Mafia III / Foorumit / pelaaja.fi
1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Mafia III

Minulle Mafia III oli vuoden 2016 odotetuin uusi peli johtuen, että pidin paljon Mafia II pelistä. Tämä asettaa siis vaatimukset jo riittävän kohdilleen. Mafia III tuli pelailtua läpi ja tässä omat kokemukset ja arvostelu pelistä.

[spoiler]
Ostin pelin kesäkuussa ennakkoon ja kun julkaisupäivä tuli, niin tuli pettymys, koska PC:lle peli ei ollutkaan valmis, vaan julkaisun jälkeen peliyhtiö tunnusti, että PC:lle pitää tehdä vielä korjausversio ja ilmestyy tulevana viikonloppuna. Sunnuntaina korjausversio tuli ja sen jälkeen peli muuttui jo pelattavaksi.

Pelistä puhuttiin ennakkoon, että kyseessä on ns. hiekkalaatikkopeli ja tekemistä riittää. Käytännössä pelissä ei ole mitään tekemistä tehtävien ja sivutehtävien ulkopuolella. Käytännössä koko peli on autolla ajamista edes takaisin kartalla joko toimeksiantajan luokse tai sitten määränpäähän, jossa käytännössä on aina tulitaistelu. Sivutehtävät koostuvat vain 2 tyyppisistä tehtävistä: suurin osa tehtävistä kuuluu kategoriaan: varasta auto, vene, rekka ja toinen kategoria on, että tapa tietty henkilö. Vaikka haluaisikin pelata sivutehtäviä, niin kun kolmannen kerran varastat rekan samasta paikasta, niin puultahan se alkaa tuntua.

Kun peli etenee, niin käytännössä tulleet rahat voi käyttää parempiin aseisiin sekä täydentää räjähdevarastot ja suojaliivit. Mihinkään muuhun rahoja ei voi käyttää; ei voi ostaa omaa taloa tai kiinteistöjä tai mitään bisneksiä, jossa voisi hoitaa esim. rahanpesua. Autojakaan ei voi hankkia, vaan pelin edetessä avautuu mahdollisuus tilata kutsusta itselle 6 erilaista kiesiä. Toinen vaihtoehto on, että varastaa auton kadulta.

Grafiikka pelissä on ihan ok, mutta tosiaan tekemisen puute on pelin suurin ongelma. Oikeastaan mihinkään juonen ulkopuolisiin kiinteistöihin ei pääse, sekä paikat korjaantuvat salaman nopeasti. Esimerkiksi ajoin aidan läpi, niin korttelin kierrettyäni aita oli jälleen kunnossa. Sama tapahtuu, jos ajelet tehtävän ulkopuolella huviksesi teollisuualueella, räjäytät jonkin kaasupullon jossain varastossa, niin vähän ajan päästä palattuasi kaikki on kuten ennen räjäytystä.

Peliin on tulossa kuulemma tulevaisuudessa päivityksiä, että voisi tuunata omaa autoaan tai ostaa päähenkilölle Lincoln Claylle uusia vaatteita, mutta nämä lisäykset eivät yksinään riitä, että peliä jaksaisi enää pelata.

Kymmenen vuotta sitten peli olisi ollut hieno, mutta nyt minusta Mafia III ansaitsee vuoden floppi tittelin. Peli tuli keskeneräisenä PC:lle ulos ja peliä pelatessakin monesti tuli tunne, että pelin tekeminen on pahasti kesken tai pelistä on tietoisesti jouduttu jättämään osuuksia tekemättä.

Käytin läpipeluuseen 36h aikaa, joten minun kohdalla peli oli toki hintansa väärti olevaa viihdettä, n.1.4€ tunti.
[/spoiler]

Ensimmäinen Mafiahan on aikansa mestariteos. Kakkosesta jäi jo jotain uupumaan vaikka hienon juonen ja näyttävän ulkoasun omasikin. Nyt mielissäni odotin tätä kolmosta ja meinasin jopa ennakkotilata (en ole ikinä tätä tehnyt), mutta onneksi jätin painelematta ostonapit. Kaikkialta kuuluu vaan että keskeneräinen ja itseääntoistava. Luulisi että tästä ideasta saisi revittyä niiiiiiiin paljon enemmän irti vapaan maailman peliin. Ei kiinnosta maksaa täyttä hintaa ainakaan pelkän juonen takia, vaikka kuinka hieno olisikin.

Edit. Nyt kun alennuksesta tämän hommasin, niin pakko sanoa että mielestäni tämä peli on todella hyvä, vaikkei ihan loistava kumminkaan. Huomaan että välillä jään vaan käppäilemään/ajelemaan kaupungille ja fiilistelemään yksityiskohtaisesti tehtyä kaupunkia ja aikalaismusaa. Tunnelma pelissä on täysi 10. Tässä miettinyt, että esim. red dead redemptionia hehkutetaan monissa paikoissa yhtenä kaikkien aikojen peleistä juurikin tunnelmansa vuoksi, vaikka kyllähän siinäkin tehtävät noudattavat aika samaa kaavaa joka kerta ja tekemisetkin rajoittuu perus ralleihin yms. perus GTA-meininkiin. RDRää yhtään dissaamatta siis.

Tunnelmaa, tunnelmaa ja vielä kerran tunnelmaa.

Keskeneräisten pelien listalla ei ollut mitään pelattavaa, niin pongasin sattumalta, että Steam päivittää Mafia III:een isoa päivitystä. Kyseessä oli ensimmäinen DLC Faster, Baby!! Pääpelin läpipeluun jälkeen en ollutkaan pelin pariin palannut, vaikka tässä välissä tulikin pieniä päivityksiä kuten ajokilpailuja, auton tuunausta ja muutama vaihtoehtoinen vaateparsi vaatekaappiin.

[spoiler]
Lisäosa tuo uuden kaupunginosan tai kyläpahasen Sinclair Parisihin kartalle New Bordeauxin reunamille, jossa paikallinen sheriffi Slim on ottanut liikaa oman käden oikeutta ja tehnyt kylmäverisesti puhdistusta etnisten väestöjen osalta. Lincoln lähtee sitten kostoretkelle yhdessä Roxy Laveaun kanssa.

Käytännössä kostoretki on pääosin autolla kaahailua, uutena ominaisuutena ajan hidastus. Autosta voi myös tiputtaa miinoja tai granaatteja takaa-ajajien riesaksi sekä liikenteessä pystyy kaataamaan tien varressa olevia esteitä.

Uutena ominaisuutena on myös uusi ansaintamahdollisuus: Lincoln voi kasvatella huumekasveja ja myydä ne omille liittolaisilleen. Jos pääpeli on jo pelattu, niin tästä ominaisuudesta ei tosin ole paljoakaan iloa, sillä kasvit kasvavat vain realiajassa, kun pelaa peliä. näin ollen ollen muutaman tunnin lisäosan peluussa ei juuri paria erää enempää ehdi kasvattaa.

Lopuksi sitten vielä lyhyt oma arvio lisurista. Kostoretki päättyy - yllätys yllätys- lopulta Slimin kanssa tilinteon hetkeen ja lisuri on pelattu nopeammin läpi kuin tajuakaan. Tarina jää aika ohueksi Sheriffi Slimin suhteen, vaikka tässä olisi ollut hyvä mahdollisuus syventää paljonkin tarinaa. Lähinnä lisäosasta jäi mieleen kaahailu ympäriinsä ja hervottomasti suorastaan. Ihan ok lisuri, jos Mafia III:n tarinaa haluaa jatkaa.
[/spoiler]

Lisuriin ja noihin aiemmin lisättyihin parannuksiin meni yhteensä 7h lisää aikaa, mutta nyt ei ole oikeastaan mitään pelattavaa ennen seuraavaa lisuria. Sinällään peliin on tullut käytettyä jo 43h elikkä kyllähän se hinta-/laatusuhteeltaan on ollut ihan ok. Toki pääpelin jälkeen tulleet lisäykset ja tämä ensimmäinen lisuri olisivat voineet olla mukana jo pääpelin julkaisussa, niin pääjulkaisu olisi ollut paljon parempi ja ehjempi kokonaisuus.

Seuraava lisäosa tulee ilmeisesti toukokuussa ja viimeinen heinäkuussa. Täytyy toki nekin pelata läpi ja antaa sitten lopullinen arvio, että paraniko kokonaisuutena kuitenkin Mafia III pääjulkaisun pettymyksestä lisäosien avulla.

Toukokuun viimeisenä päivänä tuli Mafia III:n toinen DLC ulos nimeltään Stones unturned, joka on samalla keskimmäinen tiedossa olevista lisäosista, jota Mafia III:een on suunniteltu tehtävän. Tässäpä lyhyt arvostelu tästäkin osasta.
[spoiler]
CIA:n turvataloon hyökätään ja Lincoln Clay lähtee paikalle yhdessä John Donovanin kanssa. Turvatalolta löytyy yllättäen Donovanin vihollinen Connor Aldridge etsimässä tietoja kadonneesta lentokoneesta ja sen lastista. Paljastuu, että lentokone on kuljettanut venäläistä ydinasetta ja tiedostot sisältävät koordinaatit tippuneesta lentokoneesta. Aldridge pääsee pakenemaan turvatalosta tiedostot mukanaan ja mutkien kautta Clay ja Donovan matkaavat trooppiselle saarelle, josta löytyvät pudonnut lentokone sekä Aldridge palkka-armeijoineen. Saarella toiminta on oikeastaan puhtaasti räiskintää kohti vääjäämätöntä loppukohtaamista Aldrigden kanssa. Saari on sinällään rajattu putkijuoksu eli siellä ei voi vapaasti minnekään liikkua. Lisäosan uutuudet sisältyy oikeastaan kaikki saarelle: uusina aseina tulee kranaatinheitin, sinko sekä jeeppejä, joiden lavalle on asennettu konekivääri. Kun saaren räiskinnät on suoritettu, niin siinä olikin lisäosan päätehtävä.

Päätehtävän jälkeen on extrana tarjolla vielä 3 keikkaa palkkionmetsästäjänä, jotka ovat mielestäni lisäosan parasta antia: kohdetta ei saa tappaa, vaan pitää tainnuttaa nukutuspistoolilla, pakata kohde takakonttiin ja toimittaa putkaan.

Ja siinäpä lisäosa olikin sitten pelattu. Lisäosan tarinaosuus jää hyvin ohueksi ja oikeastaan varsin irralliseksi itse Mafia III:n pääpelistä. Kokonaisuutena reilusti huonompi kuin ensimmäinen lisäosa; joskin ensimmäisen lisäosan sisältö olisi ilman muuta pitänyt kuulua jo pääpeliin. Lisäksi ensimmäisessä DLC:ssä tulleet kasvihuone bisnekset eivät ota vielä tässä toisessakaan lisäosassa tuulta alleen, koska peliaika jää niin lyhyeksi. Toisaalta rahalle ei ole mitään muuta käyttöä edelleenkään kuin ostaa uusia aseita, adrenaliiniruiskuja tai sitten ehostaa omia rajallisia automalleja, joten rahan tienaaminen on toisarvoista tässä vaiheessa peliä.
[/spoiler]
Pelattavaa tässä lisäsosassa on todella vähän, varmaankin 1.5h-2h jos sitäkään. Jos ei ole pääpelin yhteydessä ostettu Season pass:ia, niin 14,99 euron hinta lisäosasta on mielestäni liikaa. Viimeinen lisäosien trilogiasta ilmestyy loppukesästä ja sitten Mafia III on kokonaisuudessaan paketissa.

Julkaistuani tämän uusimman lisurin kommenttini rupesin lukemaan uusinta Pelaaja lehteä ja Huttusen pääkirjoituksen aiheena onkin sopivasti "Rahalle vastinetta?". Tosiaan tässä Mafia III:n kommentoinnissa olen arvottanut lisäosia myös rahallisesti versus peliaikaan, joten ajankohtaisten asioiden äärellä ollaan:)

Heinäkuussa ilmestyi viimeinen Mafian DLC nimeltään Sign of the times. Olkoon tässä päätösarvostelu ja yhteenveto Mafia III:sta. Huom! En löydä tästä uusitusta forumista spoiler toimintoa, joten ne jotka eivät halua tietää pelistä enempää, niin sulkekaa silmänne ja vaihtakaa kanavaa!:)

Viimeinen lisuri alkaa, kun Lincoln palaa isänsä palaneelle baarille hakeakseen tavaroita kellarista. Talon on ottanut haltuunsa epämääräinen kultti; ovesta laahustaa verisenä ulos Anna, joka on päätynyt kultin pauloihin. Anna viedään turvaan, jonka jälkeen Lincoln lähtee selvittämään mistä kultissa on kyse samalla etsien lisätietoa Annan kohtalosta. No, tämän enempää ei juonesta kannata avata:)

DLC tuo mukanaan myös muutamia uusia juttuja, joista Bullet timing on ehkä hyödyllisin eli ajan voi hidastaa hetkeksi ampuessa. Toinen uusi juttu on tehtävissä oleva muutama tutkimuskohtaus, jossa esimerkiksi johtolankoja ja ruumiita tutkitaan tarkemmin ja valokuvataan, jonka jälkeen juonessa pääsee taas eteenpäin. Lopussa tulee vielä lisätehtävä, jossa ruvetaan korjaamaan Lincolnin isän baaria (Sammy's bar) alkuperäiseen kuntoon. Noh, tämä lisäosuus on lähinnä keinotekoinen juttu saada peliin jotain tekemistä, että jaksaa juonen jälkeen kerätä rahaa.

Kokonaisuutena viimeinen DLC on hyvin kaukana koko Mafia III ideasta ja idealtaan horror-/thriller tyyppiset peliosuudet eivät ole minuun koskaan kolahtaneet. Tulee vain paha olo, kun kuva heijaa ja pelihahmo on jossain aineissa tai univalvetiloissa. Osittain tästäkin syystä mielestäni viimeisin lisuri on huonoin lisuri ja sinälläänkin turha ja huono lopetus Mafia III:lle.

Mafia III:n tarina on nyt paketissa. Ihan viihdyttäviä hetkiä pelin parissa, mutta kokonaisuus jäi kuitenkin pettymykseksi ja pelistä ei missään vaiheessa tullut ehyt kokonaisuus mitä sen olisi pitänyt olla jo julkaisuhetkellä. Annetaan 3 tähteä viidestä ja loppukaneetiksi, että minulla pelin pariin ei tule varmaankaan koskaan palattua, mutta kaikki te jotka ostatte pelin alelaarista, niin voitte saada ihan hyvän pelireissun.