Pre-order... more like sikaa säkissä / Foorumit / pelaaja.fi
1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Pre-order... more like sikaa säkissä

Jokainen meistä on varmasti ollut joskus hypejunan kyydissä mitä tulee pelijulkaisuihin. Olet odottanut peliä X kuin kuuta nousevaa ja nyt kun sillä vihdoin on julkaisupäivä ja jopa uskomattoman kauniilta näyttävä julkaisutraileri, mikä olisikaan nopein tapa lievittää odottamisen tuskaa kuin tilata ja maksaa peli ennakkoon jolloin se on jo käytännössä sinun ja jos hyvä mäihä käy, posti kiikuttaa sen kotiisi ennen julkaisupäivää... joka on äärimmäisen harvinaista mutta laittaa lottoon miljardi erilaista lottokuponkia niin kyllä se voittokin sieltä napsahtaa joskus.

Nyt kuitenkin on markkinoilla ollut jo pidemmän aikaa aivan uusi tapa tunkea rahaa pelitaloille, nimittäin pre-order-bonukset. Mahtavin esimerkki johon olen itse viime aikoina törmännyt, on Battlefield Hardlinen Origin-version ennakkotilaus. Kymmenellä lisäeurolla saat...

- Lisäskinejä aseeseen
- Lisäskinejä hahmoon
- "Parempia" aseita (lainausmerkit siitä syystä että tarpeeksi hyvä pelaaja ei tarvitse hyvää asetta pärjätäkseen)
- Pelin sisäisiä unlockaus-paketteja
- Expaboostia

...asioita joita siis pystyisit saamaan ihan vaan vaikka, hmmm mietitääs, PELAAMALLA ITSE PELIÄ ETEENPÄIN!!!! Pelaava kansa lähti aikoinaan metsästämään Bethesdan työntekijöitä soihtujen ja keihäiden kanssa koska nämä kehtasivat julkaista maksullisena lisäsisältönä Oblivionin hevosia koristavia skinipackeja mutta kelataanpas aikaa noin kahdeksan vuotta eteenpäin ja kyseinen mekanismi onkin yhtäkkiä sallittua, kunhan se sisällytetään ennakkotilauksen ylimääräiseen hintaan.

Tuleva Mortal Kombat X-tappelupeli julkistettiin vuosi sitten ja totta kai markkinointinäädät olivat jo hieroneet käsiään Happy Mask Salesmanin lailla virnistäen yhteen ja ei mennyt aikaakaan kun pelin ennakkotilanneille luvattiin sarjan ikoninen pomovihollinen Goro pelattavaksi heti kun vaan pelilevykkeen on ensimmäistä kertaa pelikonsolinsa sisuksiin tunkenut. Erittäin palkitsevaa pelaamista ja kukapa nyt ikinä olisi halunnutkaan vaikka pelata peliä läpi ja vaikka unlockata hahmoa kuten tappelupeleissä oli joskus tapana??!

IMAGE(http://gamersyndrome.com/wp-content/uploads/2015/02/Batman-Pre-order-bonus.jpg)
WAAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUUUUUUU!!! (oikeasti painukaa helvettiin...)

Kivoja koukkuja varmasti jokainen näistä ennakkotilausporkkanoista mutta sitten päästäänkin siihen että mitä loppupeleissä on tapahtunut pelibisneksessä. Kun katsotaan yksinään jenkkilän ennakkotilauslukemia, voidaan todeta että esimerkiksi uusin Assassin's Creed paukutteli lähemmäs puolen miljoonan myynnit jo pelkillä ennakkomyynneillä ja tämä vain yksinään jenkeissä eli voidaan kaiketi hyvällä omatunnolla lisätä toinen mokoma lukema jo mainitun päälle meidän vanhan mantereen asukkien ennakkotilauksista. Kaikki tietävät kuinka "laadukkaan" pelin loppupeleissä saimmekaan joten kehittäjätiimi nauraa matkalla pankkiin ja pelaajat pelaavat bugista paskaläjää parin vaihtoehtoisen ennakkotilausbonarina saadun hahmoskininsä kanssa. Ja ensi vuonna sama uudestaan totta kai! The Order 1886 napsi omppupiirakan emämaassa lähemmäs 200 000 ennakkomyyntiä (ei varmaan tarvitse erikseen mainita että ennakkotilaajille luvattiin lähinnä kosmeettista ja peliä helpottavaa roskaa) ja veikkaan että arvostelujen jälkeen noista ennakkotilauslukemista oltaisiin voitu hyvinkin ottaa neljä nollaa pois loppulukemasta, niin heikko esitys peli kuitenkin loppupeleissä oli. Tulos on tehty ja nyt voidaankin alkaa miettimään että kuinka lyhyt putkiräiskintä seuraavaksi tehdään koska "myynnit ja kiinnostus oli niin korkealla".

IMAGE(http://vgrhq.com/wp-content/uploads/2015/02/theorder1886.jpg)
10€ per peliin mennyt tunti mutta sainpahan Black Knight Armorin!!

P.S. Ennakkotilasin itse viime vuoden puolella The Order 1886:n CE:n ennakkoon joten ymmärrätte varmaan ketutukseni...

Hypetetyt nimikkeetkin voivat pettää pahemman kerran kuten viime vuodet ovat kivuliaasti meille osoittaneet joten miksi ihmeessä vielä ennakkotilaamme pelejä? Jos syy olisi se että haluamme pelit mahdollisimman aikaisin niin miksi emme lataisi niitä konsoliemme kauppapaikoilta julkaisupäivän aamuna jolloin voisimme aamukahvin lomassa pelailla upouutta odottamaamme huippupeliä (luettuamme ensin tietty ensimmäiset revikat ko. pelistä)? Jos haluaa pelinsä fyysisenä niin julkaisuaamuna lähimpään pelikauppaan ja peli kassan kautta levyasemaan. Jos haluamme ennakkotilauksen mukana tulevat helvetin tarpeettomat "lisäsisällöt" niin miksi emme vaatisi pelitaloja palaamaan vanhaan muottiin jolloin näitä asioita piti vielä unlockailla peliä pelaamalla? Pidentäisi myös lyhyempien pelien elinkaarta ja uudelleenpeluuarvoa huomattavasti. Kun ennakkotilausbuumi jatkuu tällaisenaan, tulevat pelaajat saamaan samoihin kulahtaneisiin hittisarjoihinsa joka vuosi paskempia ja paskempia osia koska julkaisijat tietävät että lupailemalla kaiken sortin väsyneitä expaboosteja ja kosmeettisia lisiä, tulevat pelaajat kuitenkin jo maksamaan tuotteesta näkemättä kuinka heikko se valmis peli sitten onkaan?

Keräilyversiot ovatkin sitten asia erikseen koska niiden ylimääräinen hinta yleensä perustellaan niiden sisältämillä... keräilyjutuilla. Komeat figuuripatsaat, pienet peliin jollain tavoilla liittyvät krääsät, soundtrack-levyt ja behind the scenes-matskut yms. jne. Näistä ymmärtääkin maksaa sillä ne ovat omalla laillaan uniikkeja asioita joiden arvo saattaa jonain päivänä olla pilvissä tai sitten ne tuovat muutoin vaan lisäarvoa kovasti fanittamaani/odottamaani tuotteeseen.

Tämäkin ilmiö on toki alkanut näyttää rumia puolia kun keräilyversioista tehdään lähinnä paskoja tai keskinkertaisia pelejä promottavia mainoskikkoja. Dying Light-pelistä julkistettiin pari viikkoa sitten monta sataa tuhatta dollaria maksanut "keärilyversio" jonka sisältö oli lähinnä typerän absurdia ja liittyi itse peliin kaikkine aikuisten vaippoineen ja bunkkereineen yhtä paljon kuin PS Vita myydyimpien pelikonsolien listalle. Olen aika varma että jos kävelisin nyt setelitukku kädessäni lunastamaan tämän mainostetun "keräilyversion", en saisi kaikkea mitä ilmoituksessa hassuteltiin joten miksi helvetissä edes vaivautua uutisoimaan tai jakamaan tämän kaltaista roskaa?

IMAGE(http://www.rockpapershotgun.com/images/13/jul/wadwad.jpg)
Ketään ei kiinnosta meidän mukahauska peli joten tehdään tällainen mukahauska pseudoversio!

Nämä eivät onneksi ole saaneet aikaan enempää päänsärkyä pelaajissa mutta jos joka viikko tungetaan ulos vastaavanlaisia uutisia, alkaa vitsistä menemään se vähäkin huumoriarvo pois.

Sitten siihen keskusteluun. Mitä mieltä sinä olet ennakkotilaamisesta ja ennakkkotilausbonuksista? Uskallatko enää nykypäivänä tilata pelejä ennakkoon vai odotatko aina ensimmäisiä arvosteluita luotettavista lähteistä? Millaisia pitäisi pelien ennakkotilausbonuksien olla vai pitäisikö niitä olla laisinkaan? Mikä on viimeisin isosti pettänyt ennakkotilaamasi peli? Ei ole pakko näihin vastata vaan asiaa voi ja saa pyöritellä ihan muutenkin...

Itse en ole pettynyt mihinkään ennakkotilaamaani peliin enkä muutenkaan koe sitä ongelmana koska otan selvää mitä sieltä on tulossa. Enkä minä ennakkotilausta tehdessäni mihinkään pysyvästi sitoudu joten voin perua sen tilaukseni ihan milloin haluan.
Itsehän olen nyt lähinnä netanttilasta näitä varannut kun sai alekoodeilla pelejä siihen 49e hintaan. Tuolla rahalla on nytkin arkham knight ja witcher 3 varattuna koska niitä tuskin tulee ainakaan fyysisenä saamaan tuohon hintaan mistään ja kuten sanottu niin jos noista tuleekin täysiä susia niin sitten perun tai jos peli on jo lähetetty niin palautan.

Crysis 3:ssa on tainnut olla parhaat pre-order bonukset. Tokihan siinä tuli se perus uusi skini aseeseen, mutta mukana tuli myös steelbook kotelo, pdf muodossa oleva crysis kirja sekä koodi jollai sai liven marketplacelta ekan crysiksen. Tuo tuli vielä otettua cdonin EA kampanjasta aikoinaan jossa sillä oli hintaa 45e.

Viimeisin ennakkoon varaamani peli mihin olen kunnolla pettynyt oli varmaan Fable III. Kakkonen oli loistava ja parempi coop kyljessä kuulosti lupaavalle. Kaikki kuitenkin tietävät millaista skeidaa sieltä sitten pölähti naamalle. Tälläistä kuitenkin harvoin pääsee käymään, sillä yleensä otan kyllä selvää hyvinkin paljon pelistä mihin aion rahani sijoittaa. Ja kyllä ne pre order edut saa vaikka sen pelin tilaisi vasta julkaisupäivänäkin tai sen jälkeen. Varmaan on se määrä x kopioita missä kyseinen etu on mukana. XCOMin tulessa muistelen ainakin nähneenä discshopissa usean kuukaudenkin jälkeen vielä peliä kaupattavan siten että oli pre order edut messissä.

Itse todella harvoin edes otan käyttöön ennakkotilauksen yhteydessä saamiani etuja. Jos saan vaikkapa parempi aseita johonkin yksinpeliin, niin en ota niitä käyttöön. Koen että jos muilla on tässä vaiheessa peliä pistooli ja itsellä rumpulippaalla varustettu haulikko, niin pelistä katoaa vähän se hohto.

Mielestäni pre order bonukset mitkä ottavat pelistä sisältö pois niille jotka sen ennakkotilaavat ovat huonoja. Parhaani esimerkkinä varmaan hetki sitten julkaistu Evolve mistä pidän kuin hullu puurosta. Silti seuraavan tulevan monsterin piilottaminen pre orderin taakse oli mielestäni... noh, paskaa. Muut saavat siitä sitten pulittaa 15e. Ennakotilasin pelin xboxin marketplacesta vasta betan loputtua. Miksikö? Koska en halunnut saada betassa vielä käyttööni jokaista hahmoa. Halusin että koko pelikin pystyy tarjoamaan vielä jotain uutta, eikä vain sitä samaa.

Jos pitäisi sanoa millainen on hyvä pre order bonus, niin mielestäni syksyllä tulleet Evil Within ja Alien: Isolation tekivät tämän hyvin. Tai ainakin verkkokauppa teki hyvin. Sieltä nimittäin kun tilasi niin sai Alienista taidekirjan (joka oli enemmänki vihko. Muistaakseni 24 sivua) ja Evilin mukana tuli t-paita. Kumpikaan näistä ei ole varsinaisesti itse pelistä mitään pois, mutta saattaa silti toimia porkkanana niille jotka painivat ostopäätöksen kanssa.

Ainoat ennakkotilaamani pelit ovat Dead island: riptide, dying light ja the order 1886 blackwater edition.
Dead island riptide oli pelinä täysi pettymys ja ainoa ennakko etu jonka sain oli joku turha sytkäri.

Dying light ennakkoedut jäivät saamatta koska peli oli ilmeisesti pakattu kuukausi aikaisemmin ja koodit olivat vanhentuneet ja se cdonin koodi antoi vain murto osan luvatusta tavarasta, peli itsessään oli pirun hyvä joten pettymys oli aika pieni.

The orderia en ole vielä pelannut mutta enpä odota siltä paljoa.

Olen kyllä aloituspostauksen kanssa täysin samaa mieltä mutta yhteenkään ennakkotilaukseen en ole pettynyt. Se, miksi näin on, johtuu siitä että ennakkotilaamani pelit ovat varmoja tapauksia. Kaluan ennakkoja, pelikuva-videoita ja muuta infoa peleistä sen verran tarpeeksi ettei ostosta tarvitse tehdä sokkona.

Varsinkin Ahvenanmaan kaupan aikaan tuli laitettua paljon pelejä tilaukseen ennen julkaisua. Tosin harvemmin silloin nämä vielä olivat ennakkotilauksen nimellä. Tällöin taisi olla vasta yleistymässä tuo touho erilaisten ekstrojen suhteen. Ja niistä puheenollen: itsekin olen huomannut kuinka turhaa tavaraa ne ovat.

Ei mitään järkeä pistää jotain Black Armoria Dark Souls II:ssa heti alun paikkeilla päälle, kun pelissä on nimenomaan ideana löytää kamat ja näin edetä yhä kovempia vastustajia kohti. Tilasin silti pelin ennakkoon ja vielä kyseisenä versiona, sillä pidän metallikoteloista ja peli tuli sellaiseen sullottuna. Lisäksi olin varma että DSII maistuu minulle, vaikka ilmeisen moni pettyikin siihen miten erilaiselta peli näytti trailereissa.

Ja nimenomaan tuo lauseeni "yhteenkään ENNAKKOTILAUKSEEN en ole pettynyt" on paikkaansapitävä. Vaikka peli ei olisi ollut sitä mitä odotin, niin syy ei ole ollut niissä tarjottavissa ekstroissa tai siinä että peli piti tilata monta päivää ennakkoon. Ainoa pettymys minkä muistan, on Gears of War: Judgment ja se pettymys olisi tullut vaikka pelin olisi ostanut myöhemmin 10 eurolla. Peli ei vaan enää tarjonnut sitä samaa mitä aiempi sarjan peli vaikka silti tuli kulutettua siihen taas varmaan lähemmäs tai yli 100 tuntia. Ehkä se vertailupeli (Gears 3) oli vain liian hyvä.

Joka tapauksessa minun puolestani kaikki ennakkotilausekstrat saa heittää mäkeen. Spesiaaliversiot sun muut säilyköön mutta niissäkin joku hyvä maku olisi hyvä pitää, ettei tule mitään 10 eri versiota joissa missään ei saa kaikkea. Itseä ei ole häirinneet nuo miljoonien erikoisversiot mutta sen verran herätti mielenkiintoa että onkohan niitä kukaan ostanut? Luulisin jotain juttua olleen netissä jos ostaja on löytynyt. Mainostahan ne kyllä on mutta en saa siitä itselleni kovin isoa ongelmaa.

Mulle ei ole koskaan auennut miksi tilata pelejä ennakkoon? Onko se oranssi skini pyssyyn nyt niin hieno? Tai armorsetti, jonka tulet heittämään romukoppaan kymmenen tunnin jälkeen pelissä, jota tulet pelaamaan satoja tunteja?
Tulee noita pelejä tosin haettua paljonkin suoraan julkaisupäivinä, mutta ennakkotilattua ei juuri koskaan. Tämä nyt johtuu ihan vaan siitä, että eräästä ketjusta joka ei ennakkotilauksia harrasta, tulee saatu -15% alennusta.
Kolme viimeisintä ennakkotilausta on tainnut olla Gamestopista Evolve, Fire emblem: awakening sekä Metroid Prime 3. Kaksi vanhempaa kun toin pelejä vaihdossa, ja Evolve kun sattui olemaan lahjakortti kyseiseen ketjuun.
Mutta samapa tuo onko ennakkotilaus vai ei, kun pelin jokatapauksessa haen monesti julkaisussa. Destiny, Evolve, Monster hunter 4U, Titanfall, Last of Us remastered, GTA V, Grim fandango, Oddworld, mitä noita nyt ensimäisenä tuli mieleen. Mä haen pelin aina kun olen aivan varma siitä, että se peli on mua varten. Noista nyt tiesi Grimin ja Oddworldin kohdalla niitä pelanneena, mutta ei kuitenkaan koskaan loppuun asti.
Evolve ja Titanfall möivät molemmat itsensä mulle myös kyllä hypellä, joka mulle on toooooooodella harvinaista. Eikä Evolvekaan myynyt varsinaisesti hypellä. Mulle riitti "Uus peli. 4vs1. Leftiksen tekijät". L4D ja etenkin L4D2 oli pelejä joiden versukseen rakastuin täysin. Niihin meni satoja tunteja, aamusta iltaan tauotta päiviä. Evolve oli mulle tavallaan jatko-osa leftiksen versukselle, joka vain on tehty täysin uusiksi.

Titanfall kanssa myi tekijöillään ja aihepiirillään. Ei sitä loppupeleissä tullut oikeasti haettua julkaisupäivänä, koska broidi kävi lainaamassa sopivasti xboksia viikoksi just julkaisun alla. Mutta ostopäätös oli jo tehty, aivan sama mitä mieltä siitä ollaan, haen ja kokeilen. Ja siihenhän sitä tuli rakastuttua täysin, kakkosta odotellessa...

Destiny tuli koettua betan kautta ja vaikutti kanssa maailmankaikkeuden siisteimmältä peliltä taas pitkään aikaan. Julkaisussa hain, enkä ole omistanu enää vähään aikaan koko peliä...

Noita Ordereita, Bloodborneja, Dishonoredeita jne en ikipäivänä itse ennakkotilais. Ei vaan ole tapaa hypettää ton tyylistä peliä tarpeeksi, että tippaakaan uskoisin niiden olevan "ihan ok":ta parempia. Niiden kanssa ehdottomasti odottelen yleistä mielipidettä.
Ei sillä, on oikeasti ihan kiva että noitaki ennakkotilaillaan tai haetaan julkaisupäivinä. Saanpahan ite nopeemmin pioneereilta infoa, että kannattaako itse seurata perässä :)

Seuraavat pelit joita aion itse julkaisussa hakea varmuudella, ovat (mahdollisesti ilmestyesssään) Xenoblade chronicles 3ds, Titanfall 2, Batman: Arkham knight.

Minullekaan ei ole sattunut huonoja ennakkotilaustapauksia, tosin syynä varmasti se että nämä ovat lähestulkoon aina 3DS-pelejä joista iso osa on jo ehditty julkaista muualla maailmassa, jolloin näihin on ehtinyt tutustua ennakkoon. Eli kuten edellä mainittiinkin, niitä melko varmoja tapauksia. Skinit, asusteet sun muut eivät pahemmin nappaa bonuksina, mutta soundtrackit, taidekirjat ja käyttötavarat kelpaavat. Theatrhythm Final Fantasysta tuli hankittua keräilyversio joka oli oikein jees ja siinä sain suojan laitteelleni ja uusimman Pokemonin steelbook oli komia lisä. Tällaisessa pienemmässä kaupungissa asustaessa tulee pelejä ennakkotilattua pelkästään senkin takia, että saa pelin julkaisuksi. Noihin marketteihin ja Anttiloihin kun välillä tulee viiveellä, jos ollenkaan jotkut pelit.

Lainaus käyttäjältä rautahuilu

Dying light ennakkoedut jäivät saamatta koska peli oli ilmeisesti pakattu kuukausi aikaisemmin ja koodit olivat vanhentuneet ja se cdonin koodi antoi vain murto osan luvatusta tavarasta, peli itsessään oli pirun hyvä joten pettymys oli aika pieni.

Ainakin yksi Dying Lightin fyysisen version DLC:stä julkaistaan vasta tämän kuun puolella. Ehkä ongelmaan olisi osittain ratkaisu siinä. Itse ostin kaupasta sen ja kolmesta koodista kaksi sain lunastettua. Kolmas taisi olla se Be the Zombie, joka julkaistaan tässä kuussa.

Aloin juuri tässä miettiä minkä takia en ole esim PC:llä pelejä ostellut ennakkoon. Ei ole yleisesti minkäänlaista vaihto tai palautusoikeutta tuotteella. Konsolipelit voi sentään helposti myydä eteenpäin ilman ongelmia. Olisi hyvä kun esim Steam, Origin ja Uplay ottaisivat mallia Androidin Play kaupasta. Siellä on muistaakseni tunti aikaa palauttaa ostettu tuote. Usein tulee testattua kaikenlaisia sovelluksia (puhelin, tabletti, älykello). Jos tietty sovellus ei miellytä, niin napinpainalluksella voi palauttaa sen ja saa rahat takaisin. Jos tämmöinen samankaltainen keino olisi pelien kohdalla, niin voisi huomattavasti huolettomammin ostella niitä.

Lähinnä tämä tuli mieleen, kun yllättävän suuri osa haluaa testata pelinsä ennen ostoa (miten peli toimii omalla koneella yms). Itseäni kiinnostaa aina tukeeko peli SLI, crossfire, 120/144Hz, widescreen tai korkeampia resoluutioita jne. Osa näistä teknisistä seikoista ei selviä mitenkään arvosteluista, vaan pakko vain testata itse omalla koneella. Jos pelin voisi palauttaa vaikkapa tunnin sisällä pelin aloituksesta, niin poistaisi käytännössä kokonaan tarpeen hankkia piratoituja versioita tai vastaavaa.

Lainaus käyttäjältä Hugejorma

Aloin juuri tässä miettiä minkä takia en ole esim PC:llä pelejä ostellut ennakkoon. Ei ole yleisesti minkäänlaista vaihto tai palautusoikeutta tuotteella. Konsolipelit voi sentään helposti myydä eteenpäin ilman ongelmia. Olisi hyvä kun esim Steam, Origin ja Uplay ottaisivat mallia Androidin Play kaupasta. Siellä on muistaakseni tunti aikaa palauttaa ostettu tuote. Usein tulee testattua kaikenlaisia sovelluksia (puhelin, tabletti, älykello). Jos tietty sovellus ei miellytä, niin napinpainalluksella voi palauttaa sen ja saa rahat takaisin. Jos tämmöinen samankaltainen keino olisi pelien kohdalla, niin voisi huomattavasti huolettomammin ostella niitä.

Originissa on ns. tyytyväisyystakuu.

Lainaus käyttäjältä Kornholic

Originissa on ns. tyytyväisyystakuu.

Katsoin juuri Originin sivuilta.

Lainaus

Miten voin lähettää hyvityspyynnön?
Täytä hyvityksen pyytämisen lomake ja lähetä se.
Saat vahvistusviestin 48 tunnin kuluessa ja hyvityksesi 10 päivän kuluessa, jos täytät hyvityksen ehdot.

Tämä Originin systeemi on kaukana siitä mitä itse haluisin. Nimenomaan se tuossa Play kaupan palautuksessa on kätevää, kun itse ei täydy täytellä mitään, vaan palautus onnistuu samasta napista kuin ostaminen.

Lainaus käyttäjältä Norsukampa

Sitten siihen keskusteluun. Mitä mieltä sinä olet ennakkotilaamisesta ja ennakkkotilausbonuksista? Uskallatko enää nykypäivänä tilata pelejä ennakkoon vai odotatko aina ensimmäisiä arvosteluita luotettavista lähteistä? Millaisia pitäisi pelien ennakkotilausbonuksien olla vai pitäisikö niitä olla laisinkaan? Mikä on viimeisin isosti pettänyt ennakkotilaamasi peli? Ei ole pakko näihin vastata vaan asiaa voi ja saa pyöritellä ihan muutenkin...

Omalla kohdallani ennakkotilaaminen loppui Battlefield 4:ään. Pettymys oli suuri, ei niinkään bugien takia (vaikka kivikkoinen julkaisu on kyllä suuri syy myös), vaan sen takia, että peli ei enää tuntunut läheskään yhtä hyvältä kuin Battlefield 3. Gunplayta ja gameplayta muutenkin oli mielestäni muutettu huonompaan suuntaan.

Mainittakoon, että ennakkotilauksia olen harrastanut kohtalaisesti, eli en liian paljon enkä liian vähääkään. Tiettyjen firmojen tuotokset olen melko turvallisin mielin ennakkotilannut. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Naughty Dog ja Rockstar.

Motivaationi ennakkotilauksille? Opiskelijastatukseni takia rahavirta on ns. kausiluontoista. Esimerkiksi kesällä olen saattanut ennakkotilata ja -maksaa pelejä, jotka julkaistaan syksyn puolella lähinnä ihan siitä syystä, että olen huono säästämään rahaa. Paras insentiivi ennakkotilaukselle on mielestäni ennakkovaraajalle halvempi hinta. Joistain ketjuista voi saada joskus jopa 10€ halvemmalla ennakkotilattuna kuin julkaisusta.

Jos en ennakkotilaa peliä, odotan yleensä ensimmäisiä arvosteluja ja/tai metascorea. Mutta tässä pitää ottaa huomioon, että pidän arvosteluja vain suuntaa-antavina, eikä esimerkiksi 70-metascore saa minua peruuttamaan ostopäätöstäni, mikäli todellakin pidän peliä mielenkiintoisena. Viime kädessä minä kuitenkin perustan mielipiteeni omille kokemuksilleni, mitä monet eivät ikävä kyllä tee. Liian useasti muiden arvosteluja saarnataan yleisenä totuutena.

Ei ole ikinä pre-orderaaminen osunut omaan nilkkaan. Tunnen oman pelimakuni enkä yleensä hypety turhasta. Preorderaan sekä digitaalisesti että fyysisesti, mutta yleensä saavat sitten laittaa jotain kivaa pientä kylkiäiseksi, ainakin jos digitaalisesti tilaan. Fyysisesti raja on aika häilyvä, koska tilauksen voi kuitenkin peruuttaa ja julkaisupäivänä ostaminen tarkoittaa joko kalliimpaa hintaa paikallisista kaupoista tai sitten pelin odottamista kauemmin postin takia.

Tosiaan sitten vuoden 2011 en ole ennakkotilannut, ja oikeastaan kaikki ennakkotilaukseni vuosien aikana ovat koskeneet keräilyversioita, en muista että kertaakaan olisin perus-versiota peleistä ennakkotilannut. Itseäni kun ei voisi vähempää jotkut pre-order bonus-sisällöt kiinnostaa ja muutenkin kuten on jo tullut moneen kertaan mainittua, backlogia on hyllyssä monen vuoden edestä, joten en näe mitään järkeä lähteä pelejä täyshintaan ostelemaan.

Muutenkin nykypäivänä en hypety enää juurikaan mistään, joten se "pakko saada heti"-mentaliteetti on jääänyt historiaan ja lähes kaikki tulee ostettua sitten joskus kun saa halvalla. Onneksi kuitenkin löytyy niitäkin, jotka ovat valmiita peleistä maksamaan enemmän tai jopa ennakkotilamaan, muuten voisi moni kehittäjä ajautua konkurssiin ja monen pelisarja pistettäisiin jäihin tai lopetettaisiin kokonaan (voisi kyllä tehdä hyvää yhdelle jos toisellekkin sarjalle...)

Ainoat pelit joita olen koskaan Pre-Orderilla haalinut ovat Forza Motorsport 4 ja Gran Turismo 6 Anniversary edition ja itse olin kumpaankin tyytyväinen, sisältöä molemmissa oli aivan mielettömästi (olisi ollut ilman ennakkotilaustakin) mutta näiden kahden suhteen tiesin liki tarkkaan mitä olin tilaamassa/varaamassa joten riskiä pettymiselle ei ollut.

Noita skin/ase/skill/esine yms Pre-Order paketteja en lähtisi kovin heppoisin perustein tilailemaan, samasta syystä jätän suosiolla Season Passit yms hommaamatta koska ei ole mitään takeita että mitä sieltä on tulossa ja jos jotain hyvää tulee niin ostan sen suoraan sitten mikäli se vain kiinnostaa.

PC puolella homma on jo kinkkisempää jo lähinnä sen vuoksi että tajuttoman moni peli julkaistaan jo Beta vaiheessa ja ei ole takeita että tuleeko siitä päivitettynäkään juuri julkaisuversiota parempi, kun itselläni usein käy niin että jos petyn Beta versioon/raakileeseen, ei päivityksetkään hevin saa palaamaan koska se pettymys on iskenyt pahasti naamalle.

Parhaiten olen pärjännyt jättämällä Hypejunien seuraamisen vähemmälle, odotan tiettyjä pelejä toki mielenkiinnolla mutta en jaksa kiinnostua jokaisesta huhusta kuten junnuna oli tapana koska ne huhut lopulta kaatuvat yhteen jos toiseen seikkaan.

(pCars on hypetetty niin pahasti että tosiaan petyin siihen peliin PC:llä koska suuret puheet jäävät kuriosiiteiksi)