Oikea mielipide: Maksumuuri ei ole maailmanlopun merkki / Blogit / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Maksumuuri ei ole maailmanlopun merkki

11.05.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
4
Oikea mielipide: Maksumuuri ei ole maailmanlopun merkki
Pelaaja-lehti lanseerasi viime viikolla uuden, maksullisen sisältökanavansa, Pelaaja Extran. Uusi palvelu on odotetusti ja varsin ymmärrettävästi herättänyt lukijoissamme vahvoja reaktioita, eikä niiden sävy ole suinkaan ollut yksinomaan positiivinen. Koska keskustelu on aina hyvästä, mutta itse uutinen on ehtinyt jo hautautua menneen viikon otsikoiden alle, ajattelin Extra-projektin vetäjänä pyhittää tämän viikon blogini kommentteihin vastaamiselle.
 
Aivan ensimmäiseksi tahdon pitää lyhyen kertauskurssin siitä, mikä Pelaaja Extra oikeastaan onkaan. Extra on meille kanava tarjota uusia, syväluotaavia verkkoartikkeleita sekä printtilehdessä jo julkaistuja suurempia juttukokonaisuuksia lukijoillemme pientä maksua vastaan. Emme myy Extrassa uutisia, vanhoja arvosteluja, podcasteja tai mitään muuta, minkä Pelaaja.fin kävijät ovat tottuneet saamaan ilmaiseksi, joten se ei aivan täytä perinteisen maksumuurin tuntomerkkejä. Uuden sisällön tuotanto on vielä pienimuotoista, mutta tulevaisuudessa toiveenamme on laajentaa ja monimuotoistaa tarjontaa niin, että Extra kasvaisi sähköiseksi jatkeeksi itse lehdelle viemättä mitään pois nykyisestä tarjoomastamme.
 
Vaikka osa yleisöstämme selkeästi vierastaa ajatusta maksullisesta verkkosisällöstä, meistä itsestämme tuntuu hyvinkin luonnolliselta veloittaa kättemme työstä - onhan lehdelläkin kansihintansa. Yhtä erikoisartikkelia kynäillessä vierähtää helposti kokonainen työviikko, ja niihin vuodatettu aika ja intohimo toivon mukaan näkyy niiden laadussa. Käytetyt tunnit pitää kuitenkin kaivertaa kalenterista ja jokaisesta kirjoitetusta sanasta maksetaan oman kattomme alla palkkaa, joten juttujen täytyy maksaa itsensä takaisin. Monia Pelaajan kanavia rahoitetaan tätä nykyä menestyksekkäästi mainoksilla, mutta tällä kertaa päätimme luottaa kuluttajaan ja antaa hänen itsensä arvioida, millainen sisältö on rahan arvoista. 
 
Ilmeisesti julkistus on myös herättänyt jonkin verran huolta lehden taloustilanteesta. Vitsailemme köyhyysrajan alapuolella elämisestä jatkuvasti, joten ymmärrän tämän, mutta voin paljastaa, että syyt Extran synnylle ovat puhtaasti idealistiset. Meillä on vyömme alla jo maan paras pelilehti ja suurin pelisivusto, mutta verkkosisällön puolella laahaamme ulkomaisten kollegojemme perässä. Pelaaja.fissä ei ole vähään aikaan nähty aidosti paneutuvaa journalismia, eikä sitä ole ollut kannattavaakaan tarjota ilmaiseksi yllä mainituista syistä. Extran avulla voimme luoda juuri sellaista sisältöä kuin tahdomme ilman huolta siitä, että se verottaa muita kanaviamme. Tulevaisuus tuo myös tullessaan alati kasvavat paineet digimaailmaan siirtymisestä, ja palvelu tarjoaa meille siihen alustan. Pelaaja-lehti ei ole kuitenkaan menossa mihinkään, eikä Pelaaja.fi ole muuttumassa maksulliseksi. Maailma ei siis ole päättymässä.
 
Pelaaja Extra on vielä lapsenkengissään, mutta siihen nähden se on saanut varsin mukavan alun elämälleen. Lukijapalaute tulee muokkaamaan sitä tulevana vuonna vielä paljonkin, ja muutoksia on tehty nyt jo. Hintatasoa, joka tuntuu mielekkäältä sekä meistä että kuluttajista, haetaan vielä. Yleisön pyynnöstä olemme lisänneet juttulistaan indikaattorin artikkelien pituudesta ja arvioidusta lukuajasta, ja toivon mukaan voimme lähiaikoina tarjota maistiaisia niiden sisällöstä. Olemme lisänneet arkistoon enemmän henkilökuvia ja haastatteluja, ja pöytälaatikkomme pursuavat ideoita kaikesta siitä, mitä voimme palvelun kautta tarjota tulevaisuudessa. Toivon siis, että vaikka Extra ei saisi juuri sinua raottamaan lompakkoasi tänään, seuraisit sen kasvamista sivusta. Pelaaja-lehteäkään ei rakennettu päivässä.
 
Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän edqe kuva
edqe
Lainaus

Extra on meille kanava tarjota uusia, syväluotaavia verkkoartikkeleita sekä printtilehdessä jo julkaistuja suurempia juttukokonaisuuksia lukijoillemme pientä maksua vastaan.

Vaikuttaa todella lupaavalta. Itse tilaan kolmea eri laadukasta verkkojulkaisua, josta maksan kyllä mielelläni. Yhtäkään tasaisen laadukasta peliaiheista verkkojulkaisua en ole vielä löytänyt, mutta nämä Pelaaja Extra -artikkelit voisivat ehdottomasti olla sellaisia.

Pelisivustoilla julkaistut jutut tuntuvat pinnallisilta ja valitettavan usein clickbait-artikkeleilta. Tästä tuli jälleen muistutus noin viikko sitten. Valitettavan moni verkkosivu käsitteli jutun ilman pienintäkään kritiikkiä jutun lähteistä tai sen sisällöstä. Eniten ehkä harmitti, että GamesIndustry.biz käsitteli jutun yhtä lepsusti. En ole valmis maksamaan tällaisesta sisällöstä.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Tottakai Pelaaja yrittää tätä ratkaisua puolustaa. Lähitulevaisuudessa sen menestyminen kuitenkin nähdään kysynnän muodossa - tai sen puutteessa. Ei tarvitse kummoinenkaan ennustaja olla tietääkseen, että tämä tulee todennäköisesti floppaamaan. Vertailun vuoksi voi sanoa, että ihmiset eivät maksa enää musiikistakaan, joten miksi sitten verkkoartikkeleista?

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami
Lainaus

Pelaaja.fissä ei ole vähään aikaan nähty aidosti paneutuvaa journalismia, eikä sitä ole ollut kannattavaakaan tarjota ilmaiseksi yllä mainituista syistä.

Höpö höpö! Ilmaista Idän lumoa paneutuvampaa journalismia ei löydä koko suomalaisesta netistä. Vai eikö blogitekstejä lasketa kuuluviksi journalismiin?

Käyttäjän Mjuh kuva
Mjuh
Lainaus Kornholic

Tottakai Pelaaja yrittää tätä ratkaisua puolustaa. Lähitulevaisuudessa sen menestyminen kuitenkin nähdään kysynnän muodossa - tai sen puutteessa. Ei tarvitse kummoinenkaan ennustaja olla tietääkseen, että tämä tulee todennäköisesti floppaamaan. Vertailun vuoksi voi sanoa, että ihmiset eivät maksa enää musiikistakaan, joten miksi sitten verkkoartikkeleista?

Osa ihmisistä maksaa mielellään laadukkaasta sisällöstä (myös musiikista). Itse ainakin toimin niin. Mielellään sitä maksaa ihmisille hyvästä työstä.