Huomasitko? Nämä Grand Theft Auto -hahmot esiintyivät useammassa GTA-pelissä / Artikkelit / pelaaja.fi

Huomasitko? Nämä Grand Theft Auto -hahmot esiintyivät useammassa GTA-pelissä

13.03.2021 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
2
Huomasitko? Nämä Grand Theft Auto -hahmot esiintyivät useammassa GTA-pelissä

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Pelaaja-lehden numerossa 202.

Grand Theft Auto -sarjan peleissä on nähty ikimuistoisia konnia ja antisankareita, mutta he saapuvat ja lähtevät omien tarinoidensa mukana. Siksi Rockstarin luoma versio USA:sta on se, mikä sarjassa pysyy ja houkuttaa fanit mukaan yhä uudelleen. Tässä artikkelisarjassa tutustumme GTA-maailman eri aikakausiin sekä maailman yhtiöihin ja hahmoihin, jotka ilmestyvät uudelleen pelistä toiseen.

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3

Osa 3: Kestohahmot ja erikoisvisiitit

Grand Theft Auto -pelit ovat täynnä muistettavia pelihahmoja, joista jotkut onnistuvat selviämään hengissä peleistään ja vierailemaan uusissa seikkailuissa. Listaamme tällä kertaa muistettavia ja erikoisia crossover-tapauksia.

Lazlow Jones

Lazlow Jones
Vain yksi hahmo on voinut ylittää täysin pelien ja universumien rajat, ja se on radiojuontaja Lazlow. Kyseessä on itse asiassa oikea ihminen, oikealta nimeltään Jeffrey Crawford Jones, joka on työskennellyt juontaja, tuottajana ja yhtenä Rockstarin pelikirjoittajista. Lazlow on Jonesin kuvitteellinen versio itsestään, ja häntä kuultiin ensi kertaa GTA III:n Chatterbox FM -radiossa. Varhaisissa peleissä Lazlow oli hullun GTA-universumin järjen ääni, mutta kova maailma vaati veronsa.

HD-universumiin mennessä hänestä on tullut parhaat päivänsä nähnyt neuroottinen sekopää ja naisia kähmivä itsensäpaljastaja, joka vaeltaa työpaikasta toiseen sattuen aina sopivasti seuraavan pelin tapahtumapaikkaan. GTA V:ssä hänet nähdään ahdistelemassa Michaelin tytärtä. Jones on pitkälti vastuussa GTA-puheradioiden tyylistä, ja Lazlow on sarjan ainoa hahmo, jonka elämäntarina ja historia siirtyvät sellaisenaan ja katkeamatta pelistä toiseen. Hän on yksi kolmesta hahmosta, jotka voivat siirtyä Rockstarin sääntöjen mukaan universumista toiseen, vaikka heidät on nähty kolmiulotteisena pelihahmona.

Willy ja Love Fist

Willy ja Love Fist
Toinen ajan ja avaruuden lait rikkova hahmo on William McTavish, joka rämpyttää bassoa kuvitteellisessa Love Fist -bändissä. Se soittaa kirjaimellisesti kikkeliheviä, jossa yhdistyvät kasarihevi ja sukuelinten mukaan nimetyt bändin jäsenet Willy, Jezz, Dick ja Percy. Love Fist esiteltiin jo Vice City -pelissä eli sukkahousuhevin kultakaudella. Bändi levytti viisi kuvitteellista albumia, joista viimeisin ilmestyi San Andreas -pelin aikakaudella 1990-luvun alussa. Yhtye hajosi sittemmin jäsenten mennessä sooloprojekteihin ja yleiselle rappiolle.

Love Fistin faneja ja julisteita voi bongailla HD-universumissa, ja elämän jauhama basisti Willy kohdattiin yllättäen sivutehtävässä, jossa Trevor leipoo häntä pataan. Aidon Love Fist -fanipaidan voi myös ostaa sekä GTA V:n yksinpelissä että GTA Onlinessa. Koska Rockstar on Rockstar, Love Fist levytti Vice Cityä varten aitoja biisejä. Dangerous Bastardsin ja kolme muuta ”klassikkoa” voi kuulla pelissä hevikanava V-Rockilta. Ne löytyvät myös Love Fistin EP:nä iTunesista.

Cris Formage

Cris Formage
Universumien välillä saumattomasti siirtyvien hahmojen kolmikon täydentää profeetta Cris Formage. Hän johtaa Epsilon Programia eli skientologiaa parodioivaa kulttia. Epsilon, jonka jäsenet pukeutuvat vaaleansiniseen ja hokevat taikasanaa ”kifflom”, lupaa onnea lompakkonsa avaaville ihmisille. Formage, jonka esikuva on skientologian ylijohtaja David Miscavige, kuullaan ensi kertaa San Andreasissa Lazlow’n haastattelussa.

Kulttiin viittaillaan useaan otteeseen GTA IV:ssä, mutta pelaaja pääsee liittymään siihen vasta Michaelilla pelatessaan GTA V:ssä. Epsilonismi vaikuttaa tietysti täydeltä huuhaalta, mutta todellinen jymypaljastus seuraa GTA Onlinessa. Kun itse tehty pelaajahahmo pääsee ensi kertaa hengestään, Cris Formage ilmestyy herättämään hänet henkiin ja kertomaan pelaamisesta ilman PvP-taisteluja. GTA-universumissa on siis kuolemanjälkeistä elämää, jonne Formagella on vapaa pääsy. Sano ”kifflom”, toveri!

Karen ”Michelle” Daniels

Karen ”Michelle” Daniels
GTA IV:n Niko Bellicin ensimmäinen tyttöystävä Michelle on uuden universumin erikoisimpia kestohahmoja. Useampien onnistuneiden treffien jälkeen Nikolle selviää, että Michelle onkin Karen Daniels, hallituksen agentti, joka pettää Nikon vastentahtoisesti. GTA V:ssä aiemmin sympaattiselta vaikuttanut Karen ilmestyy uudelleen tehtävässä, jossa hän kiduttaa kylmästi vankia kansallisen turvallisuusviraston IAA:n agenttina ja pakenee pelihahmojen tulitusta. Hän on myös tehtävänantaja Online-pelitilassa, jossa IAA palkkaa rikollisia hämäräkeikoille.

Fernando Martinez ja Jack Howitzer

Fernando Martinez ja Jack Howitzer

Romanttinen latinojuontaja Fernando Martinez on Lazlow’n jälkeen eniten eri peleissä nähty tai pikemminkin kuultu hahmo. GTA III:ssa aloittanut Martinez ei pääse kuitenkaan aivan samalle tasolle, sillä hänellä ei ole koskaan ollut varsinaista pelihahmoa, joten häntä eivät myöskään säätele Rockstarin lait universumien välillä siirtymisestä. Sama pätee vain kuulopuheissa ja leffajulisteissa nähtyyn GTA-maailman toimintatähteen, Jack Howitzeriin. 1980-luvun toimintasankarien, kuten Schwarzeneggerin, innoittama Howitzer on nähty Vice Cityn jälkeen viidessä eri pelissä, joissa on viitattu hänen elokuviinsa, kuten Evacuatoriin, Exploderiin ja Special Needs Copiin. GTA V:ssä pelaaja voi murtautua parhaat päivänsä nähneen Howitzerin hotellihuoneeseen ja todistaa omin silmin tähden alennustilaa.

Patrick ”Packie” McReary

Patrick ”Packie” McReary
Uuden maailman hauskoja pikkuhahmoja on GTA IV:n irkkugangsteri ja Nikon ystävä Packie, joka seikkailee pääpelin lisäksi lisäosissa The Lost and Damned ja The Ballad of Gay Tony. Toisin kuin monet sivuhahmot, Packie ei kuole, vaan hän suorastaan kukoistaa vielä GTA V:ssä. Jos pelaaja bongaa ja pelastaa hänet pieleen menneellä ryöstökeikalla, Packien voi värvätä avuksi pelin Heist-tehtäviin. Kokeneena ja taitavana ammattikonnana Packie on loistava mutta kallis apuri, ja hän muistelee mielellään tehtävillä Liberty Cityn aikoja ja ystäväänsä Nikoa.

Rocco Pelosi

Rocco Pelosi
The Ballad of Gay Tony -lisäosan pahiksena nähtiin italogangsteri Rocco Pelosi, joka karhuaa velkoja mafiaperheen puolesta. Tyyppi vainosi tarinalle nimen antanutta yökerhonomistaja Tony Princeä. Rocco oli limaisen mafioson perikuva, joka alkoi solvata pelihahmo Luisia kansallisuuden ja Tonya seksuaalisen suuntautumisen takia. Luis päättää säästää konnan tarinan loppumetreillä, ja Rocco pakenee kaupungista vain ilmestyäkseen seuraavaksi GTA V:ssä. Leffa-agentiksi ja kiristäjäksi uransa vaihtanut Rocco koettaa viedä rahat tuottaja Solomon Richardsilta Los Santosissa, mutta Michael tappaa hänet Solomonin käskystä. Pelaajat saivat odottaa kostoa kokonaiset viisi vuotta.

OG Loc ja Madd Dogg

OG Loc ja Madd Dogg 

San Andreasin pelihahmoilla, kuten CJ:llä, ei ole tavallisesti mitään asiaa uuteen GTA-maailmaan, mutta rap-tähdille jopa maailmojen väliset muurit ovat paperia. San Andreasissa nähtiin legendaarinen hiphop-moguli Madd Dogg sekä täysin lahjaton kamu Jeffrey ”OG Loc” Cross, joka käynnisti oman uransa pyytämällä CJ:tä varastamaan Madd Doggin riimivihkon. Tuloksena oli Locin legendaarinen albumi St8 From Tha Streetz, jonka tulisia riimejä arvostavat myöhemmissä peleissä todistetusti päähahmot Niko, Luis ja Franklin. Lisäksi Loc on saanut oman tähtensä Vinewoodin pääkadulle. Myös Madd Dogg pelasti uransa CJ:n avustuksella, ja musalegenda teki Maddhouse-kiertuetta vielä GTA V:n aikaan.

Johnny Klebitz ja Ashley Butler

Johnny Klebitz ja Ashley Butler 

Grand Theft Auto IV:n sivuhahmo Johnny Klebitz sai aidon GTA-sankarin pääroolin lisäosassa The Lost and Damned. Lost-moottoripyöräjengin varajohtajana kunnostautunut mies oli GTA:n mittapuulla melko kelpo kaveri, joka joutui vaikeuksiin esimerkiksi yrittäessään auttaa huumekoukkuun jäänyttä heilaansa Ashleya. Jengi hajosi lopulta petturuuteen, ja Johnny katosi teille tietymättömille GTA V:n alkuun asti. Sitten selvisi, että Ashley, amfetamiinikoukkuun jäänyt ja ihmisraunioksi muuntunut Johnny sekä Lostin jämät olivat muuttaneet Los Santosiin. Peli esitteli psykopaatti Trevorin, joka harrastaa seksiä Ashleyn kanssa ja murhaa sitten raa’asti tästä raivostuneen Johnnyn. Veto oli todella rohkea, sillä monet pelaajat vihasivat Trevoria heti Johnny-paran kohtalon vuoksi. Kuinka monessa pelisarjassa päähahmo sitä paitsi tappaa toisen päähahmon?

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3

Kommentit

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Vaikka tämä käsitteleekin lähinnä gta 4 ja 5 pelejä niin mainittakoon, että gta 3:n Claude ja Catalina oli myös mukana san andreaksen yhdessä kilpa-ajo tehtävässä.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Niin, otsikko voisi olla "nämäkin" Gta-hahmot.
PSP:n peleissä on tällaisia hahmoja niin, että pidin heistä huvikseni kirjaakin, mutta kuka on San Andreasin lopussa (tv:ssä?) ohimennen mainittu tohtori Jerkov? Myös GTA 2:ssa nimittäin oli kannibalistinen Jerkov, josta kaverin kanssa vitsailimme paljon aikoina ennen.

Nostoja