Ruotsalaispelitalo Paradox Interactive on viimeisin työkulttuurinsa osalta otsikoihin noussut peliyhtiö. Paikallinen uutissivusto Breakit raportoi, että firmassa ammattiliittojen toimesta järjestettyyn kyselyyn vastanneesta 133 työntekijöstä peräti 44 prosenttia on ilmaissut kokeneensa Paradoxilla jonkinasteista kaltoinkohtelua.

Kotimaassaan Paradox työllistää kaikkiaan noin 400 ihmistä. Kyselyyn vastanneesta noin 35 naisesta peräti 69 prosenttia kertoo kohdanneensa jonkinlaista kaltoinkohtelua, kun miehien osalta lukema oli 33 prosenttia.

Breakitin mukaan ongelmat näkyivät yhtiössä ennen kaikkia työpaikkakiusaamisena ja sukupuolisena syrjintänä. Kyselytuloksista esiin on noussut myös syyte asioiden hyssyttelystä, sillä lähes yhdenkään työntekijään ei kerrota kokeneen, että tapauksia oltaisiin hoidettu niiden vaatimalla tavalla.

Kyselytuloksia käsitellyt raportti on tullut julki vain päiviä sen jälkeen, kun Paradoxin toimitusjohtaja Ebba Ljungerud on jättänyt tehtävänsä ”strategianäkemysten vuoksi”. Rooliin palanneen Fredrik Westerin mukaan Ljungerudin lähtö ei ole liittynyt Paradoksissa järjestettyyn kyselyyn.

Lausunnossaaan Eurogamer-sivustolle Paradoxilla on yleisesti ilmoitettu, että saadut tulokset eivät ole tyydyttäviä  ja että toimiin tilanteen korjaamiseksi on ryhdyttävä. Parhaillaan yhtiö on järjestelmässä ulkopuolista tahoa hoitamaan Paradoxin sisällä sen prosessien perusteellisen tarkastuksen ja kattavan henkilöstökyselyn, jonka voimin askeleita on määrä ottaa eteepäin.

Raportti Paradoxin työpaikkakulttuurista seuraa alalla loppukesästä isosti puhuttanut Activision Blizzard -skandaalia, jossa Kalifornia haastoi yhtiön oikeuteen sen sisällä koetuista ongelmista johtuen. Jo pidemmän aikaa myös esimerkiksi Ubisoftin työolot ovat olleet toistuvasti pinnalle noussut puheenaihe.

Lähde: Breakit, Gamesindustry, Eurogamer

Lisää luettavaa