Blizzard kommentoi kohua herättänyttä Hearthstone-kilpakieltoa: "kiinalaisilla suhteillamme ei ollut vaikutusta päätökseemme" / Uutiset / pelaaja.fi

Blizzard kommentoi kohua herättänyttä Hearthstone-kilpakieltoa: "kiinalaisilla suhteillamme ei ollut vaikutusta päätökseemme"

12.10.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
10
Blizzard, Hongkong, Kiina, Blizzard Entertainment, Hearthstone, Chung Ng Wai, Blitzchung, esports

Blizzard Entertainment on kommentoinut ensimmäistä kertaa virallisesti sen alkuviikosta nostattamaa Hearthstone-kohua, kun kilpapelaaja Chung "Blitzchung" Ng Wai sai vuoden kilpailukiellon tämän ilmaistua verkkolähetyksessä tukensa Hongkongin mielenosoittajille.

Blizzardin kotisivuilla julkaistussa tiedotteessa yhtiön johtaja J. Allen Brack on halunnut erityisesti korostaa, ettei Kiinalla ole ollut minkäänlaista osaa Blizzardin päätökseen. Blizzardin toimintaa oltiin syytetty kohun alla erityisesti siitä, että yhtiö halusi teoillaan vain turvata paikkansa Kiinan rahakkailla markkinoilla. Brack kuitenkin vannoo, että Blizzardin päätös perustui yksinomaan siihen, että Blitzchung oli rikkonut rikkonut turnauksen sääntöjä. Yhtiöiden kiinalaisilla suhteilla ei ollut siis vaikutuksen päätöksen kanssa.

– Nämä säännöt ovat olemassa, jotta voimme pitää keskittymisen pelissä ja turnauksessa globaalin yleisön eduksi Jos esille olisi tullut vastakkainen näkökulma samanlaisella jakavalla ja tarkoituksellisella tavalla, olisimme toimineet samoin, Brack kirjoittaa.

Brack kuitenkin myöntää, että tapaus hoidettiin hätiköidysti. Blizzardilla vahvistetaankin, että Blitzchung pelasi turnauksessa reilusti, eikä se ole näin ollen ole sittenkään enää vetämässä pois tämän palkintorahoja, jotka pelaaja oli kerryttänyt uusimman Grandmasters-pelikauden aikana. 

Blizzard on myös katsonut, että vuoden kilpailukiellon sijaan puolen vuoden jäähy on tapauksessa kohtuullisempi, mikä on pätenyt myös lähetyksessä mukana olleisiin selostajiin, joiden kanssa Blizzard ilmoitti lopettaneensa aiemmin yhteistyönsä. Selostajien jäähyä Blizzard on perustellut sillä, että näiden tehtävänä on pitää lähetykset keskittyneenä pelaamiseen, eikä tarjota foorumia erimielisyyttä aiheuttaville sosiaalisille ja poliittisille näkemyksille.

Ennen Blizzardin kommenttia tapahtuma ehti kerätä runsaasti protesteja yhtiötä kohtaan. Sen ohella, että pelijättiä on kritisoitu toiminnastaan muun muassa nettifoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa, ovat ihmiset yhtälailla sulkeneet Battle.net-tilejään, ja myös pari kappaletta selostajia on ilmoittanut vetäytyvänsä Blizzard-keikoistaan. Alkuviikosta Blizzardin kampuksella pieni osa yhtiön työntekijöistä järjesti raporttien mukaan myös ulosmarsseja kyseenalaistaen muun muassa sitä, mitä Blizzardin vanhat arvot tänä päivänä oikein merkitsevät. Tunnetusti sen kampukselta kun löytyy edelleen patsas, johon on rustattu "jokainen ääni merkitsee" -tyylisiä sloganeja.

– Esports-ohjelmamme ovat ilmaisuja visiostamme ja arvoistamme. Esports on olemassa tarjotakseen pelaajille kaikkialla maailmassa eri kulttuureja ja taustoja myöten mahdollisuuden kohdata toisensa, kilpailla ja jakaa yhteisen intohimonsa pelaamiseen. Meille on äärimmäisen tärkeää turvata nämä kanavat. joiden tarkoituksena on tuoda maailma yhteen eeppisen viihteen voimin, juhlia pelaajiamme ja rakentaa monipuolisia sekä inklusiivisia yhteisöjä, Brack toteaa. 

Blizzardin imagoa ei ole erityisemmin auttanut se, että yhtiön asioita Kiinassa ajava NetEase on paikallisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa alkuviikosta todennut IGN-sivuston käännöksen mukaan, kuinka se tuomitsee verkkolähetyksen tapahtumat ja pyrkii suojaamaan kansallista kunniaa.

Fortnite-kehittäjä Epic Games on käyttänyt kohun heti hyödykseen ja ilmaissut, ettei se ole bannaamassa pelaajia poliittisesta puheesta. Sen sijaan League of Legends -kehittäjä Riot Games on nojannut enemmän Blizzardin kantaan ja ilmoittanut pelin ison MM-turnauksen alla informoineensa niin selostajia kuin pelaajia, että nämä pidättäytyisivät puhumasta aroista aiheista, kuten politiikasta ja uskonnosta. Myös se perustelee päätöstä halulla pitää keksittymisen pelissä ja toteaa lisäksi, kuinka kyseisiä monimutkaisia aiheita ei pystytä reilulla tavalla edustamaan esports-lähetyksessä. 

Lähde: Blizzard Entertainment, The Daily Beast, Eurogamer, VG247, IGN

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Säännöt joihin tapauksessa vedottiin ei sanoneet politiikan puhumisesta yhtikäs mitään, joten en usko näitä selittelyjä sekuntiakaan. Paniikkinappulaa painettiin, koska pelättiin Kiinan reaktiota. Tästä kertoo jo järjettömät rangaistukset ja se nopeus, jolla tapaukseen reagoitiin. Ei voinut jäädä odottamaan mitä Kiina sanoo, vaan tapaus piti tuomita välittömästi kovimman kautta. Kukaan ei osannut Blizzardilla odottaa tällaista, eikä mitään toimintalinjaa ollut valmiina, vaikka nyt yritetään esittää, että kaikki meni muka ihan normin mukaan. Uskoo ken tahtoo.

Melkein väitän, että vaikka poliittinen puhe olisikin ollut aidosti kiellettyä, niin jos joku olisi heittänyt on-air vaikka jonkun ilmastonmuutos-sloganin, niin tästä olisi selvitty varoituksella ja lievillä sakoilla. Nyt ensireaktio vuoden bännit ja kaikkien palkintorahojen menetys.

Toivon todella, että tämä tapaus tuntuu Blizzardin lompakossa. Kiinalle ei pidä antaa lännessä tuumaakaan periksi mitä sananvapauteen tulee ja Blizzardin on syytä hävetä.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Eikös jenkkitiimi tehnyt samantapaisen tempun "Free Hong Kong" -lapullaan, mutta siitä ei tainnut mitään sanktiota tulla eli lienee aika selvää kenelle Blizzard kumartaa.

Saattaa olla aika eeppinen Blizzcon tulossa tai sitten koko tapahtuma peruuntuu.

Käyttäjän Billet kuva
Billet

Ken uskoo tuota "kiinalaisilla suhteillamme ei ollut vaikutusta päätökseemme"..kädet ylös ,jos omistaja tuo rahaa on sillä myös päätäntä valta, luotto meni kyllä blizuun nyt.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Joo on kyllä mielenkiintoinen Blizzcon tulossa....voisin vaikka lyödä vetoa että siellä varmasti jotkut paikalla olevasta yleisöstä tulevat tähän ottamaan kantaa, etenkin jos Blizzardin osalta tämä jää tiedottamisen osalta tähän....sehän tästä vielä puuttuisi että Blizzconista heittäisin porukkaa pihalle jos/kun siellä yleisöstä nousee porukkaa protestoimaan....Hyvin mahdollista että jos tämä ei tästä ota laantuakseen niin Blizzard voisi jopa koko tapahtuman peruuttaa ja toivoa että vuoden päästä koko selkkaus olisi jo unohtunut....

Kyllä valitettavasti näyttää siltä että Blizzard vain vajoaa yhä syvemmälle suohon, mitä enemmän tuolta niitä Blizzardin perustaja jäseniä on lähtenyt pois ja mitä enemmän yritys on joutunut tanssimaan emoyhtiö Activision-Blizzardin pillien mukaan

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Olisi hauska nähdä Blizzconissa Nalle Puh -cosplayereita. Jotkut uhosivat jo menevänsä sinne Puhina.

Käyttäjän SYS64738 kuva
SYS64738

Eihän suhteet kiinalaisiin tietenkään mitään vaikuttaneet mihinkään... :-)

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac
Lainaus SYS64738

Eihän suhteet kiinalaisiin tietenkään mitään vaikuttaneet mihinkään... :-)

Ei niin tippaakaan. Eikä varsinkaan kaikki se raha, jota Blizzard tahkoaa vuosittain sikäläisellä maaperällä ja jonka menettämisen pelossa reaktio olisi näin ärhäkkä. Tämä oli ihan vaan päivänselvien sääntöjen toteuttamista, normikäytäntö.

Samaten noilla protesteilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että tämä pelaaja saakin lopulta palkintorahansa taikka hänen jäähynsä puolittuisi alkuperäisestä. Ehei, tuo rangaistuksen keventäminen oli täysin omalähtöinen hyvän tahdon ele Blizzardilta, vailla ulkopuolista painostusta.

Joten ihan turhaan ihmiset rupesivat rähisemään, sillä Blizzard välittää aidosti pelaajistaan, ihmisinä. Chung olisi varmasti saanut rahansa ilman muiden puuttumista asiaan, sillä eihän nyt Blizzardin kokoinen korporaatio pimittäisi rehellisesti ansaittuja palkintorahoja keneltäkään, eihän?

Käyttäjän Substance kuva
Substance

tldr: minäkin poistin battle.net tilini tämän kohun myötä.

Sitä aina miettii kannattaako kerran ostettuja CD-levyjä kärrätä roviolle, etenkään kun tässä ei ollut kyse CD-levyistä, vaan koko tällä vuosituhannella kerryttämästäni virtuaaliomaisuudessa viidessä eri pelisarjassa. Ensimmäinen pelini oli Warcraft 2. Olin silloin todella pieni skidi.

Activision Blizzardin ongelmat eivät kuitenkaan kiteydy vain yhteen kohuun, vaan koko toimintamalliin joka tulee poikimaan loputtomasti uusia skandaaleja. Tämä firma hyväksyy sen täysin rinnoin, kunhan jokaisessa käänteessä saadaan nyhdettyä pelaajilta maksimaalinen määrä mikromaksuja. Myös ihmisoikeudet saavat taipua tämän tavoitteen tieltä, sillä siitähän on vierähtänyt jo kolme sukupolvea, kun tästä asiasta viimeksi tapeltiin kahdessa maailmansodassa.

Jos joku sanoo, että kaikki firmathan ovat samanlaisia niin eivät ne ole. Niitä kunnollisia on vaan entistä hajautuneempi joukko.

Käyttäjän Miika Huttunen kuva
Miika Huttunen

Ihan varmasti joo XD. Tämä tiedote lähetettiin myös perjantaina klo 17.00:n eli työpäivän jälkeen. Yleinen temppu saada tiedote ulos mahdollisimman vähällä huomiolla, sillä maanantaihin mennessä se on jo hävinnyt useimpien ihmisten uutisvirtaan. Noin yleensä jos yritys laittaa tiedotteen tällä tavalla ulos, kertoo se siitä että jotain on vikana ja asia yritetään lakaista sivuun mahdollisimman pienellä huomiolla.

Käyttäjän Nelia19 kuva
Nelia19

Porukka on jo ruvennut valjastamaan Overwatchia anti-Kiinan lähettilääksi joten tämä tulee puremaan Blizzardia peppuun mikäli Kiina bannaa vielä Overwatchin alueellaan. No, sitä saa mitä tilaa.