Tiesitkö? Nintendo kokeili 70-luvulla myös eroottisten pelien tekemistä

Tiesitkö, että Nintendo on ennen lopullista läpilyöntiään pelien saralla kokeillut esimerkiksi seksi myy -markkinointikikkaa? Lue vaille virallista julkaisua jääneestä arcadepelistä täältä!

11.9.2022 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Nintendon keskeistä asemaa pelimarkkinoilla ei voi kiistää. Yhtiöllä on plakkarissaan ikonisia hahmoja ja tuotteita, jotka tunnistetaan hyvin myös peliskenen ulkopuolella. Yli satavuotiaan, alkujaan hanafuda-pelikortteja valmistaneen firman menneisyys ei ole kuitenkaan aivan mutkaton. Yhtiö kärsi kasvukivuista ja haki suuntaansa 1900-luvun puolivälissä ja kokeili esimerkiksi lemmenhotellien ja taksipalvelun pyörittämistä ennen kuin ryhtyi lelunvalmistajaksi.

Yksi Nintendon tuotteista oli savikiekkoammunnan pohjalta kehitetty, ytimekkäästi nimetty Laser Clay Shooting System: ammuntapelilaite, joka hyödynsi Nintendon uutta valopistooliteknologiaa, ja jolle tehtiin pisteitä hylättyihin keilahalleihin. Esimerkiksi vuonna 1976 julkaistu Duck Hunt käytti Laser Clay Shooting Systemiä. Toinen oli yksi ensimmäisistä systeemiä hyödyntävistä peleistä, vuonna 1974 ilmestynyt Wild Gunman.

Wild Gunmania mainostaakseen Nintendo kehitti erään toisen pelin: Fascinationin, joka toimi myös savikiekkosysteemillä.

Pelejä tekemässä ollut Gunpei Yokoi on kertonut, että Fascinationin oli tarkoitus nojata kahteen oletukseen: siihen, että seksi myy, ja että kun peli esiteltäisiin toimittajille, toimittajat olisivat kaikki miehiä.

– Pohdin, olisiko heidät mahdollista huijata kiinnostumaan Wild Gunmanista näyttämällä heille jotain viettelevää, Yokoi on kertonut myöhemmin.

Huomion kiinnittämiseksi tekijätiimi kehitti pelin, jossa nuori nainen tanssii musiikin tahtiin. Kun videotallenteessa tuli oikea kohta, maalitauluun tuli osua ajallaan, mikä sai naisen pudottamaan jonkin vaatteistaan.

– Jos onnistui pelaamaan täydellisesti, oli jopa mahdollista nähdä nainen täysin alasti. Kuten kuvitella saattaa, tämä peli oli suositumpi kuin Wild Gunman! Fascinationia ei missään vaiheessa tarkoitettu myytäväksi, mutta asetimme joitakin prototyyppejä esille Shinjukun alueelle – ne olivat valtavan suosittuja, Yokoi on kertonut.

Lue lisää:

Lisää luettavaa