Joulukuun pääkirjoitus: Postilimbon uhka sai paperilehtikustantajan ohimoille melkoiset hikikarpalot / Blogit / pelaaja.fi

Joulukuun pääkirjoitus: Postilimbon uhka sai paperilehtikustantajan ohimoille melkoiset hikikarpalot

6.12.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
6
Pelaajan uusi päätoimittaja Johanna Puustinen

Pääkirjoitus on julkaistu Pelaaja-lehden joulukuun 2019 numerossa 206.

Katse kiireesti tulevaisuuteen

Kaavailin ensimmäisestä pääkirjoituksestani siirappista sarjaa latteuksia vaihtuvasta vuosikymmenestä, mutta toisin kävi. Suomen Posti pysähtyi marraskuussa lakkojen tuloksena yli kahdeksi viikoksi, sovintoehdotus toisensa jälkeen kaatui sarjatulena, ja paperilehtikustantajan ohimoille hiipivät pattitilanteen pitkittyessä melkoiset hikikarpalot.

Kirjoitushetkellä lakko on juuri päättynyt, mutta sydän pamppailee edelleen. Meillä on maksavia asiakkaitamme kohtaan velvollisuus varautua pahimpaan mahdolliseen skenaarioon, ja todella pahalta tilanne ehti hetken näyttääkin. Uhka uuden numeron jäämisestä postilimboon oli todellinen, ja se pakotti Pelaajan toimituksen nielemään totuuksia paperimedian vääjäämättömästä digitalisaatiosta paljon nopeammalla aikataululla kuin ehkä olimme kuvitelleet.

Paperinen Pelaaja-lehti ei toki ole yksittäisen poikkeustilanteen vuoksi katoamassa maailmasta, mutta sen edessä meidän on pitänyt kiireesti löytää tapoja tavoittaa lukijamme myös verkossa.

Olemme päättäneet alkaa tarjota lehdestämme tulevana vuonna jälleen digitaalista näköisversiota, josta taitamme erikseen mobiiliystävälliseen verkkomuotoon kaikkein herkullisimmat erikoisartikkelit ja odotetuimmat arvostelut. Tällä varmistamme sen, ettei lukukokemus kärsi pienen PDF-printin tihrustelusta silloin, kun sillä on eniten painoarvoa.

Näillä näkymin tammikuun Pelaaja on ensimmäinen numeromme, joka ilmestyy samaan aikaan sekä fyysisenä että digitaalisena. Uutta digilehtialustaa voi kuitenkin jo ihmetellä verkkosivuillamme Pelaaja.fi ssä, jossa tarjolla on ilmainen näytenumero menneeltä syksyltä.

Ratkaisu on vasta ensiaskel Pelaajan taipaleella maailmaan, jossa lehden paperi- ja digiversiot voivat toivottavasti jonain päivänä olla keskenään samanarvoiset. Syksyisessä lukijakyselyssämme moni nosti paperilehden fyysisyyden esiin myyntivalttina, mutta vähintään yhtä usea kertoi siirtyneensä kulutustottumuksissaan kokonaan aineettomuuden kannattajaksi. Tuuli tuskin on enää kääntymässä, joten meidänkin on korkea aika jo nostaa purjeet.

Kun edeltäjäni Miika Huttunen siis 200. numerossamme ounasteli Pelaajan pysyvän paperisena vielä pitkään, hän oli vain puolittain oikeassa. Arvostamme ja rakastamme fyysistä mediaa sydämiemme pohjasta, mutta on tullut aika opetella elämään harmoniassa myös niiden kanssa, joiden mielestä aika on jo ajanut ohi paperilehdistä. Laadukas journalismi on aina lukemisen arvoista, oli sana perinteisesti painettua tai ei. Uusi digilehtemme on meidän tapamme osoittaa, että uskomme tähän viestiin.

Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Pelaaja-lehden joulukuun 2019 numero 206.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ilmeisesti ne lehdet kantaa lehtipisteisiin joku aivan toinen taho kuin posti koska useamman kerran on lehti ollut kaupassa ennen kuin minulla tilaajana. Nytkään ei lehteä ole näkynyt ja tuskin tänään tulee mitään postia tai sen tapaista. Lapsen ja vaimonkin lehdet on saapumatta toki myös. Mainos- ja ilmaisposti kulkee muuten paljon vakaammin ja varmemmin kuin tilattu ja maksettu posti.

Fyysinen lehti on itselleni ehdoton ykkönen. Sen verran tulee vietettyä erilaisten ruutujen ääressä aikaa että kaikki paperinen lukeminen pidetään viimeiseen asti. Olisihan monistakin lehdistä digiversiot olemassa mutta mieluummin minä ne paperiset lehdet niistä luen.

Mikäli Pelaaja joskus siirtyy täysin digiin, niin uskon että oma tilaus jää siihen. Sama tietenkin muidenkin lehtien kohdalla. Tuskin tarvitsee edes mainita että myös digipelien suhteen olen samalla linjalla. Digipeleistä en ikinä aio maksaa täyttä hintaa (ellei ne merkittävästi joskus halpene, kuten joskus ennustettiin digitaalisuutta hehkuttaessa) mutta fyysisen voin hakea kaupasta heti julkaisussa.

PS. Enemmän kuitenkin harmitti ettei lapsi saanut sarjakuva- ja puuhalehteään luettavaksi. Olisi piristänyt arkea.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Tulikin postilakon aikana pohdittua että mitenköhän joulukuun Pelaajan käy. Hyvä että lakko päättyi ja eiköhän lehti kolahda huomenna postilaatikkoon.

zappahin kanssa samoilla linjoilla, että jos paperinen lehti lakkaisi ilmestymästä, jäisi tilaus itseltäni siihen. Haluan rauhassa omaa aikaa paperisen lehden tutkailuun ilman että alkaa muuta nettiä selailemaan. Huomaan aina että olo parempi fyysistä lehteä lukiessa kuin ruudun tuijottelusta.

Käyttäjän ripulisaasta kuva
ripulisaasta

Juu en maksaisi minäkään digilehdestä. Netistä saa tänä päivänä sen verran laadukasta, mainosrahoitteista (eli minulle ilmaista) sisältöä, että Pelaaja väistyisi kohdallani. Minkäänlaista henkilöpalvonnan tarvetta en koe lehden tekijöitä kohtaan, joten sama se on sitten lukea arvostelut ja jutut muualta. Loppupeleissä uusia näkökulmia aika harvoin tämäkään lehti pystyy tarjoamaan - eikä mielestäni ole tarvekaan. Hyvää viihdettä näinkin.

Mutta toivotaan että paperiversio säilyisi pitkään elinvoimaisena.

Käyttäjän Chadu kuva
Chadu

Toivottavasti toi paperiversio säilyy pitkään. Sitten on aika lopettaa tilaus, jos se muuttuu pelkästään tulevaisuudessa digisenä.

Käyttäjän Agathon kuva
Agathon

Jos tästä tulee Kindlelle sopiva julkaisu, sitten sitä voisikin harkita. Kaikkien ruutujen töllääminen on mennyt vähän överiksi ja jos tätäkin pitäisi töllätä joltain kännykältä tai koneelta, jää kyllä tämä täysin pois.

Käyttäjän Kiki kuva
Kiki
Lainaus zappah

Ilmeisesti ne lehdet kantaa lehtipisteisiin joku aivan toinen taho kuin posti koska useamman kerran on lehti ollut kaupassa ennen kuin minulla tilaajana. Nytkään ei lehteä ole näkynyt ja tuskin tänään tulee mitään postia tai sen tapaista. Lapsen ja vaimonkin lehdet on saapumatta toki myös.

En ole asiantuntija, mutta veikkaisin että postin jakeluun tulee semmoinen tuntuva kasa valmiiksi käsiteltyjä lehtiä, mitkä ovat osoitettu erikseen eri jakelupisteille, ts. kauppoihin missä kyseistä lehteä myydään. Tässä tilanteessa postin jakelu on ihan hemmetisti nopeampaa, kun mitään jakelua ei oikeastaan edes tarvita, kunhan vain kerrotaan että Lehtipaketti X menee osoitteeseen Y.

Sinun oma lehtesi sitten kulkee tavallisen ihmisen jakelun kautta, missä katsotaan osoitetta X erikseen, sitten laitetaan se menemään alueelle Y ja sitten se määrätään mahdollisimman nopeasti toimitettavaksi alueelle Z.

Ilmaisjakelu ja mainokset toimii vähän eri tavalla. Jakelufirmalle X saapuu kunnon vitun määrä paperiroskaa ja sitten ne laittavat ne jakeluun normaalin jakelunsa kautta, mikä meinaa yleensä osa-aikatöissä olevia opiskelijoita

Siinä on noin niinkun tiivistettynä se, miten lehdet ja muut läpyskät kolahtelevat luukkuusi.

Nostoja