Metallibändi Iron Maiden haastaa oikeuteen Ion Maiden -räiskinnän tekijät / Uutiset / pelaaja.fi

Metallibändi Iron Maiden haastaa oikeuteen Ion Maiden -räiskinnän tekijät

30.05.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
15

Maineikkaiden brittibändien joukkoon mahtuva Iron Maiden on haastanut oikeuteen retrotyylisen Ion Maiden -räiskintäpelin julkaisijana toimivan 3D Realmsin. Metallipappojen lakitiimi kokee, että peli on rikkonut räikeästi Iron Maidenin tavaramerkkiä ja vaatii korvauksia 1,58 miljoonaa puntaa eli sellaiset 1,79 miljoonaa euroa.

Isoimpana Ion Maidenin ongelmana oikeushaasteessa nostetaan esille, että se aiheuttaa kuluttajissa sekaannusta eri osapuolien välillä. Iron Maidenin edustajien mukaan peli jäljittelee presentaatiollaan niin bändille ominaista ulkonäköä, ääntä kuin kaupallista vaikutelmaa. Konkreettisenä esimerkkinä esille on nostettu varsinkin pelin logo ja päähenkilö Shelley Harrisonin hieman Iron Maiden basisti Steve Harrisia muistuttava nimi. Lakitiimi on kaivanut netistä myös esimerkkiviestejä, joissa fanit ovat luulleet pelin olleen sidoksissa bändiin.

3D Realms on kommentoinut tapausta Twitterissä todeten, että se tekee kaikki tarvittavat päätökset oikeusjutun suhteen, kunhan haaste ensin saavuttaa sen virallisesti. Sitä odotellessa Ion Maidenin työstö jatkuu "ahkerasti".

Ion Maiden paljastui alunperin vuosi sitten. Voidpont-nimisen studion kehittämän pelin erikoisuuksiin on lukeutunut se, ettei se vain jäljittele 90-luvun ensimmäisen persoonan räiskintäpelien tuntumaa ja ulkoasua, vaan se on myös rakennettu Duke Nukem 3D:n päivitettyä Build-pelimoottoria käyttäen. Peli on yhä kehitteillä, mutta sen matkaan on voinut hypätä jo varhaisjulkaisuversion kautta.

Lähde: The Guardian, 3D Realms (Twitter)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Peli saa kivasti näkyvyyttä uutisissa ja sitä myöten varmaan uusia ostajia

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Jos ostais ihan vain tämän uutisen takia. Toivon tämän olevan puhtaasti lakitiimin(syöpäläisten) tekosia,
Viimevuosina on ollut niin paljon nimi ja ulkonäkökiistoja että kohta lait pitää laittaa uusiksi tai viihdeteollisuus loppuu kokonaan. Korruptio kukoistaa. Eiköhän tästä saada iron maidenin maineen pilaava kampanja jos halutaan.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Naurettavaa taas kerran. Okei, jokainen varmasti hymähtää kuullessaan nimen "Ion Maiden" ja ajattelee heti Iron Maidenia, mutta onko sillä loppupeleissä mitään merkitystä pelin menestymisen kannalta? Tuskinpa vain.

Nimi on hauska ja ilmiselvästi tarkoituksellinen silmänisku, mutta ei se takuuvarmasti vie yhtäkään puntaa Bruce Dickinsonin ja kumppaneiden taskusta.

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Mitä seuraavaksi? Metallica vetää vanhat pelifirmat oikeuteen, koska esim eye of the beholder ja fade to black pelit on varastaneet nimensä suoraan heidän biiseistään?

Sen vielä ehkä jotenkin voi käsittää ja ymmärtää kun jotkut has been julkkikset kuten Lindsey Lohan vetää rockstarin oikeuteen, koska se yksi mimmi gta:ssa muka muistutti sitä, mutta tässä tapauksessa ei ymmärrys enää riitä.

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister

Hehe ompa kyllä lapsellista paskaa. Kerta Ion maiden aiheinen uutinen nii käytän mahiksen jälleen hehkuttaa tätä. Pelannu sen joidenki kuukausien takasen ekan osion ja voihan vittu miten hyvä peli. Suosittelen kaikille jotka tykkää nopeatemposesta räiskinnästä.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

En löytänyt muuta yhtäläisyyksiä kuin yhden kirjaimen ero nimissä ja fontin tyyli, joka on sinne päin. Muutenpa tuota ei bändiin yhdistäisi sitten mitenkään. Suurennuslasillahan noita yhtäläisyyksiä tosin onkin haettu.

En kyllä näe että miten pelin tekijät hyötyisivät jos tämä yhdistettäisiin bändiin. Lisenssipelit on pitkälti paskaa ja bändeistä tehdyt ehkä vielä enemmän.

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Niin, koska Eddie the Head ja Shelly on niin samannäköisiä. Haastakaa Linda Lampenius mielummin.
IMAGE(https://media.riemurasia.net/albumit/m46519/eddie_linda.jpg)

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Hyvää mainosta tälle pelille.

Käyttäjän JetRam kuva
JetRam

Hämärä muistikuva että tavaramerkin yhteydessä ilmoitetaan mihin kategoriaan se kuuluu, esim. Applen tapauksessa vaikka elektroniikkatuotteet, jolloin tämä ei estä toista tahoa tavaramerkkaamasta omaa Apple-nimistä lafkaa joka tekee käsipyyhkeitä. Tässä tapauksessa ei edes ole kyse samasta nimestä. Ja eikös tällainen menisi muutenkin läpi parodia-kortilla?

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw
Lainaus JetRam

Hämärä muistikuva että tavaramerkin yhteydessä ilmoitetaan mihin kategoriaan se kuuluu, esim. Applen tapauksessa vaikka elektroniikkatuotteet, jolloin tämä ei estä toista tahoa tavaramerkkaamasta omaa Apple-nimistä lafkaa joka tekee käsipyyhkeitä. Tässä tapauksessa ei edes ole kyse samasta nimestä. Ja eikös tällainen menisi muutenkin läpi parodia-kortilla?

Onhan noita luokkia vaikka millä mitalla:

https://www.prh.fi/fi/tavaramerkit/tavaramerkinhakijalle/tavaroidenjapalveluidenluokitus/luokituksenperiaatteetjatietolahteet/luokkaotsikotselityksineen_0.html

Mutta liekkö sitten ovat onnistuneet tavaramerkkaamaan nimen videopelien kohdalla kanssa. Pikainen Googlettelu paljasti, että ainakin jonkun kämäisen mobiilipelin tekoon ovat antaneet oikeudet (Iron Maiden: Legacy of the Beast), joka luultavasti antaisi mahdollisuudet tavaramerkkaamiseen.