Yhdysvallat hyväksyivät ensimmäisen lääkkeenä markkinoitavissa ja määrättävissä olevan videopelin / Uutiset / pelaaja.fi

Yhdysvallat hyväksyivät ensimmäisen lääkkeenä markkinoitavissa ja määrättävissä olevan videopelin

16.06.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
3
EndeavorRX, ADHD, lääkitys, kliininen tutkimus, FDA, Yhdysvallat, terveys

Yhdysvaltain elintarvike‑ ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt maassa ensimmäisen hoitokeinoksi markkinoitavissa ja määrättävissä olevan reseptivideopelin. Peli on Akili Interactiven kehittämä iPhone- ja iPad-laitteilla pelattavissa oleva EndeavorRX, joka on tarkoitettu 8-12-vuotiaiden lasten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön eli ADHD:n hoitoon.

Hyväksyminen saatiin viidestä kliinisistä tutkimuksesta kerätyn datan perusteella, mihin ottivat osaa yli 600 ADHD-diagnoosin saanutta lasta. Yhden tutkimuksen mukaan neljän viikon testin jälkeen noin kolmanneksessa hoidetuista lapsista oli nähtävissä merkkejä parantuneesta keskittymiskyvystä. Samassa ajassa vanhemmista noin puolen kerrottiin nähneen lapsessaan kliinisesti merkityksellisiä parannuksia. Kahden kuukauden jälkeen lukema nousi 68 prosenttiin.

Samainen tutkimus silti vielä huomioi, etteivät tulokset ole sopivia osoittamaan, että peliä tulisi käyttää vaihtoehtona ADHD:n vakiintuneille ja tällä hetkellä suosituille hoitomuodoille. Huomioida myös sopii, että tutkimusta olivat myös mukana tekemässä lääkärit, jotka ovat olleet Akili Interactiven palkkalistoilla. Yhtiö on myös rahoittanut tutkimusta.

Pelikuvaa EndeavorRX:stä on nähtävissä ohessa. Käytännössähän kyseessä on raiteilla automaattisesti liikkuva toimintapeli, jossa väistellään esteitä ja kerätään asioita pelin ohjeistamalla tavalla.

Lähde: The Verge, The Lancet, Akili Interactive

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty
Lainaus

Huomioida myös sopii, että tutkimusta olivat myös mukana tekemässä lääkärit, jotka ovat olleet Akili Interactiven palkkalistoilla. Yhtiö on myös rahoittanut tutkimusta.

No niinpä tietysti.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Just, joku keksinyt hyvän keinon markkinoida keskinkertaista peliään "lääkkeenä". Jos tuollaisesta pelistä oikeasti todettaisiin olevan jotain hyötyä, niin itse kyllä antaisin lapselle ennemmin pelattavaksi vaikkapa Resogunin. Voi aloittaa matalilta tasoilta ja siirtyä pikkuhiljaa kovempiin aineisiin kohti master-tasoa.

Toki pidän positiivisena sitä, jos jenkkilääkärit alkaisi jatkossa määrätä lapset ennemmin "pelikuurille", kuin pistävät nämä heti johonkin Ritalin-pöllyihin.

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

Aiheeseen sen tarkemmin perehtymättä veikkaan, että tarkoituksena oli saada virallinen status juuri kyseiselle pelille, vaikka varmasti olemassa olevat olisivat saattaneet tarjota aivan saman avun...