Take-Two haastoi Grand Theft Auto 3 -takaisinmallinnusprojektin kehittäjät oikeuteen / Uutiset / pelaaja.fi

Take-Two haastoi Grand Theft Auto 3 -takaisinmallinnusprojektin kehittäjät oikeuteen

6.09.2021 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
7

Take-Two Interactive on haastanut re3-takaisinmallinnusprojektin kehittäjät oikeuteen.

Grand Theft Auto 3:n ja GTA: Vice Cityn takaisinmallinnusprojekti joutui jo aikaisemmin tänä vuonna Rockstar Gamesin emoyhtiön tähtäimeen. Tuolloin projekti vedettiin hetkellisesti verkosta tekijänoikeusrikkomuksiin vedoten. Re3 palautettiin kuitenkin saataville, sillä kehittäjien mukaan projektissa ei levitetty tekijänoikeuksien alaista sisältöä.

Take-Twon kanteen mukaan re3-projektin kehittäjät ovat pyrkineet kopioimaan ja jakelemaan laittomasti Grand Theft Auto 3:n ja Grand Theft Auto: Vice Cityn lähdekoodia ja rikkoneensa samalla Take-Twon immateriaalioikeuksia. Takaisinmallinnusprojektin kehittäjät ovat pyrkineet jäljittelemään GTA 3:n ja Vice Cityn lähdekoodia, mutta ovat samalla päivittäneet pelimoottoria lukuisilla uudistuksilla. Projektin tiedostot eivät kuitenkaan sisällä pelitiedostoja, vaan re3:n pelaaminen edellyttää alkuperäisten pelitiedostojen hankkimisen.

Oikeustoimien taustalla arvellaan olevan Take-Twon huhutut pyrkimykset julkaista Grand Theft Auto -pelisarjan vanhoja osia uudelleen. Viime kuussa levinneiden huhujen mukaan Take-Two olisi julkaisemassa niin Grand Theft Auto 3:n, Vice Cityn kuin San Andreasinkin vielä tänä vuonna nykylaitteille remasteroituina versioina.

Lähde: Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän PSPiraatti kuva
PSPiraatti

Rahanhimo tekee ihmisistä varsinaisia k*rpiä :/

Käyttäjän undead10000 kuva
undead10000

Kommetti postettu koska olen tyhmä Take-Two Interactiven vihaaja.

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

Milläköhän tavalla reverse engineering on laitonta?

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Pauli4x4

Milläköhän tavalla reverse engineering on laitonta?

Lähdeuutisesta löytyi tällainen selventävä yksityiskohta:

"A large part of Take-Two's claim rests on the fact that re3 allows people to play GTA3 and Vice City on platforms like the Switch, Wii U and PS Vita—platforms the games never previously launched on."

Eli uusi lähdekoodi sallii pelin porttaamisen kokonaan uusille alustoille, jolloin teoreettisesti Rockstar menettää rahaa, jos olisi aikeissa portata pelit itse.

Edelleen Rockstarin keissi on mielestäni hataralla pohjalla, koska ei kehittäjä voi ketään kieltää pyörittämästä peliä vaikka älyjääkaapilla jos niin tahtoo. Pelikonsoleita on käsiteltävä tietokoneina, joihin on vain esiasennettu valmistajan suljettu peliekosysteemi. Sen ekosysteemin saa kräkätä ja pyörittää laitteistolla mitä tahtoo, kunhan mitään tekijänoikeuksia ei rikota.

EDIT: ja tämähän sitoutuu jälleen kauniisti erillisten laitteiden ja niille julkaistavien yksinoikeuksien järjettömyyteen. Laitteistot on nykyään lähempänä toisiaan kuin koskaan, mutta ne yhä erotetaan täysin keinotekoisilla ohjelmistorajoituksilla. Nyt sitten käydään oikeutta käytännössä siitä ovatko kuluttajatkin pakotettuja noudattamaan näitä yhtiöiden keskenään sopimia raja-aitoja, vaikka laitteet kykenisi tekemään paljon enemmän kuin valmistajat sallii niiden tehdä. Mitä enemmän tätä miettii, sitä karseammaksi tämä käy.

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

On kyllä jotenkin hataralla pohjalla tosiaan tämä homma. Ikäänkuin jotain ison pahan Take-Twon kauheaa uhkailua vaan, ilman mitään todellista perustetta.

Jos omistan alkuperäisen GTA Vice Cityn ja pelaan sitä Vitallani, niin ei se ole keltään pois. Jos Take-Two puolestaan kokee menettävänsä jotain ja haluaa julkaista virallisen Vita porttauksen, niin voin kyllä ostaakin!

Käyttäjän NorthernLights420 kuva
NorthernLights420
Lainaus undead10000

Kun kerran Take-Two Interactive on erittäin aggressiivinen modeja kohtaan ja jatkuvasti pakottamaan modin tekojät vetämään modin alas ja pahimmassa tapauksessa jopa haastaa modin tekijän oikeuteen, niin en enään tule ostamaan ainuttakaan Take-Two Interactive:n tekemiä/julkaisemia pelejä.

Tuskinpa firma yhteen kuluttajaan kaatuu :D

Käyttäjän Temposaur kuva
Temposaur
Lainaus Haerski

[quote="Pauli4x4"]Milläköhän tavalla reverse engineering on laitonta?[/quote]
Lähdeuutisesta löytyi tällainen selventävä yksityiskohta:

[b]"A large part of Take-Two's claim rests on the fact that re3 allows people to play GTA3 and Vice City on platforms like the Switch, Wii U and PS Vita—platforms the games never previously launched on."[/b]

Eli uusi lähdekoodi sallii pelin porttaamisen kokonaan uusille alustoille, jolloin teoreettisesti Rockstar menettää rahaa, jos olisi aikeissa portata pelit itse.

Eiköhän näissä kuitenkin käytetä ihan alkuperäisiä mediatietoja, assetteja, ääniä ja muita graffoja, joiden väärinkäytön pelin lisenssi estää.

Pelien ja sovellusten ostajillahan ei ole kuin käyttöoikeus materiaaliin, joten vaikka olet hankkinut pelin laillisesti, et saa tehdä sillä mielivaltaisesti mitä tahansa.