Ei DualShock vaan DualSense – tässä on PlayStation 5:n virallinen ohjain / Uutiset / pelaaja.fi

Ei DualShock vaan DualSense – tässä on PlayStation 5:n virallinen ohjain

7.04.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
91
DualSense, ohjain, PS5, PlayStation, PlayStation 5, DualShock 5, Sony, SIE, SOny Interactive Entertainment, 2020,

Sony on esitellyt aina kuvia myöten PlayStation 5:n virallisen ohjaimen. DualShock 5:n sijaan ohjain kantaa nimeä DualSense ja se onkin kokenut suunnittelunsa osalta muutamia muutoksia edellissukupolven PlayStation-ohjaimiin nähden.

Kuten Sony vahvisti jo aiemmin viime vuonna, on DualSensen yksi keskeisimpiä ominaisuuksia perinteisestä tärinästä eteenpäin viety haptinen teknologia. Sony lupaa, että ohjain pystyy tuntoaistin kautta välittämään pelaajalle monipuolisemmin tietoa peleissä tapahtuvista asioista, kuten vaikkapa millaisilla pinnoilla tämä sattuu kulkemaan ajoneuvolla ajaessaan. R2- ja L2-näppäimet on samalla varustettu ohjelmoitavilla vastuksilla, joilla voidaan esimerkiksi simuloida jousipyssyn kiristyvää jännettä.

– DualSense edustaa merkittävää poikkeamaa aiemmasta ohjaintarjonnastamme ja esittää, miten vahvasti uskomme sukupolvien väliseen harppaukseen PS5:llä. Uusi ohjain yhdessä PS5:n monien muiden innovatiivisten ominaisuuksien kanssa muuttaa vielä pelejä ja jatkaa tehtäväämme PlayStationilla puskea pelaamisen rajoja, Sony Interatice Entertainmentin toimitusjohtaja Jim Ryan hehkuttaa.

Näppäinten määrän osalta ohjain on pääasiallisesti identtinen DualShock 4:ään nähden, mutta aivan kaikki ei ole tällä saralla silti ennallaan. Muotoilua on muutettu muun muassa liipaisinten kaltevuuden osalta ja Share-nappi kantaa nyt nimeä Create. Sen tarkoituksena on yhä kyllä auttaa jakamaan pelikuvaa maailmalle, mutta tarkemmin Sonyn on määrä puhua sen ominaisuuksista lähempänä julkaisua.

Muuten Sony on paljastanut, että DualSense mahduttaa sisäänsä mikrofonin, minkä kerrotaan mahdollistavan pelaajien välisen nopean kommunikoinnin ilman tarvetta erilliselle kuulokeasetelmalle. Silti pidempiä keskusteluja varten Sony suosittelee kyllä yhä mikrofonikuulokkeiden pitämistä lähettyvillä. Mikrofonia varten tarjolla on oma pieni vaimennuspainikkeensa.

Sonyn mukaan PlayStation 5 on yhä matkalla markkinoille loppuvuodeksi 2020. Myös Xbox One Series X:n on yhä määrä saada julkaisunsa tuolloin. Omaa uutta ohjaintaan Microsoft esitteli läheisemmin maaliskuussa.

Lähde: PlayStation Blog

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister

Voin lyödä pari satkua vetoa että autistipedanttiporukalla menee pää jotenki sekasin ku vähän erin mallinen ja Sony pakittaa johonki vanhassa vara parempi malliin mikä näyttää identtiseltä ku aiemmat DS:t

Käyttäjän frozen kuva
frozen

No ainakin se on ruma

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn
Lainaus kribmeister

Voin lyödä pari satkua vetoa että autistipedanttiporukalla menee pää jotenki sekasin ku vähän erin mallinen ja Sony pakittaa johonki vanhassa vara parempi malliin mikä näyttää identtiseltä ku aiemmat DS:t

Ei mikään yhtiö sijoita miljoonia tällaiseen ja sitten uudestaan miljoonia muutokseen koska pieni vähemmistö itkee.

Käyttäjän peliukk0 kuva
peliukk0

Hyvältä päivitykseltä vaikuttaa, toivottavasti muitakin värivaihtoehtoja tarjolla, sillä tämä ei oikein omaa silmää miellytä.

Lainaus kribmeister

Voin lyödä pari satkua vetoa että autistipedanttiporukalla menee pää jotenki sekasin ku vähän erin mallinen ja Sony pakittaa johonki vanhassa vara parempi malliin mikä näyttää identtiseltä ku aiemmat DS:t

Tuskin enää tässä vaiheessa alkavat ulkonäköä muuttamaan vaikka kuinka valitusta tulisi, eiköhän noita ole jo valmistettu varastoon hyvä kasa.

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH

Näyttää aika hyvältä. Ergonomisemman oloinen ja lupailee että ohjaimessa ei ole ihan niin isoa valoa kuin DS4:ssä.

Käyttäjän Lahis kuva
Lahis

Sitten veikkaamaan tuleeko Dualshock 5 PS5 Slimin/Pron mukana vaiko jo aikaisemmin.

Käyttäjän OsKu kuva
OsKu

Tulee mieleen PS3:n bumerangidesign jota muutettiin.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Muotoilu näyttää olevan lähempänä boxin ohjainta kuin dual shockia, mikä on ihan hyvä juttu. Tattien asettelu vierekkäin ei itseä edelleenkään miellytä ja liipaisimet voisivat olla koverat kuten kilpailijalla että tuntuisivat enemmän liipaisimilta ja että ote pitäisi paremmin (tuon kuvan perusteella liipaisimet ovat PS4 dual shockia suoremmat, miksi ihmeessä!?). PS4-ohjain oli ihan kelpo kapula, mutta ei pärjännyt boxin vastaavalle, en usko että näin käy tälläkään kertaa omalla kohdallani lisäominaisuuksista huolimatta.

Käyttäjän NPPetteri kuva
NPPetteri

Todella komea ohjain. Itse en ole ikinä xbox ohjainta omistanut, niin en voi verrata, mutta omasta mielestä tuo analogien sauvojen sijoittelu ei haittaa. Toivottavasti tulee eri värisiä heti julkaisussa.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Isoin pelko poissa! Eli vasen tatti on edelleen oikeassa paikassa. D-pad näyttää olevan ok, kunhan tuntuma on hyvä. Liipasimet näyttää ihan toimivilta. Toivottavasti face-napit on edelleen yhtä vastaavat, kun PlayStation-ohjaimissa on aina ollut. Hetken tuo ulkonäkö hämmästytti, mutta toisaalta se on ihan siistin näköinen.