HTPC:t eli kotiteatteri-tietokoneet / Foorumit / pelaaja.fi
1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
HTPC:t eli kotiteatteri-tietokoneet

Huomasin että tätä aihetta koskevaa keskustelua ei vielä ole ja jos tästä saataisiin enemmänkin juttua aikaiseksi, niin olisi hyvä ettei se hukkuisi yleisen pc-keskustelun sekaan. Näimpä siis uusi aihe.

HTPC-koneethan ovat pienikokoisia olohuoneessa toimivia mediakeskuksia, joiden kautta elokuvien ja sarjojen katselu, musiikin kuuntelu ja netissä surffaus onnistuu ison ruudun kautta olohuoneen sohvalta. Kyseisiä laitteita myydään valmiina kokonaisuuksina tai erillisinä osina pienistä koteloista lähtien. Yleensä kotelot ovat pienen kokonsa lisäksi olohuoneeseen sopivia esimerkiksi muotoilunkin puolesta. Laitteen käyttö pyritään usein myös tekemään helpoksi, nopeaksi ja loogiseksi. Käyttöjärjestelmiksi valitaankin usein kevyiksi huomattuja kuten Linuxin eri jakelut tai vanhemmat windowsit (lähinnä XP taitaa nykyisin olla) ja/tai sen mediaversiot.

Mediakoneen sydämeksi löytyy useita mediaohjelmistoja, joista suosituimpia ovat XBMC, MediaPortal, MeediOS ja MythTV (linux). Näiden kautta käyttäjän ei tarvitse nähdä alla pyörivää käyttöjärjestelmää laitetta käytettäessä ollenkaan ja kaikki sujuu parhaassa tapauksessa kätevästi kaukosäätimen kautta kuten digibokseissa. Mikään ei tosin estä käyttämästä hiirtä, näppäimistöä, näiden yhdistelmää tai vaikkapa peliohjainta.

Tässä aiheessa voidaan keskustella yleisen HTPC-jutuskelun lisäksi laitteiden hankkimisesta, kokoamisesta, asentamisesta, säätämisestä jne..

Voisin aloittaa varsinaisen keskustelun osalta nykyisen projektin osalta, joka on ensimmäinen HTPC-projektini. Löysin googlailun kautta hyvältä vaikuttavan mini-itx -kokoisen emolevyn Asrock E350M1, joka sisältää valmiiksi 2-ytimisen 1,6 GHz AMD-prosessorin ja integroidun Radeon 6310 näytönohjaimen. Kyseisillä spekseillä pitäisi onnistua vaivatta full hd -materiaalin ja BluRay-levyjen, samoin kuin Youtuben ja muiden nettivideoiden katselu sekä surffaus . Pientä pelailuakin voi testien perusteella yrittää mutta vanhempia pelejä ja low/off -asetuksin [aiemmasta linkistä lisätietoa].

Emolevyn lisäksi jääkin enää ostettavaksi muisti (Dimm DDR3 1066 Mhz, 2 paikkaa, max 16 GB) sekä kotelo ja virtalähde. Koteloksi halusin sopivan pienen mallin, johon kaikki tärkein saadaan mahtumaan. Päätökseeni vaikuttivat paikka DVD/BluRay-asemalle (mallia slim) sekä mukana tuleva ulkoinen virtalähde (75 Watt), jonka kautta kotelon koko on pienempi kuin sisäisillä varustetuissa. Samalla myös virtalähde on täysin äänetön. Kotelossa on lisäksi paikka yhdelle 3.25" kovalevylle, johon tosin olen ajatellut laittaa 2.5" kovalevyn. Liittimiä kotelosta löytyy 20+4 pin, 1x 4 pin 12V, 1x SATA, 1x SATA Slim Line, 1x PATA ja lisäksi vielä 1x FDD :D Mukana tulee tuet kotelon pystykäyttöön ja paikka löytyy yhdelle 60 mm tuulettimelle. Minkäänlaista fyysistä levyasemaa en alkuun vielä ole ostamassa, vaan pelkkä mediakäyttö kovalevyltä ja nettisurffaus saavat riittää.

Muistiksi olen ajatellut aluksi 2 gigaa, halvimmillaan uutena lähtee vähän yli 10 eurolla ja käytettynä voisi saada jopa alle 10 euron. Olenkin huuto.nettiä seuraillut "sillä silmällä" jo jonkun aikaa. Ainoa mikä enää puuttuu, on langaton yhdistetty näppäimistöhiiri sohvakäyttöä varten. Siihen olen ajatellut Logitechin pienikokoista ratkaisua about 40 euron hintaan: Logitech K400.

Puuttuviin osiin sen verran, että itseltäni sattuu löytymään kasa enemmän tai vähemmän ylimääräisiä kovalevyjä, joista pystyn helposti heittämään kaksikin 2.5" tuumaista tai yhden 3.25":n projektiini mukaan. Näyttönä toimii tietysti Full HD -televisio ja kaiuttina käytän tapauskohtaisesti joko television omia tai 5.1 stereota, jotka tällä hetkellä lähinnä pelikonsolikäytössä.

Laajennusvarasta sen verran, että koteloonhan saa helposti lisättyä vielä USB-digiboksin, Slim-mallin DVD/BluRay-aseman, SSD-kovalevyn tai lisämuistia, joten ihan lopullinen versio tuon ei edes tarvitse olla.

Käyttöjärjestelmästä en vielä ole täysin varma mutta melko suurella todennäköisyydellä valitsen jonkun Linuxin ihan vain nopean käynnistymisen, varmuuden ja virushuolettomuuden takia. Luultavasti valinta osuu johonkin valmiiseen jakeluun mediajärjestelmällä, kuten MythBuntu. Ajattelin kuitenkin asentaa Win XP:nkin, jolla kokeilen erilaisia mediaohjelmistoja ennen lopullista valintaa. Käyttöjärjestelmänkin suhteen olen siinä onnellisessa asemassa, että kouluni kautta minulla on ilmainen ja aito Win XP jemmassa, joten rahaa säästyy tämänkin kohdalla. Jos tätä ei olisi, niin saattaisin testata mediaohjelmistoja ja muuta toimintaa jollain vanhalla XP-asennuksellani (ilman aktivointia) ja jos päätyisin XP:ehen niin hinnasta riippuen joko kävisin sen ostamassa tai vaihtaisin Linuxiin.

Käyttöjärjestelmä ja mediaohjelmisto on tosin näistä se suurin kysymysmerkki, sillä käyttökokemus tulee juuri näistä ja on ihan sama mihin Valion maitopurkkiin kone on rakennettu jos ohjelmisto tökkii. Näimpä tämä on juuri se syy miksi tätä aihetta täältä etsin: mikä käyttöjärjestelmän ja mediaohjelmiston yhdistelmä on paras ja miksi? Toimivuus, laajennettavuus, loogisuus jne..

Raportoin itse tähän aiheeseen lisää projektini edetessä. Tällä hetkellä vaihe on se, että olen tilannut kotelon ja emolevyn. Molemmissa oli melko huono saatavuus ja/tai toimitusaika, joten aihe saattaa osaltani olla hiljaa jonkun aikaa mutta palaan ihan varmasti asiaan, luultavasti jopa kuvien kera.

Lainaus käyttäjältä zappah

Löysin googlailun kautta hyvältä vaikuttavan mini-itx -kokoisen emolevyn Asrock E350M1, joka sisältää valmiiksi 2-ytimisen 1,6 GHz AMD-prosessorin ja integroidun Radeon 6310 näytönohjaimen. Kyseisillä spekseillä pitäisi onnistua vaivatta full hd -materiaalin ja BluRay-levyjen, samoin kuin [b]Youtuben[/b] ja muiden nettivideoiden katselu sekä surffaus.

Jos tarkoituksesi on katsella 1080p-pätkiä Juuttupelistä, niin tehot saattavat tulla vastaan. Pöydälläni enemmän tai vähemmän vailla käyttöä nököttävä iMac (Core Duo 2GHz, Radeon X1600 256MB) ei jaksa toistaa YouTuben tai Crunchyrollin kautta 720p:tä järeämpää kuvakokoa. Pätkimistä voi tietenkin aiheuttaa 1680x1050 -reson vaatima downscale tai ikivanhat ajurit. Eipä joku hiukan tehokkaampi näyttis tietenkään paljoa maksa, jos 6310:stä loppuu vääntö kesken. Flash osaa muistaakseni jo hyödyntää GPU:ta. En sitten tiedä, miten 1,6GHz:n prossu vaikuttaa asiaan.

Olisi tästä tietenkin voitu keskustella pc-keskustelunkin puolella, kun kerran läppäritkin ovat samassa kasassa.

Lainaus käyttäjältä Munkk1+

Jos tarkoituksesi on katsella 1080p-pätkiä Juuttupelistä, niin tehot saattavat tulla vastaan. Pöydälläni enemmän tai vähemmän vailla käyttöä nököttävä iMac (Core Duo 2GHz, Radeon X1600 256MB) ei jaksa toistaa YouTuben tai Crunchyrollin kautta 720p:tä järeämpää kuvakokoa. Pätkimistä voi tietenkin aiheuttaa 1680x1050 -reson vaatima downscale tai ikivanhat ajurit. Eipä joku hiukan tehokkaampi näyttis tietenkään paljoa maksa, jos 6310:stä loppuu vääntö kesken. Flash osaa muistaakseni jo hyödyntää GPU:ta. En sitten tiedä, miten 1,6GHz:n prossu vaikuttaa asiaan.

Sen verran mitä vertailin ja lueskelin kyseisestä emolevystä niin siinä pitäisi jotain sellaista tekniikkaa tahi sovellusta olla jonka avulla noita juuttuubbin 1080p pätkiä pitäisi pystyä pyörittämään. En nyt tarkalleen muista missä tämä kävi ilmi mutta se oli joko ihan normi keskustelupalsta tai kyseisen kapineen arvostelu. Kuulostaa tosi hyvältä mutta saa nyt sitten nähdä pitääkö paikkansa. Kuulemma ongelmia voi tulla/olla linuxia käytettäessä juuri noiden youtube videoiden osalta mutta ainakin Win7:lla asian pitäisi olla ok ja homman pelittää. Ihan ilman erillisiä näyttiksiä siis. Voin tästä kyllä sitten raportoida tänne kunhan itselleni laitteet saan kasaan, niin ei tarvi mennä pelkkien muistikuvien ja jopa mahdollisten mainospuheiden perusteella.

Lainaus käyttäjältä Munkk1+

Olisi tästä tietenkin voitu keskustella pc-keskustelunkin puolella, kun kerran läppäritkin ovat samassa kasassa.

Mietin kyllä tosi kauan kannattaako tehdä uutta aihetta. Tuota läppärien kuulumista pc-keskusteluun en edes huomannut. Hankala silti sanoa onko tämä erillinen aihe nyt järkevä vai ei. Siinä vaiheessa toki voi kyseenalaistaa aiheen olemassaolon jos keskustelijoiden määrä jää lähinnä meikäläiseen.

Ihan hyvä vain, ettei aivan kaikkea sullota yhteen periaatteessa lähes loputtoman laajan yleisketjun alle. Avaus tällekin aiheelle on hoidettu näemmä mallikkaasti, joten mainiota, että saatiin uutta juttua kehiin. Jatkakaa ihmeessä.

-Riepu, moderaattori

Lainaus käyttäjältä zappah

Sen verran mitä vertailin ja lueskelin kyseisestä emolevystä niin siinä pitäisi jotain sellaista tekniikkaa tahi sovellusta olla jonka avulla noita juuttuubbin 1080p pätkiä pitäisi pystyä pyörittämään. En nyt tarkalleen muista missä tämä kävi ilmi mutta se oli joko ihan normi keskustelupalsta tai kyseisen kapineen arvostelu. Kuulostaa tosi hyvältä mutta saa nyt sitten nähdä pitääkö paikkansa.

Katsoin tuota Radeonia hiukan tarkemmin ja kyseessä tietenkin on huomattavasti X1600:sta tuoreempi tapaus. Pelikäytössä se jää auttamatta jalkoihin, mikäli notebookcheckin benchmarkit ovat jälleen kohdallaan, mutta videotoisto ilmeisesti sitten hyötyy enemmän tuoreesta arkkitehtuurista. Eipä sitä turhaan kannata rahoja erilliseen näyttikseen laittaa, koska sellaisen toki saa lisättyä jälkikäteen :)

Kaikki AMD:n Fusion -tuotesarjaan ja esimerkiksi Intelin H77- ja Z77 -piirisarjan emolevyt tukevat kyllä full hd videoiden toistoa, koska niissä on integroitu grafiikkaprosessori ja Sandyissä omat grafiikkaohjaimet. Ei pitäisi olla mitään huolia tuon kombinaation suhteen. Kopasta en ole kuullut, tosin näillä markkinoilla on varmasti paljon pienempiä kotelovalmistajia.
Hintahan tuosta kyllä vielä kasvaa n. 50€, jos meinaat sen BD-aseman hankkia. Itse hankin sellaisen omaan pöytäkoneeseeni "jos vaikka joskus tarvitsisin sitä". Eipä ole kertaakaan vuoden aikana tullut hyödynnetyksi..

Lainaus käyttäjältä Hooumeri+

Kopasta en ole kuullut, tosin näillä markkinoilla on varmasti paljon pienempiä kotelovalmistajia. Hintahan tuosta kyllä vielä kasvaa n. 50€, jos meinaat sen BD-aseman hankkia. Itse hankin sellaisen omaan pöytäkoneeseeni "jos vaikka joskus tarvitsisin sitä". Eipä ole kertaakaan vuoden aikana tullut hyödynnetyksi..

Jimm's:ltä löysin tuon itx-koteloiden valikoimasta ja kun halusin pitää mahdollisimman pienenä fyysisen koon niin sopii mainiosti tuo ulkoinen virtalähde/muuntaja -hässäkkäkin. Laadusta en tiedä mutta virtalähdettä lukuunottamatta tuo kotelo kyllä minulle ensimmäiseksi versioksi riittää vallan mainiosti. Jos virtalähde sattuu jokin pommivehje olemaan, niin sitten sen piirilevyt (jne) irti ja picoPSU:ta tai muuta vastaavaa, ilmeisesti laadukasta kamaa tilalle.

Tuossa sinun tekstissäsi tulikin ilmi miksi nyt jätin vielä aseman pois. Pyrin pitämään laitteen aluksi yksinkertaisena ja laajentaa sitä sitten halujen tai tarpeiden mukaan :)

Sen verran tuo projekti nyt muuttui, että Jimm's:llä ei ollut kyseistä koteloa edes tukkurilla (tms), joten se vaihtui hivenen kalliimpaan 1370bmi-malliin. Löytyy aiemman kotelon valmistajan sivuilta helposti. Itse en tuossa näe muuta eroa kuin etupaneelin ulkoasun ja 9 euron lisähinnan. Ominaisuudet muuten vaikuttavat kohtuu lailla samoilta. Koteloa kuitenkin tuntuu varastosta löytyvän, joten ainakin sen pitäisi tulla ~5 työpäivän sisällä. Emolevyllä oli hieman pitempi toimitusaika mutta hyvällä tuurilla pääsen ensi viikolla konetta kasaamaan.

Tämän hetken tilanne oman HTPC-laitteen kohdalla on se, että kotelo on virtalähteineen tullut. Hiukan olen nyt jälkikäteen harmitellut liitäntöjen vähäistä määrää, sillä jonkinlaista säätöä saa harrastaa jos haluaa edes kahdelle kovalevylle virtaa. No, pitää pärjätä yhdellä ja päivittää isompaan jos tila loppuu.

Muistin ja näppäimistön tilasin myös. Verkkokauppa oli alentanut hieman Logitechin K400 näppäimistö/hiiri-yhdistelmän hintaa (29,90), joten se lähti sieltä tulemaan Kingstonin 4gb 1333 MHz DDR3 muistipalikan (18,90) kera.

Ainoa puuttuva osanen olisi sitten "tärkeähkö" emolevy. Systemastoren verkkokauppa on käyttäjän näkökulmasta melko huono, sillä itselleni on näkynyt jo 5 päivän ajan että tuote on käsittelyssä. Mahtaako tarkoittaa todella käsittelyä(?) vai olisiko jopa matkalla liikkeeseen, sitä tiedä en. Tilasin siis noudon kautta. Tilausajaksi oli tosin pistetty 7-10 päivää, joten vielä ei olla edes ns. rajoilla.

Osien hintojahan olen tänne jo aika paljon laittanutkin mutta tässä nyt koko tähän astinen hintalaskelma:
emolevy 70,90, kotelo 58, muisti 18,90 ja ohjainlaite 29,90. Yhteensä 177,70. Eipä tuolla hinnalla valmiita HTPC-laitteita saa, ellei halua niihin laskea Apple TV:tä (99) tai vaikkapa juuri löytämääni A-Link SmartTV:tä (71,90).

Pidän kuitenkin tietynlaisesta vapaudesta enkä tämän takia erityisesti halua lähteä Applen kelkkaan ja jälkimmäisen epäilen olevan myös jotain taulutelevisioiden multimediaominaisuuksien tasoa. Tosin kumpiki varmasti erittäin toimivia laitteita jos käyttäjälle sopii. AppleTV:en tosin taitaa olla mahdollista asentaa ainakin XBMC-multimediaohjelmisto, joten en tiedä kuinka hyvän vehkeen siitä säätämisen kautta saisi. Jäi nyt se vaihtoehto tutkimatta kokonaan.

Nyt on sitten tuskainen loppuviikko ja osittain viikonloppukin HTPC:n kasaamisen ja asentelun parissa mennyt. Ohjelmiston asenteluun pääsin jo torstaina puuttuvasta muistista ja ohjainlaitteesta (näppishiiri) huolimatta, sillä lainasin peli-PC:stä yhden muistikamman testauksia ja asennuksia varten.

Emolevyä sai hetken sovitella pieneen koteloon mutta kyllähän se sinne meni kun tajusi irroitella optisen aseman kehikkoraudan pois edestä. Emoon heitin ohjelmistoasennuksia varten kiinni toisesta koneesta lainatun 2 gb muistikamman ja löin virtapiuhat sekä muut liittimet kiinni. Töpseli seinään ja laite päälle sitten vaan! No ei suinkaan. Virtanäppäintä painaessa ei kone sano sanaakaan. Katselen emon ja kotelon ohjekirjat moneen kertaan läpi ja yritän liittää virtanäppäimen liitintä eri piikkeihin (vaikka ohjeen mukaan ei pitäisi olla väli, sillä polariteettia siinä ei kuulemma ole). Ei mitään elämää. Tässä vaiheessa alan pohtimaan onko vika emossa vaiko virtalähteessä. Ensimmäiseksi epäillyksi joutuu halpa kotelon mukana tullut virtalähde (60e), joten otan kotelon mukaan ja liitän vanhan uskollisen pöytäkoneeni virtaliittimen emoon. Paina virtanappia ja mitään ei tapahdu. Tuska, epätoivo ja ahdistus on käsinkosketeltavaa: uudet laitteet eivät toimi!

Lueskelen internetistä syitä emolevyn käynnistymättömyyteen ja erään kommentin luettuani muistan perussäännön: testaa jokainen osa erikseen vian paikallistamiseksi. Otan siis emolevystä kaikki liittimet sekä muistin irti ja laitan sen laatikkonsa päälle, kiinnitän pöytäkoneen virtaliittimen ja käytän ruuvimeisseliä liitinpiikeissä käynnistääkseni kovalevyn: tuuletin pyörähtää käyntiin! Iloitsen että emolevy ei olekaan rikki mutta päätän päättää päiväni tähän, sillä tyttöystis on jo nukkumassa ja olen tähän mennessä tuskaillut asennuksien kanssa 3-5 tuntia.

Seuraavan päivänä alan taas mielenkiinnolla testaamaan laitteistoa. Otan nyt emolevyn laatikon päälle ja yhdistän siihen HTPC:ä varten ostetun virtalähteen. Yhdistän liitinpiikit ja kappas, tuuletin toimii. Olen ymmälläni hetken, kunnes tajuan että vika on pakko olla virtanäppäimessä, sen liittimessä tai sen piuhassa. Kasaan emon muisteineen kaikkineen koteloon ja liitän taas virtalähteen paikalleen. Irrotan etupaneelin jonne virtanäppäimen piuhat katoavat: näyttää normaalilta. Heiluttelen piuhoja ja asettelen ne hieman eri tavalla. Painan virtanäppäintä ja kone käynnistyy. Olen äimistynyt. Henkimaailman asioita nämä taas.

Olen tyytyväinen että virta liikkuu ja laitteet ovat ehjät ja haen kovalevyn asennusta varten. Teen USB-muistista boottaavan ja asentelen XBMCbuntun koneeseen. Asennus on todella nopea ja pääsen pikaisesti katselemaan XBMC-mediaohjelmistoa, joka vaikuttaa todella mainiolta. Muokkailen asetuksia, haen lisäosia ja testailen ohjelmistoa. Pian tulee virheilmoituksia puuttuvista osista ja käynnistän koneen uusiksi kun en muuta ongelmaan keksi.

Koneen käynnistyttyä uusiksi, huomaan ettei se boottaa kovalevyltä. Jostain syystä XBMCbuntu ei olekaan asentanut itseään kovolle vaan toimi niin sanotussa Live-tilassa, jossa ohjelmistoa voi käyttää USB-muistin kautta. Lopulta saan asennuksen käynnistymään. Oikea asennus on myös nopea. Asennuksen ensimmäinen toimimattomuus johtui siitä, että se joskus temppuilee suurilla näytöillä ja tällöin tulee valita asennus tietyssä näyttötilassa. Tämän huomasin kolmannen asennuksen kohdalla. Ilman tätä valintaa asennus joko toimii tai ei, täysin satunnaisesti.

Lopulta kun olin saanut ohjelman oikealle kovolle (testasin ensin pienellä 40 gigaisella ennen siirtymistä 120 gigaiseen) aloin siirtää USB-tikulla mediatiedostoja mediaohjelmiston todellista testiä varten. Siirto oli vaivatonta Ubuntun Explorerin kautta. Ongelmat alkoivat siinä vaiheessa, kun ohjelmisto valitti ettei ääniajureita (tms) löydy. Tässä vaiheessa käytin todella paljon aikaa erilaisten internetistä löydettyjen komentojen ajamiseen Ubuntun kehoitteessa, joista yksikään ei vikaa korjannut. Lopulta tajusin, ettei kyseiseen emoon löydy ajureita äänelle Linux-versiona. Todella hienoa. Päätin haistattaa pitkät koko Linuxille ja hain koulusta saamani Win 7 asennuslevyn jemmasta pöydälle. Tässä vaiheessa kello oli taas puolen yön paikkeilla ja tyttis nukkumassa. Päätin luovuttaa minäkin tältä päivää ja painuin nukkumatin kanssa huomisia Win 7 -asennuksia miettimään.

Lauantai-aamu alkaa mukavasti asennuksilla. Teen peli-PC:llä USB-tikulle boottavan osion Win 7 sektorilla (tai vastaavalla) ja kopioin Win 7 asennus-dvd:n kamat tikulle. Heitän tikun HTPC:en ja aloitan asennuksen. Vanhasta muistista tottuneena Win 98:n hitaaseen asennukseen (aikoinaan 1-2h) hämmästyn jälleen kerran Win 7:n asennuksen nopeudesta. Ei sillä etten olisi Win XP:tä, Vistaa (hyi) tai 7:aa asentanut mutta parhaiten on silti mielessä Win 98, jota aikoinaan tuli asenneltua useaan otteeseen. Saatuani asennuksen valmiiksi, siirrän HTPC:n olohuoneeseen (tein asennuksen vanhalla pc-näytöllä kun tyttis katsoi tv:tä) ja liitän sen televisiooniin. Kaikki näyttää toimivan lukuun ottamatta samaa ongelmaa joka minulla on peli-PC:ssä: kuva ei ole koko tv:n pinta-alan kokoinen. Lopulta löydän netistä ohjeet skaalaukseen Catalystin mysteerisistä valikoista. Tätäkään en ollut sitten ennen tajunnut googlata tai selata valikoita hieman tarkemmin. Saapahan samoilla neuvoilla lopulta pois peli-PC:nkin tympeät parisenttiset mustat reunat.

Tappelin vielä ennen Catalystiä mystisen särisevän aux-miniplug -piuhan kanssa (kyl, en omista parempaa ääneen siirtoon) ja sain vahvistuksen epäilemääni maadoitusta koskevaan ongelmaan. Pistorasioiden ja laitteiden vaiheet kun jotenkin sotkevat asioita niin, että piuha särisee. Siirtämällä HTPC eri pistorasiaan, saadaan äänikin kuulumaan ongelmitta. Kyseinen vika on ollut jo pitkä riesa mutten ole jaksanut panostaa siihen aiemmin kummemmin, sillä olen saanut särinän pois kytkemällä vga-piuhan tv:n ja läppärin väliin. Joten se aina sai vaiheet sellaiseksi, että särinää ei ollut. Kyseistä aux-miniplug -piuhaa en muussa enää tarvitse HTPC:n lisäksi, joten jos saan sen särinöittä toimimaan, en jaksa alkaa pistorasioiden vaiheita ja muita miettimään.

Loppuun pieni yhteenveto HTPC-projektistani, joka nyt on melko loppuvaiheessa: tarkoitus oli rakentaa olohuonekäyttöön mahdollisimman huomaamaton ja pieni mutta silti monipuolinen multimedia-PC, tuttuvallisemmin HTPC. Budjetiksi tuli lopulta jo aiemmin mainittu hieman alle 180 euroa. Projektiini tosin sain ilmaiseksi Win 7:n sekä kovalevyn, joten tyhjistä lähtevälle tämä olisi vähintään ~150 euroa kalliimpi projekti.

Käyttöjärjestelmistä ja mediaohjelmistoista en oikein aluksi tiennyt muuta kuin sen, että halusin kevyn ja nopeasti käynnistyvän. Linux siis sen takia. Lopulta kuitenkin osoittautui itselleni huonoksi vaihtoehdoksi älyttömän säätämisen ja puutteellisen tuen takia. Win 7 siis käyttikseksi. Mediaohjelmaksi asensin XBMC:n windows-version, tuntuu olevan täysin identtinen linux-version kanssa. Huomasin tosin, että en oikein pidäkään mediaohjelmistolla koneen käyttämisesta sen rajoitetun luonteen takia, joten koko alkuperäinen "käytän konetta näkemättä oikeaa käyttistä"-idea hiipuu lopullisesti taka-alalle. XBMC vielä on asennettuna koneelle mutta taidanpa heittää tilalle monipuolisemmat ohjelmat.

Käsissäni (tai siis tv-tasolla) ei nyt olekaan maailman parasta minulle sopivaa HTPC-konetta kaiken osaavalla multimedia-ohjelmistolla, vaan vähän kuluttava nettisurffaus- ja multimediakäyttöön soveltuva "täysiverinen" Windows 7-kone. En ole pettynyt projektini suunnanvaihdokseen, sillä olen aina ollut esimerkiksi Applen suljettua ympäristöä vastaan. Tämän projektin aikana tajusin lopullisesti etten edes halua yksinkertaista järjestelmää joka rajoittaa säätömahdollisuuksiani. Laitteesta tosin vielä "oikeamman" HTPC:nkin saisi virittämällä XBMC:n tai muun ohjelmiston nappiinsa kohdilleen mutta en tällä hetkellä kaipaa enempää säätämistä ja virittelyä kun mainiosti toimiva kone jo pöydällä hyrrää.

Syy koko HTPC-projektiin oli nykyisen vanhan DDR1-aikakautisen läppärin käyttö tv:n kanssa ja erityisesti kyseisen koneen rajoittuneisuus tehon, resoluution ja käyttönopeuden suhteen. Nyt kun projektikone on jatkuvasti kiinni tv:ssä, on tappelu piuhojen liittämisen ja läppärin tv:n viereen raahaamisen kanssa historiaa!