Googlen pelialusta Stadia julkaistaan marraskuussa aina Suomessa asti – hinnoittelu- ja jäsenyyspolitiikka vahvistettu / Uutiset / pelaaja.fi

Googlen pelialusta Stadia julkaistaan marraskuussa aina Suomessa asti – hinnoittelu- ja jäsenyyspolitiikka vahvistettu

6.06.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
13

Google on vahvistanut tarkempia tietoja koskien sen suoratoistopohjaisen Stadia-pelipalvelun julkaisua. Ensimmäisten ulottuville palvelu saapuu marraskuussa 14 markkina-alueella, joiden joukkoon myös Suomi on saatu mahdutettua. 

Vuoden 2019 aikana Stadian käyttö vaatii kymmenen euroa kuussa kustantavan Stadia Pro -jäsenyyden. Se tarjoaa pääsyn sekä 4K-pelaamiseen että muutamiin säännöllisesti palveluun lisättäviin etupeleihin, kuten Destiny 2:een ja kaikkeen siihen tähän mennessä julkaistuun lisäsisältöön. Kaikkiin palvelun peleihin se ei anna kuitenkaan automaattista pääsyä, vaan etupeleihin kuulumattomat tuotokset täytyy ostaa erikseen.

Vuodesta 2020 alkaen Pron rinnalle tuodaan ilmainen Stadia Base -jäsenyys, joka tukee pelaamista 1080p-resoluutioon asti. Siihen ei kuitenkaan kuulu säännöllisesti julkaistavia maksuttomia pelejä. Base-käyttäjille ei myöskään tarjota alennuksien kaltaisia etuja, joita Pro-jäsenet voivat vuorostaan odottaa.

Innokkaimmille Google tuo Stadian julkaisuun saataville 129 euron Founder's Editionin. Se sisältää kolme kuukautta Stadia Prota, kolmen kuukauden lisäpääsyn kaverille, sinisen Night Blue -värisen erikoisversioohjaimen ja Google Chromecast ultra -laitteen 4K-tason tv-striimausta varten. Stadian käyttö onnistuu kuitenkin myös esimerkiksi tietokoneilla Chrome-selaimen kautta, eikä se vaadi Googlen omaa ohjainta toimiakseen muuten kuin Chromecast Ultran kanssa. Puhelimien ja tablettien osalta Stadia tukee aluksi virallisessa muodossa lähinnä muutamia rajattuja tuotteita, kuten Googlen omia uusimpia Pixel-puhelimia, mutta tarkoituksena tuki on levittää ajan myötä laajemmalle.

Suoratoistoon vaadittavien nettiyhteyksien suhteen Google kertoo, että palveluun tarvittava suositusnopeus on 10 Mbps, jolla pelaamaan pääsee 720p-resoluutiolla 60 ruutua sekunnissa pyörivällä ruudunpäivityksellä. 4K-kuvaan ja HDR-videoon palvelun pitäisi yltää 35 Mbps -nopeuksilla.

Tähän mennessä Google Stadialle vahvistetut pelit ovat:

 • Assassin’s Creed Odyssey (Ubisoft)
 • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
 • Borderlands 3 (2K Games)
 • The Crew 2 (Ubisoft)
 • The Division 2 (Ubisoft)
 • Darksiders: Genesis (THQ Nordic)
 • Destiny 2: The Collection (Bungie)
 • Doom Eternal (Bethesda Softworks)
 • Dragon Ball Xenoverse 2 (Bandai Namco)
 • The Elder Scrolls Online (Bethesda Softworks)
 • Farming Simulator 19 (Focus Home Interactive)
 • Final Fantasy XV (Square Enix)
 • Football Manager 2020 (Sega)
 • Get Packed (Coatsink)
 • Ghost Recon: Breakpoint (Ubisoft)
 • GRID (Deep Silver)
 • Just Dance 2020 (Ubisoft)
 • Metro Exodus (Deep Silver)
 • Mortal Kombat 11 (Warner Bros. Interactive Entertainment)
 • NBA 2K (2K Games)
 • Power Rangers: Battle for the Grid (nPlay)
 • Rage 2 (Bethesda Softworks)
 • Rise of the Tomb Raider (Square Enix)
 • Samurai Shodown (Athlon Games)
 • Shadow of the Tomb Raider (Square Enix)
 • Thumper (Drool)
 • Tomb Raider (Square Enix)
 • Trials Rising (Ubisoft

Näyte peliannista on tarjolla oheisella videolla.

Lähde: Google

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Kyllä Stadian suurin kompastuskivi tulee olemaan tuo pelien tarjonta....Xcloud on tässä suhteessa täysin omaa luokkaansa sillä senhän on luvattu pyörittävän yli 3500 peliä sellaisenaan, eikä kehittäjiltä/julkaisijoilta vaadita mitään muita toimia kuin päätös siitä halutaanko peli mukaan palveluun vai ei. Tietenkin jos Google tuota tarjontaa pystyy huomattavasti tuosta parantamaan niin silloin voi palvelulla ollakkin jotain toivoa, mutta näillä näkymin Microsoftin palvelu vaikuttaa huomattavasti paremmalta.

Vaikea nähdä Stadian pärjäävän tässä kilpailussa, etenkin jos Microsoftin oma palvelu tarjoaa vähintään yhtä laadukkaan kokemuksen noin muuten. Aika näyttää miten käy, mutta jos nyt pitäisi jotain arvausta heittää, niin veikkaan Stadian olevan yksi pelialan suurimmista flopeista vähään aikaan.

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Kyllähän tuollaisella jotain perus peliä pelaa. Testattiin kaverin kanssa yks päivä ps now:sta taistelupelejä, yllättävän hyvin ne toimi...mutta ei sitä pitemmän päälle jaksaisi. Heti kun alkaa tekemään jotain oikeita combo stringejä jne. niin ei hele. Jotain vuoropohjaista tms. kyllä noilla voisi pelata.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Kiinnostaa kyllä. Mielenkiintoista nähdä miten laajan laitetuen kilpailevat ratkaisut tulevat saamaan. Hienoa nähdä, että pelaaminen on yhä vähemmän riippuvainen laitteistosta. Mielestäni täysin oikea suunta ja erinomainen lisä muiden tapojen rinnalle.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Kymppi kuussa jostain Destiny 2:n arvoisesta pelistä ja mahdollisuudesta pelata erikseen ostettavia pelejä 4K 60 fps? No jaa, ehkä jos ei pelaa mitään missä tarvitsee nopeita reaktioita. Ilmeisesti ei vielä ole ollut infoa pelien hinnoista?

En itse ole edelleenkään lähtemässä näihin vaikka toimisi viiveettä. En vain tue mitään digejä ja suoratoistoja peleissä ennen kuin on pakko.

Käyttäjän Lahis kuva
Lahis

Kymppi kuussa on aika suolainen hinta siitä etuoikudestä että pääsee maksamaan lisää rahaa vuokratakseen käyttöoikeuksia peleihin jotka ovat vielä vähemmän sinun omistuksessa kuin tavallisessa digitaalisessa kaupassa.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Meikäläinen jatkaa retropelikaman pinoamista...

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus
Lainaus Lahis

Kymppi kuussa on aika suolainen hinta siitä etuoikudestä että pääsee maksamaan lisää rahaa vuokratakseen käyttöoikeuksia peleihin jotka ovat vielä vähemmän sinun omistuksessa kuin tavallisessa digitaalisessa kaupassa.

Miksi pitää saada omistaa? Pelaat pelin, nautit kokemuksesta ja kohti seuraavia kokemuksia. Kuka palaa kymmeniin tai satoihin peleihin enää koskaan kun uuttakin tulee koko ajan? Omistamisen tarve on kyllä mielenkiintoinen psykologinen, voisiko sanoa, sairaus.

Tulisipa peleistä joskus yhtä toimiva suoratoistopalvelu kuin netflixistä, voisit vain pelata mitä haluat sopivalla kuukausimaksulla. Tähän ei kuitenkaan pystytä lähitulevaisuudessa, viive saisi olla omien laitteiden lisäksi korkeintaan 10ms ja osalle sekin olisi liikaa. Nykytekniikalla se on mahdottomuus.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman
Lainaus Audiovarmennus

Miksi pitää saada omistaa?

Pelin ja konsolin omistaminen synnyttää aika suuren osan mielihyvästä, jota tämä harrastus voi tarjota, samaan tyyliin kuin vaikka kattavan kirjaston kerääminen. Keräily voi olla mukava harrastus oli sitten kyse peleistä, postimerkeistä tai kukkopilleistä.

Toisekseen omistaminen sisältää mahdollisuuden myydä peli eteenpäin ja tienata hiukan pelin hintaa takaisin. Omassa pelikokoelmassani on 8000-10000€ kiinni, joka on myös omaisuutta jonka voi tarvittaessa aika helposti realisoimaan rahaksi.

Tällaisiin suoratoistopalveluihin en siis ole lähdössä, mutta eipä haittaa. Ei ole fyysinen ja omistettava pelattava loppumassa maailmasta aivan pian.

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni
Lainaus Audiovarmennus

Kuka palaa kymmeniin tai satoihin peleihin enää koskaan kun uuttakin tulee koko ajan?

Minä. Vuosien peliharrastuksen aikana jotkut pelit ovat nousseet omiksi rakkaiksi suosikeiksi, joita tulee pelattua uudestaan aina silloin tällöin. Monet pelit jopa suunnitellaan uudelleenpelattaviksi.

Lainaus Audiovarmennus

Omistamisen tarve on kyllä mielenkiintoinen psykologinen, voisiko sanoa, sairaus.

Kiitos, Nuuskamuikkunen.

Omistamisessa on se hyvä puoli, että vanhoihin lempipeleihin voi palata vielä monen vuodenkin päästä. Stadiassa se vaatisi jatkuvaa kuukausimaksua tai ainakin tilauksen uusimista - jos palvelu on vielä silloin pystyssä. Jos taas suhtautuu peleihin kertakäyttöviihteenä kuten sinä, Stadia voi olla ihan hyvä.

Käyttäjän Lahis kuva
Lahis
Lainaus Audiovarmennus

Tulisipa peleistä joskus yhtä toimiva suoratoistopalvelu kuin netflixistä, voisit vain pelata mitä haluat sopivalla kuukausimaksulla. Tähän ei kuitenkaan pystytä lähitulevaisuudessa, viive saisi olla omien laitteiden lisäksi korkeintaan 10ms ja osalle sekin olisi liikaa. Nykytekniikalla se on mahdottomuus.

Luulin että Stadia olisi juurikin tämä.

Mutta ei. Kuukausimaksulla pääset vasta "ostamaan" niitä pelejä. Luulisi että tällainen suoratoistopalvelu pyörisi pelkästään kk maksulla kun sitäkin tästä peritään.