Sony-pomo avautui turhautumisestaan PlayStation-yksinoikeuksien rajattuun yleisöön / Uutiset / pelaaja.fi

Sony-pomo avautui turhautumisestaan PlayStation-yksinoikeuksien rajattuun yleisöön

11.10.2021 // Kirjoittanut: Tarja Porkka-Kontturi
17

Sony Interactive Entertainmentin johtaja Jim Ryan on todennut olevansa turhautunut siihen, että PlayStationin ensimmäisen osapuolen pelit ovat saatavilla vain pienelle yleisölle.

Ryan harmitteli PlayStation-yksinoikeuspelien pientä yleisöä puhuessaan GI Live: London -tapahtumassa. Hän kertoi haluavansa tavoittaa satoja miljoonia pelaajia nykyisen muutaman kymmenen miljoonan sijaan ja kilpailla niin elokuvien kuin musiikkibisneksenkin kanssa.

– Musiikista ja elokuvista voi nauttia lähes rajaton yleisö. Ja mielestäni osa studioidemme tekemästä taiteesta on hienointa viihdettä, jota on tehty missään maailmassa. Ja tavallaan kahlita yleisö upealta taiteelta, upealta viihteeltä, jota studiomme tekevät... Yleisön rajoittaminen 20–30 miljoonaan turhauttaa minua. Haluaisin nähdä maailman, jossa sadat miljoonat ihmiset voivat nauttia noista peleistä, Sony-pomo pohti.

PlayStation-pomo Hermen Hulst totesi jokin aika sitten, että pc-pelaajat saavat jatkossakin odottaa PS-pelejä useamman vuoden ajan. Varsinaisista yksinoikeuksista ei siis aiottaisi luopua ihan heti.

Koko Jim Ryanin haastattelun voi katsoa alta.

Lähde: gamesindustry.biz

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Mielenkiintoista. Kun noin iso pomo kertoilee tällaista, niin ei sitä oikein osaa ottaa vain jonninjoutavana jutusteluna.

Ehkä Sonylla oikeasti kaavaillaan multi-platform -tulevaisuutta? Tai sitten Jim Ryan on oikeasti hommaansa leipääntynyt ja kaavailee lähinnä omaa lähtöään.

Käyttäjän Billet kuva
Billet
Lainaus Haerski

Mielenkiintoista. Kun noin iso pomo kertoilee tällaista, niin ei sitä oikein osaa ottaa vain jonninjoutavana jutusteluna.

Ehkä Sonylla oikeasti kaavaillaan multi-platform -tulevaisuutta? Tai sitten Jim Ryan on oikeasti hommaansa leipääntynyt ja kaavailee lähinnä omaa lähtöään.

Aivan sama tuli mieleeni olisikohan kaveri putsaamassa työpöytäänsä?

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus

Yleisön rajoittaminen 20–30 miljoonaan turhauttaa minua. Haluaisin nähdä maailman, jossa sadat miljoonat ihmiset voivat nauttia noista peleistä, Sony-pomo pohti.

Maailma on jo sellainen. Sadat miljoonat ihmiset kuitenkin päättävät olla nauttimasta niistä peleistä.

PlayStationin muuttaminen harmaaksi ja geneeriseksi multiplatform-alustaksi on väärä suunta. Multiplatform-pelikehitys rajoittaa pelien kehittämistä. Yhteen laitekokoonpanoon keskittyminen on yksi niistä isoimmista syistä minkä vuoksi PS-yksinoikeuspelit ovat graafisesti näyttävämpiä kuin muut. Jos pelit kaavaillaan jatkossa lukemattomien tietokonekokoonpanojen kanssa yhteensopiviksi, jää esim. PS5:n SSD-teknologia täysin hyödyttömäksi pelisuunnittelun kannalta.

Käyttäjän Lahis kuva
Lahis

Ei Playstation tule luopumaan yksinoikeuksistaan ikinä. Koko tämänhetkinen markkinointi ja strategia perustuu noidne ison rahan yksinoikeuksien varaan.

Käyttäjän Kalastajamies kuva
Kalastajamies

Syy miksi edes ostaisin ps5 edes, olisi yksioikeuspelit.
Minulle ihan sama, mitä itse konsolissa on, varsinki eipä kauheasti kiinnosta ps5:en ohjaimen ominaisuudet.

Maailmassa muutenki jo esimerkkejä floppaneita konsoleita, jolla ei ollut yksioikeuspelejä(ainakin osa syyllinen)

Kuten xbox one ja wii U

Käyttäjän Kille kuva
Kille

Ei olisi pöllömpi juttu, sillä on typerää rajoittaa asioita, niin kuin niitä ei muunkaan median kanssa tehdä. Jo ihan taiteilijanäkökulmasta olisi turhauttavaa, jos esimerkiksi levy-yhtiö rajoittaisi musiikin vain tietyille määrälle ihmisiä, tai vaikka Metallica jakaisi biisinsä vain Facebook-kavereilleen.

Tästä syystä varmaan osaa Sonyn studioistakin ketuttaa, kun luot taidetta kädetsidottuina. Eihän se tekisi Sonylle taatusti pahaa kokeilla vähän isompia piirejä, niin tulisi kunnon kilpailua ja kehitystä.

Itselle PS5 on vielä arviolta kaksi/kolme vuotta turhan kallis laitos kiinnostavien pelien osalta ja varmaan sittenkin ostettavat pelit maksaisi 170€/kpl kun hintaan lisätään konsoli. Halvemmalla hinnalla antaisin kuitenkin mielelläni ainakin mahdollisuuden vähemmän kiinnostavammillekin peleille.

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

Kuitenkin Netflixin ohjelmia näkee vain tilaamalla Netflixiä ja HBO:n omia HBO:ta tilaamalla. En varsinaisesti näe konsoliyksinoikeuksia pelkästään huonona asiana...

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

Joka alustalle vaan omat pelinsä, niin ei tarvis kenenkään edes riidellä keskenään, että kenellä on paras versio yms!😁

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Sundance Kid

Kuitenkin Netflixin ohjelmia näkee vain tilaamalla Netflixiä ja HBO:n omia HBO:ta tilaamalla. En varsinaisesti näe konsoliyksinoikeuksia pelkästään huonona asiana...

Nyt oli kyllä ensimmäinen kerta, kun kuulin jonkuin sanovan, että elokuvastriimauspalveluiden yksinoikeudet on hyvä asia. Palveluiden omat tuotannot vielä jotenkin menee, mutta se muiden leffojen ja sarjojen piirileikki palvelusta toiseen ottaa kyllä monesti aivoon ihan huolella.

Hieman yllättävää, mutta tässä suhteessa musiikkibisnes on todellakin edellä kaikkia muita: Palvelut kilpailee lähinnä teknisessä laadussa ja hinnassa, mutta kaikista löytää kuitenkin suurimmaksi osaksi saman musiikin. Erot tarjonnassa on lähinnä artisteista itsestään johtuvia. Kuluttajana voin siis suhteellisen huoleti valita parhaan hinta-laatusuhteen omaavan palvelun (tai sen joka maksaa parhaiten artisteille), eikä minun tarvitse punnita vaakakupissa sitä, että esim. suosikkiartistini sattuisi olemaan jonkun tietyn palvelun leivissä.

Spotify on tietysti viime aikoina haalinut podcast-puolelle yksinoikeuksia, mutta toivottavasti sekin osoittautuu kannattamattomaksi bisnesmalliksi. Maailma ei tarvitse enää lisää näitä omia poteroita. Melkein jo toivon, että Joe Rogan mokaisi kerran ihan oikeasti, että Spotify ei voisi muuta kuin purkaa tämän sopimuksen. On se nyt melkoista perseilyä, että esim. Alex Jonesin känniset vierailut sensuroitiin palvelusta, vaikka ei niitä kukaan täysjärkinen voinut kuunnella mitenkään muuten kuin huumorilla.

Käyttäjän Retro22 kuva
Retro22
Lainaus Pauli4x4

Joka alustalle vaan omat pelinsä, niin ei tarvis kenenkään edes riidellä keskenään, että kenellä on paras versio yms!😁

sit vasta riidellää kenellä paremmat pelit

parempi että kaikki pelit on kaikissa alustalla
sit mis alustalla parempi palvelu on parempi alusta sil hetkellä