Retrostelu: The Town With No Name on historian huonoin seikkailupeli – vai sittenkin huikein? / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelu: The Town With No Name on historian huonoin seikkailupeli – vai sittenkin huikein?

15.01.2022 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
1
Retrostelussa The Town With No Name – historian huonoin seikkailupeli, vai sittenkin huikein?

The Town With No Name (1992)

Commodoren CDTV oli laite ennen aikojaan. Vuonna 1991 julkaistu tietokoneen ja konsolin risteytys oli käytännössä Amiga 500 -kotitietokone CD-asemalla varustettuna ja videonauhurin näköiseen koppaan pakattuna. Commodoren tavoitteena oli, että CDTV:stä tulisi koko kodin hermokeskus, joka TV:n alla tarjoilisi informaatiota ja viihdettä tietosanakirjojen ja pelien muodossa.

Tavoite jäi pelkäksi haaveeksi, sillä CDTV floppasi kovaa. Teknologia ei ollut vielä vuonna 1991 valmis tällaiseen multimediatykitykseen, eivätkä kovinkaan monet kuluttajat olleet kiinnostuneita aivan jäätävän kalliista laitteesta. Vaikka CDTV kuoli, se jätti jälkeensä muutamia muistamisen arvoisia pelejä, kuten vaikka länkkäriseikkailu The Town With No Namen, joka on kaikkien aikojen paras tai huonoin seikkailupeli näkövinkkelistä riippuen.

Pelinä The Town With No Name on aivan karmea, eikä sitä oikein viitsisi edes peliksi kutsua. Nimetön mies saapuu nimettömään kaupunkiin ja tappaa kaksintaistelussa paikallisen desperadon pikkuveljen, joten tämä lähettää murhaajan toisensa jälkeen tasaamaan tilejä pelaajan kanssa. Pelaaminen on sitten sitä, että valitaan selkeästä CDTV:n vakiovalikosta, mihin haluaa seuraavaksi mennä. Väliin saatetaan katsella pieni välianimaatio, joka on laadultaan CD-I:n Zelda-pelien tasoa. Lopulta on aika yrittää epätoivoisesti klikkailla ruudulle ilmestyvää palkkamurhaajaa ennen kuin peli päättää, että pelaaja kuoli.

Retrostelussa The Town With No Name – historian huonoin seikkailupeli, vai sittenkin huikein?

Taitavasti pelattuna The Town With No Namen läpäisee noin 15 minuutissa, mutta näin kokemuksesta ei saa irti juuri yhtään viihdettä. Se todellinen hupi kun irtoaa siitä, että käy hämmästelemässä yksi kerrallaan pelin karmean lennokkaita välivideoita, niiden uskomatonta näyttelyä ja todella huikeita vitsejä.

The Town With No Name onkin niitä harvoja pelejä, jotka onnistuvat oikeasti laskeutumaan sinne parhaiden paskaleffojen ”niin huono että se on hyvä” -alueelle. Tiimi on selvästi yrittänyt tehdä hauskaa peliä ja on kyllä onnistunut siinä, mutta ei ehkä aikomallaan tavalla. Vain harva vitsi naurattaa vitsinä, mutta niiden toteutuksen taso ja pelin käsittämätön amatöörimäisyys sen sijaan jaksavat irroittaa huutonaurua kerta toisensa jälkeen.

Niinpä The Town With No Name todellakin on eräänlainen pelien superpositio. Se on samaan aikaan aivan totaalista roskaa, mutta samaan aikaan myös aivan huikea klassikko. Harmi, että se julkaistiin vain CDTV:lle ja teoreettisesti myös DOS-tietokoneille, sillä jos tiimi olisi puskenut pelinsä markkinoille muutamaa vuotta myöhemmin, veikkaan, että The Town With No Name olisi noussut PlayStation-sukupolven kulttiklassikoksi. Nyt voimmekin vain jälkikäteen ihmetellä, miten joku on kuvitellut tällaisen pelin olevan kalliin hinnan arvoinen.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Törmännyt viime vuosina näihin videoihin Tubessa. Harvoin saanut nauraa yhtä paljon. :D