Kaupallinen yhteistyö: Fallout-pelien maailmanhistoria, osa 2/3

Sukellamme Falloutin vaihtoehtoiseen menneisyyteen ja tulevaisuuteen, jotta pelaajat voivat verestää muistojaan tai päästä kärryille maailmanlopun koukeroisista käänteistä.

10.10.2022 10:22

25-vuotista taivaltaan juhlistavalla Fallout-pelisarjalla on takanaan jo satojen vuosien edestä kuvitteellista historiaa. Kertaamme ja päivitämme nyt pelien vaihtoehtoista menneisyyttä ja tulevaisuutta osana Bethesdan kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutettua näkyvyyskampanjaa, jotta veteraanipelaajat voivat verestää muistojaan ja uudet tulokkaat pääsevät kärryille maailmanlopun koukeroisista käänteistä.

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3

Tervetuloa Kaliforniaan

Kahden ensimmäisen Fallout-pelin tapahtuma-alue on länsirannikko ja erityisesti Kalifornia, jossa vaikuttivat edelleen USA:n armeijan sekä hallituksen rippeet. Pommituksesta selviytynyt kapteeni Roger Maxson perusti alaisineen Lost Hills -bunkkerissa Brotherhood of Steel -järjestön, jonka oli tarkoitus turvata sivilisaation säilyminen hinnalla millä hyvänsä. Sodasta säilyneillä motorisoiduilla haarniskoilla varustautuneet sotilaat kykenivät kulkemaan säteilyn seassa ja taistelemaan ryöstäjiä vastaan, joten veljeskunnasta kehittyi moderni ritarikunta. USA:n sotaan ajaneen hallituksen jäänteet olivat puolestaan evakuoituneet ennen loppua Poseidon Oil -yhtiön öljynporauslautalle Kalifornian länsirannikolle presidentin johdolla. Vuosia myöhemmin tämä raskaasti aseistautunut ryhmittymä tuli tunnetuksi nimellä Enclave.

Jo alkuperäisessä Falloutissa nähtiin, kuinka valtava holvien vaikutus sodanjälkeiseen maailmaan oikein oli. Vaikka holveja oli vähän, parhaat niistä olivat täynnä terveitä ihmisiä ja ehjää huipputekniikkaa. Yksi näistä oli Vault 13, josta ensimmäinen pelihahmo eli ”Vault Dweller” lähti 5. joulukuuta 2161 etsimään vedenpuhdistuslaitteiston varaosia käynnistäen koko pelisarjan. Alueen kehittynein kaupunki oli silloin jo vuonna 2091 perustettu Länsi-Nevadan Vault City eli entinen Vault 8, joka perustettiin kuollutta maata hedelmälliseksi muuttavan G.E.C.K-supertekniikan avulla. Myös erittäin tärkeäksi osoittautuva Shady Sandsin kaupunki perustettiin vuonna 2142 Vault 15:n henkiinjääneiden toimesta. Säteilyloukuksi tahallaan suunnitellun Vault 12:n asukkaat olivat taas muuntuneet ghoul-mutanteiksi ja perustaneet oman Necropolis-kaupunkinsa jo pian sodan jälkeen.

Kaliforniassa partioi myös FEV-viruksen luoma supermutanttien armeija. Sen johtaja oli esimerkkimalliksi rakennetussa Los Angelesin holvissa asunut Richard Grey eli The Master. Grey oli muuttunut telepaattisia voimia omaavaksi lihamöykyksi Mariposan tukikohdassa säilyneen FEV-viruksen vaikutuksesta. Masterin tavoitteena oli löytää säteilyltä ja luontoon levinneiltä FEV-kannoilta säästyneitä ihmisiä ja altistaa heidät puhtaalle FEV-virukselle. Näin oli tarkoitus tuottaa erämaassa selviävä herrarotu, sillä säteilytetyt ja epäpuhtaat koehenkilöt muuntuivat vahvoiksi mutta mielettömiksi hirviöiksi. Luonnollisia uhreja Masterin supermutanttien armeijalle olivat siksi juuri holveissa piileskelleet selviytyjät.

Mestarin ja supermutanttien armeijan kukistuttua huhtikuussa 2162 alueen tärkeimmäksi ryhmittymäksi nousi Brotherhood of Steelin avustuksella New California Republic eli NCR. Perinteisiä arvoja, kuten ihmisoikeuksia ja demokratiaa, ajanut NCR kasvoi Shady Sandsin eli Vault 8:n henkiinjääneistä virallisesti valtioksi vuonna 2189 yhdistymällä muihin alueen kaupunkeihin. Samaan aikaan toimimaan aktivoitui myös USA:n hallitus eli Enclave, jonka tavoitteena oli pyyhkiä kartalta säteilyn saastuttamien villi-ihmisten kaupungit ja korvata ne ”puhtailla” amerikkalaisilla. Enclaven tarkoituksena oli kehittää FEV-viruksesta uusi kanta, joka ei tuottaisi supermutantteja vaan tappaisi levitessään kaikki säteilyn saastuttamat ihmiset. Koehenkilöinä käytettiin siviilejä Arroyon kylästä, jonka oli perustanut pelihahmo ensimmäisestä Falloutista, mikä johti toisen Fallout-pelin tapahtumiin vuonna 2241.

Toisen pelin päähahmo Chosen One kukisti Enclaven ja tuhosi öljylautan, mikä antoi Brotherhood of Steelin kaataa Enclaven Navarron ilmatukikohdan ja ajaa ryhmittymän pois länsirannikolta. Fallout 2:ssa tutustuttiin Vault-Tecin superteknologiaan nimeltä G.E.C.K. eli Garden of Eden Creation Kit, joka voi muuntaa tarpeeksi tehokkaan virtalähteen avulla tuhoutuneen luonnon paratiisiksi. Sen avulla Chosen One sekä Arroyon ja Vault 13:n väki loivat lopulta uuden elinvoimaisen kaupungin.

Sarjan kolmas peli, sivuosa Fallout Tactics, tapahtui vuosina 2197 ja 2198, kun Brotherhood of Steelin joukot taistelivat Vault 0:aa hallitsevan tekoälyn eli Calculatorin ja tämän tappajarobottien kanssa entisessä Kansasin osavaltiossa. Toinen sivuosa, Brotherhood of Steel, vei Brotherhoodin jäsenet taas Teksasiin taisteluun uutta FEV-viruskantaa ja supermutantteja vastaan vuonna 2208. Vaikka Tactics kuuluu edelleen sarjan viralliseen jatkumoon, sitä seurannut Brotherhood of Steel ei kuulu Fallout-pelisarjan ostaneen Bethesda-yhtiön mukaan enää tähän kaanoniin. Ennen tätä oli tarkoitus julkaista myös pääsarjan kolmas Fallout, joka tunnettiin työnimellä Van Buren, mutta sen kehitys peruutettiin Black Islen ja Interplayn rahavaikeuksien takia. Pelissä olisi tutkittu muun muassa NCR:n ja Brotherhood of Steelin kahinoita Arizonan, Denverin ja Nevadan alueella 2250-luvulla. Peliin suunniteltua tarinaa hyödynnettiin vahvasti paljon myöhemmin julkaistussa Fallout: New Vegasissa.

Lännestä itään

Bethesdan ostettua sarjan oikeudet tarina siirrettiin lännestä itärannikolle. Kun perspektiivi vaihtui fps-tyyliin, pelien rönsyilevät kartat tiivistyivät tehokkaasti ja pelien tarinat mahtuvat huomattavasti pienemmille alueille. Fallout 3:ssa pelikenttänä olivat lähinnä vain Capital Wasteland eli entinen Washington D.C. ja sen lähialueet. Alueen tärkein kaupunki oli Rivet City, maalle juuttuneeseen lentotukialukseen perustettu kaupunki. Pelihahmona oli alkuperäisen Falloutin tapaan holvin asukki, ja juonta määrittivät niin ikään vesiongelmat. Vault 101:ssä asunut ns. Lone Wanderer etsi vuonna 2277 erämaasta isäänsä, jonka oli tarkoitus kehittää autiomaan asukkaille vettä antava puhdistusjärjestelmä Project Purity, joka vaati kuitenkin toimiakseen ennen sotaa rakennetun G.E.C.K.-paketin.

Kapuloita rattaisiin heitti länsirannikolta häädetty Enclave, joka heikentyneenäkin jatkoi rotupuhtauden suunnitelmiaan. Presidentti John Henry Edenin johtaman Enclaven tarkoituksena oli palautta Amerikan suuruus saamalla Project Purityn vedenpuhdistamon tuottamaan FEV-viruksella kyllästettyä vettä, joka tappaisi supermutanttien ja ghoulien lisäksi säteilyä saaneet ihmiset. Vaikka pelaajalla oli valinnanvaraa lopun suhteen, virallisimman tarinan mukaan Lone Wanderer tuhosi Enclaven tukikohdan Adamsin lentotukikohdassa ja värväsi Brotherhood of Steelin itäisen haaran avukseen puhdistetun veden jakelussa. Pelin tapahtumien jälkeen Brotherhood of Steel vahvistui Capital Wastelandin alueella ja Enclave kutistui pelkäksi varjoksi entisestään, mikä tuntuu olevan vahvistettua tietoa Fallout 4:n tarinassa.

Talo voittaa aina

Jatko-osassa Fallout: New Vegas tarina palasi länsirannikolle ja pelialueena olivat Mojaven autiomaa ja entisen Las Vegasin alue, eli pelin tapahtumat sijoittuivat hieman itään kahdesta alkuperäisestä pelistä. Obsidian-studion tekemässä pelissä oli jälleen mukana kahden ensimmäisen Fallout-pelin tekijöitä, ja sen taustatarina on ehkä pelisarjan mutkikkain.

Mojaven alue on Fallout-maailman vähiten pommitettuja paikkoja, sillä ennen sotaa sen ympärille rakennettiin kehittynyt ohjuspuolustusjärjestelmä. Sen takana oli miljardööri Robert House, joka tunnettiin ennen sotaa RobCo-megayhtiön perustajana. Sotaa edeltävän USA:n menestyneimpiin yrityksiin kuulunut RobCo valmisti esimerkiksi Protectron- ja Securitron-taistelurobotit ja Fallout 3:ssa Brotherhood of Steelin käytössä olleen Liberty Prime -jättirobotin, jonka oli tarkoitus tuhota kiinalaisten joukot Alaskassa. RobCon tuotantoa olivat myös peleissä nähdyt tietokoneterminaalit sekä kaikkien pelihahmojen ranteissa nähdyt kannettavat Pip-Boy-tietokoneet.

House ennusti maailmanlopun koittavan jo 12 vuotta ennen pommien putoamista. Housen vuosia rakentaman turvaverkon tekoälyt ja lasertykit tiputtivat lähes kaikki Las Vegasiin tähdätyt ydinohjukset. House yhdisti itsensä ydinsuojansa tietokonejärjestelmään ja vaipui vuosien syväjäädytyshorrokseen. Housen tietokonejärjestelmät pettivät osittain, koska superkehittynyttä Platinum Chip -tietokonesirua ei ehditty asentaa ja se katosi pommien pudottua. House heräsi siksi horroksestaan aiottua myöhemmin vuonna 2138 ja aloitti New Vegasin kaupungin jälleenrakennuksen ja suojaamisen Securitron-robottiensa avustuksella ainoastaan nimellä Mr. House. Hooverin padon sähköntuotanto käynnistettiin vuonna 2274, ja sähköllä valaistiin itse Vegasin lisäksi ympäröiviä alueita.

Alkuperäisissä peleissä perustettu New California Republic laajentui tässä vaiheessa New Vegasin lähialueille, ja House solmi sopimuksen sen edustajien kanssa. Kolmas alueen mahtitekijä oli vuonna 2246 perustettu Caesar’s Legion, tavallista paremmin organisoitu ryöstelijä- ja orjuuttajajoukko, joka saapui Mojaveen Arizonasta. Sen perusti NCR:stä lähtenyt Edward Sallow eli Caesar, jonka tarkoituksena oli yhdistää ihmiskunnan jäänteet väkipakolla yhden johtajan alaisuuteen. NCR ja Legion taistelivat useaan otteeseen Mojavesta Hooverin padon tienoilla.

New Vegasin pelihahmona nähtiin Mojave Express -palvelun lähetti eli The Courier, jonka oli tarkoitus viedä raunioista lopulta esiin kaivattu Platinum Chip Houselle. Lähettiä kuitenkin ammuttiin ja hänet jätettiin kuolemaan Goodspringsin kaupungissa lokakuussa 2281, mikä aloitti Fallout: New Vegas -pelin. Ihmeen kaupalla selviytynyt Courier saattoi toimia yhteistyössä alueen eri järjestöjen kanssa, ja panoksena oli sirun avulla hallittava Securitron-robottien armeija, jonka House oli piilottanut aikanaan Hooverin padon alle. Bethesda ei ole vielä ilmoittanut, mikä pelin vaihtoehtoisista lopuista on ns. virallista kaanonia, joten Platinum Chipin ja Mr. Housen lopullinen kohtalo ovat vielä hämärän peitossa.

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3

Klikkaa kartta isommaksi!

Lisää luettavaa