Sukellus Grand Theft Auton maailmaan – tunnetko nämä GTA:n kestobrändit ja radioasemat?

Tutustumme artikkelisarjassa GTA-maailman eri aikakausiin sekä maailman yhtiöihin ja hahmoihin, jotka ilmestyvät uudelleen pelistä toiseen. Tässä osassa keskitytään kestobrändeihin ja radioasemiin.

13.3.2021 11:01

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Pelaaja-lehden numerossa 202.

Grand Theft Auto -sarjan peleissä on nähty ikimuistoisia konnia ja antisankareita, mutta he saapuvat ja lähtevät omien tarinoidensa mukana. Siksi Rockstarin luoma versio USA:sta on se, mikä sarjassa pysyy ja houkuttaa fanit mukaan yhä uudelleen. Tässä artikkelisarjassa tutustumme GTA-maailman eri aikakausiin sekä maailman yhtiöihin ja hahmoihin, jotka ilmestyvät uudelleen pelistä toiseen.

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3

Osa 2: Elävältä tuntuva maailma

Grand Theft Auto -maailma on täytetty keksityillä yrityksillä, joista monet perustuvat tosimaailman yhtiöihin. Listaamme  brändejä ja yrityksiä, jotka ovat siirtyneet sitkeästi pelistä ja universumista toiseen. Samalla perehdymme GTA-pelien radioasemiin.

Ja radio soi: GTA-pelien radioasemat

Yksi GTA-sarjan tärkeimmistä elementeistä on se, miten se on käyttänyt musiikkia vuosien varrella. Jo ensimmäiseen peliin haluttiin eri genrejä ja artisteja edustavia radiokanavia, mutta alku oli hankalaa. Oikeiden kappaleiden lisensointi peleihin on erittäin vaikeaa vielä nytkin, mutta 1990-luvun lopussa musiikkibisneksessä ei vielä lainkaan uskottu videopelien vetovoimaan.

Ja radio soi: GTA-pelien radioasemat
Alkuperäisessä GTA:ssa oli seitsemän musiikkikanavaa, joita kuunneltiin kotistereoissa ja autoradioissa heittämällä pelilevy cd-soittimeen, mutta musiikki oli erityisesti peliä varten luotua. Rockstarin Colin Anderson ja Craig Conner olivat pitkälti vastuussa pelien musiikkimaailmasta aina GTA III:een asti. Poikkeuksena on GTA London, johon Rockstar halusi luoda aidon 1960-luvun Lontoon äänimaailman, joten peleihin lisensoitiin ensi kertaa aitoja raitoja esimerkiksi reggaebändi The Upsettersilta ja elokuvamusiikkia hämäristä italoleffoista. Kolmososassa mukaan tuli ensimmäinen puhetta musiikin sijasta soittava asema, Chatterbox FM, jossa äänessä oli GTA:n pitkäikäisin pelistä toiseen siirtyvä hahmo, Lazlow. Kolmanteen peliin asti ne harvat oikeat artistit, joita saatiin mukaan, olivat pitkälti tuntemattomia ja siksi halpoja. Rockstar ei kylpenyt vielä silloin rahassa.

Sarja siirtyi nykyiseen malliin Vice Cityssä. Kaikki pelin musiikkikanavat soittivat lähes yksinomaan lisensoitua ja ajankuvaa rakentavaa musiikkia Iron Maidenista Spandau Balletiin. Pelin yhteydessä radiokanavien sisältö julkaistiin myyntiin erikseen valtavana seitsemän cd-levyn pakettina. Pelaajat saattoivat lisätä peliin myös omaa musiikkiaan.

Ja radio soi: GTA-pelien radioasemat
Radiokanavien määrä on kasvanut tasaisesti Rockstarin rikastuessa. Kehitys huipentui Grand Theft Auto V:n Enhanced Editionissa, jossa on bonuskanavat mukaan lukien 20 eri kanavaa ja 404 biisiä. Se on melkoinen harppaus, sillä alkuperäisessä GTA:ssa oli vain seitsemän kanavaa ja 19 biisiä.

Monilla kanavilla on GTA-maailmassa omat taustatarinansa, ja ne soivat pelistä toiseen. Esimerkiksi käy perusrokkia ja -poppia luukuttava Head Radio, jota kuultiin ensimmäisestä GTA:sta Liberty City Storiesiin asti. Kanavalla on peleissä omat toimistonsa, ja se kuuluu Donald Trumpin innoittaman Donald Love -hahmon mediakonserniin.

Burgereita ja nugetteja – GTA:n pikaruokalat

Burgereita ja nugetteja – GTA:n pikaruokalat
Grand Theft Auto -maailmassa on valtava määrä erilaisia ravintoloita, joista osa on toiminut myös erilaisten tehtävien antajina. Osa suuremmista ketjuista on sen verran suosittuja ja sitkeitä, että ne siirtyvät pelistä ja universumista toiseen. Muistettavimpia ovat tietysti ne, jotka ruokkivat San Andreasin CJ:tä. Mies oli sentään ainoa rasvamakkaraa vyötärölleen kasvattava GTA-sankari. Kiekkopuolella ykkönen on Domino’s-ketjua parodioiva The Well Stacked Pizza, joka on ruokkinut kansaa Vice Citystä GTA IV:ään asti eli sekä 3D- että HD-universumeissa.

Purilaisosastolla kuningas on Burger Kingin vastine Burger Shot, jonka ravintoloita on GTA IV:ssäkin ympäri Liberty Cityä ja Alderneyn osavaltiota. Burgerimarkkinat ovat kuitenkin järkkyneet Los Santosissa GTA V:ssä, jossa Shotilla on vihdoin uskottava kilpailija, Up-n-Atom Burger, jonka esikuva on aito ketju In-n-Out Burger. Kana- ja meksikolaisosastolla järkkymätön keisari on ollut San Andreasista asti kiroiluvitsiin perustuva Taco Bellin matkija Cluckin’ Bell, jonka maskotti on kanaveikko Cluck Norris. Koska kaikilla yhtiöillä on GTA V:ssä kilpailija, alalla änkeää pelissä Taco Bomb. GTA V:ssä on harvinainen mahdollisuus tutustua pelin ruoka-alan sisälmyksiin, sillä The Paleto Score -tehtävässä taistellaan hetken ajan Cluckin’ Bell -kanatehtaalla.

Grotti – GTA:n Ferrari

Grotti – GTA:n Ferrari
HD-maailmassa on liki 50 eri autovalmistajaa, joista näkyvimpiin kuuluu italialainen Grotti. Jo GTA: San Andreasissa mainittiin Ferraria matkiva italialainen yhtiö, jonka myymälöitä saattoi ihailla pelissä vain ulkopuolelta. Aluksi sen logo matki Ferrarin laukkaavaa hevosta pupuna tai istuvana heppana, mutta nykyisin se näyttää vain mustavalkoiselta ristikuviolta. Aluksi Grotti-autot olivat harvinaisuuksia. Ferrari Testarossaa matkiva Cheetah oli peleissä jo GTA III:sta San Andreasiin asti. Sitten se katosi vuosiksi ja palasi HD-universumiin uudempaa Ferrari Enzoa apinoiden. San Andreasissa nähtiin myös F40-superautoa matkiva Turismo.

Vanhoissa peleissä autojen valmistajia ei välttämättä edes tiedetty, mutta kuvitteellisten autofirmojen katalogit kasvoivat massiiviksi GTA Onlinessa, jossa pelaajat täytyy pitää rahanjauhannassa yhä uusilla autojulkistuksilla. Onlinessa Grotti on hinnoiltaan erottuva yhtiö, joka rakentaa uudempien Ferrari-kloonien lisäksi Fiatin kaupunkiautojen vastineita ja GTA-universumin Batmobilen korviketta, Vigilantea. Sarjan pitkäaikaisista autoyhtiöistä on mainittava myös Mitsubishia edustava Maibatsu, joka on ollut osa sarjan maailmaa GTA III:sta lähtien. Rengasvalmistajien ykkönen on Micheliniä vastaava Atomic.

Shark Credit Card – rahat pois pelaajilta!

 Shark Credit Card – rahat pois pelaajilta!
GTA Onlinen pelaajat eivät voi olla epätietoisia Shark Cardeista eli pelirahaa antavista mikro-ostoksista. Pelin sisäiset hinnat tuntuvat olevan niin korkealla, että satunnaisemman pelaajan on pakko tarttua Shark Card -ostoksiin, joista kalleimmat ovat 80 euron tuntumassa. Kortit on ”hauskasti” nimetty GTA-maailmassa toimivan koronkiskuriyhtiö Sharkin mukaan. Moraaliton Shark kauppaa jo San Andreasissa pikavippejä laukkaradalla hävinneille onnettomille. Pankit ovat yleensäkin tärkeitä tekijöitä HD-universumissa, jossa Sharkin kanssa kilpailevat luottokortti- ja pankkialalla muun muassa Fleeca, Limit, HighLife, Maze Bank ja Bank of Liberty. Turvaa monet näistä yrityksistä hakevat vartiointiyhtiöiden ykköseltä nimeltä Gruppe Sechs, joka esiteltiin jo GTA III:ssa.

Ammu-Nation – tulivoimaa kansalle

Ammu-Nation – tulivoimaa kansalle
Koko pelisarjan tärkein yksittäinen liikeyritys on asekauppaketju Ammu-Nation, joka saapui maailmaan GTA III:ssa eli heti 3D-universumin alkuhetkillä. Se on siitä lähtien mukana kaikissa sarjan peleissä GTA IV:ää lukuun ottamatta. Rockstar päätti kommentoida USA:n aselainsäädännön ympärillä pyörivää debattia, joten Liberty Cityn asekaupat suljettiin kaupungin tiukentuvien aselakien ansiosta.

Niko Bellic ja lisäsisältöpakettien sankarit joutuivat hankkimaan mutkansa laittomilta diilereiltä. USA:n asehulluutta ei tunnetusti ole hillinnyt mikään tosielämässäkään, joten Ammu-Nation palasi markkinoille voitokkaasti GTA V:ssä, jossa se myy kansalle huoletta kranaatinheittimiä, sinkoja ja konekiväärejä. Se on sentään liioittelua, sillä esimerkiksi täysautomaattisten rynnäkkökiväärien myynti siviileille on oikeassa USA:ssa laitonta.

Redwood Cigarettes – rööki huuleen

Redwood Cigarettes – rööki huuleen
GTA:n HD-universumissa on useita eri tupakkayhtiöitä, kuten ranskalainen Cardiaque, ”amerikkalaiseen makuun” tehty Debonaire, luksussikareja tuottavat 69 Brand ja Estancia Cigars sekä punaniskojen nuuskaa tekevä Yukon. Ylivoimaisesti tärkein on kuitenkin Redwood Cigarettes, joka on peräisin Vice Cityä edeltävästä 3D-maailmasta. Redwood on perinteinen tupakkamerkki, joka vetoaa Marlboron tapaan vanhanaikaiseen tosimiesimagoon, ja sen punavalkoisia mainoksia voi bongailla eri peleissä vaikkapa kilpa-autojen kyljestä. Myös Online-pelitilan hahmot polttelevat juuri Redwoodia. Lafkalla on myös oma lastenrööki, ihanan karkinmakuinen Redwood Juniors.

Tupakan terveysvaikutukset on todistettu GTA-maailmassa, jossa pelaajahahmot saavat välittömästi vauriota röökiä vedellessään. Lisäksi Redwood on aiheuttanut asiakkaissaan keuhkoahtaumatautia, joten yhtiö lahjoo todistajia kieltämään yhteyden yhdessä GTA V:n tehtävistä. Pelaaja voi sotkea juonen, mutta oikeusjuttu ei suinkaan saa kansaa lopettamaan tupakointia. Sen sijaan nousuun kääntyy kilpailevan Debonairen osakekurssi.

Vaatteet miehen tekevät – kestävimmät asustebrändit

Vaatteet miehen tekevät – kestävimmät asustebrändit
Tyylikäs tai vähintäänkin persoonallinen pukeutuminen on ollut GTA-hahmojen tavaramerkki San Andreasin päivistä ja oikeastaan jo Vice Citystä, jossa parhaat puvut myytiin Rafael’s-kaupassa. Uudessa HD-universumissa on olemassa jo 24 kuvitteellista vaatemerkkiä, joista monilla on sekä miesten että naisten valikoimaa GTA Onlinen tasa-arvoisen hahmonluonnin ansiosta.

Osa näistä, kuten asuste- ja koruyhtiö Bianca ja sporttivaatteita tekevä San Andreas Magnetics, luotiin vain GTA V:tä varten. Kuusi eri vaatefirmaa on kuitenkin loikannut 3D-universumista HD-maailmaan. Ne ovat rento katubrändi Sub Urban (esikuvana Urban Outfitters), keskiluokkainen Zip (Gap), halpabrändi Binco (Best Buy), ökymerkki Didier Sachs (Dolce & Gabbana) sekä urheilubrändit Heat (Adidas) ja ProLaps (Reebok). Uudemmissa peleissä päälleen voi vetää mitä tahansa, mutta San Andreasissa CJ:n onni naisten kanssa oli kiinni hyvästä vaatetuksesta.

Jano sammukoon – GTA:n kaljat ja limut

Jano sammukoon – GTA:n kaljat ja limut
GTA-kansa hakee apua janoonsa sekä 3D- että HD-maailmoissa 24/7-markettiketjusta, jonka esikuvana on USA:n 7-Eleven. Sen virvoitusjuomat valmistaa Sprunk, jonka tähtituotteet ovat epämääräisiä ainesosia sisältäviä Sprite- ja Mountain Dew -kopioita. Sprunk on erinomainen esimerkki siitä, että lähes kaikki GTA-brändit pohjaavat likaisiin tai hölmöihin vitseihin, kuten tässä tapauksessa siemenneste-sanailuun.

Sprunk omistaa myös toisen megasuositun juoman eli eColan, jota ryystettiin jo Vice City Storiesissa. Olutosastolla on nähty 3D-ajoista asti kaksi kestävää mallasta: Fostersia matkiva Jakey’s Lager ja mauttomia amerikkalaisia peruskaljoja imitoiva Logger Beer. HD-maailmassa alkoholimerkkien määrä kasvaa vahvasti, ja vanhojen oluiden kanssa kilpailevat muun muassa saksalainen Pißwasser eli Budweiserin vastine ja Coronaa edustava Cerveza Barracho.

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3

Lisää luettavaa