Bethesdan ja Tango Gameworksin aavemaisen Ghostwire: Tokyo –toimintaseikkailun 25. maaliskuuta koittava julkaisu on pian käsillä. Pelaaja.fi valmistautuu PlayStation 5:lle ja pc:lle saapuvan pelin julkaisuun viikoittaisilla katsauksilla osana Bethesdan ja PlayStationin kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutettua näkyvyyskampanjaa.

Aiemmissa artikkeleissa olemme perehtyneet pelin tarinallisiin lähtökohtiin ja yliluonnolliseen toimintaan, ja tällä kertaa tutustumme tarkemmin Tokion kaduilla vaeltaviin ilmestyksiin. Ghostwire: Tokyossa valloilleen on päässyt valtava joukko tuonpuoleisesta peräisin olevia Visitors-henkiä, joihin pelin kehittäjät ovat ammentaneet inspiraatiota japanilaisesta mytologiasta. Monet pelaajan matkallaan kohtaamat olennot ovat siis jo valmiiksi tuttuja erilaisista taruista ja kertomuksista.

Tarujen kaikki värit

Peli eroaa monista taruihin pohjaavista teoksista siinä, että se sekoittelee muinaisten myyttien sekaan myös modernimpia urbaaneja legendoja. Myös kertomuksien sävy on tarkoin harkittu: vaikka Tango Gameworks ja sen perustaja Shinji Mikami tunnetaan eritoten työstään kauhupelien parissa, studio ei halua esittää japanilaista kansantarustoa puhtaasti painajaismaisena. Yliluonnollisten olentojen toivotaankin herättävän pelaajassa pikemminkin kiinnostusta ja uteliaisuutta tuonpuoleista kohtaan.

Tätä helpottaa se, etteivät kaikki japanilaisissa kansantaruissa esiintyvät olennot suinkaan ole pohjimmiltaan pahantahtoisia. Ghostwire: Tokyossa pelin päähenkilöä auttavat eteenpäin muun muassa kaksihäntäiset nekomata-kissat, jotka pyörittävät kauppoja ihmisten sijasta autioituneessa Tokiossa. Siivekkäät tengu-demonit taas toimivat näppärinä kiintopisteinä kaupungin kattojen yllä vaijereiden varassa liikuttaessa.

Tarkkasilmäiset saattavat törmätä myös kujeileviin tanuki-supikoiriin, jotka pyrkivät piiloutumaan pelaajalta esittämällä elottomia esineitä. Hiljattain sosiaalisessa mediassa herätti ihastusta pelin Twitter-tilillä esitelty duunaritanuki, jonka pienen pään päällä keikkuu keltainen suojakypärä. Tanukit toimittavat pelissä tietynlaisten keräilyesineiden virkaa, ja niitä ympäristöstä etsimällä itselleen voi lunastaa erilaisia palkintoja.

Kaupallinen yhteistyö: Aaveita, demoneja ja duunarisupikoiria – näin Ghostwire: Tokyo ammentaa japanilaisesta kansantarustosta

Vihaa ja katumusta

Verenhimoisiakin vierailijoita toki riittää joka sormelle. Kenties tunnetuin Ghostwire: Tokyon trailereilla tähän asti esiintyneistä hirviöistä on kuchisake-onna. Vanhojen tarujen mukaan kuchisake-onna on nuori nainen, joka joutui mustasukkaisen miehensä silpomaksi. Henki peittää turmellut kasvonsa naamiolla, ja kyselee uhreiltaan, pitävätkö he häntä kauniina. Tarujen versiota kuchisake-onnasta voi yrittää hämätä nokkelalla vastauksella, mutta pelissä mielipiteellä ei ole väliä – loppu liippaa läheltä joka tapauksessa, jos aave huomaa Akiton.

Toinen vihaa ja katkeruutta tihkuva tuttavuus on perinteiseen japanilaiseen morsiuspukuun sonnustautunut shiromuku, joka suree juhlimatta jääneitä häitään. Myös sateessa hiljaa laahustavat, kasvottomat aaveet ammentavat voimansa arkisesta kärsimyksestä, sillä ne symboloivat oravanpyörän uuvuttamia liikemiehiä. Nämä rain walkereiksi kutsutut viholliset imevät Akiton elinvoimaa tarpeeksi lähelle päästessään.

Tokiota riivaavat yliluonnolliset voimat onnistuvat vääristämään viattomimmatkin asiat omituisiksi ilmestyksiksi, ja tästä mainio esimerkki on hieman lentävää nenäliinaa muistuttava teru teru bozu. Tosielämässä japanilaiset lapset ripustavat paperisia nukketalismaaneja ikkunoihin aurinkoisen sään toivossa, mutta Ghostwire: Tokyon vastakappaleet ovat tulta syökseviä hirviöitä, joista lapsuuden taikausko on todella kaukana.

Ghostwire: Tokyon värikkääseen viholliskattaukseen päästään tutustumaan tarkemmin PlayStation 5:llä ja pc:llä 25. maaliskuuta. Ennakkotilaukset ovat jo käynnissä muun muassa PlayStation Storessa, jossa PlayStation Plus -jäsenet saavat niistä 10 prosentin hinnanalennuksen. Ennakkotilaajille tarjotaan etuina uniikkeja Biker- ja Hannya-asuja, ja lisäksi Digital Deluxe Edition -version ennakkotilaavat pääsevät peliin käsiksi jo kolme päivää ennen virallista julkaisua.

Lisää luettavaa