PlayStation 5 julkaistaan loppuvuodesta 2020 / Uutiset / pelaaja.fi

PlayStation 5 julkaistaan loppuvuodesta 2020

8.10.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
21
ps5, playstation, PlayStation 5, sony, 2020, loppuvuosi 2020, holiday 2020, ohjain, DualShock 5, DualShock,

Seuraavan sukupolven PlayStation julkaistaan virallisesti loppuvuodesta 2020, Sony Interactive Entertainmentin toimitusjohtaja Jim Ryan on vahvistanut. Samalla varmaksi on tehty se, että konsoli kantaa virallisesti nimeä PlayStation 5.

Uusia yksityiskohtia seuraavan sukupolven laitteesta on myös vahvistettu. Aiemmin keväällä Sony meni yksityiskohtiin laitteen teknisemmän puolen osalta. Nyt se on vahvistanut Wired-julkaisulle joukon ominaisuuksia, joita laitteelta voidaan odottaa.

Ensinnäkään PlayStation 5 ei luota PlayStation 4:n vanhaan DualShock 4 -ohjaimeen, vaan esittelee taas oman sille uniikin ohjaimen. Ulkoisesti se mukailee näillä näkymin kyllä paljon nykyistä PlayStation-kapulaa. Keskeisenä uudistuksena se hylkää kuitenkin tavanomaisen tärinän ja keskittyy antamaan palautetta pelien tapahtumista monipuolisemman haptisen teknologian avulla. Tämän voimin esimerkiksi erilaisilla pinnoilla liikkumisen, autolla törmäämisen ja jalkapallopelissä tapahtuvan taklaamisen pitäisi kaiken tuntua omanlaisiltaan asioilta.

Liipaisimet laitetaan ohjaimessa myös uusiksi. L2- ja R2-näpäimet ovat vastaisuudessa kehittäjien ohjelmoitavissa niin, että niihin voidaan saada mukaan vastustusta, jolla voidaan simuloida esimerkiksi jousen käyttöä tai kivisellä maastolla ajamista. 

Mukaan ohjaimeen luvataan yhtälailla parempaa akkukapasiteettiä. Se hyödyntää se tällä kertaa myös USB-C:tä ja paranneltua kaiutinta. Painoltaan ohjain on näin näkymin hieman raskaampi kuin nykyinen DualShock 4, mutta ei ihan niin painava kuin paristoilla varustettu Xbox One -ohjain.

Uuden käyttöliittymän kanssa Sony on halunnut panostaa tällä kertaa siihen, että konsoli antaa pelaajille informaatiota näiden peleissä tapahtuvista asioista ilman, että näiden tarvitsee käynnistää joka kerta kyseistä peliä. Esimerkiksi yksinpelissä omia seuraavaksi saatavilla olevia tehtäviä ja palkintoja voi siis silmäillä ennakkoon, kun taas moninpeleistä voidaan nähdä vaikkapa liityttävissä olevia aktiviteetteja.

PlayStation 5 käsittelee pelien asennusta myös hieman tuoreemmalla tavalla. PlayStation 5 tukee 100 gigatavun optisia levyjä, mutta pelit täytyy jälleen kerran asentaa laitteellee, sillä niiden toiminta nojaa vahvasti konsolin nopeaan SSD-kiintolevyn käyttöön. Peliasennuksia ei ajatella enää yleisesti kuitenkaan niin, että yksi peli on yksi iso asennusmöhkäleensä, vaan esimerkiksi moninpelin ja yksinpelin sisältävästä pelistä pelaaja voisi potentiaalisesti valita asentavansa vapaammin vain tietyn osan pelistä. Vaihtoehtoisesti pelin yksinpelipuolen voisi myös poistaa huoletta kovalevylta, kun sen on kokenut, ja jatkaa sitten moninpelin pelaamista normaalisti. Täysin lukkoon kyseisen ominaisuuden toimintamallia ei ole julkisesti kuitenkaan vielä lyöty.

Minkäänlaista virallista kuvamateriaalia mistään PlayStation 5:een liittyvästä ei ole vielä saatu. Uusien ohjainten prototyyppien kerrotaankin vasta hiljattain päätyneen ensimmäisten kehittäjien käsiin, eikä sille ole ilmeisesti annettu vielä virallista nimeä. Mitä tulee Wiredin näkemään PlayStation 5:n kehitysyksikköön, kerrotaan sen näyttäneen vastaavalta, mistä Gizmodo-sivusto raportoi aiemmin viime viikolla.

Sony ei ole sanonut, milloin se on aikeissa tuoda PlayStation 5:n isommin päivänvaloon. Viimeistään markkinointipyörien täytyy kuitenkin lähteä käyntiin ensi vuonna, joten ei olisi esimerkiksi mahdoton ajatus, jos helmikuussa Sonylla olisi jälleen luvassa uudelle konsolille omistettu varsinainen paljastustilaisuus PlayStation 4:n tapaan.

Lähde: Wired, PlayStation Blog

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Yksin- ja moninpelin erillinen asennus ja poisto loistava ominaisuus mutta tuo kyllä olisi ollut toteutettavissa jo about niin kauan kuin pelejä on ollut. Kyseessä siis lieneekin enemmän vaatimus (kehittäjille) kuin mikään valmis teknologia/ohjelmisto, joka homma hoitaa. Tuossa on myös mahdollista että pelit vievät enemmän tilaa kahtena asennuksena/osiona kuin mitä veisivät yhtenä pakettina - riippuen toki paljon kehittäjästä jne.

Ohjaimen paino isompi mutta silti vähemmän kuin Onen ohjain? Kevyt siis edelleen kun ei Onen ohjain mitenkään erityisen painava ole. Dualshockit taas on aina tuntuneet leluilta osittain juuri painon vuoksi. Hyvä juttu että saa massaa, ehkä lelumaisuus vähenee entisestään, vaikka kyllä ds4:n myötä päästiinkin vihdoin oikeasti hyvän tasolle. Akusta en edelleenkään tykkää: vähemmän vaihtoehtoja kuluttajalle ja aina se on se pienin "riittävä", joka tarkoittaa että eipä se riitä ja saa olla jatkuvasti lataamassa.

Akunkestoista on X360/PS3/Xone/PS4-pelailuilta sellainen tuntimäärä "testiä" takana että Xboxin ohjaimilla + ladattavilla paristoilla saa peliaikaa vähintään tuplat (luultavasti triplat tai enemmänkin).

Muihin ominaisuuksiin en jaksa sanoa mitään tässä vaiheessa. Näkee sitten onko noista mihinkään vai onko taas jotain mikä lähinnä kuulostaa potentiaaliselta mutta onkin turhaa tai mitäänsanomatonta. Kosketuspinta ohjaimessa? Paljonko on ollut PS4:lla käyttöä tuolle? Varmaan alle viisi peliä tullut vastaan jossa tuossa on oikeasti tehty jotain sellaista mitä ei voisi tehdä napeilla. Niistäkin osa turhia gimmickejä ja paras sovellus lienee valikoiden käyttö pyyhkäisyelkein, kuten Witcher 3:ssa ja Days Gonessa. Kannattaisi varmaan käyttääkin sitten noita eikä vain pistää mukaan ja unohtaa (joo, kehittäjistäkin kiinni mutta voihan siihen jollain tapaa kannustaa tai jopa velvoittaa, varsinkin jos sille keksii oikeasti hyödyllistä käyttöä, kuten tuo valikoiden sujuvoittaminen).

Käyttäjän jjl89 kuva
jjl89

Mielenkiintoista nähdä kuinka iso kovalevy tulee tähän (ja seuraavaan Xboxiin). SSD on kuitenkin kalliimpi. Toivotaan että vähintään siitä 1000gt lähdettäisiin kuitenkin.

Käyttäjän laurihon kuva
laurihon

Sony voi ihan hyvin velvoittaa kehittäjät käyttämään haptista näyttöä edes jotenkin, näin sen käyttö olisi luinnollisempaa, kun joka pelissä olisi sille käyttöä. SSD on tuskin kauhean iso, kun pelien tulevaisuus on kuitenkin streamissa eli 5GHz on ihan ehdoton.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

"Keskeisenä uudistuksena se hylkää kuitenkin tavanomaisen tärinän..." Hetken ehdin jo säikähtää, että toistaako Sony saman virheen mitä aiemmin. Ei sentään.

Ihan mielenkiinnolla odotan kyllä tätä vehjettä markkinoille, vaikka näin pääasiassa PC pelaaja olenkin. Ja se, että PS5 tulee ilmeisesti olemaan taaksepäinyhteensopiva ainakin PS4 pelien kanssa, on vain ja ainoastaan plussaa. Toivottavasti PS4:n pelit siis toimivat ihan vain lyömällä levy laitteeseen ja alkamalla pelaamaan (asennuksen jälkeen toki) tai sitten, että ne voi ladata Playstation Storesta normaalisti kun ne on PS4:lle kerran ostettu.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Mikään tässä sanottu ei aiheuta pienintäkään innostusta. Perinteisen kuivaa Sony-kikkailua. Vaikka olisi mitä haptismia, se ei poista sitä seikkaa, että pelaaja on sidottu sohvaan/tuoliin koko pelisession ajaksi. Ei kiitos.

Kolme Playstationia (PS2, PS3, PS4) ostin putkeen - kahta viimeisintäkin hieman katuen - ja nyt on erinomainen aika jättää tämä väliin.

Käyttäjän Poliisitapaus kuva
Poliisitapaus

No johan oli laiska julkistus. En meinannut edes huomata Euroopan-blogia selatessani vaan päättelin sinisestä kuvasta, että postaus koskee jotain turhanpäiväistä 7.00-päivitystä.

Käyttäjän Bonzei kuva
Bonzei
Lainaus Hayarigami

Mikään tässä sanottu ei aiheuta pienintäkään innostusta. Perinteisen kuivaa Sony-kikkailua. Vaikka olisi mitä haptismia, se ei poista sitä seikkaa, että pelaaja on sidottu sohvaan/tuoliin koko pelisession ajaksi. Ei kiitos.

Kolme Playstationia (PS2, PS3, PS4) ostin putkeen - kahta viimeisintäkin hieman katuen - ja nyt on erinomainen aika jättää tämä väliin.

Jos kännykän omistaa, niin ps4 pelit kyllä voi pelailla matkan päälläkin. Toki dualshock ohjain pitää blutoothin kautta laittaa.

Käyttäjän Kille kuva
Kille

Nyt en pääse oikein kärryille Sonyn meiningeistä. Aika aggressiivisesti on ollut pelipuolella toimelias ja tykittänyt ihan hyviä pelejä viimeisen parin vuoden sisällä, mutta sitten E3:set välistä ja nyt tällainen ilmoitus. Ehkä laiskin ja hypeköyhin konsolin julkistus koskaan. Näinkö alkaa Sonyn laahaus näkymään myös konsolipuolella? Ymmärtääkseni firmalla mennyt tölleröitä ja PS4:ää lukuun ottamatta aika huonosti jo jonnin aikaa.

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH

Ihan hyviä juttuja. SSD kovo ja 100GT media, jossa mahdollisuus jättää osioita asentamatta mitä ei tarvita... todella jees. Ehkä päästään edes aluksi parin kymmenen gigan day one päivityksistä tms. Kyrsii joka kerta kun on varannut illan jollekkin uudelle pelille ja sitten lataat ja asennat sitä 30-60min ennen kuin pääset pelaamaan. Toivon että Sonyn asennusten valinta parantaa juurikin tätä, tai että kehitystyökaluissa on ominaisuus jossa voi priorisoida dataa levylle jos tarvitaan päivityksiä. Eli että pääsee pelaamaan heti tai ainakin ennen 20GT päivityksen latausta.

Ohjaimen toivon nojaavan enemmän XOnen ohjaimen suuntaan muotoilulta. Se vain on parempi käteen. Ja se akkukesto... Pelasin WiiU:lla about 100h tuntia BotWia Pro Controllerilla ja latasin ohjaimen ennen aloitusta ja kerran sen aikana. Nyt olen pelannut PS4:llä Horizonia teilu 10h ja olen ladannut sen jo kaksi kertaa sen lisäksi että latasin sen ennen pelin aloittamista. Ei voi ymmärtää miten Sony on ryssiny sen dual shockin akun näin pahasti. Mutta, toivottavasti nyt tulee parannusta tähän. Toivon tätä melkein enemmän kuin muotoilun uudistamista. Muotoilu on kuitenkin ok, vaikka ei paras.

Mutta totta kai tämä tulee ostettua. PS -laitteille on aina tullut mielenkiintoisia pelejä, enkä näe syytä miksi tilanne muuttuisi. Koska tulee hankittua, niin se on tietty oma kysymyksensä. NS:kin vielä hyllyssä kun Bayonetta 3:sta ei näy eikä kuulu. No okei, Astral Chainin takia olisin sen jo ostanut, mutta menikin rahat toisiin kuoppiin.

Eihän tämä varsinaisesti mitään uutta kertonut. Varmistusta toki jo oletettuihin asioihin. Siksi varmaan hyvin hillitty julkistuskin. Ja kyllähän se osin toimiikin. Peruskuluttajan ei tarvitse laitteesta yli vuotta etukäteen tietää ja "me" taas löydetään se tieto kyllä. Ensi vuonna pyörähtää taas hypejuna, viimeistään E3:ssa.

Käyttäjän Monco Carser kuva
Monco Carser

Kiinnostuneena odotan lisää tietoa.