Fortnite astui Applen ja Googlen maksukäytäntöjä vastaan – App Storesta tuli heti lähtöpassit, Epic Games nokittaa oikeushaasteella ja lyhytelokuvalla / Uutiset / pelaaja.fi

Fortnite astui Applen ja Googlen maksukäytäntöjä vastaan – App Storesta tuli heti lähtöpassit, Epic Games nokittaa oikeushaasteella ja lyhytelokuvalla

13.08.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
7
Fortnite, Apple, iOS, Google, Android, Google play, App Store

Ilmiömäisestä suosiosta nauttinut Fortnite on vedetty pois saatavilta Applen App Store -kauppapaikalta. Apple on vahvistanut asian The Verge -julkaisulle, jolle se on kertonut pelin rikkoneen palvelussa Applen App Store -sääntöjä.

– Epic Games otti tänään valitettavan askeleen rikkomalla App Storen -sääntöjä, joita sovelletaan tasa-arvoisesti jokaiseen kehittäjään ja jotka on suunniteltu pitämään kauppapaikka turvallisena käyttäjille. Tämän tuloksena heidän Fortnite-sovelluksensa on vedetty pois kauppapaikalta, Applen lausunnossa kerrotaan.

Tapahtuman taustalla on Fortniten mobiiliversioissa tänään esitelty uusi mahdollisuus ostaa pelin sisäistä V-Bucks-valuuttaa kiertämällä Applen ja Googlen omat maksujärjestelmät. Käyttäjät pystyivät yhä kyllä ostamaan valuuttaa vanhaan malliin, mutta se oli noin kaksi euroa kalliimpaa kuin Epicin tarjoama uusi suoraostomahdollisuus.

Konsoleilla ja pc:llä alennus astui automaattisesti voimaan osana niiden normaalia maksumallia.

Kyseessä ei ole ollut mikään salakavala yritys Epiciltä. Yhtiö ilmoitti ominaisuudesta isosti pelin virallisessa blogissa, jossa se painottaa , kuinka vanhalla mallilla Apple ja Google nappaavat 30 prosenttia tuotoista.

Ainakin vielä kirjoitushetkellä Fortnite on saatavilla yhä Google Play -kaupassa. Epic on jo aiemmin vääntänyt pelistä kättä Googlen kanssa yrittämällä jakaa sitä Android-laitteilla aluksi yksinomaan ilman Google Playn käyttöä. Sittemmin se on joutunut luovuttamaan taktiikallaan.

Kuten Apple tiedotteessaan toteaa, on Fortniten käytäntö App Storen -ohjeiden vastainen. Yhtiö on kuitenkin herättänyt jo tovin aikaa kritiikkiä sillä, etteivät samat säännöt tunnu pätevän aina kaikkiin. Vice-sivusto raportoi esimerkiksi, kuinka verkkokauppa Amazon ja kyytipalvelu Lyft ovat voineet harjoittaa toimintaansa ilman, että Apple nappaa välistä aina 30 prosentin lohkoaan.

Apple on todennut, että se pyrkii parhaillaan saamaan tilanteen ratkottua Epicin kanssa. Tällä välin Epic Games on vastannut Fortniten poistoon nostamalla oikeushaasteen Applea vastaan.

– Epic on nostanut tämän haasteen tuodakseen lopun Applen epäreiluille ja kilpailunvastaisille toimille, joita Apple totetuttaa ylläpitääkseen laittomasti monopoliaan kahdella miljardien dollarien arvoisella markkinalla: iOS:n sovelluskaupassa ja iOS:n sovellusten sisäisten maksukäsittelyjen markkinoilla. Epic ei hae rahallista korvausta oikeudelta kärsimiinsä vahinkoihin. Epic ei myöskään hae itselleen suotuisaa kohtelua yhtenä yksittäisenä yhtiönä. Sen sijaan Epic hakee toimia, jotka mahdollistaisivat reilun kilpailun näillä markkinoilla, jotka vaikuttavat suoraan satoihinmiljooniin kuluttajiin ja kymmeniin tuhansiin ellei jopa useampiin kolmannen osapuolen sovelluskehittäjiin, Epicin haasteessa selostetaan.

Fortniten puolella Epic on vielä julkisesti irvaillut Applelle esittämällä pelin sisällä George Orwellin Vuonna 1984 -klassikkoromaanin pohjalta nimettyä Nineteen Eighty-Fortnite -lyhytelokuvaa. Taakseen se on omatoimisesti lanseerannut myös #FreeFortnite-avaintunnisteen. Irvailu on saanut innoituksensa vanhasta Apple-mainoksesta.

Apple herätti myös hiljattain huomiota App Store käytännöillään sen vahvistettua, kuinka Project xCloudin ja Stadian kaltaiset suoratoistopalvelut eivät ole tervetulleita App Storeen. Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney arvosteli yhtiötä tuolloin julkisesti toteamalla, kuinka Applen periaate pelisuoratoistoa vastaan voisi yhtälailla päteä teoksiin, joissa hyödynnetään yhteisön luomaa sisältöä tai tuetaan alustojen välisiä ekosysteemejä. Tällaisia teoksia ovat esimerkiksi suurmenestyjät Fortnite, Minecraft ja Roblox.

Apple on parhaillaan App Storen sääntöjen johdosta myös Euroopan komission tutkittavana siitä, mikäli ne rikkovat EU:n kilpailulainsäädäntöä. Kysymyksiä on nostattanut muun muassa juurikin pakollisuus käyttää alustalla Applen omaa järjestelmää sovellusten sisäisissä ostoksissa.

Mikäli Fortniten on ladannut jo aiemmin App Storesta käyttöönsä, voi sen yhä uudelleenladata iOS-laitteelleen. Epic ei voi kuitenkaan päivittää peliä sen nykyisessä tilassa.

Lähde: Epic Games (1), (2), The Verge, Vice

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Tahvo619 kuva
Tahvo619

Tavallaan ymmärtää Aplea he tekee "hyvän" tuotteen ja Epic tehnyt "hyvän" pelin jolla on paljon maksajia Aplen kautta. Ei se ole myöskään reilua että Apple saa 30% voitosta esim 1 miljoonan kohdalla. Tietenkin sama vika on myös Steamissä. Jos halua näkyvyyttä on pakko pyllistää ja maksaa.....Tietenkään tätä ohitusta ei voida konsoleilla tehdä

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer

Ohoh tässä selvästi kaksi toisistaan roimasti poikkeavan filosofisen maailman kuvan omaavaa suurehkoa yritystä vääntää kättä. Mielenkiintoista. Itselle apple ei sano muuta kuin kannettavat mac koneet yliopistolla useimmilla.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Lainaus wlizer

Itselle apple ei sano muuta kuin kannettavat mac koneet yliopistolla useimmilla.

Suurin it-alan yhtiö maailmassa ja maailman 9. suurin pörssiyhtiö. :P

Käyttäjän Paladin777 kuva
Paladin777

Ei tämä mikään pr voitto ole Applelle. Ei ole Epic suhteen, tai Microsoftin Xcloudin suhteen. Tulevaisuus näyttää millainen vaikutus tällä on, tuskin se ainakaan myyntiä lisää. Luultavasti tässä diilissä kaikki häviävät, Apple menettää hyvin todennäköisesti myyntiä, Epic menettää taas tuloja joita sai Applen kautta. Ja ne jotka haluavat pelata Fortniteä kännykkällä ovat isoimmat häviäjät. Kuvaa hyvin tiettyjen firmojen ahneutta, purraan vaikka omaa jalkaa, että toiseenkin sattuisi.

Käyttäjän Billet kuva
Billet
Lainaus Tahvo619

Tavallaan ymmärtää Aplea he tekee "hyvän" tuotteen ja Epic tehnyt "hyvän" pelin jolla on paljon maksajia Aplen kautta. Ei se ole myöskään reilua että Apple saa 30% voitosta esim 1 miljoonan kohdalla. Tietenkin sama vika on myös Steamissä. Jos halua näkyvyyttä on pakko pyllistää ja maksaa.....Tietenkään tätä ohitusta ei voida konsoleilla tehdä

Niin no tässä jupakassa ei ole kysymys ihan maksusta vaan siitä että epic rikkoi sääntöjä. Kun soppari tehdään (ennenkuin saat edes tuotteen kauppapaikalle) niin siinä selvästi määritellään melkeimpä pilkulleen kaikki myös ne voitot. Tässä tapauksessa Epic rikkkoi joten maksu lankeaa epic:lle jos oikeuteen asti menevät. Ja vielä kaneettina se että jos sinne menevät apple saa varmaan tausta tukea Googlelta. (ja raha siellä taustalla kummittelee).

Itse en pidä epic:stä sen ääliömäisistä tempuistaan...sorry epic fanit.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Nyt on aikas kaksipiippuinen juttu. Pidän jälleen kerran todella mauttomana sitä miten Epic tämän asian esittää: He tekivät iOS:in Fortniteen muutoksen, joka olisi tuottanut heille roppakaupalla lisää massia ohittamalla tuon Applen 30% osuuden ja nyt he yrittävät masinoida Fortnite-jonnet joukolla puolustamaan heidän bisnestään. Twitter-kampanjat #hashtageineen oli jo valmiina odottamassa.

Applen periaatteet eivät myöskään käsittääkseni poikkea mitenkään esim. pelikonsolivalmistajien periaatteista. Ei pelikonsolinkaan ekosysteemiä saa alustalla kiertää, vaan alustan valmistaja haluaa oman siivunsa kaikesta heidän alustallaan tapahtuvasta kaupankäynnistä. Tiedä sitten onko Epic heidän kanssaan pystynyt neuvottelemaan itselleen paremman sopparin, minkä takia suhtautuminen on siihen suuntaan suopeampaa.

Saapa taas nähdä. Kuulostaa taas kahden suuryrityksen nokittelulta, jossa tekopyhyys on tärkein ainesosa. Epic se osaa aina tekeytyä joksikin pelialan sankariksi, vaikka tarkoitus on aina vain kääriä itselleen enemmän markkinaosuutta ja rahaa.

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Paras firma voittakoon. Minulla ei ole hevosta tässä kisassa, sillä en oikein pidä kummankaan yhtiön toimintatavoista. Hauskaa toki katsella kun ne tappelevat keskenään.