
Iso-Britannian digitaalisen, kulttuurillisen, median ja urheilun viraston vuonna 2020 käynnistämä selvitys loottilaatikoihin liittyen on tuottanut hedelmää.
Tutkimuksessa on osoittautunut, että mikromaksuilla ostettaviin laatikoihin rahaa käyttävät pelaajat kärsivät suuremmalla todennäköisyydellä uhkapelaamiseen, mielenterveyteen ja ongelmapelaamiseen liittyvistä negatiivisista vaikutuksista.
Tänään, sunnuntaina, maan hallitus onkin julkistanut toiveensa, jonka mukaan lapsilta pitäisi kieltää loottilaatikoiden ostaminen ilman huoltajan suostumusta.
– Peliyhtiöiden ja -alustojen tulee tehdä enemmän työtä pitääkseen huolta ikärajoista ja muista suojausjärjestelmistä, jotta pelaajia pystytään suojelemaan paremmin uhkapelaamiseen liittyviltä riskeiltä. Lasten pitäisi saada pelata turvallisesti ja vanhempien voida säilyttää mielenrauhansa, Iso-Britannian kulttuuriministeri Nadine Dorries kertoo.
Suoranaista lakia asian myötä ei ole säädetty, eikä sellaisen kehittely ole Iso-Britannian hallituksen mukaan ajankohtaista. Ministeriö aikoo sen sijaan perustaa erillisen työryhmän, jonka tehtävänä on kehitellä ”pelialan sisäisiä toimia joilla pelaajia pystytään suojaamaan”.
Loottilaatikot ovat olleet kuuma puheenaihe myös muualla Euroopassa kesän aikana. Esimerkiksi kesäkuussa useat eurooppalaiset kuluttujajärjestöt esittelivät vaatimuksensa loottilaatikoiden sääntelyyn. Lisäksi Activision Blizzardin julkaiseman Diablo Immortalin julkaisu estettiin kokonaan Alankomaissa ja Belgiassa lainsäädäntöön vedoten.
Lähde: VGC
Kommentit
Eli käytännössä ei tehdä mitään, koska rahavirta on miljardeja niin en usko peliyhtiöiden lopettavan pelkällä paheksunnalla tai sormien heristelyllä. Jos laki sallii lootat, niin niitä taatusti peleihin myös laitetaan, veikkaan että lakienkin kanssa etsitään sopiva porsaanreikä.
Pyöritellään peukaloita tuon kanssa muutama vuosikymmen ja sitten ihmetellään miksi on niin paljon velkaantuneita ja uhkapeliaddikteja. Minimissään K18 joka peliin missä MILLÄÄN tavalla heitetään noppaa jostain oikealla rahalla, mutta todennäköisesti torpataan vain simuloitu uhkapelaaminen jotta voidaan teeskennellä että kaikki on taas hyvin.
Kun lainsäätäjät itse on pihalla kuin lumiukot, niin moraalittomasta toiminnasta ennättää tulla normi ja miljardibisnes ja sen jälkeen se on sitten liian iso lailla rajoitettavaksi. Rajoituksilla olisi varmaan liikaa "kansantaloudellisia vaikutuksia" tai jotain.
Olisi pitänyt jo vuosia sitten kuunnella pelaajia ja ymmärtää, että jos se näyttää uhkapelaamiselta ja kuulostaa uhkapelaamiselta, niin se todennäköisesti on uhkapelaamista.
Nytkin voi jo ennalta arvata, ettei varsinkaan röyhkeistä röyhkeimmät mobiilipelijulkaisijat tule tekemään asialle yhtään mitään ennen kuin jotain kirjataan lakiin ja ongelma saa siis jatkaa paisumistaan
No siis jos Diablo immortal takoo Muutaman miljoonan päivässä, niin eiköhän siitä ole tähän brittienkin paneeliin löytänyt muutama kolikko jos toinenkin.
Mutta eipä tuo meidänkään rakas lainsäädäntö ole näiden kanssa mitenkään nopeahko, Veikkaukselta kyllä pyydetään sitä ja tätä että kolikkopelit eivät turmiolle veisi mutta ne 8-15v siinä kaupan/shellin parkkipaikalla heittävät loottilaatikoihin ja erinäköisiin immortaleihin kymmenkertaisen rahan ja koukkuttavuus on 10 kertaa isompi.
Kattellaan ja ihmetellään muutama vuosi lisää.
[quote="Angel of Death"]
Loottilaatikot ovat levittäneet pakokauhua siitä asti, kun älypuhelimet tulivat kaikkien saataville ja mobiilipeleistä tuli arkipäivää. Nyt kun sama meno on jatkunut yli kymmenen vuotta, eikö sen pitäisi pikkuhiljaa näkyä väestön velkaantumisessa? Kyllä ainakin suomalaisten velkaantuminen johtuu ihan muista ongelmista kuin videopelien mikromaksuista, vaikka kiven alla elävät pelaajat pitävät näitä jotenkin vaiettuna uhkana.
Ei kai se nyt noin laaja-alaisesti näykään suoraan. Enemmän nämä ovat yleensä henkilökohtaisia ongelmia, joista monesti vielä vaietaan jopa yhteiskuntatasolla.
Suurin osa mobiilipelaajista ei kuitenkaan laita pakosti mitään rahaa f2p-peleihin tai vain joitain euroja. Mutta sitten on se pieni prosentti, joka laittaa mobiilipeleihin isoja summia. Ja tähän ryhmään kuuluu varmasti monia peliriippuvaisia/-ongelmaisia.
Vuonna 2021 mobiilipelaajia oli 2,8 miljardia ja ne tuottivat 93 miljardia dollaria. Ja valtaosa mobiilipeleistä on f2p-pelejä. Joten vaikka ongelmapelaajia olisi kaikista mobiilipelaajista vain 0,1 prosenttia (mikä on luultavasti aika paljon alakanttiin), olisi se silti maailmanlaajuisesti 2,8 miljoonaa pelaajaa.
The role of microtransactions in Internet Gaming Disorder and Gambling Disorder: A preregistered systematic review
Mikä tilastotieteilijä sinä olet sanomaan mistä velkaantuminen johtuu? Ongelmavelkaantuminen on aina kokonaisuus huonoja elämänvalintoja, johon vaikuttaa kaikki rahaa vaativat elämän osa-alueet. Esim. ongelmapelaaminen voi hyvinkin olla syy siihen, että pesukoneen hajotessa tilillä ei koskaan ole tarvittavaa puskuria uuden hankkimiseksi, vaan pitää vinguttaa ökykallista luottokorttia tai ottaa pikavippejä. Eli vaikka lainaa ei otettaisi suoraan vaikka Diablo Immortaliin käytettäväksi, niin siihen uppoava raha voi kuitenkin vaikuttaa velkakierteen syntyyn.