The Witcher -kirjailija ja CD Projekt pääsivät uuteen sopimukseen Noituri-käyttöoikeuksista / Uutiset / pelaaja.fi

The Witcher -kirjailija ja CD Projekt pääsivät uuteen sopimukseen Noituri-käyttöoikeuksista

21.12.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
4
The Witcher, CD Projekt, CD Projekt RED, witcher, Noituri, Andrzej Sapkowski, oikeus, pelioikeudet, oikeudet, puola

Puolalainen pelitalo CD Projekt sekä kirjailija Andrzej Sapkowski ovat solmineet uuden sopimuksen koskien Sapkowskin Noituri- eli The Witcher -sarjan käyttöä peleissä, sarjakuvissa ja erilaisissa oheistuotteissa.

Osapuolet ajautuivat vastakkain aiemmin viime vuonna, kun Sapkowski alkoi vaatia CD Projektilta lisää rahaa The Witcher -pelien menestyksestä. Kirjailija oli alun perin luovuttanut oikeudet sarjan pelikäyttöön käytännössä yhdellä könttäsummalla, minkä hän on myöntänyt olleen sittemmin erhe. Puolalaisen tekijänoikeuslain nojalla tämän lakimiehet ovat nähneet hänen olleen kuitenkin oikeutettu isompiin rojalteihin esimerkiksi Witcher-pelien huomattavan menestyksen myötä.

CD Projekt on alusta alkaen ollut sitä mieltä, että vaatimukset ovat olleet perusteettomia, joskin se on myös korostanut haluavansa löytää sovinnollisen ratkaisun kiistaan. Aiemmin tänä vuonna jo huhuiltiinkin jo, että CD Projekt olisi maksanut Sapkowskille lisäkorvauksia.

Virallisen ilmoituksen myötä CD Projekt kertoo, että uusi sopimus täyttää ja selkeyttää molempien osapuolien tarpeet ja odotukset koskien niin nykyhetkeä kuin tulevaisuuttakin. Sen kerrotaankin petaavan pohjaa tulevaisuudessa tapahtuville yhteishankkeille ja antaneen CD Projektille itse asiassa uusia oikeuksia koskien Sapkowskin töitä. 

– Olemme ihailleet aina herra Andrzej Sapkowskin töitä, jotka ovat innoittaneet suuresti CD Projekt RED -tiimiämme. Uskon, että tämä päivä tarkoittaa uutta vaihetta jatkuvassa suhteessamme, CD Projek -johtaja Adam Kiciński hehkuttaa.

Aiemmin tällä viikolla Noiturista on päästy nauttimaan taas yhden viihdetuotteen muodossa, kun Netflix julkaisi siitä oman televisiosarjansa. Katsottavaa sen ensimmäisessä kaudessa piisaa kahdeksan jaksoa. CD Projektilla ei ole ollut sarjan kanssa tosin mitään suoraa tekemistä.

Lähde: CD Projekt

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ihan sama mitä lakimiehet sanoo, sopimus on sopimus ja omapa on erheensä. Moraalisesti asia on toki eri ja CDPR teki fiksusti kun pitää välit hyvinä, josta kerää myös pisteet pelaajien ja muiden silmissä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Nyt kun uutta Witcheriä ei ole toistaiseksi suunnitteilla, on hyvä päivittää sopimuspuoli kuntoon, niin Sapkowski voi ainakin lakata kiukuttelemasta asian suhteen.

En tiedä oliko siinä aikaisemmassa oikeusjutussa perää, mutta joka tapauksessa pidän hyvänä ja oikeana, että Witcherin luoja sai jälkeenpäin reilumman korvauksen pelien tuotoista ja tulonjako tulee nyt jatkossakin olemaan lähtökohtaisesti tasapuolisempi.

Oma moka tietenkin, mutta ei se toisaalta ole ihan moraalisesti oikein, että mokannutta osapuolta käytetään vain loputtomiin hyväksi, koska nimi löytyy jostain ammoisesta paperista. Kunnioitettavaa, että CDPR tuli vapaaehtoisesti vastaan.

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Moni vaikuttaa unohtavan kuinka maan sopimuslakiinkin on kirjattu se että toinen ei voi hankkia sopimuksesta suhteettoman suuria voittoja alkuperäiseen hintaan nähden, saattoi olla lähdemateriaaliin liittyvä.
Eli jos CDPR olisivat jääneet semmoiseksi joka sai muutaman sadan tonnin voitot ja ehkä hyvällä tuurilla toisen pelin nysvännyt kasaan asiassa ei olisi ollut mitään onkelmaa mutta kun se menee miljooniin heidän olisi itse pitänyt päästää sapkowski osingoille.
Sinällään parempi laki kuin useimmissa maissa, mutta sitten tulee se kuinka "suhteettoman suuri hyöty" määritellään.

Käyttäjän Tunna kuva
Tunna

Ihan reilua antaa lähdemateriaalin kirjoittajalle parempi diili, jos on omaa tyhmyttään luopunut oikeuksista perunasäkillisestä ja pullosta vodkaa