Uuden sukupolven pelimoottori Unreal Engine 5 julkaistiin virallisesti – Microsoft-studio paljasti uuden teknologianäytteensä / Uutiset / pelaaja.fi

Uuden sukupolven pelimoottori Unreal Engine 5 julkaistiin virallisesti – Microsoft-studio paljasti uuden teknologianäytteensä

5.04.2022 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
1
Unreal Engine 5, Unreal Engine, epic games, The Coalition, Lyra, pelimoottori, teknologia

Epic Games on julkaissut virallisesti uuden sukupolven Unreal Engine 5 -pelimoottorinsa.

Suositun ohjelmistokehyksen viimeisimpään inkarnaatioon on voinut tutustua jo viimeisen vuoden ajan varhaisjulkaisuversion merkeissä, mutta nyt se on täysvoimaisesti ulkona kaikille kiinnostuneille niin ammattikehittäjiä kuin harrastelijoita myöten. Moottoriin syventymistä helpottaakseen Epic on tuonut samalla tutkailtavaksi uuden Lyra-nimisen mallipelin (kts. uutiskuva) sekä kaupunkikokonaisuuden, jota käytettiin hyväksi The Matrix Awakens -kokemuksen luomisessa.

Mikäli Unreal Engine 5:n käytölle löytyy omakohtaista kiinnostusta, löytää sen latausohjeet tästä. Ohjelmistokehys on tuttuun tapaan ilmainen käyttää, kunhan sillä luodut projektit eivät ole tuottaneet tekijälleen yli miljoona dollaria.

Unreal Engine 5:n julkaisu tapahtui Epicin tuoreen State of Unreal 2022 -verkkopresentaation myötä. Lähetyksessä muun muassa julkistettiin joukko peliyhtiöitä, jotka ovat varmistaneet työskentelevänsä pelimoottorin parissa. Jo entuudestaan tiedettyjen tapausten – kuten CD Projekt Redin ohella mukaan mahtuvat muun muassa Xbox Game Studiosin, 2K:n ja Tencent Gamesin kaltaisia suurempia edustajia kuin myös esimerkiksi kotimainen pelitalo Remedy Entertainment.


Uuden Tomb Raider -pelin kerrottiin senkin olevan parhaillaan työn alla Unreal Engine 5:n voimalla.

Microsoft-studio The Coalitionin osalta näytille saatiin myös tuore teknologianäyte, joka esitteli Unreal Engine 5:n kyvykkyyttä muun muassa Xbox Seriesillä. Katsottavissa se on ohesta. Myös koko State of Unreal -lähetyksen löytää uutisen alta kokonaisuudessaan.

Monien käytettävyys- ja toiminallisuusparannuksien ohella Unreal Engine 5:n keskeisimpiin ominaisuuksieen lukeutuvat varsinkin uusi valaistusteknologia Lumen ja geometristen yksityiskohtien luomisessa hyödynnettävä Nanite. Ominaisuuksia hehkutettiinkin jo kaksi vuotta sitten, kun pelimoottori paljastettiin ensimmäisen kerran.

Toiminnassa Unreal Enginea on hyödynnetty jo Epicin omassa Fortnite-verkkoräiskinnässä,.

Lähde: Epic Games

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

UE5:ssä on kyllä valtavasti potentiaalia (myös pelien ulkopuolella) ja lähivuosina tullaan näkemään varmasti todella näyttävää ja teknisesti ennen näkemätöntä jälkeä myös konsolipuolella, mistä The Matrix Awakens näytti jo hieman osviittaa.

Nostoja