Retrostelussa Star Wars: Knights of the Old Republic – roolipelilegenda on nykyään miltei pelikelvoton / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Star Wars: Knights of the Old Republic – roolipelilegenda on nykyään miltei pelikelvoton

18.09.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
7
Retrostelussa Star Wars: Knights of the Old Republic – roolipelilegenda on nykyään miltei pelikelvoton

Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

Vuonna 2003 julkaistu Star Wars: Knights of the Old Republic on historiallisessa mielessä hyvin tärkeä peli. Vaikka BioWare oli jo ennen Knights of the Old Republicia ehtinyt kehittämään mainiot Baldur’s Gatet ja Neverwinter Nightsinkin, ne olivat ”vain” Dungeons & Dragons -pelejä. Sellaisia oli nähty markkinoilla jo lukemattomia, joten erinomaisuudestaan huolimatta ne olivat vain erinomaisia versioita tutuista peleistä.

Knights of the Old Republic oli toista maata. Se ilmestyi aikana, jolloin Star Wars -pelien määrä oli vasta lähtemässä nousuun, mikä toi pelille heti lisäarvoa. Itse George Lucas oli antanut näiden tyyppien tehdä Star Wars -roolipelin? Jumpe, sen täytyy olla jotain erityistä! Historiallisista syistä on syytä muistuttaa, että vuonna 2003 vielä käynnissä oleva esiosatrilogia ei ollut vielä täysin pilannut Star Warsin tai Lucasin mainetta osalle fanikunnasta, joten aiempi väite ei ollut omalta osaltakaan sarkasmia.

Knights of the Old Republic oli myös erilainen roolipeli. Se tuntui itsekin miltei elokuvalta ja nosti roolipelien tarinankerronnan aivan uudelle tasolle. Viime viikkoina saimme kuulla, että pelistä on nyt 18 vuotta myöhemmin kehitteillä täysiverinen uusioversio ja voi pojat, sellaiselle on myös tarvetta.

Retrostelussa Star Wars: Knights of the Old Republic

Vuoden 2021 perspektiivistä Knights of the Old Republic tuntuu hyvin tutulta peliltä, mikä ei ole tippaakaan yllättävää. Onhan se ensimmäinen moderni BioWare-peli, jota pelatessaan huomaa välittömästi useita ja ilmiselviä yhtymäkohtia vaikkapa Mass Effect -trilogian kanssa.

Pelaaja ohjastaa palkkasoturia, joka on viime hetkellä värvätty suojelemaan jediritari Bastilaa tämän salaisella tehtävällä. Tehtävä päättyy katastrofiin, joten muutamat sithien hyökkäyksestä selvinneet seikkailijat lähtevät etsimään jediä ja selvittämään, miksi muistinsa menettänyt sankari oli erikseen kutsuttu Bastilan matkaan retkelle.

Tarinaa kerrotaan tiheiden välianimaatioiden avulla, joka välissä on täysin ääninäyteltyä ja elokuvamaista keskustelua, jossa pelaaja valitsee repliikkinsä muutamista vaihtoehdoista. Mukaan lyöttäytyy pino erikoisia ja viihdyttäviä hahmoja, joilla on omat moraaliset koodistonsa ja jotka eivät välttämättä ole pelaajan kanssa aina samaa mieltä tämän ratkaisuista. Todellakin tuttua kamaa BioWare-veteraanin perspektiivistä, mutta vuonna 2003 kaikki tämä aiheutti lukemattomia spontaaneita tajunnanräjäytyksiä.

Tästä samaisesta vuoden 2021 perspektiivistä tarkasteltuna Knights of the Old Republic on pelikokemuksena kuitenkin vähemmän räjähtävä. Ainakaan siinä positiivisessa mielessä.

Retrostelussa Star Wars: Knights of the Old Republic

Eräs pelimaailman totuuksista on, että teknologia kehittyy jatkuvasti ja vetää sitä kautta pelejä mukanaan. En puhu vain grafiikasta ja pelikoneiden kasvavasta laskentakyvystä, vaikka toki sekin vaikuttaa. Monen muun varhaisen 3d-pelin tavoin myös Knights of the Old Republic näyttää nykyään aika karulta. Se on myös lukittu aikaiseensa teknologiaan, koska kehittäjät eivät osanneet arvata, että esimerkiksi 16:9-kuvasuhteen näytöt tulisivat yleistymään ja näyttöjen resoluutiot kasvamaan suunnatonta vauhtia. 4:3-kuvasuhteen kuvan katselu laajakuvanäytöllä ei toki olisi mikään ongelma, mutta se kieltämättä on, että kaikki valikot ovat pienessä postimerkissä ruudun keskellä, koska ne on lukittu kiinteään resoluutioon.

Tiettävästi Knights of the Old Republicia kehitettiin sellaisella hopulla, että projekti jäi kauniisti sanoen kesken. Kehittäjät leikkasivat loppumetreillä vinon pinon sisältöä, jota ei saatu hilattua edes loppupelin tasolle julkaisuun mennessä. Se mukaan mahtunut sisältökin on laadultaan vaihtelevaa ja paketista löytyy todella erikoisia ratkaisuja. Kun eräs ensimmäisistä fanien jakamista neuvoista uudelle pelaajalle on, ettei tämän kannata nostaa yhtään kokemustasoja pelin ensimmäisellä planeetalla, joku pelisuunnittelija on ehkä vähän töpeksinyt töissään.

Retrostelussa Star Wars: Knights of the Old Republic

Eivätkä ongelmat toki lopu siihen. Käyttöliittymä on kankea ja karu, eikä nykysilmin meinaa oikein uskoa sitä, että pelin oletusarvoisessa ohjausmenetelmässä pidetään yhtä hiiren nappia pohjassa ja käännellään kameraa, jolloin sen toisen napin pohjassa pito saa hahmon kävelemään kameran suuntaan. Toki mukana on myös nykyään perinteisempi WASD-ohjaus, mutta vain vaihtoehtona, joka esitellään pelaajalle myöhemmin.

Jälleen, minkäs teet? Kehitys kehittyy ja pelit siinä sivussa. En nyt yritä väittää, että vuoden 2003 pelinkehittäjät olivat jotain barbaareja, jotka kykkivät ojassa tunkemassa marjoja nenäänsä. Sanonpa vain, että pelien käytettävyys ja käyttöliittymäsuunnittelu ovat kehittyneet sittemmin melkoisesti ja sitä kautta on löytynyt paljon käytäntöjä, jotka ovat vuosien varrella muuttuneet perustason vaatimuksiksi.

Onko Knights of the Old Republic siis oikeasti täysi paske? No ei. Se on kyllä legendan paikkansa ansainnut, vaikka kieltämättä sen pelaaminen on nykyään turhauttavaa ja kankeaa. Peliin olisi teoriassa mahdollista pultata kiinni fanien tekemiä modeja, jotka korjaavat sen ongelmia ja pyrkivät jopa lisäämään mukaan sitä pelistä poistettua sisältöä, mutta miksi? Kun kerran tiedämme, että alusta alkaen kehitetty uusintaversio on jo horisontissa, ainakin itse mieluummin odotan sen julkaisua ja tutustun niihin pelin hyviin puoliin sellaisessa paketissa, josta ne rosoisimmat reunat on toivottavasti hiottu pois.

Ja jos uusintaversio osoittautuu vesitetyksi ja pilatuksi kopioksi, varaan oikeuden palata kiroillen asentamaan tusinaa erilaista modia GOG.comin PC-versioon.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Minusta se vakiomuotoinen hiiriohjaus nimenomaan sopii peliin kuin nokka naamaan, koska pelimekaniikka on aika pitkälti MMORPG:iden kaltainen. Ohjauksella ei ole tarkoitus tehdä mitään suunnattoman hienoja manöövereitä, vaan heti kun vihollinen tulee näköpiiriin, klikataan tämä kohteeksi ja aletaan paiskoa skillejä, jonka jälkeen näkymättömät nopat hoitaa taistelun. Etuna peli on pelattavissa lähestulkoon kokonaan pelkällä hiirellä.

Tekninen toteutus vaatii hiukan paneutumista, jos jokin pakkomielle pakottaa käyttämään nykyaikaisia resoluutioita. Minusta tätä ei hyödytä alkaa millään 4k- tai edes FullHD-resoilla pelailemaan, koska ei ne tuo 30 vuotta vanhaan grafiikkaan yhtään mitään lisää. Omasta puolestani suosittelen valitsemaan jonkin pelin normaalisti tukeman 4:3 resoluution, jolla UI skaalautuu omaan silmään fiksuiten. Oma valinta taisi viimeksi olla 1280x960. Silmäkarkkia tämä peli ei enää tarjoa oli reso ihan mikä tahansa.

Lisäksi tuo "älä levelöi ensimmäisellä planeetalla" -sääntö koskee lähinnä min-maxaajia, jotka...

*SPOILERS*?

...haluaa unlockata force-skillit ja tunkea sitten kaikki mahdolliset pisteensä niihin. Ei tämä kuitenkaan ole pelin läpäisemisen kannalta mitenkään olennaista ja useimmat alku-classilla hankitut skillit hyödyttää myös Jedinä hilluessa, joten turha niitä pisteitä on oikeasti pantata.

Useimpien klassikkoroolipelien "ongelma" on tietysti se, että käyttämällä pisteensä tyhmästi, voi etenemisestään tehdä huomattavasti vaikeampaa, mutta en silti lähtisi kuuntelemaan buildit huippuunsa optimoineita min-maxaajia. Tulee vain tunne, että peliä pelaa väärin, jos ei tee asioita tismalleen niin kuin he suosittelevat ja se jos mikä pilaa peli-ilon.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Joopa joo, pelin 3 kertaa läpi pelanneena voin sanoa ettei kyllä kertaakaan pelinautinto jäänyt kiinni siitä et olisi pitänyt alkuosion pantata mihin niitä kokemuspisteitä käytti tai jätti käyttämättä.

Toki muuten selvää että KOTOR todella kaipaa modernin remaken, eikä vain remasterointia ja onneksi vihdosita viimein sellainen myös saadaan...toivottavasti myös Xboxille enemmin tai myöhemmin 😄

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Olen vähän eri mieltä. Ohjaussysteemi on kyllä nykystandardeilla erikoinen, mutta se toimii ja siihen tottuu nopeasti. Varsinkin kun vaivautuu opettelemaan muutaman hotkeyn niin KOTOR on hyvinkin pelattava.

Jokainen vuonna 2003 ja aiemmin julkaistu peli näyttää karulta nykypeleihin tottuneille kultasilmille. KOTORin ansiot ovat ihan muussa kuin grafiikassa.

Bastilan nimikin on kirjoitettu väärin.

Käyttäjän Smiling Jack kuva
Smiling Jack

Molemmat KOTORIT saa toimimaan 16:9 ja 1080p modeilla. Itsellä vielä pelaamatta, vaikka onkin asennettuna koneelle. Viimeksi ilmestyessä vedin läpi.

Eikä taida nuo remaket paljoa kiinnostaa, kun niitä luotsaamassa on näitä henkilöitä, jotka eivät itse ole oikein Star Warseista innostuneita, ja heillä on omia poliittisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiä, joita haluavat väkipakolla tunkea peliin, jonne ne eivät kuulu.
Valitettavan yleinen trendi sekä peli- että elokuva-alalla.

Käyttäjän Paladin777 kuva
Paladin777

Itsekin pelolla odotan mitä tuleman pitää. Remake sana, kun voi tarkoittaa mitä vain. FF7 taitaa remake tarkoittaa lähes täydellistä muutosta. Itselle hyvät muistot ovat siitä alkuperäisestä tarinasta. En ymmärrä miksei remake voi olla vain vanhan pelin tuonti nykyaikaan pelattavuudelta ja grafiikoilta. Miksi pitää vielä muuttaa juoni ja tarinakin nykyaikaan. Sillä saa tehokkaasti pilattua koko pelin.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard
Lainaus Paladin777

Itsekin pelolla odotan mitä tuleman pitää. Remake sana, kun voi tarkoittaa mitä vain. FF7 taitaa remake tarkoittaa lähes täydellistä muutosta. Itselle hyvät muistot ovat siitä alkuperäisestä tarinasta. En ymmärrä miksei remake voi olla vain vanhan pelin tuonti nykyaikaan pelattavuudelta ja grafiikoilta. Miksi pitää vielä muuttaa juoni ja tarinakin nykyaikaan. Sillä saa tehokkaasti pilattua koko pelin.

Olen samaa mieltä että juoneen on turha koskea, ELLEI sitten tosiaan tuoda alkuperäiseen tarinaan/maailmaan sopivia sivutehviä/hahmoja, jotka eivät kuitenkaan riko/muuta alkuperäistä tarinaa. Mitä nyt kuitenkin FF7 Remaken osalta olen ymmärtänyt, suurin osa pelaajista otti sen lämmöllä vastaan joten toivottavasti samoin käy KOTORin kohdalla. Itseäni eivät tosiaan pienet lisäykset haittaa kunhan aikaisempaa tarinaa ja hahmoja ei lähdettä täysin syyttä muuttamaan.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Itselleni Kotor kuuluu visusti siihen "pelaan tätä juonen sekä hahmojen takia"-kategoriaan. Se d20-noppasysteemi ei ikinä napannut minua mukaansa, enkä ole ikinä päässyt edes täysin jyvälle koko systeemistä. Oletusvaikeudella tämä ei juuri haittaa, mutta ylemmillä vaikeusasteilla tilanne lienee toinen.

Toisaalta, kuten sanottua, pelaan Kotoria nimenomaan sen tarinallisten elementtien takia. Ja pazaakin. Taistelut itsessään eivät ole tylsiä, mutta niiden ytimessä oleva d20-systeemi ei todellakaan houkuttele parantamaan taitojani taisteluissa, toisin kuin jotkut muut pelit.

Siihen nimeen en olisi lainkaan pahoillani, jos remakessa koko saakutan noppasysteemi nakattaisiin romukoppaan ja pelin roolipeli-elementit toteuttaisiin jotenkin muuten.

Nostoja