Kärsitkö WHO:n uusien luokitusten mukaisesta pelihäiriöstä? Tee testi! / Uutiset / pelaaja.fi

Kärsitkö WHO:n uusien luokitusten mukaisesta pelihäiriöstä? Tee testi!

3.06.2019 // Kirjoittanut: Teo Scheepstra
13

Maailman terveysjärjestö WHO julkisti vastikään, että pelihäiriö on nyt diagnosoitavissa oleva terveydellinen tila. Sen myötä saataville on tullut Iso-Britannian, Kiinan ja Australian akateemikkojen laatima psykologinen testi, jolla voit selvittää pelaatko liikaa videopelejä ja täytätkö WHO:n kriteerit pelihäiriöstä kärsiväksi.

Testin lopuksi saat pisteitä asteikolla 0-20. Jos tulos on 5 tai korkeampi on sinulla merkkejä pelihäiriöstä. Huomioitavaa on myös, että testi ei sovellu alle 12-vuotialle ja 12-15-vuotiaat voivat tehdä sen vanhemman tai huoltajan luvalla. Testin tuloksia käytetään tutkimuksessa, mutta ne ovat nimettömiä.

Testin pääsee tekemään täällä ja siinä kestää noin 20 minuuttia.

Lähde: Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Oli pakko testata ja nyt hieman ihmettelen, että mikäs se testin tarkoitus olikaan kun kysymykset on tällaisia ja vastaukset valitaan väliltä strongly disagree - strongly agree.

I have spent too much time thinking about using social networking sites.
I have increased my social networking sites usage to feel satisfied.
I have experienced unpleasant feelings when unable to use social networking sites.
I have used social networking sites to help me feel better when I was low.
I have experienced many problems in my life because of my social networking sites usage.
I have tried to stop using social networking sites several times but was not able.

Mahdollinen addiktio pelaamiseen ei mielestäni liity mitenkään siihen onko riippuvainen somesta.

edit:

Heh meitsi veti pohjat: "Your value 4/20

0 % of the participants have a lower score than you. 560 persons have already participated in this study."

Käyttäjän janneus kuva
janneus

7/20. Yikes.

Nojoo. vastailin vielä sen varsinaisen testin jälkeen lisäkysymyksiin, joilla tehtiin profiili pelimotivaattoreistani sekä persoonastani. Ihan oikean näköistä dataa sieltä tuli vastaukseksi.

E: Itsellä näytti näin:

57 % of the participants have a lower score than you. 560 persons have already participated in this study.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

4/20 tuli tännekkin tulokseksi. Tosin itse en osallistunut lisäkysymyksiin, eikä minulle tullut lainkaan somekysymyksiä. Olivatko ne sitten lisäkysymyksissä?

0 % of the participants have a lower score than you. 560 persons have already participated in this study.

Tiedä sitten miten reaaliaikainen tuo laskuri on, kun ei tunnu muuttuvan 560 mihinkään.

Käyttäjän Lockdownn kuva
Lockdownn

Oli kyllä paikoitellen aika haastavaa englantia ainakin meikäläiselle, kääntäjän kanssa sai tätä täytellä

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus
Lainaus Boblick

4/20 tuli tännekkin tulokseksi. Tosin itse en osallistunut lisäkysymyksiin, eikä minulle tullut lainkaan somekysymyksiä. Olivatko ne sitten lisäkysymyksissä?

[b]0 % of the participants have a lower score than you. 560 persons have already participated in this study.[/b]

Tiedä sitten miten reaaliaikainen tuo laskuri on, kun ei tunnu muuttuvan 560 mihinkään.

En tehnyt minäkään lisäkysymyksiä ja nuo postaamani taisi olla jo jossain kolmannella sivulla. Myöhemmin tuli vielä kysymyksiä kännykän käytöstä ja lopuksi vielä kysymyksiä jotka oli suoraan jostain masennus testistä. "Viimeisen 30 päivän aikana olen tuntenut oloni toivottomaksi?" jne.

Jos tuossa tulee randomisti kysymyksiä eri ihmisille niin se vie kaiken uskottavuuden koko testiltä. Tosin nuo some ja kännykkäriippuvuus jutut sen jo teki omalla kohdalla.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Vähän typerä testi kun koski myös suurelta osin "online gamesia", joita en ainakaan itse pelaa. Mitä merkitystä sillä on peliriippuvuuden kannalta onko peli online vai ei? Lisäksi oli hyvin paljon sitä somea ja gamblingiäkin mahtui sekaan. Mikä oli myös se yksi spesifi, nimetty peli ihan alussa? Semeron online? Täh?

Mikähän "asiantuntijafirma" tuota testiä oli palkattu ylihintaan tekemään? Joku päättäjä on antanut veljenpojan firmalle vähän töitä? Toisaalta sitähän tehdään Suomessakin ihan pääministeritasolla.

Käyttäjän CarbonarA kuva
CarbonarA

Your result is 18. 2 other participants have reached the same number of points.

99 % of the participants have a lower score than you. 560 persons have already participated in this study.

(tein myös lisäkysymykset)

Tiesin, että asiat on tavallaa hassusti, mutta kyllähän tämä toisaalta vetää pienen virneen naamalle. En käytä älypuhelinta pelaamiseen ollenkaan ja netissä surffailuun silloin kun on pakko (2G liittymä). Sen lisäksi mitään sosiaalisen median palveluita esim. twitter, facebook, instagram, snapchat jne. ei tule käytettyä jotenka kaippa nuo 2 pistettä jäi uupumaan sitten niiden takia.

Paikoitellen testi tuntui siltä, että kaikki mahdolliset syyt vieritettiin pelaamisen harteille. Tarkoitan siis sitä, että liiallinen pelaaminen on syy siihen, miksi muilla elämän osa-alueilla menee huonosti, eikä päinvastoin. Toisaalta testissähän yritettiin tätä selvittää, mutta mulla on ollu liikaakin aikaa pelata juuri näinä kolmenkytä viimeisen päivän aikana, jotenka siinä mielessä sain kaikkein pahimman mahdollisen tuloksen itselleni.

Sitten se, että joo'o, olen pelannut aivan liikaa testin mukaan, mutta vaikka lopettaisinkin pelaamisen seinään, ei se silti paranna elämänlaatua ja muita ongelmia. Kokisin henkilökohtaisesti näin, että liiallinen pelaaminen on ollut seurausta muista ei pelaamiseen liittyvistä tapahtumista. Ja muut tapahtumat on johtanu ylimääräiseen vapaa-aikaan. Ylimääräinen vapaa-aika taas on mennyt liialliseen pelaamiseen.

Oliko testistä mitään hyötyä? Oli ja ei. Testistä on enemmän hyötyä niille, joiden muut elämän osa-alueet (koulu, työ, ihmissuhteet) ottaa osumaa liiallisen pelaamisen johdosta. Itse koen saavani enemmän irti pelaamisesta tällä hetkellä kuin, että kokisin siitä olevan haittaa muille elämän osa-alueille.

Vähän sama asia kuin tekisit testin nimeltään "oletko alkoholisti" silloin kun olet juuri viettämässä pitkää kesälomaa töistä tyhjentäen virosta haettuja viinoja omalla kesämökillä.

Josta tulikin mieleeni, että ei muuten ollu yhtäkään kysymystä alkoholista ja sen vaikutuksen alaisena pelaamisesta. Ei taida kuulua "peliongelmaisten" piiriin tuo alkoholi. Ilmeisesti kaikki pelaa aina selvinpäin ja alkoholiongelma onkin asia erikseen. Silti uskaltaisin väittää, että sivusta seuraajana (ja omien kokemusten pohjalta) näillä kahdella asialla on paljonkin tekemistä keskenään.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus zappah

Vähän typerä testi kun koski myös suurelta osin "online gamesia", joita en ainakaan itse pelaa. Mitä merkitystä sillä on peliriippuvuuden kannalta onko peli online vai ei? Lisäksi oli hyvin paljon sitä somea ja gamblingiäkin mahtui sekaan. Mikä oli myös se yksi spesifi, nimetty peli ihan alussa? Semeron online? Täh?

Sama pisti silmään minulla.

Tulos:
Your value 9/20

Pojoja tosin varmasti lisää oma persoona ja elämäntilanne enemmän kuin varsinainen addiktio tai sitten vaan tässä selittelen että "ei minulla ole ongelmaa". Voin lopettaa milloin vain haluan, oikeasti.

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen
Lainaus zappah

Mikä oli myös se yksi spesifi, nimetty peli ihan alussa? Semeron online? Täh?

Semeron Online -kysymys on hämäyskysymys, jolla pyritään kitkemään pois satunnaisklikkailijoita ja läppävastauksia. Peliä ei ole olemassa, eli jos joku syystä tai toisesta väittää kyselyssä sitä pelanneensa, voidaan koko vastauspinkka heittää suoraan roskakoriin.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus zappah

Vähän typerä testi kun koski myös suurelta osin "online gamesia", joita en ainakaan itse pelaa. Mitä merkitystä sillä on peliriippuvuuden kannalta onko peli online vai ei?

Online-peleissä on enemmän riippuuvuksia aiheuttavia ominaispiirteitä. Esimerkiksi ryhmään kuuluminen, sosiaalinen toiminta ja seurustelu ovat sellaisia piirteitä, joita ei yksinpeleissä ole. Lisäksi ehkä tärkeimpänä koukuttavana tekijänä online-peleissä on juuri pelien kilpailullinen luonne. Toki yksinpelitkin voivat olla kilpailullisia, mutta ei kuitenkaan samalla tavalla kuin moninpelit näin yleisesti "kärjistettynä".

Yksinkertaisesti voisi sanoa, että online-pelit ovat useammin riippuvuuden aiheuttajia.