Pelaajaboardin muotigaala 2013 (AKA GOTY 2013-ketju) TULOKSET!!!! / Foorumit / pelaaja.fi
1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Pelaajaboardin muotigaala 2013 (AKA GOTY 2013-ketju) TULOKSET!!!!

On jälleen aika vuosittaisien huonojen sanaleikkien, genreistä tappelemisen sekä viime sekunnin takinkääntöjen. Ei, tämä ei ole YLE:n keskusteluilta vaan...

PELAAJABOARDIN GOTY-KETJU

Vuosi 2013 oli ainakin allekirjoittaneen mielestä kaikkien aikojen kovin pelivuosi. Oliko syynä sitten viime vuoden totaalinen pettymys tarjontaan vai mikä, tuntui tänä vuonna tippuvan loistavia pelejä vasemmalta ja oikealta lähes vuoden jokaisena kuukautena. Nyt on tullut kuitenkin aika erotella jyvät akanois... eri väriset M&M-karkit toisistaan ja laittaa nämä lukuisat huippuluokan pelit keskinäiseen paremmuusjärjestykseen aihealueittain ja totuttuun tapaan valita vielä se kaikkein paras/kaunein/komein/ihanin/nautinnollisin

Homma on tuttua viime vuosilta eli anna vastauksesi lihavoimalla vastaus kommentointisi keskelle, alkuun tai loppuun (helpottaa huomattavasti äänten lopullista laskemista). Kommentointi ja perustelu on muutenkin suotavaa sillä luvassa on pientä porkkanaa josta kerron ketjun sääntöosiossa enemmän. Muista myös äänestää mielellään pelejä joita olet pelannut sillä Killzonen laittaminen vuoden parhaan tasoloikkapelin lokeroon saa sinut näyttämään vain aasilta. Laitetaan ennen kategorioita kuitenkin ketjun säännöt:

*******************************************************************************************************************************************
1. Lihavoi lopullinen vastauksesi
2. Jos et anna ääntä ko. kategoriaan, laita kyseinen kategoria kuitenkin vastausviestiisi mutta jätä se tyhjäksi (once again, helpottaa huomattavasti lopullisia ääniä laskevan alipalkatun kiinalaispojan työsarkaa)
3. Pidetään äänestys ihan näissä kaupan hyllyiltä löytyvissä nimikkeissä eli ei näitä vain japseissa ladattavana julkaistuja Takashenipponkotturosaitu-pelejä. Myös ladattaville indie-nimikkeille on oma kategoriansa joten jätetään nekin pois muista kategorioista.
4. Perustele. Romaanin kirjoittaminen jokaiseen kategoriaan ei ole kiellettyä mutta jonkinlainen naseva tai järkevä analyysi pitää olla mukana. Yhden rivin "se nyt vaan on the best peli"-tasoiset tuhnut lentävät suoraan roskiin ja näille äänille nauretaan firman pikkujouluissa sen sijaan että niitä otettaisiin mukaan äänestykseen.

Äänestysaika päättyy 6.1.2014 ja siihen asti voit lisäillä tai muokkailla vastauksiasi. Luen kaikki vastaukset läpi ja mielestäni parhaiten valintojaan perustellut käyttäjä saa palkinnoksi vapaavalintaisen pelin (Mode-info: Same old same old eli Pelaaja ei vastaa jne.) tietynlaisin rajauksin tietysti eli jätetään ne superharvinaiset Cheetah Men 2:t pois ja pysytään maalaisjärjen rajoissa.

(oikeudet muutoksiin pidätetään)

********************************************************************************************************************************************

Kategoriat ovat:

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Tämä hybridikategoria sai tänä vuonna suuren ennakkosuosikin kun ennätystehdas GTA V saapui ilahduttamaan maailmaamme. 3DS:n Nintendo-kaksikko Luigi's Mansion 2 ja uusi Legend Of Zelda tulevat antamaan kuitenkin kovan vastuksen unohtamatta joka vuosi autoilijat liukkaiden kelien lailla yllättävää AC-sarjan peliä. Unohtaa ei myöskään sovi alkuvuoden kovia reboot-yllättäjiä, Tomb Raideria ja Devil May Cryta taikka Naughty Dogin loisteliasta Last of Usia. Valinta on kuitenkin sinun.

Vuoden ajopeli
Ajopelirintamalla saatiin lukuisia jatko-osia mutta häämöttäähän uuden konsolin julkaisussa jopa yksi aivan uusikin nimike. Grid 2, F1 2013 ja Need For Speed: Rivals ovat kaikille meistä entuudestaan jo tuttuja nimiä mutta miten pärjää tässä joukossa Driveclub? Oliko joku näistä suosikkisi vai ajoiko joku muu ajopeli kierroksella ohitse?

Vuoden tasoloikkapeli
Piti oikein katsoa kalenteria että missä vuodessa ollaan kun tajusin että Mario ja Sonic ovat molemmat taas ajankohtaisia kun puhutaan hyvistä tasoloikkapeleistä. Erittäin kovan haasteen legendaariselle duolle antaa kuitenkin tänä vuonna Rayman Legends joka räjäytteli pankkeja arvostelumielessä kaikissa mahdollisissa medioissa. Löytyykö tämän kivenkovan kolmikon ulkopuolelta vielä joku varteenotettava ehdokas?

Vuoden roolipeli
Ropeltajille vuosi on ollut melkoista herkkua kun erinomaista RPG:tä on julkaistu kerta toisensa jälkeen. Vuosi alkoi lupaavasti kauan odotetulla Ni No Kunilla ja siitä lähtien ollaankin genressä saatu nauttia mm. sellaisista nimikkeistä kuin Animal Crossing: A New Leaf, Shin Megami Tensei IV, Mario&Luigi: Dream Team, Pokémon X/Y, Final Fantasy XIV jne. Myös uusvanhat Tales Of Xillia ja Diablo 3:n konsoliversiot sekä taktisempaa puolta edustava Fire Emblem: Awakening kannattaa ottaa huomioon kun valitsee näistä huikeista elämyksistä mutta kuten roolipeleissä yleensä, sinä olet se joka päättää.

Paras strategiapeli
Suurten joukkojen johtajat ovat takuuvarmasti nauttineet myös tästä loistavasta pelivuodesta. Uutta osaa Starcraft 2:een, jatko-osat Europa Universalis-sarjaan kuin myös Company of Heroes- ja Pikmin-sarjaan, Rome: Total Warin jatko-osaa ja uutta IP:tä Wonderful 101:n muodossa. Kyllä kelpasi olla strategiapelien ystävä vuonna 2013 mutta vain yksi voi voittaa.

Paras räiskintäpeli
Oli kyseessä sitten kolmas taikka ensimmäinen persoona, räiskintäpeligenre oli taas yksi vuoden puhutuimpia. Gears Of War: Judgement palautti mieliimme tuon hienon trilogian sivujuonteet kun taas Bioshock Infinite antoi meille yhden pelihistorian hienoimmista tarinoista räiskinnän ohella. Tutut veriviholliset Call of Duty ja Battlefield ovat totuttuun tapaan jälleen mukana tässä kategoriassa joten antaa palaa niiden äänien kanssa.

Vuoden urheilupeli
Koska minulta loppui nokkela sanailu, tässä on teille suora copypaste viime vuoden GOTY-ketjusta: Tämän vuoden NHL-painos laittoi kutosta silmään änkeämällä promonimekseen ei enempää eikä vähempää kuin yhden kaikkien aikojen NHL-legendoista, Sami Hel... Jari Kurrin. FIFA- ja PES-sarja jatkoivat keskinäistä nokitteluaan kun taas 2K Gamesin NBA-peli namedroppaili julkimoita aina Jay-Z:stä Jersey Shoren älykköjen kautta Justin Bieberiin. Vanha kunnon kalkkinaama Maddenkin jatkoi tasaista laatukulkuaan. Mikä urheilupeli sai sinut tuntemaan itsesi huippuluokan atleetiksi? Hyvinhän se meni muutamaa tänä eri tavalla ollutta seikkaa lukuun ottamatta. Tiedät kuitenkin homman nimen. Äänestä!

Vuoden ladattava peli
Ladattavat pelit olivat tänä vuonna taas tapetilla ja vaikka ei ehkä tasollisesti ihan viime vuoden Journeyn tasolle päästäkään, oli tasollinen rima silti hyvin korkealla. Nyt pitäisi sitten vielä päättää kaikkien mahdollisten latauspalvelujen peleistä se paras joka armon vuonna 2013 ilmestyi. En lähde luettelemaan ehdokkaita sillä helpompi homma olisi laskea kaikki tähdet taivaalta ääneen mutta sinulla on helpompi tehtävä nimetä se yksi peli ja nimenomaan se paras joten tee se ole hyvä?

Vuoden online-moninpeli
Menneen konsolisukupolven paras lahja oli konsolipelaajille ehdottomasti online-moninpelin vakinaistuminen ja omistankin tämän vuoden online-moninpeli-kategorian voiton menneelle konsolisukupolvelle. NHL:ää, FIFA:a, Battlefield 4:ää, Call Of Duty Ghostsia, Pokémonia, GTA Onlinea... näitä kyllä riittää mutta mikä oli sinun suosikkisi?

Vuoden offline-moninpeli
Yhä vähenevissä määrin tätäkin hienoa pelimuotoa yhä näkee mutta se onnistuu tarjoamaan tänä päivänäkin tuhansia kertoja suurempaa hupia kuin verkon välityksellä pelattavat moninpelit. Mieleenpainuvia ns. saman sohvan pelielämyksiä oli tänä vuonna totuttuun tapaan EA:n sporttipelit, Pikmin 3 tai vaikkapa Rayman Legendsin hulvaton moninpeli. Kerro meille suosikkisi tästä pienten piirien huvista?

Vuoden positiivisin yllätys
Joskus tulee tässä harmaan talouden ja sotien keskellä vastaan peli, joka saa hymyn huulille ja päivän kirkastumaan vain olemalla aivan totaalisen positiivinen yllätys. Mikä oli sinulle tämä peli joka tuli aivan puskista tai jolle et asettanut minkäänlaisia ennakko-odotuksia ja se sinut onnistui koukuttamaan laadullaan?

Vuoden pettymys
Näitäkin valitettavasti joutuu jokainen pelaaja käymään vuoden aikana läpi ja nyt on se hetki jolloin saat purkaa sydäntäsi asian tiimoilta. Anna palaa AVGN-tyyliin vuoden suurimman pettymyksen sinulle aiheuttaneesta videopelistä ja jos et osaa, kysy neuvoa boardilaisilta jotka tuntuvat aina olevan pettyneen jokaiseen mahdolliseen peliin (vinkki: NES-ohjain avatarina).

Vuoden PS3-peli
Vanha kunnon seitsemänsadan euron blu-ray-soitin on noussut lähes edeltäjänsä loistoon viime vuosina ja tämä vuosi jää valitettavasti viimeiseksi laitteen kunnolliseksi pelivuodeksi uusien ja virtaviivaisempien tulokkaiden astuessa estradille. Yksinoikeusrintamalla oli meno rauhallisempaa kuin aiempina vuosina mutta kyllä sielläkin helmiä seassa oli. Kerro meille kaikille mikä oli sinulle se paras PS3:lla pelaamasi, vuonna 2013 ilmestynyt peli tänä vuonna?

Vuoden PS4-peli
Uusi pleikkari on vihdoin täällä ja sille on joukko julkaisupelejä joita et missään muualla näe... paitsi ehkä multiplattarit. Mikä oli Sonyn uuden pelisukupolven paras nimike joka vuoden 2013 ehti ilmestymään?

Vuoden Wii U-peli
Wii U:n vuosi on kolmen ensimmäisen kolmanneksen osalta surullista tarpomista. Aniharvat julkaistut nimikkeet olivat pienten piirien hupia mutta kyllä sielläkin ihan kivaa pelattavaa löytyi. Loppuvuodesta sitten laitettiin Nintendon toimesta kovat piippuun ja näin ollen tähänkin kategoriaan äänestävien valintoja vaikeutettiin. Mille pelille sinä äänesi annat tässä kategoriassa?

Vuoden Xbox 360-peli
Sama homma kuin rakkaalla verivihollisellakin eli viimeistä viedään. Nosta käsi lippaan ja kerro mikä oli viimeisen 360-vuoden paras peli?

Vuoden käsikonsolipeli
Vuosi 2013 oli ehdottomasti käsikonsolien. Niin monta huippunimikettä ilmestyi jo pelkästään toiselle näistä alustoista että heikoimmat eivät perässä ehtineet pysyä joten valinta ei tule tässä kategoriassa olemaan todellakaan helpoimmasta päästä. Yksi voi kuitenkin voittaa joten mikä se sinun mielestäsi on?

THE Vuoden videopeli
Käsittämättömän kova pelivuosi kaiken kaikkiaan mutta vain yksi voi voittaa. Mikä oli sinun definitiivinen pelisi vuodelle 2013 ja mitä peliä tulet tämän vuoden osalta vielä vanhana keinutuolissakin muistelemaan pelinä, joka teki sinun vuodestasi 2013 niin hienon kuin se loppujen lopuksi oli?

That's it. Sana on vapaa (sääntöjen puitteissa tietenkin) joten ole hyvä ja äänestä. Muistakaa että tämä on se ainoa oikea listaus vuoden parhaista peleistä joten Edge ja Famitsu suck my [spoiler]duck!!!![/spoiler]. Äänestys alkaa nyt!!!!!

IMAGE(http://www.nashvillescene.com/binary/c88b/DiddyDouche.jpg)

Ihanaa, tämä aihe jälleen. Turhan aikaista vielä, mutta joihinkin kategorioihin pystyy jo aika varmasti sanomaan jotain. Päivittelen lisää myöhemmin.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Metal Gear Rising: Revengeance. Nopeaa, haastavaa, kaunista ja loistavalla soundtrackillä säestettyä toimintaa! Tätä tuli odotettua pöksyt märkinä jo jonkin aikaa ja peli lopulta lunasti kaikki odotukset. Tarina on toki verrattaessa paljon hillitympi MG sarjan muihin osiin verrattuna ja toimintaa on sitäkin enemmän, mutta tottapuhuen en tarinalta juuri mitään odottanutkaan ja jos peli olisi puhdasta hiippailua ollut, tuskin olisin vaivautunut ostamaankaan.

Loistavaa viihdettä, ei täyden kympin peli mutta mielestäni vuoden ehdotonta toimintaparhaimmistoa.

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikkapeli
En ole varmasti yksin tämän kanssa, mutta ehdottomasti Rayman Legends. Origins oli jo loistava vaan Legends korotti menoa toiseen potenssiin. Kenttäsuunnittelu loistavaa, kenttien teemat eivät ehkä olleet yhtä rikkaita kuin Originsissä ja kieltämättä Origins-tasojen kierrättäminen tuntui aika halvalta keinolta saada lisää tasoja vaikka nämäkin oli hauska vetää läpi. Verkkopeliominaisuudet olivat myös hieno lisä vaikka vieläkään ei vissiin online-moninpeliä voi harrastaa?

Hyvä esimerkki hyvästä jatko-osasta.

Vuoden roolipeli
Tähän on kyllä vähän harmi kyseistä peliä laittaa mutta Inazuma Elevenin lisäksi en muita tänä vuonna julkaistuja roolipelejä ole pelannut joten eipä voi mitään. En varmasti ole ainoa joka kyseisen pelin tähän äänestää, nimittäin taskuhirviöiden uusi sukupolvi, Pokémon X ja Y. Kuten normaalisti, uudessa Pokémon pelissä tuntuu aina olevan niin vähän uutta mutta silti niin paljon uutta. Uusi kaksikko ei ole poikkeus, vaikka osa näistä muutoksista on aika isoja. 3D maailma näyttää kivalta, vaikka 2D:hen tottuneella pelaajalla menee hetki totutella rullaluistinten huimaan vauhtiin. Uusia Pokémoneja on harmittavan vähän, mutta toisaalta tyyppiyhdistelmiä sekä hahmosuunnitelmia on siunattu kovaakin kovemmalla laadulla.

Tulee tekemään taas kipeää pelata vanhempia taskuhirviöitä kun se uusin on vaan niin paras. Niin paljon uutta ja ihanaa!

Paras strategiapeli
-

Paras räiskintäpeli
Räiskintäpelit eivät juuri itseäni lämmitä ja tämäkin peli oli aika pettymys, vaan pakkohan se on mainita: Bioshock Infinite. Parhaiten pelistä jäi mieleen oivallinen maailma ja hieno tarina, kaikki muu olikin sitten ensimmäistä Bioshockia huonompaa. Aivan järjetön määrä toimintaa josta ei osaa nauttia sekunttiakaan kun viholliset eivät juuri kiinnostavia ole eikä aseistuksessakaan juuri kehumista ole. Elizabethkin tuntui hyvin päälleliimatulta vaikka kyllähän hänellä osansa oli tarinassa.

Vaan mielellään sitä huonoa peliä pelaa jos siinä on sentään hyvä tarina.

Vuoden urheilupeli
Koska Fifat ja NHL:t sun muut ovat automaattisesti jo kuraa, on valinta selkeästi Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt/Bomb Blastin. Peli on ehtaa Inazuma Eleveniä, vain ekstramausteilla ja paljon paremmalla tarinalla ja hahmoilla. Ajatella että niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin maailmanmestaruus pystytään saamaan niin paljon irti ja niin monella mielenkiintoisella hahmolla. Sen verran tämän länsijulkaisua on odotettu että piti ihan 3DS ostaa.

Sääli vaan että näitä "urheilupelien" helmiä harva pelailee.

Vuoden ladattava peli
Steamiin on tullut ladattua yhtä sun toista mutta pelaamaan en ole mitään päässyt ja tuskin pääsenkään. Toisaalta eipä yksikään niistä tainnut olla tämän vuoden puolella julkaistu peli... noh, eipä niissä kyllä olekkaan valitsemista Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destiniesin rinnalla. Tämänkin kohdalla on valitettavasti todettava että en ole peliä loppuun asti päässyt, mutta alun perusteella vaikuttaa kyllä todella hyvältä.

Vuoden online-moninpeli
Pokémon X ja Y:n uudistuksiin kuuluu erittäin nopeat verkko-ominaisuudet ja mielestäni tässä onnistuttiin aika loistavasti. Perus DS:stä jäi aina jotain hampaankoloon, kaikki oli joko hidasta tai tavoitettavissa vain yhdestä tietystä paikasta pelin kartalla. Nyt verkko-ominaisuuksiin pääsee mistä tahansa käsiksi ja nämä rullaavat vielä loistavasti pelaamisen aikanakin.

Muita online-pelejä ei ole tullutkaan pelattua.

Vuoden offline-moninpeli
-

Vuoden positiivisin yllätys
-

Vuoden pettymys
Bioshock Infinite. Vältyin suurimmalta pettymykseltä kun laskin hypetasoni nollaan pelin julkaisun aikoihin, tätä ennen olin kyllä innoissani ajatuksesta Bioshockista taivaskaupungista. Eräs pelko tosin vähän kaiveli ennakkovideoista, nimittäin toiminnan määrä... ensimmäinen Bioshock, vaikkakin FPS, oli oikeastaan hyvin rauhallinen räiskintä ja sellainen mikä oikeasti jaksoi kiinnostaa joka osa-alueella. Infinitessä toimintaa tuntuu olevan välillä aivan liikaa ja siksi pelin parhautta onkin lähinnä sen alkumetrit ja lopetus. Viholliset ja aseet ovat myös toivottoman tylsiä ja kieltämättä maailma - kaikessa loistossaan - ei anna samanlaista tunnelmaa kuin Rapturen hämärät käytävät. Ja hyvä kun mainitsin käytävät, Infinitessä on myös aivan jäätävän kokoiset alueet ja joka nurkan tutkimisestakin tulee vain hyvin pieni palkkio. Vaan mistä olisin tiennyt tutkimatta? Ei tällaista kiitos, jos tehdään isoja alueita niin sitten sisältöä sinne kanssa.

Asian voisi tiivistää näinkin: ensimmäistä Bioshockia oli hauska pelata, Infiniteä oli taas turhauttavaa pelata. Sainpahan sentään komean linnun hyllyä koristamaan ja olihan pelissä hieno tarina ja kiintoisa miljöö.

Vuoden PS3-peli
Ei ole kyllä yhtään PS3 yksinoikeutta tullut pelattua, joten valintaa en pysty tekemään. Tilanne tuskin muuttuu vuoden lopullakaan.

Vuoden PS4-peli
-

Vuoden Wii U-peli
-

Vuoden Xbox 360-peli
-

Vuoden käsikonsolipeli
Inazuma Eleven 3. Päätös perustuu siihen, että vaikka Pokémon onkin käyttöliittymäratkaisuissaan paljon parempi, puhumattakaan pelin ominaisuuksista, niin Inazuma Eleven 3 kiitää ohi tarinan ja hahmojen avulla. Pokémonin tarina ja hahmot jättivät hyvin kylmiksi.

THE Vuoden videopeli
Vaihtoehtoja ei nyt hirveästi ole, joten valintani on Inazuma Eleven 3. Tiedän, että olisin saanut tänään vielä pari tämän vuoden puolella ilmestynyttä peliä, mutta sitten tajusin, että olen vasta kotona silloin kun tämä äänestys on ohi. Noh, valitaan en ole tyytymätön. Jos mikään vaivaa niin kandidaattien vähäinen määrä.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

The Last of Us. Peli räjäytti tajuntani kaikilta mahdollisilta osa-alueilta ja varmasti joidenkin mielestä yli mennyttä ylistystäni voi lukea pelin omasta ketjusta. Voisin kyllä kirjoittaa siitä hiukan tännekin tuolla alimmassa kategoriassa.

Vuoden ajopeli

-

Vuoden tasoloikkapeli

Rayman Legends. Tätä ei tarvinnut sekuntia pidempää miettiä, kun Nintendon koneita en ole GC:n jälkeen omistanut enkä muutenkaan ole Mario-miehiä. Rayman Legends saa vuoden tasoloikkapeli -tittelin lisäksi minulta vielä kaikkien aikojen paras tasoloikkapeli -tittelin. Pelissä on ajoittain hyvinkin vauhdikas meno, mutta sitä on kuitenkin rytmitetty rauhallistenkin maiden kanssa. Grafiikat ovat myös virkistäviä ja kentät sekä maailmat pelin sisällä ovat mukavan vaihtelevia. Pelattavaa myös riittää tolkuttomasti.

Vuoden roolipeli

Diablo 3 console. Väittelimme ystäväni kanssa onko tämä peli roolipeli vai ei ja pitkän pohdinnan sekä 10 sekunnin googlauksen päätteeksi hävisin rahani. Lisään nyt tämän siis tähänkin kategoriaan, kun ainakin Blizzard on Diablon roolipeliksi laskenut.

Vuoden strategiapeli

-

Vuoden räiskintäpeli

Battlefield 4. Ennennäkemätöntä toimintaa uudella Playstationilla. Ensimmäinen erä 64 pelaajan verkkomatsissa loksautti suun auki niin ruudunpäivityksen, grafiikan sekä äänten perusteella, mutta se järjetön oikea sotimisen meininki välittyy kyllä tästä pelistä, jos jostain. Tai no enhän nyt oikeasta sodasta mitään tiedä, mutta ei varmaan edes se ihan Bäfän paukkeen tasolle yllä, joku boardien veteraani korjatkoon, jos olen väärässä. En siis mikään sotafanaatikko ole, päin vastoin. Mutta videopelit ovat pelejä ja miksi ei niissä saisi nauttia, kun pystyy kokemaan jonkin niinkin jännittävän ja adrealiinia nostattavan asian kuin sodankäynnin. Eikä kukaan edes oikesti loukkaannu! Tarkkuuskiväärin luodit kyntää nurmikkoa ilmaan ympärillä, panssarivaunu tykittää viereisen rakennuksen kirjaimellisesti maan tasalle, helikopteri tippuu hävittäjän ohjuksien seurauksena räjäyttäen jalkaväen sotilaan sekä vastakkaisen korttelin kadun ikkunat säpäleiksi ja itse onnistun vielä tuhoamaan läheisen vaunun palasiksi sen kylkeen asentamillani C4-räjähteilläni. Tällaista on meininki BF4:ssä päivittäin. Ja tuossa siis murto-osa käsittämättömistä hetkistä mitä olen pelin seurassa kokenut. DICE ja EA ovatkin todella osuvasti mainostaneet peliään lauseella "Only in Battlefield 4", joka ei voisi sopia mihinkään muuhun peliin yhtä hyvin kuin tähän. Pieniä teknisiä ongelmia noiden yhteyksien puolelta joutuu yhä kestämään, mutta kiitos PS4:n nopean käyttöliittymän, ei pelistä dashboardille potkiminenkaan ole turhan paljoa mieltä lannistanut. Niin ja kampanjaa en siis ole ensimmäistä 5 minuuttia lukuunottamatta jaksanut pelata. Mutta kuka sellaiseen jaksaa kajota, kun voi lähteä kaverin kanssa kaatamaan vaikkapa pilvenpiirtäjän. Verkkomoninpelissä.

Vuoden urheilupeli.

Rayman Legendsin futis on varmaan ainoa urheiluun liittyvä asia mikä on tullut peleissä tänä vuonna eteen ja oli vielä erityisen hauskaa. En kuitenkaan usko että tätä peliä tulisi tänne kategorioida.

Vuoden ladattava peli

Luulin tämänkin sarakkeen jo päivittäneeni läpäistyäni Brothersin muutama viikko sitten, mutta enpä ole näköjään kerennyt. Valintakin oli jo aika varma, mutta jouluna pukin tuotua uuden ohjaimen päätin ladata jotain moninpelattavaa PS4:lle ja sehän vaikeutti valintaa huomattavasti. Brothers oli viihdyttävä, kaunis, ja tunnelmallinen seikkailu läpi vaihtelevien maisemien, mutta kankeahko pelimekaniikka laski hieman pisteitä omalla kohdallani. Jouluna lataamani peli on saanut minut kavereideni kanssa nauramaan, huutamaan ja kiljumaan niin paljon ja kovaa, että en osaa kuin ihmetellä miten naapurit eivät ole vieläkään puuttuneet asiaan. Ja pelin nimi siis on Trine 2: Complete Story. On kyllä pelattavaa riittänyt taas tässäkin pelissä. Tietysti pääosin johtuu tuosta vaikeusasteesta millä päätimme ystävieni kanssa lähteä seikkailua setvimään, sillä haaste co-op peleissä ei ole ikinä muuta kuin plussaa. Sitäkin on muuten riittänyt! Hardcore modella, hard vaikeusasteella viholliset ja kaiken maailman ympäristön ansat tappavat lähes aina yhdestä osumasta, respawn pisteet kentässä sulkeutuvat aina, kun ne ohitetaan ja jos kaikki kolme hahmoa sattuvat (ja ai että, kun ne sattuvatkin usein) kuolemaan niin se tarkoittaa kentän alusta aloittamista. Yksi kenttä, kun parhaimmillaan kestää sen puoli tuntia alusta loppuun ja siihen väliin mahtuu välipäävihollisia kymmenine rivivihollisineen, pulmanratkontaa sekä tasohyppelyä. Kyllä herättää tunteita kolmen tunnin saman kentän vääntämisen jälkeen päävastuksen kohdalla, kun joku keihäs lentää kaaressa edessä suojaavan ritarin ylitse ja tappaa noidan sekä jousiampujan, jonka jälkeen ritari menee paniikkiin ja hyppää väistääkseen hiisikuningasta palkin päältä katon rajassa oleviin piikkeihin. Restart level ja main menu vaihtoehtojen möllöttäessä ruudulla olohuoneesta lähtee sen verran eläimellisiä ääniä, että menisi varmasti Mertarantakin hiljaiseksi.

Vuoden online-moninpeli

God of War: Ascension. Valinta on jälleen helppo, sillä siinä missä Rayman Legends oli minulle kaikkien aikojen tasoloikkapeli niin GoW: Ascensionin moninpeli on parasta online pelaamista mitä olen koskaan kokenut. Aivan huikean monipuoliset, eeppiset ja kikkoja täynnä olevat kentät saivat melkein jokaisen sadoista eri otteluista tuntumaan erilaiselta huolimatta siitä että eri kenttiä olikin vain 4! Aseet, varusteet ja hahmon taikavoimat sekä kyvyt avautuivat XP:n karttuessa ja näitä käyttämällä sai kehitettyä mieleisiään entisestään. Jokaisella aseella ja voimalla oli myös uniikki tuntuma ja omat iskunsa sekä omat taktiset piirteensä. Grafiikat olivat myös konsolien moninpelien kärkeä. En odottanut hetkeäkään ennen Ascensionin julkaisua mitään itse moninpeliltä, mutta se onnistui yllättämään minut niin täysin laadullaan, että laittaisin sen God of War 2:n kanssa rinnakkain sarjan parhaana osana.

Vuoden offline-moninpeli

Rayman Legends. Tyttöystävän kanssa tullut koko peli pelattua läpi ja hauskaa on ollut. Vaikkei tuo minun parempi puoli peleistä yleensä välitäkään niin Legends veti puoleensa niin hänet kuin opiskelijakaverinsakin, tästä kiitos sujuvan moninpelin samalta ruudulta. Ylempänä listasinkin mikä itse pelistä tekee niin mainion.

Vuoden positiivisin yllätys

Diablo 3 console. Vaikea valinta, sillä muitakin yllätyksiä on ollut, ottaen huomioon vuoden tarjonnan. Mutta vähiten ehkä Diablolta odotin mitään kummempaa ja aivan mielettömän paljon peli on kuitenkin viihdettä tarjonnut. Kymmenien pelituntien jälkeen ei vielä ole Inferno-tasolla läpi juostu, mutta pari kertaa on Diabloa jo hakattu turpaan. Ja vielä en siis ole pelaamista lopettanut, tänäänkin olisi illalla tarkoitus pidemmän ajan jälkeen taas palata Sanctuaryn maailmaan tuhoamaan loputtomat kasat demoneja. Juoni on oikeasti pelissä mielenkiintoinen ja lorea on tullut seurattua paljon. Myös Blizzardin välivideot ovat näin konsolipelaajalle harvinaista herkkua.

Vuoden pettymys

Dead Space 3. Tämän piti olla se kaikkien aikojen peli. Siis minulle. Avopuolisoni ja ystäväni voisivat varmasti kertoa kuinka paljon minulla lähtee käsistä joidenkin pelien tai elokuvien odottelu, mutta Dead Space 3:n kanssa se meni jo epäinhimillisen puolelle. Puhutaan puolesta vuodesta pävittäisestä trailerien hinkkauksesta edestakaisin, kuukausista Dead Spacen facebook sivujen päivittämisestä parin tunnin välein ja viikoista unettomia öitä, kun mietin kuinka siisti peli tulee olemaan. Olis siis kuin pikkulapsi. Tein jopa oman aamukamman pelin julkaisuun, kun kuukausi oli jäljellä. Se oli sitä harmaata aikaa. Noh, kuinkas kävi? Eipä sen olisi yllätyksenä pitänyt kenellekään tulla, mutta eihän se niitä odotuksia lunastanut. Päinvastoin. Vaikka Dead Space 2 on edelleen top-4 listalla lempipeleistäni, niin odotin silti että 3. osa olisi voinut hiukan vielä parantaa joillain osa-alueilla, saaden näin paikan lemiipelien joukosta. Eikä se ollut epärealistinen ajatus, mutta Visceralin muuttunut tiimi Dead Space 2:n jälkeen nyt yksinkertaisesti oli hiukan kussut homman. Syitä on monia miksi DS3 ei pärjää edeltäjälleen, mutta tunnelma on ehkä se pääasiallinen. Myös pelin venyttäminen noin 25 tuntiseksi sillä, että samoja ympäristöjä samoilla vihollisilla kierrätettiin pelissä monenkin tunnin edestä, oli todella tyhmä ratkaisu ja sai viimeiset 10 tuntia tuntumaan todella puuduttavilta. Eli jos 11/10 pelini olikin 6 tai maksimissaan 7 arvoinen, niin murtuuhan nyt kovempikin kaveri tuon jälkeen... Murtuuhan?

Vuoden PS3-peli

The Last of Us. Tarvitseeko näitä joka kohdassa erikseen selitellä, jos ylempänä nyt tein selväksi pelin olevan minulle yksi kaikkien aikojen parhaista? Ehkä se on selvää, että vuoden PS3-pelinkin pysti tänne irtoaa samalla.

Vuoden PS4-peli

Resogun. Tämä nyt on vähän tyhmää, mutten ole muitakaan PS4:n yksinoikeuksia pelannut niin tänne menee ääni. Ja eipä siinä mitään, peli on todella hyvä ja viihdyttävä enkä usko, että ääneni muuttuisi, vaikka muutkin uuden Playstationin pelit saisinkin pelattavaksi. Varmaan tulee jouluna perheen luona veljen ja ystävien kanssa tätä peliä vielä enemmän väännettyä, kun melko pitkälle kaikki aika tähän asti uuden konsolin parissa on palanut BF4:n moninpeleissä. Sainpa minä sentään erään kentän tuloksesta niinkin hyvän, että sijoituin maailmanlistalla 28. Ja tuo tulos on edelleenkin parhaan 40 sisällä. Puhuvasta ohjaimesta totta kai myös plussaa :D

Vuoden Wii U-peli

-

Vuoden Xbox 360-peli

Ohhoh. En ole tajunnutkaan, että 360:llä on ollut näin kuiva vuosi käynnissä. Yksi ainut exclusive tulee edes mieleen ja sitä en ole jaksanut pelata loppuun. Ehkä Microsoft on suunnannut jo katseensa next-gen tarjontaan. One can only hope.

Vuoden käsikonsolipeli

-

THE Vuoden videopeli

THE Last of Us. Siinä vaiheessa, kun pelissä ei tunnu olevan Mitään parannettavaa niin tietää, että jotain elämää suurempaa on tullut tänä vuonna vastaan. Listaan seuraavaksi asioita, joita otan huomioon arvioidessani pelin laatua: tunnelma, tarina, hahmot, grafiikka, äänimaailma, pelattavuus ja pelimaailma. Myös välivideot antavat aina pelille plussaa. Edellämainitun listan jokaisella ominaisuudella on myös alakategorioita mitä "arvioi" jatkuvasti kun pelaa. Nyt listaan asiat, jotka jäävät pelissä jollain tavalla vajavaisiksi: nada. The Last of Usin kaltaiset pelit ovat juuri se syy miksi pelaan videopelejä ja ne muistuttavat minua ettei tämä tuhottomasti aikaa vievä touhu olekaan ajanhukkaa, mitä tulee aina välillä synkempinä aikoina mietittyä.

Vielä erillishuomautus Norsukammalle. Onko nämä kategoriat valittu jostain vanhasta perinteitä kunnioittavasta konseptista vai miksi ei mukana ole kategorioita Vuoden PC-peli, Vuoden uusi IP, Vuoden jatko-osa? Just saying.

Edit. Muokkailin pariin kohtaan uusia voittajia.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Muuten tälläisin tähän Beyond Two Soulsin, muttei se oikein istu, joten valintani löytyy Tomb Raiderin ja Remember Me'n väliltä.

Tomb Raiderissa uhkaava tunnelma on onnistunut ja Laraa ei tee todellakaan mieli jättää saaren saaren murhaavien raiskaajien armoille. On kuitenkin käsittämätöntä miten joku osa-alue toimii näinkin hyvin, mutta itse tarina onkin sitä maailman kliseisintä sorttia jonka onnistuin arvaamaan lähes 100% oikein tietyn vaiheen jälkeen.

Remember Me taas tuli täysin puun takaa. Muutamia kiintoisia tapahtumapaikkoja, ihan kiva tarina ja erittäin hyvä muokattava taistelusysteemi. Tomb Raideria parempi tarina teki sen että valintani on Remember Me.

Vuoden ajopeli
Ei ajopelejä pelattuna tänä vuonna.

Vuoden tasoloikkapeli
Ei myöskään näitä.

Vuoden roolipeli
Valinta on kahden kauppa tässä kategoriassa, Tales of Xillia vs Ni No Kuni. Vaikka Ni No Kuni sisältää kauniimmat grafiikat ja poikkeaa hiukan totutusta kaavasta voiton vie silti Tales of Xillia, kiitos paremman taistelusysteemin.

Paras strategiapeli
Disgaea sarja on aina ollut makuuni varsin osuvalla huumorilla, valtavalla tekemisen määrällä ja varsin näppärällä vuorophjaisella systeemillä itseeni vetoava pelisarja, eikä Disgaea D2 tuota pettymystä vaikka huumori ei ensimmäisten osien veroisesti enää onnistu. Eli valintani kategoriaan on Disgaea D2

Paras räiskintäpeli
Bioshock Infinite on loistava peli, Elizabeth yksi parhaimmista NPC apureista, mutta vaikka Infiniten ympäristöt ovat vaikuttavia ja kauniita katsella on Rapture tunnelman luojana selvästi parempi. Pidän Bioshock Infiniteä sarjan parhaimpana, mutta peli myös sisälsi pieniä pettymyksiä. Silti paras räiskintä on Bioshock Infinite. Kokonaiskuva jää edellämainituista asioista huolimatta niin paljon plussan puolelle ja vielä kun peli sisältää myös kelpo tarinan.

Vuoden urheilupeli
Ei näitäkään ole tullut pelattua.

Vuoden ladattava peli
Wolf Among Us ja selkeästi. Olisi myös valintani vuoden peliksi, mutta on vain 1/5 osa kokonaisuudesta. Kaikki toimii erinomaisesti ja jo ensimmäisen osan tarina, maailma ja tunnelma iskee kuin tonni tiiliä. Jos seuraavat osat jatkavat samalla tasolla on peli arvoasteikossani julmetun korkealla.

Vuoden online-moninpeli
Ei pelattuna, ainakaan tarpeeksi kauan.

Vuoden offline-moninpeli
Mikä...!? Tehdäänkö näitä vieläkin?

Vuoden positiivisin yllätys
Remember Me. Odotin tältä parhaimmillaan ihan pikkukivaa peliä, mutta kyseessä olikin aivan erinomainen peli.

Vuoden pettymys
Aliens Colon(ial) Marines olisi ollut vuoden pettymys ellei vahva sonnan lemu olisi alkanut leijua sieraimiini kauan ennen julkaisua. Valintani tähän kategoriaan herättää varmasti hämmennystä ja pahennusta ehkä jopa enemmän kuin valintani vuoden peli kategoriaan. Peli joka oli vuoden suurin pettymys ei johdu siitä että peli olisi huono, vaan hypestä. Kyseinen peli ei kuulu itseäni kiinnostavaan genreen, mutta päätin tutkia kaiken hehkutuksen jälkeen uskaltaisinko astua ulos mukavuusalueeltani ja kokeilla peliä. Arvosanat olivat huikeat, foorumit laulaa hoosiannaa vuoden pelistä, sukupolven parhaasta pelistä ja ehkä jopa kaikkien aikojen parhaasta pelistä, joten pakkohan tuota oli edes kokeilla.

Peli sisälsi erittäin hyvän tarinan, kauniin ulkoasun ja peli oli hyvin ääninäytelty, mutta peli myöskin sisälsi genrelle tyypillistä lievää kömpelyyttä toiminnassa, kerrasta tappavia vihollisia ja perustoimintaa astetta kovemman vaikeustason mikä ei itselleni sovi. Pelihän on tietysti Last of Us.

Mielenmuutos, Aliens Colonial Marines ei tyytynyt paskomaan FPS-genren päälle, vaan halvalla pantiin myös yhtä kaikkien aikojen suosikkielokuvistani oikein kunnolla ja huomioonottaen sen että itse pelasin Last of Usia aika vähän niin valinta vaihtuu sittenkin tähän. Aliens Colonial Marines, semmoista sontaa että sellainenkin jäärä kuin Angel of Death muuttaa mielensä. Vielä virallista kaanonia...sydämeni itkee verta.

Vuoden PS3-peli
Olin iso Heavy Rainin ystävä, joten tottakai tämäkin piti hankkia. Vaikka vaikutusmahdollisuudet olivat Heavy Rainia vähäisemmät ja vaikka tarinassa oli myös vähemmän onnistuneita hetkiä, niin hyvät hetket olivat sen verran hienoja ettei vaisummat hetket tuntuneet taakalta. Tämä ei ollut pelkkä peli vaan elämys isolla E:llä, grafiikka sukupolven kärkeä ja kun tarinakin imaisi mukaansa, niin valintani on Beyond Two Souls. Tosin paras genren edustaja tämä ei ollut, mutta 1/5 osa peliä ei oikein voi äänestää, joten tämä on valintani.

Vuoden PS4-peli
Odotin grafiikalla brassailevaa puolivillaista keskivertopeliä, mutta kävikin päinvastoin. Grafiikka toki oli ihan ok, mutta mitään leukaa loksauttavaa ei ruudulla näkynyt. Itse peli olikin sitten varsin mukava yllätys ja itselleni peli oli sarjan toistaiseksi paras. Hiukan kömpelöitä osuuksia tosin löytyi ja piinallisen vaikea viimeinen luku johon peli itseltäni jäi, silti peli jäi vahvasti plussan puolelle. Pelihän on tietysti Killzone - Shadow Fall.

Vuoden Wii U-peli
Ei pelattuna...vielä.

Vuoden Xbox 360-peli
Tuliko boxille muita kuin Gears of War. Tuli tai ei, box exclusiveja ei pelattuna tänä vuonna.

Vuoden käsikonsolipeli
Ei pelattu.

THE Vuoden videopeli
Sama kuin vuoden PS3-peli, Beyond Two Souls.

Tältä vuodelta vielä pelaamatta pelejä, kuten esimerkiksi GTA V tai Revengeance.

Erikoismaininta täytyy antaa neljännelle Assassins Creedille joka ohittaisi Remember Me'n ja jopa Beyondin paras toimintaseikkailu sekä vuoden peli kategorioissa mikäli meno säilyy yhtä hyvänä. Peli on vaan niin pahasti kesken ettei uskalla mitään julistuksia alkaa tekemään.

Vuoden ajopeli
On ehdottomasti Grid 2 peli on huonoista jutuista huolimatta (esim,: ruudunpäivityksen heittelehtiminen)
ollut tämän vuoden paras autopeli ja sitä jaksaa pelata vieläkin, ohjattavuus on mielestäni hyvä äänistä tulee hieman miinusta ja siitä että peli alkaa toistaa itseään muuten erittäin hyvä.

Vuoden ladattava peli
on ehdottomasti Brothers - A Tale of Two Sons peli on erittäin koskettava ja mukaansa tempaava sen jaksaa myös pelata toisen kerran uudestaan miinuksena voin sanoa pelin keston ja sen että pc versiossa kontrollit heittävät härän pyllyä ja hahmot jäävät joskus jumiin ihan outoihin kohtiin vaikka painaisi oikeita nappeja.

Vuoden tasoloikkapeli

Ratchet & Clank Nexus Peli on erittäin hyvä ja sen julkaisu tuli puun takaa kuin Suomen euroviisu voitto. Mutta peli oli todella hyvä pelata ja toimi loistavasti kesto oli sopiva. Ehkä olisi voinut olla hiukan pidempi. Tasoloikka kohdista jotkut olivat hieman liian haastavia mutta muuten en keksi mitään valittamista. Suosittelen!

Vuoden positiivisin yllätys
DuckTales Remastered Peli oli erittäin hyvä ja nautittava sen pelasin läpi melko nopeasti ja tarina vei mennessään itseäni eivät nuo välinäytökset häirinneet yhtään kestoa olisi voinut mielestäni olla hieman enemmän mutta kaikkea ei voi saada

Vuoden PS3-peli
Grand Theft Auto V
Peli on erittäin hyvin mukaansa tempaava ja samalla kaunis, Kolmen hahmon välillä seikkailu toimii hyvin eli en voi muuta sanoa kun Keep It Up Rockstar! Miinuksina löytyy se että pelistä on kadonnut autoja ja muita joita olen kalliilla rahalla tuunaillut ja muokkaillut.

THE Vuoden videopeli
Sama kuin vuoden PS3-Peli, Grand Theft Auto V

Ensinnäkin haluan sanoa, että pelivuosi 2013 on myös minun mielestäni kaikkien aikojen paras, ja kaikki tässä kehumani pelit ovat poikkeuksellisen hyviä pelejä millä tahansa mittarilla mitattuna ja siten kehunsa ansainneet. Aivan uskomattoman timanttista julkaisua on puskenut ovista ja ikkunoista. En ole ottanut huomioon listauksessa vanhoja loistopelejä, joita on julkaistu uudelleen sellaisenaan, kuten Super Metroidia tai EarthBoundia, mutta remaket olen huomioinut. (Siitäkin huolimatta, että esim. EarthBound on tosiasiallisesti saanut Euroopan ensijulkaisunsa vasta tänä vuonna.)

Huom! Elämme nyt vasta lokakuuta, joten tilanne saattaa joiltain osin vielä muuttua. Sen takia tulen päivittämään tätä viestiä tarvittaessa, jotta myös loppuvuoden pelit saavat tasapuolisen kohtelun ja todelliset voittajat ansaitsemansa arvostuksen.

No, pidemmittä puheitta suoraan asiaan.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

GTA V se ei ole. Tämä teknisesti uskomaton taidonnäyte kompastui yläasteikäisille suunnattuun huumoriin. Myötähäpeän vuoksi en voinut edes pelata peliä loppuun. Lego City Undercover se taas voisi olla. Peli vetelee kirjoissani GTA V:tä ympäri korvia niin lujaa että soi. Maailma on toimiva, tehtävät hauskoja ja etenkin huumori on aivan toiselta planeetalta kuin GTA:n. Lego Cityn huumori on parasta johon muistan peleissä koskaan törmänneeni, nauratti jatkuvasti ääneen vaikka yksin pelasin.

The Last of Us se ei myöskään ole. Pelissä ei tosin mitään isompaa vikaa ole, mutta se vain ei iskenyt ihan siten miten odotin. Ehkä yksinkertainen ja hieman itseään toistava pelimekaniikka vei parhaan terän peliltä. Taattua 8,5-9/10 laatua kuitenkin. Entäs Tomb Raider? Ei, ei, ei. Hyvä peli, mutta tarpeeton verellä mässäily ja kyllästymiseen asti toistuvat "läheltä piti"-tilanteet ála Uncharted tiputtavat sen auttamatta huipulta. Luigi's Mansion 2 se voisi myös olla. Rauhallinen ja tunnelmallinen seikkailupeli jossa puzzlet ovat onnistuneita, ja pelillä on pituuttakin mukavasti.

The Wonderful 101 on hyvä ehdokas tähän kategoriaan. Platinum Games on tehnyt ennenkin laatua mm. Bayonettan ja Vanquishin muodossa, mutta 101 kiristää ruuvia entisestään. Täysin överiä toimintaa, toinen toistaan oudompia bosseja, hyväntahtoista huumoria ja kaikki tämä on kuorrutettu teknisesti todella sulavalla toiminnalla. Peli myös antaa pelaajan omien taitojen kehittyä, eikä vaan pelihahmojen statsien. Pelaajaa ei aliarvosteta missään vaiheessa ja se on aina hatunnoston arvoinen suoritus.

Todennäköisesti se on The Legend of Zelda: Wind Waker HD, joka on toki remake mutta tämän vuoden satoa yhtä kaikki. Täyden kympin peli jokaisella osa-alueellaan. Ilmiömäinen tunnelma, audiovisuaalisuus jota parempaa saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, pituus ja tekemisen paljous. Sanalla sanoen koko paketti, joka on paljon enemmän kuin osiensa summa (vaikka ne osatkin ovat top-notch luokkaa). Oikeastaan vain tuleva The Legend of Zelda: A Link Between Worlds voi enää varastaa Wind Wakerin paikan huipulta. Tilanteessa ei sinänsä ole mitään uutta, yleensä aina niinä vuosina kuin uusi Zelda julkaistaan, on se mielestäni tämän kategorian voittaja.

Edit.1.1.2014: Voittaja on lopulta helppo julistaa: The Legend of Zelda: A Link Between Worlds. Se on kaikin tavoin lähes täydellinen peli. Laaja, haastava, kaunis, tunnelmallinen, pelisuunnittelultaan ensiluokkainen ja se niputtaa yhteen oikeastaan kaikki ne hyvät puolet, joista Zelda-sarja tunnetaan. Wind Waker on myös todella kova vastus, mutta koska se on "vain" remake, pisteet menevät nyt uudelle tulokkaalle.

Vuoden ajopeli

En juuri harrasta ajopelejä, poislukien Mario Karteja saman sohvan moninpelinä. Tänä vuonna ei Mario Kartia tullut. No okei, PS3/Vitan Motorstorm RC oli myös kovassa pelailussa, mutta on viime vuoden peli. Eli äänestän tyhjää.

Vuoden tasoloikkapeli

Vuoden tasoloikka on kirjoitushetkeen asti Rayman Legends. Tasosuunnittelu on kerta kaikkiaan mahtavaa ja anarkistinen asenne vetoaa. Mutta: Super Mario 3D World vie todennäköisesti potin, kirkkaasti vieläpä. Pidän Super Mario Galaxy 2:ta parhaana tasoloikkana ikinä koskaan millekään konsolille, ja trailerit ovat antaneet minun ymmärtää, että samantasoista herkkua olisi luvassa. Lopullisen tuomion voin toki antaa vasta pelattuani 3D Worldia, mutta kirjoitan tähän lyhyen luonnehdinnan pelistä, jota muokkaan sitten tarvittaessa ennen kalkkiviivaa. Eli: pelissä on erityisen mielikuvituksellista kenttäsuunnittelua, ohjattavuus rautaista ja audiovisuaalisuus parasta mitä tasoloikissa on nähty. Myös offline-moninpeli on hauskaa. En usko että joudun äskeistä lausuntoa paljoakaan muokkaamaan myöhemmin.

Kunniamaininta DuckTales Remasteredille. Alkuperäistä peliä tuli 8-bittisellä pelattua silloin 90-luvun alkuvuosina niin paljon, että tämä uusversio maistui todella hyvälle. Olisi todennäköisesti maistunut ilman nostalgialasejakin.

Edit.1.1.2014: Super Mario 3D World, helposti. Ei tarvitse muokata ennen pelaamista tekemääni luonnehdintaa millään tavalla. Vaikkei peli Super Mario Galaxy 2:n suvereeniin parhauteen ehkä ylläkään, niin eipä siihen yllä mikään muukaan tasoloikka. SM3DW yltää ehkäpä lähimmäksi, ja se on kieltämättä kovan luokan meriitti.

Vuoden roolipeli

Olin alkuvuodesta ihan varma että vuoden roolipeli olisi Ni No Kuni, mutta miten väärässä olinkaan. Ja tämä ei johdu Ni No Kunin huonoudesta vaan kilpailijoiden suvereenista hyvyydestä. Ni No Kuni oli todellista silmäkarkkia, mutta keskinkertaiseksi osoittautunut taistelumekaniikka tiputti sen lopulta keskikastiin. Suuret odotukset minulla oli myös Mario & Luigi: Dream Teamiin mainion edeltäjän jäljiltä. No, peli oli pelimekaniikaltaan kehittynyt entisestään, mutta tarina ja etenkään huumori eivät vetäneet vertoja Bowser's Inside Storylle.

Shin Megami Tensei - kaksikko, eli varsinainen jatko-osa IV sekä SMT Devil Survivor: Soul Hackers kiipeäisivät varmasti korkealle, mutta ne odottavat vielä hyllyssä avaamattomana. Kaikkea vain ei ole ehtinyt pelaamaan. Etrian Odyssey 4 sen sijaan on minulla hyvässä vauhdissa, etenee hitaasti mutta varmasti. Huippuluokan dungeon crawler kiistatta, pitkäikäinen ja koukuttava, mutta tänä vuonna on tullut vieläkin parempaa settiä.

Nimittäin Fire Emblem: Awakening. 52 tuntia takana ja suurin osa DLC-materiaalista vielä pelaamatta (mutta toki valmiiksi ostettu). Aivan uskomattoman loistava peli. Taistelumekaniikka parasta A-ryhmää mitä tulee SRPG-genreen, tarina on hyvä, graafinen ilme mainio. Myös korkea vaikeustaso sekä permadeath miellyttävät.

Pokemon X/Y on Pokemon-n00bille ollut iloinen yllätys. Olen pelannut vain B/W-generaatiota aiemmin, ja sitäkin melko vähän. Ylistävät arviot saivat minut tarttumaan tähän peliin, joka on ulkoiselta habitukseltaan toki lapsellinen mutta pelimekaanisesti täyttä rautaa. Etenkin ihmispelaajaa vastaan pelatessa. Taskumonsterien keräily on myös yllättävän koukuttavaa ja hauskaa puuhaa.

Animal Crossing: New Leaf on myös koukuttanut, vaikkakin lähiaikoina pelaaminen on vähän jäänyt. Peli toki on luonteeltaan sellainen, että siihen voi helposti tarttua vaikka kahden kuukauden tauon jälkeen. Ja varmasti tuleekin palattua pelin ääreen säännöllisen epäsäännöllisesti, onhan siinä vaikka ja mitä tekemistä ja kerättävää vielä. Tämä on kirjoissani hyvän pelin merkki.

Myös Inazuma Eleven 3 pitää nostaa esiin, mutta siitä lisää urheilupeliosiossa.

Edit.1.1.2014: Vuoden roolipelitittelin riisti Fire Emblemiltä kalkkiviivoilla Bravely Default. Peli on kaikella hyvällä tavalla kuin kopio vanhoista Final Fantasyistä, muutamilla mehukkailla uudistuksilla ja nykyaikaistuksilla doupattuna. Loistavaa!

Paras strategiapeli

Lasken aikasyöppö numero ykkösen, eli Disgaea D2: A Brighter Darkessin, ehkä eniten tähän kategoriaan, joten tässä se nyt on. Mitä tästä voi sanoa? Suuret linjat ovat samat kuin ennenkin. Pientä viilausta on tehty siellä täällä, mutta peli on pitkälti kuin edeltäjänsäkin. Tämä ei tosin ole haukku. Disgaea on peli, jota ei alan harrastajille paljoa tarvitse esitellä, ja muita se ei kiinnosta kuitenkaan. Kyseessä on grindauksen kuningas, valtavan monipuolinen SRPG, joka painelee lähes joka osa-alueella täysin omissa sfääreissään. Onko Disgaea vuoden paras strategiapeli? Ei tällä kertaa, vaikkei se kauaksi jääkään.

Fire Emblem: Awakening vie potin. Perustelut aiemmin. Fire Emblem on myös tietyllä tapaa "kompaktimpi" kokonaisuus kuin Disgaea.

Erityiskunniamaininta Pikmin 3:lle. Tämä käsittämättömän upea RTS yllätti tällaisen Pikmin-n00bin suorastaan housut kintuissa. Sen pelaaminen on ennenkaikkea hauskaa. Se on täydellisen hiottu kokonaisuus, audiovisuaaliselta ilmeeltään kaikkien aikojen parhaimmistoa, Wii-kakella kontrollit toimivia, puzzlet kekseliäitä ja Pikminit sympaattisia. Peli oli lyhyehkö - minulla meni 13 tuntia sen läpäisyyn - mutta jokainen sekunti oli laatuaikaa. Sitäpaitsi, vielä jäi keräämättä suuri osa hedelmistä, joten siihen pitäisi palata pikapuoliin, ja vuoden-parin päästä pelin voi oikein hyvin kaivaa hyllystä vain aloittaakseen koko pelin alusta. Niin hyvä se oli.

Paras räiskintäpeli

Räiskintä-genre ei uppoa minuun enää ollenkaan. En jaksa enää 3rd person virityksiä, tuntuu että Vanquish tyhjensi pajatson pari vuotta sitten. FPS on myös sitä samaa vuodesta toiseen. Haukotuttaa pelkkä ajattelukin. En äänestä mitään.

Vuoden urheilupeli

Paras "oikea" urheilupeli on ehdottomasti Tiger Woods Golf 14. Oikean golfin harrastajana saan ehkä pelistä tietyllä tapaa enemmän irti kuin mahdollisesti joku muu. Pelaaminen on hauskaa paitsi pädillä, niin ennen kaikkea Movella, jolloin svingin mallinnus on niin aito kuin sen voisi kuvitella olevan mahdollista toteuttaa näillä eväillä. Huippupeli, todella.

Lasken Inazuma Eleven 3:n myös tähän kategoriaan, ja vieläpä voittajaksi. Kyseessähän on JRPG:n ja futispelin erikoinen hybridi, joka hieman yllättäen toimii todella hyvin. Rope-osiossa seikkaillaan ja värvätään uusia tiimiläisiä parhaassa JRPG-hengessä, mutta taistelut käydäänkin sitten jalkapallokentällä. Idean on täytynyt kuulostaa idooottimaiselta suunnittelupöydällä, mutta onneksi Level 5 tarttui tähän sarjaan, joka on osoittautunut todelliseksi menestyjäksi, erityisesti Japanissa. Peli on aikaavievä mutta palkitseva, ja todella koukuttava. Futis"taistelut" on toteutettu hyvin ja tuovat kaivattua vaihtelua genreensä. Eli: vaikka IE3 ei suoranaisesti ole puhdas urheilupeli, sopii se tähän kategoriaan silti mielestäni oikein hyvin. Siksi pisteet sille.

Vuoden ladattava peli

Ladattavat pelit ovat myös ollet kovatasoisia tänä vuonna, vaikkakaan aiempien vuosien mahtaviin yksilöihin ei ihan päästykään. Journey nyt tietysti esimerkkinä Pelistä, joka pitäisi aina kirjoittaa isolla P-kirjaimella. Mutta mutta, tämän vuoden sadosta Metroidvania-tyyppinen 2D-seikkailu Guacamelee! on ennakkoluuloton lajityyppinsä edustaja mahtavalla soundtrackillä ja komeilla - ja erilaisilla - grafiikoilla varustettuna. Peli on loppujen lopuksi lyhyehkö, mutta ajoittain haastava ja on joka pennin arvoinen.

Toki Tori 2+ on peli, josta minulla ei ollut niinkään paljon odotuksia, vaikka tätä puzzleilua onkin laajalti kehuttu. Värikäs ulkoasu hämää, kyseessä on paikoin jopa vaikeaa aivojumppaa. Pelin tempo on hidas, eikä se sovi ADHD-pelaajalle, mutta rauhallisemmasta puzzlemeiningistä nauttiva saa varmasti pelistä paljon irti.

Entäs Velocity Ultra? Hauskalla jipolla leikkivä shmup/shooter on viihdyttävä tapaus, ja Vitalla kaunista katsottavaa.

Vuoden online-moninpeli

Pelaan aika vähän online-pelejä ylipäänsä, ja vielä vähemmän tämän vuoden peleistä. Pokemon X/Y on ylivoimaisesti niistä paras. Tämä monimutkainen kivi-paperi-sakset-mekaniikka loistaa ihmisvastustajia vastaan pelatessa.

Vuoden offline-moninpeli

Ei Mario Kartia tänä vuonna? Pikmin 3:a ja Raymania en ole kokeillut offline-moninpelinä, ja Lego Lord of the Ringskin oli viime vuoden peli, joten joudun jättämään tämän tyhjäksi.

Vuoden positiivisin yllätys

Tämä on helppo: Pikmin 3. Tiesin kyllä sarjan olevan laadukas, mutta mitään muuta en käytännössä siitä tiennyt. No nyt tiedän. Perusteluja ylempänä.

Edit. 1.1.2014: Eipä ollutkaan helppo, sillä Tearaway yllätti täydellisesti jopa tällaisen kaiken nähneen naavapartaisen pelaajan. Peli onkin paljon enemmän kuin mitä päälle näyttää, se on pohjavireeltään jopa surumielinen, jota alleviivaa vielä paras pelimusiikki aikoihin. Tearaway on Journeyn lähisukulainen, jopa yllättävän paljon. Visuaalisuus, kontrollit, pelisuunnittelu. Kaikki vaan toimii. Mielikuvituksen käyttö on poikkeuksellisen upeaa. Peli on Kokemus, samalla tapaa kuin Journey. CoD-jonnelle pelillä ei ole mitään annettavaa.

Myös Bravely Default on mainittava erittäin positiivisesta yllätyksestä.

Vuoden pettymys

Vuoden pettymys on melkein God of War: Ascension. Pelinä keskinkertainen, eikä tuo mitään uutta sarjaan. Päinvastoin tuntuu kaiklta osin huonommalta versiolta loisteliaasta kolmos-osasta. Miksi tällainen keskinkertaisuus on päässyt pettymys-kategoriaan? Koska bugit. Niin järkyttävään määrään bugeja en ole törmännyt koskaan, en edes Fallout: New Vegasin julkaisussa. Miksi tämä ei siis ole vuoden pettymys?

Koska tänä vuonna tuli Bioshock Infinite. Peli, jossa oli kiinnostava tarina ja taiten rakennettu miljöö. Ja tämä pilattiin täydellisen mitäänsanomattomalla ja keskinkertaisella räiskinnällä, jota harjoitettiin 90% peliajasta. Ja kakku pilattiin vielä täysin överiksi vedetyllä ja tarpeettomalla väkivallalla. Huhhuh, ennakko-odotuksiini nähden sellainen mahalasku että ihan hirvittää.

Vuoden PS3-peli

Tämä olisi The Last of Us, mutta kun Disgaea D2: A Brighter Darkness on vielä kertaluokkaa parempi. Perusteluja ylempänä.

Vuoden PS4-peli

Todennäköisesti Resogun. Syystä että olen kova Shmuppien ystävä ja esim. Ikaruga on yksi suosikkipelejäni kautta aikain. Asia selviää loppuvuodesta.

Edit. 1.1.2014: En ostanut PS4:ää vielä, enkä kyllä sen (Resogunia lukuunottamatta) toistaiseksi umpitylsän pelivalikoiman takia vähään aikaan ostakaan. Äänestän siis tyhjää.

Vuoden Wii U-peli

Näistä vaihtoehdoista ei ole helppo valita: The Wonderful 101, Pikmin 3, The Legend of Zelda: Wind Waker ja Lego City Undercover. Puhumattakaan tulevasta Super Mario 3D Worldista. Jokaisesta pelistä olen kertonutkin jo mielipiteeni. Valitsisin muuten Zeldan, mutta koska se on remake, annan pisteet Pikmin 3:lle. Mutta todella hiuksenhienolla erolla muihin kandidaatteihin. Valinta ei ole helppo, ja se voi toki muuttua vielä Marion julkaisun jälkeen.

Edit. 1.1.2014: Tämä on vaikea, koska todella laadukkaita vaihtoehtoja on niin monta, mutta laitetaan nyt Pikmin 3. Se oli vaan niin hyvä, kuten aiemmin perustelinkin. Aivan Pikminin hännillä on kyllä nämä muut ehdokkaat, mutta vain yksi voi voittaa.

Vuoden Xbox 360-peli

En ostanut XO:lle tänä vuonna enää ainuttakaan peliä, ja itseasiassa myin koko konsolin kesällä pois, joten tähän kategoriaan en voi vastata mitään. Gears of War: Judgement se todennäköisesti olisi, mutta en jaksanut enää koskea koko peliin koska sarja tuntui jo niin väsähtäneeltä.

Vuoden käsikonsolipeli

Kaikki tämän kategorian ehdokkaistani olenkin jo tuonut tavalla tai toisella esiin. Vaihtoehdot ovat tällä hetkellä Pokemon X/Y ja Fire Emblem, mutta pakko tähän on jättää varaus loppuvuodesta julkaistavalle The Legend of Zelda: A Link Between Worldsille, johon minulla on todella kova luotto.

Edit. 1.1.2014: Myös Tearaway pääsi kilpailun kärkikahinoihin mukaan. Ja Bravely Default. Pakko on kuitenkin tehdä valinta. Onko se kuitenkin lopulta Fire Emblem vai Zelda? Vai kenties Tearaway vai Bravely Default? Vastaus on... Fire Emblem: Awakening. Vaikea valinta, muut ovat aivan kannoilla.

THE Vuoden videopeli

Kuten on jo varmasti tullut selväksi, on vuosi 2013 tosiaankin mielestäni ehkäpä kaikkien aikojen laadukkain pelivuosi. Mutta mikä on parhaista parhain? Jompikumpi Zeldoista? Pikmin 3? Fire Emblem? Mario 3D World? Tällä hetkellä Fire Emblem: Awakening on voitossa tiukasti kiinni, mutta odotan vuoden loppuun ennenkuin voin tätä(kään) vastausta lukita.

Edit. 1.1.2014. Sanotaan nyt se Fire Emblem: Awakening kun se kerran oli niin helkutin hyvä. MUTTA, tahdon merkittäväksi pöytä- ja aikakirjoihin, että valinta on to-del-la vaikea, kun kilpakumppaneina on pelejä kuten The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Pikmin 3, Tearaway, Super Mario 3D Land, Bravely Default ja muut tässä ketjussa esiintuodut huippupelit.

Lainaus käyttäjältä Syntax Error

Vuoden pettymys on melkein God of War: Ascension. Pelinä keskinkertainen, eikä tuo mitään uutta sarjaan. Päinvastoin tuntuu kaiklta osin huonommalta versiolta loisteliaasta kolmos-osasta. Miksi tällainen keskinkertaisuus on päässyt pettymys-kategoriaan? Koska bugit. Niin järkyttävään määrään bugeja en ole törmännyt koskaan, en edes Fallout: New Vegasin julkaisussa. Miksi tämä ei siis ole vuoden pettymys?

Nyt on pakko sanoa, että tuo moninpeli, joka oli muuten aivan loistava, tuo sarjaan enemmän uutta kuin mikään muu God of Warin jatko-osa. Enkä muuten tule ikinä käsittämään miksi ihmiset hehkuttavat 3. osaa niin paljon, mielestäni se on GoW-sarjan toisiksi huonoin peli heti Chains of Olympoksen jälkeen. God of War 3:ssa oli joitain aivan uskomattoman siistejä kohtia, mutta muuten petyin suuresti pelin fiilikseen. Ascensionissa kohtasin tasan tarkkaan yhden bugin kun peliin jäätyi joku lopetusliikkeen ohje siihen ruudulle vaikka jatkoi pelaamista. Aloitin tallenuksesta ja en sen lisäksi kohdannut bugeja. Kaipa mulla vaan kävi ihan älytön tuuri kun olen muualtakin lukenut että porukka olis noihin bugeihin useamminkin törmännyt.

Mutta eipä siinä mitään, tuon listasi perusteella muutenkin pelimaku on hyvin erilainen.

Lainaus käyttäjältä xtpro+

Nyt on pakko sanoa, että tuo moninpeli, joka oli muuten aivan loistava, tuo sarjaan enemmän uutta kuin mikään muu God of Warin jatko-osa.

Voi olla että tuo uutta, nimittäin niille joita kiinnostaa God of Warin moninpelin pelaaminen. Olisi pitänyt ehkä olla täsmällisempi ja sanoa, että Ascension ei tuo mitään uutta _minulle_, jota kiinnosti vain yksinpelikampanja joka olikin sitten ryssitty täysin. Moninpeliin en ole koskenut enkä kyllä koskekaan koska a) ei kiinnosta ja b) bugit. Olen pelannut God of Wareja nimenomaan loistavan kampanjansa vuoksi, eikä Ascension tuonut tarjottimelle muuta kuin mikropizzaa kolmosen toimittaman sisäfileen jälkeen.

Tästä aiheesta voisin sanoa ihan yleisesti sen verran, etten arvosta lainkaan nykytrendiä, että joka helvetin peliin pitää työntää se moninpeli. Nekin kehitysrahat yksinpeliin, kiitos. Ehkäpä GoW: Ascension olisi ollut bugittomampi, jos kehitysrahat ja työpanos olisi kohdennettu toisin. Onhan sellaisia pelejä toki vaikka kuinka paljon, missä moninpeli on ihan perusteltu - ja jopa olennainen - asia, mutta aivan liikaa törmää siihen kun kilometrin päähän paistaa, miten moninpeli on päälleliimattu vailla mitään sen suurempaa perustetta. Tai oikeastaan kyynisempi voisi sanoa, että kaupallisin perustein.

Retropeliharrastajana kaivan kaapista mielellään jonkun hyvän kymmenen-kaksikymmentä vuotta vanhan pelin, josta nautin samalla tavalla kuin silloin ensimmäisellä kerralla peliä pelatessani. Mitä enemmän nykypeli nojaa online-moninpeliin, sitä vähemmän sillä on tarjottavaa sitten kymmenen vuoden päästä kun sen moninpeli ei enää toimi, tai ainakaan sillä ei ole pelaajia (tämä on siis yleisellä tasolla sanottu, poikkeus vahvistaa säännön tässäkin asiassa).

Joku muu voi olla aiheesta täysin eri mieltä, jolloin hänen GOTY2013-listansakin näyttää varmasti ihan erilaiselta kuin minun.

Lainaus käyttäjältä Syntax Error

Voi olla että tuo uutta, nimittäin niille joita kiinnostaa God of Warin moninpelin pelaaminen. Olisi pitänyt ehkä olla täsmällisempi ja sanoa, että Ascension ei tuo mitään uutta _minulle_, jota kiinnosti vain yksinpelikampanja joka olikin sitten ryssitty täysin. Moninpeliin en ole koskenut enkä kyllä koskekaan koska a) ei kiinnosta ja b) bugit. Olen pelannut God of Wareja nimenomaan loistavan kampanjansa vuoksi, eikä Ascension tuonut tarjottimelle muuta kuin mikropizzaa kolmosen toimittaman sisäfileen jälkeen.

Tästä aiheesta voisin sanoa ihan yleisesti sen verran, etten arvosta lainkaan nykytrendiä, että joka helvetin peliin pitää työntää se moninpeli. Nekin kehitysrahat yksinpeliin, kiitos. Ehkäpä GoW: Ascension olisi ollut bugittomampi, jos kehitysrahat ja työpanos olisi kohdennettu toisin. Onhan sellaisia pelejä toki vaikka kuinka paljon, missä moninpeli on ihan perusteltu - ja jopa olennainen - asia, mutta aivan liikaa törmää siihen kun kilometrin päähän paistaa, miten moninpeli on päälleliimattu vailla mitään sen suurempaa perustetta. Tai oikeastaan kyynisempi voisi sanoa, että kaupallisin perustein.

Retropeliharrastajana kaivan kaapista mielellään jonkun hyvän kymmenen-kaksikymmentä vuotta vanhan pelin, josta nautin samalla tavalla kuin silloin ensimmäisellä kerralla peliä pelatessani. Mitä enemmän nykypeli nojaa online-moninpeliin, sitä vähemmän sillä on tarjottavaa sitten kymmenen vuoden päästä kun sen moninpeli ei enää toimi, tai ainakaan sillä ei ole pelaajia (tämä on siis yleisellä tasolla sanottu, poikkeus vahvistaa säännön tässäkin asiassa).

Joku muu voi olla aiheesta täysin eri mieltä, jolloin hänen GOTY2013-listansakin näyttää varmasti ihan erilaiselta kuin minun.

Joo kyllä minullekin aina ensimmäisenä tulee mieleen kun johonkin yksinpelisarjaan isketään moninpeli mukaan, että ei kiitos. Kuten perjantaina julkaistavassa Arkham Originsissa. Mutta kyllä niitä kannattaa aina testata, voivat yllättää todella suuresti kuin esimerkiksi juuri Ascensionin tapauksessa. Juuri se moninpeli on seikka joka omalla kohdallani kohentaa tuota Ascensionin arvosanaa todella paljon. Tykkäsin kyllä yksinpelistäkin paljon enemmän kuin GoW 3:ssa, mutta näistä on turha lähteä kiistelemään kun makuasioita ovat. Ascensionin värikkäämmät ja kirkaammat ympäristöt ovat yksi puoli mikä on huomattavasti enemmän mieleeni kuin kolmannen osan synkät ja tylsän näköiset ympäristöt. Myös "tasoloikka" oli parempi Ascensionissa. Ja yleisesti lopetusliikkeet. Sekä uusittu taistelumekaniikka. Ainoa missä ei mielestäni onnistuta niin hyvin on sellainen tietty eeppisyys, mikä on usein GoW-sarjan peleissä läsnä sekä bossit eivät olleet niin hienoja. Mutta juu ehkei ole taas oikea alue keskustella tästä aiheesta :)

Jee! Hieno ketju ja hauskaa läppää ketjun aloittaneelta hienolta mieheltä. Osallistutaanpa siinä toivossa jos vaikka voittaisin palkinnon...

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Jätetään tyhjäksi koska yksi potentiaalisen kova julkaistaan ensi perjantaina...

Vuoden ajopeli
PS4:n Drive Club (tunnetaan myös nimellä, ainoa kiinnostava PS4:n julkaisunimike) siirtyi harmikseni hamaan tulevaisuuteen joten ajopelikategoria koki karvaan menetyksen. Kuten oikeissakin formuloissa, jos ei pää kestä ja tekniikkaa ei ole, menevät muut ohi ja näin kävi tälläkin kertaa. F1 2013 on meikäläisen kirjoissa vuoden ajopeli siitä syystä että se tarjoaa laajalla skaalalla pelaajalle pelattavaa riippuen ihan minkä tapaista pelaamista pelaaja haluaa. Millintarkasta simulaatiosta aina rälläilyyn asti, tässä pelissä säätövaraa riittää toden teolla.

Vuoden tasoloikkapeli
Muuten olisin vastannut automaattisesti Rayman Legendsin mutta koska Mario on nähtyjen arvioiden mukaan osoittautumassa loistavaksi peliksi, odotellaan tässäkin kategoriassa vielä lopullista tuomiota...

Vuoden roolipeli
Roolipelaamisen puolella vuosi oli äärimmäisen kova ja kun aiempina vuosina on länsimaiset genren edustajat olleet kovasti tapetilla, oli tämä vuosi nousevan auringon maan. Pelivuoden komeasti aloittanut Ni No Kuni valloitti sydämet Mario&Luigi: Dream Teamin ja SMT IV:n tarjotessa enemmänkin sitä taattua laatua mitä kummaltakin osattiin odottaa. Paras roolipeli on kuitenkin Pokémon X/Y joka onnistui taas kerran siinä pahimmassa missä aiemmatkin osat ovat onnistuneet. Jälleen kerran on kova työ hommata kaveripiiri ja läheiset takaisin Pokémon-addiktion jäljiltä.

Paras strategiapeli
En PC:llä päässyt näitä kuuluisimpia nimikkeitä pelaamaan mutta paskaakos väliä sillä pelasin sen sijaan yhtä vuoden parhaimmista peleistä 3DS:llä. Fire Emblem: Awakening oli peli joka teki sen mitä Fire Emblem-sarjalta olettaa saattaa ja paljon enemmän. Hieno tarina yhdistettynä ultrakoukuttavaan pelimekaniikkaan, huikeaan musiikkiscoreen sekä kiinnostaviin hahmoihin, voiko sitä enempää strategia- tai jopa videopeliltä vaatia. Loistava peli kaikin puolin ja lisäksi vapaasti helpotettavan vaikeustason myötä kenelläkään pelaajaksi itseään kutsuvalla ei pitäisi olla tekosyitä olla pelaamatta tätä aliarvostettua pelisarjaa.

Paras räiskintäpeli
Tutut nimet jylläsivät tässä kategoriassa ja kun uusi Killzone PS4:llä ei oikein vakuuttanut (jopa Vitalla nähty Killzone osui kovempaa makuhermoon), menee ääni Battlefield 4:lle. Ei ihan niin iso jatko-osa mitä odotin mutta silti moninpeliaspekteiltaan omaa luokkaansa nykypäivän virtuaalisodissa. Jopa yksinpeli tuntui paremmalta vartin pelaamisen jälkeen kuin kolmosessa...

Vuoden urheilupeli
Änäri ja FIFA alkavat taas olla siinä asemassa että "jottai tarttis tehrä" mutta NBA2K-sarja jatkaa hienoja otteita vuodesta toiseen. NBA2K14:lle menee tämä ääni. Miksi ei viime vuoden versiossa nähdyt Jersey Shore-janarit voi olla mukana joka versiossa?

Vuoden ladattava peli
Resogun ei sitten onnistunutkaan iskemään niin kuin odotin joten palkinto menee kirkkaasti ilmaiselle fanirakkauden ylistyslaululle. Kyseessä on tietysti lähes yhden miehen viisi vuotta kestänyt projekti Mega Man Unlimited. PC:llä ilmaiseksi ladattava peli onnistuu yhdistelemään kaikki 8-bittisten Mega Man-pelien hyvät puolet ja lisäämään sinne myös muutaman "voi kun tällainen juttu saataisiin joskus seuraavaan Mega Maniin"-konseptin. Suuri plussa myös loistavalla tavalla raastavasta vaikeustasosta.

Vuoden online-moninpeli
Battlefield 4 paransi kolmososan jo entuudestaan loisteliasta moninpeliä tuomalla parempia kenttiä, taktisempaa pelaamista uuden enginen myötä ja muutenkin moninpeli on se aspekti joka pelissä tuntuu menneen eteenpäin. Ei niin isolla harppauksella jotta pelin nimen perästä löytyvän järjestysnumeron voisi perustella mutta kuitenkin. Vaikka kyseessä onkin hieman 3,5-jatko-osalta kalskahtava peli, tulee se slti maksamaan mitä varmimmin itsensä takaisin kolminumeroisilla peliajoilla.

Vuoden offline-moninpeli
EA:n urheilupeleihin (NBA2K14 on vielä samalta sohvalta kokematta) oli kova luotto tässäkin kategoriassa mutta näin nyt vaan kävi että voiton vie hieman yllättäenkin Pikmin 3. Miten voikaan yksinpeliin painottavan pelin hassulta kuulostava moninpelimoodi (Bingo Battle) olla niin hauskaa ja koukuttavaa samaan aikaan? Vielä kun saisi tuen kahden Gamepadin yhtäaikaiseen käyttöön niin oltaisiin jo nerokkuuden äärellä.

Vuoden positiivisin yllätys
Devil May Cry olisi tämän palkinnon napannut helposti ellei uusi Tomb Raider olisi ollut niin rautainen peli kuin se oli. Jälkeenpäin pelistä on löytynyt hieman useampikin harmittava negatiivisuus mutta kaikin puolin helvetin paljon parempi peli kuin se Uncharted-klooni mitä odotin... jonkalainen peli paskimmissa kohdissaan oli. Jatko-osassa sitten parannusta OK?

Vuoden pettymys
Luotan siihen että Zelda ja Mario eivät ole pelikelvotonta paskaa ja vastaan tähän pelin joka sen sijaan oli täyttä paskaa ja tämä peli on Beyond Two Souls. David Cage, ota nämä ohjeet ylös; jos teet tarinallisen videopelin, pidä huolta että tarina on hyvä ja kiinnostava. Jos teet quick time eventteihin ja niiden käyttöön nojaavan pelin, pidä huolta että kontrollit toimivat ja jos et jostain syystä niitä tahdo käyttää niin pidä jumalauta huoli että kontrolleissa on jotain järkeä. Jos teet pelin jossa on paljon juoneen vaikuttavia valintoja, pidä huoli että niillä valinnoilla on oikeasti jotain väliä. BTS ei ole vain vuoden pettymys vaan ihan oikeasti yksi vuoden huonoimmista peleistä. Miten voi näin isoilla tuotantoarvoilla saada aikaan näin ison läjän höyryävää kakkaa?? Knack, Deadpool ja Sonic: Lost Worlds, välittömästi myös rehtorin kansliaan.

Vuoden PS3-peli
Tämä kategoria on aika helppo. Last Of Us on peli, josta tulen PS3:n varmaankin tulevaisuudessa muistamaan. Uskomattoman hieno pelielämys jossa ei heikkoja kohtia ole laisinkaan. Yksi sukupolven hienoimmista peleistä ja oiva joutsenlaulu menneelle konsolisukupolvelle.

Vuoden PS4-peli
Paria vielä pitäisi kokeilla joten laitetaan tämä hetkeksi hautumaan aromipesään.

Vuoden Wii U-peli
Mario voi vielä kaiken muuttaa... ja niin se muuttikin. Super Mario 3D World hoiti homman kotiin huikealla tavalla.

Vuoden Xbox 360-peli
Gears of War: Judgement. Mitäpä muuta sitä voisi tähän kategoriaan laittaa kun en halunnut multiplattaa äänestää...

Vuoden käsikonsolipeli
Jopa Vitalla oli yksi pelaamisen arvoinen peli kun laitteelle julkaistu Killzone nousi kaikkien aikojen komeimman näköiseksi käsikonsolipeliksi. Zeldan ollessa hivenen liian helppo noustakseen superklassikoksi, vie täynnä haastetta ja koukuttavuutta täynnä oleva Fire Emblem: Awakening vuoden käsikonsolipeliksi. Peli on myös vuoden kolmen parhaan pelin joukossa.

THE Vuoden videopeli
Kaikkien aikojen pelivuosi päättyi lopulta pattitilanteeseen Last of Usin ja Super Mario 3D Worldin välillä. Molemmat pelit ovat genressään loistavuutta edustavia. Ensin mainittu tarinallisessa ja tunteisiin vetoavassa videopelissä ja jälkimmäinen sen sijaan silkassa pelaamisen riemussa. Heitin legitisti kolikkoa ja se tippui lattialle kertoen että... Last of Us vei voiton.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Grand Theft Auto V. Tätä valintaa tuskin tarvitsee hirveästi perustella. Tällä kertaa tuntui melkein että hillui oikeasti pelissä. Jokaista asiaa oli parannettu edelliseen verrattuna. Aikaisemmissa peleissä oli aina joku kohta joka oli selkeesti perseestä, tässä en huomannut sitä. Peli oli alusta loppuun asti viihdettä parhaimmillaan.

Vuoden ajopeli
En pääse pelaamaan Forza 5:sta tämän vuoden puolella joten on pakko valita F1 2013 parhaimmaksi. Jokaista F1 pelannut sitten vuodesta 97 ja laatu sen kuin paranee. Uudistuksia ei edelliseen osaan oikein löydy, mutta peli toimi viime vuonnakin niin whateva. Forza 5:n tähän pistäisin jos sitä pelaamaan pääsisin edes minuutiksi.

Vuoden tasoloikkapeli
-

Vuoden roolipeli
-

Paras strategiapeli
-

Paras räiskintäpeli
Kun pelin aloitin olin hieman skeptinen. En uskonut että Bioshock voi toimia muualla kuin Rapturessa ja ohhoh. Sehän toimi! Elizabeth on erittäin kova sivuhahmo johon kiintyy yllättävän paljon. Eli vastaukseni on Bioshock Infinite

Vuoden urheilupeli
Next gen kertoo, NBA vai FIFA..hmm

Vuoden ladattava peli
Resogunia odotellaan

Vuoden online-moninpeli
FIFA ja NBA kertoo ensi kuussa

Vuoden offline-moninpeli
Vastaus tulee kun saan PS4:n käsiini, ehdokkaat ovat Injustice, FIFA 14 ja NBA 2K14

Vuoden positiivisin yllätys
En ole ikinä ollut oikein tappelupelien ystävä. Batman taas ollut aina idoli joten päätin kokeilla Injustice: Gods Among Ussia. Yllätyin täysin pelin laadusta. Tappelu oli helppo oppia, se oli näyttävää ja hauskaa. Pelissä oli tarinamoodi joka oli hieman eri kastia kuin Street Fightereissa mitä olin tätä ennen pelannut. Ensimmäistä kertaa elämässäni pelasin tappelupeliä ja en kyennyt ohjainta laskemaan edes röökitauon ajaksi. Vielä...yksi...matsi

Vuoden pettymys
Beyond Two Souls...miten voi olla pettymättä kun edes ajattelee kyseistä peliä? Heavy Rain oli niin loistava peli, että odotin tältä niin paljon. Ja se mitä sain oli keskinkertainen elokuva ja huono peli.

Vuoden PS3-peli
Grand Theft Auto V oli erittäin hyvä peli joka imi mukaansa aivan täysin, mutta The Last of Us oli kaikin puolin paljon parempaa viihdetää meikäläiselle. Se iski kovempaa kuin mikään muu peli koko genin aikana (MGS4:sta ei lasketa). Ikinä ei ole tässä taloudessa tapahtunut sellaista ilmiötä, että tyttöystävä sanoo etten saa pelata peliä ilman häntä. Peli koettiin yhdessä ja perkele, että se oli hyvä. Juoni ei ollut maailmaa mullistavaa, mutta se miten se kerrottiin oli niin mallikasta. Ellie oli parhaimpia hahmoja ikinä (muna suuhun Ocelot).

Vuoden PS4-peli
Killzone ja Resogun testiin ensi kuussa.

Vuoden Xbox 360-peli
Pelannut pelkkiä viime ja edellisvuoden yksinoikeuksia boxilla. Ja en tähän multiplattua laita.

Vuoden käsikonsolipeli
Tänä vuonna en ole pelannut oikein muuta kuin viime vuoden Vita-pelejä. Inttikaveri lainasi tosin uusimman Pokemon X/Y:n ja 3DS:n. Taattua laattua Pokemonilta joka tekee päätöksestä erittäin helppoa. Gotta catch 'em all.

THE Vuoden videopeli
Helppo, The Last of Us tietenkin.

Vuosi 2013 on ollut käsittämättömän kova vuosi olla pelaaja. Toivottavasti vuosi 2014 ei petä. Tosin kun katson ensi vuonna julkaistavia, epäilen.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Grand Theft Auto V uskomattoman rikas pelimaailma jossa on paljon tekemistä. Myös hahmot ovat parasta a-luokkaa, yleisen fiiliksen kanssa.

Vuoden ajopeli

-

Vuoden tasoloikkapeli

Rayman Legends. Helppo valinta, koska se on ainoa tasoloikka jota olen tänä vuonna pelannut. Äärettömän kaunis ja sulava maailma, rautaisella pelattavuudella.

Vuoden roolipeli
-

Paras strategiapeli
-

Paras räiskintäpeli
Bioshock: Infinite. Kaunis ja innovatiivinen räiskintä uskomattomalla tarinalla ja maailmalla. Elizabeth on yksi parhaita sivihahmoja peleissä ikinä.

Vuoden urheilupeli
Suurena jalkapallon ystävänä Fifa 14. Pelissä on paljon vikoja, mutta välillä sitä on aivan äärettömän hauska pelata. Varsinkin kavereiden kanssa.

Vuoden ladattava peli
Wolf Amongs Us. Vaikka siitä on julkaistu vain ensimmäinen osa. Niin voin sanoa että yksi parhaista peleistä ikinä, jopa parempi kuin Walking Dead.

Vuoden online-moninpeli
Empä ole muuta moninpeliä Fifa 14:ta lisäksi, tullut tänä vuonna pelattua. Eli se on minun valintani.

Vuoden offline-moninpeli
Fifa 14

Vuoden positiivisin yllätys
Jos tähän pitäisi joku pistää, niin se varmasti olis Metal Gear Rising. Demon perusteelta peli ei vaikuttanut erityisen hyvältä, mutta päätin Metal Gear - sarjan suurena ystävänä antaa sille mahdollisuuden. Ehdottomattomasti pelattavuudeltaan parhaita mättöpelejä pitkään aikaan. Myös pelin ruudunpäivitys on todella sulavaa, joka on melko lailla pakollista tämän tyylisessä pelissä. Poiketen Bayonettasta ja Vanquishista, niin tässä oli myös kiinnostava juoni. Ehdottomattomasti kannattaa pelata jos tykkää Metal Gear - universumista ja nopeasta toiminnasta.

Vuoden pettymys
-

Vuoden PS3-peli
Aika helppo valinta Beyondin ja Last of Usin välillä. The Last of Us oli unohtumaton matka, pelien parhaimmilla hahmoilla ja ääninäyttelyllä. Myös teknisesti uskomattoman kaunis peli, kuten Naughty Dogilta voi odottaa.

Vuoden PS4-peli
-

Vuoden Wii U-peli
-

Vuoden Xbox 360-peli
Mitäs muuta tähän voi pistää kuin Gears of War: Judgment:in? Aika köyhä vuosi 360:selle yksinoikeuksien osalta.

Vuoden käsikonsolipeli
-

THE Vuoden videopeli
Grand Theft Auto V konsolisukupolven määrittävä teos. Uskomaton tekniseltä toteutukselta ja fiilikseltä. Vuodet sitä odotettiin ja kun se tuli, itse en pettynyt. Pelattavuudeltaan peli on todella hyvä, paljon parempi kuin sarjan aiemmat osat. Kolmen hahmon pelattavuus tuo peliin todella paljon uutta ja räiskintä on vihdoinkin siedettävää (muttei toki parasta mitä on). Online oli toisaalta pettymys.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Devil May Cry. Vaikka aluksi olinkin peliä todella vastaan (kuten kaikki sarjan fanit) paljastui pelistä sitten julkaisussa todella rautainen ja ihan oikea DMC peli. Pelin dialogi on rivoa ja anarkististä, juoni on kohallaan mutta silti yksi pelin osa-alueista nostaa sen ylitse muiden. Se on pelin todella hyvä tappelu systeemi joka kunnioittaa tarpeeksi entisien osien kaavaa sekä lisää uusia asioita, ei liian vähän, eikä liian paljon vaan tarpeeksi jotta peli tuntuu DMCltä mutta silti siinä on raikas fiilis joka saa vanhan sarjan nousemaan "kuolleista".

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikkapeli
Rayman Legends Rayman: Originssin jälkeen ei tullut yllätyksenä että "Rayman is back" aikakausi on alkanut. Rayman Legendsin lumoava grafiikka, loistava musiikki ja raudan kova kenttä suunnittelu onnistuu imaisemaan vähänkin tasohyppeleistä innostuvan pelaajan päiviksi/viikoiksi/ sisäänsä. Pomo tappelu ovat myös kekseliäitä ja iso plussa pelin "musiikki" tasoista jotka osoittavat että perus 2d plättäriin voi todellakin keksiä uusia hienoja ideoita. Tämä on peli jota varmasti tulee pelattua vuosien varrella uudestaan ja uudestaan sekä muisteltua next,next,next genissä kuinka hyviä ne pelit olivatkaan silloin vanhoina parempina aikoina.

Vuoden roolipeli
Tales of Xillia. Perus hyvä peli joka aivan varmasti miellyttää J-rpg faneja. Grafiikka on tietysti vähän aikansa elänyttä vaikka sopii yllättävän hyvin pelin "anime" lookkiin. Juoni on perus huttua pelasta maailma ja sitä rataa sekä klassinen taistelu tyyli on pysynyt hyvänä vuodesta toiseen. Henk.koht jotkut hahmot kyllä rasitti hermoja etenkin english dubbina. Keskinkertaisten, hyvien ja huonojen puolien kanssa silti ehdottomasti vuoden paras roolipeli.

Paras strategiapeli
-

Paras räiskintäpeli
-

Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli
-

Vuoden online-moninpeli
Final Fantasy XIV: Realm Reborn Kauheasti en ole tänä vuonna moninpelejä pelaillut mutta jos niistä harvoista yhden valitsisin se olisi ehdomasti tämä uusi FFXIV. Pelin musiikit ovat aivan loistavaa settiä. Grafiikat ei kyllä silmiä hivele PS3lla(plussana tähän liittyen että pelin saa PS4lle ilmaiseksi jos PS3 versio löytyy) sekä ruudunpäivityksin tökkii paljon etenkin pelaajia tupaten täynnä olevissa efekti juhlissa. Ohjattavuudesta iso plussa. MMO kontrollit on saatu todella hyvin istutettua padille. Classeja on riittoisasti sekä dungeonit olivat mielenkiintoisia. Jos se WoWi alkaa tökkiä ja kaipaa jotain uutta elämää eikä kaihda kissatyttöjä sun muita kawai kääpiöitä tämä on potentiaalinen vaihtoehto.

Vuoden offline-moninpeli
-

Vuoden positiivisin yllätys
Final Fantasy XIV: Realm Reborn Kun alkuperäinen FFXIV floppasi niin totaalisesti että oli jälleen ajamassa SEtä konkurssin partaalle, en uskonut että yhtiö vielä uskoisi peliinsä(tai että kukaan uskoisi) Ja sitten se alkoi, SE pyysi faineiltaan anteeksi surkeasta esityksestä, sulki servunsa ja lukitsi ovensa. Seuraavan kerran kun tuon koodaus kopin ovi avautui, avautui samassa aivan uusi maailma, uusine seikkailuineen ja veljet se oli hyvää(perustelut VuodenMoninpeli osio). Uskon että kaikki ikävät sielut ketkä kokeilivat tätä(FFXIV) kauhistusta eivät odottaneet tältä "uusiversiolta" yhtään mitään, itse en ainakaan. En olisi ikäpäivänä uskonut että niin surkeasti tehty peli olisi tällä tavoin voitu muovailla aivan uuteen uskoon, ja että siintä tuli oikeasti hyvä MMO peli.

Vuoden pettymys
Vähän tylsää mutta omalle kohdalleni totta sillä en ole yhtään pettymys peliä tänä vuonna pelannut. Kaikki ostokseni ovat tyydyttäneet tarpeitani ; )

Vuoden PS3-peli
Kingdom Hearts 1,5 HD Remix Kaikista kahdesta yksinoikeus pelistä mitkä olen tänä vuonna hankkinut KH1,5HD Remix on parast PS3 yksinoikeus peli sekä paras HD remix mitä olen koskaan pelannut. Pelin graafisen tyylin takia peli on säilynyt todella hyvin ja se ei ole koskaan näyttänyt yhtä loisteliaalta. HD versiossa myös kameran liikuttaminen on tehty helpommaksi sekä KH2sta tutuksi tullut "reaction" nappi on lisätty versioon. Vaikka pelin pääpaino on selvästi loistavassa KH1 pelissä ei tosi faneja ole unohdettu ja kaupan päällisiksi saakin KH:Chains of Memories HDn sekä KH: 358/2days cut-scenet HD remasteroituna. Jos omistaa PS3 ja on hypettynyt KH3 traikuista mutta ei pelejä koskaan pelannut, tässä on täydellinen paketti aloittaa KH peleihin tutustuminen.

Vuoden PS4-peli
Katotaan sitte ku konsoli julkastaa ; )

Vuoden Wii U-peli
The Wonderful 101 Taattua sekopäistä Platinumgames laatua. Peli käyttää WiiUn toista ruuta sopivan kekseliäästä ja itse preferoin ainakin iskujen tekemistä kosketus näytöltä tatin sijaan. Tappelu systeemi on hauska ja mukaansa tempaava vaikka ehkä hieman perus menoa haastavampi. Pelin hienoin osuus on kyllä sen massiiviset ja todella sekopäiset pomotaistelut. Viimeksi pelasin yhtä loistavia pomoja vastaan God Of War 3:ssa. Ehdottamasti WiiUn paras ja aliarvostetuin peli.

Vuoden Xbox 360-peli
-

Vuoden käsikonsolipeli
Fire Emblem: Awakening Jos strategia roolipeli elementeillä yhtään kiinnostaa käsikonsoli muodossa älä katso kauemmas! Tässä on the peli sinulle ja syy ostaa 3DS. Musiikit ja juoni ovat A- luokkaa sekä strateginen taistelu on syvällistä ja mukaansa tempaavaa. Loistava peli.

THE Vuoden videopeli
Rayman Legends Kuten aikasemmin sanoin, tämä on sellainen peli jota tulen vielä vuosienkin päästä muistelemaan/nostalgoimaan kun PS10 on uusinta uutta. Todella tunnelmallinen ja hieno peli. Kaikki etkä ei ole tätä hankkinut mars mars kauppaan!

No kait sitä vois omankin mielipiteensä täällä julki tuoda. Aika vähän olen uusia pelejä pelannut tänä vuonna, mutta onneksi kaikki pelaamani pelit on ollut todella laadukkaita. Kukapa sitä nyt huonoja pelejä pelais? Jos ei haittaa niin jätän nuo tyhjät kategoriat kokonaan pois. Perustelut tulee olemaan huonoja, mutta sillain mä rullaan.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
- Oikeastaan kaikki uudet pelit mitä tämän vuoden puolella olen pelannut kävisi tähän kategoriaan. Annetaan nyt tämä palkinto kuitenkin GTA V:lle. Olihan tuo aivan loistava peli, ei siitä pääse mihinkään. Tarinan takia tämän hankin ja sen koettuani tunsin tulleeni tyydytetyksi. Mitä tästäkään nyt vois sanoa? Loistava peli, harmi että Online oli paskaa mutta siitä en yksinpeliä rankaise.

Vuoden tasoloikkapeli
Tähän on vain yksi vaihtoehto ja se on Rayman Legends. Vaikka ton pelin parissa hermo meinasikin useasti mennä, niin kyllä se syy oli aina pelaajassa itsessään. Oli toi peli vaan niin täyttä timangia eikä siinä kyllä oikeastaan mitään vikoja ollut, kaikki oli aikalailla kohdallaan. Harvoin jaksan tasoloikkia pelailla, mutta kun ne on tällaisia niin ei harmita.

Vuoden ladattava peli
- Tähän on vain yksi vaihtoehto ja se on The Wolf Among Us. Alunperin en ollut kiinnostunut pelistä ollenkaan sen aihepiirin takia, mutta jostain syystä latasin sen kuitenkin PS3:lleni. Pelin parissa kului se pari tuntia ja olin aivan kuin halolla päähän lyöty. Tämä ensimmäinen episodi kolahti jopa kovempaa kuin Walking Deadin ensimmäinen osa aikoinaan. Huikeaa työtä TellTalelta. Odotan seuraavaa episodia tästä jopa enemmän kuin Walking Deadin kakkoskautta, vaikka WD olikin yksi viimevuoden kovimmista peleistä ellei jopa kovin. The Wolf Among Usissa oli parannettu oikeastaan kaikkea Walking Deadiin verrattuna juuri sen verran että peli tuntui samalla tutulta, mutta pelattavuutta oli hiottu sen verran että se oli entistä parempi.

Vuoden online-moninpeli
- Harvemmin tykkään mitään moninpelejä netissä pelata, mutta The Last of Us tuli ja räjäytti potin. Alunperin tarkoituksenani oli hakata tuota moninpeliä vain sen Trophyyn vaadittavan määrän, mutta joku siinä vaan koukutti niin pahasti että en ole vieläkään päässyt irti. The Last of Usin omassa ketjussa tätä on jo varmaan tarpeeksi kehuttu, joten jätän tämän tähän.

Vuoden positiivisin yllätys
- Tomb Raider. Joskus nuorena pelasin niitä ensimmäisiä Tomb Raidereita, mutta en koskaan oikein päässyt sarjaan sisään. Laran uusi tuleminen vaikutti kuitenkin ihan mielenkiintoiselta joten päätin antaa pelille mahdollisuuden vaikka ennakkoon pelkäsinkin pahinta. Onneksi tuo pelko oli turhaa, koska aivan loistava peli oli kyseessä. Oli mukavaa että kerrankin oli pelattavana hahmona nainen jolla oli muutakin tarjottavaa kuin pikselistä väännetyt boobsit ja muka-tuhmia läppiä.

Vuoden PS3-peli
- Tähän se peli jota olen hehkuttanut jo kyllästymiseen asti niin internetissä kuin kavereille ja jopa työpaikalla. Niin, se pelihän on The Last of Us. Tämä peli oli oikeastaan suurin syy miksi Playstation 3:n tässä alkukesästä hankin. Vuosia olen Xbox-fanipoika ollut, mutta kun The Last of Usin julkaisu läheni lähenemistään niin jotain oli tehtävä. Ja kyllähän tuo peli sitten kaikki odotukset lunastikin ja oikeastaan vielä ylittikin ne aika reilusti. Tunsin rakkauden heti ensiminuuteilta lähtien. Hahmot olivat kauttaaltaan loistavia, tarina oli erinomainen, pelattavuus oli juurikin passeli meikäläisen makuun ja kaikki vaan toimi kuten pitikin. Täydellinen peli.

THE Vuoden videopeli
- Vuosi sitten olin varma että tämä titteli menee GTA V:lle, mutta The Last of Us tuli, näki ja voitti. Kaikki on jo sanottu. Kiitos Naughty Dog.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Melkein voisin sokeana Marvel-fanina sanoa LEGO Marvel, mutta eihän sitä voi kiistää etteikö GTA V olisi koukuttanut ensihetkistä lähtien. Todella harva peli onnistuu pitämään minut parissaan alusta loppuun, mutta tuoreen GTA:n parissa ei tullut mieleenkään aloittaa jotain muuta. Los Santosin kaupunki oli todella mielenkiintoinen, ja maaseudullakin oli hauska rymytä. Kartan tutkiminen oli itselleni antoisaa, ja ydinjätteen siistiminen meren pohjasta on jäänyt lähtemättömästi mieleen upean (painostavan ja ahdistavan) tunnelmansa vuoksi.

Vuoden ajopeli
Hirvittävä hype ollut itselläni uutta Need for Speediä kohtaa, muutaman podcastin takia, mutta eipä tuota ole tullut pelattua (eikä mitään muutakaan ajopeliä tänä vuonna), joten jätetään tyhjäksi.

Vuoden tasoloikkapeli
Tämä vuosi on ollut niin kamala että en ole yhtään tasoloikkaa pelannut. Super Mario 3D Worldille tahtoisin äänen antaa, mutta koska ei vielä ole kokemusta muuta kuin videoiden muodossa niin pakko äänestää tyhjää.

Vuoden roolipeli
Vaikka Ni No Kuni jäikin kesken syystä tai toisesta, ei pelissä ollut oikeastaan mitään muuta moitittavaa kuin turha kädestäpitäminen ensimmäisen kymmenen tunnin ajan. Mahtava ulkoasu, ihanat grafiikat ja mukavan erilainen taistelu. Myös familiarit aiheuttivat lieviä Pokemonista tuttuja "Got to catch 'em all" fiiliksiä. Pelistä löytyvää Wizard's Companionia on tullut ihmeteltyä enemmänkin, ja suunnitelmissa onkin kyseisen opuksen fyysisen möhkäleen hyllyyn hankinta joskus kunhan kukkaro sen sallii. En myöskään pidä Diablo 3:a tai Fire Emblemiä roolipeleinä, jotka olisivat muuten varmaan mennyt Ni No Kunin edelle tässä kategoriassa, mutta sen sijaan....

Paras strategiapeli
Fire Emblem: Awakening on vailla kilpailijaa. Ehdottomasti parasta aivojumppaa tänä vuonna kun hardilla pelaillut classic moodissa. Ensimmäistä kertaa sarjaan tutustuin tällä nimikkeellä, ja vakuutti niinkin paljon että pitää ehdottomasti tutustua aikaisempiinkin peleihin.

Paras räiskintäpeli
Tuntuu hieman ikävältä äänestää tässä kategoriassa, sillä olen yhtä tänä vuonna julkaistua räimettä pelannut (vai pettääkö muistini?), ja sitäkin kymmenen minuuttia, mutta ainakin Killzone: Shadow Fall näytti todella hyvältä. Vakuutti sen verran hyvin konsoleiden uuden sukupolven graafisesta tasosta että uskallan ääneni antaa. Mikäli tuomari on eri mieltä säännöistä, jätettäköön tämä tyhjäksi.

Vuoden urheilupeli
I don't do sports.

Vuoden ladattava peli
The Stanley Parable on naurattanut ja kummastuttanut ja kiehtonut enemmän kuin yksikään muu peli tänä vuonna...tässä on jopa itselleni GOTY ainesta, hämmästyttävää kyllä. Johtuu kenties siitä että olen alkanut pitämään kaikenlaisesta itseäni suuresti huvittavasta tavarasta aina vain enemmän. Tässä voi "rikkoa" pelin "sääntöjä" ja kun se on ajateltu hienosti alusta asti mukaan niin kun yllättävistäkin asioista kelin kertoja kommentoi, aiheuttaa se paljon huvitusta. Myös pieni haara pelissä joka vie Minecraftiin ja Portaliin aihetti sellaisia nauruntäytteisiä wtf-fiiliksiä että vaikea siitä on pistää paremmaksi. Nauraminen on aina ihanaa, ja hyvin harva peli onnistuu naurattamaan. I love them quirky games.

Vuoden online-moninpeli
Toiset ehkä voivat mieltää GTA V:n moninpelin pelkäksi sekoiluksi, mutta esim. ajokisat ovat aiheuttaneet niin mahtavia adrenaliinihyökyjä että en voi olla laittamatta sitä ensimmäiseksi. Oli se paljon parjattu "sekoilukin" ihan hauskaa kun oli 16 Pelaajaboardilaista kerralla rymyämässä ja höpöttelemässä mikkeihinsä.

Vuoden offline-moninpeli
LEGO Marvel Super Heroesia on tullut pelattua 3 vuotiaan poikani kanssa, ja tässä malliesimerkki pelistä joka tarjoaa kaikille ikäluokille jotain. Itse äärimmäisen suurena Marvel fanina imen kaiken mahdollisen hupailun joka liittyy supersankareihin, ja poika sitten on innoissan kun pääsee ajamaan autolla kaupungissa. Riemua sekin on ollut kun olemme kahdestaan tutkineet kaupunkia ja vaikka ihan vain kulkeneet junalla. Simppeliä, mutta hauskaa.

Vuoden positiivisin yllätys
Diablo 3:n konsoliversio. Näin jonkun vastanneen näin, ja täytyy kyllä itsekin myöntää että ohjaimen toimivuus pelissä sai täysin uuteen intoon kun demoa kokeilin. 80 tuntia PC:llä takana, mutta kaiken alusta aloittaminen konsolilla tuntuu erittäin houkuttelevalta vaihtoehdolta, kenties sitten joskus PS4:llä kun kyseinen aparaatti tulee hankittua..

Vuoden pettymys
En kyllä muista yhtäkään tänä vuonna julkaistua peliä joka olisi pettänyt...mutta kenties tähän tulee sitten myöhemmin jotain kuin aivot toimii ja muistan kaiken paremmin.

Vuoden PS3-peli
Ni No Kuni taitaa olla ainoa yksinoikeus jota olen tänä vuonna pelannut...perustelut silti samat kuin Vuoden roolipeli -kategoriassa. Minähän en näihin alustakohtaisiin mitään monialustapelejä suostu laittamaan.

Vuoden PS4-peli
Resogun koukutti Digiexpoilla, vaikka olinkin ihan paska. Vanhoja kunnon high scoren perässä juoksenteluja ja kavereiden kanssa kisaamista on nykyään peleissä aivan liian vähän! Aikoinaan se oli täysin selvä juttu että peleissä on pisteet, mutta nykyään se onkin harvinaisempaa, ja aina kun näitä tulee niin tarpeeksi hyvä peli kun on niin johan jää jahtaamaan aina vain parempia lukuja. Hirmuinen houkutus jopa ostaa PS4 nopeammin että pääsisi harjoittelemaan peliä...

Vuoden Wii U-peli
The Legend of Zelda: The Wind Waker HD, Ei ole ikä huonontanut peliä yhtään. Miten Zeldat aina onnistuvatkin olemaan niin ajattomia klassikoita?

Vuoden Xbox 360-peli
En ole yhtäkään 360 yksinoikeutta tänä vuonna pelannut.

Vuoden käsikonsolipeli
Vaikka Fire Emblem koukutti ja käänteli taktikoinnissa aivoja ja aiheutti muutenkin ihania säväreitä kun taistelut onnistuivat, niin Animal Crossing: A New Leaf koukutti hieman eri tavalla. Päivittäin tuli hyvin pitkän aikaa hoidettua omaa pientä kylää ja juteltua asukeille, selvittäen persoonia ja ihmetellen maailman menoja ja satunnaisia eventtejä. Ihanan rauhallinen ja rentouttava peli, jonka kanssa onkin mukava käyttää aikaa kun on stressannut epäonnistumisia Fire Emblemin parissa...mikäli Zeldaa napsahtaa laitteeseen joulun jälkeen niin voi olla että tähän kategoriaan voi tulla muutosta.

THE Vuoden videopeli
GTA V ollut toki PS3:n levyasemassa varmaan yli sata tuntia, mutta samanlaisiin lukemiin ja ylikin on päässyt....
*drumroll*
..
..
..
..
ANIMAL CROSSING: A NEW LEAF

Peli joka tutustutti minut kyseiseen sarjaan on saanut minut niin hyvälle tuulelle aina kun sitä on pelannut että en voisi kuvitellakaan antavani omaa GOTY leimaa millekään muulle pelille. Tästä ehkä huomaakin että minulle on nykyään peleissä hyvin tärkeää viihtyminen ja positiivisuus, vaikka pidän myös todella paljon perinteisemmistä peleistä jotka haastavat ja joissa saa käyttää ajatustakin, esim. Fire Emblem joka roikkuu toisella sijalla vuoden parhaissa peleissä. Animal Crossingissa suhteet omiin kyläläisiin on tahtonut pitää mahdollisimman hyvinä, ja aina kun joku on ehtinyt muuttaa pois siinä ajassa kun peli on ollut hetken tauolla, oikein sydäntä särkee. Pelin parissa ajan viettäminen on täydellinen rentoutumistapa vaikkapa tiukan FE matsin jälkeen.

Bonus: Vuoden mobiilipeli
Olen kyllä sitä mieltä että tämä kategoria pitäisi sisällyttää äänestykseen, sillä mobiililaitteilla alkaa näkyä aina vain enemmän laatukamaa, josta minun on pakko antaa kaikki huomio Pixel Dungeon nimiselle roguelikelle, joka on äärimmäisen koukuttava ja haastava luolastoseikkailu! Pitäisi maistua kenelle tahansa ADOM:ista tahi NetHackista diggaaville, jos Android löytyy puhelimen käyttöjärjestelmänä.

Bonus 2: Vuoden pelialusta
3DS, ehdottomasti. Tästä ei voisi mitenkään olla eri mieltä.

Itsekkin voisin omat "vuoden pelini" tänne laittaa. Myin tosin ps3:eni kesän alussa eli pari helmeä jäi kokematta (lähinnä GTA V ja TLOU)

Vuoden seikkailu/toimintapeli
Oma vastaukseni on varmasti hyvin epätavallinen ja johtuu lähinnä nostalgiasta (17v nuori nostalginen?), mutta oma lempi seikkailu pelini oli Sly Cooper thieves in time. Tämä tosin johtuu lähinnä siitä, että Sly oli lempi pelisarjani lapsena, ja jatkoa on odotettu monta vuotta. Peli on laadukas, mutta paikoin liian itseään toistava, eikä erityisen omaperäinen. Jos olisin GTA V:ta pelannut, menisi palkinto varmasti sille

Vuoden roolipeli
Vastaus on äärimmäisen hankala, mutta Pokemon X/Y vievät voiton Ni No Kunista, joskin niukasti. Pokemon-pelisarja on aina ollut yksi suosikeistani, eivätkä uudet pelit pettäneet, erityisesti Dragonien heikentäminen Fairy-tyypillä oli mukava uudistus.

Paras räiskintäpeli
Vastaus tähän on helppo, Battlefield 4 vie voiton muista ehdokkaaista V40-kranaatin heiton mitalla. Ghosts oli itselleni suuri pettymys, sillä pidin Bops 2:en uudistuksista, ja Ghosts otti lähinnä takapakkia siihen verrattuna. Bf 4:ssa ei ollut mitään vikaa (bugeja lukuunottamatta) Ja se toimiikin oivallisena esimerkkinä oman PS4:eni suorituskyvystä.

Vuoden pettymys
Aliens Colonial Marines, onneksi en peliä ehtinyt ostamaan (tosin testasin kaverilla). Aivan hirveä tekele, joka näyttää, että Gearboxilla on tainnut aika kulua johonkin ihan muuhun, kuin pelin hiomiseen.

Vuoden moninpeli
Voiton tässäkin kategoriassa vie Battlefield 4, perustelut samat kuin vuoden räiskinnässä.

Vuoden käsikonsolipeli & VUODEN PELI
2013 oli kohtuullisen "huono" pelivuosi (varmaan, koska TLOU ja GTA jäivät kokematta...), markkinoilla ei nähty viime vuosien tapaisia uusia huippu pelejä, mutta vanhat sarjat kantoivat vuotta aika hyvin. Voittajakin on sellainen, itselleni vuoden peli on Pokemon X/Y. Uudet pokemonit toivat pelit 3d-maailmaan, ja lisäsivät hyvin uusia tasapainotuksia. Yhteensä molempien pelien parissa on vierähtänyt jo yli 100 tuntia laatuaikaa.

Bonuksena: Vuoden konsoli
Omasta mielestäni vuoden konsoli oli ps3, uusia yksinoikeuksia julkaistiin pitkin vuotta (ni no kuni, TLOU, beyond, GOW...), ja ironisesti laitteelle julkaistiin huomattavasti enemmän kiinnostavia pelejä kuin Wii U:lle. Tämä vuosi antoi minulle uskoa siihen, että Sony aikoo tukea ps3:a vielä muutaman vuoden. (Vaikka itse sen jo myinkin ;) )

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Tämän sekasikiö kategorian ammeen syvissä, likaisissa vesissä kelluu kaikkea GTAV kaltaisista minipeli kokoelmista aina kura filtterin läpi vedettyihin Tomb Raider rebootteihin. Mutta kelluu seassa helmiäkin. Nimittäin Luigi's Mansion 2. Alkuperäinen oli Gamecuben parhaita pelejä kyvyllään sekoittaa kaavaa ja antamalla meille hurmaavan ja persoonallisen hahmon, veljeksistä vihreämmän, Luigin ohjattavaksi. Sama persoonallinen hahmo palaa jälleen metsästämään aaveita koska hänellä on selvästi parempaa tekemistä kuin tarpeeton kaavaan kangistuminen.

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikkapeli
Hetken mietinnän jälkeen annan tämän kunnian Rayman:Legends:lle vain sen takia, että Rogue Legacya ei ole julkaistu konsoleille ja se on vuoden ladattava peli. No niin oikeasti. Listalla sen takia, että pelin tekijät ymmärtävät mitä voi saada aikaan ymmärtämällä mitä esteettisyys tarkoittaa, muistamalla vaihtaa väripaletin RGB väreihin, harmaaskaalasta ja perehtymällä siihen mikä tekee pelistä mielenkiintoisen.

Vuoden roolipeli
Ni No Kuni. Studio Ghiblin hahmo designin ja tarinan hilpeän pinnan takaa löytyvän pimeyden joka pitää otteessaan ja on aina vaivaamassa. Näiden aiheiden avulla päästään voittoon.

Paras strategiapeli
XCOM: Enemy Within. Vaikka onkin edelleen varjo alkuperäisistä on se silti huomatta parannus Enemy Unknown:iin kaikilla alueilla, aina bugien korjaamisesta, kenttien lisäämisestä, uusista teknologioista uusiin vihollisiin. Plus hyvästä strategiasta konsoleilla on pulaa sitten Valkyria Chroniclesin.

Paras räiskintäpeli
Tämän kisan voittaa pitkälti olemalla jotain muuta kuin spunkgargleweewee tai seinänrakastelu simulaattori. Eli vastaus on tänä vuonna yllättävän helppo löytää: Shadow Warrior. Olkoonkin että kyseessä vanhan Duke Nukem aikaisen sarjan uudelleen lämmittely tekee se silti kaiken paremmin kuin muut muistamalla mitä hauska, mielekäs ja naurettavuuksiin menevä väkivalta ovat.

Vuoden urheilupeli
Ahahaa, No.

Vuoden ladattava peli
Lahjoitan tämän palkinnon Rogue Legacy:lle, pelkästään uudelleen peluuarvon perusteella. Sekään ei haittaa että pelin roguelike elementit ovat tiukat ja tuntuvat hyviltä ideaa myöten, sillä on vaikeampaa löytää parempaa tapaa jatkaa sankarillisen sukusi seikkailuja suuren ja mahtavan barbaari esi-isäsi jalan jäljissä vaeltavalla lyhyenlännällä, värisokealla ja alati kiroilevalla arkkimaagilla joka ei muista omia taikojaan.

Vuoden online-moninpeli
Ei vaan jaksa.

Vuoden offline-moninpeli
Yksinkertaisesti Dragons Crown. Siitä on pitkä aika kun viimeksi olen pelannut Hack n' Slasheja ja vieläpä erinomaista sellaista. Ohjattavuus on tiukka taistelusysteemissä on syvyyttä, hahmot ovat oikeasti erilaisia ja hahmokehitys avaa vielä enemmän monimutkaisuutta peliin. Kaiken lisäksi peli on helposti parhaan näköinen teos tänä vuonna kiitos käsin piirretyn näköisten visuaalien. Lisäksi peli tuo mukavasti retro kyyneleitä silmäkulmiin kun, kaverien kanssa väännetiin Turtleseita sun muita.

Vuoden positiivisin yllätys
Kyynisyyden suosta ei mikään tänä vuonna noussut, ei edes se hypejuna jonka sinne tarkoituksella ajoin lukiessani uutsia Dark Souls II:sta.

Vuoden pettymys
Jokaikinen Zombie peli ja spunkgargleweewee aka modern military shooter jotka tänä vuonna julkaistiin. Ainiin ja Dead Space 3 joka ilmaantumisellaan pyyhki lopun toivon Viseral Games:n itsenäisyyteen EA:n orjaruoskan alta. Tuhosi uskon sarjan tulevaisuuteen ja pilasi yhden niistä harvoista kauhupeleistä muuttamalla sen aneemiseksi seinänrakastelusimulaattori räimeeksi ilman mitään hyvää syytä. Toi mukanaan syövän nimeltä mikromaksut. Tuhoten samalla kaikki jännityksen rippeetkin tuomalla co-opin ja kuvittelemalla että se ei muuta mitään. Muovaamalla peliä niin että sen alkuperäinen yleisö ei sitä enään tunnista, kun teos väännettiin omaksi irvikuvakseen vain sen takia että EA halusi tavoitella CoD pelaajien rahoja joita se ikinä edes nähnyt tai voinut edes saavuttaa. Eli kiitti vitusti EA ja luultavasti teidän lyhytnäköinen lyhyenajan rahastussuunnitelmanne aiheuttaa teille massiivisen karmisen takapotkun.

Vuoden PS3-peli
Julmasti kopiopastan voimalla pokaalin vie Dragons Crown. Siitä on pitkä aika kun viimeksi olen pelannut Hack n' Slasheja ja vieläpä erinomaista sellaista. Ohjattavuus on tiukka taistelusysteemissä on syvyyttä, hahmot ovat oikeasti erilaisia ja hahmokehitys avaa vielä enemmän monimutkaisuutta peliin. Kaiken lisäksi peli on helposti parhaan näköinen teos tänä vuonna kiitos käsin piirretyn näköisten visuaalien.

Vuoden PS4-peli
Ai tälle julkaistiin pelejä.

Vuoden Wii U-peli
Joku kaunis päivä.

Vuoden Xbox 360-peli
Taisin ostaa laitteelle pelin viimeksi vuonna 2011, joten ei mitään.

Vuoden käsikonsolipeli
Pokemon X/Y iskee vielä tähän kyyniseen sieluun, joka ei näe paljoa valoa peliteollisuuden tunnelinpäässä, mutta ei voi olla kuin rakastamatta kaiken maailman mahdottomia pikku taskuhirviöitä ja niiden kauniin pinnan taakse ei enään niin hyvin piilotettua mekaniikkaa.

THE Vuoden videopeli

Lainaus

Käsittämättömän kova pelivuosi kaiken kaikkiaan mutta vain yksi voi voittaa. Mikä oli sinun definitiivinen pelisi vuodelle 2013 ja mitä peliä tulet tämän vuoden osalta vielä vanhana keinutuolissakin muistelemaan pelinä, joka teki sinun vuodestasi 2013 niin hienon kuin se loppujen lopuksi oli?

Tämän kuvauksen perusteella minun pitänee antaa palkinto ennakoivasti ja vääryydellä Dark Souls II:lle pelkästään betan perusteella. Tänä vuonna ei vain ollut peliä, joka voisi nousta siitä varjosta jonka DSII heittää tämän ja tulevan vuoden ylle, mutta jos on ihan pakko valita niin mennään Ni No Kuni:lla sillä se on antanut minulle eniten nautintoa peleistä joita olen tänä vuonna pelannut.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Yksi jos toinen hyvä ehdokas tähän löytyisi: Tomb Raider oli ihan kiva ote vanhasta tutusta sarjasta, the Last of Us oli toimivaa viihdettä alusta loppuun sekä Metal Gear Rising viilsi syvälle vaikka pienoinen pettymys olikin. Parhaaksi tähän kuitenkin valitsen The Legend of Zelda: A Link Between Worldsin. Peli on paras Zelda vuosiin, jopa uusia (hyviä) ideoita löytyy sekä muutenkin yllättävän rohkea teos vanhassa sarjassa.

Vuoden ajopeli
Mitä on nämä ajo_pellit?

Vuoden tasoloikkapeli
WiiU:ta kun ei minulla löydy niin uusin Mario on jäänyt pelaamatta. Rayman Legends on taas ollut semisti peluussa ja varmana lähitulevaisuudessa sille enemmän annan aikaa kuten aiemmalle rakastamalleni osalle. Legendsille siis ääni.

Vuoden roolipeli
2013 oli aika huono vuosi tällä saralla omaan makuun (eli en pahemmin pelaile japsihomoilua). Ni No Kuni ja Pokemon Y ovat vielä niin alussa etten viitsi valita niiden väliltä parempaa, Pokemon mahdollisesti vie.

Paras strategiapeli
Kuten roolipelien kanssa, ei tällä saralla ole uusia tuttavuuksia tullut pelailtua. Age of Empires II HD versio on pyörinyt kiitettävästi koneessa, kuten myös vanha kunnon Civilization 5. CiV 5:n Brave New World on tietenkin sen uusin lisäri mutta en viitsi sitä pistää tähän.

Paras räiskintäpeli
Aluksi ajattelin että 2013 olisi ollut huono räimevuosi. Kuitenkin parikin genreen kuuluvaa teosta on ihan ylipäätään omalla top 10 listalla. FC3: Blood Dragon iski minunlaiseen 80's äksönifriikkiin kovemmin kuin potku munille, Metro: Last Light oli mainio jatko-osa yhdelle sukupolven parhaista räiskinnöistä ja viimeisenä sekä parhaana Bioshock Infinite häikäisi tarinallaan ja maailmallaan. Pelillisesti myös sarjan aiempiin osiin nähden oli edetty vaikkei ihan genren parasta ammuskelu vieläkään ollut. Alkuperäinen Biocock vieläkin on sarjan suosikki, mutta Infinite on siinä aivan vieressä.

Vuoden urheilupeli
Kuka näitä vielä pelaa?

Vuoden ladattava peli
Far Cry 3: Blood Dragon tekisi mieli laittaa mutta ainoa oikea vastaus on: Brothers: A Tale of Two Sons. Kuten castissa tai jossain menin kehumaan "tämän vuoden Journey", ei kuitenkaan ihan niin kova että vuoden peli tittelin veisi. Ladattavana pikkupelinä kuitenkin aivan nerokas ja uudenlainen. Tarina ja tunnelma ihan vuoden kärkipäätä.

Vuoden positiivisin yllätys
Hetki piti miettiä että onko tänä vuonna mitään "yllätystä" edes tullut vastaan. Mutta kyllähän sitä on! The Typing of The Dead: Overkill tuli aivan puskista pelaajien iloksi. Tämä ihana jopa opettavainen hupipeli maistui hyvin alkuperäisen fanille. Ehkei kokonaan uusi peli mutta ainoa minulla vastaan tullut hyvä yllätys.

Vuoden pettymys
Yksi jos toinenkin pettymys on tänäkin vuonna ilmestynyt: Dead Space 3 oli jopa ennakkomatskuihin nähtynä melkoisen heikkoa kamaa, Beyond: Two Soulsia en paljoa jaksanut odotella mutta kelvollisen ja ainakin erillaisen Heavy Rainin jälkeen tuntui Beyond olevan ihan hukassa alusta loppuun. Suurin pettymys on kuitenkin Aliens: Colonial Marines. Onneksi pelistä en pahemmin ehtinyt hypettyä, sen verran teos kuitenkin kiinnosti että tammikuussa top 10 2013 odotetuimpiin laitoin (sija 10). Noh itse pelihän osottautui sitten aivan järettömäksi pökäleeksi. Peli oli kuin Duke Nukem Forever jossa ei ollut edes nostalgista päähahmoa ja paskaa läppää pelastamassa siltä ulosteelta mitä peli lopulta oli. Pari tuntia alusta tätä jaksoi, sitten luovutin.

Vuoden PS3-peli
The Last of Us. Aika helvetin helppo valinta.

Vuoden Xbox 360-peli
Gears of War: Judgement. Trilogian kovana fanina oli valinta hyvin selvä, tietenkin X360lle yksinoikeuksia ei pahemmin ole tullut pariin vuoteen. Hyvä jos edes yksi iso vuodessa. Noh, jos tämä peli jäi nyt 360:n joutsenlauluksi, ei se ihan huono valinta siihen tehtävään ollut.

Vuoden käsikonsolipeli
3DS löysi tiensä minunkin likaisiin kätösiin herran vuonna 2013. Tällä on yhtä jos toista peliä tullut pelattua, mutta helposti eniten pelitunteja tähän asti ja varmaankin tulevaisuudessakin on vienyt: Animal Crossing: New Leaf. Pelissä on kaikki hyvät puolet sarjan vanhoista osista mutta myös mukana uutta kivaa pormestaroinnin muodossa. Peli on kuin virtuaalista huumetta, pakko saada edes pieni fiksi päivässä.

THE Vuoden videopeli

Hyvin, hyvin hankala päätös. GTA V on varmaankin imenyt eniten tunteja elämästäni tänä vuonna, helvetin hyvä yksinpeli ja ihan kiva nettipelikin. Bioshock Infinite on tarinallisesti aivan huikea, pelin maailma ja muutenkin tunnelma myös osui makuhermooni täysiä. Voittajaksi laitan kuitenkin jo aiemmassa kategoriassa olleen... Animal Crossing New Leafin. Peli vain jaksaa viehättää päivittäin, uutta tapahtuu kokoajan sekä tekemistä on ylipäätään eniten tähän mennessä sarjassa. Sarja iski minuun täysiä jo Gamecubella ja uutta osaa odotan aina innolla. New Leaf on aika helposti sarjan tähän mennessä paras peli ja myös valintani the vuoden peliksi.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

]Vuoden ajopeli

Vuoden tasoloikkapeli

Vuoden roolipeli

Fire Emblem Awakening. Fire Emblem-strategiaropen uusin osa on helposti sarjan paras. Vaikeustaso on kaltaiselleni mämmikouralle sopiva, ja hahmojen välistä läppää riittää jopa enemmän kuin keskivertoropessa. Näennäisen yksinkertaiseen käsikonsolipeliin ollaan onnistuttu upottamaan aivan jumalattoman paljon sisältöä ja peli on hiottu äärimmilleen. Grafiikasta tosin on nuristavaa; monin paikoin peli näyttää kuin se olisi tehty 3DS:n sijaan vanhalle DS:lle. Toki hahmomallit ovat hienoja, mutta esim. karttanäkymä on tylsähkön näköinen.

Paras strategiapeli

Company of Heroes 2. Ei ehkä yllä ensimmäisen osan loistavuuteen, mutta todella toimiva naksu silti. Plussaa hyvästä co-opista, tykkään pelata strategiapelejä kavereiden kanssa yhdessä juonitellen.

Paras räiskintäpeli

Lasketaanko Bioshock Infinite mihin kategoriaan? Kaipa se räiskintä enemmän on, kuin roolipeli tai seikkailu. Aiempien Bioshockien tapaan aivan omaa luokkaansa ja ehdottomasti sukupolven parhaita teoksia. Harmi, että itse toiminta on ottanut takapakkia esim. kakkososasta, mutta muilta osin täyden kympin peli.

Vuoden urheilupeli

Vuoden ladattava peli

Hearthstone. En olisi ikinä uskonut innostuvani keräilykorttipeleistä, varsinkaan virtuaalisena, mutta Blizzardin hullulta kuulostanut idea todella toimii, ja on jo lyhyen elinaikansa sisällä varmistanut paikkansa turnauspelinä. Ja tätähän pääsee pelaamaan ihan ilmaiseksi! Helppo oppia, vaikea hallita ja aivan uskomattoman koukuttava.

Vuoden online-moninpeli

Starcraft 2: Heart of The Swarm Tämä olisi ehkä kuulunut myös vuoden strategiapeli-kategoriaan, mutta halusin antaa myös uusimmalle CoHille sijan listaltani. HOTS onnistui parantamaan jo valmiiksi lähes täydellisen tasapainoista peliä lisäämällä uusia yksiköitä ja kikkoja ja tietenkin aivan tajuttoman hyvän yksinpelikampanjan. Uskomattoman hyvä ja sisältörikas lisäosa yhteen parhaista naksuista koskaan.

Vuoden offline-moninpeli

Gears of War: Judgement. Kovinkaan monessa pelissä ei enää split-screeniä olekaan, joka on sääli. Moninpeli on parhaimmillaan samalta sohvalta muutaman oluen ja hyvän ystävän kanssa nautittuna. Uusin GoW ei yllä kolmosen tasolla, mutta on silti pirun hauska peli, etenkin porukalla.

Vuoden positiivisin yllätys

Vuoden pettymys

Vuoden PS3-peli

Vuoden Xbox 360-peli

En muista pelanneeni muita yksinoikeuksia kuin Gears of War: Judgementia. Olkoon se myös tälläkin sijalla, onhan se hyvä peli.

Vuoden käsikonsolipeli

Pokemon X/Y. Pokemon otti ja uudistui kertaheitolla ja onnistui lähes täydellisesti. Perusidea on edelleen sama ja mikäpä siinä, kun se koukuttaa edelleen näin pahasti. Pakko-ostos jokaiselle konsolin omistajalle.

THE Vuoden videopeli

GTA V. Tämä jäänee viimeiseksi peliksi jonka hankin "vanhalle" boksille, ja onhan se aivan loistava lopetus nykysukupolvelle. Minun mielestä jo GTA IV oli täyden kympin arvoinen peli mutta vitososa paransi kaikilla osa-alueilla ja onnistui uudistamaan sarjaa taas esim. usean hahmon mekaniikalla. Toivottavasti tuota (lähes) saumatonta vaihtelua nähdään tulevissakin peleissä, kyseessä on kuitenkin älyttömän hyvä pelimekaniikka. GTA V on kaunis, kuulostaa hyvältä ja sitä on ilo pelata. 5/5

Mulla tulee kiire näitten juttujen kanssa kun pelejä on helkkaristi vielä pelaamatta mm. Pokemon, Fire Emblem, Zelda sekä Rayman Legends. Ja muutama muu "ei niin tärkeä". Koitetaan nyt vajaata listaa väsätä jota tässä sitten myöhemmin päivittelen kondikseen.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Tähän on pakko laittaa Last of Us. Joka osa-alueella aivan tajuttoman kova suoritus ND:ltä vaikka Unchartedit ovatkin laadukkaita olleet. Rehellisyyden nimissä tämä peli on kuitenkin jo ihan eritasoa Naten seikkailujen rinnalla. Ellien ja Joelin taivalta seuraa suurella mielenkiinnolla ja tyttösestä oppii pelaajakin aidosti välittämään pelin edetessä. Tietty tarina ei mitään maata mullistavaa ole, mutta tarvitseeko sen kun kaikki muu on toteutettu näin timanttisen kovasti? Gameplay on loistavaa ja kokoajan tuntuu siltä että Joel on oikeasti ihan tavan mies eikä aseen saadessaan yhtäkkiä mikään Rambo joka niittää vihollista kuin heinää. Jatko osaa odotan innolla ja täytyis tämäkin mättää vielä vaikeimmalla läpi. PREPARE YOUR ANUS!

Vuoden tasoloikkapeli
En kerkiä Reinon Legendoja pelata ennen äänestyksen loppua joten ohi.

Vuoden roolipeli
Pokemon Y. Peli tuntuu alusta lähtien samaan aikaan ihanan raikkaalta, mutta myös kovin tutulta. Tämä ei ole huono asia -päin vastoin. Tyksin uusien monsujen designista ja pelissä riittää tahkottavaa. Exp sharen kanssa peli on tosin liian helppo ja eliitti nelonenkin kaatuu ilman hankaluuksia oikein rakennetulla tiimillä. Champion on myös naurettavan helppo. Juoni rupes muuttumaan reilu puolenvälin jälkeen jopa kiinnostavaksi, mutta harmikseni se loppuikin sitten jo semi nopeasti. 21h tuli vedettyä eka kierros, kohta toiselle läpipeluu kierrokselle ja sitten ois tarkotus koluta ihan joka paikka läpi!

Paras strategiapeli
Fire Emblem, CoH2 tai Rome 2. Näköjään en myöskään mitään näistä äänestä, sillä aika ei riitä ennen äänestyksen loppumista. Ohi!

Paras räiskintäpeli
Kyllähän tässä kategoriassa Bioshock Infinite vie voiton selvällä pesäerolla muihin. Juoni oli aivan huikean hyvä ja vaati keskittymistä jonkun verran jotta se avautui kunnolla. Elizabethista pisteet, ei missään vaiheessa tullut eteen tai ollut ärsyttävä. Pelimekaanikkoja on selkeästi hiottu ja räiskintä osuudet toimivat todella hyvin vaikka rehellisesti puhuen räiskintää on liikaa. Pelin alussa esitetty mahtava vihollinen tosin unohdettiin viiden minuutin jälkeen lähes kokonaan joten miinusta siitä.

Vuoden ladattava peli
Duck Tales Remastered. Olin jo penskana kova pelaamaan NES -versiota niin luonnollisesti tämä oli day 1 matskua. Eipä pettänyt vaan edelleen on niin p*rkeleen vaikea - tai sitten pelitaitoni ovat ruostuneet. Tietty toi uus graafinen tyylikin miellytti kovasti silmää ja ihan kiva, että välivideotakin on mukana. Lyhkänen tietenkin, mutta niimpä oli alkuperänenkin joten eipä siitä miinusta varsinaisesti voi antaa. Ehottomasti hintansa väärti!

Vuoden positiivisin yllätys
Teki mieli laittaa Laran uus seikkailu, mutta kyllä vaan on pakko nostaa esille Assassin's Creed IV. Vuosi sitten laitoin sarjan kolmannen osan pettymysten kategoriaan. Sarja rupes itselleni menemään irrelevanttiin suuntaan näitten vuotuisten uusien osien takia, mutta kyllä tähän neloseen on saatu uusia juttuja paljon mukaan vaikka toki ne samat vanhat ongelmat siellä taustalla kummittelevatkin kuten kankeat kontrollit. Saattaa mun hehkutus johtua osittain myös siitä etten pysty vastustamaan merirosvo teemaisia juttuja ollenkaan.

Vuoden pettymys
Helppo, Batman Origins. Peli jäi kesken 3h pelailun jälkeen ja ehkäpä palaan pelin pariin vielä joskus. Tuntui että kaikki tämä on jo nähty Asylumissa ja Cityssä. Vaadin Rocksteadya puikkoihin välittömästi!

Vuoden PS3-peli
Last of Us ja kirkkaasti!

Vuoden Xbox 360-peli
En mä lootaa edes omista, mutta haluan nyt yhteen kategoriaan GTA V:n myös. Julkasuyönä tuli haettua Gamestopista ja kaksviikko tuli munahuurussa pelailtua. Järkyttävän hyvähän tämä oli, mutta toisaalta en R*:lta vähempää olisi odottanutkaan. Kolmen hahmon tunkeminen peliin oli oivallinen veto ja se toteutettiin helkkarin hyvin. Tehtävätkin olivat hyviä ja kerrankin niissä oli vaihtelua - ja paljon, sivutekemisestä myös plussaa. Oli vaikea valita vuoden peli tämän ja TLOU:n välillä.

Vuoden käsikonsolipeli
Pokemon Y, perustelut tuossa vuoden rope -kohdassa.

THE Vuoden videopeli
Last of Us, sen uskallan nyt jo sanoa. Klassikko joka tullaan muistamaan vielä vuosienkin päästä.

Hieno pelivuosi takana! Kun sitä oikein alkaa miettiä, niin yksi parhaista ehkä kesties melkein koskaan.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

Tässä olisi mistä valita, mutta voisin heittää Luigi’s Mansion 2:sta pokaalilla. GC:a en koskaan omistanut, joten en ole alkuperäistä pelannut, mutta jatko-osa iski kuin tuhat volttia. Se oli ensimmäinen peli minkä ansiosta palasin 3DS palasi kätösiini pienen tauon jälkeen, eikä enää koskaan poistunut. Toivottavasti Luigi saa omia pelejään myös tulevaisuudessa, koska hahmolla riittää enemmän kuin reilusti karismaa päärooleihinkin. Mario pysyköön pomppulinnassaan, niin Luigi voi hoitaa seikkailupuolen.

Vuoden ajopeli

En tainnut tänä vuonna pelata ollenkaan huristeluja. Noh, talven ekoilla liukkailla lensi taas oikean kärryn perä. Hallitusti, voinen lisätä. MK7:n moninpeli on vieläkin mukavaa puuhaa.

Vuoden tasoloikkapeli

Ei ollut tänä vuonna Super Mario 3D Worldin voittanutta tässä genressä. Kenties tästä pelistä kuullaan tällä listalla uudemman kerran…

Vuoden roolipeli

PS3 sai kaksi parasta peliään viimeisen vuotensa aikana. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch oli näistä toinen ja se on myös vuoden paras roolipeli. Koskaan ei ole JRPG:ssä tavattu niin sympaattista päähahmoa kuin NiNossa. Siinä sivussa tutustutaan toki useampaan mieleenpainuvaan sivuhahmoon ja vieraillaan kissakuninkaan hovissa. Ghibliä näkisi/kuuntelisi/haistelisi/maistelisi mieluusti uudemman kerran pelipuolella. Jatko-osaa siis tänne, kiitos.

Paras strategiapeli

Aluksi meinasin korkata skumpat Pikmin 3:n kunniaksi, mutta pienen pohdinnan jälkeen totesin Fire Emblem Awakeningin ansaitsevan palkinnon. Taktikointia saa harrastaa reippaasti helpommillakin vaikeusasteilla, mutta kun numikkaa kääntää pikkuisen vaikeampaan suuntaan, niin hikikarpalot kohoavat otsalle. 3DS:n ehdottomia helmiä, samaten koko pelivuoden. Hienoa että peli menestyi niinkin hyvin, että sarjan tulevaisuus on turvattu. Noh, ei mikään yllätys kun pelin laatua tarkistelee.

Paras räiskintäpeli

En jaksanut koskea BäFään, saatikka sitten CoD:n, joten räiskintöjen kuninkaaksi kruunaisin BioShock Infiniten. Sure, räiskintä ei ollut niin toimivaa kuin ehkä utopiassa voisi olettaa, mutta hauskaa se oli silti. Varisparven usuttaminen vääräuskoisten niskaan haulikon laulaessa kauniissa kaupungissa Mitä muuta voi oikeasti toivoa!? Vuoden, tai oikeastaan koko konsolisukupolven, parhaita tarinoita on peliin saatu ujutettua. Sellaisia on turha etsiä BäFästä tai CoD:sta.

Vuoden urheilupeli

Olemme tehneet Mustan Barbaarin kanssa sopimuksen, että otsa hiessä puurtaminen jääköön hänelle. Herrasmies kunnioittaa sopimusta myös urheilupelien suhteen.

Vuoden ladattava peli

Tänä vuonna ei tullut vastaan sen suurempia helmiä latausrintamalla, mutta DuckTales: Remastered aiheutti nostalgiaryöpyn minkä seurauksena yskin vieläkin kolikoita keuhkoistani. Tajuton soundtrack, nätti kuin kesämorsian ja ah… ihunaa nostalgiaa. Haastetta löytyy myös enemmän kuin tarpeeksi. Oikeastaan voisin antaa palkinnon DT:lle pelkästään alkuvalikon musiikkien takia.

Vuoden online-moninpeli

Dodiin, pikkuisen vaikeampi pala purtavaksi GTA:ta en ole ehtinyt pelaamaan, räiskinnät ovat kaupassa, joten palkinto on pakko jakaa Pokemon X:lle. Useampi ottelu on tullut netin kautta kokeiltua ja hyvin on toiminut. Haastajia on saanut maapallon jokaisesta kolkasta ja olen myös saanut turpaani useammalla mantereella. Pelissä siis.
.
Vuoden offline-moninpeli

Pikmin 3:n parissa saatiin kamun kanssa hyvät naurut pariinkin otteeseen ja tullaan varmasti saamaan myös tulevaisuudessa. Hedelmistä muodostui kultaakin kalliimpia ja taivaalta satoi (kirjaimellisesti) tulta ja tulikiveä avaruuskolonialistien niskaan. Vaikea uskoa, että niin vahvasti yksinpelipainotteisesta pelistä löytyy näin tasokas moninpeli. Muistan teitä, sankarivainajat. R.I.P.

Vuoden positiivisin yllätys

The Wonderful 101. En edes tiedä mitä sanoa. Onkohan missään pelissä meno ollut koko matkan ajan tällaista vuoristorataa? Nupit ovat koko ajan kaakossa, mutta loppupuolella ne revitään irti kojelaudasta ja ammutaan aurinkoon. Sangen mainio peli, etten sanoisi. Kamiyalle ja kumppaneille kudosta.

Vuoden pettymys

Petyinkö tänä vuonna johonkin? Kun sitä oikein miettii, niin en. Yksikään peli (mitä pelasin) ei aiheuttanut negatiivisia tunteita. Johtuu pitkälti siitä, että ei ole aikaa enää nykyään pelata paskoja pelejä.

E: Eilen kun levolle laskin luojani, niin keksin että yksi pelaamani peli aiheutti vatsanväänteitä. Sonic Lost World oli pettymys, vaikka siltä ei odottanut mitään. Kun lähtee kopioimaa Super Mario Galaxy-sarjaa, niin ei tarvitse päästä edes puoleen väliin laadussa, saadakseen kasaan hyvän pelin. Noh, Sega ei päässyt edes puoleenväliin. Keskinkertaisuus kukkii, niin sanoakseni.

Vuoden PS3-peli

PS3:n viimeinen vuosi ei ollut niin ankea kuin olisi voinut odottaa. Hyviä yksinoikeuksia saatiin useampia, mutta The Last of Usia ei voittanut edes Ghiblin animaatioarmeija. Tuhman Koiran paras peli, siis paras peli koskaan, on sukupolvensa ehdottomia helmiä ja merkki siitä, että pelit alkavat kasvaa aikuisiksi. Mitä mahtavat teinivuodet tuoda tullessaan…

Vuoden PS4-peli

Jaa’a. Ei ole tullut niin paljon PS4:n parissa vietettyä aikaa, että voisin tässä kategoriassa palkintoja jaella. Resogun, Killzone tai Knack. Noh, viimeinen olkoon huumorivaihtoehto.

Vuoden Wii U-peli

Haluaisin aivan todella palkita Pikmin 3:n, koska noh…. Pikmin 3 on upea peli. Silti, Super Mario 3D World on niin monessa suhteessa parempi, etten voi kuin heittää palkintoa kilpikonnien ykkösviholliselle. Kenties tästä pelistä kuullaan vielä pikkuisen lisää tällä listalla…

Vuoden Xbox 360-peli

MS on hieno yhtiö, mutta en ole ostanut vielä(kään) heidän konsoliaan. Elopien perheessä vietetään siis lahjatonta joulua. Sori.

Vuoden käsikonsolipeli

3DS, miten ihana voi konsoli ollakaan? Vehje sai enemmän kuin oman osansa vuoden hittipeleistä, mutta korkeimmalle korokkeelle nousee The Legend of Zelda: A Link Between Worlds. Jotenkin odotin, että ALBW olisi ”vain” käsikonsolipeli ja turvallinen jatko-osa. Nope. Kolmen parhaan joukossa kun rankkaan sarjan pelejä ja enemmän uusituksia sarjaan kuin 3D-Zeldoissa moneen vuoteen. ’Ristus.

THE Vuoden videopeli

Kaksi viikkoa sitten olin varma, että The Last of Usia ei voi kukaan kukistaa. Kunnes pelimaailman ikuinen movemberisti, kilpikonnien kauhu ja hallusinaatiosienien kalifi marssi olohuoneeseeni. Super Mario 3D World on kaikkea mitä piti ja kaikkea mitä en uskonut sen olevan. Ainakaan E3:n perusteella. Mikään muu peli ei tänä vuonna saanut nauramaan näin paljon, joten se lienee hyvä syy palkita italian LVI-asentaja.

Lainaus

Bonus 2: Vuoden pelialusta
3DS, ehdottomasti. Tästä ei voisi mitenkään olla eri mieltä.

Laitan tähän puumerkkini. Tajuton vuosi ollut käsikonsolien tämän hetkisellä kuninkaalla. Huhut käsikonsolien kuolemasta voidaan toivottavasti nyt kuopata.

Vuoden seikkailu/toimintapeli
Erittäin vaikea valinta. Voisin itse antaa palkinnon AC IV:lle, The Last of Usille ja GTA V:lle, mutta kun yksi pitäisi vain valita. Noh, AC IV on loistava peli ja se tarjoaa oikean seikkailun tuntua , kun seilaa Karibianmerellä ja kiertelee ympäriinsä tuntemattomia saaria keräten kaikki löydettävät tavarat. Mutta. Peli on Assassin's Creed, jossa on taas niitä samoja elementtejä kuin aikaisemmissa Assassin's Creedeissä, joten ääntäni en anna AC IV:lle, vaikka se loistava peli onkin. GTA V on erittäin hyvä peli, mutta tätä kategoriaa sen ei kuuluisi voittaa, koska GTA V:ta pelatessa itse en tuntenut missään vaiheeessa ''seikkailevan'' niinkuin AC IV:ssä. The Last of Us taas myös tuntuu seikkailulta yhdistettynä mukiinmenevä toiminta ja loistava tarina.

Vuoden ajopeli

-

Vuoden roolipeli

-

Paras strategiapeli

-

Paras räiskintäpeli

En ymmärrä, miten Bioshock Infinite voitti tämän kategorian VGX:ssä. Okei, peli on loistava ja ansaitsee kaikki hyvät arvosanansa mitä se on saanut, mutta pelissä on yksi huono puoli, ja se on juurikin pelin puuduttava räiskintä, jota on liikaa. Battlefield 4:n yksinpelistä voidaan olla montaa mieltä, itse olen nauttinut siitä munakkaasta räiskinnästä kun en ole seurannut juonta ollenkaan, enkä ilmeisesti ole kyllä menettänyt yhtään mitään. BF4:n moninpeli taas on niin täyttä rautaa bugeista huolimatta että en ymmärrä miksi bäfä ei voittaisi tätä kategoriaa.

Vuoden urheilupeli

Suomalaisena tottakai olen ostanut jokavuotisen änärin, ja sitä on tullut hakattua kavereiden kanssa netissä. En ole paljoa muita urheilupelejä pelkannut joten siksi NHL 14

Vuoden ladattava peli

Jos Wolf Among Usia voi äänestää vaikka onkin vasta yksi episodi tullut ulos niin ehdottomasti se. Telltale teki sen taas.

Vuoden online-moninpeli

Battlefield 4

Vuoden offline-moninpeli

-

Vuoden positiivisin yllätys

Ehdottomasti Assassin's Creed IV: Black Flag.
Vaisun kolmososan jälkeen en odottanut oikeastaan yhtään nelososaa. Mutta tuli heräteostoksena poimittua se kun kolmellakympillä sain, enkä pettynyt. Black Flag herätti pelisarjan takaisin henkiin tuomalla uutta ja samalla pysyen tutussa ja turvallisessa.

Vuoden pettymys

Aliens: Colonial Marines. Tarvitseeko edes perustella??!

Vuoden PS3-peli

Tähän kategoriaan ei missään nimeessä multiplattaria pidä valita, joten ainoat potentiaaliset ehdokkaat minun listallani ovat Beyond: Two Souls ja The Last of Us. Saattoi siellä alkuvuonna jotain muitakin hyviä exclusiveja olla, mutta nyt ei vain tule mieleen. Beyondin ja Last of Usin välillä valinta on helppo. Beyondin tarina ei ole mikään maata räjäyttävä ja pelattavuus on aika heikko. The Last of Usin tarina on taas kaikinpuolin erinomainen nousu- ja laskuvaiheineen. The Last of Usin pelattavuus ei ole kympin luokkaa mutta on se ainakin parempi kuin Beyondissa. Vastaus siis The Last of Us

Vuoden PS4-peli

Konsolin sain vasta tänään ja nyt kun softapäivitykset kohtapuolin ovat asentuneet niin aloitan vasta pelaamisen. Eli -

Vuoden Xbox 360-peli

En omista konsolia.

Vuoden käsikonsolipeli

-

THE Vuoden videopeli

Grand Theft Auto V on vain kokonaisuudeltaan paras peli tänä vuonna. Pelistä ei oikein mitenkään saa keksittyä pahaa sanottavaa.

Vuosi 2013 on ollut hieno pelivuosi, paljon kovempi mitä odotin. Nyt mielenkiinnolla kohti vuotta 2014. Elder Scrolls Online, Thief ja Watch Dogs tällä hetkellä odotetuimmat pelit itselläni.

Tänä vuonna ei valitettavaa kyllä omasta näkövinkkelistäni katsottuna julkaistu juurikaan sellaisia pelejä, joista olisin ollut housut märkinä jo kuukausia ennen julkaisua ja muutenkin peli jos toinen osoittautui loppumetreillä viimeistään ajavan ojaan siinä, mikä meikäläistä kiinnostaa, joten henkilökohtaisia suosikkeja on haastavaa valita tänä vuonna. Poikkeuksena se vuoden messias, joka täyttikin kaikki odotukseni.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Kuudestuhannesneljässadasseitsemäs zomie-survival peli julkaistiin kesällä kantaen nimeä The Last of Us, mutta se ei missään nimessä tule viemään tätä pystiä minun silmissäni. Lauseen alku jo kertoo syynkin. Liika on liikaa, vaikka miten olisi voissa paistettu ja kaikin puolin toimiva kokonaisuus. Arvostan sitä, että uskalletaan kokeilla uutta ja tämä Naughty Dogin uusin ei sitä minusta tarjonnut lähimainkaan niin paljon, kuin olisi voinut toivoa. Sen sijaan Tomb Raider alkuvuodesta oli jopa piirun verran edellämainitun studion Unchartedeita tiukempi setti. Tästäkin löytyy totta kai itkemisen arvoisia epäkohtia, mutta

Vuoden ajopeli
Prum prum. Vruuuuum. Taidetaan kaasuttaa suoraan seuraavaan kategoriaan, sillä tämän vuoden tarjonta ei saanut itseä ostamaan yhtään yhtä genren peliä.

Vuoden tasoloikkapeli
Sädemiehessä on se ongelmakohta, että en pidä tästä pelihahmosta en sitten yhtään. Putkimiestä taas en ole päässyt kokeilemaan, mutta voisin veikata tykkääväni siitä silti enemmän. Ääni menee kuitenkin hieman yllättäen pelille Ducktales: Remastered. Alkuperäiseen peliin tutustuin alunperin striimeissä, mutta muuten Disney-aiheiset lisenssipelit ovat hyvinkin tuttuja. Tätä tuli pelailtua elokuussa erittäinkin aktiivisesti ja vaikka kyseessä nyt onkin vain uusiversio, niin on siihen silti panostettu huikeasti.

Vuoden pettymys

Loppuvuoden päällimmäisenä pettymyksenä mielessä on uuden sukupolven julkkaripelit ja nyt puhun siis Knackista, Rysestä, Killer Instictistä ja Crimson Dragonista. Näitä pelejä odotti innolla ja mitä sieltä sitten tulikaan. Onneksi julkaisutarjontaa mahtui myös niitä parempia nimikkeitä, mutta silti täytyy sanoa, että odotukset jäivät täyttymättä. Toisaalta tämäkin perustuu lähinnä muiden reaktioihin, sillä itse olen vaan hipaissut uutta sukupolvea.

Pelinä Beyond: Two Souls veti suorituksen, joka jäi pahasti navan alle. Täytyy tämäkin tosin pelata ensin kokonaan läpi, jotta voi varamasti sanoa oman mielipiteen. Kuitenkin selvästi Heavy Rainin taakse jää.

Vuoden käsikonsolipeli

Kyllähän se koordinaatiston X ja Y -ulottuvuudet yhdistävä Pokemon X/Y on ehdottomasti. Guacamelee, Tearaway, Animal Crossing... näitä kun pääsisi vielä tesmailemaan, niin voisin paremmin voittajan julkistaa. Kaikenkaikkiaan huikea vuosi käsikonsoleilla takana. Uusi Killzonekaan Vitalla ei osoittautun (omien odotuksieni vastaisesti) ihan pökäleeksi tuotokseksi. Myös puhelinpuolella ainakin Plants vs. Zombies ilahdutti taas meikäläisen synkkiä syysiltoja.

THE Vuoden videopeli
Tähän pitää ladata vielä kunnon tekstiseinä.

Tässäpä omat valintani. Ovat ehdottoman oikeita.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Ennen rakastin genreä ja pelasin näitä aivan tuhottomasti. Ja pidänhän minä näistä edelleen. Vaan nyt kun käyn vuotta läpi ja yritän löytää genren edustajia, en löydä mitään. Yh. Vaan tarpeeksi kun kaivaa löytyy Tomb Raider. En ole ikinä ollut vanhojen raidereiden ylin ystävä. Tokihan alkuperäisiä tuli hakattua joskus naski-ikäisenä kaverin tietokoneella, mutta eivät nyt tuntuneet mitenkään kummoisilta. Tässä uusimmassa uudelleenkuvittelussa jokin kuitenkin iski kovasti. Ehkä se oli ne pienet metroidmaisuudet, joita peliin oli ripoteltu tai ehkä mielenkiintoinen tapahtumapaikka. Tai sitten Laran tissit.

Vuoden ajopeli
Olen yhtä hurjan hyvää motskaripeliä pelannut. Vaan koska Ride to Hell: Retribution on niin hirveätä kuraa, en aio mainita tähän kategoriaan mitään. Suosittelen kuitenkin jokaiselle, on vuoden tahattomasti hauskimpia videopelejä.

Vuoden tasoloikkapeli
Olen vielä Super Mario 3D-worldia säästellyt hieman myöhemmäksi. Sanottava se silti on, koska kyseessä on pelaamatta parasta.

Vuoden roolipeli
Idästä onkin tänä vuonna puhaltanut Eino-myrskyn veroiset ropepuhurit ja pitkin vuotta olemme saaneet nauttia toinen toistaan paremmista (j)rpg-peleistä. Atelier Ayesha, Pokemon X/Y, Fire Emblem: Awakening, Tales of Xillia, Devil Summoner: Soul Hackers, jopa onnistunut Final Fantasy -nettirope??.. Ja onhan sitä lännessäkin osattu, Shadowrun Returns vaikuttaa erinomaiselta, vaikka onkin vielä digitaalisessa backlogissa pölyttymässä. Voiton vie kuitenkin aivan näin vuoden loppuun julkaisunsa saanut Bravely Default, kertakaikkiaan aivan ihana ja mukava roolipeli, joka yhdistelee Final Fantasy vitosta ja ysiä ja parhautta sopivaksi coctailiksi.

Paras strategiapeli
Strategiapelejä on tullut muutamaa tänä vuonna pelattua. Kaksi suosikkiani eivät voisi olla kauempana toisistaan, mutta silti tipahtavat strategiapeli-kategoriaan ilman mitään ongelmia. Kesällä ilmestynyt vanhanmallinen lisälevy Brave New World Civilization V-peliin ei päästä edelleenkään otteestaan ja CivV onkin pyörinyt koneessa viikoittain jo kolmen vuoden ajan. Voiton vie kuitenkin huikea waifu-simulaattori Fire Emblem: Awakening. Yksinkertaisuudessaan todella monimutkaista (lol?) ja koukuttavaa vuoropohjastrategiointia eeppisellä tarinalla ja ihmissuhdekoukeroilla höystettynä. Tykkään.

Paras räiskintäpeli
Vaikken FPS-peleistä yleensä niin hirveästi perusta, ovat ainoat tänä vuonna pelaamani tämän vuoden puolella ilmestyneet räiskintäpelit FPS-pelejä. Pelaan first person shootteria ainoastaan kahdesta syystä: a) Siinä on todella hyvä tarina b)Se on Battlefield. Tänä vuonna pelaamani räiskintäpelit ovat Bioshock Infinite ja Battlefield 4. Molemmat ovat hyviä pelejä. Bioshock Infinitessä itse räiskintä on puuduttavaa ja kymmeniä kertoja pureskeltua höttöä, mutta pelissä on joitakin puoleensa vetäviä elementtejä: Elizabeth, tarina, ääninäyttely, Elizabeth, maailma, vigorit, Elizabeth... Bäfä neljä on ehtaa bäfää, eli parasta nettiräiskintää tällä maapallolla, mutta koska nautin Bioshock Infiniten hyvistä puolista niin suunnattomasti, täytynee äänestää sitä.

Vuoden urheilupeli
Käykö urheilupeliksi tappelupeli? Ei sitten. Tyhjää.

Vuoden ladattava peli
Kai tämän on oltava Guacamelee!. Hyvin tehtyjä metroidvanioita ei ole ikinä liikaa + luchadorit on siistejä. Shadowrun Returns lienee myös äärimmäisen hyvä peli, mutten ole vielä startannut ja en uskalla äänestää ilman kokeilua. Myös Wolf Among Us kiinnostaa.

Vuoden online-moninpeli
Bäfä on poken jälkeen parasta internetissä tapahtuvaa ajanvietettä. Äänestän siis Pokemon X/Y:tä, juksautinpas. Uusin höpömon ottaa kaiken irti 3DS:n nettiominaisuuksista ja keksii vielä päälle monta uutta tapaa käyttää niitä. Botteja kurmottaa vaikka vasemman käden pikkusormen kynnellä, mutta lihaa ja verta vastaan tarvitaan aivoja. Battlefield 4 on toki sekin ihan hiton hyvä, mutta odottelen hetken aikaa kunnes saavat ongelmat korjattua ja joukon lisämappeja kiertoon, ennenkuin pystyn pelistä täysin nauttimaan.

Vuoden offline-moninpeli
Tänä vuonna samalta sohvalta pelattavat moninpelit ovat jääneet ainoastaan yhden genren varaan, mikä kyllä sopii itselleni mainiosti kun kyseiselle genrelle ei ole omaa kategoriaa jaksettu antaa. Vuonna 2013 ilmestyi muutama todella mainio tappelupeli, joita on tullut hakkailtua silloin tällöin kavereiden kanssa (ja otettua hyvin kovaa turpaan...) Blazblue: Chronophantasman ja Jojo's Bizarre Adventuren japsiversiota on tullut kokeiltua jonkin verran, mutta eniten tämän vuoden puolella ilmestyneistä peleistä on tullut mätettyä Persona 4 Arenaa, vaikkei sitäkään nyt niin maan älyttömästi. Peli on kuitenkin kaikin puolin mukava mäiskintä ja ansaitsee ääneni.

Vuoden positiivisin yllätys
Ehkä Pikmin 3 ei ole se kaikista suurin yllätys, mutta ehdottomasti positiivisin sellainen kuitenkin. Yksi parhaita koko vuonna pelaamiani pelejä, jonka hankin Wii U:n mukana ainoastaan nostalgiasyistä: ensimmäinen Gamecube-pelini oli niin ikään Pikmin. Muistan tykänneeni kovasti alkuperäisestä Pikministä, mutta kakkonen tuli syystä tai toisesta skipattua. Uusimman Pikminin pariin tulin melko nolla-odotuksin, mutta kuitenkin toiveikkaana. Peli onnistui olemaan vielä paljon parempi kuin olin kuvitellutkaan. Kontrollit ovat täyttä rautaa Wiimotella ja multitaskaaminen toimii padin ansiosta. Viis kautta viis.

Vuoden pettymys
Mihinkähän sitä nyt olisi pettynyt. Huonoja pelejä vuoteen mahtuu, mutta mikään ei ole pettänyt odotuksia.

Vuoden PS3-peli
Nyt tulee yllätysveto. Vuoden paras pelaamani PS3-peli on Hatsune Miku: Project DIVA F. En väitä että muutkaan pelit olisivat paskoja, mutta tämä nyt vaan on paras ja lähestulkoon ainoa. (Ja muut pelaamani pelit sattuvat olemaan hämäriä japsimätkintöjä, joita ei ole edes vielä julkaistu lännessä... : D) Last of Usia tekisi todella kovasti mieli pelata, ehkä joskus tulevaisuudessa.

Niin ja onhan Project DIVA oikeasti todella toimiva ja pirteä rytmipeli, ei siinä mitään.

Vuoden PS4-peli
En voi tietää.

Vuoden Wii U-peli
Pikmin 3 on loistava, Mariokin on luultavasti loistava. Wonderful 101 on demon perusteella valloittava. Vaan kun saattuu olemaan niin, että The Legend of Zelda: Wind Waker on yksi kaikkien aikojen parhaista peleistä ja pelin definitiivinen versio (lolol) löytyy Wii U:lta.

Vuoden Xbox 360-peli
Persona 4 Arena. En tänä vuonna pelannut omalla boxillani yhden yhtä peliä ja kesällä laite sai tehdä tilaa Wii U:lle ja mennä kaappiin pölyttymään. Personaa pelasin kuitenkin kaverin luona ja se on hiton hyvä peli.

Vuoden käsikonsolipeli aka vuoden 3DS-peli
Nintendon kannettava sai vuoden aikana tuutin täydeltä hyvää pelattavaa. Paras näistä on ehdottomasti kuitenkin hieman puskistakin tullut Bravely Default...

THE Vuoden videopeli
Bravely Defaultille uskallan tässä vaiheessa antaa myös vuoden videopelin tittelin. Bioshock Infinite ja Fire Emblem jäävät nuolemaan näppejään. GTA:sta ei edes puhuta. Bravely Default on niitä pelejä, jotka palauttavat uskon perinteiseen videopelaamiseen ja kaltaiselleni menneisyydessä rypevälle klassisia jropeja rakastavalle heppulille peli maistuu paremmalta kuin mikään muu tänä vuonna julkaistu peli. Kyseessä on paras Final Fantasy -peli sitten FF9:n ja monilta osin paljon parempikin peli. Älä anna hassunkurisen nimen ja FF-etuliitteen puuttumisen hämätä, kyseessä on ehta vanhan koulukunnan Final Fantasy Phoenix Downeineen kaikkineen. Suosittelen kovasti.

Vuoden seikkailu-/toiminta peli
Tämän tittelin anastaa omasta mielestäni helposti Tomb Raider. Nuoren ja aloittelevan arkeologin, Lara Croftin uutta tulemista pelasin oikein mielellään. Toiminta oli todella hauskaa(jousi ja ääenvaimennettu pistooli <3), eikä räiskintää ollut omasta mielestäni liikaa. Myös paikkojen tutkiskelu kiipeilemällä samalla eri varusteita käyttäen suorastaan huusi sitä perinteistä seikkailun meininkiä. Koko reissu oli myös todella hyvin rytmitetty. Välillä ihastellaan lumisia maisemia radiotornin huipulta, jonka jälkeen paetaan putoavaa rahtilentokonetta.
Historian opiskeliajana pelin miljöö oli erittäin mielenkiintoinen[spoiler] olen saanut se käsityksen, että Kunigatar Himiko on ollut oikeasti olemassa[/spoiler] ja Laran viittaukset Japanin eri aikakausiin, sekä II maailmansodan aikaan toivat myös sitä kaivattua fiilistä, että nyt ollaan historiantutkijan matkassa.
Tämä oli kyllä omalle kohdalle vuoden odotetuin peli. Laran brittiaksentti on jotain aivan ihanaa. :D

Paras räiskintä
Tässä kategoriassa voiton vie loistava Bioshock Infinite. Itse pelistä minulla ei ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia.Se jäi varmaan kaiken Tomb Raider hypen alle. No pelin kumminkin hommasin julkaisussa ja en kyllä kadu yhtään. Lentävä, alkuperältään utopiaksi tarkoitettu Columbia on erittäin mielenkiintoinen miljöö. Se huokuu todella elävällä tavalla 1900-luvun Yhdysvaltoja, rotuerottelua, eugeniikkaa, Perustamiskauden isien rinnastamista jumaliin jne... Peli käynnistyy hieman hitaasti, mutta sitten kun Elisabeth lähtee mukaan niin peli on hahmojensa osalta silkaa timanttia. Bookerin ja Elizabethin sanailua katsoo oikein mielellään, ja on suuri ilo nähädä, kuinka näiden kahden hahmon suhde lujittuu loppua kohden.
Loppu oli myös parhautta. Se jäi kyllä mieleen pitkäksi aikaa, ja huomasin pyöritteleväni sitä mielessäni tauolla töissä. Tulihan sitä yksi kaaviokin piirrettyä :D
Räiskintä on myös hyvin toteutettu, ei ehkä paras mahdollinen, mutta vigorien ja aseiden kanssa oli hauska kikkaila. Sitä tunnetta kun nostat vihut ilmaan leijumaan ja napsit ne yksitellen haulikolla alas.

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikkapeli
-

Vuoden roolipeli
Harmikseni en ehtinyt pelata tuota Bravely Defaulttia, joten tämän kategorian voittaa yllättävästi Kingdom Hearts-HD 1.5 ReMIX. Mitäpä tähän sanoisi. Parahampia roolipelejä, mitä olen koskaan pelannut. Periaatteessa tähän voisi listata kaikki podcastissani mainitsemat asiat( jakso 79: Sydänten Valtakunta, kuunnelkaa se ja antakaa palautetta! ), mutta en mahda sitä nyt tehdä. Käyn vähän lyhemmin tämän läpi, elikkä:
Yoko Shimomuran luoma KH -univesumin äänimaailma on loistavuutta. Se on sekoitus veikeitä Disney mallisia hyväntuulisia kappaleita, sekä painostavampia ja synkempiä ääniä.
Tarina on mukaansatempaava, aluksi alkaen kadonneiden ystävien etsimesestä aina suurempaan, tarkoiteettuun kohtaloon asti.
Toiminta on sarjan parhautta, jonka olen jo moneen kertaan mahtanut mainita. Heartless-vihollisten kurmottaminen avaimen muotoisella miekalla samalla loitsuja käyttäen, on aina yhtä hauskaa. Taidot joutavat koetukselle pelin pomotaisteluissa, jotka erikoisuudellaan ovat ikimuistoisia. Kuka voisi unohtaa taistelua Cerberusta tai legendaarista Sepirothia vastaan? :)
Kukapa olisi uskonut, että tästä Final Fantasyn ja Disneyn sekasikiöstä olisi tullt näin toimiva tapaus? Sora, Aku ja Hessu ovat todella toimiva kolmikko.

Paras strategiapeli
-

Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli
Tähän kategoriaan valtiaaksi julistautuu kukapa muu kuin Iso Paha Susi, eli Wolf Among Us. Noire henkinen miljöö ja Bibgy Wolfin karisma yksinään voisivat nostaa jo tämän tähän. Kuitenkin mukaan lisätään vielä tunnelmallinen soundtrack http://www.youtube.com/watch?v=FbX59fD8xi4, mielenkiintoiset hahmot, satuolentojen mytologiaa sekä salapoliisi työskentelyä. Voiko parempaa toivoa? Innolla odottelen, että pääsen taas syventymään murhamysteerin pariin.

Vuoden online-moninpeli
-

Vuoden positiivisin yllätys
-

Vuoden pettymys
-

Vuoden PS3-peli
The Last of Us aivan ylivoimaisesti. Peliä olin mielenkiinnolla odotellut pitemmän aikaa, ja kyllä odotus jälleen kerran palkitiin. Joelin ja Ellien matka halki romahteneen siviilisaation herätti kyllä monenlaisia tuntemuksia ilosta suruun asti. Näillä kohdilla voisin avata tätä hiukan:[spoiler] Silloin kun Ellien ja Joelin ajavat kolarin väijytyksen takia. Kun Ellie revitään autosta ulos ja Joel pääsee irti toisen vihu otteesta ja huuta: "I`ll show you!" Ellietä kuristavalle tyypille. Ajattelin aivan samalla tavalla, että et saatana koske haänne. Peli sai minussa syntymään kiintymyksen ja huolenpidon Ellietä kohtaan. Halusin Joelin tapaan suojella tätä pientä tyttöä. Toinen kohta oli kyllä ylivoimaisesti se, kun Joel lävistyy siihen metaalitankoon. Hän vaappu voimansa menettäneenä ja Ellien tukemana epätoivoisessa tilanteessa eteenpäin. Näillä main minulla alkoi jo hieman huuli väpättää ja mietin oliko tämä loppu? Eli lyhenettynä kysessä on peli, joka sai minut tuntemaan erillaisia asiota sitten Mass Effect 3:en. Tämä on jo itsessään huikea saavutus.[/spoiler]
Toiminta on tehty pelissä hyvin, ja on varaa valita eri lähestymistapoja. Tarvikkeiden vähäisyys vaikeimilla vaikeustasoilla antaa vielä sitä kaivattua epätoivoista fiilistä.
Lopun kruunaa oiva soundtrack, joka on mukana luomassa ympäristö romahtaneesta ihmiskunnasta.
Kiitoksia Tuhma Koira!

Vuoden PS4-peli
-

Vuoden Wii U-peli
-

Vuoden XBOX-360-peli
-

Vuoden käsikonsolipeli
-

THE Vuoden peli
Tästä kävin sisäistä kammppailua pitkään, mutta lopulta voiton vie Bioshock: Infinite. Asiat mitkä saavat minut valitsemaan tämän vuoden teokseski ovat mm aiemmin maintsemani kiinnostava miljöö, hahmot(Lutecen sisarukset), soundtrack sekä parhaimpana tarinan arvaamattomuus. Olin pelin keskivaiheilla ihan varma mitä seuraavat juonenkääntet tulevat menemään, mutta Kevin Levine ja kummppanit käänsivätkin asiat päälaelleen. Juuri tämä on myös osa sitä, minkä takia pidin Infintestä niin paljon.
Tietenkin myös aina ihanainen Elizabeth ja hänen älykkäät huomionsa ympäröivästä maailmasta ja ajasta.
Bookeria ja Elizabethia jään todellakin kaipaamaan

Lopetan massiivisen tekstini lainaamalla Infiniteä:
Elizabeth: "Booker.. are you afraid of God?"
Booker DeWitt: "No, but I am afraid of you."

Kiitos ja anteeksi

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

Bioshock: Infinite. Pelistä diggailin suhteellisen paljon, vaikkei se aikaisempien Bioshockkien tasolle syystä tai toisesta yltänytkään. Räiskintäosuudet pelissä eivät olleet sitä parasta antia, joten en sitä kyseiseen kategoriaan viitsi laittaa, niinkuin monet ovat näemmä tehneet.

Vuoden ajopeli
Vhrum...

Vuoden tasoloikkapeli

-

Vuoden roolipeli

-

Paras strategiapeli

-

Paras räiskintäpeli

Sehän on Call of Duty: Hos... Ghosts! Vastoin kaikkia ennakkoluuloja, peli on osoittautunut vallan mainioksi viihteeksi. Ainakin kun pelaa ainoaa ja oikeaa miesten pelimuotoa: Search & Destroyta. Ilmeisesti muut eivät ole olleet niinkää samaa mieltä, kun katselee pelaajamääriä...

Vuoden urheilupeli

Koripallo.

Vuoden ladattava peli

Eipä niitä pelejä tainnut tänä vuonna tulla ladattua kovinkaan montaa. Magic 2014 ja Wolf Among Us. Molemmat loistavia, mutta toinen nyt kuitenkin vain vuosipäivitys, joten ääneni annan Wolf Among Ussille.

Vuoden online-moninpeli

Voiton tällä saralla vie iisisti: Splinter Cell: Blacklist. Pelissä oli paljon vikoja. OP välineitä, host migrationit loistivat poissaolollaan, respat tasoa cod ja kenttiä oli vain kourallinen. Silti. Tätä pelatessa oli huisin hauskaaa, varmaan juuri siksi ettei se ollut perus cod/bäfä ammukaikkimikäliikkuu settiä. Ehei. Peli, missä pitää yrittää pysyä vastustajan taskulampulta piilossa. Huikeaa. Sääli että pelaajat sieltä aika hyvin ovat jo kaikonneet, mitä luultavammin yllämainituista syistä johtuen. Siitä huolimatta paras nettipeli vuosiin. Tälläistä lisää jatkossa. (paremmin tehtynä). Kiitos.

Vuoden offline-moninpeli

En omista ystäviä..

Vuoden positiivisin yllätys

Hmm.. Ghosts ja Blacklist olivat itselle lähinnä heräteostoksia. Kummaltakaan en odottanut juuri mitään. Molemmat kuitenkin osoittautuneet varsin viihdyttäviksi pakkauksiksi. Annetaan nyt kuitenkin tästäkin ääni Splinter cell: Blacklistille, hienosta yrityksestä tehdä.. tai ainakin tuoda ainakin takaisin jotain uutta.

Vuoden pettymys

Gears of War: Judgment Nettipeleinä Gearssit ollut aina mahtavaa viihdettä. Kahta ensimmäistä osaakin tuli väännettyä vaikka kuinka paljon netissä, vaikka pelaajien löytäminen, nettikoodi ja jäätävä "hosti etu" olivatkin läsnä. Niissä oli sitä jotain mikä puuttui muista peleistä. Munaa. Äijääkin äijemmät pelihahmot silpomassa toisiaan moottosahalla, samalla kun itse huutelee sivistyssanoja mikkiin. Priceles. Mitä teki judgment. Kusi vittu kaiken. Heitetään symmetriset mapit roskiin. Sinne samaan koppaan myös "DBNO" sekä locusteilla pelaaminen. Joo. Mapataan kaikki toiminnot myös ihan vituilleen ja laitetaan mahdolliseksi vielä hyppiä korkeelta, niin codeissakin jo vuosia kuolleita aivosoluja aiheuttaneet "taitoampujat" saadaan tutustutettu myös Gearssin saloihin. Jeps. Enkä vissiin ollut yksin mielipiteeni kanssa, kun 1 - 2kk julkkarista, niin päivällä pelaajia ~80. Ei näin.

Vuoden PS3-peli

En katsele blurayta.

Vuoden PS4-peli

^^

Vuoden Wii U-peli

Wii who?

Vuoden Xbox 360-peli

Missä oli mun yksinoikeudet? Gearssia en suostu tähän laittamaan.

Vuoden käsikonsolipeli

Lol.

THE Vuoden videopeli

Kyllä se varmaan sitten on GTA V. Yksinpelinä loistava. Paransi varmaanki joka osaalueella, vähän vaisuksi jääneeseen neloseen verrattuna. Nettipeli nyt on mitä on, mutta single on rautaa. Niinkuin monet jo sanoneetkin, niin hieno lopetus menneelle sukupolvelle.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

Tomb Raider. Erittäin tyylikkäästi tehty reboot sarjalle. Grafiikka oli hienoa ja ääninäyttely ja mocap erinomaista. Pidin erittäin paljon open world-tyylisestä pelisuunnittelusta jonka ansiosta pidin pelistä jopa enemmän kuin yhdestäkään Uncharted-sarjan pelistä. Ja tietenkin Lara on viehättävä sankaritar ;)

Vuoden ajopeli

DigiExpoilla testailin Forza 5:aa mutta koska sitä ei julkaista Suomessa kuluvan vuoden puolella, sitä en voi äänestää… :(

Vuoden tasoloikkapeli

Vuoden roolipeli

Pokemon X/Y (tai no Y,koska omistan sen). Pienestä olen pitänyt Pokemon-sarjan peleistä ja tämä ei ole poikkeus. Sarja tuotu hyvin 3D:hen vaikka sitä olisi voinut käyttää enemmän.

Paras strategiapeli

Company of Heroes 2. Kovin strategiapeli sitten ensimmäisen CoH:in. Jatko-osa on entistäkin hiottu ja fysiikkamallinus on täydellistä. Yllättävän yksityiskohtainen strategiapeli.

Paras räiskintäpeli

BioShock Infinite. Tästä pelistä on jo kaikki mahdolliset ylistyksey kirjoitettu ja yhdyn kaikkeen: täydellinen ääninäyttely, erinomainen gameplay, erittäin hieno arkkitehtuuri ja helvetin hyvä tarina. Enough said.

Vuoden urheilupeli

Harrastan oikeaa urheilua en virtuaalista :D

Vuoden ladattava peli

The Wolf Among Us. Telltale Games ei petä jälleen. En ole ehtiny vielä kokeilla TWD:n kakkos kautta mutta tämä uusi sarja vaikuttaa erittäin lupaavalta. Pelissä on yhdistetty kaksi lempiaihettani: murhamysteeri ja satuolennot. En ole sarjakuvaa lukenut mutta tämän perusteella voisin metsästää käsiini muutaman numeron.

Vuoden online-moninpeli

Battlefield 4. No question about it. Bäfä tarjoaa aina sen aidon oikean virtuaalisen sodankäynnin eikä uutukainen ole poikkeus.

Vuoden offline-moninpeli

Diablo 3 (konsoli). Erittäin hyvin toteutettu käännös jota pelataan parhaiten co-op-tilassa kaverin kanssa samassa huoneessa.

Vuoden positiivisin yllätys

Metal Gear Rising: Revengeance. Yllätti todella positiivisesti. En kyllä epäillyt että Platinum Games tyrii hack n’ slash pelin koska onhan heillä hyvä tausta niissä. Ainoa huolinaihe oli että tämä on Metal Gear- sarjaan kuuluva peli. Mutta huolet lähti ensimmäisen puolen tunnin aikana.

Vuoden pettymys

Ei tule mieleen mitään pettymystä jota olen pelannut…

Vuoden PS3-peli

The Last of Us. Vihdoinkin! Olen odottanut tälläistä peliä jo pitkään ja se on vihdoinkin täällä. Helvetin hyvin yhdistää elokuvamaista tarinankerrontaa ja peliä. Ja pelin aiheet ovat myös erittäin hyviä. Vihdoinkin peli kypsälle mielelle.

Vuoden PS4-peli

ööö

Vuoden Wii U-peli

ööööööööö

Vuoden Xbox 360-peli

Vaikka ei ole yksinoikeus niin laitan silti tähän koska boxilla pelailen silti. Grand Theft Auto V. Tämä peli ei esittelyjä kaipaa.

Vuoden käsikonsolipeli

Killzone vai Pokemon…. Sisäinen lapsi huutaa Pokemon X/Y (tai no Y)!

THE Vuoden videopeli

Niin monta hyvää peliä mutta vain yksi erottuu joukosta: BioShock Infinite. Pelin kauneus loistaa alkumetreiltä ja kaikki ideologiat yms jutut ovat asioita joita harvoin esitellään peleissä. Myös rakennusten arkkitehtuuriin peleissä ei panosteta niin paljon mutta tämä peli on kuin suuri maalaus. Toki GTA V ja Last of Us ovat todella hyviä pelejä ja ansaitsevat myös GOTY-palkintoja mutta omalle kohdalle iski Infinite kovemmin, siinä on vain sitä ”jotain” mitä muissa peleissä ei ole.

Eipä ole tänä vuonna pahemmin tullut pelejä ostettua, erityisesti moni iso titteli jäänyt pelaamatta.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Batman Arkham Origins Rocksteadyltä viedyllä kaavalla uuden studion yritys. Ei yhtä hyvä kuin edelliset, mutta uusi juoni ja parempi toiminta tuo iloa. Muuten olisi ollut ehkä Bioshock, mutta sen toiminta nyt oli täyttä pakkopullaa.

Vuoden ajopeli

Vuoden tasoloikkapeli
Angry Video Game Nerd Adventures loistavaa haastavaa tasohyppelyä tutun Youtube-persoonan innoittamana.

Vuoden roolipeli
Paras strategiapeli
Paras räiskintäpeli
Vuoden urheilupeli

Vuoden ladattava peli
Far Cry 3: Blood Dragon kasaritunnelmalle naureskeleva toimivan mekaniikan isoveljeltään lainaama loistava peli. Michael Biehnin ääniroolille iso plussa.

Vuoden online-moninpeli
Vuoden offline-moninpeli

Vuoden positiivisin yllätys
Far Cry 3: Blood Dragon puskista aprillipäivänä ilmoitettu peli, jota luultiin jo vitsiksi osoittautui loistavaksi tekeleeksi.

Vuoden pettymys
Batman Arkham Origins vaikka loistava peli olikin kyseessä, pelistä puuttui tietty tunne. Rocksteadyn ymmärrys hahmoa ja universumia kohtaan ei ollut studiolla hallussa. Miinusta täysin typerälle season pass -kikkailulle.

Vuoden PS3-peli
Vuoden PS4-peli
Vuoden Xbox 360-peli
Vuoden käsikonsolipeli

THE Vuoden videopeli
Batman Arkham Origins. Pettymyksestään huolimatta vedän villin kortin. Yhä toiminta toimii ja Batman mörisee. Tapahtumat olivat kiinnostavia ja juoni piti paketin kasassa. Peli vilisee tuttuja rikollisia ja viittauksia tapahtumiin. Peliä uudistettiin, mutta ehkei suuren yleisön mielestä tarpeeksi. Potentiaalia jäi muutenkin lunastamatta. Kuitenkin näen täysin ristiriitaisena pelin saaman kohtelun arvosteluissa. Peli sai ankaraa kritiikkiä samanlaisuudestaan edeltäjiinsä ja arvosanaskaala pyöri 7-8 paikkeilla. Samaan aikaan Battlefield ja COD tulevat markkinoille riskejäottamattomana vuosipäivityksenä ja kas kummaa eipäs samanlaisuus haittaakkaan niin paljon.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

Helppo valinta: Tomb Raider. Peli on loistava seikkailupeliksi toimivan tasoloikinnan ja salaisuuksia täynä olevan avaran pelimaailman ansiosta. Toiminnan puolella kaikki toimii myös hyvin. Jousipyssyllä tähtääminen ja muilla aseilla räiskiminen vihollisjoukkoja vastaan oli paljon viihdyttävämpää, kuin Uncharted -pelisarjan puuduttavat räiskintä osuudet. Pakko on myös kehua pelin välianimaatioiden ja pelikuvan välistä siirtymää, joka tuntuu hyvin huomaamattomalta ja luonnoliselta kaiken toiminnan keskellä.

Vuoden tasoloikkapeli

3D-tasoloikkien suurena ystävänä äänestän Super Mario 3D Worldia. Pelin graafinen ilme on mukavan värikäs ja kenttäsuunnittelu onnistuu aina yllättämään pelin edetessä. Mikään taso ei tunnu liian itseääntoistavalta, sillä peliin on tasaisesti sekoitettu uusia mekaniikkoja. Uudet power upit ovat myös hauska lisä, erityisesti kissapuku, joka tuo uusia ulottuvuuksia tasoloikintaan.

Vuoden roolipeli

Pitkäaikaiselle Kingdom Hearts -fanille vuoden roolipeli on ehdottamasti Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX. Olin jo useita vuosia haaveillut KH: Final Mixin ja Re:Chain of Memoriesin pelaamisesta ja tänä vuonna sain viimeinkin mahdollisuuden! Tahkosin Final Mixin läpi jo julkaisuviikonloppuna palavasta innosta tohkuen. Pelin magia ei ole kadonnut mihinkään, vaikka olen pelannut pelin läpi useita kertoja PS2:lla. Ensikosketus Re:CoM:iin tuntui aluksi itseääntoistavalta Final Mixin läpäisyn jälkeen, mutta pelin oma taistelusysteemi tuo silti mukavaa vaihtelua sarjaan.

Paras räiskintäpeli

Harmaat räiskinnät eivät ole mun juttu. Onneksi tästä genrestä löytyy joskus myös paljon mielenkiintoisempia tapauksia, kuten Bioshock Infinite. Räiskiminen tässä pelissä on hyvin viihdyttää, varsinkin vigors-voimien ansiosta, jotka tekevät taisteluista vähintäänkin mielenkiintoisia. Propsit vielä komeasta pelimaailmasta ja hyvästä tarinasta.

Vuoden ladattava peli

En ole hirveästi tänä vuonna lataillut pelejä konsolien latauspalveluista, mutta DuckTales Remastered oli yksi niistä harvoista peleistä, jonka latasin konsolini sisuksiin tänä vuonna. En ollut koskaan aiemmin pelannut alkuperäistä NES-versiota, mutta olin tietoinen pelin suuresta suosiosta pelaajien keskuudessa. Niinpä päädyin lataamaan remasteroidun version, koska halusin ottaa selvää tämän kulttipelin suosiosta. Peli on oikein hyvää old school tasoloikkaa, jossa riittää haastetta varsinkin minunlaiselleni nyybälle.

Vuoden positiivisin yllätys

E3 2013 -messuilla Nintendo julkisti Wii U:lle Super Mario 3D Landin seuraajan: Super Mario 3D World. Peli ei aluksi vakuuttanut minua ollenkaan nähdyn kuvamateriaalin perusteella. Peli näytti liian perinteiseltä Mario-tasoloikalta, eikä uusi kissapuku myöskään auttanut asiaa. Tälläkö Nintendo aikoo taistella Wii U:n heikkoja myyntejä ja next gen -konsoleita vastaan? Kuitenkin syksyllä Nintendo puski pihalle uutta kuva- ja videomateriaalia pelistä, mikä alkoi pikku hiljaa nostamaan kiinostustani peliä kohtaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun pelin ensimmäiset arviot ilmestyivät eri pelisaiteille, olin vakuuttunut ja hankin pelin jouluksi.

Vuoden pettymys

Isoin pettymys tälle vuodelle oli maailman ensimmäinen jukisuudessa näytetty PS4-peli: Knack. Knack oli aluksi meikälle pidemmän aikaa se kiinostavin PS4-julkaisupeli, mutta kun pääsin peliä testailemaan Digiexpoilla ja ensimmäiset peliarviot julkaistiin, oli pettymys suuri.

Vuoden PS3-peli

PS3-yksinoikeus tarjonta oli yllättävän suuri tälle vuodelle, vaikka PS4 oli uhkaavasti tekemässä tuloaan. Näistä kaikista peleistä pidemmän korren veti Naughty Dogin uutukainen The Last of Us. Pelin tarina ja hahmot ovat hyvin elokuvamaisia ja meno oli muutenkin astetta vakavampaa, kuin Uncharted -pelisarjassa. Räiskiminen pelissä oli välillä todella haastavaa vihollisten fiksun tekoälyn ja vähäisen ammusmäärän ansiosta. Yritinkin usein välttää taisteluita etenemellä hiljaa tappaen vihollisia yksi kerrallaan. Tämä peli on ehdottomasti yksi PS3:n ja vuoden parhaista pelistä.

Vuoden PS4-peli

PS4-julkaisupeli tarjonnan paras ja pelatuin peli oli itselleni Assassin's Creed IV: Blag Flag. En odottanut aluksi peliltä yhtään mitään, varsinkin AC3:sen aiheuttaman pettymyksen jälkeen. Peli oli kuitenkin mukava piristysruiske AC-sarjaan, sitten Brotherhoodin. Pelin suuri koukku oli itselleni avomeren kartoittaminen ja sen tutkiminen. Laivataistelut olivat myös paljon parempia ja eeppisempiä, kuin AC3:ssa. Perinteiset stealth-osuudet toimivat myös edelleen hyvin, vaikka salakuuntelu ja jatkuva varjostaminen alkoi vähitellen kyllästyttämään.

Vuoden Wii U-peli

Ehdottomasti Super Mario 3D World, jos omistat konsolin, on tämä peli pakkohankinta. Enemmän mietteitä pelistä löydät tekstin yläpuolelta.

Vuoden Xbox 360-peli

Konsolin pelatuin peli tänä vuonna oli ylivoimaisesti Grand Theft Auto V. Tämä oli meikälle se ensimmäinen kunnon GTA-kokemus. Olen testaillut sarjan aikaisempia pelejä, mutta ne eivät ole koskaan uponnut meikäläisen kalloon. Innostuin kuitenkin pelamaan sarjan uusinta peliä suuren hypen innoittamana ja hyvältähän se maistui. Suuresta ja avoimesta pelimaailmasta löytyy paljon tekemistä aina pää- ja sivutehtävistä eri aktiviteetteihin. Kolmen päähahmon välinen vaihtelun ansiosta tarinassa on hyvin lajaa ja mielenkiintoinen hahmokaarti.

Vuoden käsikonsolipeli

3DS oli kerrännyt pölyä jo pidemmän aikaa, mutta Animal Crossing: New Leaf onnistui palauttamaan minut takaisin taskukonsolin ääreen. Peli oli alkuinnostuksen aikana äärimmäisen koukuttava. Pelaamisesta tuli yllättäen päivittäinen rutiini, kun oli pakko päästä takaisin omaan kaupunkiin seuraamaan päivän tapahtumia, hoitaa pormestarin askareita ja kunnostamaan omaa taloa.

THE Vuoden videopeli

2013 tullaan varmasti muistamaan erinomaisena pelivuotena. Hyviä pelejä on riittänyt aina keväästä syksyyn. Vuoden kohokohta oli itselleni jo Vuoden seikkailu/toimintapeli kategoriassa mainittu Tomb Raider. Itselläni tulee harvoin sellaisia pelejä vastaan, jonka aikana arki ja tunnit katoavat pelin parissa. Lara Croftin selviytymistarinaa oli jännittävä kokea ja seurata alusta loppuun. Tykkästyin Laran hahmoon ja meikälle teki välillä pahaa seurata hänen vastoinkäymisiään, varsinkin pelin erittäin raakoissa kuolinanimaatioissa, joita oli välillä ikävä seurata ja ne aiheuttivat meikälle usein huonoa omatuntoa. Tarina ja hahmot eivät ehkä olleet parhaamasta päästä, mutta taistelut vihollisjoukkoja vastaan ja pelimaailman tutkiminen oli minusta erittäin mukavaa ajanvietettä. Peli ansaitsee ehdottomasti jatko-osan ja enemmän arvostusta.

Tämä vuosi oli pelien osalta paras vuosi koskaan, niin paljon loistavia teoksia tuli myyntiin. Nyt onkin sitten aika valita ne kovimmat.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Ehkä se hankalin valinta tänä(kin) vuonna. Onhan kuitenkin kyseessä oma lempigenre. Valintaa jouduin pohtimaan Devil May Cryn, The Last of Usin ja Tomb Raiderin välillä. Näistä kuitenkin The Last Of Us teki kovimman vaikutuksen. Jos olisi haettu pelkkää parasta toimintapeliä, niin DmC olisi ollut se valinta. TLOU oli se peli, mikä viimeistään nosti sen arvostuksen ja lupauksen varmaan laatuun jatkossa. Peli oli tunnelmaltaan todella hyvä ja tarina sai uppoutumaan peliin. Ehdottomasti myös sukupolvensa parhaimpia teoksia.

Vuoden ajopeli
Eipä tullut virtuaaliajeltua tänä vuonna uusia ajelupelejä.

Vuoden tasoloikkapeli
Kahden taisto, Rayman Legends vai positiivisesti yllättänyt Puppeteer, todella hankala päätös tämäkin. Sillä molemmat ovat olleet sitä parasta perinteistä tasoloikkaa moneen vuoteen (screw you super-mara!). Rayman Legends kuitenkin vie niukasti yhden Lumin verran. Sisältöä pelissä oli julmetusti ja peli oli sitä samaa timangia ja hieman parempana kuin jo loistava Origins, mikä meni aikoinaan pelattavuudessa jopa Mario-pelien ohitse. Musiikkikentät oli silkkaa neroutta ja haasteitakin tuli pelattua monen monta kertaa. Hatunnoston arvoinen suoritus kuitenkin Puppeteerilla, mikä oli oikein piristävä peli genressään.

Vuoden roolipeli
Fire Emblem: The Awakening oli sen verran kutkuttavan jännittävää ja loistavaa taktiikkaropea, että menee Tales of Xilliankin ohitse. Bravery Defaultia en ole pelannut vielä tarpeeksi. FE on ollut jo pitkään Nintedon pelisarjoista se oma suosikki, vaikka en olekkaan vielä kun pelannut paria peliä itse ja sivustakatsojana ollut parissa muussa osassa. Awakening oli kuitenkin taas sitä mainiota ja tuttua Fire Emblemiä.

Paras strategiapeli
Fire Emblem voidaan laskea mun mielestä ihan yhtä hyvin tähänkin genreen, joten sille voitto siis.

Paras räiskintäpeli
Bioshock Infinite oli etukäteen odotetuin peli tälle vuodelle, ja kyllähän se ne lupaukset pitikin. Toiminta oli riittävän hyvää, mutta tarina ja tunnelma taas olivat ihan omaa luokkaansa räiskintäpeleissä. Ja ne ensihetket Columbiassa, aaahh.

Vuoden urheilupeli
Uuden sukupolven FIFA 14 onnistui koukuttamaan ensimmäisestä pelistä asti. Ii, äm ja oo parasta futista sitten PES5:n. Ja uusi sukupolvi näkyy valikoissa hemmetin hyvin. Hyvä tuntuma myös pelikentällä.

Vuoden ladattava peli
Torilla tavataan! Resogunista tuli heti odotetuin ps4-peli Digiexpojen jälkeen. Sen verran se vakuutti. Ja nyt päässyt omissakin tiloissa omalla pleikalla pelaamaan, niin onhan se hemletin koukuttava ja palkitseva peli. Vielä omat taidot sen verran surkeat, että en ole experiencidecedillä päässyt peliä läpi.

Vuoden online-moninpeli
Rayman Legendsin päivä - ja viikkohaasteet, sillä eipä muuten tullut pelailtua onlinessa.

Vuoden offline-moninpeli
Ei mul oo kavereit

Vuoden positiivisin yllätys
Tomb Raider osoittautui juuri niin hyväksi kuin halusin olettaakin, ja hieman enemmän. En ole juuri koskaan pahemmin innostunut TR-peleistä. Tämä uusi Womb...Tomb Raider kuitenkin oli juuri tunnelmaltaan sellaista mistä tykkäsin todella. Ja onhan tuo uusi Lara paras :3.

Vuoden pettymys
Empä pettynyt tänä vuonna mihinkään yhtä pahasti kuin Dead Space 3:een. Aikasemmat Dead Spacet ovat olleet todella loistavia SuHo-pläjäyksiä, missä tunnelma on ollut Bioshockien ohella ihan omaa luokkaansa. DS3 alkoi lupaavasti avaruudessa, kunnes päästiin sinne Tau Volantikseen, mistä alkoikin se jyrkkä alamäki. Peli myös tuntui aivan liian pitkältä omaan makuuni. Voi kun sitä "avointa avaruusseikkailua" olisi ollut enemmänkin. Loppujen lopuksi DS3 oli vain "ihan hyvä" ja pettymyksen maku oli suuri. Olihan DS ja DS2 puhdasta timangia.

Vuoden PS3-peli
The Last Of Us vie tämän suht kevyesti, vaikka muitakin mainioita ps3-yksinoikeuksia julkaistiin.

Vuoden PS4-peli
Resogun tosiaan oli niiin koukuttava ja loistava peli.

Vuoden Wii U-peli
Roskit roskaan, kiitos.

Vuoden Xbox 360-peli
Tuliko tälle alustalle edes mitään muita yksinoikeuksia kuin uusi Gears of War !?

Vuoden käsikonsolipeli
Zeldaa ja Bravery Defaultia en ehtinyt pelata kovin pitkälle, joten Fire Emblem vie tämänkin osion vaikka loistava vuosi olikin 3ds:llä pelien osalta.

THE Vuoden videopeli
*Rumpujen pärinää*...Bioshock Infinite! Pitkään mietin tämän ja TLoU:n välillä valintaa, ja nyt kävi näin. Ei siinä mitään, molemmat tältä vuodelta ainoat 10/10-pelit itelle. Bioshock onnistui pitämään ne ennakkosuosikin paineet ja viemään tiukan ja verisen väännön jälkeen pokaalin himaan.

Mietintämyssy käy edelleen kuumana.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
En tämän peligenren ystävä, mutta yksi peli on jäänyt mieleen. Dead Island: Riptide ei ole mikään varsinainen jatko-osa, vaan enemmän 1.5 osa, jota tekijätkin ovat alusta asti toistelleet. Näin peli ei ole kadottanut ensimmäisen osan taikaa ja tämän parissa on tullut vietettyä monta hyvää verkkopelisessiota ystävien kanssa. Ymmärrän toki että peli ei tarjoa mitään ihmisille, jotka eivät enään ensimmäistä osaa jaksa. Itse olen jumittunut peliin kuin zombi suohon.

Vuoden ajopeli
Eurotruck Simulator 2. Nykyään markkinat ovat täynnä Ö-luokan tusinasimuja kaikista kuviteltavissa olevista ajoneuvoista ja vain muutama peli onnistui tässä genressä nousemaan tästä harmaasta massasta ja parhaiten näistä pärjäsi juuri Eurotruck Simulator 2. Simulaattorijuuristansa huolimatta voin vakuuttaa tämän olevan ihan oikea peli, josta pitääkseen ei tarvitse olla rekkakuski. Pelaaja kerää rahaa tekemällä kuljetuskeikkoja ympäri Euroopan, jotta voisi myöhemmin hankkia oman rekan ja luoda oman yrityksen. Virheettömistä kuljetuksista palkitaan kokemuspisteillä, millä pystyy hankkimaan muun muassa bensankulutukseen ja ajoaikoihin boostauksia, sekä uusia lupakortteja vaarallisia kuljetuksia varten. Ja onhan mukana massiivinen määrä realistisesti mallinnettuja rekkoja ja kauniit tieverkostot. En olisi uskonut että rekkamiesten elämästä voi näin mielenkiintoisen pelin saada aikaiseksi.

Vuoden tasoloikkapeli
-
Vuoden roolipeli
-

Paras strategiapeli
Age of Empires 2 HD. Microsoft teki oikean kulttuuriteon tuomalla maailman parhaimmat rts pelin isommalla resoluutiolla, moninpelillä ja steam workshop modituella kuluttajille. Uskomatonta miten yli kymmenen vuotta vanha peli voi edelleen viedä mukanansa.

Paras räiskintäpeli
-
Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli

Vuoden online-moninpeli
"Lord of the rings Online" jatkaa laukkaansa uudella lisäosalla, Helms Deep. Elokuvatrilogian parhaimman taistelukohtauksen saapumista olen odottanut jo siitä lähtien kun itse rupesin pelaamaan tätä ja tuntuu suorastaan epätodelliselta että se on nyt täysin mahdollista.

Vuoden offline-moninpeli

Gears of War: Judgement viihdyttää jaetulla rudulla yhtä hyvin kuin aikaisemmat osat.

Vuoden positiivisin yllätys
Monilla tämä varmaan menisi pettymyskategoriaan, mutta itse voisin sanoa peräti pitäneeni Amnesia: machine of pigistä. Onhan se paljon "nössömpi", lyhyempi ja virtaviivaisempi pelikokemus kuin Dark Descent, mutta on se silti tunnelmallisimpia pelejä pitkään aikaan. Peli oli juuri sopivan pelottava minulle, alussa meinasi kurat tulla pöksyyn yhtenään ja pelillä on oma synkkä tarina kerrottavaan. Täyteen hintaan tätä ei lyhyen pituuden ja kertakäyttöisyyden takia kannata ostaa, mutta steamin ja Gogin lukuisista alennuksista tämä on ehdottomasti nappaamisen arvoinen.

Vuoden pettymys
Voi Sega, miksi menit aikaistamaan Total war: Rome 2:n julkaisua ? Pelille oli jo valmiiksi kerääntynyt valtavat odotukset ja kun peli vihdoinkin saapui kauppaan, saatiin aikaiseksi Alienin ja Simcityn kaltainen paskamyrsky sarjan fanien keskuudessa. Melkein pelin jokainen osa-alue sisältää ongelmia, eikä niitä kaikkea ole tähänkään päivään mennessä paikattu. Pelillä on selvästi potentiaalia ja Creative assemblyllä oli kunnianhimoiset suunitelmat peliä kohtaan, mutta itse en yhtä kamppanijaa enempää vain jaksanut pelata. Odotan vielä kevättä, jos silloin peli olisi paikattu ja modattu kuntoon.

Vuoden PS3-peli
-

Vuoden PS4-peli
-

Vuoden Wii U-peli
-

Vuoden Xbox 360-peli
Kai se on pakko äänestää Gears of War: Judgementtia. Multiplatterikonsolilla ei mennyt hyvin yksinoikeuksien kanssa tänä vuonna.

Vuoden käsikonsolipeli
3DS ei tarjonnut minulle mitään, eikä siellä Vitalla kauheasti tullut pelattavaa. Kilzone oli grafiikkoja lukuunottamatta perustylsää räiskintää ja petyin siihen lyhyen yksinpelin ja parin tunnin moninpelisessioiden jälkeen. Sitten tuli Tearway, jota olen pelannut varmaan kolme tuntia, mutta jo nyt peli on osoittautunut omaperäisemmäksi ja kauniimmaksi seikkailu/tasoloikkapeliksi mitä olen Vitalla koskaan pelannut. Vuoden taskukonsolipelin palkinto on ansaittu

THE Vuoden videopeli
-

Taas on se aika vuodesta, kun huomaa miten monta peliä jäi tänäkin vuonna pelaamatta.
Tässä kuitenkin arvioni vuoden parhaimmistosta:

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
GTA V:sta olin jopa aidosti hypettynyt, mutta siellä se vaan vieläkin odottelee ostajaansa. Uusin Tomb Raider on vielä Paten käsittelyssä ja pukki unohti tuoda uusimman Batmanin. Ääneni annankin siis 3DS:n loisteliaalle Luigi's Mansion 2:lle. Olin jo ensimmäisen osan suuri fani, mutta kakkososa tekee silti kaiken paremmin ja peli olisi jo sellaisenaan kelvollinen kotikonsoleille, ehdottomasti The Year of Luigi:n kohokohta.
10.1 EDIT: Pari iltaa Tomb Raideria takana ja maukkaaltahan se on maistunut, jätän ääneni silti Luigille.

Vuoden ajopeli
---

Vuoden tasoloikkapeli
Super Mario 3D World:ista onkin jo sanottu about kaikki tarvittava. Huikea matka E3-pettymyksestä GOTY-kandidaatiksi.

Vuoden roolipeli
Alkusyksystä talouteen lopultakin saapunut PS3 mahdollisti vihdoin Ni no Kuni: Wrath of the White Witch:n hankkimisen. Pelin tarinallinen ja audiovisuaalinen anti on taianomaisinta settiä, mitä konsolipeleissä olen hetkeen kokenut. Toisaalta pelin helppous ja jatkuva kädestä pitäminen pudottavat arvostustani sen verran, että Ni no Kuni ei silmissäni pääse kuitenkaan kilpailemaan vuoden parhaan pelin tittelistä ja kovan vastuksen sille roolipeli kategoriassakin tarjosi Pokemon X/Y.

Paras strategiapeli
Jos pelien paremmuutta vertaillaan niihin käytetyn ajan perusteella, olisi Dota 2 varmasti yksi kautta aikojen suosikkipeleistäni. Dota ei ehkä ole strategiapelaamista perinteisimmässä muodossaan, mutta pelin lukemattomat erilaiset joukkuekokoonpanot, esinekombinaatiot ja se tosiseikka, että yli tuhannen pelatun pelin jälkeen en vieläkään koe osaavani peliä tarpeeksi hyvin, ovat syy, joka nostaa pelin tämän kategorian voittoon.

Paras räiskintäpeli
---

Vuoden urheilupeli
---

Vuoden ladattava peli
Viimeistään tässä kohtaa äänestystä huomaa kuinka paljon pelejä on vielä kokematta. Olisin kovasti halunnut päästä antamaan ääneni Ducktales Remasted:lle, mutta kun peli ei syystä taikka toisesta minkään alustan joulualesta tarttunut mukaan, äänestänkin Wii U:n kesän kestänyttä viihdykettä: Rayman Legend Challenge App:ia. Tämä "demo" tarjosi eniten kilpailullisuutta tasoloikkakentissä sitten ajan kun kynän ja paperin kanssa kirjasimme parhaita aikojamme Super Nintendon Mario-peleistä.

Vuoden online-moninpeli
Dota 2, ei epäselvyyttä. Joku voi pitää outona nauttia pelistä, jota pelatessa tulee huudettua pää punaisena parhaille kavereilleen, mutta Dotassa ehkä juuri kaikista hienointa on se fiilis, kun ensin vauhkottuaan keuhkot pihalle ja avovaimon karkuun viereiseen huoneeseen, löytyy viimeistään seuraavassa pelissä joukkueesta jälleen se jokin, eikä kukaan enää muista edellistä turpasaunaa.

Vuoden offline-moninpeli
Koska SM3DW:ä en ole kovin paljon päässyt (oikeassa seurassa) moninpelinä pelaamaan, vastaan omaksikin yllätykseksi Wii Party U. Vaikka Party U:n perus minipelit ovatkin suurimmaksi osaksi ihan kamalaa sontaa; helppoja, sattumaan perustuvia, samoja muka-pelimekaniikkoja käyttäviä räpellyksiä, oli Party U silti tänä vuonna se peli, joka pystyi myös näyttämään Wii U:n GamePadin tarjoamia mahdollisuuksi offline-moninpelaamisessa. GamePadia hyödyntäviä pelejä ei Party U:ssa mahdottoman montaa ole, mutta kaikkia niitä pelaa mielellään.

Vuoden positiivisin yllätys
Pakko vastata Super Mario 3D World. Olin yksi niistä tuhansista pettyneistä E3:n jälkeen, kun Nintendo ei näyttänytkään uuden Marion olevan uusi Galaxy tai SM64. Peli kuitenkin näytti paremmalta jokaisen trailerin myötä ja oli ilmestyttään yksi vuoden parhaista peleistä.
10.1 EDIT: Moni oli äänestänyt Tomb Raideria tähän, mutta itse pelin vasta nyt hankittuani, en voi puhua niin suuresta yllätyksestä kuin mitä se olisi julkaisun aikaan varmasti ollut.

Vuoden pettymys
Pahat pettymykset taisi tulla vältettyä, joten vastataan tähänkin Wii Party U. Ei noin huonoja minipelejä vaan voi enää vuonna 2013 olla. Jo yksi minipeli, jonka ainoa idea on arvata WiiMoten muutamasta nappulasta oikea ja sen jälkeen arvotaan voittaja, voisi olla liikaa, mutta kun niitä on varmaan lähemmäksi kymmenen..

Vuoden PS3-peli
Ni no Kuni pääsi jo parrasvaloihin roolipelikategoriassa, joten annetaan nyt vuoro Kingdom Hearts -HD 1.5 Remix-:lle. On ehkä epäreilua valita kymmenen vuotta vanha peli vuoden parhaaksi, mutta annankin tässä nimenomaan pojot tuosta koko paketista, enkä vain KH1:n HD-versiosta. Tänä vuonna olisi voinut vuoden Remakellekin olla jopa ihan oma kategoria.

Vuoden PS4-peli
---

Vuoden Wii U-peli
Super Mario 3D World ei hyödynnä Wii U:n ominaisuuksia ehkä niin hyvin kuin Nintendon oman pelin voisi kuvitella/toivoa, mutta on silti kirkkaasti paras peli, jota Nipan uusimmalla konsolilla olen tähän asti pelannut.

Vuoden Xbox 360-peli
Ilmestyikö sellaisiakin?

Vuoden käsikonsolipeli
Pokemonin ja Luigin kaksinkamppailu, jossa voiton tällä kertaa ottaa Pokemon Y(/X) nimenomaan käsikonsolipelinä. Uudessa generaatiossa on edelleen mukana kaikki se, mihin jo Blue:ta pelatessani ihastuin, mutta silti siitä on saatu pienillä asioilla erittäin raikkaan oloinen. Oli myös ilahduttavaa nähdä, että ensimmäistä generaatiota ei oltu täysin unohdettu, vaan sarjan pariin oli parin osan tauon jälkeen helppo palata kun vastaan asettui ennestäänkin tuttuja Poksuja.

THE Vuoden videopeli
Pelitunnit sanovat Dota 2 ja järki sanoo vuoden parhaan pelin todennäköisesti olevan vielä pelaamatta, mutta vastaan silti Super Mario 3D World. Rautainen kenttäsuunnittelu ja pelattavuus yhdistettynä Nintendon ehkä parhaimman näköiseen peliin koskaan tuovat väkisin pelatessa hymyn huulille. Harvoin peliltä toivoisi enemmän kierrätystä, mutta 3D Worldia pelatessa "joutuu" toivomaan, että ei läpäise kenttää sataprosenttisesti ensimmäisellä yrittämällä, jotta pääsisi näkemään kentän jipot vielä uudestaan, niitä kun ei todennäköisesti muihin kenttiin enää kierrätetä.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Tähän kategoriaan selviytyy sienien keskeltä The Last of Us. Pelistä voisin kirjoittaa vaikka millä mitalla, mitä olenkin tehnyt sen omaan aiheeseen mutta yritetään pitää teksti tiiviinä.

Pelin miljöö on aina pitämäni dystooppinen tulevaisuus, johon yhdet parhaiten kirjoitetut pelihahmot on laitettu seikkailemaan perinteikkäässä käänteen sisältävässä, mutta erikoisen loppuratkaisun omaavassa tarinassa.

Kaikki on kuorrutettu näyttävällä grafiikalla, toimivalla äänimaailmalla ja mainiolla pelimekaniikalla. Selviydyin sienimaailmassa niin hyvin että tuli selviydyttyä jokaisella vaikeustasolla normaalilta ylöspäin ja useita kymmeniä tunteja vielä moninpelin puolellakin. Vai viihtymistäkö se olikin?

Vuoden ajopeli
TBA / tyhjää

Vuoden tasoloikkapeli
Mikäli kauniimpi osapuoleni saisi äänivaltaa listaani, olisi valinta melkoisen selvä. Tosin valinta on sama minullakin, sillä tähän kategoriaan hyppivä Rayman Legends parantaa vielä aiemmasta osastaankin.

Rautainen ohjattavuus, upea graafinen tyyli, äänimaailma ja ajoittain kaoottiseksikin yltyvä moninpeli. Tämän tekeleen parissa menee helposti "vielä jakso" tai pari. Tekemistä on vaikka millä mitalla ja mukaan on vielä varmuuden vuoksi heitetty sieltä täältä hieman muokattuja ensimmäisen osan kenttiä pomotaisteluineen kaikkineen.

Vuoden roolipeli
TBA / tyhjää

Paras strategiapeli
TBA / tyhjää

Paras räiskintäpeli
Kategoria meinasin ensin jäädä tyhjäksi kun aloin miettimään pelaamiani tämän vuoden räiskintöjä. Mitään räiskinnäksi miellettävää ei tullut mieleen. Turhaksi lätinäksi tämä ei silti mene, sillä pelasinhan vallan mainion Bioshock Infiniten.

Se, miksi pää löi aluksi räiskintäpelien kohdalla tyhjää, johtunee siitä että jollain tavalla Infinitestä ei tule ensimmäisenä mieleen räiskintä. Ei vaikka pelaaminen suureksi osaksi siihen painottuukin. Mieleen tuleekin paljon kirkkaammin mielenkiintoinen maailma, mahtavat hahmot, kiinnostava juoni ja muutenkin se elämysmatka, jonka Columbian leijuva kaupunki tarjoaa.

Kaiken tämän kaveriksi myös se räiskintä on erikoisvoimilla maustettu, joten senkään suhteen ei tarvinnut mennä ihan perinteisimmän kaavan mukaan.

Onko tämä sitten ollenkaan hyvä vuoden räiskintäpeliksi, erityisesti kun edes kirjoittaja itse ei sitä hoksannut räiskintäpelejä miettiessään? Tähän on helppo vastata osaltani että kyllä on. Perusräiskintää on ihan tarpeeksi ja otan ihan mieluusti tarinaan enemmän panostavampaa ammuskelua, erityisesti kun tämän tekeleen maailma oikein kutsuu tutkimaan.

Vuoden urheilupeli
TBA / tyhjää

Vuoden ladattava peli
En tiedä voinko olla tämän suhteen täysin objektiivinen, ja onko syytäkään, mutta western on aina iskenyt meikäläiseen. Tämä on yksi niistä syistä miksi tähän kategoriaan paukahtaa Call of Juarez: Gunslinger.

Pelin graafinen tyyli on mukavan pirteä, äänet potkivat vallan mallikkaasti ja ohjaus on mitä mainiointa. Mikäli en asiaa jo tarpeeksi alleviivannut, niin kaiken tämän lisäksi peli sijoittuu siis villiin länteen.

Melko perinteinen mutta viihdyttävä ja kiinnostavakin tarina kerrotaan sarjakuvamaisin välivideoin kertojan äänellä höystettynä. Kaiken lisäksi taustatarina saattaa muuttua kesken pelaamisen kertojan muistaessa jotain merkittävää.

Kestoa pelillä on latauspelille mukavasti ja tarinatilan lisäksi löytyy myös Arcade-pyssyttelyä pisteitä jahdaten.

Sivuhuomiona: Brothers: A Tale of Two Sons olisi helposti vienyt tämän kategorian jos vain tarjoaisi hieman enemmän jälleenpelausarvoa, jota taas valinnassani riittää. Joku lisäkategoria (vuoden tarina/kokemus?) äkkiä, sillä kuitenkin sen verran oli mainio kokemus lyhyydestään huolimatta.

Vuoden online-moninpeli
Tuntuu etten järin pärisyttäviä ja puoleensa imeneitä online-kokemuksia ole tänä vuonna julkaistuista peleistä saanutkaan. Helposti voisin tähän heittää liian monia tunteja vieneet, mutta vähän vanhemmat tuotokset kuten Gears of War 3 tai Battlefield 1943. Nyt ei kuitenkaan auta muistella vanhoja vaan pakko heittää jompi kumpi kahdesta mieleeni tulevasta vaihtoehdosta.

Omaa online-aikaani ovat tämän vuoden peleistä vieneet ainakin Gears of War: Judgment sekä GTA: Online. Valinta teosten kesken on melkoisen vaikea, sillä molemmat ovat pelitunneistaan huolimatta melko vaimeita kokemuksia ja niiden parissa onkin pysynyt lähinnä kavereiden vuoksi.

Valinnakseni päätyy GTA: Online, jossa ei koskaan tiedä mitä tapahtuu tai mitä päädytään tekemään. Vapaa maailma antaa mahdollisuuksia kaikenlaiseen kikkailuun ja pelkkä hippa tai "seuraa johtajaa" saavat aikaan välillä melkoisen hauskoja tilanteita.

Vuoden offline-moninpeli
Rayman Legends meinasi tämänkin kategorian vallata mutta kissojen teatteriesitys kuitenkin vie paikan ja näinpä valintani onkin Battleblock Theater. Peli ei ihan niin kova hitti itselleni ollut kuin mitä tekijöiden aiempi Castle Crashers mutta osoittautui silti vallan mainioksi yhteistyöpeliksi, erityisesti samalta sohvalta pelaten.

Pelin ulkoasu, äänimaailma ja huumori on pitkälti samanoloista kuin Castle Crashersissa, mikä siis on todella positiivista. Kuitenkin sen sijaan että pelissä pieksettäisiin jokainen vastaantulija, on se enemmänkin tasohyppely puzzle-elementeillä. Lisäksi pelistä todella saa yhteistyön ja toisen auttamisen olon, eikä niin että on vain kaksi vihollisten pieksäjää yhden sijasta, niin mikäs sen mainiompaa.

Tämän lisäksi myös niitä vihollisia saa piestä siinä sivussa.

Vuoden positiivisin yllätys
Tämän kategorian yllätys tuli ihan kirjaimellisesti myös yllätyksenä minulle, sillä sain Assassin's Creed IV: Black Flagin lahjana. Itse olin jättämässä koko pelin korkeintaan alelaariin mutta pelin pelattuani tajusin minkä palveluksen ystäväni olivatkaan tehneet.

Paketista paljastui mielestäni paras AC-peli tähän mennessä. Tarina, hahmot ja juoni olivat alusta loppuun asti sarjansa parhaimmistoa. Pelin nimessäkin esiintyvä salamurhauskin oli nyt kauan toivomani mukaista vapaampaa tekemistä, aivan kuten suurin osa muistakin tehtävistä.

Kaiken päälle se aiemman pelin paras puolista, purjehtiminen, joka toimii mahtavasti taistelut ja valtaukset mukaan lukien.

Vuoden pettymys
Peli-aiheista pettymystä ei tarvitse kauaa miettiä. Tähän kategoriaan pelottelua yrittämään ei saavu Dead Space 3 vaan juoksee Resident Evil 6. Pelaamistani sarjan peleistä pidin paljon neljännestä ja viidennen räiskintäkin maistui, erityisesti kaksin pelattuna.

Ajattelinkin pelin alelaarista ostaessani saavani vähintään hintansa vertaisen pelin. Kuinka väärässä olinkaan kun paketista paljastui peli jota emme jaksaneet edes co-opin voimin yhtäkään kampanjaa loppuun. Kaikki vähäkin Resident Evilmäisenä pitämäni oli riisuttu ja tilalle juoksutettu älytön määrä toimintaa ja vihollisia.

Kaiken kruunaa se, että alun perin käsikonsoleille julkaistu Revelationskin teki kaiken miltei täydellisesti.

Vuoden PS3-peli
Tänä vuonna hankkimalleni Playstation 3:lle en kaikkien Unchartedien, Metal Gear Solid 4:n, Journeyn ja Demon's Soulsin pelaamisten takia ostanut kuin yhden vuonna 2013 tehdyn pelin. Tosin koko pelikonsoli olisi ollut mielestäni ostamisen arvoinen jo pelkästään kyseisen uutuuspelin takia.

Kyseinen peli on jo hyvämuistisille tekstini lukijoille jäänyt ylempää mieleen, sillä se on The Last of Us.

Vuoden PS4-peli
[Ei laitetta, ei kokemusta]

Vuoden Wii U-peli
[Ei laitetta, ei kokemusta]

Vuoden Xbox 360-peli
Ykköskonsolini yksinoikeusvalikoima tälle vuodelle on melkoisen lyhyt lista. Lista on vielä lyhyempi kun ottaa huomioon vain ne pelit, joita olen itse pelannut. Näin ollen valinta on itsestään selvä ja paikalle kyykkyjuosten saapuu Gears of War: Judgment.

Peli oli itselleni jopa pienoinen pettymys pelisarjan parhaimman pelin jälkeen mutta en voi silti kieltää etteikö se olisi tarjonnut paljon viihdyttäviä hetkiä sekä kampanjan että moninpelin puolella.

Vuoden käsikonsolipeli
[Ei laitetta, ei kokemusta]

THE Vuoden videopeli
Vuoden videopelin paikalle päätyy teos, joka on jo listallani kahdella muullakin paikalla. Kyseinen tekele kuitenkin ansaitsee kaiken kunniansa, sillä The Last of Us on minulle tämän sukupolven Shadow of the Colossus. Se ettei peli oikeastaan keksi mitään uutta on yhdentekevää kun kaikki on niin toimivaksi hiottua.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
The Last of Us En kyllä keksi oikeastaan mitään huonoa pelistä. Mahtavan näköinen ,hahmot ja juoni kerrassaan loistavia tässä kyllä helvetin hyvä syy olla pelaaja ja God Of War oli oikeesti hyvä viimeksi 2007 ascension oli kyllä viimeinen naula sarjan arkkuun.

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikkapeli
Donkey Kong Country Returns Ainoa tasoloikka, jota 2013 pelasin joka tuli kyseisenä vuonna siis 3DS versio kyseessä. Sarja iskee omaan nostalgia suoneen aivan hemmetin kovaa ne musiikit ne musiikit. Pidän peukkuja että tulis käännös tulevasta Tropical Freezeistäkin 3DS:lle.

Vuoden roolipeli
SKYRIM! eiku prkl tyhjää Pokemon Y:kin vielä kesken.

Paras strategiapeli
-

Paras räiskintäpeli
BioShock Infinite Kai tämän tähän vois laittaa, sillä viime vuosi meni aika paljon pile of shamein pienentämiseen kyllähän niitä 2013 ilmestyneitä räiskintöjä tuli pelattua, mutta kyllä jatko-osa väsymys iski pahan kerran crysis 3, dead space 3 ja gow:Judgement olivat kyllä kaikki sellaisia pettymyksiä, että en niitä tähän laita.

Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli
-

Vuoden online-moninpeli
-

Vuoden offline-moninpeli
Splinter Cell: Black List Cooppina samalta sohvalta hemmetin hauska. Sitä häpeen fiilistä, kun kaveri pelaa hyvin Ghost pisteitä keräten ja sitten ite munaat, johonkin hemmetin vartiaan joka yllättää ja antaa hälytyksen niin kyllä on vitsit vähissä.

Vuoden positiivisin yllätys
Splinter Cell: Black List Viimeksi pelasin lähes yhtä hyvää Splinter Celliä 10 vuotta sitten. Vähän sama homma kun viime vuonna Far Cry 3 kanssa. Edellinen osa ei paljoa napannut ja Mr. Ironside vaihdettiin E3 traileri näytti uudelta modern military shooterilta olin väärässä vaikeus taso tappiin ja ghost pojoja keräämään kyllä kelpaa.

Vuoden pettymys
Batman: Arkham Origins Pelin tarina oli nannaa + Jokeria koskevat jutut toimi ei Mark Hamillia ei kyllä huomannut kaivata, mikä oli yllätys sillä niin monesti on Batman TAS tullu katsottua Troy Baker veti helvetin hyvin roolin ehdottomasti vuoden "ääni" näyttelijä. Mikä ei toiminut sitä samaa vanhaa ja B-U-G-I-N-E-N nyt varmaan korjattu, mutta vahinko on jo tapahtunut edelliset arkhamit pelasin platinumiksi tässä ei puhettakaan, että halusin tätä enää pelata loppu tekstien päätyttyä yksi asia olisi vähän pelastanut nimittäin Kevin Conroy älä hyväksy halpoja korvikkeita.

Vuoden PS3-peli
The Last of Us en ole Naughty Dogin suurin fani toisesta unchartedista pidin kovasti ekasta en yhtään ja kolmannessa alkoi mennä jo yli koko Drake putoilee, vitsailee, pelastuu juuri ja juuri ja isoja hollywood toiminta kohtauksia liian monella pahis (vähemmistö) aallolla. Siispä peli yllätti uskaltamalla olla "pienenmpi" saat pelata pienenmpiä määriä vihuja vastaan alkuun panoksia oikeasti kitsaasti rakennetaan tunnelmaa ja se juoni. Winter chapterin loppu ja pelin loppu olivat sellaisia, jotka oikeasti laittoivat ajattelemaan ja tuntemaan mitä pelit eivät tee useasti, mutta tänä vuonna kahdesti... Katso vuoden 360 kohta.

Vuoden PS4-peli
Killzone: Shadowfall Jee peli on heti siinä vaiheessa parempi edeltäjiään kun peli sijoittuu 30 v kolmannen osan jälkeen elikkä Rico on ehkä vanhainkodissa tai missä lie mutta pääasia että ei pelissä. Ei paras Launch peli ikinä mutta ainoa mitä multa PS4 löytyy.

Vuoden Wii U-peli
-

Vuoden Xbox 360-peli
BioShock Infinite tässäpä olisi harmaille aivosoluille purtavaa. Pelin tarina piti alusta asti otteessaan ja pidin pelimaailman utopiasta niin pitkään, kuin sitä kesti. Käsi ylös jos alkaa olla pikku hiljaa nähty peleissä Post-apocalypse(väärin: lisää kehuja last of usille) ekan rapture jne. Tässäkin tapauksessa loppu tekstejen rullatessa oli sellainen fiilis että vain videopeleissä voidaan tarina kertoa näin kiitos Irrational Games.
Ei yksin oikeus, mutta taisipa Gears of War: Judgment olla ainoa boxille jota viime vuonna pelasin ja sitä en laittais lähelle sanaa paras.

Vuoden käsikonsolipeli
luigi's mansion 2, mutta vasta tänään pelin korkkasin joten tyhjää.

THE Vuoden videopeli
grand theft auto V Houserit ja Rockstarin väki ovat vähän kuin pelien vastine Tarantinon leffoille hyvää dialogia, erikoisia hahmoja, ensiluokkainen toteutus ja jotain keijupölyä jota löytyy vain kyseisistä viihde julkaisuista, mikä saa hymyn huulille ja fani pipon pyörimään päässä. Trevor, You Crazy Redneck Bastard vuoden peli hahmo.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
GTA V. Mitäpäs tätä nyt sen kummemmin selittämään. Peli on ehtaa GTA-meininkiä, paljon erilaista tekemistä, hieno ympäristö, paljon tutkittavaa, et cetera et cetera. Ei pettänyt tämäkään GTA missään muodossa.

Vuoden ajopeli
Jooh, ensinnäkin en ole ollut kiinnostunut peleistä, jotka eivät ole Mario Kart tai Burnout tyylisiä. Tänäkään vuonna en tehnyt poikkeusta siinä suhteessa. Ainoa tämän genren peli, jota pelasin oli Angry Birds Go! Se oli hyvää vaihtelua näille tavallisille Angry Birds peleille.

Vuoden tasoloikkapeli
Super Mario 3D World. Kun puhutaan peleistä, mikä on Mario peleistä, niin ei missään voida mennä pieleen, ainakaan jos multa kysytään. Samoin tässä pelissä ei mennyt pieleen oikeastaan mikään osa alue, paitsi aluksi se kuitenkin on turhahkon helppo. Muuten peli on loista pelattavuudeltaan ja hahmojen vaihtelu on kivaa. Mario-maailma ja sen hahmot ovat vain niin lumoava ja hauska, että niistä ei voi olla pitämättä!

Vuoden roolipeli
Tämä on kahden kamppailu, Ni No Kuni vai Tales of Xillia. Taidan kuitenkin kallistua Ni No Kuni: Wrath of The White Witchin puoleen. Paljon erikoisia hahmoja, on kuin Pokemon ja tekeminen ei lopu ihan heti kesken, löytyy lisätehtäviä ja kerättäviä juttuja yms. Kaiken lisäksi tykkään Studio Ghiblin tuotannosta ja tässä pelissä animaatiot olivat heidän tekemiä, joten ei voi muuta kuin tykätä niistä, myös J-ropet kiinnostavat paljon, joten tämä on valintani vuoden roolipeliksi vuonna 2013.

Paras strategiapeli
Pikmin 3. Tämä on oikeastaan ensimmäinen Pikmin, jota olen koskaan pelaillut. Tykkäsin kovasti ja siinä on hauskoja hahmoja ja pulmatkin olivat mukavan hankalia. Eikä oikein muuta strategiapelejä pelaillut, niin tämä on valintani.

Paras räiskintäpeli
Bioshock: Infinite. Peli on ehtaa Bioshock-meinikiä, tosin värikäs versio edellisistä osista. Grafiikka on upeaa ja pelattavuus miellyttävä. Elizabeth on mielestäni yksi parhaista naissivuhahmoista, mitä olen peleissä tutustunut. Nämä pelisarjan pelit ovat ympäristöltään lumoavia ja mysteerisiä, niitä on kiva kolua.

Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli
The Wolf Among Us. Tämä oli mielenkiintoinen, vaikka vasta ensimmäinen osa ulkona. Kuitenkin Telltalelta taas uusi menestys sarjapeli! Hahmot ovat mielenkiintoisia ja tarina mysteerisen kutkuttava! :D

Vuoden online-moninpeli
-

Vuoden offline-moninpeli
-

Vuoden positiivisin yllätys
Tomb Raider. En ole ollut innostunut Tomb Raider-peleistä sitten ollenkaan, mutta tämän uuden Tomb Raiderin tullessa heräsi kiinnostus pelisarjan peleihin ja Lara Croftiin. Tämä uusi Tomb Raider jaksoi oikeasti kiinnostaa ja innostuin sitten pelaamaan sitä. Tarina on mahtava, grafiikka hienoa ja hahmotkin hyviä. Pidin kovasti ja tämä oli minun positiivisin yllätys vuonna 2013!

Vuoden pettymys
Dead Space 3. Valitettavasti peli ei antanut sitä tunnetta, mitä edelliset osat antoivat. Ei tuonut mulle mitään uutta, oli lähinnä sitä samaa. En jaksanut tästä innostua niin paljoa kuin edellisistä osista.

Vuoden PS3-peli
Vuonna 2013 tuli oikeasti monta hyvää peliä PS3:lle, kuten Ni No Kuni ja Tales of Xillia, mutta vaikka pidän kovasti näistä roolipeleistä, niin valintani on kuitenkin The Last of Us. The Last of Us lumosi tarinallaan ja hahmoillaan täysin. Oikeasti jäätävän kova peli, varmasti PS3:n paras peli.

Vuoden PS4-peli
Ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa sitten hankin koneen, never know.

Vuoden Wii U-peli
Kahden vaiheilla olen, joko Super Mario 3D World tai Wind Waker HD. Mutta se menee nyt The Legend of Zelda: Wind Waker HD:lle. En ole aikaisemmin pelanut Wind Wakeriä GC:llä, joten nyt otin tilaisuudesta vaarin... ei kun Zeldan ja kokeilin tätä. Pelissä upea ympäristö ja usein jäin pelissä ihailemaan maisemia.

Vuoden Xbox 360-peli
Voi voi... Se taitaa olla Gears of War: Judgement, vaikka on mulla tämä kesken, mutta menkööt vuoden Xbox 360-pelinä jatkoon. Muuta yksinoikeuspeliä ei tainnut tulla?

Vuoden käsikonsolipeli
Animal Crossing: New Leaf. Tämän pelin ostin melko summa mutikassa tai oikeastaan erään arvioijan ansiosta tämän pelin sitten hankin, en olisi varmaankaan muuten tätä peliä hankkinut. Mutta tämäkin on sarjan ensimmäinen osa, jota olen pelannut. Pelissä on erittäin paljon tekemistä ja ei lopu kesken, ei sitten millään. Peli on hauska ja hahmot söpöjä. Tähän peliin saa aikaa kulumaan vaikka millä mitalla. Tykkäsin paljon ja edelleen pelailen sitä joka päivä. Mulla erittäin kova addiktio tätä peliä kohtaan.

THE Vuoden videopeli
Pakkohan se on vastata sitten, että The Last of Us, vaikka olisinkin voinut laittaa muuta, mutta kun sydän sanoo, niin sitä on toteltava.

Onpa paljon tekstiä. Täytynee ottaa sanakirja ja aapinen viereen kun näitä alkaa käymään läpi. Pienten teknisten murheiden vuoksi äänestysaika venyy tämän viikon perjantaihin joten jos vielä on äänet muokkaamatta tai mikä pahinta, äänestämättä, tee se nyt heti sillä ihmiskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla!!!!

UUSI DEADLINE: 10.1.2014!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
The Legend of Zelda: A Link Between Worlds. Melkein valitsin Wind Waker HD:n tähän ja itsellä ei ole remakeja mitään vastaan, mutta uusi peli on aina uusi peli. Maailmojen välinen Linkki oli parasta A-luokkaa, vaikka olikin liian helppo omaan makuuni.

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikkapeli
Super Mario 3D World. E3-trailerin nähtyäni olin suunnattoman pettynyt. Tuo traileri oli täynnä nelinpelisähellystä ja jotenkin trailerissa näkemäni kentät näyttivät silloin hyvin vaatimattomilta. Ylipäätään koko traileri jätti Super Mario 3D Land in HD -leiman, kun odotin jotain Galaxyn, Sunshinen ja 64:n tyylistä kunnianhimoista peliä. Tämähän olikin juuri sitä kaikkea, mutta eri tyylisenä vain.

Vuoden roolipeli
3DS:lle noita ilmestyi useita. Mm. Fire Emblem, Pokemon X/Y, Bravely Default. PS3:lle tuli Kingdom Hearts 1.5 HD Remix, mutta ei vain ollut aikaa pelata noita.

Paras strategiapeli
The Wonderful 101. Hieno peli kaikin puolin, hyvin omaperäinenkin. Harmittaa vain pelin huonot myynnit.

Paras räiskintäpeli
-

Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli
-

Vuoden online-moninpeli
-

Vuoden offline-moninpeli
Super Mario 3D World. En ole offline-moninpelejä pahemmin pelaillut, joten turhan suurta painoarvoa tälle en anna mutta valitaan nyt kuitenkin. Rayman Legends oli ihan hauskaa, mutta 3D World oli vielä hauskempaa.

Vuoden positiivisin yllätys
Lego City: Undercover. Näytti ensimmäisessä trailerissaan jo hauskalta, mutta ei napannut koska oli Lego-peli ja mikään aiemmista ei ole säväyttänyt. Peli osoittautui kuitenkin oikein hyväksi Wii U -eksklusiiviksi. Ei mikään mestariteos, mutta hyvä peli kaikin puolin.

Vuoden pettymys
Eipä tule itselleni mieleen mitään peliä, joka olisi varsinaisesti pettänyt odotukset.

Vuoden PS3-peli
Grand Theft Auto V. Huikea tasonnosto tylsän GTA IV:n jälkeen.

Vuoden PS4-peli
-

Vuoden Wii U-peli
Super Mario 3D World
Eipä pahemmin lisättävää. Ei ole mikään proof of concept Wii U:lle, mutta tämän paremmaksi eksklusiivi-pelit eivät paljoa nouse.

Vuoden Xbox 360-peli
Grand Theft Auto V. En ole boksin versiota pelannut, mutta en usko että se eroaa järkyttävästi PS3:sta huonommista hahmon lähellä olevista maatekstuureista huolimatta.

Vuoden käsikonsolipeli
The Legend of Zelda: A Link Between Worlds. Huikea peli kaikin puolin, ja varsin nätin näköinenkin. Kutitteli nostalgiahermoja musiikeillaan, puzzleillaan, maailmallaan ja sopi kaikin puolin käsikonsolipeliksi. Pystyin tuosta noin vain laittamaan pelin pauselle tarvittaessa ja jatkamaan sitten kun huvitti ilman, että pelikokemus olisi jotenkin tuntunut katkonaiselta. Näin käsikonsolipelit pitää tehdä.

THE Vuoden videopeli
Super Mario 3D World. Samat perustelut kuin aiemmin. Noihin lisäisin vielä sen, että tällaiset iloiset ja pirteät tasoloikat ovat ilahduttava ja poikkeava näky nykypäivänä harmaiden, "kypsien" ja "realististen" pelien joukossa.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Assassin's Creed 4: Black Flag
Ubisoftin rahasampo teki loistavan paluun.
Hienosti tehty avoin merimaailma ja upeasti saatu peliin seikkailun tunnetta.
Päähahmokin on mielenkiintoisempi, viimeksi sitten Ezion.
Peli on erittäin koukuttava ja tekemistä riittää useiksi kymmeniksi tunneiksi.

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikkapeli
Super Mario 3D World. Paras 3D Mario pitkästä aikaan.
Olin pelin alussa hieman epäileväinen peliä kohtaa, mutta lopulta peli oli aivan mahtava.
Kentät olivat monipuolisia, musiikki loistavaa ja moninpeli oli järisyttävän hauskaa.
Kaikista isoin yllätys oli, kuinka pitkä peli loppujen lopuksi oli.

Vuoden roolipeli
Ni No Kuni: Wrath of the White Witch.
Ensiksi täytyy sanoa, omasta mielestäni tämä on paras japanilainen roolipeli pitkiin aikoihin.
Maailma vei heti mukaansa, vaikka alussa eteneminen tuntui hieman hitaalta.
Hahmot olivat mieleenpainuvia ja niin kuin myös musiikki, mikä oli kerrassaan loistavaa!
Peliin oli kivasti yhdistelty mukaan pieniä pokemon elementtejä.

Paras strategiapeli
-

Paras räiskintäpeli
Bioshock: Infinite.
Olisin toivonut itse peliin vähemmän toimintaa, mutta
muita räiskintäpelejä en pelannut viime vuonna,
joten piti tämä valita tähän kategoriaan.
Peli oli kuitenkin tehty hyvin ja tarina oli kerrassaan hyvä ja loppu oli yksi yllättävimmistä,
mitä olen kokenut oman pelihistorian aikana.

Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli
-

Vuoden online-moninpeli
-

Vuoden offline-moninpeli
Onko Mario Partyn aika ohi? Ei hätää, onneksi löytyy suht hyvä korvaaja: Wii Party U! Pelissä on todella paljon erilaisia minipelejä 2-4 pelaajille ja monia eri pelimuotoja. Hyvät ohjeet eri pituisille pelimuodoille, vaikka peliaikaa ei olisikaan paljon. Jokaiselle löytyy aivan varmasti oma suosikki.

Vuoden positiivisin yllätys
The Wolf Among Us - Episode 1: Faith.
Olin alkuintrosta asti varma, että tästä pelistä minä pidän.
Vaikka en ole itse lukenut yhtään fables sarjakuvia, niin pidin todella kovasti tästä pelistä. Musiikki, hahmot ja yleinen tunnelma pelissä olivat aivan mahtavat. Hikisesti tässä odotellaan episode 2:sta.

Vuoden pettymys
-

Vuoden PS3-peli
The Last Of Us
Naughty Dogilta K18 peli?!
Ei voi olla totta!
Nyt on maailma sekasin!
Pelin parasta antia oli hyvä juoni ja pelin pituus. Oli mahtavaa seurata Ellien ja Joelin matkaa ja miten heidän suhde muuttui matkan varrella, toisella heistä ehkä vähän liikakin.
Naughty Dog oli luonut erittäin synkän ja ahdistavan maailman, jonka parasta antia oli äänimaailma. Pitkästä aikaan paras post-apocalyptiseen aikaan sijottuva peli.
Jatko-osaa tässä hartaasti odottelen.

Vuoden Wii U Peli
The Legend Of Zelda: Wind Waker HD
Vihdoinkin pääsin käsiksi tähän mestariteokseen, eikä tarvinnut kuin odottaa vain 10 vuotta. Peli sulatti heti sydämeni. Pelin juoni ja maailma ovat kiinostavia ja tahtoisin kokoajan palata sinne tutkimaan lisää. Ehkä paras Zelda peli ikinä?

Vuoden Xbox 360-peli
-

Vuoden käsikonsolipeli
Animal Crossing: New Leaf.
En ole koskaan aikaisemmin pelannut kyseistä sarjaa, joten kaikki oli minulle uutta. Pelin ulkomuoto hieman hämäsi pitkän linjan pelaajaa, mutta lopulta pelin söpö ulkomuoto voitti sydämmeni ja jäin siihen koukkuun. Eräs koukuttavin asia pelissä on "realistinen" kello, jonka takia pelasin sitä useamman kerran päivässä. Hoidat vain pormestarina kyläsi tapahtumia ja muokkaat sitä omaan makuusi.Ymmärtääkseni pelissä ole edes loppua?!? Pelissä on monia pieniä asioita, joihin on pakko palata uudestaan, niin kuin tarkastaisi päivittäin oman meilinsä.

THE Vuoden videopeli
Grand Theft Auto V.
Kun käynnistin pelin ensimmäistä kertaa, piti oikein pistää ohjain pöydälle odottamaan ja vain ihailla valtavaa eloisaa maailmaa. Pelissä on kaikki palikat kohdillaan. Ainoa ikävä asia pelissä oli, kun yksinpelissä oli vähän tyylikkäitä ryöstöjä eli niitä olisi voinut olla enemmän.
Moninpeli oli hyvä, vaikka alussa oli vähän epäkunnossa.
Peli oli niin yksityiskohtainen ja hyvin tehty, etten olisi osannut edes kuvitella. Paras GTA peli ikinä!
________________________________________________________________________________
Viime vuosi oli rikas pelivuosi, silloin tuli monta hyvää peliä.
Oli lähellä, ettei Batman Arkham Origins tullut listalle assassin's creedin tilalle.

Jos nopeesti tekis tämmösen:

Vuoden seikkailu/toimintapeli
Tomb Raider
Tämä Peli sopisi muuten vuoden yllätys osioon, mutta toinen peli yllätti enemmän ja siksi laitoin tähän, eli uudistettu Lara Croftin seikkailu, joka ansaitsee kunniaa. Grafiikka on (PS3) mahtavaa, ja toimintaa ei ole mielestäni kovin usein liikaa. Hautoja ja muuta kerättävää tarinan (joka oli mielestäni hyvä) jälkeen on riittävästi, ja koska en käyttänyt aseita kertaakaan koko pelin aikana, niin taistelut olivat aina jännittäviä ja hauskoja. Hiippailua oli toki hieman liian vähän, mutta oli kuitenkin.

Vuoden ajopeli
-

Vuoden tasoloikka peli
Pakko laittaa tähän Tearaway , sillä se oli ainoa pelaamani tasoloikka tänä vuonna (Knackin lisäksi). Pelin taide tyyli on aivan mahtava ja muutenkin grafiikat todella hyvät, eli sahalaitoja ei paljoa näkynyt. Pidin paljon myös siitä kuinka Vitan eri ominaisuuksia käytettiin hyväksi. Paikat olivat myös kauniita ja toiminta ihan toimivaa.

Vuoden roolipeli
-

Paras strategiapeli
-

Paras räiskintäpeli
Ei tähän voi muuta sanoa kuin vuoden toisiksi paras peli Bioshock Infinite , joka on tarinaltaan ja maailmaltaan todella kaunis. Elizabethin hahmo on mahtava ja räiskintä tyydyttävää. Columbia on vain niin mahtava paikka, ja siihen lisätään Elizabethin kyvyt niin, aah... Loppu oli myös parhaita koskaan. Soundtrack on myös aivan mahtava, ja monessa kohtaa oli kyynel silmässä tässä pelissä.

Vuoden urheilupeli
-

Vuoden ladattava peli
Resogun tietenkin. Graafinen tyyli mahtava ja räiskintä hoidettu erittäin mallikkaasti. Se on myös erittäin koukuttava ja kaikki kombo mittarista ase päivityksiin on tehty hyvin.

Vuoden online-moninpeli
-

Vuoden offline-moninpeli
-

Vuoden positiivisin yllätys
Vaikka olenkin pieni AC fani, ei yksikään niistä ole iskenyt kunnolla ja paria en ole edes jaksanut pelata läpi, mutta tämä muutti asian eli Assassins Creed 4: Black Flag . Merirosvoilua on kaivattu peleihin jo kauan ja nyt se toteutui ja todella mallikkaasti vieläpä. Laivalla on mukava kulkea merellä ja tutkia saaria. Myös s eon ihanaa ettei aiempien tapaan joudu olemaan kaupungissa kuin hetken alussa ja sitten pääsee minne lystää.
Grafiikka myös PS4 versiossa todella nättiä.

Vuoden pettymys
Sly Cooper: Thieves in Time , vaikka tässä pelissä ei ole mitään vikaa, niin se oli suuri pettymys, sillä olen Sly pelien suuri fani ja olen pelannut Sly kakkosen jo 32 kertaa läpi. Se on myös ensimmäinen pelini, jos Super mario 64:ää, ei lasketa. Duppaukset eivät ole kovin hyvät, verrattun aiempiin ja aluksi Bentleyn ääni on todella ärsyttävä. Ulko asu, ei kovin mieluinen ole minulle, ja moniin asioihin on kajottu tehden niistä huonompia.

Vuoden PS3-peli
The Last of Us , on joka zombi fanin unelma. Tarina aivan mahtava ja gameplay tehty huolella. Tuhoutunutta maailmaa on myös mukava katsella ja Ellien kehitystä seurata.

Vuoden WII U-peli
-

Vuoden Xbox 360-peli
-

Vuoden käsikonsolipeli
Tearaway , again! Oli pakko laittaa kahteen kohtaan, kun on se vaan niin hyvä.

THE Vuoden videopeli
On Beyond: Two Souls . Nyt varmaan ihmettelette, mutta mielipiteeni on omani ja se ei kuulu (enää) teille!
Pelin tarina on loistava ja Jodie hyvä hahmo. Myös Aiden tuo rakastettava olento on hyvin tehty ja sillä pelattavat osiot pelin parhaita. Pelin juoneen pystyi myös itse vaikuttamaan, vaikka se jäikin pikku asioihin, mutta loppuja on pelissä 24, repikää siitä. Grafiikka myös upeaa.

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

Koska Wii U ei ole tietään televisioni alle löytänyt, on valintani AC: IV. Vaikka pelin kontrolleissa on aika suuria "pikkuvikoja" niin suuret ja hienot meret jaksavat vetää puoleensa. Edward on kiinnostava hahmo ja vaikka peli tekee parhaansa pilatakseen tarinan muinaisella mystisellä paskalla, niin cutscenejakin jaksaa katsella. Harmillisesti PS4-versio kärsii pienistä ruudunpäivitysongelmista.

Vuoden ajopeli

Jos ajopeleihinkin jaksaisi palata uuden Forzan kera...

Vuoden tasoloikkapeli

Rayman Legends on haastava, kaunis ja ennen kaikkea mukava pelata. Musiikkitasot ovat mahtavaa vaihtelua ja kenttäsuunnittelussa ei ole valitettavaa. Mestarillista.

Vuoden roolipeli

-

Paras strategiapeli

XCOM: Enemy Within on mahtava laajennus mahtavaan strategiapeliin. Se ei mullista, mutta uudistaa juuri riittävästi. Ei varmasti paras laajennus ikinä, mutta Unknown on itsessäänkin niin kova peli, että oikein housuihin turahtaa.

Paras räiskintäpeli

Vaikka Battlefield 4:llä oli rankka julkaisu se pongahti noepasti pystyyn ja pääsin nauttimaan AAA-luokan moninpelistä. Kampanja on taattua paskaa, mutta moninpelin monipuolisuus ja gunplayn vahvuus pitää BF-sarjan askeleen edellä kilpakumppaneitaan. 90h takana ja heti toiset pelit pelattuani aion pelin pariin palata.

Vuoden urheilupeli

-

Vuoden ladattava peli

Hotline Miami on nopeatempoinen ja vaikeustasoltaan julma peli. Vaikka PC-versio nähtiin jo vuonna 2012, minä pääsin pelin kokemaan vasta viime vuonna PS3:lla. Tarina on kaikessa mindfuckimaisuudessaankin hyvä ja portissa ei ole mitään valitettavaa. Kuuluu niihin peleihin, joiden pariin haluaisi palata.

Vuoden online-moninpeli

Battlefield 4. Katso vuoden räiskintäpeli

Vuoden offline-moninpeli

Rayman Legends on hieno peli yksistäänkin, mutta kavarin kanssa se on parhaimmillaan. KUNG FOOT!

Vuoden positiivisin yllätys

-

Vuoden pettymys

The Last of Us kärsii epätarkoista kontrolleista, turhauttavista kävelyosuuksista ja jatkuvasti uudelleen syntyvistä vihollisista. Peli ei ole huono, mutta hype on julma rakastaja.

Vuoden PS3-peli

Sly Cooper: Thieves in Time on hyvä tasohyppely, mutta jää kauas edellisten pelien loistosta. Peli on kaunis kuin grillimakkara, mutta suomidubin taso on vähintäänkin kyseenalainen. Tähän lisätään pelin lyhyt kesto ja edellisosia epätarkempi tuntuma niin saadaan huono jatko-osa ja viime vuoden paras PS3-yksinoikeus.

Vuoden PS4-peli

Mitään en pysty hyvällä omatunnolla nimeämään.

Vuoden Wii U-peli

-

Vuoden Xbox 360-peli

-

Vuoden käsikonsolipeli

Hotline Miami on myös Vitalla mahtava.

THE Vuoden videopeli

Vaikka Bioshock Infinite ja Rayman kovasti yrittivät, menee vuoden peli palkinto Battlefield 4:lle. Moninpelien ystävänä mahtava räiskintä voittaa omassa pienessä päässäni kaiken maailman tarinat ja muut hienot temput. *Kääntää koneesta tuulettimet täysille, laittaa kuulokkeet päälle ja suuntaa taistelukentälle

Lainaus käyttäjältä tootsi666

Vuoden seikkailu-/toimintapeli

Koska Wii U ei ole tietään televisioni alle löytänyt, on valintani AC: IV. Vaikka pelin kontrolleissa on aika suuria "pikkuvikoja" niin suuret ja hienot meret jaksavat vetää puoleensa. Edward on kiinnostava hahmo ja vaikka peli tekee parhaansa pilatakseen tarinan muinaisella mystisellä paskalla, niin cutscenejakin jaksaa katsella. Harmillisesti PS4-versio kärsii pienistä ruudunpäivitysongelmista.

Pakko kysyä mitä Wii U peliä olit tähän kategoriaan ajatellut?

ÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tulosten laskenta alkaa nyt ja tämä viesti tulee ne parin tunnin sisällä sisältämään...

**************************************************************************************************************************************

Ensiksi hieman mainintoja:

- Ajopelit ei nykyään kiinnosta
- Käyttäjällä snowtrooper on boardien hienoin avatar... nimimerkillä arkistomies puolestaan kauhein
- Käsikonsolipelit nostivat komeasti päätään joka kategoriassa
- Pelaajaboardin väen mielipiteet ovat kovin jakaantuneita
- Vuonna 2013 ilmestyi hyytävä määrä kovia pelejä jonka johdosta usea peli sai Vuoden Peli-ääniä
- Osa äänestäjistä on aivan sekaisin näiden valintojensa kanssa
- Batman- ja Assassin's Creed-pelit eivät enää ole kestosuosikin asemassa

Let's get down to business shall we...

****************************************************************************************************************************************

Vuoden seikkailu-/toimintapeli
Kategoria näytti pitkään olevan kahden kauppa mutta loppumetreillä myöhännäiset Tomb Raiderin ystävät heräsivät horroksestaan ja äänestys meni äärimmäisen tiukille. Voittajaksi lopulta suoriutui Naughty Dogin moderni klassikko joka osoittaa sen että loistava pelattavuus voi yhdistyä myös huippuluokan grafiikan ja käsikirjoituksen kanssa.

Voittaja: The Last of Us
Runner Up: Tomb Raider

Vuoden ajopeli
Kategoria joka sai kamalan vähän ääniä. No kilpaileehan ne naisten mäkihypyssäkin joten voittaja pitää valita ja tällä kertaa härmän toinen kansallislaji, F1 veti voiton kahdella äänellään kilpailijoihin verrattuna. Edes suurnimi Gran Turismo ei saanut äänestäjiä liikkeelle joka on outoa?

Voittaja: F12013
Runner up: Mm. Angry Birds Go, Grid 2, Eurotruck Simulator

Vuoden tasoloikkapeli
Täysin kahden kauppaa oli tämä kategoria ja kun vielä parikymmentä vuotta sitten Mario ja Sonic taistelivat kiivaasti tämän kategorian voitosta (ei kuitenkaan täällä boardeilla), on sininen turbosiili vaihtunut raajattomaan europiirrettyyn. Rayman vei voiton tässä kategoriassa yhden äänen erolla Marion uusimpaan. Hienoa nähdä että viime vuosina hieman varjoissa ollut kategoria on saanut näinkin upeaa edustusta nykypäivänä.

Voittaja: Rayman Legends
Runner up: Super Mario 3D World

Vuoden roolipeli
Roolileikkijät äänestivät kiivaasti suosikkejaan ja ääniä meni useallekin yrittäjälle. Loppupeleissä kaksintaisto käytiin kuitenkin taskuhirviöiden ja perinteisen japsianimaation (joka myös sisälsi omanlaisensa taskuhirviöt) välillä. Ni No Kuni otti kuitenkin paikkansa vuoden roolipelisuosikkina Pelaajaboardin käyttäjien keskuudessa. Hienoa nähdä että aina ei pelaajien tuoreessa muistissa ole vain ne loppuvuoden huippunimet vaan myös alkuvuodesta julkaistut pelit pärjäävät.

Voittaja: Ni No Kuni
Runner Up: Pokémon X/Y

Paras strategiapeli
Tämä PC-pelien temmellyskenttä muuttui tänä vuonna boardilaisten keskuudessa 3DS-pelin dominoinniksi. Uusin osa Fire Emblem-sarjaan nosti tämän pienten piirien suosikin maineeseen ja tämä näkyi myös äänestyksessä. Legendaariset nimet jäivät useiden äänien päähän mutta loistavia pelejä nekin olivat.

Voittaja: Fire Emblem: Awakening
Runner up: XCOM: Enemy Within, Company of Heroes 2

Paras räiskintäpeli
Yleensä kategoria jossa eräätkin Activisionin ja EA:n sarjat ovat juhlineet kukkoina tunkiolla. Tänä vuonna kuitenkin nämä militaristiset äijäilyt kokivat täystyrmäyksen kuvankauniin tarinan viedessä tätä kategoriaa kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa.

Voittaja: Bioshock Infinite
Runner up: Battlefield 4

Vuoden urheilupeli
Urheilu ei näyttänyt olevan boardilaisten juttu tänä vuonna ja äänet jäivät kovin vähäisiksi. Keppitaistelupeli NHL 14 ei yllättäen tätä voittanut vaan kuningaslajin edustasjisto vei kirkkaimmat mitalit. Sangen erilaisia nämä futispelit keskenään ovat mutta se ei vie pois mitään niiden laadusta.

Voittaja: Inazuma Eleven 3 sekä FIFA 14
Runner up: NHL 14

Vuoden ladattava peli
Voittajaksi suoriutui todellinen susi lampaan vaatteissa kun vähää mölyä itsestään pitänyt Telltalen uutuus oli tämän useita eri ääniä keränneen kategorian ykkönen. Nostalgikoille ja uusille pelaajille herkkua tarjonnut ankkapeli pääsi lähimmäs haastamaan mutta loppujen lopuksi ero oli suuri.

Voittaja: Wolf Among Us
Runner up: Duck Tales Remastered

Vuoden online-moninpeli
Kategoria jossa räiskinnän tapaan ovat sotapelit juhlineet. Tänä vuonna kuitenkin söpöt taskumonsterit osoittivat raavaille sotilaille mahtinsa ja kiilasivat jakamaan kategorian voiton.

Voittaja: Pokémon X/Y sekä Battlefield 4
Runner up: GTA V

Vuoden offline-moninpeli
Kyllä, tätäkin harrastetaan yhä. Moninpelin jaloin muoto oli yllättävän suosittu kategoria ja ääniä sateli useille eri peleille. Voittokin meni usean pelin kesken jakoon joka on oiva merkki siitä että kimppamoninpeli on kaukana kuolleesta. Voittajapelit ovat keskenään myös hurmaavan erilaisia.

Voittaja: Rayman Legends, Pikmin 3, Gears of War: Judgement sekä Wii Party U
Runner up: Diablo 3 (konsoleilla), Super Mario 3D World

Vuoden positiivisin yllätys
Yleensä kun peli myöhästyy rutosti sen alkuperäisestä julkaisuikkunasta, kärsii pelin lopullinen laatu. Yleensä myös kun peli julkaistaan alle vuoden sisään (heikon) edellisosan jälkeen, on ainakin odotusarvot sangen matalalla. Näistä lähtökohdista nousivat feenikslinnun lailla tänä vuonna kansan suosioon kaksi peliä, jotka osoittivat että hyvää kannattaa odottaa tai hyvää uskaltaa alamäenkin kohdalla odottaa.

Voittaja: Assassin's Creed IV sekä Tomb Raider
Runner up: Diablo 3 (konsoleilla), Super Mario 3D World, Splinter Cell: Blacklist

Vuoden pettymys
Boardien väki ei näemmä osaa arvostaa ulkoavaruuden olentoja täynnä olevia räiskyttelyjä sillä voittajapelit ovat niitä pullollaan. Yhden äänen päähän jäivät sen sijaan suuren hypejunan kyydissä ollut suursatsaus sekä viime vuosien kestomenestyjä. Hävetkää te kökköyden ruumillistumat tai muuten vaan odotukset pettäneet!!

"Voittaja": Dead Space 3 sekä Aliens: Colonial Marines
Runner up: Beyond: Two Souls sekä Batman: Arkham Origins

Vuoden PS3-peli
Yksi vuoden parhaista peleistä, oli näköjään ylivoimaiseen tyyliin myös boardilaisten mielestä paras PS3-peli. Ylivoimaiseen näytöstyyliin vei Naughty Dogin huippu tämän kategorian ja edes Disneyn rakastetut hahmot eivät kakkossijasta huolimatta päässeet lähelle.

Voittaja: The Last of Us
Runner up: Kingdom Hearts 1,5

Vuoden PS4-peli
Nelospleikkari ehti olla markkinoilla kovin vähän aikaa joten valikoitavaa parhaaksi peliksi ei ollut niin paljoa. Kaksi nimikettä kuitenkin nousivat esiin ja toinen niistä on jopa siniristilipun alla väkerretty tuotos. Onnea Suomi! Nyt juhlitaan!! Hyvä yritys Hollanti mutta nyt kävi näin...

Voittaja: Resogun
Runner up: Killzone: Shadow Fall

Vuoden Wii U-peli
Nintendon konsolin pelitarjonta ei tosiaan häikäissyt määrällään mutta sieltä muutaman hassun yksilön joukosta boardistit kaivoivat suosikkinsa. En tiedä mitä se kertoo konsolin pelitarjonnasta että yli kymmenen vuoden takainen uusiversio jakaa ykkössijan yhden vuoden 2013 parhaimman pelin kanssa mutta tänä vuonna tällä tavalla...

Voittaja: Super Mario 3D World sekä Wind Waker HD
Runner up: Pikmin 3

Vuoden Xbox 360-peli
Oliko tästä edes epäselvyyttä..?

Voittaja: Gears of War Judgement
Runner up: GTA V

Vuoden käsikonsolipeli
Vuosi 2013 oli tosiaan käsikonsolien näytöstä jokaisella mittarilla mitattuna ja valinnanvaikeus näkyi myös jakaantuneiden äänten myötä. Taktikointia, taskuhirviöitä, legendaarisia sankareita ja arkipäivää eläinkylässä. Siinä pähkinäkuoressa ne kovimmat ääniharavat. Järjestys on seuraavanlainen...

Voittaja: Pokémon X/Y
Runner up: Animal Crossing: New Leaf

THE Vuoden videopeli
Grand Daddy of them all. Vuosi 2013 jää historiaan ehkä kaikkien aikojen kovimpana pelivuotena. Milloinkaan muulloin ei boardien äänestyksessä ole näin usea peli kerännyt ääniä joka kertoo siitä, että huippupelejä ilmestyi jokaiseen makuun säädystä riippumatta. Niin ykkös- kuin kakkossijakin meni jakoon ja aika lailla tutut nimet näitä sijoja tähdittivät. Jos vanhainkodissa muistelet vain joitain pelejä vuodelta 2013, on niiden syytä olla nämä. Muista myös pelata toki muita tässä äänestyksessä näkyneitä nimikkeitä.

Ladies and gentlemen...

Voittaja: GTA V sekä The Last of Us
Runner up: Super Mario 3D World sekä Bioshock Infinite

Kiitos kaunis kaikille äänestäneille ja helvetin hyviä tekstejä löytyi tästä mittavasta joukosta. Vedän hetken henkeä ja ilmoitan uuteen viestiin sen henkilön nimen, joka perusteli parhaiten ja osuviten. Hän on myös voittava vapaavalintaisen viime vuonna ilmestyneen pelin...

Hauskasti ovat äänet kyllä jakautuneet;
GTA V:lla ei ollut mitään jakoa toimintapelikategoriassa, mutta vuoden pelinä nousi jakamaan voittoa.
SM3DW joutui jakamaan vuoden Wii U -titteliä, eikä edes voittanut tasoloikkasarjaa, mutta oli mitalisijoilla vuoden pelinä.

Liekö tälle syynä se, että moni halusi nimetä mahdollismman usean suosikkipelinsä eikä antanutkaan sille parhaalle pelillä ääntä jokaisessa mahdollisessa kategoriassa.

Lainaus käyttäjältä Kingsta+

Hauskasti ovat äänet kyllä jakautuneet;
GTA V:lla ei ollut mitään jakoa toimintapelikategoriassa, mutta vuoden pelinä nousi jakamaan voittoa.
SM3DW joutui jakamaan vuoden Wii U -titteliä, eikä edes voittanut tasoloikkasarjaa, mutta oli mitalisijoilla vuoden pelinä.

Liekö tälle syynä se, että moni halusi nimetä mahdollismman usean suosikkipelinsä eikä antanutkaan sille parhaalle pelillä ääntä jokaisessa mahdollisessa kategoriassa.

Tätä juuri tarkoitin kun viestissäni mainitsin siitä että ihmiset äänestivät hassulla tavalla ristiin. Nyt on kuitenkin vielä aikaa spekuloida...

Lainaus käyttäjältä Kingsta+

Pakko kysyä mitä Wii U peliä olit tähän kategoriaan ajatellut?

Kummastakin Zeldasta olen paljon hyvää kuullut.

No niin. Yhden hengen raati on kokoontunut ja pohtinut valintaansa hartaammin kuin konklaavi Paavin valintaa. Valkoista savua nousee nyt kuitenkin savupiipusta ja kovimmat ja ajatuksia herättävimmät perustelut kaiken kansan luettavaksi antoi...

YritaEdes

Onnea paljon sir! Olet voittava vapaavalintaisen viime vuonna ilmestyneen pelin!! Laitahan viestiä meikäläisen inboxiin yhteystietojen kera niin pääset sitä nopeammin hypistelemään Ride To Helliä, NBA Live 2014:a tai Beyond: Two Soulsia!!!