Fortnite astui Applen ja Googlen maksukäytäntöjä vastaan – App Storesta tuli heti lähtöpassit, Epic Games nokittaa oikeushaasteella ja lyhytelokuvalla

Fortnite käynnisti juuri sodan Epic Gamesin ja Applen välillä. Eikä Googlekaan ole täysin siitä irrallaan.

13.8.2020 22:00

Ilmiömäisestä suosiosta nauttinut Fortnite on vedetty pois saatavilta Applen App Store -kauppapaikalta. Apple on vahvistanut asian The Verge -julkaisulle, jolle se on kertonut pelin rikkoneen palvelussa Applen App Store -sääntöjä.

– Epic Games otti tänään valitettavan askeleen rikkomalla App Storen -sääntöjä, joita sovelletaan tasa-arvoisesti jokaiseen kehittäjään ja jotka on suunniteltu pitämään kauppapaikka turvallisena käyttäjille. Tämän tuloksena heidän Fortnite-sovelluksensa on vedetty pois kauppapaikalta, Applen lausunnossa kerrotaan.

Tapahtuman taustalla on Fortniten mobiiliversioissa tänään esitelty uusi mahdollisuus ostaa pelin sisäistä V-Bucks-valuuttaa kiertämällä Applen ja Googlen omat maksujärjestelmät. Käyttäjät pystyivät yhä kyllä ostamaan valuuttaa vanhaan malliin, mutta se oli noin kaksi euroa kalliimpaa kuin Epicin tarjoama uusi suoraostomahdollisuus.

Konsoleilla ja pc:llä alennus astui automaattisesti voimaan osana niiden normaalia maksumallia.

Kyseessä ei ole ollut mikään salakavala yritys Epiciltä. Yhtiö ilmoitti ominaisuudesta isosti pelin virallisessa blogissa, jossa se painottaa , kuinka vanhalla mallilla Apple ja Google nappaavat 30 prosenttia tuotoista.

Ainakin vielä kirjoitushetkellä Fortnite on saatavilla yhä Google Play -kaupassa. Epic on jo aiemmin vääntänyt pelistä kättä Googlen kanssa yrittämällä jakaa sitä Android-laitteilla aluksi yksinomaan ilman Google Playn käyttöä. Sittemmin se on joutunut luovuttamaan taktiikallaan.

Kuten Apple tiedotteessaan toteaa, on Fortniten käytäntö App Storen -ohjeiden vastainen. Yhtiö on kuitenkin herättänyt jo tovin aikaa kritiikkiä sillä, etteivät samat säännöt tunnu pätevän aina kaikkiin. Vice-sivusto raportoi esimerkiksi, kuinka verkkokauppa Amazon ja kyytipalvelu Lyft ovat voineet harjoittaa toimintaansa ilman, että Apple nappaa välistä aina 30 prosentin lohkoaan.

Apple on todennut, että se pyrkii parhaillaan saamaan tilanteen ratkottua Epicin kanssa. Tällä välin Epic Games on vastannut Fortniten poistoon nostamalla oikeushaasteen Applea vastaan.

– Epic on nostanut tämän haasteen tuodakseen lopun Applen epäreiluille ja kilpailunvastaisille toimille, joita Apple totetuttaa ylläpitääkseen laittomasti monopoliaan kahdella miljardien dollarien arvoisella markkinalla: iOS:n sovelluskaupassa ja iOS:n sovellusten sisäisten maksukäsittelyjen markkinoilla. Epic ei hae rahallista korvausta oikeudelta kärsimiinsä vahinkoihin. Epic ei myöskään hae itselleen suotuisaa kohtelua yhtenä yksittäisenä yhtiönä. Sen sijaan Epic hakee toimia, jotka mahdollistaisivat reilun kilpailun näillä markkinoilla, jotka vaikuttavat suoraan satoihinmiljooniin kuluttajiin ja kymmeniin tuhansiin ellei jopa useampiin kolmannen osapuolen sovelluskehittäjiin, Epicin haasteessa selostetaan.

Fortniten puolella Epic on vielä julkisesti irvaillut Applelle esittämällä pelin sisällä George Orwellin Vuonna 1984 -klassikkoromaanin pohjalta nimettyä Nineteen Eighty-Fortnite -lyhytelokuvaa. Taakseen se on omatoimisesti lanseerannut myös #FreeFortnite-avaintunnisteen. Irvailu on saanut innoituksensa vanhasta Apple-mainoksesta.

Apple herätti myös hiljattain huomiota App Store käytännöillään sen vahvistettua, kuinka Project xCloudin ja Stadian kaltaiset suoratoistopalvelut eivät ole tervetulleita App Storeen. Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney arvosteli yhtiötä tuolloin julkisesti toteamalla, kuinka Applen periaate pelisuoratoistoa vastaan voisi yhtälailla päteä teoksiin, joissa hyödynnetään yhteisön luomaa sisältöä tai tuetaan alustojen välisiä ekosysteemejä. Tällaisia teoksia ovat esimerkiksi suurmenestyjät Fortnite, Minecraft ja Roblox.

Apple on parhaillaan App Storen sääntöjen johdosta myös Euroopan komission tutkittavana siitä, mikäli ne rikkovat EU:n kilpailulainsäädäntöä. Kysymyksiä on nostattanut muun muassa juurikin pakollisuus käyttää alustalla Applen omaa järjestelmää sovellusten sisäisissä ostoksissa.

Mikäli Fortniten on ladannut jo aiemmin App Storesta käyttöönsä, voi sen yhä uudelleenladata iOS-laitteelleen. Epic ei voi kuitenkaan päivittää peliä sen nykyisessä tilassa.

Lähde: Epic Games (1), (2), The Verge, Vice

Lisää luettavaa