhteistyöstä ja kaikesta, mikä ei liity edes millään lailla henkilön omana aikanaan tekemiin sekoiluihin.
Ymmärrän ettei huumeiden käyttämistä katsota hyvällä, mutta on kyllä harvinaisen tyhmää, omalla tavallaan jopa kuvottavaa sakkia Japanissa, kun satojen ihmisten työ vedetään lokaan ja viemäristä alas yhden ihmisen töppäyksen takia. Toki valitettavasti samaa on ruvennut näkymään länsimaissakin.
Häh...ei voi tajuta tällaista. Mitä väliä sillä on, mitä kukakin tekee yksityiselämässään niin kauan kun hoitaa työnsä kunnolla, eikä aiheuta muille harmia.
Naurettavaa tosiaan peruuttaa koko homma jos ollaan jo näin lähellä julkaisua. Ymmärtäisin diilin perumisen alkuvaiheissa jos huomattaisiin huumeiden käytön vaikuttavan negatiivisesti työpanokseen. On myös absurdia lähteä muuttamaan näyttelijää jälkikäteen monen vuoden takaisessa pelissä. Tuntuu sensuroinnilta jossa ihmisen olemassaolo pyritään pyyhkimään pois. Toivottavasti sentään ei ps3 Yakuza 4:ään tule vastaavaa päivitystä.
On tätä samaa nähtävissä myös länsimaissa. Nyt oli jo keskustelua ilmoilla siitä pitäisikö Michael Jackson-teemainen taidenäyttely perua Suomessa, koska vasta on julkaistu dokumentti, joka nosti pedofiilisyytökset taas tapetille.
Jos vaikka korjautan auton jollain huoltamolla ja seuraavalla viikolla paljastuu, että korjaaja pyöritti sivussa jotain lapsipornorinkiä, niin pitäisikö auto tämän jälkeen romuttaa, koska eihän sillä enää kukaan voi ajaa, kun tällainen henkilö on siihen koskenut? Ei tietenkään tarvitse. Sama logiikka menee kuitenkin läpi, kun puhutaan vaikka elokuvista tai peleistä.
On se tietysti häiritsevämpää, kun näyttelijä esiintyy elokuvassa omalla naamallaan, joten jokainen voi tehdä henkilökohtaisen ratkaisun olla katsomatta sitä, mutta silti yleisesti pitäisi pystyä erottamaan ihmisen työ ja henkilökohtainen elämä toisistaan, eikä esim. vaatia henkilön elämäntyön tuhoamista tämän yksityiselämän tekojen perusteella.
Esim. Roman Polanski on tuomittu alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakoilee tuomiota edelleen, mutta ei tulisi silti mieleenkään tiputtaa Chinatownia henkilökohtaiselta kaikkien aikojen parhaiden elokuvien listalta. Se, että kunnioitan Polanskin tekemää elokuvaa ja kykyjä elokuvantekijänä ei tarkoita, että hyväksyisin tämän yksityiselämän toilailut millään tavalla.
Enemmän tässä on oman nahan suojelemisesta kyse. Pierre Taki on muusikko Denki Groove -kokoonpanossa, jonka omistaa Ki/oon Music, jonka omistaa Sony Music. Kun takana on isoja levy-yhtiöitä, julkkisagentuureja ja perinteisiä konglomeraatteja, niiden toiminta on näissä jutuissa hyvin konservatiivista. Huumeskandaaleihin syyllistyneistä työntekijöistä pitää sanoutua irti siksi, että ihmiset odottavat sitä. Kukaan päätösketjussa ei halua olla se, joka kantaisi vastuun siitä että niin ei tehtäisi.
Isot ja perinteiset firmat saattavat hyvin herkästi lyödä yhteistyöhanat kiinni, ja mitä enemmän vipuvoimaa niillä on, sitä todennäköisemmin kannattaa tehdä näin ihan jo sen pelkän riskin vuoksi, että tekemättä jättäminen saattaisi estää kaikki tulevat yhteistyödiilit, kuten näyttelijöiden käyttämisen. Ja koska viihdekonglomeraatit omistavat myös mediajulkaisut, niiden tahtoa vastaan meneminen saattaisi jättää tulevat julkaisut täyteen uutispimentoon ja vaille mediajulkisuutta.
Japanin viihdeteollisuus on sitä kiemuraisempi ja vanhanaikaisempi, mitä lähempänä valtavirtaa ollaan. Ja oikean maailman julkkisten suhteen ollaan valtavirran ytimessä.
Puhuin yleisesti. En pelkästään tämän tapauksen tai Japanin osalta. Samaa tehdään ihan ympäri maapalloa. Jokainen tuntuu nykyään olevan tuomari ja jos olet roolissa, jossa voit jotain rangaistusta (eli paremminkin kostoa) saada aikaiseksi, niin tuntuu että sitä oikein odotetaan.
Hupaisia lisäanekdootteja:
Square Enix ilmoitti, että Kingdom Hearts 3:een julkaistaan ASAP patchi jossa Olafin ääni on korvattu uudella ääninäyttelijällä. Takin kotikaupungissa hänen paikallis-TV-ohjelmansa on peruttu, ja hänen kuvillaan varustetut viemärinkannet on poistettu.
Kotakulla oli hyvä ja laaja kirjoitus aiheesta. Ainakin itse ymmärsin hyvin sen lukemisen jälkeen miksi japanissa toimitaan näin.
Lyhyesti voisi sanoa, että kaikki Japanissa tietävät seuraamukset huumeiden käytöstä, eli seuraamukset eivät tule yllätyksenä. Näin ollen jokainen on itse vastuussa seuraamuksista.
Tällä kommentilla en ota kantaa siihen ovatko seuraamukset kohtuullisia vai kohtuuttomia. Monessa muussakin maassa on Suomeen verrattuna kohtuuttomalta tuntuvia rangaistuksia pienistä rikoksista. Toisaalta joku voisi sanoa samaa meidän oikeusjärjestelmästä; Suomessa rikoksista ei saa kohtuullisia rangaistuksia.