Sotilasajoneuvojen valmistaja jäi nuolemaan näppejään – Activision ja Call of Duty saavat käyttää Humvee-autoja taiteellisista syistä / Uutiset / pelaaja.fi

Sotilasajoneuvojen valmistaja jäi nuolemaan näppejään – Activision ja Call of Duty saavat käyttää Humvee-autoja taiteellisista syistä

5.04.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
4
Call of Duty, Humvee, AM General, sotilasajoneuvo, hummer, Activision, Activison Blizzard, oikeus,

Talvella 2017 käynnistynyt oikeuskiista Activision Blizzardin ja Humvee-sotilasajoneuvoja valmistavan AM Generalin välillä on tullut päätökseen. AM General oli vaatinut pelijätiltä korvauksia yhtiön ajoneuvojen luvattomasta käytössä Call of Duty -sarjassa, mutta nyt asiaa käsitellyt liittovaltion tuomari on linjannut, ettei Activision ole loukannut AM Generalin tavamerkkejä tai harrastanut peleillään harhaanjohtavaa mainontaa.

Tuomarin mukaan Humvee-ajoneuvoilla on relevantti taiteellinen syy näyttäytyä Call of Duty -sarjassa ja näin Activisionilla on siis Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen nojalla täysi oikeus käyttää ajoneuvoja peleissään. Vaikka AM Generalin oikeudelle välittämä tutkimus myös väitti, että 16 prosenttia kuluttajista on saattanut ajoneuvojen johdosta luulla AM Generalin olevan mukana pelien kehittämisessä, ei määrä ole tuomarin mukaan riittävän suuri noustakseen ongelmaksi.

Päätös perustui laajalti vuodelta 1989 peräisin olevaan ennakkotapaukseen, jossa tanssija  Ginger Rogers oli haastanut Ginger and Fred  -elokuvan tekijät oikeuteen tavaramerkkiloukkauksesta. Tuolloin nähtiin, että elokuvan tukahduttaminen tavaramerkkisyistä olisi ollut kohtuutonta ilmaisun rajoittamista.

Lähde: Ars Technica

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw

Olisi kannattanut mieluummin lähteä pienempien pelistudoiden perään, joilla ei samalla tavalla olisi ollut varaa lähteä kiistelemään asiasta oikeudessa. Ahneella on paskainen loppu.

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Sinällään kumma että tämmöisestä pitää edes kiistellä oikeudessa.

Käyttäjän peliukk0 kuva
peliukk0

Käsittääkseni kuitenkin autopelien tekijät maksavat joka auton saamisesta peliin, eikö siinäkin voisi käyttää samoja perusteluita että realistista autopeliä tehdessä pitäisi taiteellisen vapauden takia saada käyttää oikeita autoja.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus peliukk0

Käsittääkseni kuitenkin autopelien tekijät maksavat joka auton saamisesta peliin, eikö siinäkin voisi käyttää samoja perusteluita että realistista autopeliä tehdessä pitäisi taiteellisen vapauden takia saada käyttää oikeita autoja.

Iso ero piillee juuri tuossa käyttötavassa ja merkityksessä. CoDeissa Humveet ovat enemmän rekvisiittaa, kun taas autopeleissä merkkiautot ovat käytännössä päätähtiä. Tällöin tuo tässäkin tapauksessa esiin nostettu sekaantumisen mahdollisuus kumppanuuksista vahvistuu, jolloin oikeus niiden käyttöön on samalla kyseenalaisempi.