Epic Games Store -paljastukset jatkuvat Apple-oikeudenkäynnin myötä – näin Epic on maksanut kauppapaikkansa ilmaisista peleistä ja Borderlands 3 -yksinoikeudesta / Uutiset / pelaaja.fi

Epic Games Store -paljastukset jatkuvat Apple-oikeudenkäynnin myötä – näin Epic on maksanut kauppapaikkansa ilmaisista peleistä ja Borderlands 3 -yksinoikeudesta

4.05.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
5
epic games, Epic Games Store, Apple, ilmainen, oikeudenkäynti, oikeus,

Epic Gamesin ja Applen välillä käynnistynyt oikeudenkäynti on tuonut julki aina vain enemmän yksityiskohtia Epic Games Storen toiminnan ylläpitämisestä.

Yksi huomiota suuresti herättänyt asiakirja on paljastanut, miten paljon Epic Games kulutti rahaa Epic Games Storen kautta jaettuihin ilmaisiin peleihin kauppapaikan ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana. Hinnat vaihtelevat eri pelien kohdalla nollan ja hieman reilun miljoonan dollarin välillä kohoten kaikkiaan 11 658 000 dollarin yhteissummaan.

Kyseisessä ajassa suurimman potin keräsi Warner Bros. tuomalla Batman: Arkham -pelejä ilmaisjakoon kauppapaikalle 1,5 miljoonalla dollarilla. Muiden isompien summien osalta Subnauticasta maksettiin 1,4 miljoonaa dollaria, Mutant Year Zeron jakamisesta miljoona dollaria ja Insidesta 800 000 dollaria. Pienimpiä tapauksia ovat edustaneet 50 000 dollaria saaneet Super Meat Boy, World of Goo ja Canary, 45 000 netonnut Rime sekä veloituksetta saataville isketty Metro: 2033 Redux.

Asiakirja huomio myös, kuinka paljon kutakin peliä päädyttiin lopulta lunastamaan kauppapaikasta ja miten paljon sekä mihin hintaan ne toivat uusia käyttäjiä Epic Games Storeen. Tällä saralla esimerkiksi kalleimmaksi Epicille kävi 2,7 miljoonaa kertaa lunastettu Inside, joka toi mukanaan hieman vajaat 72 000 uutta käyttäjää. Yksi uusi käyttäjä maksoi Epicille siis Insiden tapauksessa noin 11,12 dollaria.

Jo ennen oikeudenkäynnin varsinaista alkua julkisuuteen oli ehtinyt nousta tieto siitä, kuinka Epic Games Storen pyörittäminen on maksanut yhtiölle satoja miljoonia dollareita. Yksinoikeussopimukset ovat muodostaneet varsinkin ison osan kauppapaikan toiminnasta. Tuoreena tietona esille on tullut, että yksinomaan Borderlands 3:n rajatusta kuuden kuukauden pc-yksinoikeudesta ja markkinoinnista Epic Games maksoi 115 miljoonaa dollaria. Diiliin kuuluneen 80 miljoonan vähimmäistakuun pelin myynnit toivat takaisin kahdessa viikossa.

Epicin ja Apple kärhämä juontaa juurensa viime vuoden elokuulle, jolloin Epic haastoi Applen oikeuteen syyttäen yhtiön App Store -kauppapaikan toimintaa epäreiluksi ja kilpailunvastaiseksi. Taustalla vaikuttivat muun muassa App Storessa käytetyt maksukäytännöt, joita Epic lähti ohittamaan Fortnite-pelillään saaden pelinsä samalla poistetuksi kauppapaikalta. Myös Google Playn kanssa Epic on käynyt läpi vastaavan rumban.

Lähde: Simon Carless (Twitter), Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän akitus kuva
akitus

Mikäs siinä Epicillä maksaessa kun rahaa tulee Fortnitesta koko ajan ovista ja ikkunoista, eikös nämä maksanut Redemylle Controllin yksinoikeudesta 8-9 miljoonaa.

Ihan hyvä vaan että eivät rupea hautomaan niitä rahoja, vaan pistävät ne haisemaan pelialalle.

Käyttäjän Portable kuva
Portable

Voisko tämä pelleily jo loppua? Epic on vain lisännyt luottoa steam kauppapaikkaan.

Käyttäjän PSPiraatti kuva
PSPiraatti
Lainaus Portable

Voisko tämä pelleily jo loppua? Epic on vain lisännyt luottoa steam kauppapaikkaan.

Koska Steamin pitäisi pysyä monopoliasemassaan ja kehittäjien saada vähemmän rahaa kehitystyöstään?

Käyttäjän Kalastajamies kuva
Kalastajamies
Lainaus PSPiraatti

[quote="Portable"]Voisko tämä pelleily jo loppua? Epic on vain lisännyt luottoa steam kauppapaikkaan.[/quote]

Koska Steamin pitäisi pysyä monopoliasemassaan ja kehittäjien saada vähemmän rahaa kehitystyöstään?

Sama mieltä. Steamilla aivan liian suuri monopoli asema.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus PSPiraatti

Koska Steamin pitäisi pysyä monopoliasemassaan ja kehittäjien saada vähemmän rahaa kehitystyöstään?

No mutta ilmiselvästi myös kauppa ansaitsee oman osuutensa ja ei siitä ole mitään universaalia totuutta olemassa mikä "oikea" kaupan provikka olisi. Steamin entinen 30% on yhä yleinen alan standardi, josta Steam on jo joustanut kehittäjien suuntaan, kun myynnit ylittää dollarimääräisesti tiettyjä rajapyykkejä. Ainakin EA:lle se "totuus" tuntui menevän jossain siinä 30 ja 20 prosentin välimaastossa, koska päätti tuoda pelinsä takaisin Steamiin. Microsoftkin tuo pelejään jatkossa ihan tuoreeltaan Valven alustalle.

Mitä monopoleihin tulee, niin Steamin asema markkinoilla oli ja on toki edelleen määräävä ja kilpailu on tervetullutta. En kuitenkaan lähtökohtaisesti pidä yksinoikeuksista, vaikka niillä olisikin tarkoitus tasoittaa kilpailua. Jos Steam alkaisikin nyt lähes rajattoman kassansa turvin haalia yksinoikeuksia Epicin nenän edestä, niin se ehkä paremmin jo antaa kuvan siitä mikä hommassa on vikana.

Kun "heikompi" tekee sitä, niin moni hyväksyy sen tapana kilpailla, mutta jos isompi alkaa tehdä sitä, niin sillä on mahdollisuus sulkea pienempiä kilpailijoita kokonaan markkinoilta, koska nämä ei saa enää pelejä myytäväksi.

Sekin kannattaa muistaa, että Epic on altavastaaja ainoastaan Steamin suhteen, mutta Epicin alapuolella on taas monia pienenmpiä kilpailijoita, kuten GOG, joita Epic myös vahingoittaa käyttämällä ylivoimaista taloudellista asemaansa markkinaosuuksien "ostamiseen".

Nostoja