Pelaajaboardin vuoden parhaat - 2012 edition / Foorumit / pelaaja.fi
1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Pelaajaboardin vuoden parhaat - 2012 edition

Se on taas täällä...

Ihmiskunnan viimeiseksi olemassaolovuodeksi asiantuntijapiireissä ennakoitu 2012 on pian ohitse ja mitä jäi käteen? Obama teki jatkosopimuksen maapallon johtajuudesta, Euroviisuissa vei voiton kappale jota voi ihan jopa oikeasti kuunnella, Sauli Niinistö jatkoi työtä jossa ovat menestystä niittäneet mm. Kekkonen, Ahtisaari ja jopa Uuno, kuningaslajin EM-turnaus meni maajoukkueista sillä ällöttävimmälle, Michael Clarke Duncan poistui keskuudestamme yms.

Juttuja riittäisi kerrottavaksi vaikka kuinka mutta ketä kiinnostaa ns. oikean maailman asiat kun meillä on pelimaailmankin vuosi kerrattavana. On siis aika valita ne jyvät sieltä kuuluisista akanoista ja valita ne ihan oikeasti parhaimmat pelit omiin kategorioihinsa. Unohtakaa kaikki muut internetin pelisivujen valinnat, täällä se oikea totuus paljastuu!

Äänestä siis annettuihin kategorioihin yhtä valitsemaasi vaihtoehtoa. Voit äänestystekstissä (HUOM! perustelut ovat kaiken A ja O. Perustelemattomia ääniä ei lasketa) mainita toki vaihtoehtoja joiden väliltä valitsit mutta muista lihavoida lopullinen äänesi. Kertaukseksi; vain yksi ja lihavana... aivan kuin meikäläisen naisonni yöelämässä. Aloitetaan.

Vuoden Paras Ajopeli
Brömistelevät pelaajat saivat tänä vuonna yllin kyllin pelattavaa. Vaikkakin kovimmat virittelijät ja iskareiden kiristelijät jäivätkin ilman sitä autenttisinta ajopelisimulaatiota, saivat hekin takuuvarmasti viihdettä markkinoille ilmestyneistä lukuisista ns. kevyemmistä nimikkeistä. Burno... anteeksi Need For Speed on jälleen household name, Little Big Karting haastoi putkimiestä genren ykköskuskin paikasta kun taas F1-fanaatikot saivat osaavien tekijöiden toimesta erinomaisen formulointipelin. Horisontissa näkyi myös Forza joka oli hyvä vaikkakaan ei sitä ihan perinteisintä... Forzailua(!!?). Mikä on sinun valintasi podiumin korkeimmalle korokkeelle samppakaljaa ruiskuttelemaan?

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Viime vuoden jännittävä BF vs CoD-asetelma jää valitettavasti tänä vuonna väliin mutta se ei tarkoita sitä etteikö ensimmäisen persoonan räiskyttelyissä olisi tänäkin vuonna kilpailua. Call of Duty on yhtä yllättävä tekijä näissä hommissa kuin autoilijat yllättävä talvi mutta tänä vuonna kapuloita rattaisiin laittaa eräskin Master Chief eikä sovi unohtaa Medal of Honorin laivastohylkeitä. Myös genrerajoja rikkova Borderlands 2 voidaan surutta laittaa tähän kategoriaan vaikka kaiken maailman numeroita ruudulla pyöriikin. Ota ehdokkaasi rautatähtäimen alle ja anna palaa!

Vuoden Paras Toimintapeli
Toimintapelikategoria korvaa aikaisemmilta vuosilta tutun seikkailupelikategorian sillä voiko joku sanoa vakavalla naamalla että Sleeping Dogsin John Woo-leffoista tuttu action olisi lähelläkään termiä "seikkailu"? Nathan Draken touhut kannettavassa muodossa olivat myös enemmän käytäntöä kuin teoriaa ja viime vuosien RPG-genrestä tuttu Mass Effect vaihtoi myös painoluokkaa paremman kilpailun toivossa. Vanha kunnon Resident Evil ihastutti ja vihastutti omilla peleillään niin taskussa kuin olohuoneen televisiossakin, Assasiinit tekivät tuhoisaa jälkeä isolla ja pienellä ruudulla, ZombieU palautti selviytymiskauhun selviytymiskauhuun kun taas hieman kevyempää zombielahtausta tarjoili Lollipop Chainsaw ja kuka voisikaan unohtaa sleeper-hitti Dishonoredia taikka eräänkin enkelipojan erinomaista paluuta Kid Icarus Uprisingissa. Ehdokkaita on monia mutta vain yhden saa valita. Kerro se tässä ja nyt?

Vuoden Paras Roolipeli
Skyrimiä ei sitten tänä vuonna saa enää valita vaikka sitä vielä tyyliin jokainen pelaakin. Roolipelivuosi oli etenkin PC-pelaajille sen tason herkkua että oksat ja expat pois. Diablo 3 ja WoW: Mists of Pandaria sekä Pokémon mustine ja valkoisine jatko-osineen ovat nimiä, jotka eivät kovin äkkiä pelaajien huulilta häviä. Vaihtelua näihin meganimikkeisiin tarjoaa Guild Wars 2 joka ei kuitenkaan laadullisesti kalpene kahden ensiksi mainitun rinnalla sitten mitenkään ja vaikka Marion tarraseikkailut 3DS:llä ovatkin hieman vähemmän roolipelimäisiä, voidaan kyseinen nimike laskea mukaan tähän genreen eikä tietenkään sovi unohtaa Wiin loistavia JRPG-nimikkeitä. Mikä peli sai sinut pois arjesta kunnon roolipelin tapaan?

Vuoden Paras Tasoloikka
Raymanin vetäytyminen tämän vuoden kilvasta teki ison loven kategoriaan jossa Mariolla ja Mikki Hiirellä on tuplaedustus New Super Mario Bros- sekä Epic Mickey-peliensä kanssa. LittleBigPlanet oli tässäkin kategoriassa tänä vuonna ehdolla. Myös suomalaisten suurta suosiota nauttivat Skylandersit ovat mukana kilvassa jossa valitettavasti EI lasketa mukaan latauspelejä sillä näillä on oma kategoriansa. Mikä tasoloikkapeli muistutti sinua genren kulta-ajoista ja videopelaamisen hienouksista?

Vuoden Paras Tappelupeli
Lyöminen ei ole kivaa muutoin kuin virtuaalisessa mielessä ja tänä vuonna meitä tästä asiasta muistuttivat vanhat kehäkonkarit Tekken ja Dead or Alive sekä vuosia odotettu yhteistyöprojekti Street Fighterin ja Tekkenin välillä. Sonyn maskottien taistelu tuo oman lisämausteensa näihin turpakäräjiin. Kuka seisoo viimeisenä omissa listoissasi?

Vuoden Paras Strategiapeli
Unohtakaa X-Filesin ufojournalismi sillä X-COM on sitä oikeaa avaruusolentotutkiskelua ja sitä saatiin tänä vuonna nauttia ehkä jopa liiankin pitkän tauon jälkeen. Loputon avaruuskin ihastutti Endless Spacessa ja kuninkaat tekivät ristiretkiä kakkoseen... kakkosessa siis pelissä nimeltä Crusader Kings 2. Feodaaliajan fantasiajapanin ja taskuhirviöiden yhteisprojekti oli myös varsin toimiva paketti. Monia muitakin ns. miettivän miehen pelejä saatiin markkinoille vuoden aikana joten valitse niistä se parhain. Jos et tiedä montaa ehdokasta niin mailia menemään Pelaajan päätoimittaja Huttuselle joka on elämänsä aikana pelannut yhtä jos toistakin strategiapeliä.

Vuoden Paras Urheilupeli
Tämän vuoden NHL-painos laittoi kutosta silmään änkeämällä promonimekseen ei enempää eikä vähempää kuin yhden kaikkien aikojen NHL-legendoista, Sami Hel... Jari Kurrin. FIFA- ja PES-sarja jatkoivat keskinäistä nokitteluaan kun taas 2K Gamesin NBA-peli namedroppaili julkimoita aina Jay-Z:stä Jersey Shoren älykköjen kautta Justin Bieberiin. Vanha kunnon kalkkinaama Maddenkin jatkoi tasaista laatukulkuaan. Mikä urheilupeli sai sinut tuntemaan itsesi huippuluokan atleetiksi?

Vuoden Paras Ladattava Peli
Röh röh röööö, kaikkia pelejä pystyy nykyään lataamaan Steamin ja latauspalveluiden kautta SHUT THE F*CK UP BROTHER, tiedät varsin hyvin mitä haen tässä kategoriassa! Pienemmän luokan latauspelejä, that's damn right white boy. Anna äänesi kovimmalle latauspelille tai tulee knuckle carousel on yo' candy ass you punk ass bi*ch... olipa tässä gangstaa kerrakseen, anna äänesi.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Online... the final frontier. Paikka jossa äitiäsi solvataan tauotta mutta silti vain siellä jollain kierolla tavalla viihdyt. Päälaukausten ja teepussien luvattu korpimaa sai tänä vuonna taas koukuttajia osakseen kun uutta Haloa ja Call of Dutyä tuli sisään vasemmalta ja oikealta. FIFA 2013 ja sen uudistettu liigamuotoinen moninpeli olivat monelle kuningaslajin ystävälle se viimeinen askel pois sosiaalisesta elämästä ja Resident Evil 6:kin meni huomattavasti helpommin läpi Borderlands 2:n ohella kun taistelutoverina oli ihminen kaukaa toiselta puolelta maapalloa. Mikä peli sai sinut sulkemaan puhelimen ja pyytämään töistä (toimituksen väen ei tarvitse tähän vastata) tai koulusta sairaslomaa?

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Voiko olla mitään parempaa kuin yksi huone täynnä huutavia pelaajia pelaamassa hyvää moninpeliä? Ei todellakaan voi ja tätä hupia oli taas tänä vuonna tarjolla mm. EA:n urheilupelien, New Super Mario Bros U:n, Nintendo Landin, lukuisten tappelupelien ja monen muun kokelaan myötä. Mikä oli se peli jonka vuoksi sohva meni uusiksi ja tarjoiluihin rahaa?

Vuoden Paras Pettymys
Tiedätkö sen tunteen kun odotat kuukausia, ehkä jopa vuosia, sitä yhtä pelinimikettä? Ahmit tietoa ko. pelistä jokaiselta mahdolliselta foorumilta tai vaihtoehtoisesti pimität tarkoituksella kaiken mahdollisen tietotulvan jotta et hypettyisi liikaa? Tiedätkö myös sen tunteen kun tämä kyseinen peli ei vastaakaan millään tavoin odotuksiasi? Ei tarvitse hävetä, kaikki me olemme käyneet tämän joskus läpi. Istuhan alas ja kerro kaikki. Mikä peli sen teki sinulle tänä vuonna? Meillä ei ole kiire mihinkään, olemme täällä kuuntelemassa ja auttamassa. Tässä, otahan nenäliina...

Vuoden Paras Uutinen
Mikä pelialan uutinen sai sinut kiljumaan riemusta ja tuntemaan itsesi rakastuneeksi teinitytöksi jota on juuri se koulun tavoitelluin poika pyytänyt treffeille koulun jälkeen Hesburgeriin, josta jatkatte matkaanne elokuviin katsomaan sitä ihaninta romanttista komediaa ja jonka jälkeen poika saattaa sinut kotiin ja kotiovella halaami... ... krhm, mikä oli sinun mielestäsi vuoden paras peliuutinen?

Vuoden Paras PS3-peli
Tänä vuonna ne kovimmat Sonyn yksinoikeusnimikkeet loistivat poissaolollaan joten pöytä on katettu uusille nimikkeille. Kieroutunutta metallia, tähtihaukkaa, All Star-tason maskottimätkintää... näitä riittää joten kerro mikä sai sinut olemaan välittämättä niistä ainaisista PSN:n huoltokatkoksista ja pitämään PS3:asi päällä?

Vuoden Paras Wii-peli
Vanha valkoinen sotaratsu lauloi vuoden 2012 ajan joutsenlauluaan ja se näkyi myös pelitarjonnassa. Muutamia huippunimiä (Last Story, Pandora's Tower) lukuun ottamatta vuosi oli hengityskoneessa olemista Wiille. Anna kuitenkin konsolille arvoisensa läksiäiset kertomalla sen paras yksinoikeuspeli vuodelle 2012 jonka jälkeen onkin muistopuheiden aika.

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Nykyisen konsolisukupolven vanhin veteraani jaksaa painaa yhä ikävuosistaan huolimatta. Tänä vuonna konsoli sai jälleen osakseen hyvän yksinoikeusmiehistön josta sinun pitää nyt valita paras. Vanhat konnat Halo, Fable ja Forza ovat totta kai listalla mukana mutta monia muitakin löytyy. Kerro mikä pidensi sinun "boksisi" käyttöikää taas kuukausilla eteenpäin?

Vuoden paras käsikonsolipeli
Uusi käsikonsolikokelas saatiin alkuvuodesta markkinoille kun PS Vita nousi lavalle viemään parrasvaloja 3DS:ltä. Tämän johdosta meillä on rakkaat toverit pähkäiltävänä aivan perkeleen monesta pelistä että mikä onkaan se vuoden paras käsikonsolipeli. Pelinimikkeet kuten Uncharted, New Super Mario Bros, Pokémon, LittleBigPlanet, Kingdom Hearts tai vaikka Resident Evil, pärjäisivät varsin hyvin vaikka vuoden parasta peliä valittaessa mutta jätetään se myöhemmäksi ja valitaan ihan ensin vaan tämä vuoden paras käsikonsolipeli.

THE Vuoden Paras Peli
Grand daddy of them all. Oli se sitten ladattavaa, mobiilia, isoa konsolia, käsikonsolia... you name it (silmäpeliä tai lautapelejä ei tähän lasketa) niin tämä on se paikka jossa voi Highlanderin tapaan olla vain yksi. Lyhyesti ja ytimekkäästi; Mikä oli sinun mielestäsi vuoden 2012 paras videopeli?

*Äänestysaikaa sinulla on 10.1.2013 asti. Äänestäthän vain yhtä peliä ja muista lihavoida valintasi. Muista äänestää vain ja ainoastaan peliä jota olet jo pelannut. Tärkeimpiä ovat kuitenkin perustelut joten muista kirjoittaa että miksi juuri kyseinen peli oli sinun mielestäsi kategoriansa eliittiä.

IMAGE(http://www.egorazzi.com/.a/6a00d8341c4f0953ef015436dcd85a970c-800wi)

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Palaan tähän sen jälkeen kun olen saanut testattua Black Ops 2 jonkin aikaa
Vuoden Paras Toimintapeli
Mass Effect 3 jos se tänne kategorian kuvauksen mukaan kuulu. Loistava päätös Shepardin tarinalle. Multiplayer yllätävän koukuttava.
Vuoden Paras Online-moninpeli
Sama kuin räiskintäpelissä, CoDin testauksen jälkeen palaan tähän
THE Vuoden Paras Peli
Mass Effect 3 Niinkuin sanoin aikaisemmin, yksinpeli loistava, moninpeli yllätävän hyvä.

Vuoden paras räiskintäpeli

Vaikka Team Fortress on räiskintöjenkuningas, on tämä vuosi olut todella hyvä räiskintäpeli vuosi. En kovin paljon räiskinnöistä perusta, mutta nyt ne jotka ovat tunteneet minut täällä jo hiukan kauemmin tietävät kenelle ääneni menee. . . Master Chiefille. Eli Halo 4. Aseissa on viimeinkin munaa, ja suuremmat kentät ovat oikein mukava lisä. Ja Valhal... Ei kun siis Ragnarok, on todella huikea mappi, mutta jostain tuo niin tutun tunteen. Ja lopuksi myös hyvä syy Mantis <3

Vuoden paras toimintapeli

Oi, tähänkin oli niin paljon valintoja, mutta on yksi yli muiden. Dishonored. Tämä oli ainoa peli jonka tilasin etukäteen Skyrimin lisäksi. Oli sen arvoista. Hiippailu on sujuvaa, taiat eivät ole liian ylivoimaisia, pelattavuus on huikeaa... Voisin luetella hyvin paljon, mutta jääköön se myöhemmäksi.

Vuoden paras mätkintäpeli

Kerron nopsaa koska tähän en halua kuluttaa liikaa aikaa. Tekken Tag Tournament 2. Yksi parhaista 3D-tappelupeleistä, vaikka MK vie silti kuningaspaikan tappelupeleissä mielestäni. Hyvät hahmot, hyvät animaatiot ja kaikki on sulavaa. Päällisin puolin oikein onnistunut tappelupeli.

Vuoden paras strategiapeli

TBA. . . Xcom tulee varmaan tähän kohtaan. . . Myöhemmin.

THE Vuoden Paras Peli

TBA. . . Tämä taistelu käydään Dishonoredin ja Xcomin välillä. . .

Vuoden Paras Ajopeli
Tänä vuonna ei oikeastaan muuta omaan makuun soveltuvaa ajopeliä tullut/tule kuin F1 2012
Uratila tuntuu vuosipäivitykseltä, mutta on uudistuksiakin saatu mukaan. Champions modea muutaman kerran uran välissä kokeillut ja vaikuttaa hyvälle, ihan sopivan vaikeita tuntuu haasteet olevan. Young Driver Test on aloittelijoille hyvä keino totutella ajamiseen.
Tosiaan oma maku on enemmän kaartunut simulaatiomaisempiin ajopeleihin, eikä nämä uudet NFS-pelit oikeen iske. Dirtit on viety pois rallipoluilta joten F1 jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Halo 4, Master Chiefin paluu oli yksinpeliltään sellainen pläjäys että pois alta Masonit ja Reznovit, vai mitä lie. Itse koen Halon varsin tarinapohjaisena räiskintänä ja tämä osa onnistui siinä varsin mallikkaasti, loppu oli harvinaisen koskettava. Moninpeli sai kokea uudistuksia jotka eivät omaan kuvaan Halon monin pelistä oikeastaan sovi. Ei tuo varsinaisesti pilattu ole eikä edes huono, mutta en usko että saa yhtä paljon peliaikaa kun Reach.

Vuoden Paras Toimintapeli
Tähän laitan luultavasti AC3, kunhan kerkeän sitä vähän enemmän pelailla.

Vuoden Paras Ladattava Peli
The Walking Dead, sanotaanko näin että odotukset oli nollissa ja aattelin vaan kokeilla kun eka episodi oli ilmainen Livessä. Olin sen pelannut puoliväliin, niin oli jo pakko ostaa loputkin. Pitkään aikaan ei ole tullut peliä minkä olisi oikeasti jaksanut vääntää yhtä soittoa läpi aivan täpinöissään. Aivan uskomaton peli!

Vuoden Paras Online-moninpeli
Halo 4, ei ne uudistukset niin huonoja olleet etteikö se tätä palkintoa ansaitsisi!

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Halo 4, samalla soffalla, FFA-slayer, anyone? :)

Vuoden Paras Pettymys
Forza Horizon, alun perin odotukset oli nollissa. Sitten ilmoitus siitä, että peli käyttää samaa fysiikka/pelimoottoria kun FM4, nosti jo hypeä.
Sitten ennakkoarvioita joissa ajotuntumaa kehutaan huippuunsa hiotuksi, ajkatella, vapaan maailman ajelu Forza-mekaniikalla! Ja kun itse pääsee kokeilemaan, tultiin pilvistä alas ja kovaa. Ajotuntuma täysin tunnoton, ja se lyttäsi ostoaikeet. Pirun nätti peli kyllä on.

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Ehkä hiukan itseään toistava tämä lista, mutta Halo 4. Tämä oli se peli joka sai 2kk tekemäni diagnoosin jälkeen minut parantamaan tuon romulaatikon sen ainoan silmän (laserin) sokeuduttua.

THE Vuoden Paras Peli
Kyllä Halo 4 vie voiton. Niukasti kakkostilalle jää The Walking Dead.

Vuoden Paras Roolipeli
Biowaren Mass effect 3 On selvä ykkönen. Kauas ollaan menty ykkösen kömpelöistä tulitaisteluista ja tarina kaikessa eeppisyydessään iskee lujaa. Myös moninpeli on ollut yllättävän viihdyttävä.

Vuoden Paras Tasoloikka
Säkkiukot Vitalla, eli Little big Planet. tykkään paljon peleistä missä voi käyttäjien omia taidonnäytteitä ladata ja Vitalla se kenttien luonti onkin monipuolisempaa kuin koskaan.

Vuoden Paras Strategiapeli
Ehdottomasti Shogun 2: Fall of Samurai. Peli sijoittuu harvemmin peleissä tavattuun maailmaan eli 1800 luvun Japaniin ja keskelle Impperiumin ja Shogunin kannattajien sisällisotaa. Hienon pelisarjan yksi hienoimmista peleistä.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Rock Band: Blitziä olen tässä genren peleissä eniten pelannut. Yllättävän hyvä, ottaen huomioon että pelisarjalle tyypillisiä instrumentteja ei käytetä.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Pelkästään Online peliksi ainoa peli mitä siis olen pelannut on Lord of the Rings Online: Riders of Rohan. Paras Tolkien loren lisenssipeli laajeni taas laadukkaasti Rohanin tasangoille ja esitteli kokonaan uuden Ratsain käytävän taistelusysteemin.

Vuoden Paras Uutinen
Black Mesa Modin julkistaminen. Ilmankos kun modia ollaan jo tehty vuosikaudet.

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Ei ole tullut pelattua Xbox yksinokeuksia hirveästi. Ehkäpä pelimäärältään se voisi olla Steel Battalion: Heavy Armor. Täytyy nostaa hattua Capcomille että he jaksoivat tehdä poikkeuksellisen synkän ja puolirealistisen realistisen robottisimulaattorin Kinectille. Toimivuuden takaamiseksi pitää tehdä vähän työtä kalibroinnissa ja pitää hermot kylmänä, mutta kaiken tämän ylitettyään on peli nannaa.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Ehdottomasti Gravity Rush. On ilo nähdä peli joka ei ole jatko-osa millekkään ja joka käyttää Vitan ominaisuuksia toimivasti, mutta kohtuudella. Juoni ja miljöö ovat kaikessa höpsöydessään loistavia.

THE Vuoden Paras Peli
Ei Mass effect kolmosen voittanutta olekkaan. Shepardin tarina saa loistavan päätöksen ja trilogia ansaitsee paikkansa tämän pelisukupolven parhaimmissa peleissä.

Lainaus käyttäjältä Norsukampa+

Muista äänestää vain ja ainoastaan [u]peliä jota olet jo pelannut[/u]. Tärkeimpiä ovat kuitenkin perustelut joten muista kirjoittaa että miksi juuri kyseinen peli oli sinun mielestäsi kategoriansa eliittiä.

Miau. Niin kauan kuin tämä GOTY-ketju on bordelleilla pyörähtänyt käyntiin, on meikäläinen sivuuttanut edellämainitun lakipykälän syyttä surutta, koska kategoriat vaativat sen voittajaehdokkaan nimeämistä, sillä käy täällä sitäkin sorttia, jotka lukevat vain sen lihavan leidin kunkin kategorian kohdalla. Ei sillä, tällä kertaa ajattelin toimia isännän ohjeita noudattaen, mutta jäänee moni kategoria odottamaan pihahdustani. Vai mennäkkö suin päin rajan tuolle puolen pesimailaa heiluttamaan.. fuck the police or not!?

Mutta äänestetään nyt kumminkin niitä mihin kykenen sen lipukkeen täyttämään.

Vuoden Paras Ajopeli
Horisontissa siintää majakan valoa ja aavan meren tuolta puolen jossakin on tie. Tiellä on auto ja auto on vuoden 1957 ikipunainen ferrraaaaari. Karnevaalit alkakoon! Jepulis, elikkä Forza on tehnyt meikäläiseen jonkinlaista vibraattorin kaltaista vaikutusta, vaikka osiahan pusketaan ulos 3x sitä vauhtia, mitä kunkkusarjan osia. EI käy kieltäminen, että GT femmaa ajellessa tekisi jo mieli sitä uutta uunituoretta pullaa, mutta Japanin pojilla saattaa kestää seuraavan osan kanssa... kauan.

Miksi kategoria vaatisi alleen nelivetoista kaupunkimaasturia, kun ihan hyvin paikan voi viedä myös omalla kohdalla tämän vuoden halutuin yksinoikeusnimike (tästä lisää alempana) Trials Evolution. Sopiihan peli kategoriaan, kuin kategoriaan ja enemmän se taitaa tasohyppelyäkin olla, mutta jos tänä vuonna olisin moottoria jossain pelissä pärisyttänyt, olisi se ehdottomasti ollut Redlynxin prätkäpeli.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Sikälimikäli kahden vuorokauden testauksen perusteella voi jotain asiasta päätellä, on Call of Duty 9: Black Ops 2 paikkansa vievä halusitte sitä tahi sitten ette. Eipä ole Bordellilandiaa, Halokasaa tai Mässyä tänä vuonna tullut pelattua, joten nämä kovimmat kilpakumppanit jäävät nyt nuolemaan näppejä ojan tuolle puolen. En näe uudessä caall of dutissa mitenkään aineksia vuoden kovimmaksi peliksi, mutta räiskintäpuolella niin yksinpeli kaksisenttisen....? pituisena, kuin moninpelikin ovat parasta laatua, mitä sarjassa on tähän asti nähty... Jälleen kerran.

Vuoden Paras Toimintapeli
Ei iske puskista, että Wei Shen ja Honkkariteema upposi allekirjoittaneeseen melkein täysin ja hupia riitti aina yllä mainitun räiskinnän julkaisuun saakka. Sleeping Dogs on tämän vuoden kovinta toimintaa tarjoava teos, jossa avoin maailma on toteutettu ihailtavan yksityiskohtaisesti ja mukaan on ympätty jopa harvinaisen onnistunut tarina, jonka juonenkäänteistä kukin ottaa selkoa miten taitaa. Kuitenkin yhtenäinen hyvä paketti ja suosittelen lämpimällä liekillä tämän hankintaa.

Vuoden Paras Roolipeli
Öäääh.. Pokemon ja Last Story ovat jääneet mieleen positiivisimmassa mielessä tältä vuodelta, mutta palkinto jää jakamatta niin kauan, kunnes käsky "pelaamatta paras" astuu voimaan. Ensi vuonna se on sitten Ni No Kuni, voitte olla jo nyt varmoja tästä.

Vuoden Paras Tasoloikka
Epic Mickey ei ole vakuuttanut arvioiden perusteella sitten lainkaan meikäläistä ja no LBP on aina LBP, hyvässä ja huonossa. köhköh..Vita..khöh.. Ei löydy tähän hätään mitään ylitse muiden -ehdokasta, mutta mietin asiaa ja palaankin siihen, mikäli kokelaiden seasta vuoden priimus löytyy.

Vuoden Paras Strategiapeli
Strategiat ovat pleikkarin tai konsoleiden ylipäätään puolella niin harvassa, että XCOM asaitsee nyt ainakin kunniamaininnan ja varmasti pokaa palkintojakin tältä saralta ihan oikeutetusti. Itsehän olen tyypilliseen tapaan sivuuttanut tekeleen, kuten kaiken mikä avaruuden muukalaisiin vähänkin liittyy. Voittaja löytyy siten vanhasta Japanista Shogun 2:Total Warin lisäosan Fall of the Samurain muodossa. Teema mitä mainioin, pelissä strategian tuntu on sitä luokka mitä sarjalta kuuluu odottaakkin ja onpa tuossa vuoden päräyttävimmän grafiikan mittelöönkin ihan varteenotettava ehdokas. Katseet ehkä ovat jo Rooma kakkosen suunnassa, mutta lisäosakin ansaitsee vielä viimeiset huomionsa. Olen henk. koht. enemmän niiden strategioiden puolella, jossa beissi rakennetaan itse ja joukot samaten, mutta nämä sarjat (Empire Earth, Battle for Middle Earth ja C&C...) odottavat vielä uusien osian julkaisua.

Vuoden Paras Urheilupeli
Sellaista ei ole. piste.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Eiköhän tämän kategorian voittaja ole selvää pässinlihaa. Journey on vuoden kovimpia pelejä, vuoden miss-videopeli, ps3:n paras ladattava peli ever ja näin ollen VPLP-palkinnon kiistaton voittaja. Muitakin ehdokkata löytynee, mutta Journey pieksee aavikon hiekat näiden päälle.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Jos tähän nyt Black Ops 2:n taas kerran työntäisi. Meinaan kun yhteysongelmista on päästy yli, on moninpeliä (codin mittapuulla) menty uudistamaan kiitettävän paljon. Selostajan ääni miellyttää sisäelimiäni siinä missä uusi Create A Class pistää viisi vuotta vanhan tsydeemin hiomakoneen sijasta murskaamoon. Hyviä uudistuksia, hauskaa pelata ja mitä muuta sitä tarvinnekaan enää.

Vuoden Paras Pettymys
Päästään siihen, mitä olen odottanut huhtikuusta lähtien. Tämän kategorian voittaja oli meinaan jo silloin selvillä. Ei paljasteta "voittaja vielä". Kyseessä ei suinkaan ole vuoden 2012 suurin pettymys, vaan myös kaikkien aikojen sellaine. En ole ikinä kokenut samanlaista masennusta ja pettymyksen määrää (edes kersana), kuin mitä viime maaliskuun kieppeillä tuli koettua. Ikinä ei ole mikään juna ollut näin suuressa lastissa ja pelit työnnyttyä masiinaan, ole romahtanut niin pahasti. Se löytyy edelleen hyllystä ja totta kai kadun ostoa, mutta myös sitä, että pakotin itseni sen läpi asti pelaamaan. Tai että hehkutin ennen lulkaisua tämän maasta taivaan läpi aivan turhaan. Ja mikä pahinta, teinpä vielä tänne ketjunkin peliä varten ja muutama vuosi sitten pakotin itseni katsomaan VGA-gaalaa, jotta näkisin, kun tämä peli julkistetaan ja ensimmäinen teaser pyörähti ruudussa. No nyt se on jo viimetalven lumia, mutta haavat ovat edelleen kipeät. Miten yksi kaikkien aikojen parhaista, meikäläisen rakkain pelisarja, on voitu kusta niin totaalisesti!? Kai se on vielä kerran mainittava. SSX Hyi vittu. Hyi helvetti.

Vuoden Paras Uutinen
Vaatii ehdottomasti voittajan, mutta pitänee hieman pääkoppaa kaivella, jotta se voittaja sieltä löytyy. Nyt olen nollat taulussa tämän suhteen.

Vuoden Paras PS3-peli
Yksinoikeuspelit ovat tänä vuonna olleet tasoa boooring. Battle Royale vaikutti alkuunsa ihan pätevältä ideatasolla. Pleikkarilla ei ole hahmoja nimeksikään Tendoon nähden, mutta kuten Digimon Rumble Arena aikanaan todisti, voi Smash Brossin ideaa hyvin käyttäen saada mukiinmenevää viihdettä aikaiseksi. Tärkeintä kopioinnissa kuitenkin on, että kun se tehdään, niin tehdään nyt sitten hyvin ja loppuun asti. Mitä olen kuullut ja hieman pelannut, on Sony Smash Bros. liian hektinen ja sekava tapaus ollakseen yhtä hauskaa pelattavaa mitä se alkuperäinen. Alkuvuoden tarjonta on hämärän peitossa, mutta edelleen on nostettava Journey palkintoehdokaaksi. Onhan tuo ladattava peli joo, mutta kyllä se LBP Kartingit ja Book of Spellsit hakkaa joka saralla.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Vastataan nyt Rovion Bad Piggies. Käsikonsoleita kun ei sen mobiilin lisäksi oikein tuppaa löytymään, on palkinto annettava tälle söpölle ja hupaisalle pikku näpertelylle. Eihän tuo montaa pelikertaa kestä, mutta ainakin ne muutamat olivat varsin veikeitä ja pelaa tuota paljon mieluummin mitä Angry Birdsiä.

THE Vuoden Paras Peli
One game rule them all. Far Cry 3 on vielä loppuvuodesta hankintalistalla, joten annettakoon mahis sille vielä. Muuten se voisi olla Sleeping Dogs tai jotain sinne päin. Tässä taas näkyy se, kuinka harvaa peliä on lopulta tullut pelttua, että äänen antaminen menee veteran-vaikeustasolle. Yritän kuitenkin löytää vuoden parhaan, sen aidon ja oikean GOTYn.

E:

Vuoden paras peli on Far Cry 3. Parhaan räiskintä- ja toimintapelin titteli pysyköön vielä omistajillaan, mutta teh vuoden peli on ja tulee olemaan Far Cry. Yhtä hienoa ja massiivista tarinaa saa hakea ja onpa pelissä mielekästä lisäpuuhaakin tolkuton määrä. Tarkemmin jos haluat perusteluita, niin suuntaa kursori ylös, paina sivu taaksepäin ja valitse Viimeksi Pelatut Pelit.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Call Of Duty: Black Ops2 varmaan omasta mielestä, niin paljon hyviä uudistuksia tullut että kerrankin tuntuu loistavalta codilta pitkään aikaan.

Vuoden Paras Toimintapeli
Hitman: Absolution tulee postilaatikkoon huomenna mutta ei voi vielä listata parhaaksi koska pelaamatta.

Vuoden Paras Tasoloikka
Journey, visuaalisesti aivan mahtavaa timanttia joka saralla. Eeppinen ja kaunis tarina :)

Vuoden Paras Pettymys
Datura oli ainakin omalla kohdalla todella pettymys. Kontrollit välillä aika kankeat sekä aivan liian lyhyt kyseiseksi peliksi, pääsee 1½h läpi :/

Vuoden Paras PS3-peli
Journey koska ei ole tullut mitään super hyvää ei ladattavaa peliä tänävuonna.

Vuoden Paras Wii-peli
Eipä ole tullut pelattua yhtään tämän vuoden wii-pelejä....

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Halo 4 kyllä helposti exslusiveista. Hieno ulkoasu ja hyvä pelattavuus, tarina-modi vielä kesken.

THE Vuoden Paras Peli
Pitää vielä vähän miettiä tämän kanssa.

Vuoden Paras Toimintapeli
On sanottava Asura's Wrath. Shounen-animen fanina olen aivan auttamattoman kikseissä ihmisistä tai tässä tapauksessa puolijumalista jotka mättävät huikeilla supervoimilla planeetan kokoisia vihollisia turpaan aivan överiksi vedetyillä tavoilla. Ilman viimeisen luvun lisäosaa en kuitenkaan peliä tähän laittaisi, muussa tapauksessa MGS HD Collection olisi sen paikalla.

Vuoden Paras Roolipeli
Haluan nyt olla reilu ja laittaa yhden pelin vain yhteen kategoriaan, joten oma RPG-suosikkini saa nyt mennä tuonne urheilun puolelle. Valitsen Dragon's Dogman. Peli oli itselleni ensimmäinen kosketus vastaavanlaisiin roolipeleihin, ja ei tuosta nyt ainakaan huono maku jäänyt suuhun. Tarina oli ainakin hirveä mutta pelaaminen oli miellyttävää ja todella addiktoivaa. Läpäisyn jälkeen en ole kuitenkaan koskenut peliin.

Vuoden Paras Strategiapeli
Kyseessä on sellainen peli joka omasta mielestäni roolipelinä on nautittavampi kuin ylempi, mutta haluan pitää listan nyt niin että yksi peli saa kunniaa vain yhdessä kategoriassa. Pokémon Conquest. Kyllä, peli on teknisesti myös strategiaa. Pääasiassahan pelissä se on hienoa että on tehty vaihteeksi hieman erillainen Pokémon-peli, ja itseäni kun ei Mystery Dungeonit niin napanneet niin tämä osoittautui todella miellyttäväksi peliksi. Sarjan mukaisesti tarina ei päätä huimaa juuri yhtään mutta pelaaminen on todella hauskaa ja addiktoivaa.

Vuoden Paras Urheilupeli
Oma kandidaattini tähän taas roolipelinä peittoaisi kummatkin ylempänä mainitut, mutta kuten aiemmin olen selittänyt, yhdelle pelille kunniaa vain yhdessä kategoriassa. Ja valintani on Inazuma Eleven 2: Blizzard/Firestorm. Ostin pelin kummatkin versiot. Noh, urheilupelinähän peli on tämän vuoden ylivoimaista eliittiä ihan jo sen perusteella että urheilu ei ole yhtään realistista. Toisaalta omasta mielestäni jalkapallo ja jääkiekkopelit (sekä kaikki muut urheilupelit mitkä vähänkin yrittävät olla realistisia) ovat muutenkin täyttä roskaa. Inazuma Eleven yhdistää mainiosti roolipelaamisen ja jalkapallon sekä maustaa peliä taikatempuilla. Tarina ei ole kummoinen (parempi kuitenkin kun kaikessa mitä tässä viestissä mainitsen) mutta pelaaminen on mitä hauskinta. Jos en tekisi tätä listaa kuten aiemmin mainitsin niin tämä peli ottaisi paikan jokaisella aiemmin mainitussa kategoriassa.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Tähän on laitettava Machinarium PS3:lle. Quantum Conundrum oli sen verran pettymys että tämä veikeä ja kaunis point-and-click seikkailu on varma valinta.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Itselleni ainoa mutta parhain kokemus syntyi Metal Gear Solid: Peace Walkerin parissa joten valitsen sen. Kyseessä ei ole kuitenkaan kilpailuhenkistä räiskintää (paitsi jos menee Versukseen mitä en ole koskaan kokeillut), mikä itselleni on aika tärkeää. Itselleni sekä ohjaimelle. Oli todella hauskaa tuhota vahvimpia AI Weaponeja kun apuna oli kolme muuta. Oikeastaan juuri muuta online-moninpelikokemusta tältä vuodelta minulla ei edes ole.

Vuoden Paras Pettymys
Ehdottomasti Quantum Conundrum. Odotin peliltä aika paljon, kuitenkin Portalin pääsuunnittelija oli mukana. Toisaalta en ollut myöskään ihan liekeissä hypestä, sillä en juurikaan ymmärtänyt ennen pelin pelaamista miten koko homma toimisi. Peli todisti epäluuloni vääriksi, ja uskoin että olin iskenyt kultakimpaleeseen. Vaikeustaso oli jopa kovempaa kuin Portalissa ja siksi olikin tavallaan kiinnostavampi, mutta samalla myös turhauttavampi. Sitten peli loppui ja kaikki jäi vain jotenkin kylmäksi. Tarina jätti valtavia kysymyksiä ja oli muutenkin pettymys.

DLC:tä ostin yhden, mutta tämä osoittautui taas niin vaikeaksi etten saanut sitä loppuun. Pelistä jäi loppujen lopuksi hyvin karvas ja turhautunut maku suuhun, vaikka ei minun olisi pitänytkään odottaa Portalin kaltaista nerokasta teosta. Pieni pettymys mutta isoin tänä vuonna.

Vuoden Paras Uutinen
Ehdottomasti Ace Attorney 5:sen julkistus. Herkkuahan uutisesta teki ensinnäkin peli, mutta vielä se että peli myös vahvistettiin tulevan länsimarkkinoille. Lisäksi saatiin kuulla että tämän länsimyyntien perusteella Capcom SAATTAA pistää Ace Attorney Investigations 2:sen lokalisointityön tulille. Oli kyllä iloisia päiviä näiden uutisten kanssa.

Vuoden Paras PS3-peli
Vaikka tähän en nyt peliä keksi niin haluan kuitenkin perustella: omistan siis konsolin, mutta tänä vuonna en ole pelannut yhtäkään PS3:n yksinoikeuspeliä ja tilanne tuskin muuttuu.

Vuoden Paras Wii-peli
Inazuma Eleven Strikers. Tätä on nyt perusteltava sillä etten muita Wii-pelejä ole tänä vuonna pelannut.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Koska puhutaan nyt konsoleista eikä lajityypeistä niin sallin yhden pelin tässä tapauksessa ottaa enemmän kunniaa. Inazuma Eleven 2: Blizzard/Firestorm. Perusteluja vuoden parhaassa urheilupelissä. Tänä vuonna ostamistani käsikonsolipeleistä tämä vain loisti yli muiden jotakuinkin kaikilla osapuolilla. Mobiilipelit mukaanlukien.

THE Vuoden Paras Peli
Omasta mielestäni "vuoden pelin" ei kuuluisi olla jatko-osa, mutta omalla kohdallani tilanne nyt vain on niin että se ainoa tänä vuonna ilmestynyt ja pelaamani jatko-osa on ylivoimaisesti parhain muihin verrattuna. Kyseessä siis Inazuma Eleven 2: Blizzard/Firestorm. Perusteluja "vuoden paras urheilupeli" kategoriassa, mutta sanottakoon vielä että peliin on tähän mennessä uponnut yhteensä jotain 210 tuntia (160 tuntia toiseen versioon ja 50 toiseen versioon), ja vaikka pelin julkaisusta on kulunut se 8 kuukautta niin vieläkin saatan viettää parin tunnin session tämän parissa. Hyvin harvoin jään koukkuun peliin näin pahasti, kun yleensä vain se 30-40 tuntia parhaimmillaan saattaa mennä peliin.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Tänäkin vuonna on tullut yksi jos toinenkin räiskintä, mutta itse olen pelannut vain yhtä suurempaa tähän sarjaan kuuluvia räimettä ja se on Halo 4. Hyvä kampanja, nettipeli sekä yhteispeli. Mitä muuta sitä vaatisikaan nykyajan räiskinnältä? Ehkei paras Halo peli mutta mainio lisäys yhteen parhaista fps-pelisarjoista ikinä.

Vuoden Paras Toimintapeli
Assassins Creed 3, Dishonored ja yksi jos toinenkin tänä vuonna tullut tähän kategoriaan sopiva peli on vielä minulla pelaamatta. AC3 olisi luultavasti hyvä ehdokas mutta en äänestä mitään jota en ole pelannut läpi. Pienen mietinnän jälkeen parhaaksi tähän sopii Diablo 3. Kyllä, laitan tämän toimintapeliksi. Roolipelivaikutteitahan tuossa on mutta esim. Dishonoredissakin on enemmän sitä oikeaa ropetusta kuin tässä. Mutta itse peli, mainioo naksuttelua ja helposti koukuttavaa pelattavaa. Co-op toimii hyvin ja peli onkin parhaimmillaan muiden kanssa kuin yksin.

Vuoden Paras Roolipeli
Tänä vuonnakin tuli yksi jos toinenkin kova ropetus, Mass Effect 3 vei trilogian loppuun ja pc:n puolella tuli suurta ja pientä peliä genreen. Oma suosikki tältä vuodelta on sinäänsä 2011 peli, mutta lisätyillä ominaisuuksilla ja tietenkin suurimpana muutoksena peli tuli Xboxille. Eli puhun tietenkin Witcher 2: Enhanced Editionista. Pelistä ahneesti videoita katselin ja kuolasin jo ennen PC julkaisua mutta koneessa oli liian vähän potkua jotenka piti odottaa konsoliversiota. Pettynyt en todellakaan ollut vaan sain kuin sainkin kokea yhden sukupolven parhaista peleistä. Todella hyvä tarina, aikuismaisin peli pitkään toviin sekä kaikkiaan mahtava peli jokaisella tavalla. Ostakaa, pelatkaa, rakastukaa.

Vuoden Paras Tasoloikka
Tähän kategoriaan kuuluvia pelejä tulee nykyään pelattua liian vähän. Tietenkin eipä nuita julkaistakkaan niin paljoa kuin "vanhoina hyvinä aikoina". Tänä vuonna kuitenkin pari on tullut tsekattua mutta kumpikin on ollut ladattavassa muodossa. Ja näistä paras on ollut selvästi Fez. Tiedetään, tämä on puzzleilu mutta tasohyppelyä on aikalailla yhtä paljon mukana kuin aivot solmulle laittavia ja nokkelia puzzleja.

Vuoden Paras Tappelupeli
2012 näyttää olleen hyvä vuosi tappelupeleistä pitäville, tuli uutta Dead or Alivea, Street Fighter X Tekken, Virtua Fighter 5 Final Showdown ja monia muita. Genren iso fani en ole mutta aina sitä jotain tulee pelailtua. Tänä vuonna parhaaksi valitsen Soul Calibur V:n. Peli ei todellakaan ole sarjan paras osa mutta kyllä tämäkin voittaa monet kilpailijansa minun mielestä. Hieman turhan paljon nettipeliin painottuva meininki mutta kyllä samalla sohvalla pelatessa sitä loistavaa pelattavaa se edelleen on kuten aiemmatkin osat.

Vuoden Paras Strategiapeli
XCOM on valitettavasti vieläkin pelaamatta joten vastaus menee aika helposti Crusader Kings II:n puolelle. Todella, todella hardcore naksuttelu jossa joutuu aivojaan käyttämään paljon. Taisteleminen ei todellakaan ole se pääasia tässä vaan politiikka.

Vuoden Paras Ladattava Peli
2012 oli todella hyvä vuosi jos tykkäsi ladattavista peleistä. Fez, Journey ja Walking Deadin tyylisiä hienoja pikkupelejä tuli jatkuvasti sekä myös Tribes: Ascendin tai Planetside 2:n tapaisia räiskintöjä annettiin ihmisille pelattavaksi vain ja ainoastaan ladattavassa muodossa. Fez ja Journey kumpikin ansaitsisi tämän palkinnon mutta annan oman ääneni vaihtelun vuoksi Hotline Miamille. Todella kova äksönipläjäys ihmeellisellä juonella eikä väkivaltaa ainakaan uupunut. Helvetin hieno peli jota suosittelen kaikille jotka pitävät hyvistä peleistä.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Halo 4:n nettipeliä olen pelannut eniten 2012 tulleista peleistä mutta jälleen vaihtelun vuoksi annan ääneni toisella hyvälle nettipelille, ja se on Mount & Blade: Warbandin Napoleonic Wars -lisäosa. Sinäänsä kun nyt mietin, voi olla että olen tätä pelatessa pitänyt enemmän hauskaa kuin vaikkapa Halo 4 nettipelin kanssa. Yhdestikkään ei ole pelatessa alkanut vituttaan taikka tuntenut turhautumista, pääasiassa olen repeillyt ja pitänyt oikeasti hauskaa tätä pelatessa. Kovin suurissa annoksissa tätä ei tietenkään jaksa mutta peli siloin tällöin tekee hyvää. Yksi kummallisimmista moninpeleistä mitä on tullut vastaan, ja se jos jokin on hienoa.

Vuoden Paras PS3-peli
Tuliko PS3lle tänä vuonna pelejä? Minä en ainakaan ole huomannut yhtäkään... Ainiin tulihan alkuvuodesta yksi vuoden päräyttävimpiä pelejä tälle peliasemalle. Se peli on Journey. Kaunis, koskettava ja kaikkiaan uniikki peli josta tykkään hirmuisesti. Flower on vieläkin Thatgamecompanyn oma suosikki mutta tämä jää vain aivan vähän jälkeen siitä. Kaikkiaan hieno peli ja yksi niistä julkaisuista joiden takia on iloinen että PS3:kin löytyy kämpästä.

Vuoden Paras Wii-peli
Mikä on tämä Wii?

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Witcher 2:EE, katso vuoden roolipeli kohta.

THE Vuoden Paras Peli
Monia hienoja pelejä olen pelannut ja niitä tulen varmana muistelemaan hamassa tulevaisuudessa. Tämän takia olikin hyvin vaikea valita SE paras peli. Witcher 2 on monella tavalla paras PELI minkä pelasin mutta jälleen, peli tuli sinäänsä 2011 vaikkakin X360 vasta nyt. Mass Effect 3 oli monella tavalla aivan loistava peli, mutta viimeiset 15min pilasivat hyvinkin mahdollisesti vuoden pelin minulta. Tämän jälkeen mietin mikä muu olisi niin hyvä että ansaitsisi tämän palkinnon? Pakko mennä ladattavalle puolelle koska sieltä löytyy Journey. Tiesin pelin olevan jotain aivan muuta, ja sitä se oli. Kaikkiaan kaunis, hieno kokemus jonka olen useasti läpi pelannut. Yksi niistä syistä miksi PS3 kannattaa löytyä pelaajalta.

Vuoden Paras Ajopeli - Death Rally

En tiedä pitäisikö suosiolla vain jättää äänestämättä jos on pelannut vain yhtä genren peliä....mutta olkoon. Ainoa tänä vuonna pelaamani ajopeli, mutta kyllä se silti hyvä oli! Ja kiinnosti itseäni huomattavasti enemmän kuin mitkään Need for Burnoutit.

Vuoden Paras Räiskintäpeli - Planetside 2

Vaikka muita FPS kokemuksia ovat tänä vuonna olleet mm. Black Mesa, menee tämä suurtakin suurempi FPSMMO voittoon. Yksin ei ihan niin hauskaa kuin kaverin kanssa.

Vuoden Paras Toimintapeli - Diablo 3

Huh, meinasin ensin vastata Dragon's Dogma, mutta tulikin yllättäen mieleen että Diablo 3 on myös olemassa. Addiktoivaa naksuttelua, jonka jaksaa pelata läpi lukemattomia kertoja paremman kaman kiilto silmissä.

Vuoden Paras Roolipeli - Baldur's Gate: Enhanced Edition

Vuonna 1998 ensivalonsa nähnyt roolipeli näki uuden valon, ja tuotiin "paranneltuna" uudestaan ihmisten tietoisuuteen. Vaikka parannukset ovatkin ehkä aavistuksen verran heikompia kuin modeilla aikaan saadut alkuperäiseen, toi uudet hahmot ja tehtävät uudenlaista mielenkiintoa tähän yhteen parhaista roolipeleistä mitä on nähty. Nyt jopa aloittelijaystävällisempikin kun erillisen tutorialin sisältää, joten ehdottomasti kaikki vain pelaamaan!

Vuoden Paras Tasoloikka - Fez

Nätti ja omaperäinen pikku indiepeli. Kyseisen kaltaiset väkerrykset ovatkin nostaneet kivasti päätään tämän vuoden aikana. Peli joka saa hymyilemään aina kun sitä pelaa on varmaankin hyvä merkki?

Vuoden Paras Tappelupeli - Ultimate Marvel vs. Capcom 3

Peli ilmestyi Vitalle tämän vuoden puolella, ja vaikka en kyseistä versiota olekkaan pelannut, niin on se silti paras tappelupeli. Melkein jo siksi koska Marvel on parasta.

Vuoden Paras Strategiapeli - XCOM: Enemy Unknown

Demoa olen pelannut, se kai riittää? En nyt osaa eritellä tiettyjä asioita, näyttää todella hyvältä ja pelaaminen on hauskaa.

Vuoden Paras Ladattava Peli - Journey

Vaikka pelin pelasikin parissa tunnissa läpi, oli se silti enemmän tunteita herättävä kuin mikään muu kokemani asia tänä vuonna. Jo tämä on aika paljon sanottu. Peli myös näyttää uskomattoman hyvältä ja musiikki on vain parasta koskaan.

Vuoden Paras Online-moninpeli - Planetside 2

Uskomaton fiilis kun ainakin parikymmentä tankkia ja neljäkymmentä jalkasotilasta vyöryy kohti vihollisen tukikohtaa. Usein kylmiä väreitä herättävä peli.

Vuoden Paras Uutinen - Project Eternity

Vanhojen roolipelien suurena ystävänä tieto siitä että Obsidian, jonka työntekijöissä on vanhoja legendaarisia nimiä, sai kasaan rahat uuteen vanhaan roolipeliin. Hypemittari katossa.

Vuoden Paras PS3-peli - Journey

Lyhyt latauspeli vie voiton jokaiselta massiiviselta julkaisulta.

Vuoden Paras Xbox 360-peli - Fez

Nähtävästi latauspuolelta löytynyt tämän vuoden puolella kaikki helmet. Selvästi indie-pelit päässeet nostamaan päätään tämän vuoden aikana.

Hauska ja kekseliäs, nätin näköinen ja erinomaisen äänimaailman omaava tasoloikkapuzzlehässäkkä. Ehdottomasti paras peli mitä boksilla on tullut tämän vuoden julkaisuista pelattua.

Vuoden paras käsikonsolipeli - Baldur's Gate: Enhanced Edition

iPad on kannettava pelilaite, joten laajennetaanpas hieman kategoriaa Airuksen tapaan. Voittajana vanha uusi RPG, joka kaiken järjen mukaan pitäisi tässä parin päivän sisään ilmestyä. PC:llä tätä onkin tullut jo hakattua aika reippaasti.

THE Vuoden Paras Peli - Journey

Tunteet. Hämmästys, ilo, pelko, epätoivo, toivo, puhdas riemu, kaikkea tulikin parin tunnin aikana koettua. Kiitos thatgamecompany.

Vuoden Paras Ajopeli
Nykyään pelaan todella vähän ajopelejä, mutta F1 2012 palautti uskoni kyseiseen lajityyppiin. Kukapa ei haluaisi olla Kimi Räikkönen.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
En tiedä kuuluisiko tämä oikeasti tähän kategoriaan, mutta ääni Max Payne 3:lle. Kyllähän se aikamoista tukka putkella räiskimistä oli, joten saanen sille äänen antaa. Aiempia Maxeja en ole läpi pelannut, mutta tähän kolmoseen kyllä rakastuin aika nopeasti.

Vuoden Paras Toimintapeli
No Resident Evil 6 tietysti. Kaikki oli vedetty niin överiksi ettei tuosta voinut kuin tykätä. Paras RE, vaikka muut muuta väittäisikin. Niin ja Adan perse, nam <3

Vuoden Paras Urheilupeli
UFC Undisputed 3 on paras urheilupeli sitten NHL 04:n.

Vuoden Paras Ladattava Peli
The Walking Dead. Tästä lisää myöhemmin.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Trials Evolutionin parissa tuli raivottua myös netin puolella aika iloisesti. Ikinä ei ole voittaminen tuntunut yhtä hyvältä kuin tämän pelin parissa.

THE Vuoden Paras Peli
No tähän ei ole kuin yksi vaihtoehto ja se on Telltalen ihanainen The Walking Dead. En jaksa ihmeemmin perustella, mutta ne jotka on pelannut niin tietää. Paras peli moneen moneen vuoteen.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Halo 4! Kaikin puolin onnistunut paketti, vaikka omaan kouraan ei täysin sattunutkaan.

Vuoden Paras Strategiapeli
X-com: Enemy Unknown, syitä onkin jo tänne listattu.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Trials Evolution

Vuoden Paras Online-moninpeli
Halo 4

Vuoden Paras Pettymys
Halo 4, uskomatonta kyllä. Itse odotin vanhaa, varmaa Haloa, mutta mitä sain? Omaan makuun liian paljon muutetun ja "helpoistetun" version siitä.

Vuoden Paras Uutinen
DayZ Standalone

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Halo 4

THE Vuoden Paras Peli
Jos modit hyväksytään, äänestän DayZia. Mikään muu peli ei onnistunut sytyttämään samalla tapaa, vaikka Halolla oli siihen enemmän kuin hyvät mahdollisuudet.

Vuoden Paras Ajopeli

------

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Borderlands 2. Kaunis, hauska, haastava ja erittäin laaja peli joka vuoron perään ihastuttaa ja vihastuttaa. Pelattavuudeltaan huippuluokkaa olevaa viihdettä jonka tehtävien monipuolisuus ja mahtavat miljööt saavat hymyn huulille. Yksin pelatessa True Vault Hunter Moden paikoittainen vaikeustason kohoaminen tosin aiheutti harmaita hiuksia.

Vuoden Paras Toimintapeli

------

Vuoden Paras Roolipeli

Ei ehkä nykyään enää niinkään roolipeli mutta kyseisen pelityypin juuret omaava Mass Effect 3. Loistavan pelisarjan tunnelmallinen päätösosa jonka ei pitäisi jättää yhtäkään sarjan fania kylmäksi. Hyvin kirjoitettu tarina ja hahmot, upeat tapahtumapaikat ja tiukka toiminta nostavat pelin nykykonsoleiden pelitarjonnan eliittiin. Pelattavuutta on hiottu sitten edellisen osan ja taistelut tuntuvat luonnollisemmilta. Tekemistä riittää sivutehtävien ansiosta kymmeniksi tunneiksi. Täyttä laatua joka osa-alueella.

Vuoden Paras Tasoloikka

Ainoastaan yhtä tasoloikkaa tänä vuonna pelanneena ääneni menee New Super Mario Bros. U:lle. Ei millään osa-alueella erinomainen teos mutta tarpeeksi viihdyttävä peli loikintanälkää tyydyttämään. Jatkaa vanhaa tuttua NSMB kaavaa muutamalla uudistuksella höystettynä. Olisivat nyt helvetti edes soundtrackin vaihtaneet vaan samat edellisosien piipitykset tuntuvat taustalla pyörivän. Näyttää kuitenkin HD:nä nätiltä ja pelattavuus sekä kenttäsuunnittelu on kohdillaan.

Vuoden Paras Tappelupeli

Dead or Alive 5. Viimeinkin hieman parempi osa tähänkin sarjaan. Doa 3 ja 4 olivat molemmat pettymyksiä Dreamcastin hyvän kakkosen jälkeen. Tuttua ja turvallista Dead or Alivea jossa pelattuvuuus tuntuu paremmalta kuin ennen. Ärsyttävä vastaiskujen kyttääminen on vähentynyt eikä peli tunnu enää lähellekkään yhtä brutaalilta kuin esimerkiksi DoA4, jossa turpaan saattoi saada jo ensimmäiseltä vastustajalta. Power lyönnit eivät ehkä kuulu tähän pelisarjaan mutta ovat silti ihan toimiva lisä. Niin ja tissit ovat edelleen mukana.

Vuoden Paras Strategiapeli

------

Vuoden Paras Urheilupeli

------

Vuoden Paras Ladattava Peli

Ehdottomasti The Walking Dead. Todella tunnelmallinen ja hyvin toteutettu peli jossa pitkästä aikaa hahmotkin ovat mieleenpainuvia. Pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat oikeasti pelin kulkuun eivätkä ole vain päälle liimattua perseilyä vailla päämäärää. Sarjakuvamainen ulkoasu sopii peliin todella hyvin. Fahrenheit ja Heavy Rain diggarit lienevät pelin ääressä kuin kotonaan.

Vuoden Paras Online-moninpeli

Ääni jälleen Borderlands 2:lle. Yksinpelinä rautaa, moninpelinä timanttia. Neljän pelaajan kekkereihin ei kyllästy millään.

Vuoden Paras Offline-moninpeli

Hmmm, sanotaan nyt vaikka NintendoLand. Yllätyin miten monipuolinen ja sisältörikas peli onkaan kyseessä. The Legend of Zelda: Battle Questia tullut tahkottua kiitettävästi kuten myös Luigi's Ghost Mansionia ja Pikmin Adventurea. Nämä nerokkaat moninpelit tuovat mieleen ne kultaiset ajat jolloin neljä tyyppiä änkesi samalle sohvalle pelaamaan N64:n Goldeneyen moninpeliä 15 tuumaisella töllöllä. NintendoLand tarjoaa jokaiselle jotakin.

Vuoden Paras Pettymys

Assassin's Creed III. Mielestäni sarjan heikoin osa ja todella iso pettymys. Pelattavuudeltaan raivostuttava, bugisuudeltaan käsittämätön. Kyseistä peliä pelatessa tuntui, että vähintään joka toinen tehtävä epäonnistui jonkin bugin/ glitchin takia. Omituinen ja sekava kasa ideoita joita ei olla osattu koota yhdeksi isoksi, toimivaksi kokonaisuudeksi. Tästä johtuen pelistä tuntuu puuttuvan varsinainen päämäärä tyystin.

Vuoden Paras Uutinen

------

Vuoden Paras PS3-peli

------

Vuoden Paras Wii-peli

Kiitokset Norsukammalle muistutuksesta nimittäin eksyihän se The Last Story tähänkin talouteen. Kyseinen peli kuuluu ehdottomasti Wiin rpg tarjonnan kärkikastiin. Itse ihastuin pelin taistelusysteemiin joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Myös persoonalliset hahmot jäivät mieleen. Mahtava lisä Wiin pelivalikoimaan.

Vuoden Paras Xbox 360-peli

Halo 4. Peli on vielä kesken mutta suht hyvältähän tämä on maistunut. Kampanja ei vedä vertoja esimerkiksi Reachin vastaavalle muttei tätä paljon huonommaksikaan voi haukkua. Komea ulkoasu ja loistava soundtrack luovat kuitenkin kenties parhaan ilmapiirin mitä Halo sarjassa on nähty ja kontrollit tuntuvat toimivan paremmin kuin ennen. Vaikeustaso on laskenut eikä peli ole enää edes Legendaryllä kovin vaikea. Hyvää viihdettä kaikesta huolimatta.

Vuoden paras käsikonsolipeli

Resident Evil: Revelations. Sarjan onnistunut paluu hieman ahdistavampaan suuntaan enemmän toimintapainotteisten RE4 ja 5 jälkeen. Kontrolleiltaan tutun kömpelö peli joka jättää myöhemmin julkaistun RE6:en helposti taakseen. Pulmien ratkonta on toimivaa vaikkakin haastetta näistä puzzleista on turha hakea. Skannauslaite ärsyttävin keksintö sarjan historiassa. Sopii yrittää sivuuttaa yhtäkään huonetta käyttämättä kyseistä vekotinta. Teknisesti vaikuttavaa katseltavaa pieneltä ruudulta.

THE Vuoden Paras Peli

Mass Effect 3. Paras, kaunein, eeppisin. Nykykonsoleiden paras pelisarja sai arvoisensa päätösosan. Loistava grafiikka ja äänimaailma, mieleenpainuvat hahmot sekä viholliset yhdistettynä tiukkaan toimintaan osoitti jälleen mistä syystä pelisarja nauttii tällä hetkellä niin valtavaa suosiota. Pelisarjaa alusta asti pelanneena oli hienoa saada kyseinen trilogia päätökseen. Lopusta voidaan olla montaa mieltä mutta itseäni erikoinen lopetus ei suuremmin häirinnyt. Loistavaa kamaa alusta loppuun.

Älyttömän hieno avausviesti ja hieno topic muutenkin. Aloittajalle rahaa ja kuninkaallisuusarvonimi. Mikä-Mikä-maan kautta omiin valintoihini.

Vuoden Paras Ajopeli
On aika hassua ajatella että niinkin tusinatavaraa viimeiset kymmenen vuotta ollut pelisarja on taas palannut siihen tuttuun laatuun jota se edusti 90-luvulla mutta on vaan myönnettävä että Need For Speed-pelisarja on nykypäivänä taattua tavaraa. Need For Speed: Most Wanted saa unohtamaan taas kaikki maailman Undergroundit ja Prostreetit ja mitä näitä muita vaihtoehtoisia nimiä ulosteelle nyt onkaan..?

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Kahden kovan kamppailuksihan tämä meni sillä Borderlands ei ole koskaan oikein iskenyt. Call of Duty: Black Ops 2 onnistui palauttamaan meikäläisen mieleen taas sen kunnon CoD-fiiliksen, fiiliksen jota Halo ei ole koskaan saanut minussa aikaan... varmaankin siksi koska se on Halo ja se ei voi aiheuttaa CoD-fiiliksiä... vai voiko CoD-fiilis olla oma terminsä... hmmm..??

Vuoden Paras Toimintapeli
Dishonored on kuin viime vunna ilmestyneen Deus Ex: Human Revolutionin lisäosa/modi mutta mikäpä siinä kun laatukäyrä on näinkin korkealla.

Vuoden Paras Roolipeli
Vaikka en peliin voinutkaan syventyä ihan sen vaatimalla tavalla, on Last Story silti nostettava tämän kategorian ykköseksi. Baldurin Portti tuli avattua jo lähes viisitoista vuotta sitten ja uusi avaaminen osoitti että saranat ovat ruosteessa, Pandoran torni oli hivenen "outo" ja taskuhirviöiden ensimmäinen numeraalinen jatko-osa ei tarjonnut muuta hyvää kuin vanhat Pokémonit jo pelin alusta alkaen.

Vuoden Paras Tasoloikka
Epäilyksiä ja pelkotiloja pyöri päässäni (lue viimeisin käyttäjäblogini) mutta I'll be damned son. NSMBU palautti uskoni jälleen tähän Mario-sarjaan ja oli jo erittäin lähellä kaksiulotteisten Mario-pelien kvaliteettihuippua. Pieni rutistus vielä niin olisimme olleet jonkun erittäin suuren äärellä mutta säästellään tulevaa jatko-osaa varten.

Vuoden Paras Tappelupeli
Vaikkakin kyseinen peli oli yksi lukuisista ISON luokan pettymyksistä itselleni (kts. Vuoden Paras Pettymys-kategoria), oli se silti antoisampaa pelattavaa kuin mikään muu vuoden rystystivoleista. Street Fighter X Tekken ja siitäkin 75% vain sen vuoksi koska se on Street Fighter (ihkusydänanimekissahymiö)

Vuoden Paras Strategiapeli
Crossovereista päästiin puhumaan jo äskeisessä kategoriassa joten puhutaanpa niistä hieman lisää. Pokémon Conquest tarjosi hämmentävän hybridin Final Fantasy Tacticsin sekä Pokémon-pelien koukuttavimmista aspekteista ja homma toimi kuin Idon WC-pönttö. Erinomainen peli jolle kaipailen jo nyt jatkoa.

Vuoden Paras Urheilupeli
FIFA meni yllättäen askeleen taakse, Marion tennis omasi heikon nettipelin, NBA2K-sarjan uutukaista en valitettavasti ole ehtinyt vielä testaamaan. Onnea siis NHL 13! Voiti kategorian vain luistelumekaniikan uudistuksen ansiosta... joka by the way oli hyvä uudistus.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Yksi tiukimmista kategorioista tänä vuonna. Kolme peliä nousi kuitenkin ylitse muiden. Kasariväkivaltaa tarjonneet Hotline Miami sekä Double Dragon Neon joutuvat kuitenkin kumartamaan kun Journey putsaa väkivallattomuudellaan ja käsittämättömällä kauneudellaan pöydän.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Call of Duty: Black Ops 2 oli yksinpeliltään sitä tuttua kurapaskaa mutta voi veljet kun on moninpeli saatu tuunattua hyvään kuosiin tämän vuoden vuosipäivityksessä! Erinomaista meininkiä kaiken kaikkiaan.

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Vaikka änärin parissa onkin tullut taas vietettyä aikaa ja kyllä se uudella jalkakikallaan hommaa huomattavasti huonontanut EA:n futispelikin on ollut kulutuksessa, on silti nostettava NSMBU listan kärkeen. Viiden pelaajan moninpelit tarjoavat joko brotastic-tason yläfemmojen heittelyä harmonian ja taidon myötä tai sitten pahemman luokan trollailua ja toisten surmaamista. Oli valinta kumpi tahansa, hauskaa on ollut joka kerta.

Vuoden Paras Pettymys
Tästä aiheesta voisin vuodattaa kyyneliä vaikka kolmen palstan verran mutta hoidetaan homma lyhyesti. Twisted Metal, NSMB2, Street Fighter X Tekken, FIFA 13, Paper Mario: Sticker Star... te kaikki petitte minut mutta ette suinkaan niin pahasti kuin SSX. Sietäisit hävetä senkin pari ekaa päivää hyvältä tuntunut mutta sitten paskaksi tusinapeliksi muuttunut niljake.

Vuoden Paras Uutinen
Vitan paskoista myynneistä on aina kiva lukea mutta koska ne ovat päivänselviä asioita, eivät ne sykähdytä koskaan kummoisemmin. Sen sijaan uutinen joka sykähdytti, oli se että MGS muuttuu open worldiksi. Uusin MGS on näyttänyt liikkeessä niin hienolta kuin esirenderoitu demopätkä voi vaan näyttää ja ainakin ideoidensa perusteella on lupa odottaa jotain uutta ja mullistavaa. Milloin se sitten tapahtuu, who knows mutta tämä pudotti itseni tänä vuonna tuolilta.

Vuoden Paras PS3-peli
Journey. Pahinkaan pleikkarifanaatikko ei voi kiistää etteikö tämä Thatgamingcompanyn taidepelitrilogian viimeiseksi jäänyt osa olisi ollut vuoden paras PS3-peli. Melee-kopiot my ass.

Vuoden Paras Wii-peli
Last Story oli peli joka Wiin viimeisenä vuonna keräsi itseltäni lähes ainoat aplodit. Lepää rauhassa valkoinen ratsuni... siis mitä, WiiU pyörittää myös Wiin pelejä?!?! Pysäyttäkää tuo roska-auto!!!!!!!!!!

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Halo 4 osoitti ties kuinka montaa kertaa kuullun kliseen olevan taas totta; Xbox360 jaksaa pyörittää vielä huipputason grafiikkaa ja blaablaablaa. Hyvä peli josta on hyvä jatkaa trilogiaa kohti uusia konsolisukupolvia.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Pokémon Conquest voitti Kid Icarus Uprisingin ja Resident Evil Revelatonsin vain maalikameran tarkistuksen jälkeen.

THE Vuoden Paras Peli
Olen pelannut vuoden aikana kymmeniä tunteja elämästä vieviä roolipelejä, kymmeniä tunteja elämästä vieviä huippuluokan moninpelejä sekä kymmeniä tunteja elämästä vieviä haastavia muiden genreluokkien pelejä. Yksikään niistä ei ole kuitenkaan iskenyt minuun yhtä kovaa kuin noin päivän pelaamisella läpäistävä Journey jonka tarinassa ei pitäisi kaiken järjen mukaan olla minkäänlaista läpipeluuarvoa mutta silti sen olen läpäissyt arviolta kymmenisen kertaa. Käsittämätön pelikokemus kaiken kaikkiaan ja muistutus siitä että kaupallisuuden pahat voimat eivät ole vielä päässeet käsiksi aivan kaikkii videopelimaailman kolkkiin vaan jossain on tällaista hyvyyttä ja uskallusta vielä jäljellä.

Vuoden Paras Ajopeli
Eipä ole pahemmin tullut pelailtua tämän vuoden ajopelejä melkein ollenkaan, mutta Death Rally on poikkeus tähän. Mukavaa ylhäältäkuvattua ja viihdyttävää arcademeininkiä. Ei kyllä kuitenkaan mitenkään yllä alkuperäisen version tasolle.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Tämä oli kahden suuren taistelua, sillä sekä Bordellilandian ja Farcry jatko-osat osoittautuivat loistaviksi. Tämä vääntö menee kuitenkin Borderlands 2:n voitoksi. Erittäin hauskaa, hyvää viihdykettä. Läppää lentelee joka suunnasta ja toiminta maistuu, ja kyllä peli välillä jaksaa vihastuttaakin.

Vuoden Paras Toimintapeli
Uusimman Assassiinikokelaan jäädessä vain hieman pettymykseksi, on pakko nostaa Kuoleman seikkailut, Darksiders 2 tämän genren voittajaksi. Tämä jatko-osa paransi lähes jokaisella osa-alueella edellisosasta. Pahimpana miinuksena isot taistelut ja näytön ulkopuolelta vihollisten tulevat hyökkäykset.

Vuoden Paras Roolipeli
Kahden japanilaisen (no okei, olihan se joku Biowaren pikkusarjan uutukainen iha jees myöskin) tiukkaa vääntöä, Final Fantasy XIII-2 vaiko Tales Of Graces F ? Siinäpä vasta kysymys. Joudun kuitenkin valitsemaan rakastamani pelisarjan uusimman voittajaksi, kyllä luitte aivan oikein, FF XIII-2 on tuo peli. Peli onnistui olemaan alusta loppuun, ja sen jälkeenkin viihdyttävä. Ja tulipa kyseiseen peliin myös ostettua ensimmäistä kertaa koskaan lisäsisältöäkin.

Vuoden Paras Strategiapeli
Tämän kategorian vie naurettavan helposti tekele nimeltään XCOM: Enemy Unknown. Empä ole muita strategiapelejä pelaillut viime vuotisista. Peli kuitenkin on erittäin kuumottavaa, mutta myös mielekästä pelattavaa. Voi sitä harmituksen määrää, kun kokenut alieneiden kaataja kaatuu tehtävän aikana tai sitä riemua kun tehtävästä selvitään ilman kaatumisia.

Vuoden Paras Urheilupeli
Pro Evolution Soccer 2013. Tähän pelisarjaan tuli tehtyä paluu menneellä vuodella, ja hyvältähän se paluu maistuikin. Melkein aletaan olemaan jo siellä vanhojen kultaisten PESien aikakausilla, mutta vielä löytyy toki kiinniotettavaa.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Latauspelejä en yleisesti ottaen harrasta, toki tähänkin on pari poikkeusta. Alan Wake teki aikasemmin keväällä vaikutuksen, joten stiimin kesäalesta tulikin sitten ostettua AW: American's Nightmare. Tämä olikin oikein mukava pikku välipala. Myöskään alueiden kierrättäminen ei alkanut ärsyttämään misään vaiheessa, niin ja Mr.Scratch oli oikein hauska hahmo.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Borderlands 2, yksin toimivaa...moninpelinä parhautta, niin offlinessa kuin onlinessa. Ainiin, peli myös tuli ostettua pleikkaversion lisäksi PC:lle ihan vain senkin takia, että voisi pelata kaverin luona moninpelinä niinkuin ykkösosaa aikoinaan.

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Katse edelliseen kohtaan, BL2.

Vuoden Paras Pettymys
Mitään älyttömiä pettymyksiä ei ole tänä vuonna koettu. Ainoastaan Assassin's Creed 3 petti hieman, sillä odotukset oli sen verran korkealla eikä näin ollen pitänyt ihan kaikkia odotuksia. Hyvä peli silti, ja sarjansa toiseksi paras toistaiseksi voittamattoman kakkososan jälkeen.

Vuoden Paras PS3-peli
Sonylta ei ole tullut tänä vuonna kotikonsolilleen mitään kiinnostavaa kuin Tales Of Graces F, ja Journey ei nyt pelinä oikein kiinnosta. Graces F oli kuitenkin uusimman Fantsun lisäksi vuoden parhaimpia RPG-kokemuksia. Hienoa, että saatiin eurooppaankin tämä peli. Taistelu on erittäin toimivaa ja hauskaa, eikä muutenkaan pelistä ole pahemmin haukuttavaa.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Käsikonsoleille ei ole pahemmin ostettua tämän vuoden peleistä juurikaan mitään. Tästä syystä voitto menee helposti Pokemon Black/White 2:lle. Toimivaa sekä koukuttavaa, ja ehkä jo liiankin tuttua meininkiä.

THE Vuoden Paras Peli
Samat teokset kuin vuoden räiskintäpelissä taistelevat jälleen voitosta, tällä kertaa siitä suurimmasta. Harmittavasti tämäkin menee Borderlands 2:lle.
Pitää myös antaa kunniamaininta erinomaiselle Catherinelle, mikä onkin meikäläiselle vuoden paras puzzlepeli.

Vuoden Paras Ajopeli
Pffff-

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Planetside 2

Vuoden Paras Toimintapeli
Dishonored

Vuoden Paras Roolipeli
Guild Wars 2

Vuoden Paras Strategiapeli
XCOM Enemy Unknown

Vuoden Paras Urheilupeli
Peukaloiden Pyöritys

Vuoden Paras Online-moninpeli
Planetside 2

Vuoden Paras Pettymys
Massiivinen Efekti Kolme (loppu ei haitannut, mutta peli tuntu muutenkin tyhjäseltä)
CoD on tietysti aina pettymys mutta ei jaksa lisätä.

THE Vuoden Paras Peli
XCOM

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Tähän pitänee vastata Halo 4. Se vaan toimii.

Vuoden Paras Toimintapeli
Mass Effect ykköstä en ole vielä pelannut, kakkosta vain alusta hetken, mutta kaikesta huolimatta kun Mass Effect 3:n näin käytettynä myynnissä, päätin ostaa sen. Eipä ole kaduttanut. Olen täysin sataprosenttisesti koukussa siihen, pidän sen grafiikasta, tyylistä, tarinasta ja oikeastaan kaikesta. Kaipa olen kakkosen ajoista sen verran kasvanut pelaajana, että kolmosella oli hyvä paikka vakuuttaa. Nyt en malta odottaa, että saan sarjan aiemmat osat käsiini ja pelaan koko sarjan alusta alkaen.

Vuoden Paras Roolipeli
Valitsen tähänkin genreen Mass Effect 3, koska mielestäni se kuuluu yhtä hyvin tähän kuin yllä olevaan lajityyppiin. Perustelut valinnasta ovat samat.

Vuoden Paras Tasoloikka
Tämän vuoden tasoloikkia en aivan hirveästi ole ehtinyt testailla ja tämän maininnan arvoisia en ole kokeillut. Uskon tietäväni mikä peli tähän paikkaan sopisi, mutta pääsen sitä vasta ensiviikolla kokeilemaan!

Vuoden Paras Tappelupeli
Uusinta Tekkeniä kun en vielä ole ehtinyt kokeilla, vaikka se hyllystä jo löytyykin (Mass Effect 3 ja Halo 4 vienyt aikani), en pysty tähän paikkaan peliä myöskään valitsemaan. Uskon kuitenkin kyseisen Tekkenin yltävän tälle paikalle kunhan vain ehdin sitä pelata.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Tämä on vaikea valinta. Hyviä latauksia on tullut tehtyä useasti tämänkin vuoden peleistä. Parhaiten ovat ehkä koukuttaneet Minecraft: Xbox 360 Edition ja Trials Evolution. Kummassakin on miinuksensa ja plussansa. Toisaalta Trials olisi oikeampi valinta, koska Minecraft on välillä liikaa päämäärätöntä rakentelua ja hengailua. Toisaalta taas Trialsin haastavimmat kentät ovat minulle yksinkertaisesti liian haastavia ja hermot on mennä. Mutta haastehan on oikeasti todella hyvä asia. Ei saa olla liian helppoa. Todellakaan. Jos nyt pitäisi valita kumpaa ryhtyisin pelaamaan, olisi valinta Minecraft. Syy varmaankin öisessä ajankohdassa eikä niitä haasteita oikein väsyneenä jaksa vastaanottaa. Grafiikat taas, yleisesti ottaen pidän peleistä, joissa on mahdollisimman aidon näköistä maisemaa, joten Trials pärjäisi tämän puolesta paremmin. Mutta se pikselimössö pukee Minecraftia! Onhan Mariotkin täydellisiä omalla grafiikallaan, joten tämäkään ei kelpaa näiden kahden pelin erottajaksi. Vaikea valinta, mutta pakko se on tehdä. Fiiliksen pohjalta valintani on Trials Evolution. Okei ehkä siihen päätökseen vaikutti loistavat moninpelivaihtoehdot!

Vuoden Paras Online-moninpeli
Mass Effect 3 on loistava myös tässä kategoriassa, mutta kyllä Halo 4 vie silti tämän voiton. Vaihtelu virkistää ja pidänkin siitä, että Halossa pelityylejä pystyy vaihtelemaan mielen mukaan. Ja on varaa mistä valita. Jo esimerkiksi lapsuudesta tuttu lipunryöstö on ollut eräänlainen kestosuosikki kautta muidenkin ammuntapelien, joissa moinen on ollut vaihtoehtona.

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Jaaha, tähänkin pääsee Halo 4 komeilemaan. Niin se vain on. Loistava moninpeli, upeat maisemat kaikissa pelimuodoissa, sopivanlaista räiskintää ja täynnä mukavia yksityiskohtia, kuten erilaisia armoreita, haasteita, palkintoja, yms. Miinukseni pelille on niinkin epätärkeä asia kuin armorin värivaihtoehdot. Valikoima on suppea.

THE Vuoden Paras Peli
Kyllä se on Mass Effect 3. Sen verta suuren vaikutuksen se teki. Upea peli kaikenkaikkiaan.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
En hirveästi räiskintöjä tänä vuonna pelaillut, mutta se yksikin on niin kivenkovaa settiä eli Far Cry 3. Open world räime jossa uteliaisuus pääsee valloilleen ja pääjuonen sijasta aikaa menee tuntitolkulla viidakossa samoillen. Myös moninpeli on loistavaa settiä vaikka tuleekin väkisin CoDit mieleen, mapit tosin paljon mielenkiintoisempia kuin edellämainitussa sarjassa. Kaikinpuolin hieno kokonaisuus vaikka tarina onkin vielä kesken.

Vuoden Paras Toimintapeli
Tähän kategoriaan pakko laittaa se vuoden musta hevonen eli Dishonored. Ennakkoon ei minkäännäköisiä odotuksia peliä kohtaan, mutta sitten kun sitä pääsi pelaamaan niin hämmästys oli suuri, sillä avoimet kentät ja sujuvaakin sujuva pelattavuus yhdistettynä Bioshock -tyyliseen art styleen iski meikäläiseen kuin miljoona volttia. "Lyhyydestä" voisi antaa miinusta, mutta ne 13 pelituntia olivat laatuaikaa eikä kyllästyminen päässyt iskemään. Jatko-osan haluan ehdottomasti!

Vuoden paras tasoloikkapeli
Mark of the Ninja jos se tasoloikaksi lasketaan. Erinomainen teos joka tuli ihan puskista, olipa kertakaikkiaan hyvä että edes ostin. Juonihan tässä on ripulikakkaa, mutta pelimekaniikka loistaa ja grafiikka -tyylistä pidän eikä auta unohtaa erinomaisia kontrolleja.

Vuoden Paras Roolipeli:
Aika vähän tuli tämänkin genren edustajia pelailtua, mutta kaippa sen Diablo 3:n voisi tähän laittaa vaikka se onkin enemmän hack n' slashia. Kenttä design on hyvää ja pelattavuus toimii, mutta sisältöä liian vähän ja online -DRM syö miestä. Kyllä tätä mielellään porukalla pelasi, nyt sitten odotellaan lisälevyä/sisältöä.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Stiimistähän saa kaikki ladat.... Nojoo, i know the meaning. Kyllähän se ääni menee The Walking Deadille joka yllätti meikäläisen ihan täysin. Eihän tuota paljoa varsinaisesti pelattu, mutta juoni piti otteessaan ja henkilöt olivat erinomaisia. + kerrankin peli jonka loppu ei pettänyt.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Vanhan kunnon kynärin uudelleenlämmittely eli Counter-Strike: Global Offensive. Toimii edelleen hillittömän hyvin sekä classic -muodossa, että uusissakin pelimuodoissa. Vanhaa kaavaa ei ole liikaa muutettu vaan juuri sopivasti. HC -kynäri miehet silti pysyttelevät 1.6:ssa.

Vuoden Paras Pettymys
Valtaviin odotuksiin nähden Assassin's Creed 3 joka onnistui jättämään täysin kylmäksi. Connor ei tuntunut ollenkaan yhtä karismaattiselta kuin Ezio eivätkä Desmondinkaan osuudet peliä pelastaneet. Etenkin lopetus oli semmoista sontaa että oksat pois. Täytyy Ubin kyllä selkeästi parantaa seuraavaa osaa jos rahani haluavat.

Vuoden Paras Uutinen
All time favorite -pelisarjan uusimman osan julkistaminen, Metal Gear Solid: Ground Zeroes. Traileri joka aiheutti kylmänväreitä ja kauhean odottamisen tuskan. Voiko parempaa ollakaan?

Vuoden Paras PS3-peli
Vähän kyseenalaista voiko tälle ääntä antaa kun kyseessä on uusintajulkaisu, mutta vuoden kohokohta PS3 -pelien kannalta oli Metal Gear Solid HD Collection joka siis sisälsi loistavien MGS2:n ja MGS3:n lisäksi myös Peace Walkerin. Peace Walkeria lukuunottamatta tuttuja teoksia joita edelleen jaksaa jauhaa ja näyttäväthän nuo myös pirun hyvältä teräväpiirtona ja sulavalla ruudunpäivityksellä(lähinnä MGS3:n nautittavuus kasvoi uusiin sfääreihin). Helposti taisi irrota +30h kun nämä pelasi ja varmasti palaan näiden pariin vielä uudestaankin.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Koska en mitään current gen käsikonsolia omista, niin täytyy valita käsikonsolipelin sijasta mobiilipeli. Ja valintani on Rayman: Jungle Run. Grafiikka on hienoa katsottavaa, peli pyörii sulavasti ja mikä parasta, vaikka tässä tarvitsee vain yhtä sormea niin silti tämä tarjoaa haastetta. Hemmetin kova peli kaikkiaan ja tämän pariin jaksaa aina palata.

THE Vuoden Paras Peli
Hyvin vaikea valinta tälläkin kertaa, mutta kyllähän se ääni menee The Walking Deadille. En ole tunnelmaltaan, juoneltaan ja hahmoiltaan noin hyvää peliä vähään aikaan(pitkään) pelannut ja tämä oli muutenkin erittäin raikas tuulahdus kulahtaneeseen Zombie -genreen. Lopussa meinasin kyyneleenkin tirauttaa.

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Borderlands 2. Ks. alla.

Vuoden Paras Roolipeli

Oli ihan pakko osallistua tähän äänestykseen ihan vaan Norsukamman kingiä aloitusta kunnioittaakseni. Aika vähän on tullut tänä vuonna pelattua, mutta roolipelikuninkaaksi haluan nostaa Borderlands 2:n. En ala edes vertailemaan tätä Mass Effectiin, koska se peli on nörteille. Borderlands 2 on osin koskettavakin tarina egoistisesta holvinmetsästäjästä, jonka arvomaailmaa hallitsee materialismi. Pelin tarkoituksena on kerätä helvetin hyvää gearii, lähinnä oranssii tai sit violettia. Vitun hyvä peli.

Vuoden Paras Toimintapeli

Max Payne 3. Olihan tää semipettymys, mutta silti viihdyttävä ja vuoden toimintapeli itelle. Rockstarin tapaan hyvä stoori, hyvää dialogia, vahvoja henkilöhahmoja. Hyvin elokuvamainen, viihdyttävä rymistely, johon ehkä palaan nostalgiapäissäni tai muuten vaan päissäni tulevina vuosina.

Vuoden Paras Pettymys

Call of Duty: Black ops 2. Itseäni lainaten "Niin paljon ma sitä odotin, mut' sain ma vain ripulia". SP oli jälleen kerran hyvä ja mielenkiinto riitti loppurymistelyidenkin yli, mutta multiplayer. Mitä helvettiä. En lähde erittelemään, itselle pettymys, jollekin muulle varmaan helvetin onnistunut.

Vuoden Paras Ladattava Peli

Journey

THE Vuoden Paras Peli

Borderlands 2. Ks. yllä.

Vuoden Paras Ajopeli
Koska N64 Mario Kartille ei ole edelleenkään löytynyt voittajaa en siis ole löytänyt tälle vuodelle ketään ehdokasta, tai no Little Big Planet Karting pääsi ihan kohtuu lähelle joten voinemme antaa sille äänen lohdutuspalkintona.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Ainoat räiskinnät joita tulin pelanneeksi tänä vuonna olivat The Darkness 2 ja Borderlands 2. Kakkososien juhlaa siis. Vaan kumpi veti pidemmän korren? No Borderlands 2 sen saa, joskin niukasti sillä oma terminaattori botti joka jakaa kuolemaa on parempi loppupeleissä kuin muinainen hirviö aikojen alusta kuiskailemassa epämääräisyyksiä korvien välissä.

Vuoden Paras Toimintapeli
Sleeping Dogs koska "GTA kloonit" ovat parempia kuin GTA:t. Hong Kong oli mukava paikka, lähitaistelu toimi niin hyvin kuin Batman voi toimia ja tarina elokivamaisuudestaan huolimatta mukava.

Vuoden Paras Roolipeli
Diablo 3 oli sen verran mäti tapaus eikä se scifi hörhöily kolmansine osineen herättänyt mielenkiintoa, että ei tarvitse tätäkään hirveämmin miettiä. Nimittäin Tales of -sarjan upea paluu länteen Tales of Graces f:n voimin oli sen verran nautinnollinen kokemus, että ei sitä voi jättää mainitsematta.

Vuoden Paras Tasoloikka
Ei Raymania tänä vuonna? No höh. Eihhän tätä sitten voi kenellekään antaa.

Vuoden Paras Tappelupeli
Kiitos Capcom sikailun tätä ei saa mikään heidän tekeleistään ja hatun nosto Atlusille, joka edelleen näemmä vihaa Eurooppaa kun en tätä voi Persona 4 Arenalle antaa. Täten jäljelle jää Soul Calibur 5 joka lähes pelkästään nostalgian voimalla voittaa, mutta toimivalla mekaniikalla ja hyvällä hahmokaatilla päästään vielä pidemmälle. Kunnioittava hatun nosto myös Tekken Tag Tournament 2:lle ja Dead or Alive 5, joka paransi merkittävästi edellisestä osasta.

Vuoden Paras Strategiapeli
X-COM: Enemy Unknown tulikos mitään muuta jota voisin konsolilla tai macin jämällä pyörittää?

Vuoden Paras Urheilupeli
Ehkä sitten kun, helvetissä voi harrastaa jääkiekkoa. Sen näemme huomenna.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Apropoo, Journey. Ei tätä varmaan oikeasti tarvisi perustella, mutta harvon tulee niin kaunista ja toimivaa (kaikilta osa-alueiltaan) peliä pelattua. Kokemus oli sen verran omanlaisensa ettei täällä ole edes kilpailua.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Journey. Shut up, it totally is. Eli siis en erityisemmin välitä moninpelistä ja Journey tuo sen kivan mystisyyden tunteen siihen kun et tiedä kenen kanssa pelaat ja hepun voi menettää hetkessä jos hukkaat tämän jonnekin vain törmätäksesi toiseen matkalaiseen, jonka kanssa taival jatkuu. Ei räävitöntä ja lapsellista huutelua, ei grieffereitä eikä muutakaan ihme kikkailua, vain matkalaisia.

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Borderlands 2, ei vain tullut samanlaista fiilistä mistään muusta kun, kaverin kanssa ostettiin vähän ruokaa ja mallasjuomia ja sulkeuduttiin kämppään viikonlopuksi pelailemaan.

Vuoden Paras Pettymys
Annettakoon tämä epämääräinen kunniaStreet Fighter x Tekkenille sillä ei ole ollut samanlaista ärsytyksen tunnetta, kun sain tietää mitä Capcom oli pelin kanssa tehnyt. Vaihtoonhan se meni ja Capcom samalla 'käytettynä only' -listalle miettimään tekojaan.

Vuoden Paras Uutinen
Dark Souls 2, joskin huolta pitää kantaa siitä mitä pelin selkeyttäminen tarkoittaa. Mutta sitä ihanaa haasteen ja mystisyyden lupausta ei muualta enään nykyisin tahdo löytää.

Vuoden Paras PS3-peli
No PS3 on pitänyt tämän vuoden päällä Dark Souls, mutta valitettavasti sitä ei voi äänestää tänä vuonna ja melekin kaikki Sonyn yksinoikeudekin taitaa olla pelaamatta, niin nakataas tämä Dishonoredille. Nobody cares about multiplatform thingy. MaaginenSteampunk Englanti, Ho! olkoon peruteluni.

Vuoden Paras Wii-peli
Xenoblade Chronicles varmaan kaunein Wiin joutsenlauluista ja oli mukava palata pelimaailmaan jossa on oikeasti kokoa.

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Josko pyyhkisin laitteesta vähän pölyjä ja lopettaisin Tales of Vesperian pelaamisen niin ehkä tällekin raudalle löytyisi käyttöä. Eli ei tänä vuonna yhtään mitään.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Haha, koska tänä vuonna julkaistiin Pokemon peli, niin vanhana fanina annetaan palkinto sokean elkein Pokemon Black&White 2:lle. Pelit on edelleen rautaa näiden vuosien jälkeenkin ja vaikka kaavaa ikä painaa ja 3d-maailmallista pokemonia himoitsen on vanhan kaavan poket kaikessa EV ja IV kikkailussaan nautinnollisia.

THE Vuoden Paras Peli
There only can be none. Ei siis oikeasti juuri ideaa tälle, sillä Dark Souls on minut pilannut, mutta peli josta eniten nautin oli Dishonored, koska viktoriaanista steampunk englantia ei voi koskaan olla liikaa, varsinkaan silloin kun saat olla maaginen salamurhaaja, joka murhaa salaa ja piilossa pysymisellä on oikeasti joku merkitys. Vaikka tarina olikin se kliseiden suo jossa niin moni tarpoo, tarpoi Dishored silti matalammalla kuin useimmat muut.

Tiivistän listani kahteen kategoriaan eli vuoden peliin ja vuoden pettymykseen, koska en tänä vuonna ostanut kovinkaan paljon uusia pelejä. Kirjoitan siinä tapauksessa vähän enemmän kyseisiin kohtiin, jottei postaus jäisi aivan liian lyhyeksi.

THE Vuoden Paras Peli - Borderlands 2

Minä rakastan tätä peliä. Borderlands 2 on malli esimerkki siitä kuinka luodaan loistava jatko-osa, joka kehittyy edellisestä osasta lähes tulkoon jokaisella osa-alueella. Siinä missä ensimmäinen osa oli koukuttavasta tavaran farmaus hulluudesta huolimatta varsin tylsähkö peli, jatko-osa pyrkii viihdyttämään ja pitämään kiinnostusta yllä useamman pelikerran verran niin useilla eri tavoilla että melkein tulee ähky. Tarinaan ja hahmoihin on keskitytty huomattavasti enemmän tarjoten samalla yhden tämän sukupolven parhaimmista, hauskimmista ja ilkeimmistä pahiksista Handsome Jackin muodossa. Borderlands 2:sen huumori on omassa julmuudessaan ja toisinaan tyhmyydessään aivan loistavaa ja esim. Jackin silmänkaivelu-tarina tai Claptrapin syntymäpäivä onnistuvat vieläkin saamaan aikaiseksi naurun pyrskähdyksiä vaikka onkin kuullut ja kokenut kyseiset läpät jo todella monta kertaa.
Asevalmistajien persoonallisuutta on tuotu esille huomattavasti paremmin, jolloin jo aseen ulkonäöstä voi päätellä millaista kuolemankylväjää on tarjolla. Hahmojen rakentelu on myös monipuolisempaa ja parhaimmillaan tarjoaa mahdollisuuksia mitä hulluimmille kyky- ja aseyhdistelmille. Etenkin kavereiden kanssa tämä puoli pelistä muuttuu entistäkin mielenkiintoisammaksi ja hauskemmaksi kun porukalla pyritään etsimään joko toimivaa tai muuten vain hullua kokoonpanoa.
Borderlands 2 myös toimii todella sulavasti PC:llä ja näyttää parhaimmillaan erittäin hyvältä ellei jopa kauniilta (esim. Hayter's Folly). On myös pakko antaa kunniamaininta pelin soundtrackille, joka sekoittaa onnistuneesti keskenään konemusiikkia ja löysillä kitaroilla rämpytettyä villin lännen aromia. Bloodshot Damin terminaattorimarssi, Southern Shelfin vahvalta kuullostava bassotöminä, Hayter's Follyn chillailu tai Lynchwoodin inkkarilänkkäri meininki uppoavat korvien ytimiin pitkiksi ajoiksi.
333 tuntia pelattu, viisi hahmoluokkaa täysissä leveleissä ja jokaiselle hankittu vähintään viisi legendary tason asetta tai muita purppura/e-tech tason vehkeitä. Eikä väsymystä ole näkyvissä vielä piiiitkiin aikoihin. Jos löytyy kiinnostusta peliä kohtaan ja olet varma että saat kaverisi mukaan pitkäksikin aikaa niin osta ehdottomasti Borderlands 2. Tämän parempaa co-op räiskintä-RPG:tä ei markkinoilta löydy tällä hetkellä, joten ehdottomasti suosittelen.
Niin ja bonuksena meikäläiselle pelistä löytyy myös waifu Mechromancerin muodossa, mikä nyt totta kai on se suurin syy miksi peli on niin hyvä. Hahahahahaha...ha... olen säälittävä... ööh, GOTY!

Vuoden Paras Pettymys - Borderlands 2 ja Gearboxin asenne

Minä vihaan tätä peliä. Borderlands 2 on malli esimerkki siitä kuinka edellisen osan parhain ominaisuus eli tavaroiden hankkiminen tuhotaan totaalisesti. Miltä kuullostaa tappaa sama tylsä pomovastustaja yli 300 kertaa EHKÄ saadaksesi aseen, jolla voit tuntea olevasi se badass mitä pelissä lähes koko ajan hehkutetaan. Tee tämä sama ruljanssi useiden muiden bossien kohdalla ja olet viittä vaille valmis mielisairaalaan. Tätä ei olisi pakko tehdä, jos pelissä olisi mahdollisuus saada ihan järkevästikin hyvää tavaraa ilman että uhraat sielusi pirulle ja juurrutat perseesi penkkiin useiden tuntien farmaushelvettiä varten.
Toisella pelikerralla ja etenkin pelikerta 2.5:lla joka ikinen vastustaja voi olla viimeisesi, jopa se ns. perusheikko marauder pikkupistoolinsa kanssa, ellei sinulla ole käytössä jotain sellaista tuliluikkua joka vähentää nitkuttamisen määrää huomattavasti.
Mutta sitä tavaraa ei vain tule, ei edes niistä pomovastustajista jotka pystyvät pistämään pelaajan alas parilla osumalla ja toisinaan jopa niin että et voi edes väistää kyseisiä hyökkäyksiä. Kun vihdoin ja viimein saat kovankin vastustajan alas niin mikä on palkkiona? Valkoista ja vihreää, ehkä muutama kelvollinen sininen ja jos hyvä tuuri käy niin joku siedettävä purppura. Motivoiko tämä millään tavalla käymään taistelu uudestaan? Ei. Onko tämä hauskaa? No ei todellakaan. Miksi helvetissä sitten pelaan tätä siitä huolimatta? Koska pidän pelistä todella paljon ja näen kaiken tämän kidutuksen takana todella hauska pelin, joka haluaisi tulla esiin mutta tuomionpäivän kahleet pitävät otteessaan aivan liian napakasti.
Suurimman osan parhaimmista tavaroistani olen hankkinut aarrehuoneen glitchin kautta, koska en halua todellakaan alentua Gearboxin säälittävän peliaikaa lisäävän "ominaisuuden" orjaksi. Tämä tekee minusta Gearboxin silmissä terroristin ja ylipäätään paskan ihmisen, jota tulisi opettaa kuinka tätä peliä pelataan. Oikeasti, pelintekijät haluaisivat opettaa pelaajia pelaamaan peliä niin kuin he haluaisivat eli tekemällä pelaamisesta raivostuttavaa työtä jossa hyvin kestävät viholliset tappavat pelaajan parilla osumalla ja pitkän rasittavan taistelun jälkeen palkkioksi tulee käytännössä tyhjää ilmaa.
Mukaan vielä rikkinäinen skaalaus aseiden ja vihujen suhteen (esim. lvl 40 ase tekee 5000dmg, mutta lvl 45 ase tekee 10000dmg, mikä siis tarkoittaa että vihujenkin kestävyys tuplaantuu) niin kaikki suurella vaivalla hankitut tavarat muuttuvat turhiksi ennen kuin kerkeää kissaa sanoa.
Niin ja eiköhän se Mechromancer osoittaudu jossain vaiheessa lesboksi, jos tietää miten "avoin" Borderlands 2 on tälläisissä asioissa. *Huokaa ja hakee hirttoköyden*.

Borderlands 2 on tehnyt minusta hullun :D

Vuoden Paras Uutinen

Kotimainen Trials Evolution laajenee ja loikkaa tietokoneille

Vuoden Paras Pettymys

Meinasin vastata jo aikaisemmin joulukuussa Diablo 3, mutta onneksi tuli käytyä hakkaamassa ja leikkelemässä demoneita joulunajan kunniaksi. Vuoden peliaiheinen pettymys ei ole itselleni mikään peli, vaan kavereiden huono pelimaku.

Vuoden Paras Toimintapeli

Diablo 3! Peli on parantunut puolen vuoden aikana huimasti patchien myötä. Nyt kun huutokaupasta saa hyvää kamaa halvalla ja legendary-varusteet on laitettu uuteen uskoon, D3 tuntuu paljon paremmalta.

Vuoden Paras Roolipeli

Guild Wars 2. Tarinan osalta (ja vähän muutenkin) voisi nimetä vuoden pettymykseksi, mutta kuitenkin paras pelaamistani tänä vuonna julkaistuista roolipeleistä.

Vuoden Paras Urheilupeli

NHL 13 ihan jo pelkästään tämän maalin takia. Voi sitä huutonaurun määrää kaverin kanssa... (pelasimme samalla puolella)

Vuoden Paras Online-moninpeli

WvW-pelimuotonsa ansiosta tittelin ansaitsee Guild Wars 2. Kyseiset kolmen serverin väliset viikon mittaiset mittelöt ovat eeppisimmillään viikonloppuisin. Pieni porukka kansainvälisessä killassa, johon kuulun, on innostunut formaatista suurella omistautumisella. Pari kaveria on jo hankkinut kalliin Commander-ikonin, mutta on se sen arvoista! Uskomattoman hauskan näköistä kun lauma pelaajia seuraa yhtä hahmoa. :) kuva, tunnelma välittyy paremmin videoilta..

THE Vuoden Paras Peli

Kyllähän se on Guild Wars 2 nimenomaan (no pun intended) hyvän killan vuoksi. GW2:n kiltasysteemi on toistaiseksi susi, muttei se onneksi ole paljoa haitannut. Jos sama porukka pelaisi Dibb3ä, todennäköisesti vuoden peli olisi minulle Diablo 3.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
EA:n ja Activisionin räiskintöjä ei edes kannata mainita tässä kategoriassa. Borderlands 2 ja Far Cry 3 ovat kumpikin loistavia peljä, mutta koska voi valita vain yhden niin se on Far Cry 3

Vuoden Paras Roolipeli
Paper Mario: Sticker Star katso alle.

Vuoden Paras Tappelupeli
Tekken Tag Tournament 2 on ainakin hauskempi, kuin Soul Calibur V vaikka olen kummassakin ihan surkea. Eli se on TTT2

Vuoden Paras Ladattava Peli
The Walking Dead Loistava tarina ja hahmot mahtavia. Toisaalta sitä ei oikein pysty kutsumaan peliksi, koska kokemus olisi ollut sama, jos muutama nappi olisi tullut näkyviin ja niitä klikkaisi. Silti tämä peli on selvästi vuoden paras ladattava peli.

Vuoden Paras Pettymys
Assassin's Creed III - Revelations oli erittäin huono ja luulin että suurempi tekijäporukka, budjetti ja uusi moottori parantavat peliä, mutta sieltä tuli suuri pettymys.

Vuoden Paras Uutinen
Zyngalla menee huonosti.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Paper Mario: Sticker Star on kekseliäs peli, jonka huumori kukoistaa. Ainoa vika on taistelumekaaniikassa, mutta kaikki muu korvaa senkin puolesta.

THE Vuoden Paras Peli
Far Cry 3 - Katso ylös.

Vuoden Paras Ajopeli
On F1 2012 siinä on lähes kaikki palaset kohdallaan ja on parasta formulaa pitkään aikaan, ajomallinnus on hyvin tehty eikä äänissä ja grafiikassa ole pahemmin mollalttavaa.

Vuoden Paras Toimintapeli
On ehdottomasti Assassin’s Creed III tarina on kohdallaan ja osaset loksahtivat paikalleen yksi kerrallaan jossain kohdissa miinuksena tulee mieleen bugit joissa esimerkiksi vartijat ja jäävät paikoilleen pyörimään ympyrää ja hevonen juttuu omituisesti johonkin kohtaan mistä se ei pääse millaan liikkeelle. Yllämainituista seikoista huolimatta suosikki toimintapelini tältä vuodelta.

Vuoden Paras Urheilupeli
Kyllä täytyy sanoa että meni vaikeaksi päättää mutta valintani on Fifa13 online monipeli toimii hyvin ja peli on muutenkin toimiva en keksi tähän hirveästi muuta sanottavaa.

Vuoden Paras Ladattava Peli
On Trials Evolution pelihän on ideana erittäin yksin kertainen mutta himputin koukuttava. Aina kun päätän että vedänpä vielä tämän yhden kentän niin huomaa että siinä menikin taas tunti tai kaksi. Mikä ei ole sinänsä huono juttu.

Vuoden Paras Online-moninpeli
On ehdottomasti Halo 4 monipeli kaverin kanssa on erittäin hyvä ja toimii loistavasti varsinkin kun tarinaa voi vetää eteenpäin co-oppina.

Vuoden Paras Pettymys
On kyllä Sleeping Dogs hankin kyseisen pelin kovin odotuksin ja innoissani mutta kun sitä oli jonkun aikaa pelannut niin peli paljastui suureksi pettymykseksi vaikka siinä olikin kyllä hyviä puolia, tarina oli aika kökkö.

Vuoden Paras Uutinen
Oli se että GTA V julkaistaan ensi vuonna, sitä on odotettu jo pitkän aikaa ja nyt se vihdoinkin tapahtui.

Vuoden Paras PS3-peli
Assassin’s Creed III on erittäin huikea peli lähes kaikilta osin ja lisätietoja voi lukea ylempää

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Halo 4 itse en tätä vielä omista mutta kaverin luona tätä on pelattu pitkät pätkät ja voin sanoa että hankinta listalla on seuraavana kun rahapussi sen sallii niin omaan hyllyyn tulla tupsahtaa.

THE Vuoden Paras Peli
Assassin’s Creed III eiköhän perusteluija ole ylempänä jo tarpeeksi.

Koska vuodesta 10kk kului SWTORin parissa, niin eipä tuon jälkeen tässä parin kuukauden aikana ole paljon ehtinyt pelata...okei, luultavasti 99% vuoden julkaisuista olisi jäänyt jokatapauksessa (jälleen kerran) pelaamatta, sillä vanhempia pelejä edellisvuosilta on vieläkin suuri kasa jäljellä ja tuo pelaamattomien pelien läjä kasvoi tänäkin vuonna entisestään.

Mutta edellisvuosien tapaan tuli sentään yksi "uusi" peli pelattua, joka tosin tässä tapauksessa oli modi/remake vanhasta klassikosta.

Vuoden Paras Räiskintäpeli & THE Vuoden Paras Peli

Black Mesa

No valinta tietenkin oli itsestäänselvä, kun ei muita v.2012 julkaistuja tekeleitä ole pelattu :P Jokatapauksessa Black Mesa on yksi parhaista modeista ikinä! Peli näyttää todella komealta ottaen huomioon Source-moottorin vanhan iän. Modi ei tosin vain tyydy tarjoamaan parempaa grafiikkaa, vaan myös HUOMATTAVASTI yksityiskohtaisemman pelimaailman, enemmän dialogia jne. vaikka pelistä vielä lopun Xen-osuus puuttuukin, soundtrack/äänimaailma ei ole alkuperäisen pelin tasolla ja modi ajoittain kaatuilee, eivät nämä pikkumurheet juurikaan haittaa. Half-Life on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaista räiskintäpeleistä, ellei jopa paras ja Black Mesa tekee siitä monella tapaa paremman. Modia voi suositella niin Half-Life veteraaneille, kuin tietenkin myös niille, jotka eivät alkuperäistä peliä koskaan pelanneet...NYT jos koskaan olisi jo korkea aika!

Mutta se todellinen vuoden 2012 paras peli tuleekin sitten omalta osalta valittua vasta joskus vuosien päästä....kuten myös v 2011, 2010, 2009 ja 2008 parhaat pelit :D....uuteen konsolisukupolveen ei tule loikattua vielä moneen vuoteen....

Vuoden Paras Ajopeli
Forza Horizon vakuutti minut jo pelkän kokeiluversionsa perusteella. Tykästyin jo Forza Motorsport 4:ään, mutta Horizon vie koko potin. Poikkeuksellisen komea kaahailu avoimessa ympäristössä on juuri sitä, mitä kaavamainen ja virkamiesmäinen Forza-sarja kaipasi. Wireless Speed Wheelillä heiluessa ajotuntumakin on mitä miellyttävin.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Ei epäilystäkään: Halo 4. Jos kymmenen minuutin mittainen arvosteluvideo ei sitä tehnyt kyllin selväksi, rakastan Halo 4:n kampanjaa. Monipuolinen ja vaihteleva kenttäsuunnittelu sekä älykkäät viholliset ja munakkaat aseet ovat yhdistelmä, jota ei sovi vähätellä. Kun tähän vielä lisätään poikkeuksellisen komea ulkoasu ja monipuoliset verkko-ominaisuudet, ei Master Chiefin neljäs seikkailu annan kilpailijoilleen armoa.

Vuoden Paras Toimintapeli
Kun toiminnasta puhutaan, tulee mieleen yksi teos ylitse muiden. Se ei välttämättä ole se laadukkain tai edes komein, mutta taatusti happoisin ja unohtumattomin. Asura's Wrath sisältää sen verran ylilyötyä toimintaa, että jo sen seuraaminen saa aivot valumaan ulos korvista!

Vuoden Paras Roolipeli
Tämä on jo vaikeampaa. Mass Effect 3 oli toki älyttömän hyvä roolipeli, mutta haluaisin nostaa korokkeelle Guild Wars 2:n. Tässä videossa löytyy perusteluja intoilulleni. Massiiviset nettiroolipelit olivat minulle pitkään tuntematon ja pelottava korpimaa, mutta GW2 vei minut mukaansa ennennäkemättömällä voimalla! Suunnaton fantasiamaailma ja valintojen mukaan muuttuvat henkilökohtaiset tarinat tekevät pelistä silkkaa roolipelaamisen juhlaa.

Vuoden Paras Tasoloikka
Viime vuonna nähtiin mieletön määrä huippulaadukkaita tasoloikkia, mutta tänä vuonna ei mennyt aivan yhtä hyvin. Sonic Generationsin tai Super Mario 3D Landin kaltaiset merkkiteokset loistivat poissaolollaan, eikä edes New Super Mario Bros. 2 ollut mitenkään erikoinen. Onneksi loppuvuodesta nähtiin sentään New Super Mario Bros. U. Puolen tunnin pelisessio viiden pelaajan kesken riitti vakuuttamaan minut siitä, että kyseessä on vuoden hauskin tasohyppely!

Vuoden Paras Ladattava Peli
The Walking Dead. Ostin tämän Steamista muutama päivä sitten, ja rakastuin välittömästi. Toisinaan valintatilanteet tuntuvat keinotekoisilta, mutta suurimman osan ajasta tunnelma toimii täydellisesti. Menetin melkein yöuneni yhden valintani vuoksi, mutta periaatteen miehenä en aio ladata ja tehdä asioita toisin. Pelatessa on jatkuvasti stressaantunut ja turvaton olo, mikä kuulostaa ikävältä, mutta käytännössä tämä tekee the Walking Deadista niin vaikuttavan kokemuksen.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Halo 4:n kilpailullinen moninpeli ei vedä aivan vertoja esimerkiksi Reachin vastaavalle, joten valintani on Guild Wars 2. Jo pelkkien pelituntien perusteella tämä taitaa olla eniten verkossa pelaamani peli. Sosiaalinen vuorovaikutus on olennainen osa kiltasotien viehätystä, ja iso osa MMORPG-pelien huonoista puolista loistaa poissaolollaan. Huijareita tai pahantahtoisia gänkkereitä ei löydy mistään!

Vuoden Paras Pettymys
No nyt löytyi kategoria, johon riittää tunkua! Kuten Norsukampa boardcastissa ilmaisi, on vuosi 2012 ollut pettymysten vuosi pelirintamalla. Tony Hawk's Pro Skater HD oli unohdettava, uusi Counter Strike menetti hohtonsa päivässä, New Super Mario Bros. 2 oli tavattoman varovainen tasohyppely, Paper Marion tarrahääräilyt itkettävät... Rayman Originsin 3DS-versio on kuitenkin pakko valita! Mitä mainioin 2D-tasohyppely olisi voinut sopia täydellisesti Nintendon käsikonsolille, mutta toteutus kusi pahasti. Peli ilmestyi puoli vuotta muita versioita myöhemmin, ulkoasu oli kummallisen suttuinen ja kontrollit naurettavan jäykät. Kaiken kukkuraksi moninpeli puuttui. Son, I am dissapoint.

Vuoden Paras Uutinen
Nintendo 3DS XL julkistettiin. 3DS XL on juuri sellainen laite, jota olen toivonut alkuperäisen mallin saapumisesta saakka. Massiiviset näytöt ja astetta parempi akkukesto tekevät isosta rotiskosta mieluisan ostoksen.

Vuoden Paras PS3-peli
Hahahahahahahahahahahaha!

Vuoden Paras Wii-peli
Pelasin tänä vuonna erittäin paljon Wiillä, mutta kaikki nämä pelit ovat vanhoja. Jos Donkey Kong Country Returns, Skyward Sword, Metroid Prime Trilogy tai Super Mario Galaxy olisivat tämän vuoden tuotoksia, saattaisi "Vuoden peli" -kategoriassa keikkua aivan eri nimi... Mutta eipä tänä vuonna ilmestynyt mitään erityisen seksikästä Wii-peliä.

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Halo 4, perustelut löytyvät ylempää. Xbox 360 nyt vain sattuu olemaan se "Halokonsoli".

Vuoden paras käsikonsolipeli
Uusin Kid Icarus ja Resident Evil Revelations jäivät syystä tai toisesta kokematta, mikä on harmi. New Super Mario Bros. 2 oli hyvä hyppely, mutta parhaimman käsikonsolipelin palkinnon vie ilman muuta Pokémon White 2. Waka wanha DS sai viimeisen suuren luokan pelinsä, ja mikäpä olisikaan parempi joutsenlaulu, kuin White 2 ja Black 2. Huolella viimeistelty ja hiottu seikkailu todistaa jälleen kerran, että taskuhirviöiden aika ei ole vielä ohi.

THE Vuoden Paras Peli
Tähän kategoriaan löytyisi lukuisia hyviä vaihtoehtoja, mutta tarkan harkinnan perusteella vastaukseni on Mass Effect 3. Guild Wars 2 pääsee uutuudenviehätyksensä vuoksi lähelle, mutta kokonaisuutena uskoisin nauttineeni eniten Mass Effect 3:n tarinasta. Jo pelkästään se riitti, että vuosikausia ihailemani tieteissarja saavutti viimeinkin suuren kliimaksinsa. Rakkaiden hahmojen ja koko universumin kohtalot saatettiin viimeinkin päätökseen. Tietysti varsinainen loppuratkaisu tuotti pettymyksen, mutta aika on tehnyt tehtävänsä. Kuukausien sulattelun jälkeen olen oppinut arvostamaan Mass Effect 3:a kokonaisuutena. Pelkkä kädenlämpöinen loppufiasko ei riitä vesittämään kaikkia niitä upeita hetkiä, joita ehdin pelin parissa kokea. Mass Effect 3 oli minulle vuoden paras peli, ja auttoi osaltaan nostamaan Mass Effect-trilogian kaikkien aikojen hienoimpien pelisarjojen joukkoon.

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Ehdolla itselläni ovat Far Cry 3 tai Halo 4 ja ääneni menee... Far Cry 3:lle. Todella vaikea päätös yhtä hienot grafiikat ja äänet, mutta se mielenkiinto oli suurempi Far Cry:ta kohtaan. Itseäni ei niinkään Halo 4:n tarina jaksanut kiinnostaa, mutta Vaas teki Far Cry 3:sta helposti voittajan.

Vuoden Paras Ladattava Peli

Trials: Evolution, Minecraft, Counter Strike: Global Offensive vai Walking Dead? No päätöshän on todella helppo Walking Dead on helppo ja selvä valinta. Trialsiin kyllästyin yhtä nopeasti kuin innostuinkin, Minecraftissa kävi sama moka ja CS vasta selkäänpuukotuksen teki. Mutta se Walking Dead teki suurimman vaikutuksen ikinä. Todella hienot hahmot ja koskettava ja valintojen mukaan skaalautuva tarina piti otteessaan itselläni kaksi läpipeluu kertaa ja lisää on tulossa. Itse myönnän sen, että itkin pelin lopussa enkä häpeä sitä. Oli se vaan rankka kokemus, mikään peli ei ole luonut moista vaikutusta.

Vuoden Paras Online-moninpeli

Halo 4 on helppo valinta. Todella mukavaa räimettä vaikkakin pelaan vain puoli tuntia päivässä sitä. Ordinancet, helppo pelata itselleni (eli olen siis vihdoin pätevä jossain multiplayerissa) ja Big Team Infinity Slayer on vain kultaa.

Vuoden Paras Pettymys

Trials: Evolution. Trialia kokeilin ja housut märkänä kickseissä menin ja ostin tämän ja sitten aivan puun takaa, tämä peli petti minut. Olen vain niin paska tässä, ettei edes huvita pelata. Lisäreitä en osta, kun radat ovat kuitenkin liian hankalia. Ei vaan ollut minun peli.

Vuoden Paras Uutinen

Grand Theft Auto V julkaisu keväällä. Isona GTA:n ystävänä tuo lämmitti mieltä makosasti ja ensi kevättä odotellaan puntti kovana. Rockstar julkaisee jälleen jotain hienoa!

Vuoden Paras Xbox 360-peli

Halo 4

THE Vuoden Paras Peli

Halo 4 voittaa Far Cryn moninpelin ansiosta. Tämä on vain koukuttavaa.

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Harvoin meikäläisellä nousee fiilis todella korkealle kun pelaan FPS-pelejä mutta Borderlands 2 nosti fiilikset kattoon asti kun ammuskelen vihollisjoukkoja pelihahmoni karjuessa taustalla. Ympäristön tutkiminen, lootin kerääminen ja hupaisa dialogi + popkulttuuri viittaukset tekevät pelistä vuoden parhaan/hauskimman räiskintäpelin.

Vuoden Paras Toimintapeli

Toimintaa löytyy useimmista peleistä mitä olen pelannut tänä vuonna mutta pidemmän korren vetää Mass Effect 3. Eeppistä tykitystä saa katsella alusta loppuun kun Shepard tiimeineen taistelee ylivoimaisia Reaper-joukkoja vastaan.

Vuoden Paras Roolipeli

Mass Effect 3 vie ansaitusti tämänkin paikan. Biowaren eeppinen scifi-trilogian päätösosa ei tuota pettymystä roolipeli elementeillään, se on sitä samaa hyvää mitä kaksi ensimmäistä osaa tarjosivat.

Vuoden Paras Tasoloikka

Tänä vuonna ei ilmestynyt oikein yhtään minua kiinnostavaa tasoloikka nimikettä joten vastaan tylsästi The Jak & Daxter Trilogy. Sarjan ensimmäinen osa on edelleen hyvin värikäs tasoloikka kun taas jatko-osat ovat synkempiä ja toiminta painotteisia hyvässä ja pahassa. Silti kaikki osat ovat oikein hyvää tasoloikintaa ja toivoisinkin että kaksikko tekisi paluun PS3:lle lähivuosina.

Vuoden Paras Tappelupeli

Sonyn Smash Bros.. eikun siis PlayStation All-Stars Battle Royale. Sonyn ikonisimmat(?) hahmot lätkivät toisiaan turpaan vuorovaikutteisissa ympäristöissä. Pelaaminen on oikein hauskaa etenkin neljän pelaajan porukalla samassa sohvassa.

Vuoden Paras Urheilupeli

Skeittaus pelien messias tekee kunniakkaan paluun vuosien harha-askelien jälkeen eli Tony Hawk Pro Skater HD. Skeittaaminen tuntuu suht samalta kuin ensimmäisissä sarjan peleissä. Kentät näyttävät myös ihan kivoilta HD-remasteroituna.

Vuoden Paras Ladattava Peli

The Walking Dead. Olen itse kova WD sarjakuvien sekä TV-sarjan eikä tämä jättänyt kylmäksi. Telltale Games on tehnyt oikein hyvää työtä tarinan ja ääninäyttelyn kohdalla. Kuten niin kuin sarjakuvissakin zombit eivät varasta koko showta vaan ihmisten välinen suhdesotku ja kinailu ovat suuremmassa osassa.

Vuoden Paras Online-moninpeli

Kavereiden kansaa on aina hauskempaa niin myös Borderlands 2:ssa. Peli on täydellinen co-op kokemus 2-4 pelaajan ryhmälle sillä Pandorassa on todella paljon tekemistä.

Vuoden Paras Offline-moninpeli

Nintendolandin parissa viihtyy koko perhe ja kaveritkin. Monipuolinen minipelikokoelma tarjoaa jännittäviä tilanteita kun yrität päihittää/pysäyttää muut pelaajat.

Vuoden Paras Pettymys

En ole pelannut Spec Ops: The Linea mutta mitä enemmän kuulin pelistä ennen sen julkaisua sitä enemmän olin kiinnostunut tästä nimikkeestä ja toivoin että peli onnistuisi lunastamaan odotukset. Valitettavasti peli ei onnistunut lunastamaan kaikkia odotuksia ja se päätyi kertakäyttö peliksi.

Vuoden Paras Uutinen

Kingdom Hearts HD-kokelma julkistettiin. Minulla on hyvin lämmin suhde KH-sarjaa kohtaan joten olin innoissani kun paljastui että alkuperäisen pelin Final Mix- versio ja euroopasa julkaisematon Re: Chain of Memories tuotaisiin samaan pakettiin. Vielä on toki epävarmaa että julkaistaanko kokoelmaa amerikassa ja euroopassa mutta eiköhän se tänne astikin saada.

Vuoden Paras PS3-peli

Aika karu vuosi PS3:sen yksinoikeuspeleille joten valitsen tylsästi PlayStation All-Stars Battle Royalen. Nyt kävi näin.

Vuoden Paras Xbox 360-peli

Master Chef heräsi syväjäähdytyksestään ja antoi taas alieneille selkään. Halo 4 noudattaa sitä tuttua hyvää kaavaa. 343 Industries on onnistunut luomaan huikean ja samalla parhaan Halo yksinpelikampanjan sekä koukuttavan verkkomoninpelin.

Vuoden paras käsikonsolipeli

Rayman: Jungle Run. Rayman Orgins taskukoossa hieman karsittuna, toimii! linkkamatkat ja tylsät koulupäivät ovat kuluneet mukavasti kun yritän hioa kenttiä sataprosenttisesti onnistumatta. Haastetta riittää siis isoveljensä lailla.

THE Vuoden Paras Peli

Borderlands 2 onnistui parantamaan ensimmäistä osaa joka osa-alueelta. Tarina on nyt paljon hauskempi ja mielenkiintoisempi. Hahmoja pystyy nyt muokkaamaan entistä enemmän kuin ykkösosassa. Graafinen ulkoasu on nyt paljon monipuolisempi. Räiskiminen on hauskempaa uusilla hahmoluokilla ja jatkuva loottaaminen uuden paremman aseen toivossa on koukuttavaa. Tätä nimikettä ei kenenkään pitäisi missata.

Vuoden Paras Ajopeli

Kotimainen Trials Evolution onnistui viihdyttämään minua yli 30h ajan, mikä on mielestäni todella hyvin ladattavalta peliltä, minkä idea on loppupeleissä todella simppeli. Enkä edes pidä ajopeleistä.....

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Black ops 2 ansaitsee helposti tämän tittelin. Tylsähkön mw3:n jälkeen loistavasti uudistettu cod! Nettipelikin toimii yllättävän hyvin.

Vuoden Paras Toimintapeli

Tätä kohtaa koristi Far Cry 3, mutta muita kommentteja lukiessaki muistin. Metal Gear Solid HD Collection. Tsiisus. Miten olinkin tämän voinut unohtaa.... itse en siloin aikoinaan näitä pelannut ja nyt jälkeenpäin ajateltuna ihan hyväkin. Kakkosen lopussa tuli sen verra tavaraa että meni vieläki osa ohi ja muutenkin pelissä tarvitaan paljon englannin taitoa jos haluaa olla perillä jutuista. Hyviä pelejä molemmat. (Rauhan Kävelijä kakkaa)

Vuoden Paras Roolipeli

The Witcher 2: Assassins of Kings julkaistiin myös boxille, jolloin itsekkin sain siihen iskettyä hikiset näppini kiinni. Ja hyvä näin, sillä pelihän oli aivan timanttia alusta loppuun. Pituutta löytyi aivan tarpeeksi, päätösten tekeminen ei tuntunut turhalta, combat toimi pelissä hienosti ja grafiikkakin oli omaan silmään nättiä. Täyden kympin peli.

Vuoden Paras Tasoloikka

Mark of the Ninja. Muistan kun tätä tuli joku jossain ketjussa joskus (hyvä kuvaus, eikö?) hehkuttamaan ja päätin itsekkin kokeilla. Se todella kannatti sillä peli on todella hintansa väärti. Ainakin jos sen osti hetki sitten alennuksesta ;) Pelin uudelleenpeluu arvo on myös hyvä, sillä joka kentän alussa saa valita asun millä pelaa ja jokaisella on omia heikkouksia ja etuja, mitkä vaikuttavat merkittävästi siihen miten kentät läpäiset. Juoksetko varjoissa tappamatta ketään, vai murhaatko kaikki julmasti ripustaen heidät vielä lyhtypylväisiin pelotellaksesi muita? Your choice!

Vuoden paras Strategiapeli

XCOM: Enemy Unknown, on helppo valinta siitäkin syystä että se on ainoa tässä kategoriassa pelaamani peli. Eikä edes huono sellainen! Pituutta löytyi tästäkin tekeleestä enemmän kuin tarpeeksi ja peli on saatu myös toimimaan hyvin konsoleillakin. Sisältää myös laadukkaan(!) multiplayerin, missä harmikseni turhan vähän pelaajia :/

Vuoden Paras Ladattava Peli

Walking Dead ylivoimaisesti! Tajuttoman kovia episodeja kaikki eikä ollut edes hinnalla pilattu! Kuten yllä mainittiinkin muutamat (valinta)kohdat tuntuvat hieman keinotekoisilta, mutta ei paljoa menoa haitannut. Suurinosa päätöksistä kuitenkin oli hyviä ja jopa oikeasti hankalia tehdä! Miksei tälläisiä pelejä ole enempää? Toinen täyden kympin peli tänä vuonna! (kunniamaininta Trials: Evolutionille)

Vuoden Paras Online-Moninpeli

Black Ops 2 toisen kerran. Mukavasti saatu moninpeli rintamalle uudistuksia scorestreakkien ja uuden nerokkaan "valitse 10" systeemin avulla. Kyllä tätä jaksaa taas paukuttaa....

Vuoden Paras(Pahin?) Pettymys

Hitman: Absolution. Ei tämäkään nyt aivan susi peli ollut, mutta kauas jäätiin siitä mitä odotin. Valeasu systeemi on rikki, tekoäly(ttömyys)... en edes aloita, myöskin kentät suurimmalta osin. Valopilkkuna täytyy mainita Contracts mode.

Vuoden Paras Uutinen

Bioshock Infinite ei sisälläkkään multiplayeriä! Bioshock 2:ssa sitä jaksoin muutaman tunnin pelata, ettei sellaisen takia kannata nähdä vaivaa. Oikea valinta! (GTA V keväällä kans jee!)

Vuoden Paras Xbox 360-peli

The Witcher 2: Assassins of Kings, perustelut yllä ^^

THE Vuoden peli

The Witcher 2: Assassins of Kings ^^
(Kunniamaininta Walking Deadille)

Koska tänäkin vuonna on ollut niin paljon hyviä pelejä niin päätin olla nimeämättä samaa peliä moneen kategoriaan.

Vuoden Paras Ajopeli

WRC3. Nyky konsoleiden paras rallipeli. Pelissä on tasan kaksi rallia joista en nauti. Saksa ja suomi. Liikaa suoraa ja loivia mutkia. Jopa forza horizonin ralli lisärissä on enemmän fiilistä kuin noissa kahdessa. No suomen ralliin on jo tottunut eikä se tunnu enää niin paskalta, mutta saksa on edelleen paska maa :D
Muuten on kyllä ralli fiilis kohdillaan varsinkin kun ajaa ohjaamosta ilman hudia.
Moninpelikin on sitä mitä toivoin eli rallia aikaa vastaan ja toisten pelaajien haamutkin saa pois häiritsemästä.
Yli 60 tuntia tuli pelattua jonka jälkeen pakotin itseni pelaamaan jotain muuta. Tämä olisi myös vuoden moninpeli, mutta koska lupasin etten nimeä samaa peliä moneen kategoriaan niin siihen tulee joku muu.

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Halo 4. Upeat grafiikat. Upeat musiikit. Upea Cortana (tosin sen tisseistä en tykkää vieläkään). Spartan ops todella hyvä lisä ja toimiva moninpeli joten mikäs siinä. Pelattavuus on kunnossa ja aseissa on munaa. Välillä tulevat erittäin vahvat metroid prime fiilikset ovat myös todella suuri plussa.

Vuoden Paras Roolipeli

Witcher 2 EE
Ensimmäinen kosketus witcher sarjaan ja aika unohtumaton sellainen. Dialogi on loistavaa ja kaikki toimii. Jopa tällainen rope nyyppä pärjäsi hyvin helpoimmalla vaikka vaikeustason suhteen ollaan peloteltu aika paljon.
Tarina oli hemmetin hyvä ja peli on pakko pelata kahdesti läpi jotta näkee molemmat tarinat sillä niissä on todella paljon eroa vaikka toisin voisi helposti luulla.
Itse otan myös kaikki extrat mukaan kun pelejä arvostelen ja tässähän tulee ainakin boxilla soundtrack ja pieni guide book mukana joista tietenkin plussaa. Soundtrack on kuunneltu monesti läpi ja on yksi vuoden parhaita. Tuosta oppaastakin oli hyötyä pari kertaa vaikka siinä onkin välillä outoja virheitä. Nopeammin siitä silti tietoa löysi kuin googlettamalla.

Vuoden Paras Toimintapeli

LOLLIPOP CHAINSAW <3<3<3 awwwwww
Sori oli pakko. Miksi tämä eikä esim max payne? Koska tätä oli hemmetin hauska pelata. Kontrollit on pikkasen tönköt kuten sudan peleissä aina, mutta ei se hauskuutta haittaa ollenkaan.
Peli on värikäs, hauska pelata, vaihtelua riittää ja huumori kukkii. Olettaen, että lapsellinen huumori iskee.
Lisäksi Julietin perse näyttää todella hyvältä siinä vaaleanpunaisessa latex asussa. Ou jeah.

Vuoden Paras Urheilupeli

SSX. Uramoodi on paskaa. Mutta kun jaksaa etsiä ne oikeasti hauskat dropit niiden paskojen seasta ja vielä lataa sen dlc:n jolla saa klassiset ssx hahmot käyttöön niin pelaaminen on oikeasti hauskaa ja tulee todella paljon ne vanhat kunnon ssx fiilikset ja jotenkin vain unohtaa sen kaiken paskan mitä niissä huonoissa radoissa sai kestää.
Lisäksi tämä on ainoa urheilupeli jota olen 2012 vuonna pelannut. Duh :D

Vuoden Paras Online-moninpeli

Black ops 2. Pitihän tämä johonkin laittaa. Kunnon adhd menoa. Me likes. Tosin pelaan vain TDM muotoa ja siellähän pitääkin olla sitä menoa eikä munia jossain nurkassa snipan kanssa. Pelissä ei ole yhtään huonoa mappia, se näyttää hyvältä ja pelattavuus on samaa mitä aina ennenkin.
Joo onhan tässä lag compensation ongelmaa ja vaikka mitä, mutta ei ne minua ole haitannut. Tosin olen pelannut vain alkoholin vaikutuksen alaisena ja silloin on ollut hauskaa vaikka välillä matsin jälkeen k/d statsit on ollut 2/20. Oma tiimi on varmasti ollut kiitollinen.

Vuoden Paras Pettymys

Niin mikä? Se on vuoden PAHIN pettymys. Tuo on häirinnyt siitä asti kun tämä triidi on perustettu.
No laitetaan sitten vaikka se forza horizon kun ei muuta tule mieleen vieläkään. Peli on hyvä, mutta siinä on liian vähän pelattavaa ja muutenkin haastattelut ja trailerit tuntuivat lupaavan jotain suurempaa.

Vuoden Paras PS3-peli

Catherine. (eikö täällä muka oikeasti ole vuoden puzzle peli osiota)
Peli on persoonallinen, näyttää upealta, siinä on loistava tarina ja loistava soundtrack.
Itsehän ostin tämän vain tarinan takia eikä tarvinnut pettyä. Itse samaistuin päähahmoon ihan täysin ja tein valinnat täysin sen mukaan mitä itse ajattelin ja pelin loppukin meni kuten varmaan olisi minullakin mennyt irl.
Puzzleista on paha sanoa mitään. Pelasin sillä kaikista helpoimmalla tasolla joka on piilotettu ja pääsin pelin läpi kiitos niiden energiajuomien joita sinne kentälle ilmestyy. Ilman niitä olisin varmaan jämähtänyt jo toiseen yöhön.

Vuoden paras Xbox 360 peli

Sleeping dogs. Pakkohan tämäkin oli johonkin laittaa. Nyt ei keksi enempää kirjoitettavaa joten olkoon. Mitä sitä väkisin koittaa keksimään jotain.

THE Vuoden Paras Peli

Mass effect 3. Siinähän se. Vuosien odotus ja shepardin tarinan seuraaminen sai arvoisensa päätöksen jopa sillä alkuperäisellä lopulla. Olihan siinä useampi what the fuck hetki, mutta se ei todellakaan pilannut peliä eikä varsinkaan koko sarjaa kuten jotkut sanoo. Pelasin tämän läpi neljä kertaa varmaan alle kahdessa viikossa ja tyytyväinen olen.
Monet pienetkin päätökset jotka on tullut tehtyä aikaisemmissa osissa näkyi tässä aivan riittävästi ja hahmokin oli sama joten mikäs siinä nauttiessa kun myös visuaalinen anti oli kohdillaan loistavasta musiikista puhumattakaan.
Loistava päätös loistavalle trilogialle.

Olin eilen laiska, joten sain listan muiden ihmeteltäväksi vasta nyt. En tiedä, oliko näin, mutta viime vuonna tuntui olevan enemmän loistavia pelejä. Voi myös olla, että peli-intoni toistuva lopahtaminen vaikutti tämän vuoden pelikokemuksiin.

Vuoden Paras Ajopeli
Trials Evolution on ainut "ajopeli", joka kiinnosti ihan ostopäätöksen edestä ja kyllähän sitä tuli hakattua. Ajotuntumaa on parannettu huomattavasti HD:sta, mutta eron huomaa vain vanhaan palatessa. Peli on muutenkin vaivihkaa parempi kaikessa. Sisältöä ja uudelleenpeluuarvoa riittää.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Halo 4 selviytyy kuin selviytyykin kasan huipulle, mutta virheetön peli se ei ole. Onneksi melkein kaikki ongelmat sijaitsevat Infinity-valikon sisäpuolella, joten Chieffin tuoreinta seikkailua pelasin tatit tiukasti hyppysissä. Hyvä "sivujuoni" kantoi sekaisen ja jotenkin mitäänsanomattoman pääpahan jahtauksen läpi ja loppuratkaisusta uskallettiin tehdä tyly. Loppu hyvin, kaikki hyvin on liiankin varma tapaus peleissä.

Vuoden Paras Toimintapeli
Haluaisin sanoa Asura's Wrath, mutta vapaat peliosuudet ovat tylsää nappien hakkaamista, jossa viholliset hyökkäävät myös ruudun ulkopuolelta. Näin ollen piikkipaikan vie, drumroll, Metal Gear Solid HD Collection. Pelithän ovat vanhoja, mutta itse pelasin nämä teokset vasta nyt. MGS2 kolhati kuin se kuuluisa metrinen halko, eikä kolmonen ollut kaukana perässä. Peace Walker on vieläkin limbossa, mutta muuten tämä kasa on silkkaa timangia.

Vuoden Paras Roolipeli
Mass Effect 3 ei syystä tai toisesta säväyttänyt kakkosen malliin (puolivälissä suorittamani reset?), joten paras roolipeli on sääntöjä hellästi taivuttaen Witcher 2: Assassins of Kings. PC-versiota olen pelaillut, mutta boksillehan tämä ilmestyi vasta keväällä. Toimiva taistelusysteemi, mielenkiintoiset tapahtumapaika, tiukkaa dialogia ja sopivan erikoisia hahmoja. Sekä tissejä. Nehän ovat pakollinen lisävaruste aikuisille tehdyssä pelissä, eikös vain?

Vuoden Paras Tasoloikka
Hmm... Tämä on paha. Tänä vuonna en pelannut ainuttakaan hyppelyä, joka olisi räjäyttänyt tajuntani. Sanotaan nyt vaikka Spelunky (xbla). Hyvin, hyvin haastava roguelike tasoloikka, jossa kolutaan luolia aarteiden ja varusteiden toivossa. Hyvät musat ja mukavat grafiikat.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Teen ylimääräisen rajauksen eli paras indie-peli. Pokaalin vie siis Mark of the Ninja. Virkistävä hiippailuloikinta mukavalla tyylillä ja hyvällä kenttäsuunnittelulla. Splinter Cell -fanina olin hyvin tyytyväinen saadessani uuden hiippailun.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Counter Strike: Global Offensive. Halo 4 oli pettymys minua kyrsineiden droppien lisäksi myös jaetun ruudun nettipelin huomattavien framedroppien takia ja BlOps2:ta en jaksa pelata, koska en tiedä, johtuuko pelaamisen takkuilu pelistä, nettiyhteydestä vai miehestä. CS:GOssa on historian paras Gun Game (Treyarch, take notes) ja hyvä nyypille suunnattu pikademolition. Se on ensimmäinen Counter-Strike, johon pääsin sisään ja koko hoito toimii kuin junan vessa. Paitsi konsoleilla. Ainakin demon verran kokeilemani boksiversion ohjaustuntuma oli sellaista kuraa, että huhhuh.

Kunniamaininnat Tribes Ascendille ja PlanetSide 2:lle. Jälkimmäinen olisi varmasti ollut ykkönen, jos olisin jaksanut lähteä outfit-touhuun.

Vuoden Paras Pettymys
The Walking Dead. Kyllä, luitte oikein. Peliä on hypetetty niin paljon, etten voinut kuin pettyä. Hyvä tarina, mukavat puzzlet ja loistavat hahmot, mutta valinnat ovat todella, todella tyhmästi suunniteltuja. Joka toisessa tiukemmassa keskustelussa evätään mahdollisuus puhua neutraalisti tai muuten "mukavasti" ja parikin isompaa joko tai valintaa kaipaisivat loogista kolmatta vaihtoehtoa. "This game series adapts to the choices you make", my takapuoli. Valintani merkitsevät ainakin hieman, mutta vain ne, joihin annetaan mahdollisuus. En muista peliä, jossa olisin useammin kironnut anettuja replikkivaihtoehtoja. Kai tuo kertoo puhtaasti henkilöpohjaisen seikkalun kehittäjälle antamista haasteista.

Teh paras peli
Shiiiiiiit. Hetken asiaa mietittyäni (nopeimmat ehtivät lukemaan päättämättömyydestäni) Mass Effect 3 taitaa ansaita tämän. En koe mitään tunnontuskia ropepokaalista, mutta ME3 oli kaikin puolin hyvä paketti, eikä lopetuskaan nakertanut mitenkään mahdottomasti (koko peli on sitä lopetusta...). Nettipeliäkin tuli hakattua yllättävän paljon. Tämä on varsinaista mutua, koska varhain keväällä pelatun pelin vertaaminen tällä hetkellä työn alla olevaan (W2) on liki mahdotonta. Sen kuitenkin muistan, että Mässyä tuli pelattua useammin ja pidemmissä pätkissä. Olen nyt osa massoja ja hirveä ihminen. Nyyh.

Eivät nämä kai vielä ole myöhässä??

Vuoden paras ajopeli

Need for Speed: Most Wanted on paras pelaamani ajopeli pitkään aikaan. Pellin ryttäämistä, agressiivisia poliiseja, kiva moninpeli ja loistava ja kaunis avoin maailma. Tarvitseeko hyvä arcadekaahaus muuta? Ilmeisesti ei. Eikä kymmenen minuutin välein ilmaantuva ohjain seinään -reaktio kanna koskan loppuun asti. Onneksi. Mainitsinko jo, että kolarit ovat todella kauniita?

Vuoden paras räiskintäpeli

Tänä vuonna en oikein katsastanut muita räiskintäpelejä kuin Starhawkin, koska se älytön Battlefield 3 on pysynyt käsittämättömästä syystään pleikkarini sisällä. Ihan ansaitusti Tähtihaukka on palkintonsa ansainnut, se on komean näköinen, räiskintä toimii ja aseilla ampuminen on erittäin tyydyttävää. Loppua kohden vaikeustasokin alkaa jopa hieman nousta, joka taas tarkoittaa, että jumiin jääminen on helppoa.

Vuoden paras toimintapeli

Jos peli on Unchated-peli, niin toimintapuoli on aina ainakin hyvää. Hyvää se oli myös Vitan Uncharted: Golden Abyssissa. Käsikonsolipeliksi se on hyvännäköinen, kerättävää riittää aivan järjettömästi, joten peliä on pelattava luku sieltä ja luku täältä, joten tarina alkaa käydä aika tutuksi. Yksi Vitan parhaimmistoa, mutta ei se kaikkein paraskaan...

Vuoden paras tasoloikkapeli

Tämäkin on Vita-peli, se toistaiseksi paras. Eli jo konsoleilla erinomaiseksi peliksi todettu Rayman Origins tuli tänävuona vasta Vitalle, joten kaippa sitä sa äänestää. Pelin grafiikka on ennenkin kerännyt kehuja, mutta kai se on pakko mainita, että erittäin yksityiskohtaiset maisemat ovat karkkia silmälle ja ne rullaavat täysin tasaisesti pelin tapahtumista riippumatta. Vaikeustaso on myös kohdallaan, vaikka loppua kohden alkaa jo hieman kyllästyttää minuutin välein kuoleminen.

Vuoden paras latauspeli

Journey. ... Yllätys!
Jotain vain niin uskomatonta on saatu yhteen peliin. Pituudella ei ole nyt väliä, kun kerta tunnelma, grafiikka ja musiikki on viety kattoon asti omalla tasollaan.
Siinä se sitten olikin pähkinänkuoressa.

Vuoden paras online-moninpeli

Tähän vastaan uudemman kerran Need for Speed: Most Wanted. Moninpeli on tehty erittäin helpoksi, kun tarvitsee vain liittyä ja peli huotaa loput. Loppujen hoitaminen käy kaiken lisäksi vielä erittäin hyvin, koska normalien kisojen lisäksi on erilaisia minipelihaasteita, joita pelaa mielellään kisojen välissä. Jostain syystä peli rankkaa minut aina eniten pisteitä saavaksi pelaajaksi, vaikka olisinkin viimeinen ja kolaroinut miljoona kertaa... Jännää!

Vuoden paras pettymys

En ostanyt ainuttakaan peliä, johon olisi tarvinnut pettyä.

Vuoden paras PS3-peli

Journey (taas melko yllättävää)! Ei kai tässä ole hirveästi lisättävää tuohon muutamaa pykälää ylemmäs kirjoittamaani perusteluun. Lue sieltä!

Vuoden paras käsikonsolipeli

Hyvä Suomi! Super Stardust Delta on yhtä koukuttavaa, kuin joku ihmeellinen possupeli jollain ihmeellisesllä älypuhelimella. Huijui! Vitan kaksi tattia sopivat mielestäni Super Stardusteihin paremmin kuin Dualshocin tatit, koska Vitan tateissa on pienempi liikerata. Kontrollit ovat siis kuin suoraan kotikonsoleilta. Eikä pidä unohtaa kaunista grafiikkaa ja purevaa soundtrackia. Suoraan olohuonevehkeistä.

THE vuoden paras peli

Pakko se on sanoa, että Need for Speed: Most Wanted oli tämän vuoden paras pelaamani peli. Perusteluja voit lukea ylempää.
Olen iloinen, että tämä vuosi pyhitettiin autopelile, eikä sotaräiskinnöille. Siis minun osaltani.

Fear not my fellow homo sapiens's sillä äänestysaikaa on lupaamaani ajankohtaan (10.1.2013) asti. Vielä ehtii siis vaikuttamaan, kampanjoimaan, protestoimaan ja ennen kaikkea äänestämään.

Pelasin suurimmaksi osaksi vanhoja pelejä tänä vuonna, joten ihan joka kategoriaan ei minulta löydy peliä.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Kirkkaasti Halo 4. En ole räiskintäpelien suurin ystävä mutta Halo-sarja on aina miellyttänyt. Nimenomaan kampanjoita on aina jaksanut pelata ihan eri tavalla kuin codeja ja bäfejä. No olihan myös Borderlands 2 todella viihdyttävä tapaus, mutta se lootin kerääminen vie minun kirjoissani vähän fokusta pois siitä itse asiasta.

Vuoden Paras Toimintapeli
Jos Mass Effect 3 tähän kategoriaan kuuluu niin valinta on ilmeinen. Loistava päätös trilogialle, ja se paljon puhuttu loppukaan ei haitannut, vaikkakaan en sitä mitenkään erinomaisena pitänytkään. Matka loppuun oli kuitenkin puhdasta peliorgasmia ja virtaviivaistettu tyyli sopi minulle hyvin, pelaan "monimutkaisemmat" pelini sitten muualla.

Vuoden Paras Roolipeli
Tässä on parikin vaihtoehtoa. Onko se PS3:n perinteinen JRPG Tales of Graces f? Vai 3DS:n mainio, mutta-ei-niinkään-roolipelimäinen Paper Mario: Sticker Star? Vai kenties DS:n Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2? Pakko antaa ääni Paper Mariolle, jonka vastustamattoman upea grafiikka ja huumori tekevät pelistä mahtavan kokemuksen. Taistelusysteemikin toimii kuin junan vessa. Ihan Mario&Luigi - sarjan tasolle ei päästä mutta loistopeli yhtä kaikki.

Vuoden Paras Tasoloikka
Tämä on helppo: NSMBU. Eipä muilla ole mitään jakoa kaikkien aikojen "Tasoloikkien Top Kolmoseen" rynnineen MarioU:n kanssa. Paras kenttäsuunnittelu ja paras ohjattavuus, siinä resepti jolla saadaan paras tasoloikka. Eikä se selkeä mutta kaunis HD-grafiikkakaan pahaa tee.

Vuoden Paras Tappelupeli
Tekken Tag Tournament 2. Tekken-miehelle uusi Tekken on aina kova juttu, eikä tämä ole poikkeus. Tekken-sarja on minulle ollut aina se paras mätkintäsarja, vaikka mortalkombatteja ja streetfightereita pelailenkin.

Vuoden Paras Strategiapeli
X-COM oli pettymys, niin eipä tähän kategoriaan jää itselle oikein mitään. Jaa no iPadin Great Big War Game auttoi hieman Advance Wars - ikävään, joten sanotaan se, vaikkakaan peli ei mikään tulevien vuosien klassikko tulekaan olemaan.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Onko se mahtava hiiviskely Mark of the Ninja? Tai ulottuvuuksilla leikkivä tasoloikka Fez? Molemmat lähes täyden kympin pelejä, mutta sanon Vitan Tales from Space: Mutant Blobs Attack. Vuoden audiovisuaalisesti kiinnostavin tekele, tasoloikkaosuus toimii ja tyylikäs huumori on omaa luokkaansa.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Tekken Tag Tournament 2, perustelut yllä. Kunnon Tekken-matsi verkossa ilman lagia on parhautta. Turpiin tulee välillä, mutta joskus pääsee antamaan isän kädestä. Kaikki on kiinni taidosta, me like it!

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Tämänkin täytyy olla Tekken Tag Tournament 2. Se mätkiminen on vieläkin siistimpää samalla sohvalla kaverin kanssa.

Vuoden Paras Pettymys
Epic Mickey. Ilmeisesti paskaa kaikilla konsoleilla, mutta itse olen pelannut vain 3DS:llä. Hyvä idea ja valmiiksi luotu maailma on ryssitty totaalisesti pelikelvottomaksi tekeleeksi, jota pelatessa ei todellakaan ole hauskaa.

Vuoden Paras PS3-peli
Eiköhän se ole Tales of Graces f, kun ei paras roolipeli-kategoriaakaan voittanut. Kyseessä on kuitenkin hyvä ja massiivinen JRPG, taatulla Tales-laadulla. Tarinakin lähtee alkukankeuden jälkeen käyntiin oikein mallikkaasti.

Vuoden Paras Wii-peli
Koska Last Story oli pettymys, enkä Pandora´s Toweria kokeillut, en voi laittaa tähän mitään. Wiime Wuonna Wii Wei ja muut Wikisi (lue: The Legend of Zelda: Skyward Sword!), tänä vuonna Wiin uusien huippupelien taru loppui.

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Halo 4 on Halo, hyvässä ja pahassa. Täydellisen hiottu FPS korkeilla tuotantoarvoilla, mahtavaa. Vastaisin siis ehdottomasti Halo 4, mutta Mark of the Ninja vetää pidemmän korren. 2D-hiiviskelypeli, joka toimii juuri niinkuin pitää. Hiiviskelyä, ninjamaisia tappoja, lisää hiiviskelyä. Myös graafinen ilme ansaitsee kiitoksen. Fez ansaitsee muuten myös tässä kategoriassa erikoismaininnan.

Vuoden paras käsikonsolipeli
Käsikonsoleita tuli ehdottomasti pelattua eniten tänä vuonna, niin uusia kuin vanhojakin pelejä. Vitalla oli paljon loistonimikkeitä kuten myös 3DS:llä, mutta jopa vanha DS yllätti vielä muutamalla rautaisella pelillä. Sanotaan nyt taas vaikka se Paper Mario: Sticker Star.

THE Vuoden Paras Peli
Tämä on vaikea. Vaikkei muutaman viime vuoden tasolle noin yleisesti päästykään pelirintamalla, löytyy tältäkin vuodelta silti aivan käsittämättömän kovia nimikkeitä. Sanotaan nyt kuitenkin se NSMBU. On se vaan wanhan 2D-tasoloikkafanin sydäntä lämmittävää että tällaista tasoloikkaparhautta tehdään. Kun näitä on 80-luvulta pelannut, niin on ehtinyt nähdä jo yhtä sun toista viritelmää ko. genressä.

Hoidetaanpas tämä alta poies.

Vuoden Paras Ajopeli

Hhhmmm.....MK7:aa ei saa tänä vuonna enää valita, joten eipä mene tässä kategoriassa ääntä minnekkään. Ajopelejä tulee pelattua niin harvakseltan (lue: ei oikeastaan koskaan), että tiettyjä julkaisuja lukuunottamatta sivuutan ne täysin. Tänä vuonna oli tosin aika paljon varmasti hauskoja pelejä joista olisi voinut valita, että melkein liikaa nuita huristeluja tuolla kaupan hyllyillä.

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Ugh. Eipä tullut tänä vuonna kummemmin FPS:ä pelailtua, mutta Borderlands 2 on silti aika varma valinta. Kerrankin räiskintää jossain muualla kuin lähi-idässä ja vieläpä komeissa puitteissa. Kontrolleissa hyvä tuntuma all the way, joten silläkään saralla ei onkelmia. Myös piipun toiselle puolelle saatu mukavaa vaihtelua, joten BL2, I salute you.

Vuoden Paras Toimintapeli

Paha, paha, paha. Transformers: FoC, AC3 vai Dishonored. Laitetaan sinne missä eniten oli "vieläihanpienihetkieitässäkauaamene"-hetkiä, elikkäs siis Dishonoredille. AC3:sta melkein viikoittain viimeisen vuoden ajan suollettu ulos traikkua ja ties mitä ja sitten täysin pimennosta tulee Dishonored, mikä vie kilpasiskoaan oikeastaan jokaisella osa-alueella mikä liittyy salamurhailuun. Muutenkin actioni oikeasti hauskaa, eikä käy missään kohtaa puuduttamaan.

Vuoden Paras Roolipeli

Kalloni halkeaa. Vaarallisen lähellä oli, ettei mennyt tämä palkinto kevään yllärihitille, eli Dragon's Dogmalle, mutta Mass Effect 3:a ei ole voittaminen. Toiminnan kaveriksi saatu kakkosta enemmän roolipelailua ja muutenkin oman hahmon ja pelityylin luominen jälleen hirmuisen kivaa. Jokaikinen keskustelu mitä tuli käytyä sai aikaan jonkinlaisen tunnereaktion ja vieläpä moneen suuntaan. Melkein toivon pullojen kapinoivan, koska haluan vain viettää enemmän aikaa Garruksen kanssa ;____;.

Vuoden Paras Tasoloikka

Viimeinkin, helppo kyssäri. Tietenkin New Super Mario Bros. U. Ei siksi että muut kilpailijat olisivat heikkoja tai siksi että niitä ei välttämättä ole tänä vuonna jonoksi asti, vaan koska NSMBU on oikeasti hirmuisen mukava peli. Haastetta on yllin kyllin ja se kenttäsuunnittelu....*italialaistyylinen käsisuudelma*. Mario näyttää teräväpiirtona oikein hienolta ja Miiverse tuo soppaan oman mukavan lisänsä. Kunhan ei ensi vuonna enää 2D-Marioita....

Vuoden Paras Tappelupeli

Kannatan rauhaa. Eikä tänä vuonna tainnut tulla uusinta SSB-peliä.

Vuoden Paras Strategiapeli

Ne tulivat, koittivat, hävisivät. Kyseessä tietenkin uusimman XCOM:n muukalaiset. Ei ainoastaan hyvä konsolinaksuttelu, vaan ihan oikeasti loistava peli. XCOM tuo viimeinkin strategiaa onnistuneesti konsoleille ja ah, kuinka onnistuneesti. Vuoden parhaita pelejä kokonaisuudessaankin. Nyt kun Scully vielä dumppaisi sen Mulderin...

Vuoden Paras Urheilupeli

Hyi.

Vuoden Paras Ladattava Peli

Ahdistaa. En ole vieläkään päässyt kunnolla mukaan tähän latausbuumiin. Eniten vituttaa se, että oikeasti hyvät latauspelit vielä pelaamatta, kuten Journey ja kumppanit. 3DS:llä tullut sentään pelattua Pullbloxia ja Plants .vs. Zombiesia, mutta ne eivät ole kumpainenkaan tämän vuoden tuotoksia.

Vuoden Paras Online-moninpeli

Hetki piti miettiä, että mitä kaikkia moninpelejä tullut edes pelattua, mutta sitten muistui mieleeni, että Transformers: Fall of Cybertron:a tuli hakattua netissä useampi tunti. Nettikoodissa omia pieniä ongelmiaan, mutta muuten meno oli asiallista. Pelaajia riittämiin ja mikä tärkeintä, se oli hauskaa. Classeissa kunnolla vaihtelua ja kaikilla oma jopinsa taistelukentällä. Roll Out!

Vuoden Paras Offline-moninpeli

Ööööäääähhh.... Liian harvoin tulee moisia harrastettua, mutta NSMBU:ssa kaverin kanssa kisaaminen melkoisen hupaisaa. Turha hienostelu poies ja sikailemaan vain. Mitä useammin sen kaverin sinne rotkoon nakkaa, sitä enemmän naurua sohvalta raikaa. Asiallista, kerrassaan asiallista. Silloin kun itse voittaa siis.

Vuoden Paras Pettymys

Ikävä juttu, mutta vuoden kovin pettymys on Kingdoms of Amalur: Reckoning. Amalurissa varsinaisesti ei ole mitään suurempaa vikaa, se on vain niin hengetön verrattuna vuoden muihiin roolipeleihin kuten DD:n ja Mässyyn, että ei se nyt oikein toiminut. Pelaaminen ja taistelu varsinkin on toooooodella hauskaa, mutta en halunnut taistella tuon maailman puolesta. Tähän päälle vielä totaalinen hengettömyys, niin yöks. Omalla tavallaan todella hyvä peli, mutta toisella tavalla kamala pettymys.

Vuoden Paras Uutinen

Äärimmäisen tylsä valinta, mutta koska omaan Huttusen muistin, niin vastaan vain Wii U:n julkaisu. Kovasti on hauskaa laatikon parissa ollut ja toivottavasti on pitkä ja kaunis tulevaisuus 'Tendon uusimmalla edessä. Vielä kun saataisiin niitä oikeasti killerejä pelejä, niin oksat pois.

Vuoden Paras PS3-peli

Huoh. Journey pelaamatta ja se onkin suunnilleen ainoa oikeasti kunnollinen yksinoikeus Sonylta omalle vehkeelleen. Mass Effect 3 varmaan koukuttanut PS3:n eteen pisimmäksi aikaa, joten sille annan ääneni enemmän kuin mieluusti.

Vuoden Paras Wii-peli

Wii ollut tänä vuonna aikamoisessa koomassa, vaikka olisihan siellä ollut vielä parikin mielenkiintoista ropea. Jos parasta Wii U-peliä saisi äänestää, niin se menisi varmaankin NSMBU:lle, mutta koska sille ei ole omaa paikkaansa, niin itken vain yksin täällä nurkassa.

Vuoden Paras Xbox 360-peli

*Aseta tähän huono "väärä konsoli"-läppä.*

Vuoden paras käsikonsolipeli

Olihan siellä 3DS:llä useitakin hyviä pelejä, mutta kaupassahan ne vielä ovat. Aika paljon nuista 3DS:n peleistä ilmestyivät keväällä/kesällä, milloin olivat aika ja rahat kortilla, niin en uskaltanut moiseen humpuukiin rahoja laittaa kuin videopelit. Harmittaa. Tässäkin kohtaa. Vitaa en sentää ole mennyt ostamaan, eli osa mielenterveydestä sentään tallella.

THE Vuoden Paras Peli

Tänä vuonna oikeasti vaikea paikka. Viime vuonna sai valita vain Zeldasta ja Batmanista, mutta tänä vuonna useampikin nimi mille voisi antaa. Dishonored, XCOM, Mässy, AC3 ja NSMBU.... Mennään tänä vuonna fiiliksen mukaan ja annetaan sille pelille mikä herätti eniten tunteita ja sehän tietenkin Mass Effect 3. Loistav tunnelma koko pitkän matkan ajan johti siihen yhteen asiaan minkä nimeä ei tule kenekään taikaolennon lausuman, mutta eipä sillä väliä. Hahmoissa niin paljon yksinään mihin rakastua että saisivat muut pelit ottaa mallia. Jokainen sekuntti minkä vietin ME3:n parissa oli jollain tavalla hieno ja siksi se on vuoden 2012 paras peli....

....niin, löysin myös yhdestä viimeisestä ruotsinkielen vihkosta sydäntöherryksiä Liaran nimen kanssa. Jeah... Siinä varmaa lisää perusteluja.

Kaiken kaikkiaan 2011>>2012, mutta ihan kiva vuosi silti.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Far Cry 3 ehdottomasti. Iso pelimaailma kauniilla grafiikoilla ja se vapauden tunne kun saat tehdä mitä itse haluat. Esim. menetko metsästelemään villieläimiä, valtaamaan uusia tukikohtia vai ihailemaan vain upeita troppisia maisemia. Pelin taistelusysteemikin on myös eriittäin hyvä. Hiiviskely ja räiskintä onnistuvat moitteettomasti. Kerrassaan upea peli!

Vuoden Paras Toimintapeli
Dishonored. Tämä oli toinen peli minkä ennakkotilasin tänä vuonna ja se kannatti! Tässä pelissä ei oikeastaan ole mitään moitittavaa. Kaikki toimii niin kuin pitääkin: kontrollit, taistelu, hiiviskely, taian käyttö, juoni, kenttäsuunnittelu... lisää ja lisää. :D Täydellinen paketti mielestäni ja yksi parhaista peleistä ikinä mitä olen pelannut!

Vuoden Paras Roolipeli
Paper Mario: Sticker Star Mario-fanina täytyy sanoa että tämä on ehkä paras tai ainakin yksi parhaista taskukonsoleille tehdyistä mario-loikista+että tässä on vielä roolipelielementtejä. Tarina on tuttua Marioa, taistelu toimii hyvin tarrojen avulla ja muutenkin ne oli aika hyvä veto peliin. Myös 3D istuu hyvin peliin. Tykkäsin kovasti!

Vuoden Paras Tasoloikka
Paper Mario: Sticker Star selitys ylhäällä

Vuoden Paras Ladattava Peli
The Walking Dead Tämä peli on täyttä timanttia! Kerrankin Telltale näyttää että mistä se "kana oikein pissii". Tämä peli on taas jälleen kerran sellainen missä toimii kaikki: juoni, hahmot, pelattavuus.... kaikki! Tarina on kerrassaan mieletöntä settiä mitä olisi jaksanut vielä enemmänkin. Muutama valinta jäi kyllä pahasti kutkuttamaan taka-raivoon ja meinasi myös kerran yö-unetkin mennä. Tämä on vain positiivistä koska en ole koskaan ennen pelannut peliä joka vaikuttaa näin suuresti tunteisiin. Odotan todella innolla jatkoa tälle mestariteokselle. PS. Minusta tuli Walking Dead-fani tämän pelin ja televisiosarjan ansiosta :3

Vuoden Paras Online-Moninpeli
Black Ops 2 Kaverilla tätä pelasin paljon ja tykkäsin kyllä moninpelistä. Onhanse aikamoista ADHD räimettä, mutta kyllä siihenkin tottuu... Tämä on ensimmäinen fps-moninpeli Battlefield 3 jälkeen missä oikeasti tuntui että pärjää muille. Alkuvaiheessa kylläkin tuli aika paljon luotia takalistoon, mutta sitten kun sain unlockattua uusia parempia aseita ja opin karttoja niin sitten rupesi peli sujumaan.

Kunniamaininta vielä Far Cry 3 nettipelille. Hyvän moninpelin ovat Ubisoftin-pojat osanneet tehdä!

Vuoden Paras Pettymys
Max Payne 3 En tiedä että miksi mutta joku tässä oli mistä en pitänyt. Tämä oli siis se toinen peli minkä ennakkotilasin tänä vuonna ja petyin semisti. Odotin tältä ehkä vähän liikaa.... Tykkäsin kyllä yksinpelistä, mutta moninpeli oli kauhea samoin se time attack hommeli. Kuvittelin että rakastuisin moninpeliin kun tykkäsin todella paljon RDR:n moninpelistä niimpä ostin tähän season passin... Sitä sitten ei tpahtunutkaan, muutama matsi moninpeliä ja se oli siinä. Noh pelasin kerran tarinan läpi ja tykkäsin, mutta nyt peli lojuu tuolla laatikon pohjalla. Minulla ei ole mitään kiinnostusta enää palata pelin pariin, koska parempiakin löytyy.

Vuoden Paras Uutinen
GTA V julkaistaaan keväääällä!!!!!!!!

Vuoden Paras PS3-Peli
Ratchet & Clank Trilogy Eeppinen paluu lapsuusajanmuistojen pariin :3

Vuoden Paras Käsikonsolipeli
Paper Mario: Sticker Star Perustelut löytyy ylempää ja en ole muita käsikonsolipelejä tänä vuonna pelannut.

THE Vuoden Paras Peli
Dishonored Rakastuin tähän peliin heti, tässä vain toimii kaikki. Upea peli johon jokaisen kannattaa tutustua!

2012 julkaistuja pelejä en ole vielä niin paljoa ennättänyt pelata mutta ne muutamat joita tuli sitten pelattua olivat oikein loistavia

Vuoden Paras Tappelupeli - Tekken Tag Tournament 2

Tekken on ainoa tappelupeli jota on tullut hieman enemmänkin pelattua joten Tag 2 oli se melko selkeä valinta. Hahmoja oli aivan järkyttävä määrä ja pelaaminen oli kaveriporukalla tuhottoman hauskaa.

Vuoden Paras Uutinen - Kojiman ilmoitus jonkinlaisesta jatko-osasta Zone of the Endersille

Kauan on jatkoa toivottu ja toivon mukaan semmoinen saadaankin sitten joskus tulevaisuudessa.

Vuoden Paras Pettymys - ZOE2 HD:n framerate

Onneksi ei mainospuheita tullut uskottua kun se framerate on kaikkea muuta kuin 60 ZOE2:n HD versiossa. Kyllä sen kanssa oppi elämään mutta kun vain miettii mitä esimerkiksi erinomaisen MGS HD collectionin tehnyt Bluepoint Games olisi voinut tämän kanssa tehdä...

Vuoden Paras Roolipeli, Vuoden Paras Offline-moninpeli ja Vuoden Paras PS3-peli - Tales of Graces F

Talesit ovat aina loistaneet pelattaessa monen pelaajan kanssa eikä Graces ole poikkeus. Harvoin tulee koettua sitä fiilistä kun kavereiden kanssa pääsee yhdessä viimeinkin sen vaikean bossin läpi 20:lla yrittämällä, jonka jälkeen pääsee nauramaan pelin kaikkia jrpg kliseitä pursuavalle juonelle.

THE Vuoden Paras Peli - Catherine

Voi Atlus minkä teit. Odotukset olivat korkeat mutta Catherine onnistui jopa ylittämään ne kaikin puolin. Puzzlet olivat mukavan koukuttavia ja vaikeuaste oli normaalilla juuri täydellinen eli peli ei alkanut missään vaiheessa turhauttamaan liikaa ja kentän läpäisy toi aina Dark Soulimaisen onnistumisen tunteen. Vielä kun juoni, hahmot sekä pelin yleinen tyyli iskivät niin paljon enemmän kuin olisin ikinä uskonut niin eipä ollut vaikea omaa suosikkia maailmanlopun vuodelle valita.

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Far Cry 3 - Upeasti tehty toiminta peli. Plussaa aseita, kulkuneuvoista ja eläimistä.
Näyttävää toimintaa avoimessa maailmassa, eikä mikään tiivis putki räiskintä.
Koko paketti on pidetty hyvin kasassa.

Vuoden Paras Toimintapeli
Assassin's Creed 3 - Pitkästä aikaan tämäkin sarja maistuu hyvältä.
Pelissä on paljon pientä tekemistä ja jo yli 20 tuntia pelattu.
Sequence 8:ssa ollaan vasta. Peli näyttää upealta ja kuulostaa hyvältä.
Suurin osa bugeista oli jo korjattu, kun aloitin viime joulukuussa pelata.
Hahmot ovat mielenkiintoisia ja Amerikan vallankumous aikakausikin kiinostaa enemmän,
kuin renessanssi aikakausi.
Connorilla on ollut ihan kiva pelata, vähän uutta verta sarjaan saatu tällä hahmolla.
Juonikin on ollut kiinostava ja muutamia yllätyksiä on tapahtunut.
Tästä pelistä voisi kirjoittaa vielä todella paljon, niin paljon asiaa.
Katsotaan mitä pelissä vielä käy.

Vuoden Paras Roolipeli
Kokonaiset galaxyt ovat tuhoutumassa ja on vain yksi henkilö joka voi meidät pelastaa.
Hänen nimensä on Commander Shepard. Vastaukseni on Mass Effect 3.
Peli piti lujasti otteessaan alusta loppuun asti ja ei yhtään tylsistänyt.
Extended cut löytyi ja loppu oli ihan jees. Alkuperäisestä loppusta en edes tiedä mitään.
Huikea seikkailu kokemus oli ja jäi pieni ontto olo, kun tämä trilogia loppui.
Kaikki hyvä loppuu aikanaan...

Vuoden Paras Tasoloikka
New Super Mario Bros. U - Pitkästä aikaan parasta 2D Mariota.
Kentät ovat mieleenpainuvia ja haastetta löytyy edes vähän enemmän kokeneille pelaajille.

Vuoden Paras Ladattava Peli
The Walking Dead - Koskettava ja jännittävä selviytymistarina.
Telltale Gamesille aplodit yllättävästä teoksesta.

Vuoden Paras Online-moninpeli
Natural Selection 2 - Jännittävä strategia pohjainen fps peli.
Tästä pitäisi Aliens: Colonial Marines ottaa mallia.

Vuoden Paras Offline-moninpeli
New Super Mario Bros. U - Sekoipäistä menoa moninpelissä. Naurattaa ja itkettää.

Vuoden Paras Pettymys
Mario Party 9 - Missä vanha kunnon mario party on? Tässä ei voi edes kunnolla pelata toisia pelaajia vastaan.
+ joku helvetin yhteinen kulkuneuvo?

Vuoden Paras PS3-peli
Kaunis, häikäisevä, tunteita nostattava Journey.

Vuoden Paras Wii-peli
Mario Party 9 - Muutamia kivoja minipelejä...

Vuoden paras käsikonsolipeli
New Super Mario Bros. 2 - Perus Mario kieretystä. Tylsä ja aika helppo.

THE Vuoden Paras Peli
Mass Effect 3 - Upein pelikokemus, vuonna 2012.
Muita hyviä ehdokkaita olivat: Assassin's Creed 3, The Walking Dead tai Dishonored.

Dishonored on myös taistellut parissa kategoriassa vahvasti minulla.
Olisin lisännyt Dishonored heti, jos olisi ollut vuoden yllättäjä kategoria.
Ehkä peli saa vielä jonkun kategoria palkinnon.
Todella vaikeaa tehdä näitä päätöksiä, että mikä olisi paras kategoriaan.

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Borderlands 2 vie tämän pystin mennen tullen, on peli sen verran sisältörikas ja hauska ylipäätänsä, varsinkin kaverin tai kahden kera. Itse en ole vielä mennyt pelin tarinaa kokonaan läpi, mutta juoni vaikuttaa paljon paremmalta tässä, kuin ensimmäisessä osassa. Läppäkin on hauskempaa ajoittain ja loottia ja vihollisia on helvetisti enemmän, loistava jatko-osa hyvälle pelille!

Kunniamaininta Far Cry 3:lle. Todella hyvä peli kaikin puolin, kaunis maailma tutkittavana, paljon tekemistä ja yksi parhaimmista pelipahiksista koskaan, Vaas. Harmi vain, että tarinan kannalta Vaas jää kuvioista pois aika nopeasti eikä pelin hypetettyä hulluus-teemaa täten tule käytettyä lähes ollenkaan ja sivusisällön tylsyys ja toistuvuus alkaa näkyä päätehtävien loputtua ja sen takia itselle jäi pieni pettymyksen maku suuhun pelistä.

Vuoden Paras Toimintapeli

Pakko se on tähän kohtaan laittaa se Dishonored, oli se vaan sen verran kova peli. Pakko myöntää että juoni kyllä oli vähän heikko, mutta kaikki muu pelissä olikin sitten hyvin toteutettua, varsinkin pelaajalle sallittava vapaus kentissä ja valinnoissa. Harmi ettei pelaajan yliluonnollisia voimia hyödynnetä paljoa, vain heti alussa saatava "Blink", eli pienimuotoinen teleporttauskyky, on hyödyllinen ja tarpeellinen koko pelin ajan. Melko kiinnostava taidetyyli ja maailma on myös saatu aikaan, siitä respektiä Arkanelle.

Vuoden Paras Roolipeli

Yllättävän vähän tuli pelattua viime vuonna ilmestyneitä ropeja, mutta ainakin yhden onnistuin hommaamaan ja se oli The Witcher 2: Enhanced Edition. Tarinassa en ole vielä edennyt lähes ollenkaan, koska olen koittanut ottaa kaiken irti pienimmistäkin sivutehtävistä ja niitä pelissä tuntuu olevan onneksi paljon. Vielä en voi allekirjoittaa kaikkia pelin saamia kehuja, mutta ainakin tähän mennessä peli on tuntunut kunnon roolipeliltä ja uudelleenpeluuarvoakin kuulemma riittää tarinassa tehtävien valintojen takia. Iso käsi CD Projektille myös siitä, että boksiversion myötä myös PC-pelaajat saivat peliinsä ilmaiseksi monen tunnin edestä lisää pelattavaa.

Vuoden Paras Tappelupeli

En paljoa mätkintäpelejä yleensä ostele eikä viime vuosikaan ollut poikkeus, mutta Soul Calibur V ja Playstation All-Stars Battle Royale kuitenkin syystä tai toisesta tällä hetkellä kokoelmasta löytyy ja jos niistä nyt pitäisi valita niin sanoisin että itse nautin Playstation All-Stars Battle Royalesta enemmän. Olin erittäin skeptinen pelistä, varsinkin kun kyseessä on tämä Vita-versio, mutta yllättävän hauskaa pelattavaa se on ollut eikä tässä Vita-käännöksessä ole mitään huononnettu tai poistettu, näyttää jopa melkein yhtä hyvältä kuin PS3-versio.

Vuoden Paras Urheilupeli

En ole mikään suuri urheilupelien fani, mutta halusin kokeilla jotain uutta ja ennakkotilasin tämän uuden SSX:n, ja vaikka se näköjään monelle sarjan HC-fanille olikin karkea pettymys, niin itselle se oli kuitenkin hyvää viihdettä. Soundtrackista myös pientä plussaa, suurin osa siitä oli mukavan nopeatempoista ja sopi peliin erittäin hyvin.

Vuoden Paras Ladattava Peli

Journeyta en ole harmi kyllä päässyt pelaamaan joten pakkohan se TellTalen The Walking Dead on tähän laitettava. Vaikka pelattavuus pelissä onkin melko minimaalista ja pieniä teknisiä ongelmia vähänväliä löytyykin, niin pelin tarina, hahmot ja pelaajan tekemät valinnat on toteutettu sen verran hyvin ettei ongelmista edes välitä, vaan haluaa vain jatkaa tarinaa. Eli lyhyesti sanottuna The Walking Dead oli pelinä keskivertoa huonompi, mutta tarinana ja kokemuksena loistava.

Vuoden Paras Online-moninpeli

Kai se monia kauhistuttava vaihtoehto täytyy tähän kohtaan laittaa, ja puhun nyt tietenkin Call of Duty: Black Ops 2:sta. Ensimmäisen kuukauden ajan pelasin moninpeliä aivan hulluna, ja kyllähän se ADHD-paukuttelu tuntui hyvältä pitkän tauon jälkeen. En kyllä taida siihen peliin palata pitkään aikaan ellei karttapaketit tee vaikutusta. Harmi vain, ettei peli mitenkään päihitä ensimmäistä Black Opsia.

Vuoden Paras Uutinen

Dark Souls 2:n julkistus VGA-gaalassa. Oi kyllä, tätä olen odottanut ja nyt se on vihdoin tulossa. CGI-traileri oli älyttömän komea ja helpostikin jopa Blizzardin vastaavien tasolla. Odotus on kova ja toivottavasti tulee olemaan yhtä laadukas kuin aikaisemmat Souls -pelit, tosin tästä aiheesta vähän lisää seuraavassa kategoriassa...

Vuoden Paras Pettymys

Vai että vuoden pettymys pitäisi valita, niitä valitettavasti oli aika monia viime vuonna... Rayman Legendsin Wii U -eksklusiivisuus, Anarchy Reignsin julkaisun myöhästyminen, Mass Effect 3:n loppu... Vaikka nämä kaikki oli itselle enemmän tai vähemmän pettymyksiä, oli niitäkin suurempana pettymyksenä lähes kaikki tieto mitä tähän mennessä on tullut julki Dark Souls 2:sta. Olen vähän ristiriidassa tämän Dark Souls 2:n suhteen, varsinkin Edgen joulukuun lopussa ilmestyneessä artikkelissa kerrottiin paljon huolestuttavia asioita esim. Hidetaka Miyazakin puuttuminen pelinkehityksestä, tarinan suoraviivaistaminen... Mitä ihmettä?!?! No, vaikka skeptinen olenkin peliä kohtaan, odotan innolla lisää tietoa siitä.

Vuoden paras käsikonsolipeli

Nintendo 3DS:ää en harmi kyllä omista, mutta Oddworld: Stranger's Wrath HD:n Vita-versio tuli ostettua ja se jopa yllätti sen laadullaan ja on kyllä ehkä yksi komeimmista käsikonsolipeleistä ikinä. Sitä on ollut ilo pelailla nyt taas pitkästä aikaa ja käännöksenä tämä on kyllä erittäin hyvin onnistunut, propsit siitä Just Add Waterille.

THE Vuoden Paras Peli

Itsellä se on jo aikaisemmin mainitsemani Dishonored. Neljä kertaa menin pelin läpi, joka kerralla nautin pelistä enemmän juurikin sen valintojen vapauden takia. Voit lähestyä joka kentässä kohdetta monella eri tavalla, voit murhata jokaisen eteesi astuvan vartijan, hiiviskellä ikkunoista sisään, tai vaikkapa possessoida rotan ja mennä pienimmistäkin raoista rakennusten sisälle. Dishonored onnistuu hyvin siinä mitä se yrittää. Se ei ole kovin pitkä peli, mutta pelattavaa löytyy silti paljon.

Vuoden Paras Räiskintäpeli

Tämä oli itselle vuoden suurin yllätys, sillä sarjan edellinen osa on ainut peli tässä konsoli polvessa jonka hävitin pelattuani tyylin 8h nimittäin Far Cry 2. Kiinnostus kolmoseen oli aivan olematon, mutta sitten alkoi ilmestyä arvosteluja ja kiinnostus peliin nousi, sitten cdonin joulukalenterissa oli tarjuksessa nappasin pelin ja on kyllä paras fps moneen vuoteen. Far Cry 3 .

Vuoden Paras Toimintapeli

Assassin's Creed III Nojaa loppu peleissä pienoinen pettymys, mutta taisi olla ainoa peli joka tähän kategoriaan kuuluu, mikä ilmestyi 2012 ja jonka pelasin.

Vuoden Paras Roolipeli

Kolme ekaa kirjaa jotka ovat ilmestyneet suomeksi tuli luettua ensin ennen peliin uppoutumista. Aluksi vaikea taistelu järjestelmä joka paljastui monipuoliseksi ja varsin toimivaksi ja hyvin kirjoitetut hahmot ja tarina tekivät pelistä ehdottomasti vuoden rpg:n The Witcher 2: Enhanced Edition.

Vuoden Paras Ladattava Peli

Toinenkin peli johon ei ollut itsellä oikein minkäänlaista kiinnostusta, mutta jälleen kerran hehkutus pelin ympärillä johti siihen kun pelistä oli eka jakso ilmaisena jaossa livessä latasin, pelasin ja koukussa, sitten loput jaksot oli puoleen hintaan ei muuta kun kaikki ostoon. Viikonlopussa läpi ja 5 jakson vikat 10 min oli palakurkussa ja pari kyyneltäkin tippu. The Walking Dead.

THE Vuoden Paras Peli

Lähellä oli ettei tässä olisi lihavoituna The Walking Dead, mutta annetaan ääni nyt kuitenkin Mass Effect 3 Kyllähän pelin alkuperäinen loppu jätti kylmäksi, mutta siitä nyt on meuhkattu jo aivan liikaa. ME3:ssa oli omat ongelmansa "köh" "sivutehtävät" "köh", mutta nykyisen konsoli sukupolven paras pelisarja kyseessä. Ääni ennen kaikkea hatun nosto tälle mahtavalle trilogialle.

Vielä kun mukaan ehtii:

Vuoden Paras Toimintapeli
Diablo 3, monet eivät pitäneet, mutta omasta mielestäni pelissä ei kyllä ollut mitään vikaa. Lyhythän se on, mutta kaikesta huomaa että peliin on panostettu ja sitä on ilo pelata.

Vuoden Paras Roolipeli
WoW: Mists of Pandaria, iso harppaus parempaan edellisestä lisäosasta. Nyt tekeminen ei lopu kesken ja vaikka kaikki uudet ominaisuudet eivät kaikkia miellytäkään, niin uutta on niin paljon että jokaiselle löytyy jotakin. Kuten Blizzard lupasi, on peliin saatu taas sitä alkuperäisen WoWin seikkailun iloa.

Vuoden Paras Tasoloikka
Trine 2: Director's Cut, huikeat grafiikat, pulmia joita voi lähestyä usealta eri suunnalta, hyvä pelattavuus, sopivasti haastetta. NSMBU:ta en ole vielä pelannut ja NSMB2 jää jalkoihin helppoudessaan.

Vuoden Paras Ladattava Peli
Trine 2: Director's Cut, perustelut yllä

Vuoden Paras Online-moninpeli
WoW: Mists of Pandaria (sikäli kun se lasketaan), perustelut yllä.

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Nintendo Land, Premium U:n kylkiäinen esittelee kivasti uuden konsolin ominaisuuksia ja etenkin '1 vs Loput'- pelimuodot ovat hupia parhaimmillaan.

Vuoden Paras Pettymys
Paper Mario: Sticker Star, vaikka edellinen osakaan ei ollut enää kahden edellisen tasolla, oli tämä askel vieläkin huonompaan suuntaan. En ole jaksanut peliä vielä paljoo ensimmäistä maailmaa pidemmälle pelata, mutta pahoin pelkään että kaipamiani ominaisuuksia en jatkossakaan näe myöskään uudet ominaisuudet eivät vain mielestäni ole peliin sopineet; ei enää 'yhtenäistä' maailmaa, tarrat, joita on pakko kerätä, kokkauksen puuttuminen(?), kumppanin puuttuminen(?), jne., jne.

Vuoden Paras Uutinen
Peesaan Muksua: Wii U:n julkaisu

Vuoden paras käsikonsolipeli
New Super Mario Bros 2, laadukasta Mario loikintaa, vaikkakin liian helppoa.

THE Vuoden Paras Peli
WoW: Mists of Pandaria

(Laita heti aluksi tämä biisi soimaan taustalle jotta pääset tunnelmaan.)

ÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT!!!!!

Äänet on laskettu ja perustelut luettu. Huikea kiitos kaikille kontribuuttoreille. Vaikka se pelivuosi 2012 ei ollutkaan ihan sieltä viime vuosien kovimmasta päästä, muistui tässä muiden listauksia lukiessa että kyllähän siellä ihan ällistyttävän kovaa kamaa meille pelaajille tarjottiin ja myös niitä muutamia superyllätyksiä joiden jatko-osista ja tekijätiimin luomuksista saamme toivon mukaan nauttia tulevaisuudessa täysin siemauksin. Mutta nyt itse asiaan...

Hieman havaintoja viime vuosien äänestyksiin verrattaessa:

- Nettipuoli koki erittäin suuren nousun. Online-moninpelaaminen sekä ladattava peli-osiot saivat huikean määrän ääniä eri käyttäjiltä.
- Käsikonsoli- tappelu- sekä ajopelipuolella oli yllättävänkin hiljaista.
- Konsoliexclusiivien puttuminen näkyi tämän vuoden äänestyksissä valitettavan yksipuolisina voittajina ko. kategorioissa
- Käyttäjät eivät muista muokata TBA-kohtiin mitään.

Okei, let's cut the bullshit (leikataan häränpaska?!?!) ja mennään siihen oikeaan asiaan:

********************************************************************************************************************************************

PELAAJABOARDIN VUODEN 2012 VALINNAT

Vuoden Paras Ajopeli
Ajopelirintamalla oli tänä vuonna hieman vaisu tarjonta ja se näkyi myös annettujen äänien määrässä. Kärkijoukkion muodostivat uuteen loistoon päässyt NFS, vuosia vanha uusiojulkaisu Death Rally sekä kotimaista osaamista parhaimmillaan oleva Trials Evolution. Näillä urheiluautoilla, miniguneja taustapeilien tilalla pitävillä rasseilla saatikka kaksipyöräisillä ole mitään jakoa kuitenkaan autourheilun kuninkuusluokkalaitteiston kanssa. F1 2012 suoriutui voittajaksi ja usko suomalaiseen formulahulluuteen on taas palannut.

Tsekkaa jos et usko (TJEU)

Vuoden Paras Räiskintäpeli
Aluksi näytti siltä että Halo 4 sekä Black Ops 2 taistelevat tästä palkinnosta täysin kahdestaan mutta sitten kuvioihin astuivat äänestäjien keskuudessa suurtakin suosiota nauttineet Far Cry 3 ja Borderlands 2. Activisionin miljardisarja jäi täysin turistiksi kun nämä kaksi viimeksi mainittua haastoivat Microsoftin lippulaivasarjan vuoden räiskintäpelin tittelistä mutta valitettavasti loppukiri jäi parin äänen päähän. Ei siinä kuitenkaan mitään, Halo 4 on voittonsa ansainnut.

TJEU

Vuoden Paras Toimintapeli
Vuoden suurimpiin yllättäjiin lukeutunut Dishonored vei tämän kategorian nimiinsä selkeällä erolla muihin. Sarjalla (voiko joku uskoa että jatkoa ei muka tulisi??) on edessään valoisa tulevaisuus.

TJEU

Vuoden Paras Roolipeli
Ensimmäinen jakoon mennyt kategoria. Biowaren mahtieepos osoitti suuruutensa keräämällä ääniä niin toimintapeli- kuin roolipelikategoriassakin kun saman tempun teki entistä vähemmän roolipelielementtejä sisältänyt Paper Mario-sarjan uutukainenkin. Juuri aiemmin mainittu Mass Effect 3 jakaa tämän palkinnon uuden elämän Xbox 360:llä saaneen Witcher 2:n kanssa. Onnea pariskunnalle!

TJEU

Vuoden Paras Tasoloikkapeli
Tästä vuodesta piti tulla Marion ja Raymanin suvereeni kaksintaitelu mutta ranskanmaan raajaton ihme päätti varmistella itselleen voiton vuodeksi 2013 joten Mario pääsi rellestämään taistelutantereelle kahden tasoloikkapelin voimin. Indiehitit Fez ja Mark of The Ninja saivat myös hajaääniä mutta New Super Mario Bros U oli kiistaton ykkönen tässä videopelaamisen perinteikkämmässä muodossa. Samalla peli myös palautti uskon lieviä hiipumisen merkkejä osoittaneeseen pelisarjaan.

TJEU

Vuoden Paras Tappelupeli
Tästä taistelusta oli tulla Namcon kaksoivoitto mutta Sonyn oma Smash Bros-kopio tuli tekemään kiilaa japsifirman klassikkonimikkeiden väliin. Tekken Tag Tournament 2 teki K.O.:n vastustajilleen.

TJEU

Vuoden Paras Strategiapeli
ADHD-deathmatchaajat voivat skipata suoraan seuraavaan kategoriaan sillä nyt tulee vaikeita sanoja. Strategiapelit eivät ehkä ole enää yhtä tulikuumaa hottia kuin 90-luvun ja 2000-luvun taitteessa mutta se ei tarkoita sitä etteikö genre olisi täynnä laatua jota myös boardilainen osaa arvostaa. Tänä vuonna kategorian voiton vei suurella äänten enemmistöllä vuosien tauon jälkeen paluun parrasvaloihin tehnyt XCOM. Ufoilu on näemmä taas muodissa vaikka feodaaliajan edesottamuksiin keskittyvät Shogun 2-lisäri sekä Pokémon Conquest haastetta yrittivätkin tarjota.

TJEU

Vuoden Paras Urheilupeli
Eipä näyttänut Bieberin ja Jersey Shoren älyköiden vetovoima purreen boardilaisiin sillä uusin NBA 2K-sarjan osa ei saanut yhtään ääntä. Muutenkin urkkapelikategorian äänimäärä oli todella pientä ja vain kahdella yhteisäänellä pääsi voittajien luvattuun maahan. Tänä vuonna tuonne ikuiseen muistojen paratiisiin matkaavat SSX sekä NHL 13.

TJEU

Vuoden Paras Ladattava Peli
Käsittämätön määrä ääniä annettiin tähän kategoriaan ja se kertoo sitä että pelaajat ovat kaiketi täällä kylmässä härmässäkin vihdoin ottaneet ladattavat pelit omakseen. Valinnanvaraa olisi tuhansien pelien joukosta mutta kaksi oli ylitse muiden. Eräskin reissupeli sekä maailmalla huikeaa mainetta niittänyt point'n'click-teos Walking Dead. Ei muuta kuin kokeilemaan ennen ensi kuussa jatkuvaa TV-sarjan kautta!

TJEU

Vuoden Paras Online-moninpeli
Ei varmaankaan tarvitse kertoa että mitkä kaksi peliä tässä kamppailivat rinta rinnan loppusuoralle asti? Halo vai Black Ops? Black Ops vai Halo? Jos et halua spoilaantua voittajasta, älä lue seuraavaa tekstinpätkää: Black Ops 2

TJEU

Vuoden Paras Offline-moninpeli
Kyllä, jotkut pelaavat vielä moninpelejä samalta sohvalta ja samalta näyttöpäätteeltä käsin. Kertoo kuitenkin paljon nykypäivän moninpelipreferensseistä että kyseinen kategoria sai melkoisen vähän ääniä. Kategoriassa jaetun voiton vei Nintendon uuden konsolin julkaisupelikaksikko NSMBU ja Nintendoland. Borderlands 2 antoi hyvän vastuksen.

TJEU

Vuoden Paras Pettymys
Olen useassa paikassa toitottanut omaa pettymystäni vuoden 2012 pelitarjontaan mutta kun tämän kategorian ääniä laskee, en näköjään ollut yksin ajatusteni kanssa. Ääniä sai niin usea asia että ei perässä meinannut pysyä. Erityismaininnat menevät kaveripiirin paskalle pelimaulle, Mass Effect 3:lle (vain yksi ääni HUOM!), uudelle Hitmanille sekä SSX:lle. Kyseenalaisen voiton tässä kategoriassa vei kuitenkin pelimedian yksi suosikkilapsosista, Assassins Creed 3 joka antoi viitteitä sarjan sädekehän tahriintumisesta. Loput viitteethän nähtiinkin pelisarjan Vitalle ilmestyneessä osassa mutta Ubisoftin onneksi ei tässä äänestyksessä ollut huonoimman pelin kategoriaa.

TJEU

Vuoden Paras Uutinen
Uusi open world MGS, WiiU:n julkaisu ja jatko-osa Dark Soulsille. Huikeita uutisia mutta GTA V ja kaikki siihen liittynyt info vei tällä kertaa vuoden eniten housuja kostuttaneen uutisen palkinnon.

TJEU

Vuoden Paras PS3-peli
Ylivoimaiseen voittoon PS3:n heikohkosta yksinoikeuspelikirjastosta nousi pienen peliyhtiön kauneudellaan hämmästyttävä latauspeli Journey. Peli joka olisi ollut vahva ehdokas voittajaksi kaikkina konsolin aikasempinakin olemassaolovuosina.

TJEU

Vuoden Paras Wii-peli
Nykyisen konsolisukupolven suurimman voittajan viimeinen vuosi oli pelien osalta melkoista koomassa olemista ja sen kertoi myös annettujen äänien määrä. Wii siirtyy haudan lepoon ja erinomainen roolipeli Last Story tullaan muistamaan boardeilla sen viimeisen elinvuoden parhaana pelinä.

TJEU

Vuoden Paras Xbox 360-peli
Jotkut sanovat että PS3:n vuosi oli huono yksinoikeuspelien osalta mutta ei se "verisimmän kilpailijankaan" osalta kovin heppoinen ollut. Voittajasta ei ollut epäselvyyttä edes alkuvuonna jolloin vielä odoteltiin tämän kategorian voittajan julkaisua. Huikea peli kaiken kaikkiaan ja erinomainen osoitus siitä miten "ikivanha" rauta jaksaa vääntää sisuksistaan uskomattoman tasoista grafiikkaa ja audiovisuaalista karkkia. Puhuin siis Halo 4:stä jos joku ei sitä vielä tajunnut...

TJEU

Vuoden Paras Kannettava Peli
Paljon annettiin ääniä niin mobiili- kuin ihan perinteisellekin käsikonsolipuolelle. Inazuma Eleven, Bad Piggies ja Gravity Rush voidaan nostaa esiin voittajan takaa. Voittaja oli tällä viikolla ajankohtaiseksi tulleen pelisarjan ensimmäinen numeraalinen jatko-osa Pokémon Black/White 2 joka osoitti että boardin väestöltä löytyy yhä rakkautta taskuhirviöitä kohtaan.

TJEU

THE Vuoden 2012 Paras Peli
This is boys and girls! Kuninkaiden kategoria ja se kaikista merkittävin! Mikä onkaan ainoan oikean mittapuun, pelaajaboardin, mielestä se vuoden 2012 paras peli? Saisinko rumpujen pärinää kiitos...

Se EI ole Borderlands 2 joka keräsi kehuja erinomaisesta moninpelistään sekä koukuttavasta ja ennen kaikkea laadukkaasti toteutetusta pelattavuudestaan unohtamatta tietenkään pelin huikeaa huumoria ja hienoa ulkoasua...

Se EI myöskään ole Journey joka tullaan muistamaan ikuisesti ei suinkaan vain laadustaan vaan ehkä myös PS3:n yhtenä parhaista peleistä...

Se on Mass Effect 3!!!!! Tämän konsolisukupolven ehkä merkittävimmän pelisarjan päättänyt osa keräsi paljon lokaa sarjan intohimoisimmilta faneilta ja tämä seikka jäi valitettavan paljon näkyviin sen sijaan että ihmiset olisivat muistaneet että kyseessä on helvetin laadukas peli joka osa-alueella. Jopa ennakkoon sylkykupiksi joutunut moninpeli on osoittautunut megaluokan menestykseksi ja se kertoo paljon pelistä, joka aloitti taipaleensa kuitenkin roolipelinä. Älä välitä kansan ivasta Mass Effect 3, boardilaisten mielestä olet vuoden 2013 paras videopeli. Onnittelut siitä!!

Tsekkaa nyt hyvä ihminen jos et vieläkään usko!!!

Se siitä sitten. Vuosi 2012 on paketissa ja arkistoitu. Keskustella saa ja pitää jos eivät valinnat miellyttäneet mutta kuten joku aikoinaan totesi; "nyt kävi näin".

Erinomaisimmat perustelut annetuille äänilleen antoi tänä vuonna eräs boardikäyttäjä, jonka listalta löytyi hieman mainstreamista poikkeavampaa tavaraa ja mies oli hienosti saanut vielä ne kaikki perusteltua ehdokaslistoilleen. Tämä käyttäjä on nickiltään erakko ja Pelaajan toimitus jakelee miehelle palkintoa myöhemmin.

Laita meikäläiselle privaviestiä niin jaan tiedot eteenpäin.

********************************************************************************************************************************************

Millainen onkaan pelivuosi 2013? Sen aika näyttää ja äänestystä tulee siitäkin, yhtä varmasti kuin Last Guardian ilmestyy tänä vuonna. Eiku...?!?